Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-04-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 196805055

Έκδοση 1

brf1504

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Απριλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα δημόσια έργα της χώρας. Ο Υπουργός κ. Σουφλιάς, ανέπτυξε με πολλές λεπτομέρειες, με πολύ αναλυτικό τρόπο, όλα όσα έχουν γίνει και όλα όσα εξακολουθούν να γίνονται. Όσα προγραμματίζονται σε όλους τους τομείς που αφορούν τα δημόσια έργα: Το οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα φράγματα, τον προβλεπόμενο διπλασιασμό του μετρό. Σε αυτά τα θέματα αναφέρθηκε πριν από λίγο ο κ. Σουφλιάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

" Προχθές, τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, χάνοντας την αίσθηση του μέτρου και της πραγματικότητας, έδωσε στη δημοσιότητα ψεύτικα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία, φυσικά τα μελέτησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γιώργος Βλάχος και διαπίστωσε αυτή την απαράδεκτη παραποίηση των στοιχείων.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ, χωρίς να μπει στον κόπο να τα ελέγξει, με αποτέλεσμα όσους υπολογισμούς και όσα συμπεράσματα προέκυψαν από αυτά, να είναι βέβαια όλα λάθος. Τη στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές -- τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι καταναλωτικές οργανώσεις, αναφέρω συνολικά μερικούς από τους φορείς  το ΠΑΣΟΚ μηχανεύεται τρόπους για να δυσφημίσει τη χώρα και την αγορά και να προκαλέσει εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες.

Προχθές, οι «αρμόδιοι» του ΠΑΣΟΚ είπαν ψέματα. Μπέρδεψαν την τιμή του δείκτη των προϊόντων διατροφής, που για τον μήνα Μάρτιο του 2009 ήταν 116,98 μονάδες, με το συντελεστή στάθμισης της ίδιας ομάδας προϊόντων που είναι ποσοστό, 178,2 τοις χιλίοις. Έτσι, ξεκινώντας από ψεύτικα στοιχεία, όσοι υπολογισμοί και συμπεράσματα ακολούθησαν, είναι εκτός πραγματικότητας, δίνοντας  επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά  ψεύτικη εικόνα.

Αν είπαν ψέματα γιατί δεν ήξεραν, είναι απλά αφερέγγυοι.

Αν είπαν ψέματα από πολιτική επιλογή  το έχουν κάνει άλλωστε πολλές φορές  είναι αδίστακτοι και ως εκ τούτου, επικίνδυνοι και για να κυβερνήσουν τη χώρα και για να διαχειριστούν τις τύχες του τόπου.

Οφείλουν λοιπόν να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί τον παραπληροφόρησαν, γιατί του είπαν ψέματα, γιατί έδωσαν λάθος στοιχεία. Όλα τα σχετικά στοιχεία περιέχονται σε ανακοίνωση, την οποία έχει εκδώσει ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Βλάχος.

" Αλλά, βέβαια, δεν με εκπλήττει καθόλου αυτή η τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες, στο βασικό σχολιασμό τον οποίο διανέμει κάθε μέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιέχεται στο εδάφιο που αναφέρεται στον κ. Σουφλιά  και συγκεκριμένα στην τέταρτη παράγραφο  η εξής φράση, την οποία και θα σας διαβάσω για να καταλάβετε ποια είναι η αξιοπιστία των στοιχείων του ΠΑΣΟΚ. Γράφουν λοιπόν : To 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως παραδέχεται και ο κ. Σουφλιάς, παρέλαβε ένα βασικό σχέδιο επικαιροποίησης κλπ, κλπ.

Έξι χρόνια μετά, δηλαδή σήμερα, αρκέστηκε σε ανακοινώσεις. Ούτε απλή αριθμητική δεν ξέρουν να κάνουν. Απλές αριθμητικές πράξεις. Τα πέντε χρόνια τα κάνουν έξι. Αυτό τα λέει όλα. Αδιόρθωτοι είναι!

