Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 214667138

Έκδοση 1

brf2207

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και συγκεκριμένα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα.

Σε συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει σε λίγο ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς θα αναφερθεί σε όλα τα μέτρα, - -σας το λέω επιγραμματικά- - για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ειδικότερα στην κατηγοριοποίηση των οχημάτων για την εφαρμογή των μέτρων, στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων και την απόσυρση που συνδέεται με αυτό το θέμα, καθώς επίσης και στο λεγόμενο «πράσινο δακτύλιο», ο οποίος θα εφαρμοστεί στα όρια του υφισταμένου δακτυλίου, από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους 2011.

Να προσθέσω δύο λόγια γι` αυτό το θέμα, για να σας παρουσιάσω, αν θέλετε, τη φιλοσοφία, αλλά και την ουσία των μέτρων που, αν και κατ` εξοχήν περιβαλλοντικά, έχουν και μεγάλες οικονομικές, αλλά και συγκοινωνιακές διαστάσεις. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε και αποτίμηση της περιβαλλοντικής και οικονομικής απόδοσης των παραπάνω μέτρων, που προέκυψε θετική.

Όσον αφορά στην περιβαλλοντική αποτίμηση, με την εφαρμογή του μέτρου ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, θα επιτευχθεί περίπου 25% μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου και σωματιδίων και 35% μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογονανθράκων.

Όσον αφορά στην οικονομική αποτίμηση, εκτιμήθηκαν τα κόστη ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, καθώς και τα έσοδα από τα επιπρόσθετα περιβαλλοντικά τέλη, ανά έτος, για τα επόμενα τέσσερα έτη.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να πω ότι τα προτεινόμενα μέτρα αποτελούν ένα καλά μελετημένο και «αυτοχρηματοδοτούμενο» σχέδιο δράσης για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την οδική κυκλοφορία. Δηλαδή, συμβάλλουν, σε βάθος χρόνου, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας και κυρίως, βεβαίως, σε όσους διαβιούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

" Ένα άλλο θέμα: Με κοινή απόφαση που έλαβαν σήμερα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάσης Παπαληγούρας και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, σε μια συνάντηση που είχαν, αποφασίστηκε να διασφαλιστεί μια έκτακτη ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, τόσο σε μέσα, όσο και σε προσωπικό προς αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η προμήθεια ενός υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους μήκος περίπου 60 ποδών, ταχύτητος άνω των 45 κόμβων. Αυτό το σκάφος θα διαθέτει το πιο σύγχρονο τεχνικό και επιχειρησιακό εξοπλισμό, αντιβαλλιστική προστασία, σύστημα θερμικής κάμερας και όλα όσα προβλέπονται για ένα τέτοιο υπερσύγχρονο σκάφος.

Αποφασίστηκε, επίσης, η προμήθεια πέντε ισχυρών κινητήρων για την ενεργοποίηση και αναβάθμιση ισάριθμων πλωτών περιπολικών που βρίσκονται, εδώ και λίγο καιρό, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, σε ακινησία λόγω σοβαρών βλαβών που έχουν στις κύριες μηχανές τους.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο και με τον ίδιο στόχο, αποφασίστηκε η πρόσληψη 30 δόκιμων σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος, 60 δόκιμων υπαξιωματικών και 230 δόκιμων λιμενοφυλάκων. Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης της θωράκισης της χώρας μας (που γνωρίζετε τι μεγάλη ακτογραμμή έχει και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει) απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, στο διασυνοριακό έγκλημα, τα ναρκωτικά και βεβαίως και την τρομοκρατία. Έτσι, αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα και στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

" Θα ήθελα να αναφερθώ, επίσης, στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τα τραπεζικά προϊόντα: Στόχος πολλών συντονισμένων ενεργειών που έχουμε κάνει όλο το τελευταίο διάστημα, είναι να προστατεύσουμε ουσιαστικά τον Έλληνα καταναλωτή στην πράξη και όχι με λόγια. Δεν είναι πρόθεσή μας, σε καμία περίπτωση, σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, αναλαμβάνουμε και θα εξακολουθήσουμε να αναλαμβάνουμε, να λαϊκίσουμε. Έχουμε, όμως, τη βούληση να βρεθούμε αντιμέτωποι, όποτε χρειάζεται - -και αυτό το έχουμε δείξει στην πράξη- - απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές όσων παρέχουν δάνεια ή τραπεζικές υπηρεσίες στους καταναλωτές. Εμάς μας ενδιαφέρει - -το λέω για μια ακόμη φορά- - πάνω από όλα, η προστασία του Έλληνα καταναλωτή.

Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα μέτρα και σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει από την αρχή της οικονομικής κρίσης σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Το έχω κάνει πολλές φορές και νομίζω ότι τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει είναι πλέον καλά γνωστές στους Έλληνες πολίτες και τους Έλληνες καταναλωτές.

Θα ήθελα, όμως, να σταθώ στις καινούργιες παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης:

Πρώτα απ` όλα, στο ειδικό γραφείο Υποστήριξης, το οποίο θα λειτουργεί στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και το οποίο θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη για την καλύτερη επιλογή δανείου ή άλλου τραπεζικού προϊόντος σε όλους τους ενδιαφερομένους. Θα δίνει νομική υποστήριξη σε αρχικό στάδιο για την απεμπλοκή από διάφορα προβλήματα και θα συμβάλλει στην ενημέρωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών που απορρέουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, στην οποία γνωρίζω ότι και σήμερα δόθηκε μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ, αφορά την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Με την οδηγία αυτή, όπως γνωρίζουν όλοι, η τραπεζική αγορά αλλάζει σε ένα σημαντικό βαθμό και αλλάζει προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή. Με την ενσωμάτωση της οδηγίας που θα γίνει στο επόμενο διάστημα, στους επόμενους μήνες, όλοι οι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λαμβάνουν τις ίδιες πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα για εκείνους τραπεζική υπηρεσία ή προϊόν, τόσο στη χώρα τους, εκεί δηλαδή που συνήθως διαμένουν, όσο και σε άλλο κράτος-μέλος. Έτσι, δημιουργείται μια ενιαία τραπεζική αγορά για τους ίδιους τους καταναλωτές, δηλαδή αυτούς που πραγματικά πρέπει να ωφελούνται, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το λέω και πιο απλά: Οι Έλληνες καταναλωτές, έτσι ακριβώς όπως θα συμβαίνει και για τους άλλους Ευρωπαίους καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων, θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στα τραπεζικά ιδρύματα όλων των χωρών της Ευρώπης, για να μπορούν να συγκρίνουν τι δυνατότητες τους παρέχονται και να επιλέγουν την υπηρεσία ή το προϊόν που θεωρούν ότι ανταποκρίνεται καλύτερα και με πιο ευνοϊκές συνθήκες και όρους στις δικές τους ανάγκες.

Η ενσωμάτωση αυτή θα γίνει με νομοθετική πράξη. Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ψηφιστεί η πράξη αυτή το φθινόπωρο, έτσι ώστε από τις αρχές του 2010, σε διάστημα δηλαδή λιγότερο από πέντε μήνες από σήμερα, η οδηγία αυτή να αποτελεί νόμο του κράτους.

Όπως διευκρίνισε, χθες, ο κ. Χατζηδάκης στο πεδίο εφαρμογής αυτής της οδηγίας θα εμπίπτουν τα πιο διαδεδομένα για τους καταναλωτές καταναλωτικά δάνεια, αφού θα καλύπτει συμβάσεις πίστωσης που αφορούν ποσά από 200 έως 75 χιλιάδες ευρώ και βεβαίως θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες.

