Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 191691637

Έκδοση 1

brf1703

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και οι Υπουργοί οι οποίοι θα τον συνοδεύουν, θα αναχωρήσει μεθαύριο Πέμπτη, στις 10.30 για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 19 Μαρτίου και Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αργότερα, στο κτίριο εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 17.00, θα αρχίσει η πρώτη Σύνοδος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις 20.00, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η δεύτερη Σύνοδος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γίνει την Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 10.00. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα προβεί - -όπως γίνεται πάντα- - σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Ακολούθως, θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

" Θα αναφερθώ σε ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες: Γνωρίζετε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία - -που είχε ανακοινώσει- - σύμφωνα με την οποία:

Πρώτον: Θα προχωρήσει άμεσα η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων όσων συμβασιούχων δεν είχαν πληρωθεί λόγω της κατάργησης του ειδικού λογαριασμού, το Νοέμβριο του 2008. Στο μέτρο αυτό, όπως είπε ο Υπουργός κ. Σαμαράς, εντάσσονται όχι μόνο οι συμβασιούχοι της Ακρόπολης αλλά και συμβασιούχοι όλων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας μας.

Δεύτερον: Με τη ρύθμιση αυτή ανανεώνονται οι συμβάσεις των εν λόγω εργαζομένων για το χρόνο που ξεκίνησε, από πέρυσι το Νοέμβριο μέχρι και το φετινό Νοέμβριο.

Τρίτον: Γίνεται δυνατή η επαναπρόσληψή τους από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι και το Νοέμβριο του 2010, κατ` εξαίρεση και παρά του ότι οι συμβάσεις τους θα έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 24 μηνών.

Το κόστος της συνολικής αυτής ρύθμισης ανέρχεται σε 10 περίπου εκατομμύρια ευρώ που, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα κόστος σημαντικό, όχι ευκαταφρόνητο, ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες. Η κυβέρνηση θεωρεί - -όπως είχε πει ο Υπουργός και το υπογραμμίζω και εγώ- - τη ρύθμιση αυτή έντιμη, δίκαιη και γενναία.

Ενώ, όμως, η τροπολογία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Σαμαρά έγινε δεκτή με ανακούφιση από τη συντριπτική πλειοψηφία της ομάδας των εν λόγω εργαζομένων, μια πολύ μικρή μειοψηφία φανατικών, επιμένει να προκαλεί απειλώντας με νέες καταλήψεις στην Ακρόπολη και σε άλλα εθνικά μνημεία. Ζητούν αυτοί οι πολύ λίγοι, την ικανοποίηση νέων αιτημάτων, όπως τη μονιμοποίηση 3.000 τέως συμβασιούχων, όταν γνωρίζουν πολύ καλά, ότι κάτι τέτοιο είναι και παράνομο και ανέφικτο.

Θα ήθελα να δηλώσω εκ μέρους της κυβέρνησης κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθούμε μια τέτοια εκβιαστική συμπεριφορά από μικρές μειοψηφίες που δεν σέβονται ούτε τα μνημεία μας, ούτε τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει και οι οποίες έχουν την αποδοχή της μεγάλης, της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου.

Και αναρωτιέμαι: Μήπως, τελικά αυτό το οποίο επιδιώκουν είναι να αποσυρθεί η τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός κ. Σαμαράς; Μια τροπολογία που όπως σας είπα λύνει το πρόβλημα και της πληρωμής και της επαναπρόσληψης όλων των συμβασιούχων, που είναι επιφορτισμένοι με το συγκεκριμένο έργο στα μνημεία της χώρας μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ αμφισβητεί τα στοιχεία για το έλλειμμα και ζητά σύμφωνα με πληροφορίες εκ νέου απογραφή, μόλις τελειώσει η κρίση. Προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει νέα απογραφή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει έρθει κανένα αίτημα για απογραφή. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία - -σας ενημερώνω- - θα στείλει μέχρι τις 31 Μαρτίου - -δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, όπως έχει άλλωστε υποχρέωση- - τα οριστικά στοιχεία, με βάση τον τελικό απολογισμό του έτους 2008.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Πώς σκέφτεται να αντιδράσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, τους οποίους προαναφέρατε, κλείσουν και πάλι την Ακρόπολη ή άλλα μνημεία της χώρας; Και κατά τη δική σας άποψη, ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, η μικρή ομάδα που αναφέρατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Είναι απειροελάχιστοι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία των μνημείων μας, ειδικά σε μια χρονιά, που γνωρίζετε ότι ο τουρισμός μας, ένας σημαντικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, είναι πιθανόν να δεχθεί ορισμένες πιέσεις.

Δεύτερον: Η συντριπτική πλειοψηφία, όχι μόνο όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία, όπως σας είπα, των εργαζομένων στο χώρο, οι οποίοι χαιρέτισαν την εν λόγω ρύθμιση, δεν θα δείξουν καμία κατανόηση για τέτοιες συμπεριφορές, των οποίων τα κίνητρα εγώ δεν θέλω καν να προσπαθήσω να ανιχνεύσω.

Σημασία έχει ότι έγινε μια ρύθμιση, προχωρεί μια ρύθμιση που εξυπηρετεί το συμφέρον όλων: Και των εργαζομένων και της κοινωνίας και βεβαίως και των εκατομμυρίων επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, αλλά και των Ελλήνων επισκεπτών. Δεν θα πρέπει να το ξεχάσει αυτό κανείς.