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο θέμα της ακρίβειας, στο οποίο αναφερθήκατε, η κυβέρνηση πέρα από το να κοκορομαχεί με το ΠΑΣΟΚ, καυχάται για τις τιμές ότι είναι στα περσινά επίπεδα τη στιγμή που οι τιμές πέρυσι είχαν διαμορφωθεί κάτω από την επήρεια της επισιτιστικής κρίσης και των αυξημένων τιμών στα καύσιμα. Και τώρα, ενώ έχουν πέσει αυτά παραμένουν οι τιμές στα ίδια επίπεδα και το θεωρείτε κατόρθωμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι έλεγχοι είναι διαρκείς. Και ας μην ξεχνάει κανείς ότι υπάρχουν μετρήσεις, που γίνονται και από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και από τις ευρωπαϊκές στατιστικές υπηρεσίες. Όλα αυτά, λοιπόν, τα οποία λέει το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Εμείς, κάνουμε το καθήκον μας. Η Πολιτεία κάνει το καθήκον της, εντείνει τους ελέγχους και κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Και εκείνο, το οποίο εγώ θέλω να επισημάνω, εν προκειμένω, είναι κάτι πολύ απλό: Τις αλχημείες, τις οποίες κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κάνουν, όπως έκαναν αλχημείες και στο παρελθόν. Μην το ξεχνάμε αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω για την υπόθεση Παυλίδη. Με αφορμή το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές στη Νέα Δημοκρατία, που ζητούν να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης, αλλά το βασικό για σήμερα είναι ότι εκτός αυτού θέτουν και ένα δίλημμα. Ή να παραιτηθεί ή ο Πρωθυπουργός να τον παραιτήσει, να τον απομακρύνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πάμε σε εκλογές. Αναφέρομαι και επικαλούμαι τον κ. Σούρλα. Παρότι εσείς επικαλείστε το πόρισμα της Επιτροπής, βλέπω ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βιάζονται πολύ. Γιατί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να πω ένα πράγμα. Αυτό που είπα και χθες και προχθές και όλες τις άλλες μέρες : Έχουμε σε εξέλιξη μία σοβαρή κοινοβουλευτική διαδικασία. Αντικείμενό της είναι η διερεύνηση μίας συγκεκριμένης υπόθεσης. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, όπως και κάθε άλλης υπόθεσης μέχρι τέλους, πλήρως και την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα την αναμείνουμε. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιος ευθύνεται για το δημοσιονομικό έλλειμμα που απογειώθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ το 2008, αν είναι ακριβή τα στοιχεία και ενώ η κυβέρνηση με τον περσινό προϋπολογισμό προέβλεπε ότι θα είναι στο 1,8%. Μπορείτε να μας πείτε ποιος ευθύνεται για αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως. Μόλις, την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε ο κ. Παπαθανασίου με δημόσιες δηλώσεις. Δεν έχω κανένα λόγο να επαναλάβω όσα έχω πει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πως σχολιάζετε στο πλαίσιο αυτό την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τις προτάσεις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από ότι γνωρίζω η παρουσίαση είναι σε εξέλιξη. Αλλά εκτός τούτου η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη δικιά της σκοπιά, με βάση την οποία τοποθετείται. Εγώ δεν σχολιάζω ποτέ τις εκθέσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν το έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε και σήμερα. Και γνωρίζω, πολύ καλά, ότι όλες οι εκτιμήσεις, όλων των φορέων λένε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, έστω και οριακά, θα έχει θετικό πρόσημο. Αυτό το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το λένε όλοι...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν το λένε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το λένε όλοι σε μία στιγμή που όλη η Ευρώπη έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε για το θέμα του Παλαιοκώστα θα ήθελα να σας ρωτήσω. Έχει φύγει από την αστυνομία με ελικόπτερο, έχει φύγει από την αστυνομία με αυτοκίνητο. Ούτε με τα πόδια μπόρεσε να τον πιάσει; Τίθεται θέμα ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ μην δημιουργείτε εσφαλμένες εντυπώσεις. Με ερωτήσεις τέτοιου είδους μόνο εσφαλμένες εντυπώσεις μπορείτε να δημιουργήσετε. Η αστυνομία λειτουργεί με επιχειρησιακά σχέδια τα οποία εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ κ. Εκπρόσωπε θα επανέλθω στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που είπατε ότι είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν -- και τις επικαλούμαι βεβαίως ως δημοσιογράφος -- ότι η ανάπτυξη που προβλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι μηδενική για την Ελλάδα όταν εσείς λέτε ότι έστω και οριακά θα έχει θετικό πρόσημο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διαφορά, εν πάση περιπτώσει, είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό είναι σαφές και αυτό βγαίνει από όλους τους διεθνείς εκτιμητές. Εάν εσείς θέλετε να μηδενίζετε τις επιδόσεις της χώρας μας, αυτό είναι δικό σας θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αναφέρομαι σε σας. Τα στοιχεία είναι διεθνή, τα στοιχεία προέρχονται από την EUROSTAT, από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και κάτι άλλο επ΄αυτού, αν μου επιτρέπετε να κάνω την ερώτηση, επειδή η έκθεση του Διοικητή της Ελλάδος ή μάλλον επειδή ο ίδιος προχωρά ένα βήμα παραπέρα και εισηγείται σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεκαετές πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας για τη μείωση και του χρέους και των ελλειμμάτων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν σχολιάζω την έκθεση. Δεν έχω σχολιάσει ποτέ την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Εν πάση περιπτώσει, είναι γνωστό ποια είναι τα προβλήματα τα οποία έχει η χώρα μας, από πού προέρχονται αυτά τα προβλήματα, ποιους στόχους έχουμε θέσει, τι προσπάθειες καταβάλλουμε και με ποιο τρόπο θα επιδιώξουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Όλα αυτά τα πράγματα έχουν ειπωθεί πολλές φορές. Έχουν αναλυθεί λεπτομερώς και βεβαίως είναι δικαίωμά σας σε μια μέρα που δεν υπάρχει ειδησεογραφία να επανέρχεστε σε αυτά τα θέματα, αλλά εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα καινούργιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγνώμη, αλλά η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι υπόθεση δημοσιογραφικής μόνο αναφοράς.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Έχετε κάποια ενημέρωση για το θέμα της Ολυμπιακής; Καθηλώθηκαν δεκατέσσερα αεροσκάφη ούτε για βλάβες, ούτε για τεχνικούς ελέγχους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπως είναι το Πάσχα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί πολύς κόσμος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλήσατε για μηδενισμό των επιδόσεων της χώρας, αλλά ποιες ακριβώς επιδόσεις εννοείτε; Για παράδειγμα βλέπω ότι μόνο σήμερα έχουμε μείωση 35% του δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο, έχουμε τριπλασιασμό των ακάλυπτων επιταγών το Α τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το 2008, έχουμε ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού τα έχετε αυτά τα στοιχεία;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Δεν έχετε ενημερωθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την δική σας πηγή θέλω να γνωρίζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και κατά δεύτερον η ανεργία, το ξέρετε πολύ καλά, τείνει σε διψήφια ποσοστά. Ήθελα να ρωτήσω, πέρα απ αυτό, για τις επιδόσεις που είπατε στην αρχή. Το πρόγραμμα για τη ρευστότητα πού ακριβώς μεταφράζεται στην πράξη, στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας; Όταν βλέπουμε ότι όλα πάνε προς την χειρότερη κατεύθυνση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήσασταν εδώ χθες;

