Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 188268490

Έκδοση 1

BRIEFING(260209)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Διϋπουργικής Οικονομικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης ήταν η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην οικονομία, τόσο διεθνώς, όσο βεβαίως και στη χώρα μας. Έχουμε πει και άλλες φορές -και αυτό το κάνουμε, όπως σας ενημερώνω, σε διαρκή βάση- ότι παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις. Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, μεθαύριο Κυριακή, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά από λίγες ημέρες, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, υπάρχει και το τακτικό Συμβούλιο Υπουργών του ECOFIN.

Έτσι, εν όψει αυτών των συναντήσεων έγινε συζήτηση και ανάλυση όλων των τελευταίων στοιχείων, που υπάρχουν τόσο για τη διεθνή όσο και την ελληνική οικονομία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Στέητ Ντηπάρτμεντ δημοσίευσε την ετήσια Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ πολλών κακών που γράφει για τη χώρα μας, υπάρχει αναφορά στα σκάνδαλα του Βατοπαιδίου, που δύο μέλη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν, υπάρχει αναφορά στον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, για την ενός χρόνου καταδίκη του, υπάρχει, επίσης, αναφορά για κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς στη χώρα μας, για διαφθορά στους κόλπους της Αστυνομίας, για τις φυλακές. Λέει, μάλιστα, ότι αντί για 7.543 κρατούμενους, φιλοξενούνται 11.798. Τέλος πάντων, είναι μια έκθεση που αν μη τι άλλο δεν είναι καθόλου κολακευτική για την Ελλάδα. Ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας ανάγνωση. Στις εκθέσεις αυτές του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που συντάσσονται για όλες τις χώρες του κόσμου και δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο, καταγράφεται η ανάγνωση και οι εκτιμήσεις που κάνουν οι συντάκτες αυτών των εκθέσεων.

Η καταγραφή αυτή δεν αλλάζει τη γνωστή σε όλους -και πολύ περισσότερο σε όσους ζούμε σε αυτή τη χώρα, αλλά και σε όσους γνωρίζουν καλά την Ελλάδα πέραν των συνόρων της -την πραγματικότητα: Ότι η Ελλάδα είναι μια απολύτως δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργάζεται αδιάκοπα για την ενίσχυση του καθεστώτος της προστασίας τους.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς κρίνετε όμως το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε αυτή η έκθεση την ημέρα της συνάντησης της Ντόρας Μπακογιάννη με τη Χίλαρι Κλίντον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην αποδίδετε σε συμπτώσεις, πολιτική σημασία που δεν έχουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση δηλαδή θεωρεί καθ` όλα θεμιτό να υπάρχουν τέτοιες εκθέσεις από τη μεριά του Στέητ Ντηπάρτμεντ; Και δεν είναι υπόθεση μόνο των συντακτών είναι επίσημες εκθέσεις από τη μεριά του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που συνιστούν μια απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας μας. Το θεωρεί κάτι θεμιτό αυτό η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα σε μια έρευνα που δημοσιοποίησε ο FLASH, σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να πάρουν τα δάνεια από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, φαίνεται ότι στα πρώτα στάδια αποθαρρύνονται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι επιχειρήσεις, ότι οι τράπεζες τους εκβιάζουν με ένα τρόπο, ζητώντας να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στις εν λόγω τράπεζες τις οποίες ζητάνε και υπάρχει μια πολύ κακή συμπεριφορά, απέναντι στους υποψηφίους λήπτες των δανείων. Τους ζητάνε τους λόγους που θέλουν να πάρουν το δάνειο, τους δυσκολεύουν πάρα πολύ. Έχετε κάποιο σχόλιο για όλα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο έχω να πω, είναι ότι οι διευκολύνσεις που γίνονται μέσα από το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ (δηλαδή του Ταμείου Εγγυοδοσίας) που αφορά τη στήριξη, τη βοήθεια που δίδεται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους, είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έχει πάρει η σημερινή κυβέρνηση. Έτσι, εξασφαλίζεται η ρευστότητα στην οικονομία, θωρακίζεται η απασχόληση και δίνεται βοήθεια στις επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους -το έχω πει και άλλες φορές ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας- ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, τους σκοπέλους που έχουν προκύψει από τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει αυτή για τη χώρα μας.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, αν θυμάμαι καλά σύμφωνα με τα στοιχεία που είχα από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, περίπου 9.000 επιχειρήσεις είχαν μπορέσει, μέχρι εκείνη τη στιγμή, να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που τους δίνουν αυτές οι ρυθμίσεις. Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους και επιδότηση του επιτοκίου. Αναφέρθηκε σε αυτό, χθες ο Πρωθυπουργός.