Θα ήθελα, επίσης, να υπενθυμίσω ότι χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, χωρίς να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις, τις τελεσίδικες δεσμευτικές αποφάσεις από τον Άρειο Πάγο, να εφαρμόζουν ήδη υπάρχουσες αποφάσεις κατωτέρων δικαστηρίων, που είναι προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών. Οι αποφάσεις αυτές αναφέρονται σε πολλά επιμέρους θέματα.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι η προστασία των Ελλήνων καταναλωτών στην πράξη, με ουσιαστικές κινήσεις και όχι στα λόγια.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Για το πρώτο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε κ. Εκπρόσωπε. Τα μέτρα αυτά ενδέχεται να περιλάβουν και την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης με κινητήρες τελευταίας τεχνολογίας στα αστικά κέντρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, ποια είναι η θέση σας απέναντι στην κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση, πως δεν διαθέτει στρατηγικό, επιχειρησιακό σχεδιασμό απέναντι στο πρόβλημα της νέας γρίπης και κυρίως σε ό,τι αφορά την έναρξη της σεζόν και σε σχολεία και σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί το κάθε τι, ακόμη και μια πανδημία που πλήττει όλες τις χώρες του πλανήτη μας, για δικά του μικροκομματικά οφέλη, αποδεικνύει, με τρόπο που δείχνει την ανευθυνότητά του, ότι είναι εντελώς ανενημέρωτο. Κάνει ότι δεν ξέρει. Προσποιείται ότι δεν έχει συμβεί τίποτε στη χώρα για το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης. Ένα θέμα σοβαρό που θα συνιστούσα στους υπεύθυνους του συγκεκριμένου τομέα του ΠΑΣΟΚ να μην το χρησιμοποιούν για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Οι Έλληνες πολίτες τους έχουν καταλάβει. Από το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα περίμενε κανείς να παρουσιάζει συγκεκριμένα σχέδια, συγκεκριμένες προτάσεις. Αντί γι` αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μαζί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φυσικά και ο αρχηγός του κ. Γιώργος Παπανδρέου, εξαντλούν όλη τους τη φαντασία στη διατύπωση ευχολογίων, πολεμικών θέσεων, οι οποίες δεν εξυπηρετούν ούτε τον τόπο, ούτε τον Έλληνα πολίτη.

Η ελληνική Πολιτεία και αναφέρομαι συνειδητά στην Πολιτεία, έχει επεξεργαστεί και έχει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης όλων των ενδεχόμενων συνεπειών της επιδημίας της γρίπης. Και μάλιστα, αυτό το έχουμε κάνει εγκαίρως. Έχουμε ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες όπως πρέπει, σε όλα τα στάδια, για το τι κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν, πώς θα αντιμετωπιστούν, τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα. Το να δημιουργεί κάποιος, με άναρθρες κραυγές, κλίμα πανικού, δεν εξυπηρετεί κανέναν. ΄Η για να ακριβολογήσω: Εξυπηρετεί, ενδεχομένως, τις μικροκομματικές έγνοιες και τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά, από την ενημέρωση που τους γίνεται καθημερινά και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και άλλων Υπουργείων που εμπλέκονται, έχουν συναρμοδιότητα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος, αλλά και από άλλους αρμόδιους φορείς της ελληνικής Πολιτείας, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί όλες τις χώρες. Άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, εξαρτάται πολύ και από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ας μη δημιουργούν, λοιπόν, κάποιοι υπερβολικούς δράκους εκεί που δεν υπάρχουν για να αποσπάσουν την προσοχή των Ελλήνων πολιτών από άλλες γκάφες τις οποίες κάνουν.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Οι ρυθμίσεις στις οποίες αναφερθήκατε για τους καταναλωτές, είναι ασύμβατες με την πρόταση για νομοθετική ρύθμιση την οποία καταθέτει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την αποπληρωμή χρεών όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπα, εδώ και πολλούς μήνες και ευχαρίστως να αναφερθώ λεπτομερειακά, εμείς έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες εφαρμόζονται βήμα-βήμα, στην πράξη, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών. Το λέω, για μια ακόμη φορά: Τα πυροτεχνήματα και τα ευχολόγια, τα οποία διατυπώνονται κάθε λίγο και λιγάκι σε διάφορα θέματα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν οδηγούν πουθενά. Δεν είναι εις όφελος των Ελλήνων πολιτών. Πιστεύουν, προφανώς, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ωφελούν τους ίδιους. Ούτε αυτό καν συμβαίνει. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος λαμβάνει πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τους ίδιους, που εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, που εξυπηρετούν τη χώρα. Άλλωστε, όταν είναι η ώρα να έρθουν οι πρωτοβουλίες αυτές στη Βουλή για να συζητηθούν, ο κάθε πολιτικός σχηματισμός, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις προτάσεις του, τις βελτιώσεις του, τις ιδέες του. Εμείς, όπως γνωρίζετε, είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε τέτοιου είδους προτάσεις.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πάμε στο θέμα των Σκοπίων. Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων επανήλθε χθες, μίλησε ξανά για διπλή ονομασία. Απάντησε, βέβαια, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η κυβέρνηση τι έχει να πει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει στο ακέραιο, βεβαίως, η χθεσινή δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναφέρει τα εξής: Η δήλωση αυτή στην οποία αναφερθήκατε, δείχνει ότι ο κ. Γκρουέφσκι δεν έχει αντιληφθεί το μήνυμα της διεθνούς Κοινότητας, ένα μήνυμα που είναι σαφές και ενιαίο. Για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του και του λαού του πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε αυτό το ζήτημα για το οποίο συζητάμε. Δηλαδή, μια σύνθετη ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Αυτή είναι η θέση μας.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Χθες, στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάστηκαν οι θέσεις της σουηδικής Προεδρίας και για τα ευρωτουρκικά θέματα και υπήρξαν κάποιες αναφορές, οι οποίες δυσαρέστησαν όλες τις πτέρυγες των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Θα επηρεάσει καθόλου το τι θεωρεί η σουηδική Προεδρία γι` αυτά τα θέματα τις αποφάσεις της Αθήνας, ενόψει του φθινοπώρου και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η θέση μας είναι πάγια και σταθερή, ανεξαρτήτως του ποιος ασκεί την ευρωπαϊκή Προεδρία.

