Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 233759496

Έκδοση 1

brf0911

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό σας μεσημέρι και καλή σας εβδομάδα.

Είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά ως ΠΑΣΟΚ για την πλήρη αναδιάρθρωση του κράτους σε όλες του τις δομές. Ήδη ξεκινήσαμε σε πρώτη φάση από την ίδια τη σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με την ανοιχτή διακυβέρνηση, ένα πρωτόγνωρο θεσμό θέσαμε τις βάσεις για την καλύτερη, πιο δημοκρατική και πιο αποδοτική λειτουργία του κράτους. Για ένα κράτος κοντά στον πολίτη. Με άξονες, λοιπόν, και ζητούμενο τη διαφάνεια και την αξιοκρατία προχωράμε άμεσα και εντός της εβδομάδας το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει προς δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε πράξη την θεώρησή μας για ένα άλλο μοντέλο κράτους. Σύγχρονο, ευέλικτο, χωρίς περιττές δαπάνες, απαλλαγμένο από πελατειακές και κομματικές νοοτροπίες, που εφαρμόζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ισονομία, τη λογοδοσία και εξυπηρετεί τον Έλληνα πολίτη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τι οδηγίες έδωσε στους Υπουργούς του; Προς ποια κατεύθυνση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χθες, έγινε μία σειρά από συναντήσεις και εργασίες στο πρωθυπουργικό γραφείο με αρμόδιους Υπουργούς και παράγοντες, έτσι ώστε να προχωρήσει καλύτερα το ήδη καλό κυβερνητικό έργο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ήσασταν παρών και εσείς από ότι φαίνεται. Διαπιστώνει ο Πρωθυπουργός αρρυθμίες στην πορεία του κυβερνητικού έργου μέχρι στιγμής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα έλεγα το αντίθετο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι παραλάβαμε. Γνωρίζουμε τι θέλαμε, τι θέλουμε και τι επιδιώκουμε μέσα από την πολιτική της νέας κυβέρνησης. Είναι επόμενο ότι όταν ερχόμαστε να καινοτομήσουμε και να υλοποιήσουμε -όπως είπα και προηγουμένως στην εισαγωγή- μία άλλη θεώρηση για το κράτος, για την οικονομία, για την καθημερινότητα του πολίτη, να υπάρχουν κάποιες υποτιθέμενες προς τα έξω καθυστερήσεις. Εμείς όμως με τις επιλογές που κάνουμε, γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο. Εκεί προσδοκούμε τουλάχιστον. Γι` αυτό ζητάμε και τη βοήθεια του απλού Έλληνα πολίτη και μέσα από τις καινούργιες διαδικασίες, όπως είναι η δημόσια διαβούλευση, αλλά και η ανοιχτή διακυβέρνηση, και πιστεύουμε όλοι μας στην κυβέρνηση ότι στο πολύ λίγο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας το κυβερνητικό έργο προχωράει και κυρίως φαίνονται οι προσανατολισμοί του και οι επιδιώξεις του.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Μία διευκρινιστική ερώτηση. Σας ρώτησα αν ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα. Δεν υπάρχει διαπίστωση για αρρυθμίες.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για την δικαστική τροπή που έχει πάρει το θέμα των ναυτεργατών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα του λιμανιού του Πειραιά, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο είναι γνωστό ότι κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης, ήδη, υπήρχε σε εξέλιξη απεργία στο λιμάνι. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέσα από μία διαδικασία διαλόγου, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη το όλο ζήτημα έτσι όπως βρίσκεται αυτή τη στιγμή -γνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά και προσπαθώντας να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, που είναι δυναμική της αγοράς και εργασιακά ζητήματα- αντιμετωπίζεται και παίρνει μία νέα δυναμική και με τον τυπικό ορισμό αύριο ως Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς του κ. Ανωμερίτη -ενός ανθρώπου ο οποίος είναι έμπειρος και γνωρίζει και τα ναυτιλιακά ζητήματα- έτσι ώστε να προωθηθεί ο διάλογος με τους εργαζομένους. Έτσι ώστε να εξηγηθεί ότι η απεργία πρέπει να λήξει για το δημόσιο συμφέρον, αλλά και για το συμφέρον των ίδιων των εργαζομένων.