Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-01-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 245683397

Έκδοση 1

brf1201

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Προχωράμε δυναμικά στην υλοποίηση των προεκλογικών και προγραμματικών δεσμεύσεών μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Το συμβατικό και συμβολικό διάστημα των 100 ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνονται με θετικό πρόσημο.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του αύριο, θα δώσει το στίγμα των πρώτων 100 ημερών, αναφέροντας το σημαντικότατο έργο της κυβέρνησης, μέσα στο συμβολικό αυτό χρονικό διάστημα. Αλλά και γι` αυτά που έπονται, για τις μεγάλες ανατροπές που ήδη έχουμε δρομολογήσει με το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και τις αλλαγές στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», αλλά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τον δύσκολο προϋπολογισμό που όμως υλοποιεί πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και τη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Το έργο που έχει παράξει αυτή η κυβέρνηση είναι περισσότερο και ποιοτικότερο από όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί στο παρελθόν, δεδομένης πάντοτε της κατάστασης που παραλάβαμε από τη Νέα Δημοκρατία στην οικονομία, αλλά και στο κράτος. Αυτή ακριβώς η κατάσταση έχει πυροδοτήσει και το έλλειμμα της αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους εταίρους μας και αυτό φαίνεται και από την πρόσφατη έκθεση της Eurostat για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, όπου εμείς, όμως, απαντάμε με την ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι 100 πρώτες ημέρες είναι σαφώς μόνο η αρχή.

Το 2010 θα είναι, όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, έτος μεγάλων και ριζικών ανατροπών, γιατί έχουμε σύμμαχο τις προσδοκίες και την ελπίδα του Έλληνα πολίτη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση πότε θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά, πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δεν είναι ένα απλό σχέδιο νόμου, είναι μια μεγάλη ριζική, επαναστατική ανατροπή για τα ελληνικά δεδομένα. Και όχι μόνο, σε σχέση με το κράτος συνολικά, την αυτοδιοίκηση, μία από τις μεγάλες παθογένειες της κατάστασης που ζούμε και έχει ως αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας. Θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, εφόσον θα συζητηθεί και η δεύτερη φάση, εφόσον εξειδικευτεί, εφόσον εκφραστεί η άποψη και όλων των ενδιαφερομένων μερών -που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται- αλλά και η άποψη, βεβαίως, του κάθε πολίτη.

ΣΩΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ακούσαμε χθες τον υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο να λέει ότι ουσιαστικά τα ταμεία έχουν χρεοκοπήσει, δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν και να λέει ότι όλοι οι υπουργοί της τελευταίας δεκαετίας που πέρασαν από αυτό το πόστο, έχουν αποτύχει, συμπεριλαμβανομένης προφανώς και της μεταρρύθμισης που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ το 2002. Συμμερίζεται η κυβέρνηση αυτές τις απόψεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να διορθώσω και να πω ότι οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου δεν είχαν σχέση με υπουργούς, είχαν σχέση με την πολιτική, αν δεν κάνω λάθος, των δέκα τελευταίων χρόνων. Από κει και πέρα, αυτό που έχω να πω, είναι ότι αν δεν γίνονταν οι δύο ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις επί ΠΑΣΟΚ, το 1993 και το 2002, σήμερα δεν θα υπήρχε ασφαλιστικό σύστημα για να μπορούμε να μιλάμε