Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 204677779

Έκδοση 1

brf2805

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υποθέτω ότι θα είδατε τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο MEGA και στον κ. Πρετεντέρη. Έτσι δεν είναι; Χθες, απ` ό,τι κατάλαβα εγώ, η αίσθηση που δόθηκε από τη συνέντευξη είναι ότι αθώωσε τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Υπάρχει κάποιος λόγος που έγινε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ομολογώ ότι την έχω μπροστά μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ωραία τότε. Δεν έχω να πω κάτι, πέραν των όσων είπε ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να επιμείνω σε αυτό όμως...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορείτε να επιμείνετε. Και εγώ επιμένω σε όσα σας είπα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αλλάζουμε ή βουλιάζουμε; Ποια είναι η απάντησή σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζουμε ποτέ εσωτερικά άλλων κομμάτων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για ποιο λόγο έγινε με καθυστέρηση αυτή η αθώωση του Πρωθυπουργού του κ. Σημίτη; Χρειάστηκε να περάσουν, αν θυμάμαι τότε, από το 2003, έξι ολόκληρα χρόνια...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, να διαβάσετε όλη την απάντηση του Πρωθυπουργού, η οποία εξηγεί ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα Ασφαλιστικού. Πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ψηφιστεί και βλέπουμε. Χθες, ο Πρωθυπουργός, όπως είχαν προβλέψει και τα «παπαγαλάκια» της ΚΟΜΙΣΙΟΝ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, άνοιξε θέμα Ασφαλιστικού, θέτοντας ζήτημα και παράτασης του εργάσιμου βίου και ανατροπής σε Βαρέα και Ανθυγιεινά. Τι άλλαξε... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έχετε παρακολουθήσει όλες τις πρόσφατες δημόσιες ομιλίες και τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού. Διαφορετικά, θα είχατε διαπιστώσει ότι το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών έχει τεθεί, νομίζω, προ πενταμήνου-εξαμήνου. Αναφέρθηκε προχθές στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, σε ένα συνέδριο που έγινε εδώ, σε ξενοδοχείο απέναντι από αυτό το χώρο, και έχουμε πει ότι βεβαίως υπάρχουν ανοιχτά θέματα στο Ασφαλιστικό. Δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε αποκρύψει.

Έγινε συγκεκριμένη δουλειά με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και αφορούσε στον εξορθολογισμό των Ταμείων που υπήρχαν: Από εκατόν τριάντα περίπου, περιορίστηκαν σε δεκατρία. Και αυτό έγινε για να εξοικονομηθούν πόροι και να λειτουργούν τα Ταμεία πολύ πιο αποτελεσματικά, πολύ πιο ουσιαστικά για όλους τους ασφαλισμένους.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Να ξεφύγουμε λίγο από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού και να σας πάω σε άλλο θέμα που έχει μπει στην προεκλογική ατζέντα και το έβαλε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες, στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Είχαμε τα επεισόδια προ ημερών στο κέντρο της Αθήνας. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν προβληματίζουν την κυβέρνηση αυτά τα επεισόδια, με δεδομένο ότι αύριο έχουμε και μια πορεία στο κέντρο της Αθήνας και ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης, στα αιτήματα των λαθρομεταναστών, όπως παραδείγματος χάρη στο τζαμί, στο νεκροταφείο. Και ένα δεύτερο, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία οργανωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Τι απαντά η κυβέρνηση επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, προφανώς, έχει ξεχάσει ότι για πολλά χρόνια ήταν Υπουργός Εξωτερικών και είχε ένα μέρος της πολιτικής ευθύνης για την άσκηση αυτής της πολιτικής, την οποία τώρα ξαφνικά ανακάλυψε.

Να σας υπενθυμίσω ότι η σημερινή κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και οι αρμόδιοι Υπουργοί, εφαρμόζουν ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική. Βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και διαβούλευση με τους αντίστοιχους Υπουργούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και συζητούν το θέμα το οποίο έχει εξελιχθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι μια χώρα εισόδου και όχι τελικού προορισμού πολλών εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Κυρίως οικονομικών μεταναστών από χώρες είτε ανατολικές προς την Ελλάδα - -και εννοώ και χώρες ασιατικές, δεν εννοώ μόνο τη γειτονική Τουρκία- - αλλά και χώρες που βρίσκονται νότια από την Ελλάδα. Και η Ελλάδα πρωτοστατεί, όπως γνωρίζετε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με άλλες χώρες στην επεξεργασία εκείνων των κανόνων, αλλά και των κοινών μηχανισμών, οι οποίοι θα συμβάλουν αποφασιστικά σε καλύτερο έλεγχο των μη Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή, των πολιτών από τρίτες χώρες, οι οποίοι είτε εισέρχονται, είτε επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα το οποίο με ρωτήσατε: Γνωρίζετε ότι η ελληνική Πολιτεία έχει αποδείξει διαχρονικά πως σέβεται απόλυτα τη θρησκευτική ελευθερία καθενός και καταδικάζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, οποιαδήποτε μορφή προσβολής αυτής της ελευθερίας.

