Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-01-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 248566173

Έκδοση 1

brf2801

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

" Στη δύσκολη αυτή για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία, μένουμε προσηλωμένοι στο σχέδιό μας για αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και ριζικές αλλαγές στις δομές του κράτους, υλοποιώντας παράλληλα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Καταργούμε δημόσιους οργανισμούς που ουσιαστικά δεν λειτουργούν ή που υπολειτουργούν και δεν επιτελούν το έργο για το οποίο έχουν συσταθεί. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των οργανισμών αυτών, είναι πολλαπλάσιο από τα οφέλη που θα έπρεπε να προσφέρουν προς τον ελληνικό λαό. Συγχωνεύουμε ακόμη δημόσιους οργανισμούς με στόχο, αφενός μεν, να μειωθούν οι υπερβολικές δαπάνες, αφετέρου δε, να εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα η κυβερνητική πολιτική. Περισσότεροι από 200 φορείς αξιολογήθηκαν και θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Υποσχεθήκαμε συμμάζεμα του κράτους και το κάνουμε άμεσα.

" Στον τομέα της εργασίας προωθούμε μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, για ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, με συνεχείς ελέγχους και της υπέρογκης σπατάλης στους κλάδους υγείας, αλλά και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων, με αύξηση του επιδόματος της ανεργίας.

" Δεσμευτήκαμε για διαφάνεια στο δημόσιο βίο, για Δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη και προχωράμε σε υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, με νομοσχέδιο που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Καστανίδης. Το νομοσχέδιο αυτό που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ώρες, αφορά στην αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με γνώμη της Βουλής, που θα εξασφαλίζει την αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική, με τα γνωστά αποτελέσματα, αλλά και στην επαναφορά του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων που θα ενισχύσει ουσιαστικά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση ανοίγει όλα τα θέματα. Εργάζεται για όλα τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και σε αυτό τον αγώνα χρειαζόμαστε συμπαραστάτη μας την κοινωνία.

" Για άλλη μια φορά καλούμε τους αγρότες μας να ανοίξουν τα μπλόκα και τα σύνορα, όπου υπάρχουν κινητοποιήσεις. Να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτού του είδους και να προσέλθουν σε διάλογο. Εμείς δεν τάζουμε αμφιβόλου νομιμότητας επιδοτήσεις που εκθέτουν τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς και που καλείται στο τέλος να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Εμείς απαντάμε με ουσιαστικό και μακρόπνοο σχέδιο για τα μεγάλα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής. Απαντάμε έμπρακτα. Η απάντησή μας είναι οικονομική στήριξη ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2010, με πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγροτικής αγοράς.

Καλούμε, λοιπόν, όλη την κοινωνία δίπλα μας, σε συστράτευση για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, αναρωτιέμαι πώς ακούγεται το να χαρίζονται χρέη 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια εταιρεία, όπως είναι η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, με τη γνωστή της ανάμιξη, στο γνωστό σκάνδαλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχει δημιουργηθεί από χθες, ένα ζήτημα το οποίο είναι πραγματικά μεγάλο, από τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης δήλωσε  και όντως έτσι είναι- ότι υπάρχει διαπίστωση από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθ` ότι ο ισολογισμός και ο απολογισμός για το απερχόμενο οικονομικό έτος είναι νομοσχέδιο και συνοδεύεται αναγκαστικά από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαγραφές οφειλών της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν μια περίπτωση: Την περίπτωση της εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ. Εδώ, είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα. Είναι μια υπόθεση για την οποία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά αναμένουμε και την εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστώσουμε τι έγινε πραγματικά σε αυτή την περίπτωση, με τόσο μεγάλο οικονομικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο.

