Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-01-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 246981367

Έκδοση 1

brf1901

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Χθες και σήμερα η κυβέρνηση δίνει μια ακόμη μάχη στις Βρυξέλλες, για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την αποφασιστικότητά μας να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, να ανατάξουμε την οικονομία, να προβούμε σε διοικητική και ριζική αναδιάρθρωση στις δομές και τις λειτουργίες του κράτους, αφήνοντας πίσω τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης και αντιμετωπίζοντας με ευθύνη και σοβαρότητα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου σε πρώτη φάση να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για τις ριζικές τομές σε οικονομία, κράτος και κοινωνία που θα επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, θα θέσουν τέλος σε ένα αναποτελεσματικό κράτος που τρέφει τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και καταλήγει να είναι εχθρικό προς τον ίδιο τον πολίτη. Και μιλώ βέβαια και για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που θα οδηγήσει το θεσμό της τοπικής, περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και του επιτελικού κράτους, στον 21ο αιώνα.

Και σε επίπεδο κοινωνίας, όμως, αντιμετωπίζουμε χρόνια ζητήματα συνοχής και εύρυθμης λειτουργίας της, όπως είναι τα θέματα των μεταναστών, της ενσωμάτωσής τους, του ασύλου και της χορήγησης ιθαγένειας, πάντοτε υπό τις προϋποθέσεις του νόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραθέτει γεύμα εργασίας στον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτιέρες, αρμόδιο για τους πρόσφυγες, και στους συνεργάτες του, προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά και να ανταλλάξουν απόψεις για αυτά τα θέματα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή διαβάζω ότι υπάρχουν πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομία, η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει και άλλα οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, την αμφισβήτηση που υπάρχει για το σχέδιό της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα να εξηγήσω ότι στη χθεσινή και τη σημερινή συνεδρίαση, τα πρώτα δείγματα που έχουμε είναι θετικά. Πάντοτε βέβαια τηρουμένων των αναλογιών, το πώς φτάσαμε να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις. Συνεπώς, το στοίχημα το δικό μας είναι να μπορέσουμε -και θα το κάνουμε αυτό- να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας, να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε εξαγγείλει -είμαστε έτοιμοι γι` αυτό και σε νομοθετικό επίπεδο- να δώσουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας μας στον βαθμό που της ανήκει, κάνοντας πράξη, μέσα από νομοθετική πρωτοβουλία, την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και την αναγωγή της σε Αρχή. Κάτι που να προσιδιάζει δηλαδή και με τις Ανεξάρτητες Αρχές που προβλέπει το Σύνταγμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ξανά αξιόπιστοι. Αυτή τη μάχη δίνουμε σε αυτή τη φάση και σαφώς θα την κερδίσουμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δηλαδή, αν ανεξαρτητοποιήσετε τη Στατιστική Υπηρεσία, πιστεύετε ότι θα εντυπωσιαστούν και θα πειστούν κατ` επέκταση οι Βρυξέλλες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι θέμα εντυπωσιασμού, είναι θέμα πειθούς, βεβαίως, αφού τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα προέρχονται, δυστυχώς, κυρίως από τη μεγάλη αναξιοπιστία, που έχουμε σαν χώρα. Συνεπώς, όποια βήματα και μάλιστα όταν είναι αποφασιστικά και ριζικά, τείνουν προς την εξάλειψη αυτής της αναξιοπιστίας, αυτά αξιολογούνται θετικά. Και με δεδομένο ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Γιατί έχουμε και άλλα βήματα αξιοπιστίας να κάνουμε, όπως είναι η σοβαρή εκτέλεση μέσα από ασφαλιστικές και θεσμικές δικλίδες του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να πείσουμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο, ότι υπάρχει στρατηγική για την οικονομία μας, μέσα από τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές τις οποίες κάνουμε, προτείνουμε και θα υπάρχουν ως αποτέλεσμα και της αξιοπιστίας μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν παρ` ελπίδα, όμως, οι Βρυξέλλες σας ζητήσουν όντως ένταση των προσπαθειών αυτών και υπό τη μορφή αυτής της έντασης, νέων μέτρων, εσείς προτίθεστε να τα λάβετε ως διορθωτικές κινήσεις που θα αποκαταστήσουν περαιτέρω το κύρος αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα κριθεί μέσα στο Φεβρουάριο. Ένα πρόγραμμα το οποίο δεν αφορά μόνο τη σταθερότητα, αλλά την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας μας. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, πέρα από ένα τυπικό πρόγραμμα σταθερότητας, όπως είχαμε υποχρέωση να υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό ήδη εκτιμάται. Προσδοκούμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτιμηθεί δεόντως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Άρα, να μιλάμε εκ των προτέρων για περαιτέρω μέτρα, νομίζω ότι είναι άκαιρα και δεν εμπίπτουν στο σκοπό μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μπορεί να χαρακτηρίζετε τα μέτρα άκαιρα, παρ` όλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες ήδη παρουσίασε και ένα δεύτερο σχέδιο, εναλλακτικό, στην περίπτωση που το Σχέδιο Σταθερότητας δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο σχέδιο μιλάτε, όταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης που υποβάλουμε, θα εξεταστεί, θα συζητηθεί. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, άρα μιλάμε και φθάνουμε μόνο μέχρι εκεί.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εφεδρικό σχέδιο η κυβέρνηση δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν υπάρχει σχέδιο Β. Είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσιάζουμε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Να περάσω στο αγροτικό. Νιώθω απ` αυτά που ακούω τις τελευταίες ώρες και την κυβέρνηση και τους αγροτοσυνδικαλιστές, μια δυστοκία στην επικοινωνία σας. Δηλαδή, οι συνδικαλιστές αγρότες λένε πως την ίδια στιγμή που εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχει σάλιο μάλιστα έχει ειπωθεί από κυβερνητικό στέλεχος...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό έχει να κάνει με το ασφαλιστικό, βέβαια...

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ναι, δεν έχει σημασία. Είπατε ότι δεν υπάρχουν γενικότερα λεφτά. Την ίδια στιγμή οι αγρότες λένε ότι καλά θα κάνετε να τα βρείτε και μέχρι να τα βρείτε, εκείνοι θα μείνουν στα σημεία που είναι αποκλεισμένοι οι δρόμοι. Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση; Ούτε διατεθειμένους τους βλέπω να πέσουν στη διαδικασία των συσκέψεων, της ανταλλαγής απόψεων. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς και στο αγροτικό ζήτημα, έτσι όπως το ονόμασε και το ανήγαγε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εφαρμόζουμε την άποψή μας και τον άξονα που έχουμε χαράξει σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Δεν θέλουμε να κάνουμε μπαλώματα, δεν θέλουμε να δώσουμε πάλι ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσουμε να ανοίξουν τους δρόμους. Εμείς και στο αγροτικό ζήτημα θα κάνουμε βαθιές, ριζικές αλλαγές. Τέτοιες αλλαγές που θα αποτρέπουν, που δεν θα υπάρχει λόγος, του χρόνου τέτοια εποχή, να βρίσκονται ξανά στους δρόμους. Εκείνο το οποίο συμμεριζόμαστε όλοι είναι ότι οι αγρότες έχουν μεγάλα προβλήματα -αυτό το συμμερίζεται όλος ο ελληνικός λαός- προβλήματα που έχουν και οι υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις. Στους αγρότες υπάρχει και η γνωστή ανασφάλεια που πηγάζει εκ του επαγγέλματός τους. Από κει και πέρα, όμως, το να ερχόμαστε με «παραδοσιακές» μεθόδους να δώσουμε κάτι, για να παζαρέψουμε με τους αγρότες, εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε. Έχουμε σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε μέσα από ένα συγκεκριμένο διάλογο. Ενώ παράλληλα διαμορφώνονται, συνδιαμορφώνονται τακτικές και στρατηγικές. Ο διάλογος αυτός θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να βάλουμε τα θεμέλια για μια μεγάλη ανατροπή και στα αγροτικά θέματα. Από κει και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και υπενθυμίζουμε και στους