Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 237118886

Έκδοση 1

brf2511

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα σας.

" Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, θα κάνω μια μονότονη ανακοίνωση: Η κυβέρνηση καταδικάζει, για άλλη μια φορά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή κ. Γιάννη Βούρου. Ανακοινώνουμε και δηλώνουμε, επίσης, ότι αυτές οι επιθέσεις στρέφονται κατά της Δημοκρατίας και των εκλεγμένων προσώπων που την στηρίζουν. Οι αρμόδιες Αρχές κινούνται στη νόμιμη κατεύθυνση να διερευνήσουν την υπόθεση και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη.

" Σήμερα, είναι γνωστό ότι συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χορήγηση του λεγόμενου εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης. Ενισχύονται περισσότερο από 2.500.000 νοικοκυριά, με χαμηλό εισόδημα, κατά προτεραιότητα οι οικογένειες με παιδιά και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη.

Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι χαμηλόμισθοι που έμειναν άνεργοι έως τις 3 Νοεμβρίου 2009 και έχουν οικογένεια ή προστατευόμενο μέλος, θα πάρουν διπλό επίδομα αλληλεγγύης. Η ενίσχυση αυτή, ως γνωστόν, είναι αφορολόγητη. Δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ και δεν συνυπολογίζεται για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής, κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά  επαναλαμβάνουμε- μια κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια, με τόσο άμεσο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, προχωρά σε τέτοια δίκαιη όσο και αναγκαία αναδιανομή.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ασπάζεται η κυβέρνηση τις εκτιμήσεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει πρόβλημα να δανειστεί, πρόβλημα που θα περάσει και στις τράπεζες και τι απαντάτε σε αυτό που είπε χθες ότι χρειάζονται άμεσα διαρθρωτικά μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε μια σταθερή γραμμή. Μια γραμμή, για την οποία δεσμευτήκαμε και πριν από τις εκλογές και την οποία μετουσιώνουμε σε άμεση πολιτική, έτσι ώστε η πολύ δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας να αναταχθεί. Δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με βάση αυτά πορευόμαστε, με βάση αυτά προσπαθούμε να αλλάξουμε και την οικονομία σε διαρθρωτικό επίπεδο, έτσι ώστε να μην έχουμε επανάληψη αυτών των τεράστιων οικονομικών φαινομένων, τα οποία βιώνουμε μετά την απαράδεκτη οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Βρίσκουμε -και βρήκαμε- μια χαώδη κατάσταση. Προσπαθούμε να την ανατρέψουμε. Και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Αποδέχεστε τη διατυπωθείσα άποψη από τον κ. Προβόπουλο, ότι τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Πρωθυπουργός γνώριζαν προεκλογικά τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας και παρόλα αυτά συναγωνίζονταν σε πλειοδοσία προεκλογικών υποσχέσεων, μετεκλογικών παροχών, που τώρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εδώ γίνεται -επιχειρείται να γίνει- μια προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών. Ας μη ξεχνάμε, ότι κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία  διετία, έτσι όπως έγινε- ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή και τώρα κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν μπορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να έχουν την ίδια ευθύνη. Εμείς ακούγαμε τις εκτιμήσεις, δεν μπορούσαμε όμως να διανοηθούμε το μεγάλο εύρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Το βρήκαμε, το αποτυπώνουμε και το αντιμετωπίζουμε. Αυτή η προσπάθεια συμψηφισμού δεν μας βρίσκει σύμφωνους και με την πράξη μας την ανατρέπουμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Τότε, αφού δεν ήσασταν τόσο σίγουροι, γιατί βγαίνατε και τάζατε «λαγούς με πετραχήλια», αυξήσεις μισθών, τα οποία βέβαια τώρα παίρνετε πίσω, ότι δεν θα βάζατε χαράτσια, ότι δεν θα πάρετε έκτακτα μέτρα και όλες αυτές τις υποσχέσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν παίρνουμε πίσω τίποτε. Εμείς, τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας τις τηρούμε και τις υλοποιούμε, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και αυτήν υλοποιούμε.