ΠΑΠΠΑ: Πέρα από τον τρόπο που θα κινηθεί η Δικαιοσύνη, ήθελα να σας ρωτήσω, πολιτικά, πώς θα το χειριστεί η κυβέρνηση, δηλαδή, να περιμένουμε Εξεταστική ίσως ή κάτι άλλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη, από χθες, υπάρχει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει έλεγχος και σε επίπεδο υπουργείου Οικονομικών, για να διαπιστωθεί τι συνέβη σε αυτή την περίπτωση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι παραγράφηκαν τα χρέη ή υπάρχει μια αναστολή στην καταβολή του χρέους; Γιατί, εγώ άκουσα το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό, σήμερα το πρωί, ο οποίος μας είπε ότι πήραν παράταση, πήγαν στα δικαστήρια αυτοί οι άνθρωποι, κατέθεσαν μια αίτηση αναστολής και εκ του νόμου, δικαιούνται να «παγώσει» το 90% των οφειλών και να διεκδικήσει το δημόσιο το 10%, μέχρι να βγει τελεσίδικη απόφαση. Αυτό το ξέρει η κυβέρνηση ή δημιουργεί μόνο εντυπώσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η κυβέρνηση δεν δημιουργεί εντυπώσεις. Αναφέρεται το θέμα αυτό στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου -το οποίο είναι μια από τις δικαστικές Αρχές- που συνοδεύει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και στη συγκεκριμένη σελίδα της έκθεσης αυτής, αναφέρονται αυτά ως διαγραφέντα έσοδα. Όταν λέμε «διαγραφέντα έσοδα» εννοούμε έσοδα τα οποία διαγράφηκαν. Γι` αυτό ακριβώς, όμως, λέμε ότι υπάρχει σε εξέλιξη και εισαγγελική έρευνα, αλλά διενεργείται και έλεγχος στο υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί, εάν πραγματικά χαρίστηκαν αυτά τα τεράστια ποσά σε αυτή την εταιρεία, εάν διαγράφηκαν και με ποιο τρόπο έγινε αυτό και ποιες είναι οι ευθύνες αυτών που το έκαναν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, δεν μπορεί να μας πει η κυβέρνηση, εάν είναι μια συνήθης πρακτική; Η διαγραφή του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τα έσοδα είναι για φέτος, ότι δεν θα τα εισπράξει φέτος το κράτος. Αυτό το απλό πράγμα, δεν μπορεί να μας το πει η κυβέρνηση και χρειάζεται εισαγγελική έρευνα, αν έγινε μια ρύθμιση στην υπόθεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε τίποτε. Προς το παρόν υπάρχει εισαγγελική έρευνα. Αλλά και ο έλεγχος που γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών και όταν ολοκληρωθεί θα ανακοινωθεί επισήμως.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Στη συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, επειδή είναι η συνήθης πρακτική, όταν επιβάλλονται πρόστιμα, να πηγαίνουν οι εταιρείες, να καταβάλουν το 10% και να προσφεύγουν για το υπόλοιπο. Γιατί η κυβέρνηση, πριν εξετάσει αν περί αυτού πρόκειται, το παρουσιάζει ως μείζον θέμα, ή ως μια παρανομία, ή ως κάτι το μεμπτό, αφού ακόμα δεν έχετε καταλήξει περί τίνος πρόκειται; Αν είναι δηλαδή μια συνήθης πρακτική ή αν όντως υπάρχει κάτι ύποπτο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν παρουσίασε τίποτε, γι` αυτό είπα προηγουμένως ότι δεν υπάρχει θέμα εντυπώσεων. Έγινε μια συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ο υφυπουργός Οικονομικών ήταν υποχρεωμένος να εκθέσει τα δεδομένα που υπήρχαν ενώπιόν του και ενώπιον της επιτροπής. Και το μόνο που έκανε ο κ. Σαχινίδης στην Επιτροπή της Βουλής είναι να κατονομάσει ακριβώς, όπως είχε υποχρέωση να το πράξει, για ποια εταιρεία πρόκειται. Γι` αυτό ακριβώς είμαστε επιφυλακτικοί και λέμε ότι είναι σε διαδικασία εισαγγελική έρευνα, σε εξέλιξη, όπως και έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών. Για να μπορούμε να απαντάμε σοβαρά, γνωρίζοντας και τις συνέπειες της απάντησής μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επ` αυτού, γνωρίζετε εάν η συγκεκριμένη εταιρεία είχε καταβάλει, ως προβλέπεται, το 10% για να διεκδικήσει το «πάγωμα» δικαστικά του υπόλοιπου χρέους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα ήθελα να απαντήσω επ` αυτού. Σας είπα ότι θα υπάρξει σοβαρή απάντηση, μέσα και από την εισαγγελική έρευνα και τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι όντως χαρίστηκαν αυτά τα χρέη και διαγράφησαν, η πρόθεσή σας είναι να κάνετε κάποια περαιτέρω βήματα και να προχωρήσετε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην περίπτωση αυτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, τα περαιτέρω βήματα, ούτως ή άλλως, γίνονται αυτεπάγγελτα, αφού έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα να διενεργήσει εξέταση, η οποία υποχρεούται σύμφωνα με το νόμο να διενεργηθεί αυτεπαγγέλτως. Άρα, ήδη, το πρώτο βήμα έχει γίνει προκειμένου να διαπιστωθούν εάν υπάρχουν ευθύνες. Από εκεί και πέρα, φυσικά, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ευθύνες, θα υπάρχει και συνέχεια σε όλα επίπεδα. Αυτό είναι δεδομένο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση για την εκτίναξη των spreads και τον ακριβό το δανεισμό της χώρας μας. Και μάλιστα, υπάρχουν σήμερα και δημοσιεύματα και συζητιέται πολύ έντονα ότι εξαιτίας των χειρισμών του οικονομικού επιτελείου έγινε, πετύχαμε αυτά τα υψηλά επιτόκια, ότι δηλαδή αποκάλυψε τις προθέσεις ότι θα δανεισθεί από ασιατικές χώρες και γι` αυτό εκτινάχτηκαν τα spreads. Τι απαντά η κυβέρνηση σ` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα να εξηγήσουμε το πώς γίνεται αυτή η διαδικασία. Σε αυτή τη διαδικασία, ακριβώς, υπάρχει επίσημη απάντηση ότι ουδεμία εντολή έχει δοθεί σε καμία τράπεζα, προκειμένου να γίνουν αυτές οι συμφωνίες, έτσι όπως περιγράφηκαν. Από εκεί και πέρα, είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα και δεν μπορούμε να παίζουμε με την τύχη της οικονομίας μιας ολόκληρης χώρας. Άρα, οι φήμες και αυτά που διαδίδονται θα πρέπει να ελέγχονται προτού αναπαραχθούν. Γιατί ακριβώς υπάρχει έδαφος για να παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της χώρας μας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δουλεύει πάρα πολύ σκληρά. Δουλεύει μεθοδευμένα και σε όλες τις κατευθύνσεις. Είναι σαφές και προφανές ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις, ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ακόμη και γεωγραφικές, ως προς το δανεισμό. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, να έχει ανατεθεί σε τράπεζα, να διερευνήσει για την αγορά από την Κίνα, έτσι όπως βγήκε προς τα έξω και υποτίθεται ότι εξ αιτίας αυτής της φήμης δημιουργήθηκε αυτή η αναταραχή.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν μιλούν πάντως, αυτοί που σας κατηγορούν για λάθος χειρισμούς, μόνο για το θέμα με τους Κινέζους. Μιλούν και για το γεγονός ότι βιάστηκε η κυβέρνηση, βιάστηκαν οι αρμόδιοι να προαναγγείλουν ότι το Φεβρουάριο θα εκδοθεί ένα νέο δεκαετές ομόλογο, με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι να κάνουν πάρτι, όπως είπαν πολλοί χθες, στις αγορές. Υπάρχει λάθος χειρισμός ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει λάθος χειρισμός. Αυτό που γίνεται σήμερα, αυτό το «πάρτι των κερδοσκόπων» όπως είπατε εσείς  εγώ δεν το χαρακτηρίζω πάρτι, λέω απλώς ότι υπάρχει έδαφος για κερδοσκοπία, είναι προφανές ότι γίνεται παιχνίδι κερδοσκοπίας εις βάρος της ελληνικής οικονομίας- οφείλεται ακριβώς στο ότι έχουμε μια οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, η οποία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και η οποία δίνει λαβές, δημιουργεί το υπέδαφος, έτσι ώστε να γίνονται αυτά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Να δείξουμε προς τα έξω ότι η ελληνική οικονομία είναι μια οικονομία η οποία αντέχει, η οποία μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και έχει τέτοιες δομές και υποδομές που μπορεί να σταθεί και διεθνώς. Και αυτό ήδη το κάνουμε με πολύ δουλειά. Και ήδη, όπως είπα και χθες, υπάρχουν τα πρώτα θετικά σημεία αξιοπιστίας τα οποία, αφενός μεν πρέπει να εκμεταλλευτούμε και αφετέρου δεν πρέπει να αποδομούμε, γιατί αυτό γίνεται με αυτές τις φήμες που κυκλοφορούν, έτσι ώστε να παίζονται παιχνίδια υπέρ των κερδοσκόπων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο αγροτικό. Για μια ακόμη φορά παρακαλέσατε, σήμερα, τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους. Ως πότε η συντεταγμένη Πολιτεία θα αδυνατεί να διευκολύνει την ευρυθμία της καθημερινής ζωής των Ελλήνων και θα διαπραγματεύεται με άτακτα μπουλούκια που φέρονται παραβατικά, κλείνουν τους δρόμους χωρίς να έχουν καμιά νομιμοποίηση και χωρίς να έχουν βγει μέσα από καμία διαδικασία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται, σαφώς δεν έχουν τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και πολύ περισσότερο δεν έχουν τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας. Η Δικαιοσύνη ήδη έχει ξεκινήσει να κάνει τη δουλειά της με παραγγελία  όσο γνωρίζω- του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Από εκεί και πέρα, ακριβώς αυτό κάνουμε εμείς: Καλούμε στην επαναφορά της νομιμότητας, αναγνωρίζοντας ότι οι αγρότες έχουν μεγάλα προβλήματα, έχουν δίκαια αιτήματα να προβάλλουν. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν είναι τρόπος να επιχειρείται να παραλύσουν οι συγκοινωνίες και η οικονομική ζωή της χώρας μας. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το περιφρουρήσουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, θέλουμε να εξαντλήσουμε  και αυτό θα κάνουμε- κάθε περιθώριο διαλόγου, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από αυτόν να βρούμε και λύσεις και να σταματήσουν αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πόσες εβδομάδες θα εξαντλήσετε αυτό το περιθώριο διαλόγου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Εμείς θέλουμε να τελειώνει αυτή η διαδικασία, το συντομότερο δυνατόν. Και ας θυμηθούμε ότι παλαιότερα υπήρχαν κινητοποιήσεις αγροτών, οι οποίες ήταν μακρόχρονες. Σήμερα, όμως, αυτές τις κινητοποιήσεις δεν τις αντέχει η ελληνική οικονομία. Γι` αυτό απευθύνθηκα, για άλλη μια φορά, προς τους αγρότες που κάνουν αυτές τις κινητοποιήσεις να σταματήσουν, για να έρθουν επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουμε τα πολύ σοβαρά τους προβλήματα.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Είπατε ότι θα εξαντλήσετε κάθε περιθώριο διαλόγου. Δηλαδή, είναι αποφασισμένη, είναι ανοιχτή μάλλον η κυβέρνηση στην ικανοποίηση και άλλων θεσμικών αιτημάτων των αγροτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οικονομικά αιτήματα -περαιτέρω από αυτά που έχουν ήδη ικανοποιηθεί και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο πριν από τις κινητοποιήσεις- δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν. Ήδη, γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται σε συγκεκριμένη περίοδο και στη συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία δεν επιτρέπει περαιτέρω ανοίγματα. Από εκεί και πέρα, ούτως ή άλλως, όπως είπα προηγουμένως, υπάρχουν χρήματα τα οποία έχουν διατεθεί για τη λειτουργική ανάσα των αγροτών και υπάρχει και μια σειρά μέτρων. Οικονομικά αιτήματα δεν συζητάμε. Ως προς τα θεσμικά, ήδη έχουμε προχωρήσει, προτού καν να τα ζητήσουν οι αγρότες. Και άλλα θεσμικά όμως είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, γιατί είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο, καλέσατε τους εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους. Παροτρύνετε τους εισαγγελείς να κάνουν ποινικές διώξεις σε βάρος των αγροτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Οι εισαγγελείς κάνουν τη δουλειά τους και δεν μπορούμε ούτε να παροτρύνουμε, ούτε να ζητήσουμε εμείς κάτι τέτοιο. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι με πολιτικά μέσα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κινητοποιήσεις. Και αυτό κάνουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

