Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 213621017

Έκδοση 1

brf1607

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις υπηρεσίες. Πρόκειται για μια δεσμευτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το σε ποιους τομείς υπηρεσιών - -αυτός είναι ο ακριβής όρος που πρέπει να χρησιμοποιούμε- - μπορούν να δραστηριοποιούνται πάροχοι υπηρεσιών που προέρχονται από άλλες χώρες.

Έχει προβεί σε δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, με τις οποίες ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτή την Οδηγία. Και το λέω αυτό, γιατί στην οδηγία, η οποία περιγράφει τομείς υπηρεσιών όπου πρέπει να γίνει αυτό που λέμε «απελευθέρωση», ο κατάλογος αυτός δεν είναι εξαντλητικός, είναι ενδεικτικός. Αντίθετα, αναφέρονται περιοριστικά και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες όπου δεν εφαρμόζεται αυτή η απελευθέρωση.

Περισσότερες λεπτομέρειες γι` αυτό το θέμα, θα δοθούν από το Υπουργείο Οικονομίας.

" Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι σήμερα βρίσκεται στη Στοκχόλμη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος για την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γίνεται στο πλαίσιο της σουηδικής Προεδρίας, στο τρέχον εξάμηνο. Ο κ. Παυλόπουλος μετέχει στη συζήτηση για πολλά θέματα τα οποία είναι στην ατζέντα της Συνόδου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, βεβαίως, και το θέμα, το πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, θέμα της λαθρομετανάστευσης. Η συζήτηση θα διεξαχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις των χωρών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες διατυπώθηκαν από κοινού στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γνωρίζετε ότι οι θέσεις αυτές που προβλήθηκαν από τη χώρα μας, από την Ιταλία, από την Κύπρο και από τη Μάλτα, περιελήφθησαν στα Τελικά Συμπεράσματα της Συνόδου.

Σας υπενθυμίζω ακόμη ότι η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει πρόσφατα τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι` αυτά τα θέματα, τον κ. Μπαρό, ο οποίος επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, εγκαταστάσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας μας, όπου φιλοξενούνται, όπου γίνονται δεκτοί μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν μη νόμιμα, δηλαδή χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, στη χώρα μας.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι το θέμα αυτό ήταν, μεταξύ των άλλων, αντικείμενο των συνομιλιών που είχε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, όπως και τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Θαπατέρο, στη Μαδρίτη. Με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και ειδικότερα με την Ιταλία που αντιμετωπίζει συναφή προβλήματα με τα δικά μας, τόσο όσον αφορά τον όγκο των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφός της, όσο και την υποδοχή τους, υπάρχει - -θα έλεγα- - σχεδόν πλήρης ταύτιση απόψεων. Αυτό διαπιστώθηκε και στις χθεσινές συνομιλίες. Και συμφωνήθηκε, επίσης, όπως έγινε άλλωστε και σε εσάς γνωστό από τις δηλώσεις που έκαναν χθες, τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Μπερλουσκόνι (μετά από τις συνομιλίες και πριν από το γεύμα εργασίας που ακολούθησε) ότι οι δύο χώρες έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν να συντονίζουν και στο μέλλον την πολιτική τους προς την κατεύθυνση μιας κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης αυτού του θέματος, που έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι δηλώσεις τόσο οι δικές σας, όσο και του κ. Παυλόπουλου για την απομάκρυνση του κ. Κοραντή από τη θέση του και την αντικατάστασή του με τον κ. Παπαγγελόπουλο, φαίνεται πως δεν έπεισαν, εκτός από τον ίδιο τον κ. Κοραντή που επιμένει ότι εξεδιώχθη, αλλά και κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει, δεν ξέρει γιατί έφυγε ο κ. Κοραντής με τον οποίο συνεργαζόταν πάρα πολύ καλά. Θα θέλατε, μήπως, εφόσον δεν σχολιάζετε δηλώσεις βουλευτών, να σχολιάσετε τη δήλωση του κ. Μαρκογιαννάκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί για εμάς. Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως. Είναι ξεκάθαρο. Οι λόγοι της αντικατάστασης του επί πενταετία σχεδόν Διοικητή της ΕΥΠ έχουν περιγραφεί, με τρόπο που δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία, στην ανακοίνωση την οποία έκανε ήδη ο κ. Παυλόπουλος στις αρχές της εβδομάδας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών που θα ενσωματώσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο, είναι η ίδια Οδηγία, η πρώην Οδηγία Μπολκενστάιν; Η Οδηγία, δηλαδή, μέσω της οποίας πιέζεται το εργατικό κόστος από χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα γνωρίζετε ότι αυτή η Οδηγία, η οποία αρχικά έφερε πράγματι αυτό το χαρακτηρισμό και το όνομα που είπατε έχει υποστεί πολλές επεξεργασίες στη διαδρομή του χρόνου, ώστε αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία αναφέρατε εσείς και υπήρχαν στο πρώτο σχέδιο, δεν περιέχονται πια στην Οδηγία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μια άλλη ερώτηση. Είπατε προηγουμένως ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων, ειδικά με την Ιταλία...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα «σχεδόν πλήρης ταύτιση».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, σχεδόν πλήρης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση στο να αντιγράψει το νόμο, που ψήφισε πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, για την ασφάλεια που θεσπίζει το «αδίκημα της λαθρομετανάστευσης» ή που προβλέπει περιπολίες εθελοντών που θα συνδράμουν την Αστυνομία; Δηλαδή, έχετε φθάσει σε αυτό το σημείο ταύτισης με την ιταλική κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκα πολύ συγκεκριμένα στις κοινές ευρωπαϊκές δράσεις για τις οποίες συμφωνούν οι δύο χώρες. Δράσεις οι οποίες, ήδη, έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως είναι η αναφορά στα Τελικά Συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κοινών μας θέσεων. Των κοινών θέσεων των τεσσάρων χωρών που αποτελούν τη λεγόμενη «Ομάδα Quattro». Δηλαδή, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Κοινή ακόμη είναι η προσέγγισή μας ότι πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να εργαστούμε προς τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Κοινή είναι, επίσης, η διαπίστωσή μας ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις δραστηριότητες της FRONTEX.