Και εμείς πιστεύουμε ότι όλοι όσοι μετέχουν σε αυτή την «αλυσίδα» -ας το πω έτσι- της εξασφάλισης της ρευστότητας στην οικονομία, πρέπει να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Να περάσω στο θέμα της οικονομίας με αφορμή και την επίσκεψη της κ. Χούμπνερ στη χώρα μας. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Όπως γνωρίζουμε, τα έργα τα οποία συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα μιλάω τώρα για τα έργα στην περιφέρεια μιας και αυτό συζητείται, μεταξύ άλλων, δίνονται από χρήματα της Κοινότητας και ένα ποσοστό από τη χώρα, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα στους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς κανονισμούς, εάν μια χώρα επιθυμεί και βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να χρηματοδοτήσει, βέβαια, ζητώντας συγκεκριμένα προγράμματα, ολόκληρο το ποσό και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί να δώσει η χώρα μετά τα ποσά. Έχει ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό που συνάντησε την κ. Χούμπνερ κάτι τέτοιο; Και για ποια προγράμματα εάν, ναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τους αρμοδίους Υπουργούς, οι οποίοι συνάντησαν και συζήτησαν, χθες, όλες τις παραμέτρους αυτής της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε σε αυτό τον τομέα, με την Ευρωπαία Επίτροπο κυρία Χούμπνερ, που επισκέπτεται τη χώρα μας, η Ελλάδα θα κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων που προκύπτουν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Θα ήθελα δε να πω ότι η κυρία Χούμπνερ χθες, αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, αλλά και στις συζητήσεις που είχε με Υπουργούς. Σας πληροφορώ ότι συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου και με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Παρόντες ήταν και πολλοί Γενικοί Γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Η κυρία Χούμπνερ, λοιπόν, εκφράστηκε πολύ θετικά για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει χρήση των δυνατοτήτων που της παρέχουν οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας ενημερώνω, επίσης, ότι η κυρία Χούμπνερ δήλωσε χαρακτηριστικά - -και αυτό είναι από τις δηλώσεις που έκανε χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης- - ότι για τη χρηματοδοτική περίοδο του 2000-2006, δηλαδή αυτό που λέμε το Γ΄ΚΠΣ, έχει δοθεί και άλλη παράταση για την απορρόφηση των κονδυλίων μέχρι τον Ιούνιο του 2009. Γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια προσπάθεια την οποία κατέβαλε η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μέχρι τότε να έχει 100% απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, από εσάς μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάποια μέτρα τα οποία ενόψει της οικονομικής κρίσης, λαμβάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να την αντιμετωπίσει. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση ή οι πρωτοβουλίες που παίρνει; Δηλαδή, θέλω να πω, αυτά που ανακοινώθηκαν χθες, θα αποδώσουν μέσα στο 2009, μέσα στο 2010; Μέσα σε ποιο διάστημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε -απλώς εισαγωγικά όχι διότι θέλω να σας διορθώσω- να κάνω μια διευκρίνιση: Δεν έγινε χθες ανακοίνωση των μέτρων. Τα μέτρα αυτά, αυτές οι πρωτοβουλίες είναι γνωστές, έχουν ανακοινωθεί πριν από περίπου δυόμισι, τρεις εβδομάδες.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θυμάμαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός παρουσία όλων των μελών της κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υφυπουργών, έκανε, αν θέλετε, μια εξειδίκευση, μια περαιτέρω ανάλυση, μια διασαφήνιση αυτών των πρωτοβουλιών, που είναι απολύτως απαραίτητο να πετύχουν, σε όλο τους το εύρος και στα χρονικά περιθώρια τα οποία έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Για κάποια από αυτά, φερ` ειπείν, μίλησε για τέσσερις μήνες. Για άλλα είπε ότι κάθε τρεις μήνες πρέπει το Υπουργείο Οικονομίας να κάνει μια ενδιάμεση αποτίμηση και ενημέρωση σχετικά με το ποιο στάδιο έχουμε φτάσει.