ΣΕΓΚΟΣ: Έχω εδώ μπροστά μου τα επτά αιτήματα των αγροτών. Ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές, προστασία της ντόπιας παραγωγής από τα εισαγόμενα, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, κατάργηση του διαχωρισμού σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη, μείωση του κόστους της παραγωγής. Μπορείτε να μας πείτε, ποια είναι τα πέντε από τα επτά αυτά αιτήματα που έχετε ικανοποιήσει, όπως υποστήριξε ο κ. Πάγκαλος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο τι έχουμε ικανοποιήσει μέχρι τώρα από τα αιτήματα, συνολικά, των αγροτών. Αυτά, όμως, τα αιτήματα δεν είναι συνολικά των αγροτών. Κάποια από αυτά τα αιτήματα εκφράζουν ένα μέρος αυτών των αγροτών, οι οποίοι κάνουν αυτές τις κινητοποιήσεις. Εμείς συζητάμε γενικότερα για τα αγροτικά ζητήματα. Έχουμε αγροτική πολιτική, ως σχέδιο, ως στρατηγική, έχουμε δεσμευθεί προεκλογικά και αυτήν εφαρμόζουμε. Ο,τι είναι προς συζήτηση και προς το δημόσιο συμφέρον και προς το συμφέρον των αγροτών, το συζητάμε, το ξανασυζητάμε σε θεσμικό επίπεδο. Ήδη, έχουμε προλάβει, όπως είπα προηγουμένως, σε ανύποπτο χρόνο, να κινήσουμε το θέμα της αντιπροσώπευσης της συνδικαλιστικής τους, του ΕΛΓΑ, του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Όλα αυτά τα κάναμε. Και τα κάναμε προτού καν ζητηθούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να σας πω, πάντως, πως πριν από λίγο οι αγρότες έκλεισαν ξανά τη μεθόριο στη Βουλγαρία και σε αντίστοιχη κίνηση θα προβούν και οι συνάδελφοί τους Βούλγαροι καπνοπαραγωγοί. Ο κ. Παπανδρέου θα πάει να τους συναντήσει, όπως έκανε ο Βούλγαρος ομόλογός του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάθε κυβέρνηση έχει τις μεθοδεύσεις της, έχει την πρακτική της και ενεργεί αναλόγως. Εμάς, μας ενδιαφέρει, αυτή τη στιγμή, να σταματήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη χώρα μας. Και μας ενδιαφέρει και κάτι άλλο: Ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλούμεθα για να καταβάλλουμε ως χώρα το περίφημο «πακέτο Χατζηγάκη», στο οποίο είχαμε αντιταχθεί και ως αντιπολίτευση, αλλά αντιτασσόμεθα και τώρα, γιατί ακριβώς δεν θέλουμε πρόχειρες επιδοματικές πολιτικές, οι οποίες είναι και αμφιβόλου νομιμότητας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι οικονομικά αιτήματα περαιτέρω δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Ένα από τα αιτήματα που έχει ο Προμαχώνας και η Νίκαια είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ότι θα πρέπει να έχουν κάποια χρήματα για να σπείρουν αυτοί οι άνθρωποι για του χρόνου. Αυτό είναι ένα οικονομικό αίτημα το οποίο είναι δίκαιο, όπως λέτε, αλλά δεν μπορείτε να το ικανοποιήσετε ή δεν είναι καθόλου αίτημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν θα κρίνω ένα προς ένα τα αιτήματα, ενός προς ενός μπλόκου κινητοποιήσεων. Αυτά που λέμε είναι γενικότερα και έχουμε διακριβώσει και έχουμε πει συγκεκριμένα βάσει ποιων αιτημάτων συζητάμε και ποιων όχι. Και τόσο γενικότερα αιτήματα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος όταν τίθενται και μάλιστα τίθενται και με αυτό τον τρόπο, εκ των πραγμάτων δεν φέρνουν και αποτέλεσμα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βάσει αυτών που μας λέτε σήμερα, η δήλωση του κ. Πάγκαλου χθες, ότι πέντε από τα εφτά αιτήματα των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα ικανοποιήθηκαν, είναι εντελώς αυθαίρετη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το λέτε εσείς.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θα μας πείτε όμως ποια είναι αυτά τα πέντε αιτήματα που είπε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας έχω πει και το λέω εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αν θέλετε, για άλλη μια φορά, να απαριθμήσω ποια αιτήματα έχει ικανοποιήσει ήδη η κυβέρνηση, πολλά από τα οποία εντάσσονται σε αυτά τα επτά αιτήματα που αναφέρατε προηγουμένως.