έστω σε αυτό το επίπεδο, το οποίο σαφέστατα πρέπει να αλλάξει. Ο κ. Λοβέρδος, ως αρμόδιος υπουργός, εξέφρασε την τεκμηριωμένη άποψη ότι τα ταμεία πλέον είναι άδεια. Και ξέρουμε ακριβώς και γιατί είναι άδεια και όχι μόνο τις ριζικές αιτίες, αλλά και την πολύ κακή διαχείριση, τη γνωστή κακή διαχείριση που έγινε από τους υπεύθυνους της Νέας Δημοκρατίας, με τις γνωστές ποινικές προεκτάσεις και η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί. Από κει και πέρα, είναι σαφέστατο ότι αυτό το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο. Είναι θέμα, όχι μόνο των επόμενων γενεών στις οποίες χρωστάμε να παραδώσουμε μια κοινωνική ασφάλιση, αλλά και της σημερινής γενιάς η οποία έχει πρόβλημα στο να συνταξιοδοτηθεί, εάν πάει έτσι το ασφαλιστικό σύστημα. Γι` αυτό ακριβώς και επειδή εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, επειδή εμείς είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τη σύνταξη του Έλληνα πολίτη -και αυτό θα γίνει- πορευόμαστε με το γνωστό τρόπο, προς ένα άλλο ασφαλιστικό σύστημα.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Όταν λέτε «τις γνωστές ποινικές προεκτάσεις», τι εννοείτε; Θα στείλετε στον εισαγγελέα κάποια άτομα τα οποία κακοδιαχειρίστηκαν χρήματα του ΟΑΕΔ ή των Ταμείων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν είναι του ΟΑΕΔ. Είναι γνωστό  και το γνωρίζει και η ελληνική κοινωνία και έχει κριθεί και πολιτικά- τι έγινε με τα ομόλογα των Ταμείων. Εκεί υπάρχουν ζητήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί. Υπάρχουν ζητήματα, όχι απλώς κακοδιαχείρισης, αλλά τεράστιας απώλειας του δημόσιου πλούτου, δημοσίου χρήματος, από τους υπεύθυνους που όρισε η Νέα Δημοκρατία να το διαχειρίζονται, να το φυλάσσουν και να το προστατεύουν.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Λοβέρδος κινδυνολογώντας είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το επίδομα ανεργίας. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Λοβέρδος δεν κινδυνολόγησε. Ο κ. Λοβέρδος είναι ο αρμόδιος υπουργός για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ο οποίος μέσα από ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο, μελετημένο και με ανοιχτούς ορίζοντες, προσπαθεί να ανατάξει το θέμα της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη σε επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης. Έχουν ξεκινήσει διαδικασίες -είναι γνωστές οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται- για να προκύψει ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, δυνατό, σταθερό και δίκαιο. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό ότι ο ΟΑΕΔ έχει εξαιρετικά προβλήματα ρευστότητας. Ο κ. Λοβέρδος είπε μια αλήθεια: Ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει χρήματα και αυτό το γνωρίζουμε. Και οφείλεται στην αλόγιστη και απερίσκεπτη σπατάλη και καταναλωτική διαχείριση του ΟΑΕΔ από τη Νέα Δημοκρατία. Και μια απόδειξη, όπως αναφέρει ο κ. Λοβέρδος με νεότερη ανακοίνωσή του, είναι ακριβώς αυτή η κατάσταση του ΟΑΕΔ. Το υπουργείο, όμως, στο οποίο προΐσταται ο κ. Λοβέρδος, η κυβέρνηση συνολικά αλλά και η διοίκηση του ΟΑΕΔ, δίνει μια καθημερινή μάχη, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ούτε ένα επίδομα, κυρίως ανεργίας αλλά και όλα τα επιδόματα. Μια μάχη, όμως, όπου δίνεται ημέρα με την ημέρα, βήμα με βήμα. Αυτή την αγωνία του εξέφρασε ο κ. Λοβέρδος και αυτή είναι η πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει και η διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση, αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν Έλληνα πολίτη να μην τύχει του επιδόματος που δικαιούται.