αγρότες, αλλά και στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνησή μας, όπως είπα και χθες, μέσα σε τρεις μήνες έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση και την ελάφρυνση των αγροτών. Τους εντάξαμε στην ευεργετική ρύθμιση για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχουμε δεσμευθεί για την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7% σε 11%. Τους έχουμε εντάξει στις ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν για τα δάνειά τους, στις ρυθμίσεις για το ΤΕΜΠΜΕ και μια σειρά από άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις τους, με τον ΕΛΓΑ. Χρόνια και εκκρεμή ζητήματα, με το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και ετοιμάζουμε να αλλάξουμε και τη νομοθεσία για τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, να υπενθυμίσω κάτι που έκανα και χθες, αλλά νομίζω ότι λόγω των ημερών θα πρέπει να το υπενθυμίζουμε, ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πληρωθούν όλες οι υπόλοιπες αγροτικές κοινοτικές αποζημιώσεις με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πλήρωνε γιατί δεν υπήρχε η ψηφιοποίηση των μητρώων. Τον Οκτώβρη, πριν από δύο μήνες, το ποσοστό ψηφιοποίησης ανερχόταν σε 28% και τώρα τον Ιανουάριο σε 82%, που σημαίνει ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί. Άρα και σε άμεσο χρονικό πεδίο θα λάβουν τις αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται. Αλλά, επιμένουμε ότι χρειάζονται βαθιές, ριζικές αλλαγές. Οι αγρότες σαφώς και θέλουν την προσοχή μας. Πρέπει, όμως, να κάνουμε κάτι διαφορετικό και θα το κάνουμε με πολύ πιο βαθύ ορίζοντα, απ` αυτά που γινόταν σε προηγούμενες εποχές.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Επί τούτου. Αυτά τα ακούσαμε και χθες. Τώρα τι γίνεται. Οι αγρότες δεν φεύγουν. Υπάρχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ότι είναι κλειστοί οι δρόμοι. Είναι κλειστοί οι δρόμοι και είναι κομμένη η Ελλάδα σε τέσσερα διαφορετικά κομμάτια. Ήδη, η Βουλγαρία θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το να εξαγγείλετε τα ίδια μέτρα που είπατε και χθες, δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι μια εκτίμηση, η οποία γίνεται από εσάς. Εμείς προσπαθούμε, μέσα από ένα σχέδιο, μέσα από σταθερά βήματα, να διασφαλίσουμε και την ελεύθερη συγκοινωνία και την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών. Αυτό γίνεται μέσα από διαδικασίες. Θα γίνει και μέσα από διαδικασία διαλόγου. Θέλουμε, και στο τέλος θα πείσουμε τους αγρότες για το ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο και για τα μέτρα και άμεσα μέτρα τα οποία τους καλούμε, ούτως ή άλλως, να συνδιαμορφώσουμε. Κάτι το οποίο προσδοκούμε ότι θα γίνει.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αγρότες δεν ζητούν αποσπασματικά μέτρα. Ζητούν εγγυημένη τιμή στα προϊόντα τους. Σε αυτό, τι λέει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εμείς δεν κάνουμε και δεν σχεδιάζουμε αποσπασματικά μέτρα. Θα ήταν, όπως είπα και προηγουμένως, πολύ εύκολο να έρθουμε με ένα αποσπασματικό μέτρο και να λύσουμε τα μπλόκα, να λύσουμε, υποτίθεται προσωρινά, το θέμα των αγροτών, έτσι ώστε να είμαστε ήσυχοι. Θέλουμε να κάνουμε -και θα κάνουμε- διαφορετικά βήματα, όπως είπα και προηγουμένως. Βήματα αλλαγής και ανατροπής των μέχρι τώρα κατεστημένων και στο αγροτικό ζήτημα. Ως προς τις εγγυημένες τιμές, είναι ένα μεγάλο θέμα. Έχει σχέση και με τις κοινοτικές επιβολές και με τις κοινοτικές δεσμεύσεις που έχουμε. Και επιτέλους, θα πρέπει να δώσουμε και ορίζοντα, έτσι ώστε οι αγρότες να απελευθερωθούν, να έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και στις αγροτικές τους παραγωγές και στην ύπαρξή τους ως επαγγελματική τάξη, με προβλήματα και με δικαιώματα.