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε, προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών, από ποιον γίνεται αυτή η προσπάθεια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από οποιονδήποτε γίνεται αυτή η προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών. Είναι γνωστό ότι άλλο η αντιπολίτευση και άλλο η κυβέρνηση. Και μάλιστα να θυμίσω ότι ο νυν Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, ακόμη και στο προεκλογικό ντιμπέιτ ρωτούσε τον κ. Καραμανλή, εάν τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά τα οποία δίνει στη δημοσιότητα η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αφού είχε ενημερωθεί από τον κ. Προβόπουλο, γιατί ρωτούσε; Το είχε ξεχάσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από τον κ. Προβόπουλο είχε γίνει μια εκτίμηση του τι προβλέπεται να γίνει. Ενημέρωση πραγματική είχε μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα, ήταν και υπεύθυνη για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Εμείς, αντίθετα με αυτά που έκανε η Νέα Δημοκρατία, ήδη δημιουργούμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να έχουμε μια ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία που να μην αποκρύπτει τα αληθή στοιχεία της οικονομικής κατάστασης, τα οποία τα χρησιμοποιούμε και ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά και θα τα παρέχουμε και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου, επιτέλους, να γίνουμε μια αξιόπιστη χώρα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η ενημέρωση που είχε ο κ. Παπανδρέου, πριν από τις εκλογές, ήταν για διψήφιο νούμερο στο έλλειμμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η τελευταία ενημέρωση ήταν για μονοψήφιο, με μια τάση διψήφιου ποσοστού. Αλλά, αυτή τη στιγμή, εμείς έχουμε ένα ποσοστό του ελλείμματος που ξεπερνά το 12,5%. Δεν ήταν απλά διψήφιο το ποσοστό. Και άλλο η εκτίμηση, άλλο η πραγματική κατάσταση.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Υπάρχει μια σειρά από δημοσιεύματα και στον ξένο Τύπο, όσον αφορά τα spread που ανεβαίνουν, ότι η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς αποφυγή, ότι η Ελλάδα είναι το «μαύρο πρόβατο». Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιος «πόλεμος» απέναντι στην Ελλάδα, ενόψει και του προγράμματος του νέου δανεισμού που θα τρέξει, ώστε να ακριβύνει ο δανεισμός αυτός για την Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αντιμετωπίζουμε την πραγματική κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι σε πολύ δύσκολο σημείο, είναι πάρα πολύ αρνητική και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Την αναγνωρίζουμε, την αποτυπώνουμε και προσπαθούμε να τη διορθώσουμε.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι η ενημέρωση που έκανε ο κ. Προβόπουλος ήταν μονοψήφιος, με εκτίμηση για διψήφιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Εννοούσατε προεκλογικά. Κατόπιν τούτου, τίθεται θέμα αξιοπιστίας σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Προβόπουλου; Ενημέρωνε για μονοψήφιο πριν από ένα μήνα περίπου και τώρα, λέει ότι η χώρα είναι σε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε λιγότερο από ένα μήνα. Πριν από τις εκλογές.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ναι και τώρα λέει ότι η χώρα είναι σε χρεωκοπία; Κάποιος εδώ δεν τα λέει καλά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, είχαμε μια εκτίμηση από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο εκτίμηση, χωρίς να έχουμε τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία, τα οποία η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ήταν υποχρεωμένη να μας τα χορηγήσει. Από εκεί και πέρα, σήμερα, ως υπεύθυνη κυβέρνηση, αποτυπώνουμε την κατάσταση, αναδεικνύουμε την αλήθεια στο πραγματικό έλλειμμα και αντιμετωπίζουμε με τους γνωστούς τρόπους το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον κ. Προβόπουλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει τη δουλειά του και η ελληνική κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Την κάνει καλά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, ναι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για τον διοικητή ρώτησα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω σχόλια και απόψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Μιλήσατε, όμως, για επιχείρηση συμψηφισμού ευθυνών. Αυτό, θα μπορούσε να θεωρηθεί και μομφή προς τον κ. Προβόπουλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι μομφή προς όποιον επιχειρεί να συμψηφίσει τις ευθύνες. Και είναι πολλοί αυτοί.