Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 194040831

Έκδοση 1

brf3003

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός για το γεύμα της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Σουφλιά, την περασμένη εβδομάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί γι` αυτά τα θέματα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν έχετε τοποθετηθεί γι` αυτό το σημείο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα ασχοληθώ άλλο με θέματα παραπολιτικής. Έχω πει πολλές φορές ότι οι συναντήσεις μεταξύ Υπουργών, σε κάθε κυβέρνηση, φυσικά και στη χώρα μας, είναι αυτονόητο θέμα. Εάν έχει κάποιος ενδιαφέρον να συντηρήσει ένα ανύπαρκτο θέμα, ας το κάνει. Πάντως, το θέμα είναι όντως ανύπαρκτο.

ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ πάλι, κύριε Εκπρόσωπε, μπερδεύτηκα λίγο με τον Πρωθυπουργό, το Σάββατο στη Ζάκυνθο. Θα ήθελα, αν έχετε την καλοσύνη, να μου αποσαφηνίσετε δύο σημεία: Το πρώτο σημείο είναι, όταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα - -δεν το αποδίδω ακριβώς, αλλά κάπως έτσι το είπε- - και από την άλλη, ότι θα συνεχίσει να παλεύει ασταμάτητα για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και για τα προβλήματα του τόπου, τι ακριβώς εννοεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, να διαβάσετε προσεκτικά την ομιλία. Όλα όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός είναι σαφή.

ΧΙΩΤΗΣ: Εκείνο που δεν κατάλαβα καλά, παρότι ούτε στο πρώτο με διαφωτίσατε, ελπίζω στο δεύτερο να το κάνετε, όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι αυτά είναι άγχη άλλων, ποιους ακριβώς εννοεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς, την αξιωματική αντιπολίτευση. Έχω αναφερθεί πολλές φορές και εγώ, όπως γνωρίζετε, στα προσωπικά άγχη του κ. Παπανδρέου.