Κοινή είναι, επίσης, η διαπίστωσή μας ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι πρόβλημα των χωρών όπου προσπαθούν να εισέλθουν, το πρώτον, οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες από χώρες είτε της Αφρικής, είτε του ασιατικού χώρου. Είναι πρόβλημα το οποίο πρέπει να απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Γι` αυτό, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει από κοινού να αναλάβουν και την οργάνωση και το βάρος - -εννοώ, βεβαίως και το οικονομικό βάρος- - της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος σε πλαίσια που εμείς τα έχουμε περιγράψει με απόλυτη σαφήνεια. Και αυτή η πολιτική, η οποία εφαρμόζεται σταδιακά, δηλαδή η προσπάθεια προώθησης αυτής της πολιτικής, τα τελευταία δυόμιση-τρία χρόνια, όπως σας είπα, φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Αυτό καταγράφηκε με πολύ αναλυτικό, με πολύ σαφή τρόπο στα Συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Και κάτι ακόμη: Είναι κοινή η θέση μας ότι οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών που είτε προέρχονται, είτε διέρχονται από το έδαφος αυτών των τρίτων χωρών, αυτές λοιπόν οι συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται. Και πρέπει να εφαρμόζονται ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Και αυτό για το διάστημα έως ότου γίνει δυνατή η σύναψη τέτοιων συμφωνιών με αυτές τις τρίτες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και προς αυτό το στόχο εξακολουθούμε να εργαζόμαστε. Και πιστεύουμε ότι σε χρόνο ορατό - - δεν σας λέω ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο, ούτε σε μερικούς μήνες- - θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι χώρες αυτές ότι έχουν συνάψει συμφωνίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνίες τις οποίες - -επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- - πρέπει να τηρούν, πρέπει να σέβονται. Αυτή, λοιπόν, είναι μια κοινή στάση την οποία έχουμε με την Ιταλία, μεταξύ των άλλων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση είχε ψηφίσει ένα πακέτο για την ενίσχυση της ρευστότητας ύψους 28 δις ευρώ, στις αρχές του χρόνου, όπως θυμάστε, αλλά από ό,τι βλέπουμε κάθε άλλο παρά έχει ενισχυθεί η ρευστότητα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 200% τον Ιούνιο, τα δάνεια σε καθυστέρηση είναι στα 14 δις, οι οφειλές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 16 δις. Τι απέγινε αυτό το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω αναφερθεί, πολλές φορές, σε αυτό το πακέτο. Έχω πει ακόμη ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε μέσα σε μια διεθνή οικονομική κρίση που φυσικά και έχει συνέπειες και για τη χώρα μας. Συνέπειες οι οποίες δεν είναι τόσο οδυνηρές όσο είναι σε άλλες χώρες. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τα οποία προέρχονται από την οικονομική κρίση με λιγότερες επιπτώσεις από αυτές που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Αναφέρομαι στην ανεργία, που είναι πολύ υψηλότερη σε χώρες όπως η Ισπανία, υπερδιπλάσια της ανεργίας στην Ελλάδα. Δεν χαίρομαι γι` αυτό. Αλλά διαπιστώνω κάτι που υπάρχει. Αναφέρομαι, επίσης, στην ανάπτυξη όπου εμείς, εν πάση περιπτώσει, έχουμε ένα πολύ χαμηλό, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρις ώρας, ενώ άλλες χώρες έχουν αρνητική ανάπτυξη τριών και τεσσάρων μονάδων.

Η οικονομική κρίση που υπάρχει είναι φυσικό να δημιουργεί προβλήματα. Αυτά τα οποία αναφέρετε είναι επιπτώσεις αυτής της οικονομικής δυσπραγίας, η οποία υπάρχει σε πολλούς τομείς. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, αλλά και ό,τι είναι εφικτό στα πλαίσια της ελληνικής οικονομίας που γνωρίζετε ότι έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την ένταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ; Υπάρχουν και δημοσιεύματα που δείχνουν, στην πρόσφατη ψηφοφορία που έγινε στη Γεωπονική Σχολή από τη Γραμματεία της ΔΑΠ Αθήνας, να έχουν έρθει στα χέρια οι νεολαίοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω θέματα που έχουν σχέση με κομματικές δραστηριότητες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 July 2009 - 21:34:51 UTC