Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 208411707

Έκδοση 1

brf1706

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Θέλω να εκφράσω τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, αλλά και προσωπικά, τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, που έπεσε σήμερα εν ώρα καθήκοντος θύμα άνανδρης επίθεσης, αδίστακτων εγκληματιών.

Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης, η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άσκηση βίας, την άσκηση κάθε μορφής βίας. Καμιά ανοχή, κανένα άλλοθι, κανένα ελαφρυντικό σε εγκληματικές ενέργειες που αφαιρούν ζωές, σε ενέργειες που βάλλουν εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας και σε τελική ανάλυση, εναντίον της Δημοκρατίας.

Οι Αρχές, όπως είναι αυτονόητο, ήδη έχουν επιληφθεί του περιστατικού αυτού, ώστε οι δράστες αυτού του εγκλήματος να οδηγηθούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βρισκόμαστε, απ` ό,τι βλέπω, σε μια νέα μορφή ή σε ένα νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων. Και επειδή, πέρα από την καταδίκη, υπάρχει και η πράξη, η ενέργεια, υπάρχει κάτι καινούργιο από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να συλλάβει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους τρομοκράτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα παρακαλούσα, κατ` αρχήν, μια ενέργεια που ασφαλώς είναι καταδικαστέα από όλους μας, να μην την κάνετε αμέσως «κύμα». Να μη γενικεύετε. Και από την άλλη, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι διωκτικές Αρχές κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο και αυτές τις πρώτες ώρες μετά από αυτή τη δολοφονική ενέργεια, ώστε - -όπως σας είπα- - να βρεθούν οι δράστες και να πάνε στη Δικαιοσύνη.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, αλλά και ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης, κατήγγειλαν σήμερα ότι το Δημόσιο παραιτήθηκε από πολιτική αγωγή στη δίκη του Ε.Λ.Α. που είναι σε εξέλιξη. Οι οικονομικοί λόγοι που ακούστηκαν ως δικαιολογία, είναι σοβαροί λόγοι; Και επιπλέον, πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τους ισχυρισμούς που μου μεταφέρετε και συνεπώς, δεν μπορώ να σχολιάσω θέματα, τα οποία άπτονται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Όπως σας είπα, οι διωκτικές Αρχές κάνουν το καθήκον τους.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Επειδή μιλάτε για τις διωκτικές Αρχές, κατηγορείται η ηγεσία του Υπουργείου ότι έχει αποδιοργανωθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Την άποψή σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι` όλα αυτά. Καλό θα ήταν, όπως έχω πει και άλλες φορές, όταν συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, να αφήνουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν να κάνουν συγκεκριμένη αποστολή, να κάνουν τη δουλειά τους και να μην ανασύρουν διάφοροι, για δικούς τους λόγους, διάφορους χιλιοειπωμένους ισχυρισμούς, οι οποίοι συχνά - -όπως αποδεικνύεται- - δεν έχουν και σχέση με την πραγματικότητα. Και, βεβαίως, δεν αναφέρομαι σε εσάς.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, το σημερινό συμβάν πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Ανησυχεί η κυβέρνηση μήπως, λόγω του ότι θα προσέλθουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους, το σημερινό συμβάν συνδυαστεί με μια αρνητική εικόνα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της χώρας προς τα έξω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση αυτού του μεμονωμένου, του συγκεκριμένου περιστατικού, με τα πολύ σημαντικά εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Του Μουσείου που, όπως γνωρίζετε, είναι μοναδικό, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αναδείξει τους θησαυρούς της Ακρόπολης με τρόπο ο οποίος δεν έχει ξαναγίνει.

Άλλωστε, εάν κάποιος διαβάσει λίγο το διεθνή Τύπο, θα δει ότι τις τελευταίες ημέρες μεγάλες εφημερίδες, μεγάλα περιοδικά σε διάφορες χώρες, αναδεικνύουν ακριβώς το χαρακτήρα αυτού του Μουσείου που γνωρίζετε πόσα χρόνια περιμέναμε να γίνει και ολοκληρώνεται τώρα.