ΧΙΩΤΗΣ: Μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τέτοια άγχη έχει μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση. Παρακαλώ, και η παραπολιτική έχει τα όριά της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι όλα είναι σαφή, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε στο «αν χάσω, φεύγω» και αφήνει με αυτό τον τρόπο να σέρνεται η διαδοχολογία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε παρακαλώ την ομιλία του Πρωθυπουργού και νομίζω ότι θα πάρετε απαντήσεις σε όλα. Διαβάστε την ομιλία, όπως ακριβώς έγινε, και όχι όπως επιλεκτικά αποδίδεται - -με φράσεις οι οποίες δεν υπάρχουν μέσα στην ομιλία- - σε μια μικρή, σπεύδω να πω, μερίδα του Τύπου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Δέχεστε κριτική από βουλευτές του κόμματός σας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ προσωπικά;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ναι, εσείς. Που λέει ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να αντιδράσει, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, για το θέμα της κούρασης που διακατέχει ή δεν διακατέχει τον Πρωθυπουργό. Και θέλω να μου απαντήσετε επί της ουσίας και όχι με τη γνωστή φράση ότι δεν σχολιάζετε δηλώσεις βουλευτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου καμιά τέτοια δήλωση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μισό λεπτό να σας διαβάσω μια. Ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι ήταν ένα επικοινωνιακό Βατερλό για τη Νέα Δημοκρατία η εβδομάδα που πέρασε και ότι ήταν χλιαρή η διάψευση των σεναρίων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Βεβαίως, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις προσωπικές του απόψεις από τη θέση που έχει.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιμένω και εγώ, γιατί εκτός από τις επίσημες δηλώσεις, όπως καταλαβαίνετε, γινόμαστε αποδέκτες κατά καιρούς διάφορων επισημάνσεων από κορυφαία στελέχη και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της κυβέρνησης. Οι επικρίσεις που αποδίδουν σε εσάς προσωπικά, αλλά και γενικότερα στο επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι ότι το τελευταίο διάστημα επιδεικνύετε αργά ανακλαστικά. Θεωρείτε ότι έχει βάση τέτοιου είδους κριτική ή απλώς τα στελέχη αυτά εκφράζουν υπερβολικά αυτές τις απόψεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε μένα δεν έχουν φθάσει τέτοια πράγματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είστε ο τελευταίος που θα φθάσει. Και ο προκάτοχός σας τελευταίος το αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν τέτοια πράγματα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην ανησυχείτε, φθάνουν πολλά πράγματα σε μένα. Αλλά, αυτά δεν έχουν φθάσει.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω, αν ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης λειτουργεί τις Κυριακές, διότι είδαμε η διάψευση να έρχεται ένα 24ωρο μετά τη δημοσίευση της συγκεκριμένης εφημερίδας και του συγκεκριμένου φύλλου. Δεν έπρεπε να βγάλετε μια διάψευση, αν ήταν τόσο κάθετη, την ίδια ημέρα που διαβάσατε την εφημερίδα και τις φερόμενες ως δηλώσεις... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιστρέφετε σε ένα θέμα, το οποίο έχω εξαντλήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συμμερίζεστε, κύριε Εκπρόσωπε, την άποψη πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ότι το άνοιγμα της ψαλίδας που παρατηρήθηκε στις χθεσινές δημοσκοπήσεις, οφείλεται στην καθυστέρηση, με την οποία αντέδρασε ο Πρωθυπουργός στα περί κοπώσεως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Επανέρχεστε σε ένα θέμα, το οποίο, όπως είπα μόλις σε ερώτηση συναδέλφου σας, είναι ανύπαρκτο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχονται οι βουλευτές, κύριε Εκπρόσωπε. Εγώ δεν θα είχα κανένα ενδιαφέρον να επανέλθω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα για μας έχει εξαντληθεί. Συντηρείτε ένα θέμα το οποίο είναι ανύπαρκτο και το οποίο δεν έχει καμία βάση. Το επαναλαμβάνω από την πρώτη ημέρα. Δεν βλέπω να γράφεται πουθενά αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μάλιστα. Επίσης, δεν έχει καμία βάση το ότι υπάρχει άνοιγμα ψαλίδας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα με οδηγήσετε, είτε αμέσως είτε εμμέσως είτε δια διαφόρων άλλων οδών, να σχολιάσω δημοσκοπήσεις. Δεν το κάνω ποτέ. Είναι καταγραφή μιας δεδομένης στιγμής, ένα χρήσιμο εργαλείο. Τίποτε παραπάνω.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν θέλετε να σχολιάσετε ούτε το γεγονός ότι βάσει χθεσινής δημοσκόπησης φαίνεται ότι το προφίλ του Πρωθυπουργού έχει υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα; Είναι μόλις μιάμιση μονάδα η διαφορά με τον κ. Παπανδρέου. Ούτε αυτό θέλετε να σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ευρήματα δημοσκοπήσεων.

ΧΙΩΤΗΣ: Για ένα άλλο θέμα. Πρόσφατα υπήρξε μια δικαστική απόφαση που απαλλάσσει από πρόστιμα τη Vodafone, γι` αυτή τη φοβερή υπόθεση των υποκλοπών. Θέλω να σας ρωτήσω, από τη στιγμή που η κυβέρνηση, από τη στιγμή που έτσι και αλλιώς δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε τους ενόχους γι` αυτή την υπόθεση, αλλά υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες στο να περιφρουρήσει η συγκεκριμένη εταιρεία το απόρρητο των επικοινωνιών, η κυβέρνηση πώς αντιμετωπίζει αυτό το θέμα, μιας άλλης ακόμη υπόθεσης, η οποία παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, όπως παραπέμπετε παγίως όλες τις μεγάλες υποθέσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα και στο τέλος φαίνεται ότι αυτοί που είχαν ουσιαστικές ευθύνες, θα παραμείνουν ατιμώρητοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόνος σας το είπατε. Στο κράτος δικαίου, οι παραβατικές συμπεριφορές παραπέμπονται, φθάνουν ασφαλώς στη Δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη κρίνει. Εγώ δεν θα κρίνω αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όπως δεν το έχω κάνει ποτέ. Αλλά, η υπόθεση, όπως γνωρίζετε, είναι πιο σύνθετη από τον τρόπο με τον οποίο την περιγράψατε και την παρουσιάσατε.