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχει αναλάβει κάποιο ειδικό ρόλο ο κ. Πάγκαλος όπως διαβάζουμε σήμερα σε πολλές μεγάλες και έγκυρες εφημερίδες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι ρόλοι είναι συγκεκριμένοι, είναι διακριτοί. Στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς πηγαίνει πλέον ο κ. Ανωμερίτης. Την ευθύνη για την πολιτική στη ναυτιλία την ασκεί η κ. Κατσέλη. Ο κ. Πάγκαλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έχει και ένα συγκεκριμένο ρόλο, όπου υπάρχουν ζητήματα να παρεμβαίνει. Το θέμα όμως είναι ότι αυτή η εξέλιξη βρίσκεται, καθοδηγείται και ρυθμίζεται από τον κ. Ανωμερίτη σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα και την κ. Κατσέλη ως προς τη γενικότερη πολιτική.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι φορείς της αγοράς έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, σας απασχολεί; Δεδομένου ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει εμπλοκή εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων και στην ουσία η κυβέρνηση να εμφανιστεί ότι περιμένει για να λυθεί το ζήτημα το τι θα αποφασίσουν τα δικαστήρια και όχι οι πρωτοβουλίες που η ίδια θα πάρει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, ως προς το ζήτημα του λιμανιού, ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή και είναι παρούσα ακόμη και σήμερα. Λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα και τα μέτρα τα δικά μας είναι ο διάλογος, έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Από κει και πέρα, παρακολουθούμε, όπως παρακολουθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες, την εξέλιξη της δικαστικής προσφυγής ορισμένων φορέων. Εκφράζουμε και εμείς την αγωνία μας για το άνοιγμα του λιμανιού και τη δυναμική της αγοράς, αλλά οι επιλογές της κυβέρνησης είναι σαφείς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δύο ερωτήσεις. Στη χθεσινή σύσκεψη απ` ό,τι λέει το ρεπορτάζ, εκφράστηκε και κάποια επιφύλαξη ή δυσαρέσκεια για τον τρόπο που τα Μέσα Ενημέρωσης αποτυπώνουν και προβάλουν το κυβερνητικό έργο. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι τα Μέσα Ενημέρωσης αποτυπώνουν με αλήθεια, με αληθοφάνεια, το κυβερνητικό έργο ή ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του ξαναβρέθηκαν στο στόχαστρο εξωθεσμικών κέντρων με αλλότριους σκοπούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο καθένας νομίζω ότι κάνει τη δουλειά του. Η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ενός μήνα, κάνει τη δουλειά της -και νομίζω εξαιρετικά- και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας κάνουν τη δουλειά τους.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Για το θέμα του λιμανιού. Διάλογος θα υπάρξει και χωρίς να λήξει η απεργία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνουν απανωτές συναντήσεις αυτές τις ημέρες, από τους αρμόδιους. Και βέβαια θέλουμε να σταματήσει η απεργία. Αυτό είναι δεδομένο.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Άρα, δεν θα κάνετε διάλογο αν δεν σταματήσει η απεργία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διάλογος συνεχίζεται.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, να ρωτήσω για κάποιο άλλο θέμα. Αναμένουμε αυτές τις ημέρες απάντηση του Πρωθυπουργού στην επιστολή του Τούρκου ομολόγου του, του κ. Ερντογάν για συνάντηση Κορυφής; Και αν την αναμένουμε ο κ. Πρωθυπουργός και η ελληνική πλευρά συνολικά αποδέχονται αυτή την ατζέντα με μειονοτικά θέματα που έχει θέσει ο κ. Ερντογάν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι μια εξωτερική δυναμική, επιθετική, η οποία προωθεί πάγια τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Την εξωτερική πολιτική την καθορίζει αποκλειστικά η κυβέρνηση με τα δεδομένα που έχει κάθε φορά.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Σήμερα το πρωί ο νέος γραμματέας του ΛΑ.Ο.