Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-03-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 256996431

Έκδοση 1

brf1603

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Κατ` αρχάς, θα ήθελα να αναφερθώ στα θετικά συμπεράσματα του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών για τη χώρα μας. Πράγματι, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνώρισαν τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση. Διετύπωσαν τη βεβαιότητά τους ότι η Ελλάδα, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ακολουθεί και τις πρόσθετες αποφάσεις που έχει λάβει, βρίσκεται στη σωστή πορεία, για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010.

Επίσης, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, τέθηκε για πρώτη φορά ζήτημα δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων τέτοιων που περνάμε, έτσι ώστε σε ανάλογες κρίσεις που θα υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον, να υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης των οικονομιών αυτών.

Προχωρώντας, λοιπόν, στον πολιτικό και οικονομικό μας σχεδιασμό, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο εισάγει ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα-πλαίσιο, με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις. Ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο, μπορεί ο κάθε πολίτης να συνεισφέρει - και υποχρεούται να συνεισφέρει- ανάλογα με τις πραγματικές του δυνατότητες. Γι` αυτό ακριβώς το λόγο, άμεση προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος των συνεπών συμπολιτών μας και ουσιαστικά αποτελεί τροχοπέδη στη σωστή λειτουργία του κράτους και εν τέλει στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς και στην κοινωνική ευημερία της κοινωνίας, γενικότερα.

Να σημειώσω ότι είναι η πρώτη φορά, που κυβέρνηση στην Ελλάδα καταθέτει πρόταση για την αναδόμηση και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό του φορολογικού συστήματος, μέσα σε πέντε μήνες. Θα σταθώ ενδεικτικά σε κάποιες διατάξεις όπως:

-Η εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

-Η κατάργηση των περιπτώσεων αδικαιολόγητης αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.

-Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ακινήτων, στην ιδιοκτησία των off shore εταιρειών που έχει γίνει πολύς λόγος στο παρελθόν, από 3% σε 15% ετησίως.

-Η φορολόγηση των εσόδων από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας, με συντελεστή 20%.

-Η φορολόγηση 90% των μπόνους στις τράπεζες και στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.

-Η συγκρότηση από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, εντός έξι μηνών, περιουσιολογίου όλων των φυσικών προσώπων, που θα αποτελεί τη βάση για διεξαγωγή διασταυρώσεων των εισοδημάτων που δηλώνονται από τους φορολογούμενους.

-Η τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκρύπτονται εισοδήματα.

-Η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων, μέσω ταμειακών μηχανών, από τα πρατήρια καυσίμων, τα ταξί, τα περίπτερα, τους πωλητές των λιανικών αγορών κλπ.

-Η υιοθέτηση δραστικών μεθόδων συλλογής των ανείσπρακτων οφελών, που είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι δημόσιου πλούτου, το οποίο εκφεύγει, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής.

Οι διατάξεις αυτές θα τεθούν σε κοινοβουλευτική διαβούλευση σε πρώτο βαθμό και θα διαμορφωθούν στην οριστική τους μορφή, μέσα από τη γνωστή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Επίσης, να υπογραμμίσω ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μην δημιουργηθεί πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα να ανακατανεμηθούν δίκαια οι φορολογικές υποχρεώσεις. Διασφαλίζουμε δε, ότι τα φορολογικά έσοδα θα διοχετευθούν σε δράσεις που αποτελούν μοχλό για την ανάπτυξη, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Εισαγωγικά, επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας για το γνωστό ΕΣΠΑ.