ΧΙΩΤΗΣ: Μου επιτρέπετε; Επειδή, ακριβώς, είναι πιο σύνθετη από ό,τι σας την περιέγραψα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοώ ότι και η απόφαση του δικαστηρίου είναι πιο σύνθετη.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχω και μια δυσκολία να την περιγράψω, όπως ακριβώς την αντιλαμβάνομαι. Σας ερωτώ, εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης μέχρι σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται, με κανένα τρόπο, να σχολιάσω δικαστική απόφαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να περιμένουμε νέα δέσμη φορολογικών μέτρων, καθώς το έλλειμμα για το 2008 κλείνει στο 4,2% του ΑΕΠ και όχι στο 3,7%, όπως προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και αν με ρωτάτε κάθε ημέρα για νέες δέσμες, για μέτρα και πρωτοβουλίες, δεν θα σας πω τίποτα, εάν δεν έχω κάτι να σας ανακοινώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία, μια διαφορά μάλλον 0,5% του ΑΕΠ, όσον αφορά τα στοιχεία, το Πρόγραμμα Σταθερότητας για το έλλειμμα, που έχει ήδη κατατεθεί, προέβλεπε 3,7% ότι θα αγγίξει το 2008. Αλλά, όμως, τώρα τα στοιχεία που θα στείλετε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προβλέπει 4,2%. Άρα, 0,5% σημαίνει 1,3 δις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αποκλίσεις αυτές υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Σε ορισμένες, δε, είναι πολύ μεγαλύτερες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιος θα πληρώσει είναι το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό που σας λέω. Γιατί, ακριβώς, η διεθνής οικονομική κρίση είναι συνεχώς εξελισσόμενη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά με βάση την προηγούμενη εκτίμηση 3,7% και οι δημόσιοι υπάλληλοι κλήθηκαν να παγώσουν τους μισθούς και νέα χαράτσια και διάφορα άλλα έγιναν. Τώρα που χρειάζεται να πάρετε μέτρα για 1,3 δις επιπλέον, τι θα κάνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμπλέκετε διάφορα θέματα, που το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο.

Πρώτον: Στο αναπροσαρμοσμένο, τροποποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας περιλαμβανόταν μια εκτίμηση, διότι δεν υπήρχαν τα οριστικά στοιχεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιβεβαιώνω τον αριθμό τον οποίο εσείς μου αναφέρατε.