ΣΕΓΚΟΣ: Οι αγρότες ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές. Αυτό το ζητάνε όλα τα μπλόκα για να ξέρουν αν θα μπορούν να επιβιώσουν. Δεν θεωρείτε λογικό αυτό το αίτημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακόμη και να θεωρείται λογικό, που είναι προς εξέταση, πρώτον έχουμε να κάνουμε με μία κοινοτική συμβατότητα, τι μπορούμε, δηλαδή, να καταβάλουμε βάσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη συζήτηση ως προς αυτό και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εκτός του ότι είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό το ζήτημα και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες νομιμότητας, εάν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί αυτό που είπατε προηγουμένως, δηλαδή την εγγύηση του αγροτικού εισοδήματος.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», που αναφέρεται στο προσωπικό ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου και εμπλέκει μεταξύ άλλων το Ροβέρτο Σπυρόπουλο, την κ. Μήτρου την πρώην γραμματέα του κ. Σημίτη και την κ. Σιούτη. Ο κ. Σπυρόπουλος έχει απαντήσει, η κ. Μήτρου είναι εκτός κυβέρνησης. Ήθελα την απάντησή σας για την κ. Σιούτη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για την κ. Σιούτη, εάν υπάρξει απάντηση, θα ανακοινωθεί. Αυτό που έχουμε να πούμε ως κυβέρνηση είναι ότι αναφερόμαστε και συντασσόμαστε με την απάντηση του κ. Σπυρόπουλου. Εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να συζητάμε βάσει αντιγράφων κάποιου ημερολογίου, έτσι όπως παρουσιάζεται.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χριστοφοράκος θα κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα της επιτροπής, η οποία θα συσταθεί, το ποιους θα καλέσει ως μάρτυρες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά πρέπει να έρθει να καταθέσει ο κ. Χριστοφοράκος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα κριθεί από την εξεταστική επιτροπή.

ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, ο οποίος έχει τύχει θερμής υποστήριξης από τον κ. Παπανδρέου, ήταν από αυτούς που προσέφυγαν μαζί με άλλες οργανώσεις για να ακυρωθεί η χωροθέτηση των χωρικών υδάτων Ελλάδας  Αλβανίας στο Ιόνιο. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα η ιδεολογική συγγένεια, δεν έχει καμία σχέση με τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα. Εμείς παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτή και μάλιστα δεν έχουμε και επίσημη ενημέρωση από την αλβανική πλευρά.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Επ΄ αυτού. Καταρχήν ζητήσατε ενημέρωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρξει ενημέρωση, οπότε και θα τοποθετηθούμε.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Σε αυτό που αναφερθήκατε προηγουμένως, στην ερώτηση της συναδέλφου, για το ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου. Απαντήσατε ότι δεν μπορείτε να βασιστείτε σε αντίγραφα ενός ημερολογίου. Αυτό ισχύει γενικώς σε ότι αναφέρεται, σε ότι εμπεριέχεται σε αυτό το ημερολόγιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γενικώς, αυτό που ισχύει και για αυτό είμαστε προσεκτικοί και δεν το λέμε σήμερα επειδή είναι γραμμένο το τηλέφωνο του κ. Σπυρόπουλου αλλά το λέμε γενικότερα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί - και εμείς ως ΠΑΣΟΚ είμαστε προσεκτικοί - όταν μάλιστα υπάρχει μία υπόθεση πολλά χρόνια σε εξέλιξη και όπου υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι. Άρα η προσοχή μας πρέπει να είναι ιδιαίτερη. Και φυσικά με το να υπάρχει γραμμένο ένα τηλέφωνο σε ένα ημερολόγιο, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Υπάρχει περίπτωση στο περιθώριο του οικονομικού forum στο Νταβός να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν; Και αν ναι τι αναμένεται να συζητήσουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, από όσα γνωρίζω, δεν έχει πάει ακόμη ο κ. Ερντογάν και κανείς δεν γνωρίζει αν θα πάει. Άρα, η ερώτηση είναι υποθετική και μέχρι στιγμής δεν έχει πάει.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι το δανειακό πρόγραμμα της χώρας για το 2010, βάσει των υψηλών επιτοκίων, ισοδυναμεί μόνο η αποπληρωμή των επιτοκίων, σχεδόν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τα χρήματα που υπολογίζετε να πάρετε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, εννοείται, προβληματιζόμαστε πάρα πολύ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις της οικονομίας διεθνώς και προσπαθούμε να συντονίσουμε και την οικονομική πολιτική της χώρας μας, έτσι ώστε να έχουμε τον πιο επιεική δανεισμό. Είναι όμως μία σειρά αποφάσεων, μέτρων και συντεταγμένων που παρακολουθούν όλη αυτή την εξέλιξη. Και είμαστε κάθε μέρα σε πλήρη παρακολούθηση και βέβαια η ανησυχία μας είναι εντονότατη. Γνωρίζουμε σε τι περιβάλλον κινούμαστε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παρότι, όμως, παίρνετε επώδυνα μέτρα, όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τα επιτόκια της αγοράς δεν πέφτουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είπα προηγουμένως, ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι. Για αυτό μίλησα για φήμες. Για αυτό μίλησα προηγουμένως και για κερδοσκοπικά παιχνίδια.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ανακοινώσατε χθες ένα πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών, τη στιγμή όμως που αρκετοί από αυτούς τους δημόσιους οργανισμούς δεν έχουν καν διοικητικά συμβούλια. Και ήθελα να σας ρωτήσω πως είναι δυνατόν να είναι επιτυχημένο και αποτελεσματικό αυτό το σχέδιο. Και γνωρίζετε ήδη, ότι είναι προβληματισμός και αρκετών υπουργών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να υπάρχει διοικητικό συμβούλιο σε ένα οργανισμό που θα καταργήσουμε, νομίζω ότι είναι αντιφατικό και εκ του περισσού. Κάνουμε τον έλεγχο και ελέγχουμε στο ποιοι οργανισμοί υπάρχουν μέχρι τώρα στο ελληνικό κράτος, όχι ποιοι δημιουργήθηκαν ή ποιοι θα δημιουργηθούν. Όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε ποιοι είναι οι περιττοί, οι οποίοι είναι ανενεργοί, οι οποίοι δεν προσφέρουν έργο, οι οποίοι έχουν τεράστιο λειτουργικό κόστος και δεν ωφελούν. Αυτούς καταργούμε και άλλους τους συγχωνεύουμε.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Εννοούσα ότι σε πολλούς από τους δημόσιους οργανισμούς έχουν μείνει οι διοικήσεις που είχαν οριστεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείτε, σε αυτούς, οι οποίοι δεν καταργούνται και δεν συγχωνεύονται; Προχωράμε με τη γνωστή διαδικασία στη στελέχωση και αυτών των οργανισμών.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Όπως διαπιστώσατε, τελείωσε και ο διορισμός των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων και ήδη αρκετοί οργανισμοί και νομικά πρόσωπα δημοσίου συμφέροντος, στελεχώνονται.