Για πρώτη φορά, απλοποιούνται οι διατάξεις για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης που είναι «παγωμένες». Έτσι, φεύγουμε από την απαράδεκτα χαμηλή απορροφητικότητα, που παραλάβαμε, ούτε 3,5%, που είναι μέχρι σήμερα και πάμε σε υψηλούς ρυθμούς. Το σύνολο των πόρων των ΠΕΠ εκχωρείται στις περιφέρειες, με όρους και προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση. Εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομίας το συνολικό πρόγραμμα μέχρι τη λήξη του και όχι αποσπασματικά, έτσι ώστε να τρέχουν οι σχετικές διαδικασίες και οι παράπλευρες ενέργειες. Καταργείται η υποχρεωτική επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχων και φορέων κατά τις απαιτήσεις των προτύπων του ΕΛΟΤ. Ματαιώνεται η σύσταση φορέων, όπως: Αναπτυξιακοί οργανισμοί περιφέρειας και νόμος Α.Ε., που με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες παρέπεμπαν σε καθυστερήσεις και πρόσθετο κόστος λειτουργίας και με άλλες συνέπειες. Επιταχύνεται δραστικά η αξιολόγηση πάνω από 3.500 επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν -και είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό- συνολικού κόστους 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και αιτούμενης επιχορήγησης 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι σε εκκρεμότητα, τα «ξεπαγώνουμε» για να πάρουν μπροστά. Το ΕΣΠΑ απελευθερώνεται και προχωράει. Ο νέος νόμος το συνδέει με τη δημιουργικότητα, την παραγωγή και την αποτελεσματικότητα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας άκουσα να μιλάτε για θετικά συμπεράσματα από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Υποθέτω ότι και σήμερα λίγο ανάλογο θα είναι το κλίμα στο ECOFIN. Αναρωτιέμαι, όμως, ποια θέλουμε να είναι αυτά τα θετικά συμπεράσματα, όταν σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί, παρουσία του Πρωθυπουργού στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Φεβρουάριο, δύο πράγματα συμφωνήθηκαν: Η Ελλάδα να κάνει κάποια πράγματα, τα οποία έκανε με τα γνωστά μέτρα, που έχουν προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις και αναμένεται, όπως είπε και ο κ. Σαρκοζί, η αντίδραση των Ευρωπαίων, που αυτή τη στιγμή δεν τη βλέπουμε. Και δεν τη βλέπουμε σε κανένα επίπεδο πρακτικό. Μόνο καλά λόγια. Η ερώτησή μου είναι αν αυτά τα καλά λόγια συνιστούν το θετικό συμπέρασμα ή αναμένετε κάτι παραπάνω εμπράκτως τις επόμενες ημέρες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι εμείς δεν ζητήσαμε βοήθεια, δεν ζητήσαμε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητήσαμε πολιτική στήριξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις και τους όρους δανεισμού. Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δανειζόμαστε όταν χρειάζεται με τους όρους που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι, εάν δηλωθεί ρητά, κατηγορηματικά -και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους τρόπους να το κάνει- έχουμε την πολιτική στήριξη που ζητάμε. Θα έχουμε και έναν εύκολο δανεισμό, όποτε χρειαστούμε. Από εκεί και πέρα, ας μην ξεχνάμε ότι χθες έγινε μόνο μια συνεδρίαση και σήμερα γίνεται η δεύτερη, αυτή του ECOFIN. Υπάρχει το Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Μαρτίου. Συνεπώς, υπάρχει χώρος και χρόνος και για περαιτέρω εξειδίκευση των αποφάσεων της στήριξης της χώρας μας. Εγώ απλώς ανέφερα τα όποια θετικά έχουμε αποκομίσει, μέχρι τώρα. Και δεν μπορούμε να μην θεωρήσουμε θετική τη στήριξη η οποία δηλώθηκε για άλλη μια φορά, καθώς και τη δημιουργία, επιτέλους -έστω και επ` ευκαιρία του προβλήματος της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας- ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, ο οποίος αφενός μεν, θα προλαμβάνει και αφετέρου, θα βοηθάει σε τέτοιου είδους οικονομικές κρίσεις. Σαφώς και δεν τελειώσαμε. Σαφώς και έχουμε έναν εξαιρετικά μακρύ δρόμο για να πάμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση. Εμείς, όμως, βήμα με βήμα αξιολογούμε όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία μας κάνουν να είμαστε είτε αισιόδοξοι, είτε απαισιόδοξοι. Και σίγουρα, μέσα από μια εξαιρετική προσπάθεια που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και την οποία έχει παρακολουθήσει και ο ελληνικός λαός, όλο αυτό το διάστημα, βρισκόμαστε σε καλύτερο δρόμο και δημιουργούμε προϋποθέσεις, έτσι ώστε να βγούμε με τον καλύτερο τρόπο απ` αυτήν την οικονομική κρίση. Αλλά, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ακόμη μέλλον ως προς το τι περιμένουμε και ως προς την εξέλιξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Μια συμπληρωματική: Η κ. Μέρκελ όταν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Βερολίνο, πράγματι ήταν πάρα πολύ θερμή, για τη στήριξη στην Ελλάδα, χαιρέτισε τα μέτρα που παίρνουμε κλπ. Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των συναδέλφων μας από τις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί έχουν τώρα αντιρρήσεις στο πώς μπορεί να εκφραστεί εμπράκτως μια ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, τέτοιου είδους που περιγράψατε. Κατά συνέπεια, τι να συμπεράνουμε; Ότι ήταν απλώς λόγια ευγενείας οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ, ή όντως υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, το οποίο δεν μπορούμε μέσα σε αυτή τη φάση να το ανακοινώσουμε και θα το δούμε να γίνεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες της ευρωζώνης, καθοριστικής σημασίας και ιδιαίτερου βάρους, λόγω του μεγέθους της οικονομίας της. Από εκεί και πέρα, ως γνωστόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα των διαπραγματεύσεων είναι μεγάλο. Με βάση αυτές τις διαπραγματεύσεις μπορεί να υπάρξει στήριξη ή να μην υπάρξει στήριξη. Το να μένουμε στη συμπεριφορά μιας χώρας μόνο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι δεν ωφελεί. Εσείς μπορείτε να το σχολιάζετε δημοσιογραφικά. Εμείς, όμως, βλέπουμε συνολικά τη στάση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα από τις συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και τις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων θα υπάρξει μια απόφαση, την οποία στο τέλος θα κρίνουμε. Και όπως είπα προηγουμένως, πέρα από τις δύο σημερινές συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, χθες και σήμερα, υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα, ζητάει πολιτική στήριξη. Εν τούτοις, θα ήθελα να σας πω ότι και στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής, στην έκτακτη σύνοδο, η Ελλάδα είχε πάρει μια χλιαρή, αν θέλετε, πολιτική στήριξη, αλλά πολύ θερμότερη πολιτική στήριξη πήρε και από τον κ. Μέρκελ και από τον κ. Σαρκοζί πρόσφατα. Εν τούτοις, αυτό δεν έφθασε για να πεισθούν οι αγορές να πέσουν τα spread. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, δεν σας ανησυχεί ότι πλησιάζει ο καιρός που η Ελλάδα θα βγει ξανά σε δανεισμό και εν τούτοις έχουμε μια ασάφεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, ποιο θα είναι αυτό το σχέδιο στήριξης των ελληνικών ομολόγων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως μας ανησυχεί η ελληνική οικονομία, συνολικά. Έχουμε εξαιρετική αγωνία, ως υπεύθυνη κυβέρνηση, να διασώσουμε την ελληνική οικονομική. Όπως είπα, όμως και προηγουμένως είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς θέτουμε τα πραγματικά περιστατικά, θέτουμε τα ζητήματα. Θέλουμε να λειτουργήσουν οι αρχές οι οποίες διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια από τις οποίες είναι και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών. Ελπίζουμε, προσδοκούμε και πιέζουμε, προσπαθούμε μέχρι να δανειστούμε -όταν χρειαστεί να δανειστούμε- οι συνθήκες να είναι σαφώς καλύτερες από αυτές που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Αυτό το γνωρίζουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουμε ότι θα επιτελέσουν το καθήκον τους ως προς την αλληλεγγύη που ανέφερα προηγουμένως: Την υλοποίηση της αρχής της αλληλεγγύης. Υπάρχει, όμως, δρόμος ακόμη. Μιλήσαμε για τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είναι δύο ξεχωριστές χώρες, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η καθεμιά και είναι μόνο δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι διαφορετικό να συζητά κανείς με μια προς μια χώρα και είναι διαφορετικό να γίνεται μια διαπραγμάτευση σ` αυτά τα συμβούλια των Υπουργών Οικονομικών και του Συμβουλίου Κορυφής. Το θετικό για την όλη υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα πηγαίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, με καλύτερες συνθήκες. Έχουμε να επιδείξουμε ένα εξαιρετικά σοβαρό Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση. Αλλά, η σοβαρότητα του προγράμματος αυτού επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας και θα επαναβεβαιωθεί. Έχουμε την κατάθεση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου που οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το λαμβάνουν υπόψη και τα πρόσθετα μέτρα, τις πρόσθετες αποφάσεις που λάβαμε. Άρα, πιστεύουμε ότι με όλο αυτό το σύνθετο εγχείρημά μας, είμαστε σε θέση να πείσουμε και τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τη σοβαρότητα της οικονομικής πολιτικής μας πλέον και να αφήσουμε πίσω το έλλειμμα αξιοπιστίας, αλλά και οι διεθνείς αγορές να προσαρμόσουν την τακτική τους με βάση την εγγύηση που έχει να κάνει με την πολιτική στήριξη που θα μας δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Είναι λογικό ότι το να πειστούν οι διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν και άλλους στόχους, δεν είναι μια απλή διαδικασία. Είναι μια σύνθετη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία πειθούς, αξιοπιστίας και πιστεύουμε ότι κάνουμε ότι καλύτερο, στην παρούσα φάση, για την πατρίδα μας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Είπατε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει δάνειο. Δηλαδή πρακτικά, μόνο με πολιτική στήριξη στα λόγια μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα δανειστεί με μη βάρβαρους τρόπους, ή υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο που περιμένετε; Αν αποκλείετε δάνειο, εγγυήσεις, τι μας μένει πέρα από τα λόγια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ζητάμε πολιτική στήριξη. Προς το παρόν μένουμε εκεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους τρόπους και γνωρίζει πολύ καλά πώς μπορεί να μας δώσει αυτή την πολιτική στήριξη. Όσον αφορά αυτό που είπατε, να μη δανειστούμε με «βάρβαρους τρόπους», το είπα και χθες και επανέρχομαι: Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί ξανά να δανειστούμε μ` αυτούς τους τρόπους που δανειστήκαμε μέχρι σήμερα. Και επειδή υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, είμαστε και αισιόδοξοι ως προς αυτό.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής δεν έχει δοθεί η πολιτική στήριξη, όπως ακριβώς τη θέλει η χώρα μας και η κυβέρνηση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, λοιπόν, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά και το Συμβούλιο Κορυφής; Εκεί είναι η «κόκκινη γραμμή» την οποία βάζουμε; Αν υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χρονικά εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χρονικά, ναι. Δηλαδή, εφόσον η πρόταση για Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πάνω στο τραπέζι, πότε θα ανοίξει αυτό το χαρτί η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ το έχω πει και το επαναλαμβάνω: Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μια δυνατότητα την οποία δεν αποκλείουμε, με δεδομένο ότι όταν χρειαστεί θα πρέπει να δανειστούμε με τους όρους και τις συνθήκες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Μόνο ως δυνατότητα το εξετάζουμε. Δεν υπάρχει χρονική «κόκκινη γραμμή». Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, συζητάει, αποτυπώνει τις θέσεις της, τις διατυπώνει. Έχει πλέον μια σειρά από επιχειρήματα. Βγαίνουμε όσο γίνεται πιο θωρακισμένοι στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και δημιουργούμε διεθνώς εκείνες τις συνθήκες - και με τα ταξίδια του Πρωθυπουργού- έτσι ώστε οι αγορές να μην έχουν καμία δικαιολογία να μη μας δανείσουν με τον τρόπο που πρέπει να μας δανείσουν. Η προσφυγή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι, όμως, μια δυνατότητα.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το πρωί σε ραδιοφωνική συνέντευξή σας υπογραμμίσατε, υπενθυμίσατε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πωλητής οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα και την καλέσατε να σκεφθεί πόσο ωφελείται η οικονομία της από αυτές τις αγορές. Υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη στάση της Γερμανία στο ελληνικό πρόβλημα, με δεδομένο ότι ο κ. Schaeuble χθες, σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα, επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει οικονομική βοήθεια, παρά μόνον όταν θα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ αποτύπωσα μια πραγματικότητα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα, είναι να καλλιεργήσουμε τις καλές σχέσεις που έχουμε με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχέσεις που αρμόζουν σε εταίρους και μάλιστα σε παλαιούς εταίρους, όπως είναι η Ελλάδα και η Γερμανία. Και καλούμε όλες τις χώρες να αναλογιστούν αυτό που ονομάζουμε «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και μάλιστα όταν έχουμε εκείνες τις βάσεις και έχουμε δημιουργήσει, μόλις σε πέντε μήνες, εκείνες τις υποδομές έτσι ώστε η χώρα μας να είναι πλέον αξιόπιστη για να μπορούν να την εμπιστεύονται και όλες οι χώρες. Παίρνουμε υπόψη μας και τις εσωτερικές διεργασίες που γίνονται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς έχουμε τις θέσεις μας, έχουμε τις προτάσεις μας και καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας στηρίξει.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή φαίνεται άκρη δεν βρίσκουμε, ούτε με τους Γερμανούς, ούτε με τους άλλους, μπορείτε να μου πείτε πώς σχολιάζετε μια πληροφορία που κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί ότι το Νομισματοκοπείο εδώ, στην Αθήνα δηλαδή, είναι έτοιμο να ξανατυπώσει δραχμές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Μακρυγιάννη, φέρνετε συνέχεια τις πιο παράξενες πληροφορίες που κυκλοφορούν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτή είναι η απάντησή σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι είστε καλός δημοσιογράφος. Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, καμία.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα στον «Ελεύθερο Τύπο», από ό,τι βλέπω, στο οποίο αναφέρεται ότι διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ τοποθετήθηκε ο Νίκος Μπάρδης, ο οποίος επί 21 χρόνια ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας, αν δεν κάνω λάθος, «Βεόλια», μιας γαλλικής εταιρείας, η οποία ήθελε διακαώς να αποκτήσει το management της ΕΥΔΑΠ. Σημαίνει κάτι αυτό στη συνέχεια της συγκεκριμένης εταιρείας; Υπάρχει περίπτωση, δηλαδή, να δούμε κάποια ιδιωτικοποίηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σημαίνει τίποτα. Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας και γενικότερα οι επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, έχουν ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τίποτε άλλο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που μας είπατε πριν περνάει μέσα από τις παραγγελίες των οπλικών συστημάτων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει σχέση με τη στήριξη των οικονομιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και όταν δεν θα πρέπει να αφήνονται να γίνονται βορά στους κερδοσκόπους.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλήσατε για τα οπλικά συστήματα, γι` αυτό σας ρωτάω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μίλησα εγώ.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δική σας ήταν η συνέντευξη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κύριος συνάδελφός σας ανέφερε κάτι που είπα, που είναι μια αποτύπωση της πραγματικότητας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πώς σχολιάζετε την οργισμένη αντίδραση του κ. Πάγκαλου στην απόφαση που πήρε η νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και η οποία απόφαση είναι ευθέως αντίθετη από την πολιτική της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το θέμα των μεταναστών, λέτε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ναι, για τη μετανάστευση μιλάμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το νομοσχέδιο που φέραμε για τη μετανάστευση, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει να κάνει με μια πολύ καλή λειτουργία του υπουργείου Εσωτερικών, μια εξαιρετική δουλειά που έγινε, η οποία συνάδει με τις αρχές, τις αξίες και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης δηλαδή. Είναι μια σημαντική επιλογή. Θέτουμε μια γραμμή προόδου με αυτό το νομοσχέδιο ανάμεσα στη συντήρηση και στην πρόοδο, ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο το πώς πρέπει να είναι μια σύγχρονη κοινωνία. Γι` αυτό ακριβώς φέραμε αυτό το νομοσχέδιο που ήταν δέσμευσή μας και γι` αυτό ακριβώς το υπερασπιζόμαστε μέχρι κεραίας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Άρα, όσοι πήραν αυτή την απόφαση θα πρέπει να τεθούν εκτός ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εγώ είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν είμαι εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά είναι μια σημαντική και καίρια επιλογή, που όπως είπα έχει να κάνει με την ιδεολογία μας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Προφανώς δεν μπορείτε