Αυτά τα μέτρα, λοιπόν, και η επιτυχία τους είναι απολύτως απαραίτητα για να πετύχουμε τους στόχους του συνολικού σχεδίου για την ελληνική οικονομία. Η περιστολή των δαπανών κρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους εταίρους μας, όχι μόνο για μας, αλλά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ένας από τους ακρογωνιαίους εκείνους λίθους που είναι προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση των οικονομιών όλης της Ευρώπης.

Και θα ήθελα να προσθέσω το εξής, επειδή πολλά ειπώθηκαν και άλλα τόσα γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες: Ορισμένοι λένε ότι υπάρχει μια επανάληψη παλαιών ανακοινώσεων ή παλαιών τοποθετήσεων της κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι ακριβές. Πρόκειται για έναν συνεχή στόχο της κυβέρνησης. Και βεβαίως, όταν ετέθησαν παρόμοιοι στόχοι το 2004 και το 2005, η στόχευση ήταν επίσης σαφής. Τότε η χώρα είχε ένα έλλειμμα που κυμαινόταν πάνω από επτά τοις εκατό. Και δεν θα είχε μπορέσει να μειωθεί αυτό το έλλειμμα εάν δεν είχαν επιτευχθεί εκείνοι οι στόχοι. Έτσι φτάσαμε σε έλλειμμα το οποίο είναι πάνω από τρία τοις εκατό σήμερα. Δηλαδή, μια πτώση περίπου της τάξεως των 3,5  4 μονάδων. Αυτό, βεβαίως, κρίνεται ότι δεν είναι επαρκές. Χρειάζονται να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες. Γι` αυτό ακριβώς αναφέρω ένα παράδειγμα: Από τα 12 σημεία στα οποία αναφέρεται η περιστολή των δαπανών, ένα απ` αυτά, πολύ σημαντικό -αλλά όχι το μόνο- είναι η περιστολή κατά 10% των ελαστικών δαπανών του δημοσίου τομέα. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία αυτή που λαμβάνεται.

Πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός. Ο Πρωθυπουργός χθες αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς που αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Και όλοι οι Υπουργοί, όλοι οι Υφυπουργοί, όλα τα κορυφαία πολιτικά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης έλαβαν χθες αυτή την κατεύθυνση. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πότε θα ξέρετε εάν το έχετε πετύχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάτι τέτοιο γίνεται σταδιακά. Σας είπα: Κάθε τρεις μήνες -ήμουν πολύ σαφής- θα υπάρχει μια ενδιάμεση ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Οικονομίας που συντονίζει αυτή την προσπάθεια, όπως είναι, άλλωστε, φυσικό.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τα άτομα που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, με αφορμή το επεισόδιο στον Κορυδαλλό, η κυβέρνηση δέχτηκε μία έντονη κριτική, τόσο από τους συνηγόρους τους, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο έγινε όλη αυτή η διαδικασία. Θα ήθελα κατ΄ αρχήν ένα σχόλιό σας για όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, και θα ήθελα επίσης να μου πείτε, αν η κυβέρνηση εξακολουθεί μετά τα όσα βγήκαν και από την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο, αν η κυβέρνηση επιμένει ότι υπήρχε εκ των έσω βοήθεια για την απόδραση ή αν τελικά πρόκειται περί αμέλειας κάποιων ή αβλεψιών κάποιων εκ των υπαλλήλων οι οποίοι δικάστηκαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την κυβέρνηση την εκφράζει απολύτως η τοποθέτηση που έκανε επ΄ αυτού του θέματος χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Δένδιας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως, όμως, μένει μετέωρος ο ισχυρισμός σας περί διαβρωμένου συστήματος μετά την αθώωση των κατηγορουμένων από το αυτόφωρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω επί του θέματος αυτού, το είπα. Και όσα έχω πει εξακολουθούν να ισχύουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πως