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Προβόπουλος είναι ένας από αυτούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα σχολιάσω τις απόψεις και τα σχόλια του κ. Προβόπουλου.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή κ. Υπουργέ είναι κάποια δισεκατομμύρια οι αποκλίσεις της εκτίμησης με την πραγματική κατάσταση. Και ο κ. Προβόπουλος είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και αναφέρεται, σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα, στη Φρανκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται ότι εδώ η απόκλιση είναι πέραν της λογικής οικονομικής κατάστασης στη χώρα και έχει οδηγήσει και σε πολύ αυξημένο κόστος δανεισμού και σε πολύ αυξημένα ασφάλιστρα για το δανεισμό. Σας ερωτώ ευθέως, υπάρχει ζήτημα, από εδώ ή από τη Φρανκφούρτη, για τον κ. Προβόπουλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εγώ επαναλαμβάνω: Η μόνη υπεύθυνη για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής ήταν και είναι η εκάστοτε υπεύθυνη κυβέρνηση της Ελλάδας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Τώρα, εκ των υστέρων και αφού έχετε κερδίσει τις εκλογές, αυτό που είχε πει ο κ. Παπανδρέου πρόσφατα περί πτώχευσης, ότι είμαστε πολύ κοντά, ήταν εκτίμηση ή διαπίστωση; Γιατί ο κ. Προβόπουλος, χθες, δεν χρησιμοποίησε αυτή η φράση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, επαναλαμβάνουμε ότι η χώρα μας είναι σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά, υπάρχει αισιοδοξία και ελπίδα, την οποία διαχέουμε και προς τον ελληνικό λαό: Εμείς, αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα την ξεπεράσουμε. Προσπαθούμε για την ανάταξη και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ο ρόλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι ένας απλός υπηρεσιακός ρόλος, εγώ δεν θα επιστρέψω στα περί εμπιστοσύνης, θέλω όμως να μου πείτε, εάν υπάρχει σύμπνοια απόψεων στα βασικά σημεία για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ανάμεσα στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και την κυβέρνηση. Γιατί, ναι μεν έχετε την ευθύνη, όμως και εκείνος είναι ένας σημαντικός παράγων άσκησης της οικονομικής πολιτικής. Και αν υπάρχει διαφωνία, είναι ένα σημαντικό θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ επαναλαμβάνω ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής την έχει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι διαφορετικός ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος και τελείως διαφορετικός ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Όταν ο κ. Προβόπουλος δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, θεωρείτε ότι συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας που επιχειρεί η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να επαναλάβω αυτό που είπα προηγουμένως: Η ελληνική κυβέρνηση, με πλήρη υπευθυνότητα, εργάζεται για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά από όλα αυτά που ακούσαμε και από εσάς, θα παραμείνει στη θέση του ο κ. Προβόπουλος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά που ακούσατε από εμένα, είναι αυτά που είπα. Εμμένω σε αυτά που λέω: Η υπεύθυνη για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής είναι μόνο η κυβέρνηση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζουμε, σήμερα, στις εφημερίδες ότι τουλάχιστον από την κυβέρνηση υπάρχει μια σκέψη να στηριχθεί ο Υπουργός Οικονομικών πολιτικά. Υπάρχει μια τέτοια προσπάθεια; Νιώθει ο Υπουργός Οικονομικών ότι έχει μείνει ακάλυπτος και από συναδέλφους και γενικότερα με όλους αυτούς τους χειρισμούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, να μένει ακάλυπτος ο Υπουργός Οικονομικών. Ο Υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που εκπροσωπεί τη χώρα μας και στο εξωτερικό, αλλά και έχει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής. Εννοείται ότι έχει ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Ήδη, το σχέδιο Προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε και θα συζητηθεί στη Βουλή με τις γνωστές διαδικασίες, είναι ένα τιτάνιο έργο. Κι αυτό το δύσκολο έργο, εννοείται ότι είναι συλλογικό έργο της κυβέρνησης και έπεται μάλιστα, με προοπτική, η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας με ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μέσα από τις γνωστές διαδικασίες της διαβούλευσης και της αποτύπωσης σε νομοθετικό κείμενο. Και βεβαίως, του Προγράμματος Σταθερότητας που θα είναι ένας άλλος τρόπος, προκειμένου η οικονομία μας να πάει μπροστά.