να ανακοινώσετε εάν θα πρέπει να τεθούν εκτός ή θα πρέπει να μείνουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αλλά, επειδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι μέλος της κυβέρνησης προφανώς και έχει μια άποψη, συμφωνείτε με το χαρακτηρισμό «ηλίθιοι», τουλάχιστον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας λέω αυτό που είπα προηγουμένως. Ο κ. Πάγκαλος έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο να εκφράζεται, το έχει παγιώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η ουσία όμως είναι αυτή που σας είπα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μήπως υπάρχει θέμα επικοινωνίας των θέσεων της κυβέρνησης με το κόμμα; Μήπως δεν καταλαβαίνουν, δηλαδή, στο κόμμα τι ακριβώς θέλει να πει η κυβέρνηση και γι` αυτό υπάρχουν αυτές οι «ενστάσεις» που γίνονται ορισμένες φορές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, μιλάμε για μια απόφαση με συγκεκριμένη μερίδα ατόμων μιας νομαρχιακής Επιτροπής από τις εκατοντάδες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Άρα, δεν μπορούμε να γενικεύουμε. Εμείς επικοινωνούμε με τον καλύτερο τρόπο τις πολιτικές μας, τα νομοσχέδιά μας. Ειδικά αυτό το νομοσχέδιο με τη μεταναστευτική πολιτική, το οποίο είναι σημαντικής σημασίας για την ύπαρξη, την υπόσταση της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, όσοι δεν το αντιλαμβάνονται είναι θέμα δικό τους το πόσο αντιλαμβάνονται και με ποιον τρόπο μπορούν να αντιληφθούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχέδιου, δίνει μια προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κ.τ.λ. Θέλω να σας θέσω το εξής πολύ απλό ερώτημα: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι επέρχεται κοινωνική δικαιοσύνη και εν πάση περιπτώσει εξισορροπούνται οι απώλειες του εισοδήματος που έχουν υποστεί οι συμπολίτες μας από την περικοπή των μισθών που ανακοινώσατε πριν από λίγο καιρό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ήταν πραγματικά ευχής έργο να μπορούσαμε να πούμε κάτι τέτοιο ευθέως. Εμείς φέρνουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τις συγκεκριμένες συνθήκες τις οποίες ζούμε, όπου πρέπει να υπάρξουν έσοδα στο κράτος. Από εκεί και πέρα, πρώτα απ` όλα το νομοσχέδιο θα συμπληρωθεί, θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, σε μια πρώιμη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, σε μια τακτική συνεδρίαση, στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη και θα φθάσει στην Ολομέλεια. Που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες να γίνουν τροποποιήσεις του φορολογικού νομοσχεδίου προς το δικαιότερο, αν υπάρχουν κάποιες αιτιάσεις ή ενστάσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, τις βάσεις τις οποίες εμείς θέτουμε, είναι βάσεις υλοποίησης της κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι βάσεις που δείχνουν ότι τα φορολογικά βάρη πρέπει να κατανέμονται πλέον με έναν πιο δίκαιο τρόπο. Ότι θα πρέπει πληρώσουν αυτοί που πρέπει και μπορούν να πληρώσουν, γιατί δεν πληρώνουν τόσα χρόνια. Δημιουργούμε μηχανισμούς, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, οι οποίοι τόσα χρόνια - εδώ και πάρα πολλά χρόνια- δεν είχαν συζητηθεί ποτέ, όπως το περιουσιολόγιο που είπα προηγουμένως, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει τρόπος διασταύρωσης, εάν συνάδουν τα περιουσιακά στοιχεία που παρουσιάζει κάποιο φυσικό πρόσωπο ή κάποιο νομικό πρόσωπο με τα έσοδα που δηλώνονται. Στοχεύουμε στην περιουσία των off shore εταιρειών. Αυτές είναι βασικές αρχές, οι οποίες είναι σε μια πολύ σωστή κατεύθυνση και που υλοποιούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Τρόποι βελτίωσης, σαφώς και υπάρχουν και μπορεί να υπάρξουν και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα στην ΝΕΤ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο κ. Πάγκαλος λειτουργεί ως ο κακό μπάτσος της κυβέρνησης». Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μπορούσα να πω ότι ο κ. Τσίπρας έχει κατοχυρώσει ένα συγκεκριμένο λόγο. Το θέμα είναι εάν αυτός ο λόγος εκφράζει και την πραγματικότητα. Και επειδή άκουσα τον κ. Τσίπρας σήμερα, τα περισσότερα από αυτά που είπε νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας και ότι έχει στηθεί ένα επικοινωνιακό σκηνικό από κυβέρνηση και ΜΜΕ για να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα στους πολίτες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μακάρι να ήταν πραγματικότητα αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας. Αλλά, προφανώς ή δεν μπορεί να κάνει μια στοιχειώδη οικονομική ανάλυση ή δεν έχει την ενημέρωση και την πληροφόρηση, η οποία είναι δυστυχώς πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, το να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να μας πει ότι η οικονομική κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη ή το έλλειμμα που παραλάβαμε δεν ήταν αυτό, θα πρέπει να ακολουθείται και από μια αποτύπωση της δικής του πραγματικότητας, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται. Επειδή δεν βλέπω, όμως, κάτι τέτοιο, νομίζω ότι είναι πολύ ανεδαφικά αυτά τα οποία είπε σήμερα και τα λέει όλες αυτές τις ημέρες. Μακάρι να ήταν η πραγματικότητα. Μόνο αυτό έχω να πω.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν σας προβληματίζει, όμως, ότι την ίδια θέση εκφράζει και η Νέα Δημοκρατία; Δύο εναντίον ενός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς δεν μας προβληματίζει. Νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει τον ελληνικό λαό αυτό, για να δει τις ταυτίσεις οι οποίες γίνονται από διαφορετική πλευρά. Εμάς μας προβληματίζει η πολύ άσχημη πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Για το πώς τα βλέπει η Νέα Δημοκρατία, να μην επανέλθω σήμερα, γιατί θα προκαλέσω και απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου και δεν θέλω να τον κουράζω.