Κάθε ενέργεια που συνιστά μια τέτοια προσβολή συναντά - -είμαι βέβαιος γι` αυτό- - την απόλυτη αποδοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας, που παραδοσιακά δέχεται φιλόξενα στους κόλπους της ανθρώπους διαφορετικής φυλής ή διαφορετικής θρησκείας, με το δεδομένο βέβαια ότι όλοι όσοι έρχονται στον τόπο μας, σέβονται τους νόμους της χώρας που τους υποδέχεται και συμπεριφέρονται ανάλογα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από το να καταδικάζετε φραστικά την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας του καθενός, στην πράξη βρήκατε τον ένοχο γι` αυτή την πράξη του σκισίματος του Κορανίου και αν τον τιμωρήσατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι διωκτικές Αρχές κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Να έρθω σε ένα δεύτερο δίλλημα, το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που έχει θέσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Χθες, στη συνέντευξη που παραχώρησε, χαρακτήρισε ολίσθημα την αποδόμηση του συνθήματος αυτού από την κυβέρνηση. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ολίσθημα είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα εξακολουθούν να προσπαθούν, χωρίς να το καταφέρνουν βέβαια, να χωρίζουν τους Έλληνες πολίτες, τους Έλληνες ψηφοφόρους, σε διάφορες κατηγορίες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ να επανέλθω στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι έκανε, χθες, θετική αναφορά για το πρόσωπο του κ. Σημίτη, του προκατόχου του, αφήνει να εννοηθεί ότι είναι στις σκέψεις, στις προθέσεις του ή στο πίσω μέρος του μυαλό του να τον προτείνει ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία βάση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η θετική αναφορά, όμως, είναι μια πραγματικότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Κάνετε υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν καμία βάση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αφορμή και το θέμα με το άνοιγμα του Ασφαλιστικού που έδωσε ο Πρωθυπουργός, αλλά και την απάντηση που έδωσε με το πάγωμα των μισθών, προς απόδειξη του ότι δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος και το πάγωμα των μισθών και το πάγωμα των συντάξεων, η κυβέρνηση έχει σκεφθεί το ενδεχόμενο μήπως η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει ευθύνεται για την αποσυσπείρωση της εκλογικής της επιρροής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση πολιτεύεται καθ` όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της με ένα τρόπο που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτούς οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη. Σε αυτούς που έχουν τους χαμηλότερους μισθούς, σε αυτούς που εισπράττουν τις χαμηλότερες συντάξεις.

Και αυτό φάνηκε μόλις πρόσφατα, κατά την επεξεργασία της εισοδηματικής πολιτικής, καθώς εκείνοι που παίρνουν τους χαμηλότερους μισθούς και τις χαμηλότερες συντάξεις, είναι αυτοί που εξαιρέθηκαν και πήραν αυξήσεις σημαντικές - -μιλάω πάντα για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν πήραν αυξήσεις. Επιδόματα πήραν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ουσία είναι ότι αυτοί εξαιρέθηκαν. Ακριβώς γιατί η κυβέρνηση πλησιάζει αυτά τα θέματα με ιδιαίτερη ευαισθησία. Και δεν θα πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Της οικονομικής κρίσης η οποία έχει φθάσει φυσικά και στη χώρα μας και έχει συνέπειες.

Θα ήθελα, επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη που αύξησε σημαντικά και το ΕΚΑΣ και τη σύνταξη του ΟΓΑ. Απάλλαξε τους Έλληνες πολίτες από το ΛΑΦΚΑ. Έκανε επιστροφές του ΛΑΦΚΑ, χωρίς να έχει δεσμευθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αύξησε σημαντικά το αφορολόγητο ποσό, από 10.000 σε 12.000 ευρώ, κάτι που δεν είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Έκανε, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 20%. Και επιπλέον κάνει ό,τι μπορεί και με ειδικά προγράμματα, τα οποία έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει ήδη - -και θα συνεχίζει να εφαρμόζει το αρμόδιο Υπουργείο- - για τη στήριξη της εργασίας με τρόπο ώστε οι απώλειες από τη διεθνή οικονομική κρίση να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και στα επίσημα στοιχεία. Εδώ, σε αυτή την περίπτωση, οι αριθμοί δεν μπορούν να διαψευστούν από κανέναν. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με λιγότερες απώλειες από ό,τι άλλες συγκρίσιμες - -αλλά και άλλες πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομικά- - χώρες στην Ευρώπη.

