Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 202750289

Έκδοση 1

brf1805

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα.

" Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε σήμερα, στις 10 το πρωί, αιφνιδιαστικά, το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, τους δύο Υφυπουργούς και φυσικά τους Γενικούς Γραμματείς που απαρτίζουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις, οι οποίες ασφαλώς σας είναι γνωστές.

" Αύριο, Τρίτη 19 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Για το θέμα, θα ενημερωθείτε αργότερα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το «αιφνιδιαστικά» συνοδευόταν και από κάμερες; Και δεύτερον, θα συνεχιστούν αυτές οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποτε κρίνεται ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια επίσκεψη σε Υπουργείο, πραγματοποιείται. Δεν είναι αιφνιδιαστική μια τέτοια επίσκεψη, με την έννοια του να εξακριβωθεί κάτι το οποίο είναι μεμπτό. Εννοούμε ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση. Πηγαίνει ο Πρωθυπουργός σε ένα χώρο δουλειάς, σε ένα Υπουργείο, προκειμένου να ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία για το πού βρίσκονται τα θέματα που πραγματεύεται το συγκεκριμένο Υπουργείο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα υπάρξουν και άλλες προεκλογικές αιφνιδιαστικές επισκέψεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σε όλο το διάστημα των πέντε ετών και πλέον που ασκείται η εξουσία από τη σημερινή κυβέρνηση, συνεχώς ενημερώνεται, συνεχώς επισκέπτεται, συνεχώς έρχεται σε επαφή και με τους Έλληνες πολίτες και με τα πολιτικά στελέχη και με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ποιο είναι το επίσημο σχόλιο της κυβέρνησης - -βεβαίως, θα μου πείτε και ποιο είναι και το ανεπίσημο- - για όλη αυτή την ιστορία, σκάνδαλο ονομάζεται από μερίδα του Τύπου, με την αύξηση των μισθών και των συντάξεων των βουλευτών με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά από προσφυγή συνταξιούχου βουλευτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επ` αυτού του θέματος έχω τοποθετηθεί και στο παρελθόν. Το γνωρίζετε, άλλωστε. Παρακαλώ, για περισσότερες πληροφορίες, να απευθυνθείτε στη Βουλή.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Χθες από την Πάτρα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε σχετικά με το κλείσιμο της Βουλής ότι η κυβέρνηση έβαλε ταφόπλακα στη διαφάνεια. Το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες και σε θέματα που απασχολούν, προφανώς, μόνο τον ίδιο και την ηγετική του ομάδα. Αποφεύγει συστηματικά, και συγκροτημένο και συνολικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν, πραγματικά, τους πολίτες να παρουσιάσει. Με τις τοποθετήσεις αυτές τις οποίες κάνει επιβεβαιώνει ξανά και ξανά ότι λέει «όχι σε όλα», γιατί τον φοβίζει η ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης.

Ότι σκανδαλολογεί συστηματικά ευτελίζοντας τη πολιτική ζωή του τόπου και τη Δικαιοσύνη.

Ότι εκλογολογεί διαρκώς, γιατί το μόνο που τον νοιάζει είναι, όπως άλλωστε παραδέχονται δημόσια κορυφαία στελέχη του, πώς θα καταλάβει την εξουσία, που προφανώς την βλέπει, την αντιμετωπίζει, ως λάφυρο.

Αυτές οι προσωπικές αγωνίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και των στενών συνεργατών του αφήνουν παγερά αδιάφορους όλους τους Έλληνες πολίτες. Τους Έλληνες πολίτες που γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μόνο κόμμα, ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που έχει και συγκροτημένο και συγκεκριμένο και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο, που εφαρμόζεται ήδη, είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Σχέδιο - - το λέω για μια ακόμα φορά - - που στόχο έχει την άμβλυνση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Σχέδιο που στηρίζεται στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