ΣΕΓΚΟΣ: Μετά το φοροεισπρακτικό σκέλος, η Κομισιόν το επόμενο διάστημα θα αξιολογήσει και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του ελληνικού σχεδίου. Σε περίπτωση που σας ζητηθούν πρόσθετα μέτρα στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση θα δείξει την ίδια προθυμία, όπως και την προηγούμενη φορά που υπήρξαν συστάσεις για πρόσθετα μέτρα και τα υιοθετήσατε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το Ασφαλιστικό, θα μου επιτρέψετε πάλι να κάνω μια αναδρομή. Παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που ήταν όχι απλώς στα όρια της αντοχής του, αλλά που δεν αντέχει. Εάν το αφήναμε, μπορεί να μην είχαμε ένα πολιτικό «τρέξιμο» που έχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά σε λίγο δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Αυτό είναι δεδομένο. Αναλάβαμε το κόστος -ακόμη και το πολιτικό κόστος αναλαμβάνουμε- να κάνουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο, χωρίς υπερβολές ως προς τα επώδυνα μέτρα που ίσως θα πρέπει να πάρουμε. Ένα σύστημα ασφαλιστικό που διασφαλίζει όχι μόνο το παρόν, αλλά και την αλληλεγγύη των γενεών. Δηλαδή, να υπάρχει μια συνέχεια του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με τους καλύτερους όρους για τους ασφαλισμένους.