ισχύουν; Αφού δεν αποδεικνύονται από την δικαστική έρευνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αρκεί μερικές φορές και η απλή λογική για να εξηγήσει ορισμένα πράγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Nαι, αλλά μπορεί να φτάνει τα όρια της συκοφαντίας αυτό το πράγμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Επιμένετε δηλαδή στην εκ των έσω βοήθεια. Γιατί σας ρώτησα και αυτό. Είχε και ένα δεύτερο σκέλος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Ό,τι είχα να πω, το είπα τις τελευταίες μέρες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, πως βλέπει η κυβέρνηση τις προτάσεις που έκανε χθες το ΠΑΣΟΚ ή που διένειμε το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ο Πρωθυπουργός την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας και να διαπραγματευτεί το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου , όπως λέει με ευρωπαϊκούς πόρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα, γνωρίζετε, γραπτώς χθες πάνω σε αυτό το θέμα. Ο κ. Παπανδρέου, για μία ακόμη φορά, απέδειξε χθες κάτι πολύ απλό: Δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει συγκροτημένες, υπεύθυνες, επίκαιρες και ρεαλιστικές προτάσεις. Η πάγια αυτή πολιτική του αδυναμία, αλλά και η βουλιμία του για την εξουσία, σπρώχνουν καθημερινά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ όλο και πιο βαθιά στον κατήφορο του ανεύθυνου λαϊκισμού.

Ο κ. Παπανδρέου προτάσσει την επιδίωξη εφήμερων εντυπώσεων -και αυτό έκανε χθες- και την εξυπηρέτηση μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων, ακόμη και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία υποτίθεται ότι κατέχει. Η κυβέρνηση δεν θα παρακολουθήσει τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιλέγει να αγνοήσει τι πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής και αδυνατεί έτσι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του θεσμικού του ρόλου. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαράσσει και ασκεί υπεύθυνα την εξωτερική πολιτική, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επανέλθω λίγο στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ανακοίνωσε κάτι ο Πρωθυπουργός. Διευκρινίσεις και κατευθύνσεις έδωσε.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Που εξειδίκευσε, που μας ξαναθύμισε. Στο μέτρο που έδωσε και χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών για την συγχώνευση και κατάργηση κάποιων δημοσίων Οργανισμών, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που είναι σε αυτούς τους οργανισμούς. Θα φύγουν, θα ενσωματωθούν σε κάποιες άλλες υπηρεσίες των Υπουργείων; Τι θα γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συγχώνευση των οργανισμών, δεν σημαίνει, βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεστε, σε αυτό το στάδιο απώλεια θέσεων εργασίας. Σημαίνει όμως μεγάλη εξοικονόμηση στις διοικητικές δομές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανεξάρτητα από το τι λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπορείτε να μας πείτε, ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή, ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα που συζητείται; Δεν έχει ανακοινώσει τίποτε η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε εσείς ποιο είναι το θέμα που συζητείται;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από ότι έχει ανακοινωθεί από την Προεδρία, είναι το θέμα του προστατευτισμού που θα συζητηθεί κατά κύριο λόγο και η στάση που θα πάρουν οι κυβερνήσεις, απέναντι σε αυτό το θέμα. Απέναντι στο θέμα της ενίσχυσης των γαλλικών βιομηχανιών, αν δεν κάνω λάθος, τα ομόλογα κλπ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το βασικό θέμα που συζητείται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, είναι η διεθνής οικονομική κατάσταση και οι επιπτώσεις της στην Ευρώπη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν θα γίνει ουσιαστική κουβέντα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση ότι δεν θα γίνει ουσιαστική κουβέντα...