Δεύτερον: Οι πρωτοβουλίες τις οποίες έλαβε η κυβέρνηση δεν περιγράφονται με τόσο απλά λόγια, όπως εσείς τις παρουσιάσατε. Σας υπενθυμίζω ότι στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους του Δημοσίου δόθηκαν αυξήσεις που ποσοστιαία σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρναν εάν δίνονταν αυξήσεις με ενιαίο ποσοστό. Και εκλήθησαν να καταβάλουν μια ειδική εφάπαξ εισφορά εκείνοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Αυτά προς αποκατάσταση και προς ενίσχυση της κοινωνικής Δικαιοσύνης.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λίγο νωρίτερα μας είπατε ότι δεν σχολιάζετε τα γκάλοπ, αλλά μιλήσατε, λέγοντας ότι όσα είπε ο Πρωθυπουργός απευθύνονται σε αυτούς που έχουν άγχος για την εξουσία. Αυτοί που έχουν άγχος, σας κοιτούν από 5,1 μονάδες ψηλότερα, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Ότι τους δίνει ένα πλεονέκτημα και επικοινωνιακό και πολιτικό να κάνουν κάποιες κινήσεις, βλέποντας ότι η κυβέρνηση είναι στο γωνία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάλι δεν αντιλαμβάνομαι τι λέτε. Διότι, όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε εκλογές αύριο. Εκλογές δεν γίνονται την επομένη της διεξαγωγής μιας μέτρησης της κοινής γνώμης, αλλά σε ημερομηνίες και με διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Και θα σας υπενθυμίσω ότι και στο παρελθόν κυβερνήσεις υπολείπονταν σε μετρήσεις που έγιναν και όμως κέρδισαν τις εκλογές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν είναι οριστική η μέτρηση της κοινής γνώμης σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν δεν κάνω λάθος σε λιγότερο από 70 ημέρες έχουμε τουλάχιστον μια εκλογική αναμέτρηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς δεν κάνετε λάθος.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ευχαριστώ που είστε αντικειμενικός. Έχουμε μια τουλάχιστον εκλογική αναμέτρηση. Τι θα μπορούσε να αλλάξει καθοριστικά αυτό που εμφανίζετε ως διαφορά προτίμησης των πολιτών υπέρ του ΠΑΣΟΚ, τέτοιο ώστε να αποτρέψει εξελίξεις τις οποίες συνεπάγεται μια ήττα, κατά κανόνα; Αυτό είναι το ένα ερώτημά μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε μια προσφυγή στις κάλπες για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο που είναι οι ευρωεκλογές. Οι Έλληνες πολίτες καλούνται να επιλέξουν για την επόμενη πενταετία τους 22 βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι το αντικείμενο της προσφυγής στις κάλπες.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε διευκρινιστικά: Τι θα μπορούσε στην πολιτική της κυβέρνησης να οδηγήσει στη μείωση αυτού που σήμερα εμφανίζεται ως «ανοικτή ψαλίδα».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ θα περίμενα, πρώτα από όλα, την προσέλευση των Ελλήνων πολιτών στις κάλπες και την ψήφο τους. Δεν προδικάζω ποτέ την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση. Χθες, ταυτόχρονα με τη δημοσκόπηση η οποία έδειξε μια σημαντική διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε και μια άλλη που έδειχνε ότι στη βάση της Νέας Δημοκρατίας η συντριπτική πλειονότητα των υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας θέλει Καραμανλή ακόμη και μετά από μία ήττα. Κατά την άποψή σας, αυτό είναι κάτι το οποίο αποτιμά μια κατάσταση ή κάτι που διαμορφώνει εκ προοιμίου μια άλλη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι σας έχω πει; Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στάση της κοινής γνώμης σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του τέλος ταξινόμησης για ενίσχυση των εισαγωγέων αυτοκινήτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι επ΄ αυτού. Σας είπα ότι δεν υπάρχει κανένα επιπλέον μέτρο, καμία επιπλέον πρωτοβουλία που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Την προσεχή Πέμπτη, όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν ένα μεγάλο συλλαλητήριο και μια μεγάλη, αντιδραστική, ας το πούμε έτσι, πρωτοβουλία σε αυτό το εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται. Εγώ ήθελα να ρωτήσω, πώς βλέπετε εσείς τη στάση των συνδικάτων. Εάν τα συνδικάτα προσπαθούν να πυροδοτήσουν αυτή την κοινωνική ειρήνη την οποία εσείς προσπαθούσατε να πετύχετε μέσω της συναίνεσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλω να πιστεύω - -και γιατί να μην το πιστεύω, άλλωστε- - ότι τα συνδικάτα θα κινηθούν μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου. Τα συνδικάτα είναι θεσμοί της Δημοκρατίας και της κοινωνίας.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Όταν λέτε αυτό, τι εννοείτε ακριβώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ότι θα κινηθούν μέσα στο πλαίσιο του ρόλου τους.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Καταγγέλλουν την κυβέρνηση πάντως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω καταδικάσει εγώ ποτέ τέτοιου είδους πρωτοβουλίες; Ποτέ. Αλλά, βεβαίως, πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολλών.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Προφανώς, δεν μπορείτε και δεν έχετε καταδικάσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες των εργαζομένων, αλλά εγώ ήθελα να ρωτήσω, εάν δέχεστε αυτές τις καταγγελίες που εκτοξεύουν τα συνδικάτα προς την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλάξει το εργασιακό τοπίο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Στη σημερινή συνάντηση του κ. Παυλόπουλου με τον Πρωθυπουργό συζητήθηκε το ενδεχόμενο κάποιας αλλαγής στο σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού; Και αναφέρομαι, κυρίως, στην επιστολική ψήφο, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό ο Υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή, στη συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρθηκε στα θέματα που συζήτησε με τον Πρωθυπουργό. Δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες. Εμείς έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες που ζουν εκτός των ορίων της ελληνικής Επικράτειας, να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν κάθε φορά στις εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους.