Εμείς τολμήσαμε. Εμείς μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, αφού πετύχαμε να έχουμε ένα διάλογο, να έχουμε εκατοντάδες προτάσεις και με τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης και διακυβέρνησης, αλλά και με τη συγκεκριμένη διαδικασία συζήτησης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, φθάσαμε στο τέλος του. Σε λίγο, θα βρίσκεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Θα υπάρχει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ζήτησε ο κ. Λοβέρδος, και μέχρι το Μάιο, προσδοκούμε ότι θα έχουμε και ασφαλιστικό νομοθέτημα. Και εκεί εμείς έχουμε βάλει τις γραμμές μας. Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας. Δεν κάνουμε μπαλώματα. Μιλάμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα αντέχει και θα είναι, όπως είπα και στην αρχή, βιώσιμο και δίκαιο. Είμαστε αποφασισμένοι γι` αυτό.

ΣΕΓΚΟΣ: Συγνώμη, επειδή ήταν άλλη η ερώτηση, θα υιοθετήσετε τις συστάσεις για πρόσθετα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, με δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», κάλεσε τις τράπεζες να απορροφήσουν τα 16 δις ευρώ που έχουν μείνει από το πακέτο στήριξης των 28 δις. Τα χρήματα αυτά ισοδυναμούν με το σύνολο των χρημάτων που προτίθεται να μαζέψει η κυβέρνηση από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, τους φόρους σε καύσιμα, σε τσιγάρα και ποτά, την αύξηση του ΦΠΑ και όλες τις άλλες περικοπές. Αντί να δώσετε τα χρήματα στις τράπεζες, δεν θα ήταν καλύτερο να ενισχύσετε το εισόδημα των εργαζομένων που το περικόπτεται σε κάθε ευκαιρία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτά τα χρήματα δεν καλούμε τις τράπεζες να τα πάρουν για να τα βάλουν στο ταμείο τους και να τα εκμεταλλευτούν. Εμείς, αυτά τα χρήματα, είναι τα χρήματα από τα περίφημα 28 δις ευρώ τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ποτέ δεν φρόντισε όχι να απορροφηθούν από τις τράπεζες, αλλά να φθάσουν στον απλό Έλληνα πολίτη για να καλύψει τις ανάγκες του, για να πάρει τα δάνειά του, για να βοηθήσει την καταναλωτική πίστη. Εμείς αυτά τα χρήματα, καλούμε τις ελληνικές τράπεζες ακριβώς για να περάσουν ως ροή στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, γιατί θέλουμε να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Και διασφαλίζουμε, με βάση αυτή την πρόσκληση που είπατε, όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να περάσουν στην ανάπτυξη, να περάσουν στην παραγωγή, να περάσουν στην κατανάλωση. Χωρίς ρευστότητα, γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. Και με σωστούς όρους και προϋποθέσεις μπορούμε να πετύχουμε πραγματικά την ανάπτυξη και σε αυτό τον τομέα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επ αυτού. Υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να ελέγξει ότι αυτά τα χρήματα, εάν απορροφηθούν θα πάνε προς τον σκοπό, για τον οποίο έχουν διατεθεί; Γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Το κράτος διαθέτει, όταν θέλει, πολλούς μηχανισμούς, έτσι ώστε να προστατεύει και το δημόσιο χρήμα, αλλά και την κατεύθυνση αυτών των χρημάτων, που είναι χρήματα όχι για να πλουτίσουν οι τράπεζες. Είναι χρήματα για να περάσουν μέσω των τραπεζών, ως ένα ενδιάμεσο εργαλείο. Οι τράπεζες χρησιμοποιούνται, από τον απλό Έλληνα πολίτη, άσχετα αν αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα με τον καλύτερο τρόπο, γιατί αυτή ήταν η βούληση της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει μία επιλογή, αν χρειαστεί...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μία δυνατότητα.