Σ. σας κατηγόρησε γι` αυτό στο ραδιόφωνο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αποδέχεται μετά από δεκαετίες τις διμερείς επαφές σε μείζονα εθνικά θέματα με την Τουρκία. Έχετε κάποια απάντηση σε αυτό; Και μάλιστα, γι` αυτό το λόγο προτίθεται και να καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να σας δημιουργήσει πρόβλημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απορώ από πού οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα. Δηλώνω σαφώς ότι είναι τελείως αυθαίρετο και στρεβλό ένα τέτοιο συμπέρασμα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω τι χρονοδιάγραμμα έχει αυτή η πολιτική του διαλόγου σε ό,τι αφορά το λιμάνι, δεδομένου ότι μπορεί να είναι μόνο ένας μήνας που έχετε αναλάβει, αλλά με βάση την αγορά, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, για πόσο θα μπορεί η κυβέρνηση να λέει και να καλεί τους λιμενεργάτες σε διάλογο και το λιμάνι να είναι κλειστό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου, έτσι ώστε να ανοίξει ξανά το λιμάνι. Και επειδή έχουμε πει πολλές φορές ότι τα ζητήματα που τίθενται είναι πολύ συγκεκριμένα, γι` αυτό καλούμε όλους τους παράγοντες και τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και κυρίως τους εργαζομένους να συναισθανθούν την ευθύνη τους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ούτε αρρυθμίες στην αγορά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Και βεβαίως, όπου τίθενται εργασιακά ζητήματα τα οποία είναι προς διαπραγμάτευση, αυτά συζητούνται μέσα από ένα διάλογο. Άλλα, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμονές των εκλογών, ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε το ξεπούλημα του ελληνικού λιμανιού στην κινέζικη COSCO, κάνοντας λόγο για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Χθες, Υπουργοί της κυβέρνησης με συνεντεύξεις τους, μιλούσαν για «στρατηγική συμμαχία» που σήμερα βλέπουν οι Υπουργοί με την κινέζικη COSCO. Τελικά τι ισχύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς και πριν τις εκλογές, αλλά και μετά, ασκώντας τη διακυβέρνηση της χώρας, μιλάμε για μια σύμβαση η οποία δεν μας ικανοποιεί. Η σύμβαση αυτή, όμως, έχει κυρωθεί, είναι νόμος του κράτους. Από κει και πέρα, δεν σταματάμε την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε αυτή τη σύμβαση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τελικά στρατηγική συμμαχίας η συμφωνία με την κινέζικη πολυεθνική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι επενδύσεις από το εξωτερικό, και μάλιστα μεγάλες επενδύσεις, είναι ένα μέρος της αγοράς και σαφώς μας ενδιαφέρουν. Και βεβαίως, κρίνεται και η αξιοπιστία μας ως προς τους εταίρους.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά και την αξιοπιστία μας, ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες ή μεταβαίνει, τι προσδοκά η κυβέρνηση να ανακτήσει όσον αφορά στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη των εταίρων με τον Προϋπολογισμό και το Σχέδιο Σταθερότητας που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε μια δύσκολη αποστολή, συμμετέχοντας στο ECOFIN και στο EUROGROUP. Και λέω δύσκολη γιατί γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη αποστολή να πείσουμε ξανά τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχουν να κάνουν με μια χώρα η οποία πλέον δεν αποκρύπτει την αλήθεια. Μια χώρα η οποία προσπαθεί να αλλάξει την οικονομική της πολιτική. Να δημιουργήσει ένα σταθερό δημοσιονομικό και οικονομικό περιβάλλον. Και αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη για τη χώρα μας, με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κατάσταση και η εικόνα που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τελείως διαφορετική. Από κει και πέρα, βέβαια, εμείς αισιοδοξούμε. Την αισιοδοξία μας αυτή και τις προτεραιότητές μας την αποτυπώσαμε και στο Σχέδιο Προϋπολογισμού. Πιστεύω ότι στο τέλος, μέσα από την ακολουθούμενη πολιτική, θα αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι, έτσι ώστε να μπορούμε και τα συμφέροντά μας, οικονομικά και εθνικά, να προωθούμε, αλλά και να υπάρχει ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πραγματικά είναι πολύ σημαντική η αξιοπιστία μας προς τους εταίρους μας, και για την αλήθεια των στοιχείων που δίνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την αυτονόητη, αν θέλετε, αρχή ότι οι συμφωνίες που υπογράφουμε τηρούνται, σε ό,τι αφορά την κινεζική COSCO. Σας απασχολεί όμως η αξιοπιστία σας στο εσωτερικό; Δεδομένου ότι είχαμε ανατροπή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και στο θέμα του ΟΤΕ και στο θέμα της Ολυμπιακής και στο θέμα του λιμανιού και στο θέμα των τελών κυκλοφορίας και στο θέμα της απόσυρσης και μπορώ να αναφέρω και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει ένας προβληματισμός για την αξιοπιστία σας απέναντι στην ελληνική κοινή γνώμη η οποία σας πίστεψε και σας έδωσε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτό το μήνα της διακυβέρνησης, τον πρώτο μήνα, δώσαμε και δίνουμε δείγματα αξιοπιστίας. Είναι σαφές ότι αυτή είναι και η δέσμευσή μας και η εντολή του Πρωθυπουργού: Να ακολουθούμε την πολιτική για την οποία δεσμευθήκαμε πριν τις εκλογές. Υπάρχει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας τα οποία όμως είναι σύνθετα και πρέπει να τα βλέπουμε με τη σοβαρότητα και με την προσέγγιση η οποία απαιτείται.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Διευκρινιστικά, εννοείτε ότι ως αντιπολίτευση δεν τα βλέπατε τόσο σύνθετα και δεν τα βλέπατε με την ίδια σοβαρότητα που απαιτείται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με την ίδια σοβαρότητα τα αντιμετωπίζαμε και τότε, αλλά και τώρα και με τη συγκεκριμένη κατάσταση την οποία παραλάβαμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο επ αυτού, για παράδειγμα, κύριε Εκπρόσωπε. Λέγατε ότι θα πάρετε τον ΟΤΕ πίσω, εν πάση περιπτώσει, τον έλεγχο κτλ. Στον Προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένα ευρώ, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη θέλω να πω, που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάτι τέτοιο; Πότε σκοπεύει; Στον Προϋπολογισμό του 2011, του 2012 ή του 2013; Γιατί θέλει λεφτά για να έρθει ο ΟΤΕ πίσω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά ζητήματα μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές τις οποίες βάζουμε και είναι πολιτικές μεγάλες και φιλόδοξων διαστάσεων. Όλα τα ζητήματα για τα οποία είχαμε άποψη ως αντιπολίτευση και είχαμε εκφράσει την άρνηση και τις ενστάσεις μας στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, θα τα προσεγγίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα. Και ας μην ξεχνάμε ότι χαρακτηρίσαμε πως το Σχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε είναι ένας Προϋπολογισμός ανάγκης, ένας Προϋπολογισμός που είναι απλώς η αρχή μιας μεγάλης και φιλόδοξης πολιτικής, την οποία έχουμε σαν σκοπό να ασκήσουμε, για τα ελληνικά δεδομένα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επ` αυτού. Η κυβέρνηση, λέτε, έχει απόψεις και τις διατηρεί. Μόνο που η κυβέρνηση δεν εξελέγη για να έχει απόψεις, αλλά για να εφαρμόζει τις απόψεις που έλεγε. Το έχετε αντιληφθεί αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ήδη σε ένα μήνα διακυβέρνησης έχουμε ήδη να δώσουμε πολλά δείγματα ότι είμαστε αξιόπιστοι στην πολιτική μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε αυτό το νομοσχέδιο που μας ανακοινώσατε ότι θα τεθεί σε διαβούλευση, για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τη διαφάνεια, εάν εκεί θα συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για όσες συμβάσεις έργου ή μετατάξεις στο δημόσιο τομέα έγιναν τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο νομοσχέδιο -στο οποίο δεν είμαι εξουσιοδοτημένος, γιατί χρειάζεται μια διαδικασία για να οριστικοποιηθεί, για να δοθεί στη διαβούλευση και τυπική επεξεργασία, αλλά και ουσιαστική- θα αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των προσλήψεων, γενικώς, στο ελληνικό Δημόσιο. Εντός της εβδομάδος θα ανακοινωθεί, οπότε θα μπορεί ο καθένας ελεύθερα να κάνει τις παρατηρήσεις του.