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γίνονται συνεχώς συσκέψεις και στο Μαξίμου και στη Βουλή και γενικότερα μέσα στην κυβέρνηση για να υπάρχει ένας συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κόμματος, των ευρωβουλευτών, τέλος πάντων να υπάρχει μια συντονισμένη πορεία. Αναρωτιέμαι, γιατί σήμερα, ενώ στο θέμα της τροπολογίας περιμένουμε να δοθούν διευκρινίσεις, βγήκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη Βουλή, ο κ. Παπουτσής, και είπε ότι «εγώ δεν συμφωνώ με την κατάθεση αυτής της τροπολογίας». Και δεν είναι το μοναδικό στέλεχος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τη διαδικασία της κατάθεσης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη διαδικασία της κατάθεσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο σημείο αυτό και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι δεν θα κατατίθενται άσχετες τροπολογίες. Πρώτα απ` όλα, όμως, η δέσμευσή μας και η άποψή μας είναι να μην υπάρχουν οι λεγόμενες «νυχτερινές τροπολογίες», όπως γινόταν κατά κόρον. Δηλαδή, σε νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια, η δέσμευσή μας είναι ως προς την Ολομέλεια και τυπικά. Εφόσον ξεκινά η συζήτηση ενός σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, μετά την επεξεργασία από την Επιτροπή και ό,τι άλλο προβλέπεται  μάλιστα, τώρα, με το νέο κανονισμό προβλέπονται δύο συνεδριάσεις Επιτροπών, σε δύο Επιτροπές διαφορετικές- έτσι και πάει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο, δεν θα χωρεί τροπολογία εκεί. Αυτή είναι η βούλησή μας και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου επιβάλλεται, θα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση η τροπολογία αυτή κατατέθηκε εμπρόθεσμα, πριν τη συζήτηση στην Επιτροπή. Άρα, κανένας βουλευτής δεν θα στερηθεί του δικαιώματος να εκφράσει την άποψή του επί της τροπολογίας αυτής. Θα γίνει επεξεργασία στην Επιτροπή, θα διασαφηνιστεί η οποιαδήποτε τροπολογία  και μάλιστα η συγκεκριμένη- έτσι ώστε στην Ολομέλεια της Βουλής θα πάει ένα συγκεκριμένο νομοθέτημα, επεξεργασμένο κανονικά. Από εκεί και πέρα, υπήρξε μια έκτακτη ανάγκη, μια συγκεκριμένη ανάγκη, γι` αυτό κατατέθηκε αυτή η τροπολογία. Αλλά, είναι σαφώς βούλησή μας να μην καταθέτουμε τις λεγόμενες «νυχτερινές τροπολογίες».

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, κανείς δεν διασφαλίζει ότι αύριο θα υπάρχει και άλλη έκτακτη ανάγκη. Εγώ θέλω να σας πω, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνει αυτή την έκτακτη ανάγκη και βγαίνει και λέει ότι «εγώ δεν συμφωνώ με αυτή τη διαδικασία»; ΄Η τέλος πάντων, τα υπουργεία κάνουν άλλα πράγματα οι υπουργοί και δεν ενημερώνουν. Δεν υπάρχει μια ενημέρωση, θέλω να πω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει και ενημέρωση και συντονισμός.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση του κ. Παπουτσή σας δείχνει ότι υπήρχε ενημέρωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας απάντησα για τη συγκεκριμένη τροπολογία και ειδικά και γενικά.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Εγώ σας ρωτάω για τον κ. Παπουτσή, όμως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Με αφορμή την εικόνα που παρουσίασε ο συνάδελφος για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, στις οποίες είπατε ότι υπάρχει θετικό πρόσημο, υπάρχουν προσεγγίσεις σήμερα στον Τύπο που κάνουν λόγο για «Βαβέλ» στην κυβέρνηση με τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών. Πώς σχολιάζετε τέτοιου είδους δημοσιεύματα; Και πράγματι η εικόνα της κυβέρνησης θυμίζει «Βαβέλ»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, όχι μόνο να δίνουμε την αίσθηση στον πολίτη ότι εμείς δουλεύουμε και κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, αλλά ότι πραγματικά με τον απολογισμό που θα κάνουμε  και που κάνουμε καθημερινά- είμαστε βέβαιοι, σίγουροι ότι πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις πορευόμαστε για το καλό της χώρας και το δημόσιο συμφέρον. Εμείς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ό,τι παρέλαβε, έκανε συγκεκριμένη επιλογή. Και η συγκεκριμένη επιλογή είναι να ανοίξουμε όλα τα μεγάλα και μικρά θέματα, που δημιουργούν τις χρόνιες παθογένειες. Είναι αυτά τα θέματα στα στηρίχθηκε αυτή η κρίση που περνάμε, οικονομική, κρίση κράτους ως προς τη διαφθορά, ακόμη και σε κοινωνικό επίπεδο. Και επειδή μέσα σε τρεις μήνες μόλις, έχουμε ανοίξει ζητήματα οικονομίας, ζητήματα κράτους, που δεν έχουν ανοίξει δεκαετίες ολόκληρες, είναι επόμενο, βρισκόμενοι ακόμη στην αρχή, να εργαζόμαστε και να υπάρχουν τέτοιου είδους εντυπώσεις, οι οποίες όμως δεν ευσταθούν. Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι κάνουμε μια δουλειά με βάση συγκεκριμένο σχέδιο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι δρόμο ακολουθούμε. Όπως και γνωρίζουμε πολύ καλά τους στόχους μας. Ο απολογισμός που θα κάνουμε θα είναι ένας απολογισμός, ο οποίος πραγματικά θα δείχνει εάν πετύχαμε να υλοποιήσουμε αυτές τις στοχεύσεις. Δεν είναι λίγο το ότι σε λίγες μόνο ημέρες, από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε, ήδη άλλαξε άρδην το τοπίο των προσλήψεων. Και βάλαμε ξανά την αξιοκρατία μέσω ΑΣΕΠ, την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια, κάτι που ο ελληνικός λαός το βλέπει και το αναγνωρίζει, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκει. Δεν είναι τυχαίο ότι θέτουμε νέες βάσεις και νέους όρους στη λειτουργία του κράτους, ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, με ένα νέο είδος κατάρτισης Προϋπολογισμού, που θα είναι αξιόπιστος, με ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας που θα μας βγάζει επιτέλους ασπροπρόσωπους προς τους εταίρους, αλλά και προς τον Έλληνα πολίτη. Όλα αυτά, τα αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ο ελληνικός λαός και δεν έχει καμία αίσθηση ότι υπάρχει το κλίμα το οποίο περιγράψατε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν βλέπει ότι έχει δημιουργηθεί μια εικόνα σύγχυσης όσον αφορά, ας πούμε, παράδειγμα το φορολογικό, τα μέτρα που έρχονται; Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σενάρια.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και σενάρια, αλλά και στελέχη που βγαίνουν. Ο ένας λέει τη μια ημέρα το ένα, ο άλλος λέει την άλλη ημέρα το άλλο. Εσείς το «μαζέψατε» χθες για το θέμα του ΦΠΑ, ανοίγει από κάπου αλλού αυτό το κλίμα. Δεν βλέπετε αυτή την εικόνα σύγχυσης, ας πούμε, που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις-αντιδηλώσεις κυβερνητικών στελεχών; Δεν είναι μόνο τα σενάρια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ, βέβαια, υποστηρίζω ότι είναι αυτά τα σενάρια τα οποία βγαίνουν κάθε ημέρα, σενάρια τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εκείνο στο οποίο βασίζουμε εμείς την πολιτική μας και τον απολογισμό μας προς τον Έλληνα πολίτη, είναι, στο τέλος, το έργο μας. Και μάλιστα, όταν έχουμε δρομολογήσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα είναι δίκαιο -το οποίο θα είναι ένα άλλου είδους φορολογικό νομοσχέδιο- που κατανοείτε, αντιλαμβάνεστε, ότι η εξειδίκευση των μέτρων, όλων, θα γίνει μέσα από το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου. Το ότι κυκλοφορούν όλα αυτά τα σενάρια ή όλες οι εκδοχές ή οι πιθανές προτάσεις και λύσεις που προέρχονται πολλές φορές μέσα από τη διαβούλευση η οποία γίνεται, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τελικά