Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 220904347

Έκδοση 1

BRIEFING(260809)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου, στις 12.30, στο Μέγαρο Μαξίμου με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Μετά τις δηλώσεις των ΜΜΕ, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα εργασίας στο Γενικό Γραμματέα και τη συνοδεία του.

" Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συναντήσεων που κάνει κάθε χρόνο, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αρχίζει αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου, τον κύκλο των επαφών του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων: Στις 18.00, θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και στις 19.30 με το Προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

" Συνεχίζονται οι εργασίες για την καταγραφή των ζημιών σε οικήματα από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργο Σουφλιά, στον οποίο ο Πρωθυπουργός ανέθεσε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, το συντονισμό όλων των δράσεων και των ενεργειών, οι εργασίες αυτές και η συλλογή των σχετικών στοιχείων θα έχουν ολοκληρωθεί έως αύριο. Δηλαδή, μέχρι τότε, θα έχουν γίνει όλες εκείνες, οι απαιτούμενες αυτοψίες, προκειμένου να καθοριστεί ποια κτίρια είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα και ποια κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Τα συνεργεία, αφού κάνουν αυτή την καταγραφή, θα επανέλθουν αργότερα, προκειμένου να εκτιμήσουν σε τελικό πια στάδιο την έκταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίρια -αυτό ισχύει βεβαίως μόνο για τα κτίρια με ζημιές, γιατί για τα κατεστραμμένα, εφόσον έχουν έτσι χαρακτηριστεί, αυτό είναι κάτι οριστικό και τελειωτικό- και να καθοριστεί, μετά από αυτό, το ύψος της αποζημίωσης που θα δικαιούται ο κάθε δικαιούχος του συγκεκριμένου οικήματος, στη βάση των αποφάσεων που σας ανακοίνωσα χθες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν σέβεται τον πολίτη, ότι κρύβεστε πίσω από την προπαγάνδα των ασύμμετρων απειλών. Επίσης, καταλογίζει ευθύνες που δεν έχουν καταλογιστεί απ` ό,τι είπε και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο χειρισμών. Τι απαντάει η κυβέρνηση; Γιατί μέχρι χθες μας λέγατε ότι όλα λειτούργησαν σωστά. Όχι τέλεια, αλλά σωστά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και χθες -και το ξαναλέω και σήμερα- η θεατρινίστικη αυτοσυγκράτηση του ΠΑΣΟΚ κράτησε όλες-όλες 48, ίσως και λιγότερες ώρες. Ο πραγματικός τους εαυτός τους προδίδει και τους προδίδει συνέχεια. Δεν μπορούν να τιθασεύσουν ούτε την αμετροέπεια, ούτε την κινδυνολογία, ούτε το λαϊκισμό. Είναι φαίνεται στο DNA τους και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα όλα αυτά, τα οποία απαριθμεί τώρα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ηγετική του ομάδα. Εμείς δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Ήθελα να ρωτήσω, επειδή και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν κάνει προτάσεις μετά το τέλος της πυρκαγιάς, αν η κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει θετικά στην πρόταση και του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, αν δεν κάνω λάθος, για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όπως επίσης και την απάντηση στην πρόταση την οποία έκανε χθες η κ. Φιλίνη από το Συνασπισμό για κατάργηση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλες οι προτάσεις οι οποίες κατατίθενται, γίνονται αντικείμενο μελέτης. Τα σχέδια τα οποία έχουν εγκριθεί, είναι απολύτως απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία της πόλης των Αθηνών και ολόκληρης της Αττικής.

Νομίζω, λοιπόν, ότι όσοι με κάποια βιασύνη σπεύδουν να ζητήσουν ανατροπές σχεδίων που έχουν εγκριθεί και μπαίνουν σε εφαρμογή μετά από μελέτη, είναι απλά βιαστικοί, για να μην πω επιπόλαιοι.