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αλευράς, σε μια συνέντευξη που έδωσε, δήλωσε ότι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου για το Ασφαλιστικό και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αυτή τη θέση, την υιοθετεί η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Για ακόμη μια φορά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα τα φορτώσουμε στις πλάτες των ασφαλισμένων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιλυθεί το ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά αυτή η δήλωσή μας είναι κατηγορηματική.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αμφισβητείτε, δηλαδή, τη δήλωση του κ. Αλευρά, την τοποθέτησή του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Υπάρχει μια πρόταση από το ΚΚΕ για δημόσιο διάλογο με ανοιχτές τις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης, προκειμένου να παρακολουθήσει και ο κόσμος τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Το έχει σκεφθεί η κυβέρνηση, το σκέφτεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση ήδη από προχθές θα ξεκινούσε το διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς. Επιλέγει και θέτει το πλαίσιο του διαλόγου και τη διαδικασία. Πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη και πιο ανοιχτή διαδικασία αυτή που ακολουθούμε, και σύντομα  επιτέλους- θα γίνει και η έναρξη του διαλόγου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε κάτι άλλο. Ο κ. Γεραρής της Επιτροπής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απαίτησε από τον κ. Ραγκούση να μην υπάγονται στο ΑΣΕΠ οι υπάλληλοι που θα πλαισιώνουν την Αρχή. Επί Σημίτη, αυτές οι Αρχές έγιναν κράτος εν κράτει μέσα σε αυτή τη χώρα. Σκοπεύετε να κάνετε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα τους περιορίσει λίγο την εξουσία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, πιστεύουμε στις ανεξάρτητες Αρχές. Ο τρόπος πρόσληψης στις ανεξάρτητες Αρχές είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα. Υπάρχει, όμως, η απόφαση από την κυβέρνηση  και την έχει δηλώσει και ο κ. Ραγκούσης- ότι και το διοικητικό προσωπικό των ανεξάρτητων Αρχών θα προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ. Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, φυσικά, έχει μια άλλη διαδικασία, όπως σε όλους τους φορείς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρθηκα στις δικαιοδοσίες που έχουν και είναι υπεραυξημένες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ετέθη κανένα ζήτημα, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από κανέναν άλλον.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Σχετικά με το Ασφαλιστικό, είπατε προηγουμένως ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι επίλυσης. Μέσα σε αυτούς βρίσκεται και μια σκέψη να ανατεθεί σε Επιτροπή Σοφών, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τον κ. Σπράο, ώστε να γίνει μια μελέτη για το Ασφαλιστικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, εντός των ημερών θα ξεκινήσει ο διάλογος. Άρα, εκ των προτέρων δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, γιατί το πλαίσιο τίθεται από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχει συμμετοχή και συνυπευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι εκπροσωπούν και τους συμπολίτες μας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από δύο ημέρες, όταν μας ενημερώσατε για την τριμερή άτυπη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους ομολόγους του της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, μας είπατε ότι το θέμα θα είναι περιβαλλοντολογικό και ενώ θα τεθούν και άλλα ζητήματα, δεν υπάρχει περίπτωση να αναφερθούν στο όνομα. Χθες, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αυτονοήτως θα τεθεί αυτό το ζήτημα, αλλά δεν συνιστά διαπραγμάτευση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είπα και εγώ.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: ... και την ίδια στιγμή οι εφημερίδες στην ΠΓΔΜ αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως να έχουμε και μια πρώτη συμφωνία. Τι είναι τελικά αυτό που θα τεθεί στο τραπέζι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί δεν πρόκειται να ξεφύγουμε, στο θέμα της ονομασίας, από το γνωστό διαπραγματευτικό πλαίσιο. Σε όλες μου τις απαντήσεις ήμουν σαφής και κατηγορηματικός: Το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι μέσω του ΟΗΕ. Δηλαδή, αυτή η διαδικασία η οποία υπάρχει, είναι μια τριμερής συνάντηση, που έχει συγκεκριμένο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Αν τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα ανάμεσα σε δύο μέρη, όπως συζητούνται, θα υπάρχει απλώς συζήτηση. Απόφαση και συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Αυτό, το έχω δηλώσει πολλές φορές.