Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 5 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 200415961

Έκδοση 1

brf0505

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας.

" Αύριο, Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Για το θέμα θα ενημερωθείτε αργότερα.

" Αργότερα, στις 14:30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση από το συνολικό αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας είναι ικανοποιημένη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα ικανοποίησης. Είναι θέμα ολοκλήρωσης μίας διαδικασίας, η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό, βεβαίως, της Βουλής και η οποία, όπως σας έχω πει, είχε συγκεκριμένο αντικείμενο: Να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχουν λόγοι, ενδείξεις, συγκεκριμένα στοιχεία, για τη δίωξη ή μη δίωξη ενός μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου. Και η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε χθες, με την ψηφοφορία η οποία έγινε. Είναι συγκεκριμένο τι προβλέπει το Σύνταγμα, είναι συγκεκριμένο τι προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις και βάσει αυτών των διατάξεων, ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλώσατε και χθες ότι σέβεστε τη θεσμική λειτουργία της Βουλής. Ωστόσο το διασυρμό της Βουλής, η οποία εμφανίζεται με την ψήφο της να κουκουλώνει στην πραγματικότητα πολιτικά σκάνδαλα, αυτό δεν το αναλογίζεστε επί της ουσίας πλέον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας ερμηνεία, την οποία δεν συμμερίζομαι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία του κόσμου, όπως καταλαβαίνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο ξέρω είναι ότι συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπουν συγκεκριμένα πράγματα, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη σε ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Εάν κάποιοι επιθυμούν, όπως κάνουν - - και δεν αναφέρομαι σε εσάς- - συνειδητά και συστηματικά τον τελευταίο καιρό να απαξιώνουν τη θεσμική λειτουργία των οργάνων της ελληνικής Πολιτείας, όταν τα όργανα αυτά δεν λειτουργούν με τον τρόπο που εκείνοι θα ήθελαν να λειτουργούν, μόνο κακό στον εαυτό τους κάνουν. Οι θεσμικές λειτουργίες είναι συγκεκριμένες. Και έχουμε όλοι καθήκον να σεβόμαστε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα όργανα και μάλιστα ένα ανώτατο όργανο της ελληνικής Πολιτείας, όπως είναι η Βουλή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επί της διαδικασίας απαντάτε, εγώ σας λέω επί της ουσίας.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Επειδή έγινε πάρα πολύ συζήτηση από όλους, και από τους Έλληνες πολίτες, τους πολιτικούς, δημοσιογράφους, όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, αλλά και τις προηγούμενες που συζητήθηκαν στη Βουλή και ίσως και τις επόμενες που θα έρθουν και επειδή μιλήσατε και για θεσμικούς ρόλους, τους οποίους ασφαλώς, φαντάζομαι, κανείς δεν έχει αντίρρηση ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί, ωστόσο για την κυβέρνηση υπάρχει θέμα περαιτέρω συζήτησης για το αν αυτές οι θεσμικές διαδικασίες θα έπρεπε να αλλάξουν ως προς το εξής, ως προς το εάν θα μπορεί ή μπορεί ή πρέπει η Βουλή να εξετάζει μία περίπτωση που είναι καθαρά νομική με πολιτικούς όρους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πιθανότατα διαφορετική ψήφο από αυτή που ίσως θα είχαν αν ορισμένοι εκ των βουλευτών ήθελαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση; Εννοώ εάν θα πρέπει να συζητηθεί για την κυβέρνηση ή αν θα μπορεί η κυβέρνηση να ανοίξει ένα θέμα συζήτησης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή ακόμη περισσότερο για το αν θα πρέπει τέτοιες υποθέσεις να συζητούνται, όπως γίνεται τώρα θεσμικά από τη Βουλή ή να αφήσουμε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων - -μην το ξεχνάμε αυτό- - εντός του οποίου γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες. Όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής, το οποίο μου θέσατε, μένω στη χθεσινή απάντηση την οποία σας έδωσα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι νεώτερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, με ποιο επιχείρημα το κυβερνών κόμμα, η κυβέρνηση θα αποκλείσει τον κ. Παυλίδη από τα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο που τον απέδωσε άσπιλο και αμόλυντο στην κοινωνία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα σχόλιά σας μπορείτε να τα κάνετε εκεί όπου εργάζεστε. Αυτό είναι δικαίωμά σας και εγώ δεν μπορώ, σε καμία περίπτωση, να σας επιβάλω τι θα λέτε και ποια σχόλια θα κάνετε. Όπως είπα και χθες, οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου - -και όταν λέω βουλευτές, αναφέρομαι σε όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων- - έκαναν το χρέος τους. Έκαναν το καθήκον τους και ψήφισαν κατά συνείδηση. Η στάση αυτή είναι απολύτως σεβαστή από εμάς και θέλω να ελπίζω ότι θα είναι σεβαστή και από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αλίμονο εάν δε σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων.