ΠΑΠΠΑ: Έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση από την κατάργηση αυτών των 200 οργανισμών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι πολλά τα χρήματα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να μιλήσω γιατί γίνονται υπολογισμοί. Αλλά, θα διαπιστωθούν και θα ανακοινωθούν όταν υπάρχει και διασφαλισμένη εξακρίβωση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προηγουμένως είπατε ότι στο δανεισμό θα υπάρχει διαφοροποίηση και γεωγραφική διαφοροποίηση. Αποκλείετε, δηλαδή, εσείς ως κυβέρνηση το ενδεχόμενο να δανειστούμε από την Ασία, ακόμη και από την Κίνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντως, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Δεν έχει εκφραστεί τέτοια πρόθεση. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπήρξε καμία εντολή διερεύνησης δανεισμού από την Κίνα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι, με αφορμή χθες, ένα αίτημα ή κάποιες δηλώσεις, ας το πούμε έτσι, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά, αναφορικά με την ανταλλαγή των επιστολών του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν. Ο κ. Σαμαράς ζητάει να δοθεί το περιεχόμενο και των δύο επιστολών στη δημοσιότητα. Μιλάει για διμεροποίηση, με αφορμή την απάντηση του Πρωθυπουργού των θεμάτων που έχουμε με την Τουρκία. Τι απαντάτε στην κριτική του κ. Σαμαρά περί διμεροποίησης των επαφών και αν στη Χάγη, επειδή δεν έχουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού, παραπέμπεται μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας ή και κάτι άλλο. Αυτό επειδή μένουν αρκετά κενά και δεν έχουμε όλο το κείμενο της επιστολής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όποια κενά υπάρχουν σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής θα διευκρινιστούν. Από εκεί και πέρα, υπήρξε άμεση απάντησή μου, εκ μέρους της κυβέρνησης, προς τον κ. Σαμαρά. Και θεωρείται αυτονόητο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είναι στη διάθεση όλων των πολιτικών κομμάτων για πλήρη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 28 January 2010 - 20:57:46 UTC