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Περί αξιοπιστίας που συζητούσαμε πριν. Προεκλογικά ο Πρωθυπουργός υποσχόταν κατάργηση των ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά για το Ασφαλιστικό. Αντί γι` αυτές, βλέπουμε νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των Ταμείων μέσω του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Ασφαλιστικό, έχω πει και άλλες φορές, είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τη χώρα μας. Κληρονομούμε μια κατάσταση χρόνια, με παθογένειες χρόνων. Συνεπώς, μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αναγκαίες οι περικοπές που γίνονται στη χρηματοδότηση από το κράτος στα ασφαλιστικά Ταμεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ανοίξει διάλογος. Και όταν ανοίξει διάλογος και υπάρξει έτοιμο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση, θα μπορούν να τεθούν πλήρως όλα τα ζητήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προχθές, στη συνάντηση του κ. Δρούτσα με το ΣΑΕ, διατυπώθηκε το παράπονο εκ μέρους των αποδήμων ότι δεν είναι δυνατό να δοθεί το δικαίωμα στους λαθρομετανάστες να ψηφίσουν και να μη δίνεται στους απόδημους Έλληνες. Εύλογο δεν σας ακούγετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία εκφράσαμε για την ψήφο των ομογενών μας, όταν ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο από τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε συγκεκριμένες απόψεις. Σαφώς και επιθυμούμε να υπάρχει έκφραση και εκλογική αποτύπωση της βούλησης των ομογενών με τον πιο γνήσιο τρόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επιθυμείτε, αλλά δεν γρηγορείτε. Μήπως επειδή στους απόδημους έχει πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γρηγορούμε σε ένα μήνα διακυβέρνησης; Θα έρθουν όλα. Μην ανησυχείτε.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Εξακολουθείτε να αποκλείετε και σήμερα το ενδεχόμενο της επιστράτευσης για το λιμάνι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης πότε θα τα δούμε; Γιατί για το πρώτο νομοσχέδιο που αφορούσε τα κρατικά αυτοκίνητα έχει τελειώσει νομίζω από τις 28 του μήνα και νομοσχέδιο δεν έχουμε δει να κατατίθεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή σήμερα λήγει και η προθεσμία για τη δημόσια διαβούλευση για το επίδομα έκτακτης ενίσχυσης, θα υπάρχει τρόπος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων αυτών.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σε ό,τι αφορά τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε εξέλιξη, να θεωρήσουμε ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι η ειδοποίηση, το sms, για τις προκηρύξεις στον τομέα της Ενέργειας και των Υδάτων μας ήρθαν 10.10 το βράδυ της Παρασκευής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λάθος, γιατί;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Γιατί θυμάμαι ότι η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν θα έχει τροπολογίες της νύχτας. Δέκα και δέκα, κ. Εκπρόσωπε, αν ξέρετε, οι εφημερίδες την Παρασκευή είναι κλειστές. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ενημερωθεί ο κόσμος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι τελείως διαφορετικό. Οι τροπολογίες της νύχτας, τις οποίες αποφασίσαμε να καταργήσουμε είχαν έναν άλλο σκοπό και η κατάργησή τους έχει έναν άλλο σκοπό. Η ενημέρωση, νομίζω, ότι είναι άμεση και ζώσα και γίνεται με τον τρόπο που γίνεται.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σας ρωτώ, γιατί εγώ είχα δει την προκήρυξη, την πρόσκληση μάλλον ενδιαφέροντος, από τις 12 το μεσημέρι. Για ποιο λόγο από τις 12 το μεσημέρι -ενώ ήταν στο διαδίκτυο, το sms στους δημοσιογράφους για να το δουν όλοι οι συνάδελφοι, εγώ τυχαία μπήκα στο (δεν ακούγεται) και το είδα- ήρθε στις 10.10 το βράδυ της Παρασκευής, όταν ακόμα και τα κυριακάτικα φύλλα είναι νεκρά; Γι` αυτό ρωτώ, ήταν λάθος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Εμείς είμαστε ακριβώς υπέρ της διαφάνειας. Εμείς είμαστε που εφαρμόζουμε όλο αυτό το σύστημα, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια με οποιοδήποτε κόστος. Και φυσικά δεν υπήρχε κανένας λόγος.