Όσον αφορά το άλλο θέμα το οποίο θίγετε, θα σας απαντήσω με τον τρόπο που απάντησα σε ερώτηση που μου έγινε χθες για άλλο πρόσωπο. Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε όταν αναφέρεστε σε ψηφοδέλτια. Δεν έχουμε ενώπιον μας εκλογές. Συνεπώς, δεν έχουμε θέμα κατάρτισης ψηφοδελτίων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ακούγεται σαν υπεκφυγή. Εγώ ρώτησα επί της ουσίας, με ποιο επιχείρημα θα τον αποκλείσετε από τα επόμενα ψηφοδέλτια... Άρα, θα είναι υποψήφιος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ: Δεν μπορώ να απαντήσω και δεν πρόκειται να απαντήσω για ένα θέμα το οποίο δεν έχει καμία επικαιρότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή ανακοινώθηκε ότι θα συζητηθεί η δεύτερη δικογραφία την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Εμμένετε στη δήλωση που είχατε κάνει τις προάλλες για αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απολύτως. Δεν έχω να αλλάξω κάτι. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο έχω πει. Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει - -είπα τότε, στις 28 Απριλίου- - για μια ακόμη φορά ότι στερείται πολιτικής και ότι δεν υπολογίζει τους θεσμούς. Ο μόνος δρόμος τον οποίο ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η αδίστακτη συντήρηση της σκανδαλολογίας, επιδιώκοντας να ευτελίσει τα πάντα, και τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία της μεθοδευμένης γελοιοποίησης της Δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά αυτό το περί μεθοδευμένης γελιοποίησης της Δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής, μήπως αφορά και την κυβέρνηση με τη στάση που κρατάει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο σε αυτά, με τα οποία νομίζετε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, κατά την άποψη της κυβέρνησης, συνιστά απαλλαγή, αθώωση του κ. Παυλίδη από τις κατηγορίες της πρώτης δικογραφίας ή συνιστά ένα κλείσιμο της υπόθεσης, άρα η υπόθεση πάει στο αρχείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας υπενθυμίσω, για μια ακόμη φορά - -θα το πω για πολλοστή φορά και θα το πω όσες φορές κι αν χρειαστεί- - το ποιο ήταν το αντικείμενο της συγκεκριμένης διαδικασίας Η Βουλή διερεύνησε κατά πόσον υπάρχει έδαφος για την άσκηση δίωξης ή μη δίωξης εναντίον ενός μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το Σύνταγμα, ο Κανονισμός και οι νόμοι ορίζουν με απόλυτη σαφήνεια ότι χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι προκειμένου να ασκηθεί αυτή η δίωξη. Η Βουλή αποφάσισε με τις ψήφους της ότι τέτοιο έδαφος δεν υπάρχει. Είναι σαφές. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν αυτού.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Άρα, δηλαδή, ουσιαστικά η απόφαση και με την ψήφο των 144 βουλευτών που ψήφισαν κατά της παραπομπής, σημαίνει κλείσιμο της υπόθεσης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συνέχεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήμουν πολύ σαφής σ΄ αυτό το οποίο είπα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ωστόσο, κ. Εκπρόσωπε, εάν και είναι σαφές όπως είπατε, ότι χρειάζονται 151 παραπεμπτικές ψήφοι για να παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης ή το οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, έστω και με σχετική πλειοψηφία, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή να είναι περισσότεροι οι βουλευτές που ήθελαν παραπομπή από εκείνους που δεν ήθελαν. Αυτό, όσο και αν δεν συγκεντρώνονται οι 151 ψήφοι, δεν συνιστά ένα πολιτικό θέμα ότι η σχετική, έστω, πλειοψηφία της Βουλής ήθελε παραπομπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η ανάγνωση την οποία μου μεταφέρετε συνιστά απλώς τη διαστροφή με την οποία - -και δεν λέω φυσικά ότι την ενστερνίζεστε- - το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αναγνώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Και γι΄ αυτό ακριβώς λέω ότι όταν η ψηφοφορία, όλη η διαδικασία για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν εξελίχθηκε όπως ήθελε ή ευελπιστούσε, τότε το ΠΑΣΟΚ, βρίσκει διάφορες άλλες σοφιστείες και εξηγήσεις και τεχνάσματα και μικροπολιτικές ερμηνείες προκειμένου να ικανοποιήσει, να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.