Γνωρίζετε ότι εμείς, η δική μας κυβέρνηση, είναι εκείνη που μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, έχει εκπονήσει όλα τα ειδικά σχέδια που για πολλές δεκαετίες χρειαζόταν η χώρα και κανείς δεν τα προωθούσε. Μια αναμφίβολα πολύ σοβαρή οικολογική καταστροφή που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του φυτικού πλούτου γύρω από την πρωτεύουσα, είναι ασφαλώς μια αφορμή για να σκεφθούμε πολλά πράγματα. Αλλά, οι προτάσεις -σπεύδω να πω- πρέπει να γίνουν με νηφαλιότητα, μελέτη και όχι υπό το κράτος των αναμφισβήτητα έντονων συναισθημάτων που έχουμε όλοι μας αυτές τις στιγμές.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιδράσει στην απόφαση της Olympic Air να διακόψει από 1ης Οκτωβρίου τα δρομολόγια προς Νέα Υόρκη, Τορόντο, Μόντρεαλ και Γιοχάνεσμπουργκ, διότι να θυμίσω ότι αυτά τα δρομολόγια υπάρχουν από το 1966 και οι Έλληνες της διασποράς, βεβαίως, εξυπηρετούνται πάρα πολύ από αυτά. Θα υπάρξει, λοιπόν, κάποια αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Παρακαλώ, να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αισθάνεστε την ανάγκη εσείς, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό, ή τουλάχιστον από τους κατοίκους της Αθήνας, για την καταστροφή αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα ακριβώς στην ίδια την ερώτηση χθες. Ισχύει η απάντησή μου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς μπορεί να τα βλέπετε κάπως καλά τα πράγματα, σε σχέση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ωστόσο όμως, ακόμη και στην κυβέρνηση υπάρχει κάποια ταραχή ή αναταραχή, για την ακρίβεια. Χθες, κυκλοφορούσαν, για παράδειγμα, φήμες περί παραίτησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, ο οποίος είναι πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Κατ` αρχήν να σας ρωτήσω, αν ισχύουν οι φήμες, οι πληροφορίες ότι όντως υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, αλλά δεν έγινε δεκτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν αντιληφθήκατε το χιουμοριστικό χαρακτήρα της εκπομπής που πυροδότησε αυτές τις ανυπόστατες φήμες. Είμαι βέβαιος ότι όσοι ακούνε χιουμοριστικές εκπομπές, στη μεγάλη τους πλειονότητα, έχουν και αίσθηση του χιούμορ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία. Το δεύτερο είναι, επειδή όμως υπάρχει, θα λέγαμε, αναβρασμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στην κυβέρνηση και ήδη αυτό αναπαράγεται στον Τύπο και θεωρούν μάλιστα πολλοί βουλευτές -και το λένε ορισμένοι και ανοικτά- ότι έχετε ένα μερίδιο ευθύνης και εσείς προσωπικά, αλλά και ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Μαρκογιαννάκης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ζητήματος των πυρκαγιών. Ειδικά σε ό,τι αφορά το δικό σας τον τομέα ότι έχετε ευθύνη ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Εσείς τι απαντάτε προς αυτές τις αιτιάσεις που απευθύνουν οι συνάδελφοί σας στο κόμμα και στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η προσπάθειά μου και ο στόχος μου είναι να κάνω τη δουλειά και τα καθήκοντα, τα οποία μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσον αφορά τη σύνθεση της κυβερνητικής

ομάδας, μόνος αρμόδιος να την κρίνει, όπως γνωρίζετε, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από δύο χρόνια περίπου, οι πυρκαγιές δημιούργησαν πάλι μεγάλες καταστροφές στη χώρα και αντίστοιχα τότε έγιναν κάποιες δηλώσεις που μιλούσαν για πρόληψη, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό. Μετά από δύο χρόνια, όμως, βλέπουμε οι πυρκαγιές πάλι να καταστρέφουν μεγάλες δασικές εκτάσεις και την ίδια στιγμή πάλι ακούμε την κυβέρνηση να μιλάει ότι θα γίνουν κάποια πράγματα, ώστε να αλλάξει το όλο θεσμικό πλαίσιο, αν δεν κάνω λάθος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είπα και χθες ότι βεβαίως έχουμε συναίσθηση για την οικολογική καταστροφή η οποία προκλήθηκε και συμπάσχουμε όλοι και με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, γιατί είναι περισσότερες από μια.

Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να ξεχνάει κάποιος ότι είμαστε μια μεσογειακή χώρα, που όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, αντιμετωπίζουν, κάθε χρόνο, το πρόβλημα αυτών των πυρκαγιών. Δεν λέω ότι αυτό δικαιολογεί τις πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώνονται, αλλά είναι κάτι που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της περιοχής. Και εμείς εκείνο το οποίο κάνουμε, ως Πολιτεία, είναι να εφοδιάζουμε τους μηχανισμούς οι οποίοι έχουν ορισθεί για να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με όλα τα μέσα που χρειάζονται, είτε αυτά λέγονται ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροπλάνα, είτε είναι υδροφόρες, είτε είναι ειδικά οχήματα. Να ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό των πολύ έμπειρων πυροσβεστών μας. Αυτό έχει γίνει στο τελευταίο διάστημα με την πρόσληψη πολύ μεγάλου αριθμού νέων πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Να ενισχύουμε με σημαντικά ποσά, ως κεντρική διοίκηση -διότι αυτές οι εργασίες δεν είναι αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης- τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως τις νομαρχίες και τους δήμους για την πυροπροστασία και την προετοιμασία ενόψει των θερινών μηνών, των περιοχών που ανήκουν στη δική τους αρμοδιότητα.