Η Ελλάδα - -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- - είναι μια χώρα ασφαλής για τους επισκέπτες. Τους επισκέπτες που, με ρυθμούς εκατομμυρίων, επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, ακριβώς γιατί ξέρουν να εκτιμούν όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τη φιλοξενία των κατοίκων της, όλων ημών δηλαδή. Και φυσικά την ίδια ασφάλεια αισθάνονται και οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες, το Σαββατοκύριακο, θα βρεθούν στην Αθήνα, προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να πω ότι απορρίψατε την έκφραση «κύμα» που χρησιμοποίησα για τα τελευταία κρούσματα των τρομοκρατικών ενεργειών. Αλλά, μου κάνει εντύπωση αυτό το περιστατικό, το σημερινό, το αιματηρό, ήρθε να προστεθεί σε μια αλυσίδα πολλών άλλων επιθέσεων που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Να σας θυμίσω την επίθεση στη City Bank, με υλικό - -δεν ξέρω και εγώ πόσων τόνων- - την επίθεση σε τηλεοπτικό σταθμό. Από πού και ως πού θεωρείτε ότι είναι μεμονωμένο το περιστατικό, όπως προείπατε πριν από λίγο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είμαι από εκείνους που θα απαξιώσω τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε εσείς ορισμένα περιστατικά, τα οποία δεν έχουν κατ` ανάγκη σχέση το ένα με το άλλο. Δεν συμφωνώ, όμως, μαζί σας.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συνάδελφοι του θύματος μιλούν για λάθη στον τρόπο φύλαξης, ότι ο ίδιος ουσιαστικά ήταν απροστάτευτος, ακάλυπτος για ευθύνες της φυσικής ηγεσίας και ζητούν παραιτήσεις. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας αφήσουμε, όπως σας είπα, τις Αρχές να κάνουν ανεμπόδιστα και χωρίς επηρεασμούς της έρευνα που πρέπει να κάνουν. Και αν χρειαστεί να βγουν κάποια συμπεράσματα, να είστε βέβαιοι, ότι θα βγουν.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως φαίνεται οι τρομοκράτες είχαν στόχο την αστυνομία, το δικαστικό σώμα, τους μάρτυρες. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, υπάρχει θέμα, ενδεχομένως, παραίτησης ή και αλλαγής την ηγεσίας της ΕΛΑΣ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι την έρευνα για τον τραγικό θάνατο ενός αστυνομικού, την κάνουν οι διωκτικές Αρχές. Εκείνους στους οποίους ο Πρωθυπουργός έχει αναθέσει συγκεκριμένα καθήκοντα, επιτελούν την αποστολή που τους έχει ανατεθεί με όλες τους τις δυνάμεις. Και η αίσθηση του καθήκοντος, όλων όσοι έχουν αναλάβει κάποια καθήκοντα συγκεκριμένα, επιβάλει να παραμένουν στη θέση τους, ειδικά όταν προκύπτουν έκτακτα περιστατικά όπου η ανάγκη για συντονισμένες δράσεις γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τα τελευταία πολιτικά γεγονότα οδηγηθήκαμε ξανά στο «γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης» ο οποίος και σήμερα βγήκε στα Mέσα Eνημέρωσης, το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό, και υπερασπίστηκε πάλι τις απόψεις του. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ζητά ο ίδιος την παραίτηση του βουλευτή, ο οποίος άλλωστε έχει πολλές φορές προσφερθεί να διευκολύνει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα χθες. Ισχύουν στο ακέραιο.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Δηλαδή, δεν έχετε κάποιο σχόλιο για το ραντεβού που δίνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο για να παραιτηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα επανέλθω στο θέμα του κ. Μανώλη, γιατί σήμερα σας απάντησε μέσω ραδιοφωνικών συνεντεύξεών του και είπε ότι με τη χθεσινή δήλωσή σας, που τον προτρέψατε τέλος πάντων ή τον θέσατε ενώπιον των ευθυνών του, σας κατηγόρησε ότι επιχειρείτε ως κυβέρνηση να βρείτε ένα εξιλαστήριο θύμα, προκειμένου να αποδώσετε σ΄ αυτόν τις ευθύνες για όλα τα δεινά της παράταξης και για τα αίτια της πρόσφατης ήττας στις ευρωεκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Ο,τι είχα να πω, το είπα.

Σας ευχαριστώ.

" Λόγω της μετάβασης του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 June 2009 - 15:47:26 UTC