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ναι, αλλά αν δίνετε τέσσερις ημέρες και οι δύο είναι Σαββατοκύριακο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα τεχνικά ζητήματα τα ξαναβλέπουμε. Αλλά δεν υπήρχε κανένας λόγος να αποκρύψουμε κάτι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ανακοινωθούν οι Γραμματείς κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σήμερα, θα υπάρξει ανακοίνωση και άλλων Γραμματέων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αριθμό έχουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρξει ανακοίνωση σύντομα.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Αυτά τα λάθη που υπήρξαν σε αυτή την ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (δεν ακούγεται) θα διορθωθούν; Δηλαδή, προκηρύξατε θέσεις σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που δεν έχει το Δημόσιο μετοχές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπου υπάρχει και αν υπάρχει πρόβλημα, θα υπάρχει διόρθωση.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ θα επιστρέψω λίγο στην κρίση του λιμανιού, αν μου επιτρέπετε να τη χαρακτηρίσω έτσι κ. Εκπρόσωπε, για να ρωτήσω το εξής: Από όσα λέτε εσείς, αλλά και από όσα λένε δημοσίως οι συναρμόδιοι υπουργοί, σχέδιο εξόδου από αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει. Περιμένετε να φθάσουν όλοι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν έχω πει κάτι τέτοιο, ούτε συναρμόδιοι...

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, δικό μου το συμπέρασμα. Περιμένετε να φθάσουν όλοι στα όριά τους, δηλαδή εργαζόμενοι, αγορά, ακόμη και η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει μια λύση όταν δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Γι` αυτό σας ρώτησα προηγουμένως για κάποιο χρονοδιάγραμμα και αν θα επιμένετε σε αυτή την πολιτική μέχρι τέλους. Ξέρετε, είναι πολύ λίγες ημέρες, πριν να ανοίξει η λεγόμενη «χριστουγεννιάτικη αγορά». Πολύ λίγες ημέρες, ούτε μήνας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση όλα αυτά τα κατανοεί, τα λαμβάνει υπόψη της. Είναι σε εγρήγορση. Επαναλαμβάνω ότι το ζήτημα είναι πολύ σύνθετο. Υπάρχει μια σύμβαση, υπάρχει ο ΟΛΠ, ο οποίος από αύριο πλέον είναι με νέο διευθύνοντα σύμβουλο και υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν θέλει κάποιος να ασκήσει σοβαρή πολιτική, μέσα από το διάλογο θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Και αυτή είναι και η έγνοια και το μέλημα της κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες είδαμε δημοσιεύματα για συγγενείς υπουργού και για στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου. Απάντησαν και οι δύο στα δημοσιεύματα αυτά. Επισήμως, η κυβέρνηση αποδέχεται αυτές τις απαντήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν απαντήσεις, οι οποίες νομίζω ότι καλύπτουν τις απορίες των δημοσιευμάτων.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επ` αυτού κ. Εκπρόσωπε. Επειδή, ωστόσο, ειδικά για την κ. Σιούτη που είναι και συνεργάτις του Πρωθυπουργού, δεν υπήρξε κυβερνητική ανακοίνωση, δύο 24ωρα μετά την αποκάλυψη του δημοσιεύματος, η κυβέρνηση δεν νιώθει την ανάγκη να βγάλει η ίδια μια ανακοίνωση γι` αυτό το θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι η κ. Σιούτη εξηγεί, με τη δική της ανακοίνωση, τη σχέση που έχει με το πρωθυπουργικό γραφείο και είναι και αρκετά λεπτομερής.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας ρωτώ, για τη δική σας ανάγκη, όχι για το ό,τι κάνει η κ. Σιούτη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν υπήρχε λόγος να εκδοθεί ανακοίνωση, θα είχε εκδοθεί ήδη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Η κ. Σιούτη, κ. Εκπρόσωπε, μιλάει στην ανακοίνωσή της για αήθη επίθεση. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτό το χαρακτηρισμό τον υιοθετεί η κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια. Είναι ανακοίνωση της ίδιας της κ. Σιούτη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας ρωτήσω, επίσης, το εξής: Ήξερε ο κ. Παπανδρέου, όταν γινόταν αυτός ο διορισμός, ότι η κ. Σιούτη έχει αυτά τα στοιχεία, ότι ήταν δηλαδή σε νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές της Νέας Δημοκρατίας, ότι ήταν συνεργάτης σε δικηγορικό γραφείο, το οποίο συνεργάστηκε με τον κ. Χριστοφοράκο; Τα ήξερε ο Πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Σιούτη, νομίζω ότι εξηγεί επαρκώς στην ανακοίνωσή της όλες αυτές τις αιτιάσεις. Ας μείνουμε εκεί.