Και αυτό είναι που μετράει: Να είσαι καλά προετοιμασμένος για να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα. Ειδικά όταν πρόκειται για τέτοια προβλήματα που κανείς, μα κανείς απολύτως, δεν είχε προβλέψει.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε βάλει κάποιον πήχη για τη σημερινή αναμέτρηση των αρχηγών στο debate;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις στην τηλεόραση δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Τι πάει να πει αν έχουμε βάλει κάποιον πήχη; Ο Πρωθυπουργός, όπως πάντα, με παρρησία, με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, με την αμεσότητα που χαρακτηρίζει την εκφορά του λόγου του, θα τοποθετηθεί σε όλα τα ερωτήματα που θα του θέσουν στο πλαίσιο των έξι ενοτήτων που έχουν συμφωνηθεί, οι παρόντες δημοσιογράφοι. Και είμαι βέβαιος, ότι όπως και χθες στην τηλεοπτική συνέντευξη, θα δώσει πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα θέματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θεωρείτε ότι η χθεσινή αναφορά, απάντηση, του Πρωθυπουργού στην ερώτηση για την υπόθεση, για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, συνιστά αυτοκριτική εκ μέρους του; Μία δεύτερη, ας το πούμε, αυτοκριτική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Έχετε το πλήρες κείμενο μπροστά σας. Είμαι βέβαιος ότι θα το έχετε βιντεοσκοπήσει κιόλας, για να το βλέπετε ξανά και ξανά και να το εμπεδώσετε και να μπορέσετε να βγάλετε όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με δεδομένη την παρρησία και την αμεσότητα του λόγου του Πρωθυπουργού, όπως είπατε, γιατί δεν δίνει διακαναλική συνέντευξη ο Πρωθυπουργός; Πιστεύετε ότι έχουν εξαντληθεί τα ερωτήματα ή ότι έχει απαντήσει σε όλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός απάντησε χθες - - και το έδειξε με σαφήνεια που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει - - σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν. Ο κάθε πολιτικός αρχηγός επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο θέλει να επικοινωνήσει με τους πολίτες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν άλλα ερωτήματα για να απαντηθούν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός απαντά σε όλα τα ερωτήματα. Το έχει αποδείξει επανειλημμένως.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Παπανδρέου χθες, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για την εκπροσώπηση των αποδήμων. Υποστήριξε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν καλές και τέλος πάντων η κυβέρνηση έχει άδικο, προσπαθεί να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ, για μία ακόμη φορά, δεν ανταποκρίθηκε στο θεσμικό ρόλο, τον οποίο έχει: Να συμπράξει, όπως όφειλε - - και όπως οφείλει - - σε μία πρωτοβουλία, που φυσικά αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να νομοθετήσει εν προκειμένω και το ΠΑΣΟΚ να συμπράξει σε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο είναι απαραίτητο ώστε να αποκτήσουν οι Έλληνες υπήκοοι, οι οποίοι ζουν εκτός των ορίων της χώρας, το δικαίωμα να ψηφίζουν εκεί όπου πραγματικά ζουν. Είχαμε πει και τότε ότι το σχέδιο αυτό είναι πλήρες. Έχει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων, οι οποίοι ερωτήθηκαν. Το ΠΑΣΟΚ με την άρνησή του, με τη μη σύμπραξή του, στέρησε από τους Έλληνες ομογενείς αυτή τη δυνατότητα. Και είχαμε πει - - το υπενθυμίζω, γιατί το ΠΑΣΟΚ προτιμάει να το ξεχνάει - - ότι ασφαλώς θα δοκιμαζόταν από το 2011 και μετά, οπότε επρόκειτο να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση. Θα δοκιμαζόταν, λοιπόν, αυτή η ρύθμιση στην πράξη και αν κρινόταν ότι χρειάζονται κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα, αυτές θα γίνονταν. Δεν έχει, λοιπόν, καμία δικαιολογία το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Παπαθανασίου στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έγινε στα πλαίσια της αντιμετώπισης του ελλείμματος από μεριά της κυβέρνησης. Αν δηλαδή, για τον τρόπο που θα δείξει η κυβέρνηση το έλλειμμα το επόμενο διάστημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι επικοινωνίες μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως της Ευρωζώνης είναι συχνές, πυκνές και συνήθεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πότε είχε ξαναπάει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που λέτε, ακριβώς ενισχύει το επιχείρημά μου. Ένας λόγος παραπάνω ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος βρίσκεται σχετικά μικρό διάστημα σε αυτή τη θέση, να καλλιεργήσει, να έχει ακόμη πιο στενές επαφές με τους Γερμανούς ομολόγους του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό γίνεται τώρα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό γίνεται συνήθως. Είτε δεν θέλουν ορισμένοι να το καταλάβουν, είτε δεν είναι πληροφορημένοι ορισμένοι για το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση: Με συνεχείς ανταλλαγές απόψεων και συνεχείς συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 28 May 2009 - 19:53:23 UTC