ΖΟΡΜΠΑ: Ήθελα να πάρω τη σκυτάλη από προηγούμενη απάντησή σας που μιλήσατε για «δράκους» και θέλω να ρωτήσω, αν δράκους βλέπουν εκεί που δεν υπάρχουν και όσοι ανακοινώνουν ή διακινούν σενάρια ανασχηματισμού στο τέλος Αυγούστου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα χθες, με τρόπο ο οποίος νομίζω δεν αφήνει καμία αμφισβήτηση. Ένα είναι το κύριο μέλημα της σημερινής κυβέρνησης: Η επικέντρωση στο έργο μας. Η υλοποίηση του έργου μας. Η προώθηση όλων των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει έναντι των Ελλήνων πολιτών βήμα-βήμα, αλλά ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Καθώς και η εντατικοποίηση των προσπαθειών, τις οποίες καταβάλλουμε, ώστε να προωθηθούν εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τον τόπο.

ΖΟΡΜΠΑ: Επ` αυτού. Δηλαδή, βρίσκονται εκτός κυβερνητικής γραμμής όσοι διακινούν ή συντηρούν την ανασχηματολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως σε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, μέσω των τοποθετήσεων για την υπόθεση της γρίπης, να αποσπάσει την προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης από άλλες γκάφες που πράττει. Θέλετε να είστε λίγο πιο σαφής σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι τις γκάφες τις οποίες κάνει το ΠΑΣΟΚ τις έχει εμπεδώσει καλά ο ελληνικός λαός.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ωστόσο, κ. Εκπρόσωπε, εμπεδώνεται ταυτόχρονα και το αίσθημα ότι η κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου και κυβερνά, έχει ημερομηνία λήξης και ότι, με άλλα λόγια, μπορεί να επικεντρώνει, όπως εσείς λέτε αυτή τη στιγμή, στο έργο της, όμως επικεντρώνει έχοντας υπόψη της, όλοι οι υπουργοί στο πίσω μέρος του μυαλού τους δηλαδή, ότι κλείνει ένας κύκλος στο τέλος του καλοκαιριού και ανοίγει ένας άλλος και ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο. Θα αρχίσει νέος κύκλος από τη ΔΕΘ ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι πώς καταλήγετε σε αυτά τα συμπεράσματα. Δεν με βρίσκουν καθόλου σύμφωνο. Αυτές είναι προσωπικές σας εκτιμήσεις, τις οποίες εγώ δεν συμμερίζομαι ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ωραία. Να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος; Από τη ΔΕΘ και μετά ξεκινά, για παράδειγμα, μια προσπάθεια της κυβέρνησης για την προετοιμασία του νέου Προϋπολογισμού ή αν θέλετε μπαίνει στην τελική ευθεία η προετοιμασία του νέου Προϋπολογισμού. Ερχόμαστε ασφαλώς πιο κοντά στην προεδρική εκλογή, που θα γίνει μέσα στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, από το Σεπτέμβρη μέχρι το καλοκαίρι εννοώ, και όλοι έχουμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση, εφόσον το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή τουλάχιστον εμμένει στην άποψή του για εκλογές, θα βάλει σε εφαρμογή ένα τελικό σχεδιασμό, από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο σε πρώτη φάση ή αν χρειαστεί μέχρι τον Ιούνιο, ενδεχομένως. Ισχύει ότι ξεκινά καινούργιος κύκλος από το Σεπτέμβριο λοιπόν ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς εφαρμόζουμε το συνεχή σχεδιασμό τον οποίο έχουμε. Το τι δεν θα κάνει το ΠΑΣΟΚ - -το οποίο δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ ότι εσείς μου το μεταφέρετε αυθεντικά, με τη γνώση που έχετε και με τις πληροφορίες τις οποίες συλλέγετε- - προφανώς, έτσι όπως μου το παρουσιάσατε, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το ΠΑΣΟΚ, με την πρόκληση