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αυτός ο διάλογος ποια μορφή θα πάρει. Διότι, ο διάλογος που είπατε θα γίνει μέσα σε μια εβδομάδα, έχετε καλέσει τους αγρότες. Αυτό το μεσοδιάστημα, να αναμένουμε από την κυβέρνηση κάτι διαφορετικό; Δηλαδή, ο διάλογος αυτός θα γίνει, θα πάνε οι υπουργοί εκεί ή ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τους αγρότες; Τι διαφορετικό, ακριβώς, σκοπεύετε να κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διάλογος ξεκινά τη Δευτέρα. Μέχρι τη Δευτέρα, εμείς κάνουμε βήματα, ημέρα με την ημέρα, προσπαθούμε να είμαστε σε συνεννόηση και με τους αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα, αλλά και να κάνουμε ένα διάλογο και συνεννόηση με όλες τις αγροτικές οργανώσεις. Γιατί στα μπλόκα δεν υπάρχει και ενιαίος φορέας, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος διαλόγου. Εμείς καλούμε όλους τους αγρότες να έρθουν στο διάλογο. Να σταματήσουν, δηλαδή, τα μπλόκα για να μην υπάρχει και κοινωνική αναταραχή και να μην υπάρχουν τάξεις οι οποίες αντιστρέφονται και έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα. Κάτι το οποίο, δυστυχώς, θα δούμε να γίνεται αυτές τις ημέρες. Αλλά, προσδοκούμε ότι σε αυτό το διάλογο θα προσέλθουν οι αγρότες σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις μορφές εκπροσώπησής τους.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια ώρα που καλείτε τους αγρότες σε διάλογο, είχαμε την πρώτη εισαγγελική παρέμβαση της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για τα μπλόκα των αγροτών. Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν ορίζεται ούτε από την εκτελεστική, ούτε από τη νομοθετική εξουσία. Εφόσον ο οποιοσδήποτε εισαγγελέας διαπιστώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο παράπτωμα, κάνει τη δουλειά του, ασκεί τα καθήκοντά του. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να πείσουμε τους αγρότες, με ουσιαστικά επιχειρήματα. Πράγμα το οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κα. Μπατζελή, με ένα πολύ επισταμένο και συστηματικό τρόπο, προσπαθεί να κάνει όλο αυτό το διάστημα και βεβαίως συνεχίζεται η προσπάθεια αυτή.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν πειστούν με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, οι εισαγγελικές παρεμβάσεις είναι ένας τρόπος για να λυθούν τα μπλόκα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θέλουμε να πείσουμε με επιχειρήματα. Όπως είπα και προηγουμένως, θέλουμε η πειθώ μας να έχει βάθος, προκειμένου να λυθούν και τα μεγάλα ζητήματα της αγροτιάς μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Έως την έναρξη του διαλόγου τη Δευτέρα κ. Εκπρόσωπε, να αναμένουμε από την κυβέρνηση μια πρωτοβουλία, η οποία ενδεχομένως θα αποκλιμακώσει την ένταση και τα μπλόκα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός κα. Μπατζελή εργάζεται, ώρα με την ώρα, για να υπάρχει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Βεβαίως, μέσα από συμφωνίες, από διαλόγους, οι οποίες συμφωνίες θα είναι ανοιχτές πάνω στα μεγάλα ζητήματα και με τον τρόπο που έθεσα προηγουμένως.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Το πρωί από ό,τι μαθαίνουμε, έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μια ευρεία σύσκεψη στελεχών για τον πολιτικό προγραμματισμό και την αποτίμηση της κυβερνητικής δραστηριότητας. Μπορείτε να μας πείτε πώς σχεδιάζει, το επόμενο διάστημα, τις πρωτοβουλίες της η κυβέρνηση και πώς αποτιμά το μέχρι τώρα έργο της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αποτίμηση του μέχρι τώρα έργου της, έχει γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πριν από λίγες ημέρες, στο Ζάππειο, με την ολοκλήρωση των 100 πρώτων ημερών στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Μια αποτίμηση, την οποία κρίνουμε θετική και βέβαια τη θέτουμε μόνο ως έναρξη μιας πολύ μεγάλης και σκληρής δουλειάς που έχουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση από εδώ και πέρα. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Από εκεί και πέρα, τίθενται οι προτεραιότητες, οι οποίες θα ανακοινώνονται. Υπάρχει ένα τεράστιο νομοθετικό έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε μέσα στη Βουλή, μέσα από συγκεκριμένα νομοσχέδια, τα οποία θα έχουν να κάνουν με την οικονομία. Έχουμε φορολογικό νομοσχέδιο, έχουμε διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, έχουμε Εξεταστικές Επιτροπές που θα πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι μια σειρά από ζητήματα, τα οποία έχουμε μπροστά μας, με πολύ σκληρή δουλειά από όλους βέβαια τους συναδέλφους βουλευτές όλων των κομμάτων.