Να προετοιμάζουμε όλο τον πληθυσμό για τους κινδύνους που υπάρχουν από τις πυρκαγιές. Είναι και θέματα συμπεριφοράς, είναι και θέματα αντιμετώπισης των πυρκαγιών όταν εκδηλωθούν.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ένα συνολικό πλέγμα, στο οποίο η κεντρική κυβέρνηση κάνει εκείνο που της αντιστοιχεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τέλεια προσέγγιση δεν υπάρχει. Θα ήμουν εκτός πραγματικότητας, δεν θα πατούσα με τα δύο πόδια στη γη, αν σας έλεγα ότι κάποιος μπορεί να τα οργανώσει όλα τέλεια. Γίνεται πάντα το καλύτερο δυνατό στις συγκεκριμένες περιστάσεις. Και μαθαίνει κάποιος από προηγούμενες περιστάσεις. Αλλά, ας μην ξεχνάτε ότι στη διάρκεια της δικής μας ζωής έχουμε περάσει πολλές τέτοιες πυρκαγιές στην Ελλάδα, άλλες χειρότερες, άλλες λιγότερο οδυνηρές.

Κάθε πυρκαγιά είναι ένα πολύ δυσάρεστο φυσικό φαινόμενο. Κάθε κάψιμο ενός δέντρου είναι μια τραυματική εμπειρία. Τραυματίζει όλους μας. Τραυματίζει και το φυσικό περιβάλλον. Και γι` αυτό ακριβώς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τις πυρκαγιές ή να τις σταματήσουμε έγκαιρα, όταν εκδηλωθούν.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και έχουμε μπει στη συζήτηση περί αρμοδιοτήτων, τι είναι υποχρεώσεις της κυβέρνησης και τι των Δήμων αναφορικά με την αντιπυρική προστασία, πώς κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε όταν χθες ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου υποστηρίζει στο σταθμό MEGA ότι 22 Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες είχαν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο στείλει έγγραφο προς τον κ. Μαρκογιαννάκη και προειδοποιούσαν ότι μπορεί να έχουμε πυρκαγιές και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα μέτρα λαμβάνονται συνεχώς. Εγώ δεν αμφισβητώ ούτε την ευαισθησία, ούτε την προνοητικότητα των περισσοτέρων -θα έλεγα της μεγάλης πλειοψηφίας- των δημοτικών αρχών σε ολόκληρη τη χώρα. Και η Πολιτεία από την πλευρά της κάνει αυτό το οποίο επιβάλλεται να κάνει και αυτό το οποίο μπορεί να κάνει σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Σε άλλα θέματα αρμοδιότητας ή ειδικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν πρόκειται να υπεισέλθω. Εγώ δεν είμαι ειδικός για να αναλύω θέματα κατάσβεσης των πυρκαγιών. Πραγματικά στοιχεία και περιστατικά παραθέτω. Όλα τα άλλα, πέρα από αυτά, ξεφεύγουν από τη δική μου αρμοδιότητα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξέρετε στη συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες εκτιμούν πως ο κύριος λόγος για τις πυρκαγιές είναι εμπρησμοί και ζητούν τιμωρία. Μπορείτε να τους διαβεβαιώσετε ότι η Πολιτεία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της, προκειμένου να συλληφθούν οι εμπρηστές, αν υπάρχουν και ότι θα τιμωρηθούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, όποιοι ευθύνονται οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Σας λέω μόνο το εξής, όπως με ενημερώνουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης: Την 1η Ιουλίου φέτος, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, δέκα δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για εμπρησμούς και θανάτους βρίσκονται στον Ανακριτή Ηλείας για περαιτέρω μείζονα διερεύνηση του θέματος, όπως αναφέρεται με ακρίβεια. Από κει και πέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα ανάγεται στη σφαίρα αρμοδιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σας το λέω αυτό για να σας δείξω ότι πριν από τις τελευταίες πυρκαγιές, είχε ολοκληρωθεί προφανώς μια έρευνα, η οποία έφτασε στο επόμενο στάδιο σχετικά με τις πυρκαγιές της Ηλείας. Η Δικαιοσύνη κινείται με τους δικούς της ρυθμούς.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Πόσοι φάκελοι ήταν αυτοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δέκα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Στις τελευταίες πυρκαγιές όμως, είναι πασιφανές ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να υποψιαστεί πως η συγκεκριμένη πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό, με δεδομένο ότι εκδηλώθηκε στις 20:40. Και ρωτάω: Συνελήφθη κάποιος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι ούτε ερευνητής, ούτε αστυνομικός για να εκφραστώ για τέτοια θέματα. Για το συγκεκριμένο ερώτημα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού, επειδή υπήρξαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, νομίζω ότι θα έχει περιέλθει στη γνώση σας αυτό, που την Κυριακή το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην ουσία υποστήριζαν τον ισχυρισμό ότι ήταν συγκεκριμένοι εμπρησμοί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε τέτοια δημόσια δήλωση;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σας λέω, σας απαντώ. Όπως κι εσείς λέτε με το δικό σας τρόπο, κι εγώ με το δικό μου τρόπο. Ήμουν αυτήκοος, ή μάλλον ο προκαλών την απάντηση του αρμοδίου κυβερνητικού στελέχους, ότι πρόκειται για εμπρησμό. Αλλά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ όμως δεν γνωρίζω τέτοια δημόσια δήλωση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: ... όταν όμως ρωτήθηκε αν υπάρχουν στοιχεία, είπε ότι «όχι, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά στην πορεία θα φανούν». Και λέω: Τα αρμόδια στελέχη σας, σας έχουν προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, τα οποία δεν μου είναι γνωστά, θα υπάρχουν ασφαλώς στις αρμόδιες διωκτικές Αρχές στις οποίες σας παρακαλώ να απευθυνθείτε. Εγώ προσωπικά τέτοια στοιχεία δεν γνωρίζω.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν είπατε πριν ότι το κράτος κάνει ότι καλύτερο μπορεί στο επίπεδο της προετοιμασίας, ανάλογα και με τις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι παρέχει τα μέσα για την προετοιμασία.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ναι, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες, συναρτάτε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας με την αντιπυρική προστασία; Δηλαδή, εάν ήταν καλύτερα οικονομικά η χώρα ή δεν είχαμε διεθνή κρίση, θα είχαν γίνει καλύτερα και περισσότερα πράγματα για την πυροπροστασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε σπουδάσει νομικά;