Αυτά μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν για όποιον αντιλαμβάνεται πραγματικά - -και νομίζω η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών γνωρίζει περί τίνος ακριβώς πρόκειται- - τι συμβαίνει. Δεν βρίσκω το λόγο να πω κάτι παραπάνω γι΄ αυτό το θέμα.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Οι πέντε βουλευτές της παράταξής σας, δηλαδή από τους 149 οι 144 ψήφισαν κατά της παραπομπής. Αυτοί οι πέντε βουλευτές που ψήφισαν είτε λευκό, είτε παρών, σας απασχολεί η στάση την οποία τήρησαν; Διότι ερμηνεύεται από ορισμένους ότι είναι μια στάση διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση. Το δέχεστε κάτι τέτοιο και πως την ερμηνεύετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Θα μου επιτρέψετε να είμαι πολύ προσεκτικός με εικασίες ως προς τη στάση βουλευτών σε μια μυστική ψηφοφορία.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Είναι αριθμοί όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεύτερον: Έχω πλήρη σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες βουλευτές όλων των κομμάτων άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου που έχουν στη Βουλή κατά συνείδηση.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Τι θεωρείτε ότι, μετά απ΄ όλη αυτή τη διαδικασία και από τη χθεσινή ψηφοφορία, μένει στον απλό Έλληνα πολίτη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στον απλό Έλληνα πολίτη θα πρέπει να μείνει ότι λειτουργούν οι θεσμοί στη χώρα μας.

Μπορεί κάποιο αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται πλήρως κάποια φορά σε αυτό που αποκαλούμαι περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ή ο τρόπος με τον οποίο τα Μέσα Ενημέρωσης - -χωρίς αυτό να περιέχει καμία μορφή μομφής- - έχουν παρουσιάσει ένα θέμα, δεν ανταποκρίνεται πάντα στα αντικειμενικά στοιχεία, τα οποία οι 298 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου που εκλήθησαν να κρίνουν χθες και να εκφέρουν τη γνώμη τους, τα έκριναν διαφορετικά.

Γι΄ αυτό λέω ότι όλοι μας, είμαι βέβαιος, σεβόμαστε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Χθες, οι 298 βουλευτές λειτούργησαν κατά ένα τρόπο ως δικαστές. Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιος από αυτούς που έριξε την ψήφο του μέσα στην κάλπη, δεν το έκανε κατά συνείδηση. Και πρέπει όλοι να σεβόμαστε αυτή την ετυμηγορία. Γιατί περί ετυμηγορίας πρόκειται.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εγώ θα συμφωνήσω σε αυτό που λέτε απόλυτα ότι οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση. Απλώς έχω μία διαφωνία σε αυτό που είπατε πριν από λίγο στην έκφραση «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Γιατί να το λέμε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και να μην πούμε «η αίσθηση της κοινής γνώμης»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αίσθηση της κοινής γνώμης διαμορφώνεται και από εξωγενείς παράγοντες. Όχι με κακή πρόθεση πάντα. Αλλά τα στοιχεία μπορούν να τα αξιολογήσουν καλύτερα εκείνοι οι οποίοι ήταν σκυμμένοι από πάνω. Τα μελέτησαν. Εγώ δεν θέλω να αμφισβητήσω την επάρκεια, την ευσυνειδησία - -είπαμε κατά συνείδηση, περιέχει και τη λέξη συνείδηση η ευσυνειδησία- - την υπευθυνότητα των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας είναι πια γνωστό. Συντρέχει, πιστεύετε, λόγος για παραίτηση του κ. Παυλίδη ή έχει κλείσει και αυτό το σενάριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξήγησα μόλις προ ολίγου ποια ήταν η διαδικασία. Πώς κατέληξε η διαδικασία. Μένω σ΄ αυτό που είπα χθες. Όλα τα άλλα είναι καθαρά προσωπική επιλογή του κάθε βουλευτή.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Διαρροές, ωστόσο, όπως γνωρίζετε υπήρχαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δύο πρόσωπα, δύο βουλευτές, αναζητούνται στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο επ΄ αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο για τη στάση των Ελλήνων βουλευτών. Η κυβέρνηση, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, είπε από την αρχή ότι θεωρεί πως όλοι οι βουλευτές - -θυμάστε που σας το είπα και δύο και τρεις φορές μέσα σε αυτήν την αίθουσα- - όλων των κομμάτων έχουν καθήκον να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Δεν κάνω, λοιπόν, διαφοροποίηση στη στάση των βουλευτών του ενός ή του άλλου ή του τρίτου κόμματος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 May 2009 - 19:13:04 UTC