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή τη σύσκεψη, ασχοληθήκατε με το αγροτικό ζήτημα, με τις κινητοποιήσεις των αγροτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο,τι ειπώθηκε σε αυτή τη σύσκεψη, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να το πω, με δεδομένο ότι είναι μια εσωτερική σύσκεψη. Αυτά που βγάζουμε προς τα έξω είναι αυτά που μας εκφράζουν. Εννοείται ότι ανησυχούμε για τους αγρότες. Και ανησυχούμε στην ουσία και σε βάθος, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, που υπάρχει μέχρι τώρα, στο αγροτικό ζήτημα. Άρα, σαφώς είναι από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης να ασχοληθούμε με το αγροτικό ζήτημα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τα προβλήματα που υπάρχουν στον συντονισμό της κυβέρνησης και πως θα αντιμετωπιστούν, τα κουβεντιάσατε κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο συντονισμό της κυβέρνησης, το έχω πει και άλλη φορά και το επαναλαμβάνω. Έχουμε ανοίξει όλα τα μεγάλα ζητήματα μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Κάποια τα έχουμε ήδη κλείσει κιόλας, όπως είναι οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ και η αποκατάσταση της αντικειμενικότητας, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στις προσλήψεις, που είχε πληγεί πάρα πολύ άσχημα επί Νέας Δημοκρατίας. Από κει και πέρα έχουμε ανοιχτά ζητήματα και για αυτό ακριβώς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού, αφού όλα αυτά τα θέματα προχωρούν και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μιας και είπατε για το ΑΣΕΠ. Διαβάζω ότι στο Κτηματολόγιο, ο κ. Αρβανίτης έκανε κάτι τσαχπινιές εκεί, λέει, με μία προκήρυξη και ανάγκασε την υπουργό του ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το λέτε πολύ τσαχπίνικα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τσαχπίνης είναι ο κ. Αρβανίτης και αφού προκάλεσε και την παρέμβαση της κ. Μπιρμπίλη. Σκέπτεστε να κάνετε κάποια δραστική ενέργεια ή θα παρακολουθείτε έτσι τους διαφόρους να καταπατούν το ΑΣΕΠ και εσείς μετά να το επικαλείστε στα λόγια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως αποδείχθηκε δεν παρακολουθούμε την καταστρατήγηση του ΑΣΕΠ. Αμέσως μόλις αντελήφθη η αρμόδια υπουργός κ. Μπιρμπίλη ότι υπήρχε θέμα αμφιβολίας για αυτές τις προσλήψεις, αν υπάγονται στο ΑΣΕΠ ή όχι, τις ανακάλεσε αμέσως κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι παρακολούθηση από μακριά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, με τον κ. Αρβανίτη τι θα γίνει που έκανε κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση; Έπρεπε, δηλαδή, να παρέμβει η υπουργός για να λυθεί; Αλλιώς, αν δεν παρενέβαινε η υπουργός, ο κ. Αρβανίτης, ο συγκεκριμένος ή οποιοσδήποτε άλλος, θα την έκανε τη δουλειά του μια χαρά. Θα μείνει ατιμώρητος ή είναι απλώς στα λόγια η νουθεσία και οι παρεμβάσεις σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι στα λόγια, είναι στις πράξεις. Η παρέμβαση της κ. υπουργού ήταν άμεση και βέβαια αυτό το θέμα το βλέπουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Άκουγα καθώς ερχόμουν τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζή να λέει ότι στην «ΤΡΑΜ ΑΕ» υπήρξαν το διάστημα 2004 μέχρι και σήμερα, 500 και πλέον διορισμοί αορίστου χρόνου. Τι θα γίνει, αφενός, με τους εργαζόμενους. Και δεύτερον αν η διοίκηση, η οποία παραμένει ίδια θα λογοδοτήσει και πολιτικά αλλά και ποινικά, εφόσον προκύψουν τέτοιες ευθύνες. Και γενικότερα σκέφτεται η κυβέρνηση να εντάξει στους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ και τις επιχειρήσεις ΔΕΚΟ, όπως «ΤΡΑΜ», όπως «Κτηματολόγιο».