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Επειδή ένα θετικό κυβερνητικό έργο πολλές φορές οφείλεται και συνεπικουρείται από τον κατοχυρωμένο συνταγματικά έλεγχο και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, ενόψει της ανάδειξης της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας ποιο πρόσωπο πιστεύετε ότι θα ασκήσει περισσότερο αυστηρή και ενδελεχή κριτική, ώστε για το στενό κομματικό συμφέρον να απεύχεστε την εκλογή αυτού του προσώπου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους διλήμματα, τέτοιου είδους ζητήματα. Εμείς, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το συνταγματικό ρόλο των κομμάτων -και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο οποίος είναι πολύ σημαντικός.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Απορρίπτει η κυβέρνηση την πρόταση του ΚΚΕ για ζωντανή μετάδοση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διαδικασία θα ανακοινωθεί, εφόσον ξεκινήσει.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή προεκλογικά λέγατε «όλα στο φως».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκεί, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα. Εμείς, λέμε «όλα στο φως». Κάποιοι άλλοι είναι αυτοί που εμποδίζουν να γίνει ο πραγματικός διάλογος και βρίσκουν τέτοιου είδους προσκόμματα για να μην έρθουν όλα στο φως.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η απαντητική επιστολή του κ. Πρωθυπουργού στον κ. Ερντογάν σε ποια κατεύθυνση θα κινείται; Και αν θα υπάρξει συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ανακοινωθεί. Η επιστολή προς τον κ. Ερντογάν, εφόσον επιδοθεί, θα δοθεί και στη δημοσιότητα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Άλλο ένα θέμα που φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Υπουργούς, είναι αυτό της εκτροπής του Αχελώου. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Αυτή που βγάζει προς τα έξω ο κ. Ρέππας, που λέει για συνέχιση του έργου ή η θέση της κ. Μπιρμπίλη που έχει εισηγηθεί αναστολή των εργασιών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία διάσταση Υπουργών σε αυτό το ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί, προεκλογικά και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρόεδρο τον κ. Παπανδρέου, σε προεκλογική ομιλία στη Λάρισα. Θα σας υπενθυμίσω τι ακριβώς ειπώθηκε για να δείτε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση. Τότε, ο κ. Παπανδρέου, έχω μπροστά μου το κείμενο της ομιλίας του, είχε πει χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι κάθε περιοχής με έργα υποδομής, με σύγχρονα δίκτυα διανομής, για να θέσουμε οριστικά τέλος σε μια χρόνια σπατάλη στη διαχείριση των υδάτινων πόρων... Χρειάζεται, εκτός από τα έργα, να λειτουργήσουν και σύγχρονοι φορείς διαχείρισης του νερού που η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια δεν έχει δημιουργήσει. Δεσμευόμαστε για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους υδάτινους πόρους, για σύγχρονους φορείς διαχείρισης... Πέρα από τα φράγματα που θα γίνουν στην περιοχή θα πρέπει και αυτά να είναι συμπληρωμένα με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο». Και καταλήγει ο Πρωθυπουργός και αυτή είναι και η θέση μας: «Θέλω κατηγορηματικά να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αφήσουμε να γίνει η Θεσσαλία Σαχάρα. Αυτό το εγγυόμαστε και το δεσμευόμαστε». Αυτή η δέσμευση ισχύει, ακριβώς. Να υπενθυμίσω ότι χθες υπήρξε και μια εκδίκαση φορέων στο Συμβούλιο Επικρατείας, την οποία βέβαια παρακολουθούμε. Και θα σεβαστούμε κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάτι άλλο που είπατε για την ΕΡΤ προχθές που σας ρώτησα, όταν υπάρξει σχέδιο θα ανακοινωθεί. Όμως, ο καιρός τρέχει και στο τέλος του χρόνου θα σταματήσουν γύρω στις 900 συμβάσεις. Τι θα γίνει με αυτό το προσωπικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη έχουν αναπληρωθεί ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, έτσι ώστε μια διαφορετική διοίκηση πλέον να αναλάβει το έργο της διοίκησής της και της αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 25 November 2009 - 22:27:16 UTC