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν οι χθεσινές μου απαντήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χθες δεν ξέρατε τι ακριβώς είχε γίνει στη συνάντηση του Διοικητή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Έδωσα απάντηση επ αυτού χθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, ωραία, μπορείτε να μας πείτε γιατί στη σύσκεψη καταδείχτηκε ότι στο τέλος Απρίλη θα δώσουν στοιχεία για το πρόγραμμα ρευστότητας οι τράπεζες. Εσείς μας λέγατε τόσο καιρό με τους επόπτες και το Συμβούλιο Εποπτείας, ότι θα ξέρετε ακριβώς που θα δοθεί και το τελευταίο ευρώ. Και τώρα λέτε τέλος Απρίλη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βλέπετε, χωρίς να έχω καμία διάθεση αντιδικίας μαζί σας, ότι δεν είστε καλά ενήμερος. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες σας είπα ότι ανέλαβαν υπηρεσία οι επίτροποι...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν γνωρίζουν πού πάει και το τελευταίο ευρώ; Έτσι λέγατε. Δεν ελέγχετε τις τράπεζες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεπώς, όπως σας είπα και χθες, το πρόβλημα της ρευστότητας είναι ένα γενικευμένο πρόβλημα το οποίο υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν συζητάμε αυτό τώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε την απάντησή μου να την δώσω εγώ, όπως θέλω. Δεν θα μου υπαγορεύσετε εσείς την απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να απαντάτε σε αυτό που σας ρωτάω. Τα στοιχεία θα δοθούν, είπαν, στο τέλος του Απρίλη. Γιατί; Υποτίθεται ότι έχετε βάλει επιτρόπους και πρέπει να ξέρετε πού πάει και το τελευταίο ευρώ. Υπάρχει Συμβούλιο Εποπτείας. Αυτό τι σημαίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ανέλαβαν πριν από λίγες μέρες, μόλις πριν από δύο βδομάδες, χρειάζονται έναν ικανό χρόνο προκειμένου να ενημερωθούν. Να είναι σε θέση να δώσουν εκείνα τα στοιχεία τα οποία απαιτούνται. Δεύτερον, εκείνο το οποίο είναι σημαντικό και πρέπει να αντιληφθούν όλοι -- και δυσκολεύονται ορισμένοι οι οποίοι προφανώς έχουν πολύ στενή αντίληψη να το δουν και δεν ξέρουν πώς λειτουργεί αυτή τη στιγμή η οικονομία σε όλο τον κόσμο  είναι ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και εξακολουθεί να υπάρχει σε όλο τον κόσμο.

Αυτό καταγράφεται στον διεθνή Τύπο, στα διεθνή Μέσα. Σιγά-σιγά δυστυχώς με αργούς ρυθμούς , με αργότερους ρυθμούς από εκείνους που θα θέλαμε, με αργότερους ρυθμούς από εκείνους που είναι επιθυμητοί για όλους μας, βγαίνει το διαθέσιμο χρήμα και πηγαίνει προς τα εκεί που πρέπει να πάει, στα νοικοκυριά , στις μικρές επιχειρήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς το ξέρετε αυτό; Αφού δεν υπάρχουν στοιχεία, στο τέλος του Απρίλη, είπαν, ότι θα σας τα δώσουν. Μας κοροϊδεύετε; Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι αυτό γίνεται με αργότερους ρυθμούς από εκείνους που θα επιθυμούσαμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πέστε μας πού είναι οι ρυθμοί; Πού βρίσκονται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα σας είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες αφήσατε μετέωρο ένα ερώτημα που σας είχα θέσει για το πόσους αφορά η χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης των 500 ευρώ για όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή περισσότερα στοιχεία.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Πάσχα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 May 2009 - 11:11:36 UTC