Εμείς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν και άλλες αλλαγές και άλλες μεταρρυθμίσεις. Αλλαγές που θα εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα είναι καλά προετοιμασμένη για την επόμενη μέρα. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά η Ελλάδα. Έτσι θα πάνε μπροστά όλοι οι Έλληνες πολίτες. Και όχι φυσικά με τα θαύματα, που φαίνεται να άρχισε να ευαγγελίζεται ξαφνικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τελικά αν κρίνουμε και από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση θεωρεί τις ευρωεκλογές ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές και ένα είδος δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και την πολιτική της, όπως είχε αναφέρει και η κυρία Μπακογιάννη. Τελικά, ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε εκλογική αναμέτρηση, το έχω πει όλες τις φορές, έχει πολιτική σημασία. Αλλά είναι γνωστό τι συζητιέται σε αυτές τις εκλογές. Είναι γνωστό ποιο είναι το αντικείμενο αυτών των εκλογών. Είναι γνωστό, επίσης, ότι όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έτσι και σε αυτή κάθε ψήφος μετράει. Ο Έλληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί δια της ψήφου του. Και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες θα το κάνουν υπεύθυνα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ΠΑΣΟΚ την περασμένη βδομάδα είχε προτείνει κάποιες τηλεοπτικές συζητήσεις και είχατε απαντήσει, λέγοντας ότι δεν βλέπετε τον λόγο να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε το 2004. Εικάζω από την απάντησή σας ότι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει μόνο μία μεταξύ των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων. Θέλω να σας ρωτήσω, μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, αν επιμένετε στη θέση αυτή. Και γιατί θεωρείτε ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που η αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές για τη θέση των κομμάτων μέχρι τώρα είναι πολύ ήπια, πολύ περιορισμένη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που είπα την περασμένη βδομάδα ισχύει φυσικά στο ακέραιο. Και θα ήθελα να πω ότι είναι γνωστό γιατί συζητάμε, ποιο είναι το αντικείμενο της αναμέτρησης σε αυτές τις εκλογές. Θα ήταν άλλωστε σαν να υποτιμούσαμε τη συμμετοχή των άλλων πολιτικών δυνάμεων στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, εάν με αυτό το αντικείμενο σ΄ αυτές τις εκλογές επιλέγαμε να κάνουν μια συζήτηση μόνο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, θα σας θυμίσω - - συμβουλευτική βέβαια είναι η άποψη η οποία εκεί διατυπώνεται - - ότι αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής. Θα έρθει και η ώρα, όταν είναι να κριθεί ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο, να γίνει και αυτή η συζήτηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Εκτός από την τηλεοπτική μονομαχία των δύο αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και μια συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων. Αυτή γιατί την αρνείται η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι προς συζήτηση. Θα το δούμε και θα τοποθετηθούμε. Αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι επιτρέπεται να αγνοήσουμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες και αυτές συνδιαμορφώνουν την πολιτική αντίληψη της κοινής γνώμης στον τόπο μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν και εδώ και πολλές μέρες ο Πρωθυπουργός μιλάει για την ανάγκη να γίνει η εκλογική αναμέτρηση με καθαρούς πολιτικούς όρους και την ανάδειξη προβλημάτων καθημερινότητας στην πρώτη γραμμή, ωστόσο δεν έχω δει από τη μεριά της κυβέρνησης κάποιο πρόβλημα να το φέρει στην πρώτη γραμμή και να το αναδείξει. Για παράδειγμα, δεν έχω ακούσει τίποτα για τη φτώχεια, δεν έχω ακούσει τίποτε να πει για την ανεργία, για τα ασφαλιστικά προβλήματα, για τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις. Για όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα και αντίστοιχα προτιμάει τους φραστικούς διαξιφισμούς με το ΠΑΣΟΚ. Άρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν διαβάσατε, προφανώς, ούτε χθες την ομιλία του Πρωθυπουργού, ούτε προχθές, ούτε τις προηγούμενες ημέρες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι αναφορές δεν σημαίνει ότι είναι και οι λύσεις των προβλημάτων. Απλές αναφορές είναι. Περιγραφικές και τίποτε για τη λύση των προβλημάτων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αναφορές γίνονται με συγκεκριμένα στοιχεία. Αναφέρουν πολύ συγκεκριμένα πόσο αυξήθηκε το ΕΚΑΣ. Πόσο αυξήθηκε η σύνταξη του ΟΓΑ. Πόσο σημαντικά αυξήθηκε το αφορολόγητο για το φόρο εισοδήματος. Αναφέρονται πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν ληφθεί. Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις μειώσεις τιμών σε ένα σημαντικό αριθμό προϊόντων καθημερινής χρήσης. Είχα κάνει αναφορά, άλλωστε, και εγώ την περασμένη εβδομάδα. Σας είπα ότι ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Βλάχος είχαν κάνει σχετική ανακοίνωση για 160 - -αν θυμάμαι- - προϊόντα, τα οποία βρίσκονται κάτω από συνεχή παρακολούθηση, συνεχείς ελέγχους. Αυτά ασφαλώς είναι στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην άμβλυνση ανισοτήτων που ασφαλώς υπάρχουν στην κοινωνία μας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με το τηλεοπτικό debate των πολιτικών αρχηγών: Στη συζήτηση αυτή έχει αποφασιστεί να εκπροσωπηθούν μόνο οι επικεφαλής, οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων; Γιατί σε αυτή την αναμέτρηση υπάρχει και το κόμμα του κ. Στέφανου Μάνου, υπάρχουν, επίσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι, στους οποίους οι δημοσκοπήσεις δίνουν υψηλά ποσοστά. Έχει αποφασιστεί τελικά ότι θα συμμετέχουν ή θα αποκλειστούν από τη συζήτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και την περασμένη εβδομάδα, το είπα και σήμερα, ότι δεν βλέπω το λόγο γιατί να αλλάξει η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί τις περασμένες φορές για τις ευρωεκλογές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, λέω, επειδή θα το θέσουν. Προφανώς με αυτό υπονοείτε ότι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στις διαμαρτυρίες, δηλαδή, των μικρότερων κομμάτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις τοποθετήθηκα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 May 2009 - 20:24:27 UTC