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση σοφιστείας αυτή. Γι` αυτό σας ρωτώ. Αλλά, δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο και δεν υπονόησα κάτι τέτοιο. Εγώ λέω ότι το κράτος κάνει πραγματικά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων που έχει, ό,τι είναι χρήσιμο, ωφέλιμο και απαραίτητο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι μαθαίνετε από τις προηγούμενες εμπειρίες σας, αυτό αν δεν κάνω λάθος είπατε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μαθαίνουμε όλοι, είπα. Τα τελευταία 30-40 χρόνια έχουμε τέτοιες εμπειρίες. Δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένη εμπειρία.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ωραία, το ΠΑΣΟΚ πάντως σας κατηγορεί ότι από το 2007 δεν μάθατε τίποτα και μάλιστα στελέχη τα οποία βγαίνουν συνεχώς στα Μέσα Ενημέρωσης, λένε ότι ουδέποτε υπήρξε ένας Υπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή που να ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει εύκολο τον λαϊκισμό, έχει εύκολη την αμετροέπεια, έχει εύκολα όλα τα πυροτεχνήματα που νομίζει -γιατί μόνο νομίζει- ότι εξυπηρετούν τις μικροκομματικές του σκοπιμότητες. Σας το είπα και σήμερα, σας το είπα και χθες, ότι είναι λίγες οι ώρες που μπόρεσαν να αυτοελεγχθούν. Λιγότερες από 48 ώρες πέρασαν και η λεγόμενη υπεύθυνη στάση τους έγινε άκριτη ανευθυνολογία.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή υπάρχουν ειδικές καταγγελίες από τα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή του Γραμματικού ότι την ώρα της πυρκαγιάς υπήρχαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες φυλούσαν τον χώρο χωροθέτησης του ΧΥΤΑ για τα μηχανήματα του εργοταξίου. Οι καταγγελίες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν έκανε τίποτα την ώρα που ήταν δίπλα στη φωτιά, για να σβήσει η φωτιά. Και επίσης θα ήθελα να μου πείτε, αν σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη εγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου, λογικό είναι να υπάρχουν δύο διμοιρίες μόνιμα σταθμευμένες στην περιοχή του χώρου που θα γίνει ΧΥΤΑ κάποια στιγμή αργότερα στο Γραμματικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σχολιάσω κάτι που αφορά επιχειρησιακές λειτουργίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Σας είπα, δεν είμαι ικανός να το κρίνω. Οι προτεραιότητες της τοποθέτησης και της δράσης των ομάδων των Σωμάτων Ασφαλείας δεν είναι στις δικές μου αρμοδιότητες. Αυτά θα τα κρίνουν άλλοι. Και για να είναι εκεί, προφανώς κάποιος καλός λόγος θα υπάρχει.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επιστρέψω στην προηγούμενη τοποθέτησή σας την οποία επαναλάβατε και επίσης σήμερα, ότι το ΠΑΣΟΚ κράτησε μόνο 48 ώρες και αποκαλύφθηκε ο πραγματικός του εαυτός. Η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου σε αυτή την τοποθέτησή σας, χθες το βράδυ, ήταν ότι «από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ντρέπονται καν». Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχει το ένα με το άλλο. Εκείνοι προφανώς θα πρέπει να ντρέπονται γι` αυτά τα οποία εκστομίζουν τις τελευταίες λίγες ώρες. Και δεν δείχνουν να το κάνουν.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν επικυρωθεί οι δασικοί χάρτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν, όταν όλοι τουλάχιστον οι ειδικοί λένε ότι αν υπήρχαν αυτοί οι δασικοί χάρτες θα ήταν πολύ πιο εύκολο και να προβλεφθούν οι πυρκαγιές, αλλά και να ελεγχθεί το αν υπάρχει κάποια ανοικοδόμηση μετά από τις πυρκαγιές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για ένα πολύ ειδικό τεχνικό θέμα, το οποίο δεν σας κρύβω μου το έχουν εξηγήσει μια ή δύο φορές. Δεν θα ήθελα όμως να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες, διότι έχω την αίσθηση ότι δεν το γνωρίζω σε βάθος. Ευχαρίστως να παραπέμψω το ερώτημά σας στο αρμόδιο Υπουργείο και να σας δώσω στη διάρκεια της ημέρας, ή αύριο, γραπτή απάντηση.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Όσοι μιλάνε για εμπρησμούς χωρίς να αναφέρονται σε πρόσωπα ή σε στοιχεία συγκεκριμένα, όπως και εσείς είπατε ότι δεν υπάρχουν πριν, φωτογραφίζουν με στοιχεία που παραθέτουν καμένες εκτάσεις και κτίσματα που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια, πάνω σε αυτές τις καμένες εκτάσεις. Δεν θα πω αριθμούς τώρα, γιατί δεν τους γνωρίζω και εγώ ακριβώς, τέλος πάντων, όμως, το επιχείρημα είναι αυτό: Ότι σε τόσες χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν στην Πεντέλη το 1994  1995, έχουν κτιστεί τόσα καινούργια κτίσματα. Και εκεί αποδίδουν τη λογική του εμπρησμού για την οποία κάνουν λόγο. Έχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, σε καμία περιοχή η οποία κάηκε, δεν χτίστηκαν τέτοια οικήματα, τέτοιοι χώροι. Θα σας πω όμως και το εξής: Ο εμπρησμός στον οποίο αναφερόμαστε όλοι, είναι συγκεκριμένο αδίκημα. Πρέπει κάποιος να το διαπράξει. Είναι ποινικό αδίκημα. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν στοιχεία για συγκεκριμένα άτομα. Δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί κάποιος να αναφέρεται γενικόλογα. Πρέπει όσοι έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν εκεί όπου πρέπει να τα προσκομίσουν. Ακόμη και όσοι έχουν υπόνοιες. Πρέπει να μπορέσουν να τεκμηριώσουν τις υπόνοιες τις οποίες έχουν. Δεν είναι, ξέρετε, κάτι γενικό στο οποίο μπορεί να αναφερθεί κάποιος. Είναι συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα, προβλεπόμενο από την ποινική νομοθεσία και πρέπει αυτοί που εκφράζουν ή διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς, να μπορούν και να τους στοιχειοθετούν. Ειδάλλως, θα μου επιτρέψετε να σας πω, είναι κενό περιεχομένου.

Σας ευχαριστώ.

" Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, αύριο Πέμπτη 27 Αυγούστου, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τον κ. Ράσμουσεν.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 26 August 2009 - 21:14:37 UTC