Πιστεύουμε ότι ο τρόπος διεξαγωγής αυτής της ψηφοφορίας, όπως τον έχουμε υποβάλει προς έγκριση στη Βουλή, είναι ο καταλληλότερος και ο πιο διευκολυντικός για τους Έλληνες της Ομογένειας. Και έχουμε πει, άλλωστε, ότι αυτή θα είναι μια μεταβατική λύση. Να εφαρμοστεί, να δούμε στην πράξη ποια είναι τα προτερήματά της, ποια ενδεχομένως ελαττώματα και ποιες ατέλειες μπορεί να παρουσιάσει, και μετά από εκεί να συζητήσουμε για ενδεχόμενη μετατροπή της, βελτίωσή της.

Εκείνο το οποίο έχει σημασία - -το έχω πει και άλλη φορά- - είναι να βρεθεί μια λύση, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα, από την προηγούμενη, όχι την τελευταία, μεταρρύθμιση, που θα δίνει στους Έλληνες της Ομογένειας το δικαίωμα να ψηφίζουν εκεί που πραγματικά ζουν και έχουν το επίκεντρο της προσωπικής και επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Και νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρόσχημα, καμία δικαιολογία για κάποιους να μην ψηφίσουν αυτή τη λύση με τα χαρακτηριστικά που μόλις σας έδωσα.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη Χιλή μετέφεραν οι συνάδελφοι στον κ. Παπανδρέου κάποιο κομμάτι από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Ζάκυνθο και ο κ. Παπανδρέου, αφού είπε στην αρχή ότι «θα συνεχίσω να παλεύω», του είπαν δημοσιογράφοι-συνάδελφοι ότι το ίδιο ακριβώς είπε και από τη Ζάκυνθο και ο Πρωθυπουργός. Και ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως και οι δύο αγώνα κάνουμε. Έχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Βλέπετε κάτι πίσω από αυτή την απάντησή του; Πώς την εκτιμάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου είναι πολύ δύσκολο να αποκωδικοποιώ αυτά που λέει κατά καιρούς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Ωστόσο τις πρωτοβουλίες, για παράδειγμα, και τις διεθνείς συναντήσεις που έκανε με τον Αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης, πώς το σχολιάζετε εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς είναι χρήσιμη κάθε επαφή Ελλήνων πολιτικών με πολιτικά πρόσωπα άλλων χωρών.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Απλά στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Bioleu να εντάξει ο κ. Ομπάμα στο πρόγραμμά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι το οποίο είδαμε η κυρία Μπακογιάννη να μην αναφέρεται σε κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στον τρόπο, τον πολύ αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο κινείται η ελληνική διπλωματία. Γνωρίζετε ότι πολλά πράγματα στη διπλωματία γίνονται με διακριτικές κινήσεις και χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες. Συνήθως αυτά τα θέματα είναι πιο αποτελεσματικά όταν γίνονται με τον τρόπο που σας ανέφερα.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Μήπως ο κ. Παπανδρέου έρχεται να καλύψει κάποια κενά της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία εσείς βλέπετε, δεν βλέπετε, δεν ξέρω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν βλέπω κανένα κενό άσκησης της εξωτερικής πολιτικής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πώς κρίνετε ότι η κυβέρνηση εάν κρίνει το ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα απέκλεισε κάθε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι δεν έχετε να κάνετε κανένα σχόλιο. Και αυτό το ρωτώ ενόψει των φημολογιών που πλανώνται στην πολιτική ατμόσφαιρα ότι μπορεί να υπάρξει κάποια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Καραμανλή με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε δεν τοποθετούμαι επί φημολογιών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να το θέσει αυτό το θέμα για τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Καραμανλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστή η θέση μας για το Πατριαρχείο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η δική σας. Των Αμερικανών δεν ξέρουμε ποια είναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστή η δική μας θέση, της Ελλάδας, της κυβέρνησης και του ελληνικού πολιτικού κόσμου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα το θέσει; Αυτό είναι που θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρξει συνάντηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε φημολογίες. Και δεν θα το κάνω ούτε αυτή τη φορά.