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν θα γίνει ουσιαστική κουβέντα (δεν ακούγεται) μέτρα συγκεκριμένα. Έχει τεθεί έτσι το θέμα. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Είναι που θέλει να μάθει ο ελληνικός λαός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας ενημερώσουμε αφού γίνουν οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα όμως να πω το εξής: Βεβαίως ο καθένας έχει το δικαίωμα να πει ό,τι θέλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημασία έχουν όμως, οι τοποθετήσεις, οι οποίες θα κάνει, οι θέσεις τις οποίες θα πάρει, να έχουν σχέση με το αντικείμενο και την ημερησία διάταξη, την οποία έχει θέσει η Τσέχικη Προεδρία. Διότι το να θέτεις θέματα με καθαρά εσωκομματική ή μικροπολιτική προσέγγιση, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Εκείνο, το οποίο εμείς θα κάνουμε, θα είναι να προσέλθουμε μέσα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο των συζητήσεων που κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στους οποίους ανήκει βέβαια και ο Πρωθυπουργός και να υπερασπιστούμε, να προασπιστούμε, να παρουσιάσουμε τις ελληνικές θέσεις. Θα αντιλαμβάνεστε, ασφαλώς, ότι την παραμονή των διαβουλεύσεων δεν θα σας πω δημόσια ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι κρατικό μυστικό; Ποια θέση πρέπει να πάρετε στο θέμα του ευρωομολόγου ή της προστασίας του τουρισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, για την αφορμή που μου δίνετε. Στο θέμα της προστασίας της τουριστικής βιομηχανίας, η σημερινή κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες γίνονται πράξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σαν εξαίρεση λέω. Σαν εξαίρεση, από κοινοτικούς κανόνες όπως έχει κάνει η Γαλλία, ας πούμε, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα σας πω σε καμία περίπτωση, ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Η διεθνής διπλωματία, δεν διεξάγεται εκ των προτέρων, δημοσίως.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα, κ. Εκπρόσωπε, να επανέλθω στο θέμα που ρώτησα πριν, διότι το θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό, κατά τη φτωχή μου άποψη, γνώμη, σχετικά με τα δικαιώματα που έχει η χώρα για τις χρηματοδοτήσεις των κονδυλίων των προγραμμάτων για τα έργα στην τέταρτη προγραμματική περίοδο. Αυτό σημαίνει, ότι θα μπορούν, όσοι ενδιαφέρονται και κυρίως μιλάω για τα έργα, τα οποία αφορούν πολύ σημαντικά κομμάτια της περιφέρειας και σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικά περιφέρειες, όπως είναι, ας πούμε η Ήπειρος ή και άλλες. Σημαίνει ότι θα μπορούν πιο γρήγορα να υλοποιούνται έργα τα οποία έχουν ανάγκη, εφόσον θα λαμβάνουν εξολοκλήρου χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να χρειάζεται χρηματοδότηση του κράτους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τέτοιου είδους τεχνικά θέματα, δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Έχουν τοποθετηθεί ήδη χθες οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Εκείνο το οποίο σας είπα -και το επαναλαμβάνω- είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους της χώρας μας θα κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων που τις δίνουν οι υπάρχουσες ρυθμίσεις.