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα αυτοί οι διορισμοί, επειδή διάβασα και εγώ της έκθεση του κ. Ρακιτζή, έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το όργιο προσλήψεων στην «ΤΡΑΜ ΑΕ» και σε άλλες παρόμοιου χαρακτήρα εταιρίες, το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα και εννοείται ότι θα πάρουν το δρόμο προς την αποκατάσταση της νομιμότητας. Όποιος έχει διοριστεί παράνομα, θα έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Και βεβαίως περιμένουμε και το ακριβές πόρισμα του κ. Ρακιτζή για να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση. Δεν μπορεί τα χρήματα του ελληνικού λαού να κατασπαταλώνται με αυτόν τον τρόπο, για προσλήψεις δηλαδή και διορισμούς που έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας καθαρά για πελατειακούς και κομματικούς λόγους. Εκεί δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Επί ΠΑΣΟΚ είχαν παγώσει οι προσλήψεις. Και στην «ΤΡΑΜ ΑΕ» και στη «ΜΕΤΡΟ» υπήρχαν παράνομες προσλήψεις και παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να επιμείνω λίγο σε αυτό. Η διοίκηση παραμένει η ίδια, η διοίκηση, δηλαδή, που από 156 εργαζόμενους...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα αλλάξει η διοίκηση μέσα στο πλαίσιο αλλαγής όλων των αναλόγων διοικήσεων.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα που μιλά για κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης με αποτέλεσμα να έχουν θορυβηθεί και κάποιοι εργαζόμενοι εδώ, και δεν εννοώ μέσα στην αίθουσα εννοώ ευρύτερα. Έχετε απάντηση για αυτό; Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συζητείται η κατάργηση κάποιων Γενικών Γραμματειών, οι οποίες κατά την διαπίστωσή μας δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν. Η κατάργησή τους, όμως, θα ανακοινωθεί όταν υπάρχει και δεδομένη απόφαση. Και σαφέστατα δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους εργαζόμενους σε αυτές τις Γενικές Γραμματείες, αφού θα παραμείνουν στη θέση τους ή θα ενταχθούν σε άλλη Γενική Γραμματεία.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή, κ. εκπρόσωπε αυτή η ιστορία με τις καταργήσεις Γενικών Γραμματειών προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό το πράγμα προέκυψε επειδή δεν βρίσκετε Γενικούς Γραμματείς; Τότε γιατί προκηρύχτηκαν αυτές οι θέσεις τον Οκτώβριο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προκηρύξαμε τις θέσεις όλων των φορέων, των Γραμματειών, των Οργανισμών, τις οποίες βρήκαμε. Από κει και πέρα όταν υπάρχει η διαπίστωση και η αξιολόγηση ότι κάποιοι Οργανισμοί, κάποιοι φορείς, κάποιες Γενικές Γραμματείες θα καταργηθούν, αυτό το κάνουμε και εννοείται ότι δεν θα πληρωθούν οι θέσεις. Βέβαια, από τα 20.000 βιογραφικά, θα μπορούσαμε να βρούμε Γενικούς Γραμματείς και για αυτές τις Γραμματείες. Όταν όμως πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής τους, τότε τις καταργούμε και μόνο αυτό είναι το κριτήριο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αφού το λέτε έτσι μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα καλυφθούν οι θέσεις που δεν θα καταργηθούν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σύντομα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μέχρι το Πάσχα, μέχρι το καλοκαίρι, κάτι να προσανατολιζόμαστε και εμείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιο νωρίς από το Πάσχα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και μία τελευταία ερώτηση: Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία πότε θα κατατεθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω. Ακούσατε κάποια απόφαση ότι θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία; Να σας πω σε αυτό  γιατί είναι εύλογη η απορία σας  τέθηκε και στην συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο και μετά. Εμείς ως προς τα ψευδή στοιχεία, τα οποία αποστέλλονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως δήθεν αληθή για την ελληνική οικονομία, το θέμα το εξετάζουμε βλέπουμε. Ήδη, εδώ και αρκετό καιρό έχει ανακοινωθεί ότι έχει συσταθεί - και «τρέχει» στις εργασίες της - μία επιτροπή συστημένη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία θα εξάγει σχετικό πόρισμα για το με ποιον τρόπο γινόταν αυτή η παραπληροφόρηση, η διοχέτευση  αν γινόταν  στοιχείων, που παραπλανούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα άκρως αναξιόπιστοι. Όταν θα υπάρξει το πόρισμα αυτής της επιτροπής, θα δούμε και την πορεία που θα διαγράψουμε ως προς αυτό το θέμα. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της νομιμότητας και καταμερισμός ευθυνών, όπου και σε όποιον υπάρχουν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 January 2010 - 18:14:13 UTC