μέτρα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τελικές αποφάσεις. Εάν η σύγχυση δημιουργείται από τη δημόσια διαβούλευση, κακώς δημιουργείται. Η δημόσια διαβούλευση είναι για να βάζει πολλά πράγματα στο τραπέζι, έτσι ώστε στο τέλος το παραγόμενο αποτέλεσμα και το έργο να είναι το σωστό και το δίκαιο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Με αυτά που λέτε, καταλαβαίνω ότι δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο, μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, κάποια στιγμή να υπάρξει και αυτή η λεγόμενη αύξηση του ΦΠΑ ή η ενοποίηση στο 15%. Αυτό που αποκλείσατε χθες. Γιατί τώρα, με τα λεγόμενά σας, αυτό κατάλαβα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε αυτό έχουμε απαντήσει -και έχουμε απαντήσει και εγώ και πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός της χώρας- ότι δεν υπάρχει τέτοια κυβερνητική πρόταση, δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση προς την κυβέρνηση. Το να ερχόμαστε και να αναπαράγουμε τα σενάρια, δεν είναι καλό. Το να αναπαράγουμε μια κινδυνολογία, δεν είναι καλή ούτε για το κλίμα, όπως είπατε προηγουμένως, το οποίο δημιουργείται. Εμείς μιλάμε με τις αποφάσεις, με νομοθετήματα και βέβαια μέσω των αρμόδιων υπουργών.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Με βάση τα όσα είπατε, θεωρεί η κυβέρνηση ότι κρίνεται κάπως αυστηρά από τον Τύπο γι` αυτές τις 100 πρώτες ημέρες; Δεδομένου ότι έχουμε ακούσει και τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι και ο Τύπος δεν πρέπει να υπερβάλει σε ορισμένα δημοσιεύματα, όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα μέτρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεχόμαστε την κριτική από τον οποιονδήποτε, από τον απλό Έλληνα πολίτη, από τον Τύπο, από τα ΜΜΕ που έχουν ως αποστολή τους να ενημερώνουν. Δεχόμαστε την κριτική, όσον αφορά σε γεγονότα, σε πράξεις μας, σε παραλείψεις μας, γιατί και παραλείψεις γίνονται και λάθη θα γίνουν. Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται πυρετωδώς καθημερινά, με συγκεκριμένες συνθήκες. Άρα, όταν αντιμετωπίζουμε κριτική, είναι καλοδεχούμενη, ανεξάρτητα από ποιον προέρχεται. Από εκεί και πέρα, όμως, το να κυκλοφορούν συνεχή σενάρια, τα οποία αναπαράγονται και τα οποία δημιουργούν και μια άσχημη εικόνα, γενικότερη, για την πολιτική και για το κράτος, νομίζω ότι δεν ωφελούν κανέναν. Εάν φθάσουμε, δε, στα πρόσωπα  προεκτείνω λίγο την απάντησή μου- γιατί και για πρόσωπα υπουργών μιλάμε πάρα πολύ, ίσως περισσότερο από ό,τι είναι δικαιολογημένο, τότε πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες καταστάσεις. Και όπως είπα χθες, δεχόμαστε να κριθούν πρόσωπα  γιατί υπήρξε και συγκεκριμένη ερώτηση, χθες- βάσει γεγονότων. Όχι σχόλια όμως, τα οποία δεν μας αφορούν. Και μάλιστα, όταν αφορούν και υπουργούς της κυβέρνησης τέτοιου είδους σχόλια και δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα δεν είναι απλά δημοσιεύματα, είναι λιβελλογραφήματα που δεν αρμόζουν σε υπουργούς, τότε η κυβέρνηση σαφώς θα δίνει πάντοτε την απάντησή της και θα είναι απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, ποιον εννοείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι μια γενική θεώρηση. Αλλά εννοείται ότι προσιδιάζει και στην περίπτωση που ρωτήθηκα χθες, για τον κ. Παμπούκη. Η ερώτηση που έγινε είναι μια γενική ερώτηση και η απάντηση είναι γενική, αλλά και ειδική, εν προκειμένω και αφορά φυσικά όλους τους υπουργούς.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν στελέχη, υπουργοί που καταφέρονται εναντίον των υπουργών. Δεν είναι μόνο η κριτική που δέχεται από τον Τύπο. Δέχονται και πολλά (δεν ακούγεται).