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι σαφές το ερώτημά μου. Το ήξερε, ναι ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απαντώ με αυτό τον τρόπο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Το βιογραφικό της κ. Σιούτη, ποιος το είδε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι απάντησα πως η ανακοίνωση, έτσι όπως είναι, της κ. Σιούτη καλύπτει τις αιτιάσεις του δημοσιεύματος.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Νωρίτερα είπατε ότι δεν υιοθετείτε το «αήθη»...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς. Είναι χαρακτηρισμοί δικοί της. Ως προς την ουσία και τις θέσεις της, είναι αυτές οι οποίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας ρωτάω το εξής για τα βιογραφικά, επειδή επιμένετε στην ανοιχτή διαβούλευση, στην αξιοκρατική πρόσληψη κ.τ.λ. και νωρίτερα είπατε για το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις. Την πρόσληψη της κ. Σιούτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ποιος την επέβλεψε, ποιος είδε το βιογραφικό της και ποιος είπε στον Πρωθυπουργό να την πάρει νομική σύμβουλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι προσλήψεις, που είπα προηγουμένως, είναι τελείως διαφορετικές από κάποια στελέχη που στελεχώνουν, κατά διαστήματα, το πρωθυπουργικό ή κάποια υπουργικά γραφεία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζει η κ. Σιούτη να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και να παραμένει στη θέση της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Για πόσο ακόμα κ. Εκπρόσωπε; Έχετε χρονοδιάγραμμα γι` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα προηγουμένως.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της (δεν ακούγεται) σε σχέση με το Ασφαλιστικό; Γιατί πριν φύγει από εδώ είπε ότι πάει να κάνει (δεν ακούγεται) μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η πολιτική μας στο Ασφαλιστικό είναι αυτή που σας είπα προηγουμένως. Θα εξειδικευθεί όταν υπάρχει ανάγκη να εξειδικευθεί και σε συγκεκριμένο χρόνο. Συμμετέχει στο ECOFIN και την Eurogroup με μια ατζέντα, που είναι προκαθορισμένη.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε κάποια στοιχεία; Μπορείτε να μας γνωστοποιήσετε κάποια από αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχουν ανακοινώσεις μετά από αυτές τις Συνόδους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μια ερώτηση: Επειδή θα κάνετε Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, θα κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή αυτή και η κ. Σιούτη να δώσει τα «φώτα» της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προτρέχετε. Όταν θα υπάρξει απόφαση για Εξεταστική Επιτροπή, νομίζω ότι θα μπορείτε να κάνετε αυτή την ερώτηση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν θα υπάρξει απόφαση για Εξεταστική; Ξέρω ότι είναι θέση της κυβέρνησης αυτό, εκτός και αν δεν είναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ό,τι έχει δηλωθεί μέχρι στιγμής. Από εκεί και πέρα, όταν θα ανακοινωθούν οι συστάσεις Εξεταστικών Επιτροπών, θα μπορούμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή η κ. Σιούτη θα γνωρίζει πράγματα για την υπόθεση Siemens, θα πάει στην Εξεταστική Επιτροπή; Σαν θέση αρχής στην κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να σας απαντήσω και στην ουσία, οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, πώς συστήνονται στη Βουλή, ποιοι τις προτείνουν και πώς δρομολογείται η εργασία κάθε Εξεταστικής Επιτροπής.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άρα, μπορεί να πάει. Δεν την εμποδίζει τίποτα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα κρίνει η ίδια η Εξεταστική Επιτροπή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 9 November 2009 - 22:20:06 UTC