Η Επίτροπος, νομίζω σήμερα, επισκέπτεται και την περιοχή την οποία αναφέρετε, την Ήπειρο, μεταξύ των άλλων. Ακριβώς για να ενημερωθεί επιτόπου για τις δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρχουν, εννοώ τις οικονομικές δυσκολίες και τις δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να δοθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, να αμβλυνθούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάτι νεότερο όσον αφορά στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την έκτακτη Σύνοδο με τους αρχηγούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπατε. Αλλά δεν έχουν απευθυνθεί ακόμα οι προσκλήσεις. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν αυτές οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού, αφενός, με τους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή, αφετέρου, με τον καθένα ξεχωριστά αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ερχομένης Κυριακής, δηλαδή την άλλη εβδομάδα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι σε θέση να κάνει μια πρώτη αποτίμηση, τουλάχιστον, του ταξιδιού της Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ; Θέλω να πω αν είχε κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ συνεχίζεται, είναι σε εξέλιξη.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά συναντήθηκε χθες με την ομόλογό της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε η ίδια η κ. Μπακογιάννη, χθες, στην Ουάσινγκτον, στις δηλώσεις της οποίας και σας παραπέμπω. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε για το τι μπορεί άραγε να σημαίνει η συναίνεση στην οποία καλεί η κυβέρνηση την αντιπολίτευση, εάν δεν εκθέτει κάποιες από τις απόψεις της προς το μέρος το οποίο καλείται να δείξει συναίνεση και βεβαίως εάν η κυβέρνηση δεν δέχεται κάποιες παραγωγικές, κατά την άποψη της αντιπολίτευσης, προτάσεις. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο ισχύει και αν ναι, ποιος μπορεί να είναι ο δρόμος που να οδηγήσει σε μια συναίνεση επί παραδοχών που κάνουν και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλω να πω το εξής: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια δυσκολία με τη λέξη συναίνεση, αλλά και το περιεχόμενο της συναίνεσης, για έναν πάρα πολύ απλό λόγο: Λέει σε όλα όχι. Και συνεπώς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι πάει να πει συναίνεση. Το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Δεν το βάζουμε κάτω όμως και καλούμε συνεχώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετάσχει εποικοδομητικά, ουσιαστικά στη χάραξη μιας κοινής πολιτικής σε πολλά θέματα. Αλλά, όπως σας είπα μόλις, η απάντησή του είναι πάντα όχι.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Καραμανλή, θα πει σε κάτι ναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε άλλο θέμα, κύριε Εκπρόσωπε. Εξακολουθεί η κυβέρνηση να θεωρεί πειστικούς τους ισχυρισμούς του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας κ. Παυλίδη και μετά την αποκάλυψη για το δάνειο των 100.000 της κόρης του με το οποίο αγόρασε σπίτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί γι` αυτό το θέμα. Δεν έχω να πω κάτι καινούργιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, λέω μετά την αποκάλυψη. Παραμένετε, δηλαδή, έχετε την ίδια άποψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε να πω για ένα θέμα το οποίο διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη, κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του κ. Παυλίδη. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς, και προφανώς ορισμένοι τείνουν να το ξεχνούν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή πήρε αποστάσεις, χθες, ο κ. Ζαγορίτης, γι` αυτό ρώτησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Στο θέμα της συναίνεσης ήθελα να αναφερθώ και εγώ, σε ένα διαφορετικό αντικείμενο. Στο θέμα της ψήφου. Χθες έγινε η δεύτερη συνεδρίαση στη Βουλή της αρμόδιας Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ μένει στις θέσεις του, η κυβέρνηση έχει τις δικές της θέσεις. Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα του ΣΑΕ. Έστειλε μια επιστολή με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόθεση της κυβέρνησης, παρότι οι πληροφορίες που έχουμε από την κυβερνητική πλευρά, λέγανε ότι, τέλος πάντων, το ΣΑΕ θα έδειχνε μια πιο διαλλακτική στάση. Το ΣΑΕ είναι θεσμικό όργανο. Εσείς έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό; Γιατί για το θέμα του ΠΑΣΟΚ έχετε ερωτηθεί πολλές φορές και έχετε απαντήσει. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι για τη θέση του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πιστεύω, και το έχω πει και άλλες φορές, εκφράζοντας την κυβέρνηση, ότι η προτεινόμενη λύση είναι η καλύτερη δυνατή αυτή τη στιγμή. Πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην αποδοχή της, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ομογενείς, στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά ζουν έξω από τα σύνορα της χώρας μας, να μπορούν κάθε φορά που καλούνται να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, να ψηφίσουν εκεί που πραγματικά ζουν. Και είπα και άλλη φορά ότι αυτή η λύση θα είναι μεταβατική, θα δοκιμαστεί στην πράξη. Αν κριθεί ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, θα αλλάξει. Το έχει πει ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Παυλόπουλος, το έχω πει και εγώ σε αυτόν εδώ το χώρο. Είναι μια ουσιαστική, απλή, πρακτική προσέγγιση. Και να ένα σημείο που βρίσκω ότι υπάρχει άρνηση συνεννόησης από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Πάντως, από τη στιγμή που το ίδιο το θεσμικό όργανο των ομογενών διαφωνεί με τη δική σας πρόταση, κάποιος θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι, γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει βήματα συναίνεσης προς τις προτάσεις του ΣΑΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το θέμα. Αλλά, ξέρετε, συναίνεση, συνεννόηση, δεν σημαίνει να κάνει πάντα πίσω, να υποχωρεί η κυβέρνηση και να δέχεται τις απόψεις των άλλων. Πρέπει και οι άλλοι να κάνουν βήματα προς την πλευρά των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Την υποχρέωση να νομοθετεί, ξέρετε, την έχει η κυβέρνηση στο δικό μας πολιτικό σύστημα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ξέρετε, θέλει μια αυξημένη πλειοψηφία και εκεί πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, ακριβώς γι` αυτό.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Και οι συγκλίσεις θα υπάρξουν προς την πρόταση των ίδιων των ομογενών, αν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η κυβέρνηση έχει μια διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Εν πάση περιπτώσει, εμείς πιστεύουμε ότι η καλύτερη δυνατή προσέγγιση αυτή τη στιγμή είναι αυτή που προτείνουμε.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Πάλι για το ίδιο θέμα. Θα ήθελα, αν έχετε κάποιο σχόλιο, συγκεκριμένα, για το ότι το ΣΑΕ άφηνε αρχικά να εννοηθεί ότι θα συμφωνήσει σε αυτό το μεταβατικό σχέδιο νόμου -υπάρχει και επιστολή επ` αυτού, έχει δοθεί στη δημοσιότητα- ενώ χθες έκανε ένα βήμα πίσω, αν μου επιτρέπετε, και είπε ότι «όχι, ξέρετε, δεν θα συμφωνήσουμε». Γι` αυτό έχετε κάτι να πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία πρόθεση να αντιδικήσω με ένα θεσμικό όργανο όπως είναι το ΣΑΕ. Εκφράζουν κάποιες απόψεις. Αλλά και αυτή τη στιγμή θα ήθελα, από αυτή εδώ τη θέση, να τους ζητήσω να ξαναδούν το νομοσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει προς έγκριση η κυβέρνηση στη Βουλή. Είναι ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είναι πραγματικά διευκολυντικές, θα έλεγα, για τους Έλληνες που ζουν πέρα από τα σύνορα της χώρας. Και όπως είπα, αυτή η ρύθμιση, το λέει άλλωστε και το ίδιο το νομοσχέδιο, θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα: Να εφαρμοστεί στην πράξη. Να δούμε ποια είναι τα δυνατά της σημεία. Να δούμε ποια είναι τα αδύναμά της σημεία. Να δούμε τι μπορεί να αλλάξει, πού μπορεί να αλλάξει. Και επειδή είναι κάτι το οποίο είναι καινούργιο για τη χώρα μας, είναι φυσικό να θέλουμε να δούμε πώς θα είναι στην εφαρμογή του.