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, ρωτήθηκα για τον Τύπο. Δεύτερον, μέσα στην κυβέρνηση δεν κατάλαβα, πώς υπουργοί καταφέρονται εναντίον υπουργών; Εννοείτε σε σχόλια, σε συζητήσεις;

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ ότι για διάφορα θέματα που ανοίγουν, υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Οι απόψεις είναι ένας θεμιτός τρόπος για να εκφράζεται κάποιος. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τις συζητήσεις, αλλά όλα έχουν και τα όριά τους. Εγώ δεν άκουσα υπουργούς να καταφέρονται κατά υπουργών. Αλλά σε σχέση με τα δημοσιεύματα, επαναλαμβάνω, υπάρχουν κάποια όρια. Και όταν το δημοσίευμα είναι καλοπροαίρετο, είναι πολιτικό δημοσίευμα, εκεί υπάρχει και απάντηση εν τοις πράγμασι. Εάν κάποιος υπουργός κάνει καλά τη δουλειά του ή δεν την κάνει. Αλλά, όταν υπάρχει προσωπική, αστήριχτη επίθεση και μάλιστα που δεν προσιδιάζει σε αντιμετώπιση ενός πολιτικού, σαφώς και η κυβέρνηση αντιτίθεται, το στηλιτεύει και θα είναι απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι επί του πρακτέου; Επειδή λέτε ότι όλα αυτά τα σενάρια δεν ωφελούν και κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, σήμερα μάθαμε, δεν ξέρω αν σας έχουν ενημερώσει από το υπουργείο Οικονομικών, ότι δανειστήκαμε στα έντοκα γραμμάτια με 2,20%, ενώ μέχρι τώρα ήταν 0,90%, όταν δεν έχει χρήματα να πληρώσει τις συντάξεις, το επίδομα ανεργίας και όλα αυτά. Γιατί καταφύγαμε σε αυτόν τον υψηλό δανεισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τους όρους δανεισμού θα τους διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών και γι` αυτό εγώ δεν έχω να πω τίποτε σήμερα. Μακάρι, βέβαια, να ήμασταν στη θέση να μη χρειαζόμαστε να δανειστούμε και να μη χρειάζεται να δανειστούμε με τέτοιους επαχθείς όρους.

ΣΩΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, χθες στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσής, χαρακτήρισε την εκτροπή του Αχελώου ως έργο ζωής, συντασσόμενος και με τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, η υπουργός κ. Μπιρμπίλη άφησε ανοιχτό το θέμα να μην γίνει κιόλας η εκτροπή. Έθεσε κάποιες προϋποθέσεις. Τελικά, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης γι` αυτό το ζήτημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εκφραστεί και από αυτό το βήμα εδώ στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, πριν τις εκλογές, σε μια ομιλία του στη Λάρισα, είχε κάνει λόγο για το έργο αυτό, για την εκτροπή του Αχελώου. Είναι ένα έργο που με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με τα σημερινά δεδομένα θα αναπτύξει την αγροτική παραγωγή της περιοχής και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Είναι ένα έργο το οποίο υπό τις σωστές προϋποθέσεις εντάσσεται και θα εντάσσεται στη συνολική πολιτική περί διαχείρισης των υδάτων, με περιβαλλοντική προσέγγιση για την οποία έχει δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Η υπουργός Περιβάλλοντος δεν ξέρει αυτή τη δέσμευση του Πρωθυπουργού; Γιατί επιμένει ότι πρέπει να έρθουν μελέτες και να δούμε τι θα γίνει με τις μελέτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως και γνωρίζει ποια είναι η θέση του Πρωθυπουργού. Βεβαίως και ξέρει ποια είναι η δέσμευση. Αλλά δεν βλέπω ότι υπάρχει αντίφαση με αυτά που σας είπα. Η υπουργός Περιβάλλοντος έχει χρέος να προστατεύει και το περιβάλλον σε όλες του τις εκφάνσεις και με όλες τις προϋποθέσεις. Η βούληση της κυβέρνησης είναι αυτή.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος, οι αυξήσεις που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και για τις συντάξεις θα κινούνται μέχρι 2%, στα όρια του πληθωρισμού είχε πει τότε ο Πρωθυπουργός. Ο πληθωρισμός το Δεκέμβρη του 2009 έκλεισε στο 2,6%. Άρα οι αυξήσεις που έχετε ανακοινώσει είναι κάτω από τα όρια του πληθωρισμού. Αυτό αποτελεί άλλη μια αθέτηση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση αυξήσεων. Ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική θα έρθει τώρα, στις αρχές του χρόνου, όπου θα καθορίζονται και οι αυξήσεις των μισθών.