ΠΑΠΠΑ: Μία δυνατότητα για την κυβέρνηση. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, βρίσκεται στη Βουδαπέστη, μία χώρα ευρωπαϊκή, η οποία αν και δεν είναι στην ευρωζώνη, έχει προσφύγει στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Ταμείο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Να υποθέσουμε ότι θα αντλήσει από εκεί και τεχνογνωσία από τον Ούγγρο ομόλογό του σε περίπτωση που χρειαστούμε κάτι ανάλογο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, ήταν κατόπιν προσκλήσεως του Ούγγρου Πρωθυπουργού. Θα έχει συζητήσεις με την κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και θα συμμετάσχει σε ένα συνέδριο που έχει ως θέμα την οικονομική κρίση. Την τεχνογνωσία δεν χρειάζεται να επισκεφτεί κάποια χώρα για να την αποκτήσει και δεν χρειάζεται προς το παρόν. Εμείς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το έχουμε απλώς ως μία δυνατότητα, θεωρητικά. Αυτό που κάνει, όμως, συστηματικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι να δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να πάει η οικονομία μας μπροστά.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ως δυνατότητα μπορεί να τεθεί και το ζήτημα της αποχώρησης; Γιατί ο συνάδελφος είπε για το νομισματοκοπείο. Παρακολουθείτε, καθόλου, τα διάφορα άρθρα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αποχώρησης από την ευρωζώνη, εννοείτε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Από την ευρωζώνη. Παρακολουθείτε τα άρθρα τα οποία βλέπουμε συχνά, πυκνά να δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποίων τα άρθρα;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σε όλο το διεθνή Τύπο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι κάνουν ανεδαφικές προτάσεις, εμάς δεν μας αφορά. Δεν υπάρχει, εννοείται, καμία σκέψη εξόδου από την ευρωζώνη. Ας θυμηθούμε ότι μπήκαμε στην ευρωζώνη, μπήκαμε στην ΟΝΕ με θυσίες του ελληνικού λαού. Και εκεί πραγματικά δείξαμε ότι όταν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη και δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη της, οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. Βρισκόμαστε εδώ και χρόνια στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία σταθερή οικονομία και δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι θα γινόταν αν ήμασταν εκτός της ευρωζώνης, εκτός ΟΝΕ. Αυτή την κατάκτηση, που ήταν κατάκτηση του ελληνικού λαού, μέσω της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να τη διαταράξει. Και αν υπάρχουν κάποιες φωνές αρθρογράφων ή οικονομικών σχολιαστών, οι οποίες αναφέρονται σε αυτά που είπατε - και εννοείται τις διαβάζουμε και εμείς - είναι φωνές, οι οποίες δεν μας αφορούν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 March 2010 - 20:11:27 UTC