Ξέρετε τι συμβαίνει μέχρι τώρα: Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν πέρα από τα σύνορα της χώρας -άλλοι σε κοντινές χώρες, άλλοι σε πολύ μακρινές- όταν θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα (και είναι φυσικό να θέλουν να το ασκήσουν) υποβάλλονται στον κόπο και στο έξοδο, ειδικά αν είναι από μακρινές χώρες, να έρθουν εδώ. Το έχω πει και άλλες φορές: Καλοδεχούμενοι είναι οι ομογενείς κάθε φορά που έρχονται κοντά μας και μας επισκέπτονται και τους δεχόμαστε στην αγκαλιά μας. Αλλά, καταλαβαίνετε, τι έξοδα και πολλές φορές και τι απώλεια χρόνου είναι γι` αυτούς να έρθουν πίσω στην πατρίδα, σε κάποιο χρονικό σημείο που ενδεχομένως δεν τους βολεύει. Αυτό, λοιπόν, είναι που θέλουμε να διευκολύνουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο. Τα άλλα όλα είναι λεπτομέρειες μιας ρύθμισης, οι οποίες στην πράξη θα έρθουν -και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια πιο απλή έκφραση- και θα «κουμπώσουν» πάνω στην εφαρμογή.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ένα θέμα το οποίο υφέρπει αυτής της ρύθμισης, και βεβαίως της δυνατότητας που οπωσδήποτε πρέπει να έχουν οι ομογενείς, να διευκολύνονται για να ψηφίζουν στη χώρα τους, υπάρχει το εξής μιας και χρησιμοποιήσατε τον κόπο και τα έξοδα. Αυτό που γινόταν μέχρι τώρα, τον κόπο και τα έξοδα τα έβαζαν τα κόμματα, τα οποία νοίκιαζαν αεροπλάνα και τους έφερναν εδώ με κομματικές χρηματοδοτήσεις για να έρθουν εδώ να ψηφίσουν. Και θέλω να ρωτήσω: Η κυβέρνηση τώρα, και εν όψει οικονομικής κρίσης, οψέποτε γίνουν εκλογές, θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο; Θα φέρει ομογενείς εδώ να ψηφίσουν, με τα αεροπλάνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να το προσπεράσω αυτό το ειδικό θέμα, όχι για να αποφύγω να σας απαντήσω. Πιστεύω ότι πάρα πολλοί Έλληνες ομογενείς -Έλληνες, η λέξη «ομογενείς» ίσως δεν είναι σωστή, είναι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ζουν πέρα από τα σύνορα της χώρας- θέλουν να έρθουν να ψηφίσουν. Και πρέπει η δυνατότητα αυτή να τους δίνεται χωρίς να συνδυάζεται με κόστος. Αυτό εξυπηρετεί, ακριβώς, η ρύθμιση. Ξέρετε, πριν από λίγα χρόνια κάναμε τη ρύθμιση για τους ετεροδημότες. Ήταν, για παράδειγμα, κάποιος εγγεγραμμένος σε έναν μακρινό τόπο της Ελλάδας και ζούσε στην Αθήνα. Του δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσει για την εκλογική του περιφέρεια, εκεί που πραγματικά ζει.

Αυτή η δυνατότητα δίνεται τώρα και στους Έλληνες συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό. Και πρέπει να εξυπηρετηθούν στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, που το έχουν και είναι απαράγραπτο. Όπως έχουν τη δυνατότητα να ασκούν αυτό το δικαίωμά τους και όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν μέσα στη χώρα. Δεν νοείται να θέλεις να ασκήσεις ένα συνταγματικό σου δικαίωμα και να υποβάλλεσαι σε κόστος μεταφοράς. Για φανταστείτε κάποιον Έλληνα ο οποίος μένει στην Αυστραλία. Αυτός σε τι κόστος πρέπει να υποβληθεί για να έρθει εδώ; Σημασία, λοιπόν, έχει να δοθεί λύση εκεί. Να ψηφίζουν εκεί. Αυτό είναι το ζητούμενο και σε αυτό ακριβώς αποβλέπει η συγκεκριμένη ρύθμιση. Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα της συνταγματικής ρύθμισης που προβλέπει την ψήφιση σχετικού νόμου.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Συγνώμη που επανέρχομαι. Το ρωτώ γιατί αυτό αφορά όλα τα κόμματα ή έστω τα περισσότερα. Είναι ένα μεγάλο κόστος αυτό για τη διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών. Και αναφέρομαι όχι μόνο στην κυβέρνηση. Και στο ΠΑΣΟΚ και σε όποιον άλλο χρηματοδοτεί με αρκετά χρήματα, γιατί τα γνωρίζουμε πάνω-κάτω πόσα είναι, για να έρχονται οι ομογενείς να ψηφίζουν εδώ με πολύ κόπο και πολύ κόστος βεβαίως, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το λέω για όλα τα κόμματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλω να ελπίζω ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα εγκριθεί τελικά από τη Βουλή των Ελλήνων ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, δηλαδή για τις εκλογές που θα γίνουν μετά από αυτή την ημερομηνία, οι συμπατριώτες μας που ζουν πέρα από τα σύνορα της χώρας να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν όλοι, εκεί που πραγματικά μένουν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 26 February 2009 - 17:32:46 UTC