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πως αξιολογεί η κυβέρνηση το μέτωπο που φαίνεται ότι δημιουργούν η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, όσον αφορά μία νομοθετική της πρωτοβουλία και αναφέρομαι στο νομοσχέδιο περί ελληνικής ιθαγένειας των μεταναστών, υπό προϋποθέσεις, προφανώς. Και αν είστε διατεθειμένοι να ακολουθήσετε αυτή την προεκλογική σας δέσμευση, ακόμη και αν έχει βαρύ πολιτικό κόστος, όπως φαίνεται αυτό από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, να πω ότι από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται και κάτι άλλο: Ότι υπάρχει ένα συντριπτικό ποσοστό πολιτών που αποδέχεται να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Από κει και πέρα, είναι σαφής προεκλογική μας δέσμευση να λύσουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με την κοινωνία μας, όχι μόνο με τους μετανάστες, αλλά με την κοινωνία μας συνολικότερα και πως βλέπουμε ένα συγκεκριμένο σύγχρονο κοινωνικό θέμα. Βέβαια, εξαρτάται και με ποια ιδεολογική προσέγγιση το βλέπει ο καθένας. Το ΛΑΟΣ έχει τη δική του ιδεολογική προσέγγιση, στην οποία είμαστε σαφώς αντίθετοι. Δεν περιμέναμε και τίποτε διαφορετικό. Η Νέα Δημοκρατία όμως θα κληθεί πραγματικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθεί ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα και να έχει και μία τέτοια προσέγγιση. Όμως, για να κάνουμε και κάποιες διευκρινήσεις πάνω στο θέμα αυτό, πρώτα από όλα μιλάμε για νόμιμους μετανάστες. Γιατί υπάρχει και μία στρέβλωση της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Μιλάμε μόνο για νόμιμους μετανάστες. Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς δεν δικαιούται να μιλάει για «Δούρειο Ίππο», γιατί  ας μην ξεχνάμε  ότι το 1992, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε ανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία, με αποτέλεσμα να συρρεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών στην Ελλάδα χωρίς δικαιολογητικά, χωρίς χαρτιά, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, οι οποίοι αργότερα - πάνω από 150.000 - νομιμοποιήθηκαν από τον κ. Παυλόπουλο με επιχείρηση «σκούπα». Χωρίς καν ατομική προσέγγιση, χωρίς καν ατομική εξέταση του καθενός, εάν δηλαδή δικαιούται να νομιμοποιηθεί, εάν δικαιούται να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Γι αυτό όλα αυτά τα περί «Δούρειου Ίππου» τα επιστρέφουμε. Εμείς έχουμε υποχρέωση να έχουμε μία προσέγγιση σύγχρονη, προοδευτική, ανθρώπινη. Και επειδή άκουσα από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας  θα περιμένουμε να δούμε συνολικά την τοποθέτησή της, βεβαίως  ότι ως προϋπόθεση για να πάρουν τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς όπως λέγεται, την ελληνική ιθαγένεια, θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτον: Αυτά τα παιδιά, τα περισσότερα, πηγαίνουν στο σχολείο. Και αν παιδιά δεύτερης γενιάς μετανάστες, δεν πηγαίνουν στο σχολείο, τότε είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα της ελληνικής Πολιτείας και της κοινωνίας. Εμείς προσεγγίζουμε το όλο θέμα με βάση την ιδεολογία, τις αξίες και τις αρχές μας και βεβαίως, με κύριο γνώμονα και το δημόσιο συμφέρον.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω ένα σχόλιο γι` αυτά που είπε ο κ. Όλι Ρεν χθες στις Βρυξέλλες και την κατάσταση που παρουσίασε για την ελληνική οικονομία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις δηλώσεις του κ. Όλι Ρεν τις διάβασα και εγώ. Είναι μία προσέγγιση που έχει να κάνει με την πολύ άσχημη εικόνα της χώρας μας σε επίπεδο αξιοπιστίας. Αυτό το γνωρίζουμε. Δεν χρειαζόταν να μας το πει κάποιος άλλος για να το συνειδητοποιήσουμε τώρα. Το γνωρίζαμε και το γνωρίζουμε. Από κει και πέρα, βέβαια, το θετικό είναι ότι μέσα στην άποψη και την έκφραση του αρμόδιου για τα οικονομικά επιτρόπου, φαίνεται ότι η Ελλάδα αποκτά πλέον σημεία αξιοπιστίας. Γίνεται θετική αναφορά προς την ελληνική κυβέρνηση. Το θετικό είναι ότι αναγνωρίζεται ότι δρομολογείται η ανεξαρτητοποίηση των στατιστικών στοιχείων, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φαίνεται ότι υπάρχει μία θετική προοπτική για την αντιμετώπιση της χώρας μας από εδώ και πέρα. Βέβαια, με πάρα πολύ σκληρή δουλειά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 January 2010 - 15:32:39 UTC