αναίτιων εκλογών, με πρόφαση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν το ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να ευτελίζει τους θεσμούς για δικούς του λόγους. Για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων. Εγώ σας είπα, χθες: Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει ένα και μόνο πράγμα - -το είπα ξεκάθαρα- - το σεβασμό του Συντάγματος και στο γράμμα του και στο πνεύμα του. Και εμείς αυτό κάνουμε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Το πρωί, όμως, ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας, αν δεν κάνω λάθος, στο MEGA, είπε ότι η θέση του κινήματός του είναι πολιτικά και συνταγματικά άμεμπτη και μάλιστα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν μπορεί να δίνει μαθήματα σεβασμού και θεσμών όταν προκάλεσε πρόωρες εκλογές με αφορμή την κατάρτιση του Προϋπολογισμού. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ έχουν πάντα την τάση να διαστρέφουν την πραγματικότητα και να συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Λέω, λοιπόν, κάτι πολύ απλό: Έχουμε σύμπτωση, εν προκειμένω, στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας για τον οποίο και τα δύο μεγάλα κόμματα που διαθέτουν τη συντριπτική πλειοψηφία στη σημερινή Βουλή, επιθυμούν την επανεκλογή του. Εφόσον, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προσχηματικά, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συμπεριφέρεται με τρόπο ο οποίος δεν είναι συμβατός ούτε με το γράμμα, ούτε με το πνεύμα του Συντάγματος. Και το λέω αυτό και εγώ πολιτικά, χωρίς να είμαι συνταγματολόγος.

Αυτή, λοιπόν, η συμπεριφορά συνιστά ευτελισμό των θεσμών της ελληνικής Πολιτείας και συγκεκριμένα του κορυφαίου θεσμού, που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το πρόσωπό του. Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας - -και το λέω για μια ακόμη φορά- - ο οποίος είναι αγαπητός στους Έλληνες πολίτες, ασκεί με άμεμπτο τρόπο τα υψηλά καθήκοντα που του έχει αναθέσει η ελληνική Πολιτεία. Ένας Πρόεδρος που συμβολίζει την ενότητα του έθνους και του ελληνικού λαού.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Επειδή το θέσατε πολιτικά το ζήτημα, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ συνιστά συνταγματικό πραξικόπημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνιστά προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών του Πολιτεύματος.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Εάν υποθέσει κάποιος ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμβατός με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, δεν είναι αντισυνταγματική πολιτική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω περαιτέρω συνταγματική ανάλυση. Τοποθετήθηκα με ένα τρόπο που είναι ξεκάθαρος, έχει συνέπεια και διατυπώνεται από την πλευρά μου, αλλά και από την πλευρά όλης της κυβέρνησης με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας στους Έλληνες πολίτες.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δημόσιες παρεμβάσεις τους, φαίνεται να θέλουν να «μαζέψουν» το θέμα του διαρκούς αιτήματος για πρόωρες εκλογές. Αν δεν κάνω λάθος, πρώτη εξ αυτών είναι η κ. Διαμαντοπούλου. Το αποδίδει κάπου η κυβέρνηση και αν ναι, πού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, γι` αυτό το θέμα να απευθυνθείτε σε εκείνους τους οποίους μου αναφέρετε. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 July 2009 - 22:03:03 UTC