ΧΙΩΤΗΣ: Διάβασα μια συνέντευξη την Κυριακή του βουλευτή Λέσβου του κ. Γιανέλλη στην οποία επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να μην υπερψηφίσει νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τη στιγμή που δεν έχει επιλυθεί ακόμα το ζήτημα του Εφετείου Λέσβου. Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτή η συμπεριφορά με δεδομένο ότι έχουμε διατάξεις πλέον του Υπουργείου Δικαιοσύνης που εκκρεμούν και θα τεθούν προς ψήφιση σύντομα από τη Βουλή, αν αυτή η συμπεριφορά του κ. Γιανέλλη την θεωρεί η κυβέρνηση αντικομματική ή εν πάση περιπτώσει κρούσμα απειθαρχίας από έναν βουλευτή που στηρίζει την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί στο ίδιο θέμα προ διμήνου. Ισχύει η απάντηση που έχω δώσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Καμιά επικοινωνία με τον κ. Παυλίδη είχατε; Μιας και λέμε για βουλευτές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προς τι;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ξέρετε υπάρχει εξέλιξη σε μια δικαστική εκκρεμότητα που αφορά και τον κ. Παυλίδη. Εμπλέκει το όνομά του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θυμάστε πώς έφτασε η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Με πρωτοβουλία του κ. Παυλίδη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ως εκ τούτου θεωρείτε εκ του περισσού να γίνει μια επαφή με τον κ. Παυλίδη προκειμένου να σας δώσει διευκρινίσεις για την πορεία του θέματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι επ΄αυτού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μήπως προδιαγράφετε - -επειδή είπατε με πρωτοβουλία του κ. Παυλίδη έφτασε η υπόθεση στη Δικαιοσύνη- - και το ότι με πρωτοβουλία δική του θα αποχωρήσει από βουλευτής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω για μερικά δευτερόλεπτα αμίλητος, διότι η σύνδεση αυτών των δύο θεμάτων με αφήνει προφανώς άναυδο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, καθόλου. Η ερώτησή μου είναι σαφέστατη. Προφανώς δεν κάνετε τα λογικά άλματα που μπορώ να κάνω εγώ. Το ερώτημά μου είναι ότι εφόσον φτάσατε στην Προανακριτική το θέμα εκεί θα υπάρξει... Δηλαδή το θέμα υπάρχει. Το ενδεχόμενο να φτάσει στην Προανακριτική, από εκεί και πέρα ο κ. Παυλίδης θα επιλέξει ή να μείνει βουλευτής ή να αποχωρήσει. Το ερώτημα που σας έθεσα είναι αν με δική του πρωτοβουλία θα φύγει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και πάλι δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι έχετε θέσει τέσσερα ή πέντε «εάν». Αν νομίζετε ότι η αποστολή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι να σας παρακολουθεί σε διάφορα υποθετικά ζητήματα που συνδέετε εσείς μεταξύ τους, νομίζω ότι σφάλλετε.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Να κάνω μια πιο προσωπική ερώτηση. Σκέφτεστε να αλλάξετε αυτοκίνητο; Το λέω αυτό γιατί υπάρχει κάποιο δημοσίευμα ότι τα αυτοκίνητα του Δημοσίου θα δοθούν για εκποίηση και θα αγοραστούν καινούργια με leasing, σε μια προσπάθεια να μαζευτούν λιγάκι τα οικονομικά που δαπανώνται γι ΄αυτές τις αιτίες. Έχετε κάποιο σχόλιο επ΄ αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση Και επειδή μου κάνατε προσωπική ερώτηση, όπως γνωρίζετε είναι τόσο παλιά αυτά τα αυτοκίνητα που συνήθως η αντικατάστασή τους γίνεται υποχρεωτικά κάθε τόσο, γιατί συνήθως μένουν στο δρόμο.

ΜΑΝΗ: Άρα θα τα αλλάξετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα εγώ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Sunday, 10 May 2009 - 12:37:01 UTC