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω, τέλος - -ασφαλώς το γνωρίζετε- - ότι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου - -πολύ περισσότερο τώρα, αυτή την εποχή που είναι άνοιξη και μετακινούνται και οι σχολικές τάξεις- - γίνονται πολλές επισκέψεις και μαθητών και σπουδαστών από διάφορα μέρη της Ελλάδας προς άλλα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να επισκεφθούν και να δουν από κοντά τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζει η κυβέρνηση αλλαγές στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι επ` αυτού. Άλλωστε, όπως σας είπα και χθες, με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι γνωστό για ποιο σκοπό υπάρχει και τι εξυπηρετεί το άσυλο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λειτουργεί, να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστό το πανεπιστημιακό άσυλο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Ήθελα να ρωτήσω, επειδή σήμερα έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη κουβέντα για το άσυλο σε όλους τους πολιτικούς χώρους, αν σκέφτεστε να θέσετε σε ένα διακομματικό διάλογο την εφαρμογή του πλαισίου ή εν πάση περιπτώσει τρόπους οι οποίοι θα βοηθήσουν στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να γίνει εφαρμόσιμο το νομοθετικό πλαίσιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το νομικό πλαίσιο είναι σαφές. Προβλέπει συγκεκριμένες δυνατότητες. Και νομίζω ότι η επικράτηση της κοινής λογικής θα διευκολύνει πολύ την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε και το πανεπιστημιακό άσυλο να περιφρουρηθεί και από την άλλη πλευρά να μην γίνεται, όπως έχει φανεί ότι γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις, κατάχρησή του.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επιμείνω στην υπόθεση των συμβασιούχων των μουσείων. Διερωτώμενος αν η τελική τους πρόθεση είναι να αποσυρθεί η τροπολογία, αφήνετε σαφείς αιχμές και αναρωτιέμαι μήπως εννοείτε ότι οι μικρές αυτές μειοψηφίες είναι πολιτικά υποκινούμενες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα, δεν θέλω να κάνω καμία ανίχνευση, καμία προσπάθεια να ερμηνεύσω τα κίνητρα. Απλώς, μου προκαλεί και εμένα εντύπωση, όπως είμαι βέβαιος ότι προκαλεί εντύπωση και σε πολλούς άλλους που παρακολουθούν το θέμα, γιατί μια πολύ μικρή ομάδα επιμένει στη στάση αυτή. Μια στάση, η οποία δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Μια στάση, η οποία δεν έχει καμία λογική βάση, τη στιγμή που η συντριπτική - -και αυτό είναι πολύ εύκολο και για εσάς ως δημοσιογράφοι, να το διαπιστώσετε- - η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων θεωρεί τη ρύθμιση που έγινε, απόλυτα ικανοποιητική γι` αυτά που θεωρεί συμφέροντά της.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Θα επανέλθω στην προηγούμενη ερώτησή μου, γιατί έχω ένα κενό στην απάντησή σας. Η κυβέρνηση τελικά θεωρεί ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά το άσυλο, είναι επαρκές ή χρειάζονται κάποιες αλλαγές με βάση τα σημερινά δεδομένα, με βάση τις σημερινές εξελίξεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο πάνω σε αυτό. Αναφέρθηκα σε ρύθμιση, η οποία έχει γίνει και είναι πολύ πρόσφατη.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Συμφωνώ. Λέω, αυτή η ρύθμιση χρειάζεται κάποιες αλλαγές...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι αν εφαρμοστεί με την κοινή λογική, μπορεί να αποδώσει.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Χθες, τοποθετηθήκατε σαφώς για το θέμα του ΛΑΟΣ. Θέλω, όμως, να επανέλθω για το εξής, επειδή υπάρχουν και σήμερα δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα, για το αν είναι ακραία, δεν είναι, ποιες θέσεις κ.τ.λ. Έχετε τοποθετηθεί, το γνωρίζω. Θέλω να μου πείτε το εξής: Σε ποιους τομείς, όχι αναλυτικά, αλλά σε ποιους τομείς θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι θέσεις του ΛΑΟΣ είναι ακραίες, δηλαδή; Η οικονομία δεν νομίζω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω ανάλυση των θέσεων κανενός κόμματος. Εγώ τοποθετούμαι από την πλευρά της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας από την οποία, βεβαίως, προέρχεται, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, η σημερινή κυβέρνηση.

Αυτή είναι η θέση μας. Σας τη διατύπωσα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Για εμάς το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Όπως ακούγεται, υπήρξε επικοινωνία της κ. Μπακογιάννη με το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εκφράσει τη δυσφορία της για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από τον κ. Καρατζαφέρη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν εννοείτε, αν υπήρξε επικοινωνία της Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό, θα σας πω ότι όλοι οι Υπουργοί επικοινωνούν τακτικά με τον Πρωθυπουργό. Δεν έχω να προσθέσω κάτι, σχετικά με την εικοτολογία - -και δεν λέω ότι προέρχεται από εσάς- - η οποία διατυπώνεται από ορισμένους κύκλους. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη, μη αμφισβητήσιμη θέση της κυβέρνησης, την οποία διατύπωσα χθες και δεν έχω κανένα λόγο να την επαναλάβω σήμερα, γιατί ισχύει στο ακέραιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 March 2009 - 23:27:25 UTC