Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-03-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 258072135

Έκδοση 1

brf2203

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τον εντατικό κύκλο επαφών που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες, δίνει έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πορεία, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σκληρά, αλλά αναγκαία και επαρκή μέτρα και προχωρεί σε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και τη λειτουργία του.

Έχουμε πείσει όλους τους συνομιλητές μας ότι δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη.

Και έχουμε πείσει, γιατί κάθε ημέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να άρει μια-μια τις αδικίες, να διορθώσει τα λάθη και τις χρόνιες παθογένειες που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Έχουμε πείσει, γιατί δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια από κανέναν.

Αντίθετα, με θάρρος και συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης, θέτουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τον προβληματισμό μας για ένα βαθύτερο ¨κενό¨ στη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Καταδεικνύουμε την ανάγκη θέσπισης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, με στόχο την αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και την προστασία των κρατών-μελών και του κοινού νομίσματος, απέναντι σε κερδοσκοπικές κινήσεις.

Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας προχωράμε απρόσκοπτα στις μεγάλες ριζικές ανατροπές για αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότιμη κατανομή των φορολογικών βαρών. Με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, επιχειρείται για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ουσιαστική και ριζοσπαστική ανατροπή σε επίπεδο φορολογικού πλαισίου, με στόχο την άρση των φορολογικών αδικιών, την πάταξη και την αποθάρρυνση της φοροδιαφυγής.

Είναι αντιληπτό ότι το νομοσχέδιο αυτό πλήττει συμφέροντα που αναπτύχθηκαν στη βάση πελατειακών σχέσεων πολιτών και Πολιτείας.

Είναι αντιληπτό ότι το νομοσχέδιο αυτό πλήττει βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για το ποιος πρέπει να επωμίζεται τα φορολογικά βάρη και το ποιος πρέπει να εξαιρείται αυτών.

Σε όλα αυτά, απαντάμε με μια ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα, με σημαντικές φοροελαφρύνσεις για πολλούς από τους συμπολίτες μας με μεσαία εισοδήματα, με κατάργηση όλων των συντεχνιακών εξαιρέσεων, με εισαγωγή αντικειμενικών και δίκαιων τεκμηρίων διαβίωσης.

Για εμάς, το νέο φορολογικό πλαίσιο είναι θεμέλιο κοινωνικής δικαιοσύνης, με βάση τις αρχές και τις αξίες μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με βάση ότι η γερμανική κυβέρνηση και η κ. Μέρκελ παραμένουν εναντίον οποιασδήποτε βοήθειας, τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από τη Σύνοδο Κορυφής; Περιμένει κάτι πραγματικά, ή πρόκειται για μάχη που δεν θα αποδώσει κάτι ιδιαίτερο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτή τη μάχη τη δίνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Εκεί βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα. Και αυτό δεν είναι θεωρητικό. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας έχει άμεση σχέση και άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Αυτό που θα ζητήσουμε την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, είναι η πολιτική στήριξη και μόνον. Αυτό προσπαθούμε να έχουμε ως ένα αντάλλαγμα της πολύ μεγάλης προσπάθειας που κάναμε, των πολλών μέτρων και αποφάσεων που έχουμε λάβει, πολλές φορές σκληρών και επώδυνων. Αλλά, αυτό που ζητάμε είναι αυτή μας η προσπάθεια να αναγνωριστεί και στη Σύνοδο Κορυφής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, επειδή τα spreads παραμένουν ακάθεκτα, μήπως θα πρέπει να μιλάτε λιγότερο, γιατί παρά τα όσα λέτε, όσο μιλάτε, τόσο ανεβαίνουν. Δεύτερον, έχετε κοστολογήσει αν πέσουν τα spreads ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος; Μήπως είναι πολύ κακό για το τίποτα; Εκτεθήκαμε παγκοσμίως, κάνατε έναν διπλωματικό μαραθώνιο απλά και μόνο για κάποια εκατομμύρια που δεν θα διαφοροποιήσουν το βασικό κορμό του δανεισμού που είναι ούτως ή άλλως εκρηκτικός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, τα spreads ανεβαίνουν όχι γιατί μιλάει η ελληνική κυβέρνηση. Τα spreads έχουν ανέβει γιατί δεν υπήρχε αξιοπιστία της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ακριβώς αυτό προσπαθούσαμε να κάνουμε και ήδη το έχουμε κατακτήσει. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία και δεν το λέει ούτως ή άλλως κανείς από τους Ευρωπαίους και παγκόσμιους εταίρους μας, ότι η χώρα μας είναι αναξιόπιστη. Αυτό δεν τίθεται πλέον ως πρόταση στο διάλογο και τις συζητήσεις που κάνουμε. Αυτό είναι η μεγάλη κατάκτησή μας. Όσον αφορά το κέρδος που θα έχουμε από την πτώση των spreads -τα οποία δεν πέφτουν και έχετε δίκιο ότι δεν πέφτουν, γιατί δεν πατάς ένα κουμπί να πέσουν αυτομάτως- χρειάζεται μια πολύ μεγάλη διαδικασία. Και αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Εννοείται ότι το όφελος θα είναι μεγάλο, εννοείται ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει, δεν αντέχει ο Έλληνας πολίτης να πληρώνει τόσο μεγάλα επιτόκια στο δανεισμό. Είναι άδικο γιατί δεν τα πληρώνουν άλλες χώρες και έχουμε εξομοιωθεί ως προς την εμπιστοσύνη, την εγγύηση που έχουμε ως χώρα και με τις άλλες χώρες. Εμείς, όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούμε όχι για να πέσουν ευκαιριακά τα spreads, αλλά για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας που έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και οικονομικής μας ζωής, της ίδιας της υπόστασης της χώρας μας. Και αυτό είναι πιο μακροπρόθεσμο από το να πέσουν ευκαιριακά τα επιτόκια δανεισμού μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην περίπτωση που δεν ενεργοποιηθεί τελικώς ένας μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αυτό αφορά σε διμερή βοήθεια, ή σε κάποιο άλλο υβριδικό σχήμα, παραμένει ρεαλιστική λύση για την ελληνική κυβέρνηση η προσφυγή στο ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρούμε αδιανόητο να μη τη δώσει. Δυνατότητες υπάρχουν πολλές και σε πολλά επίπεδα. Τις έχουμε εξετάσει, τις εξετάζουμε, θα ήμασταν ανεύθυνοι ως κυβέρνηση εάν δεν τις εξετάζαμε και δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες τις δυνατότητες. Εμείς, όμως, θέλουμε το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα να λυθεί μέσα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και η λύση αυτή θα είναι η πολιτική στήριξη την οποία ζητάμε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μετά το χθεσινό τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού προς την Άγκελα Μέρκελ, αλλάζει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή, της Ελλάδας και της Γερμανίας και κατ` επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την πολυπόθητη πολιτική στήριξη την οποία φρενάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να δούμε στη Σύνοδο Κορυφής μια διαφορετική Μέρκελ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η προσδοκία μας και η πεποίθησή μας είναι ότι θα έχουμε την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ζητάμε, αυτό πρέπει να ζητάμε και αυτό θέλουμε να γίνει στο τέλος. Όλες οι συζητήσεις και όλες οι επαφές του Πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ, αλλά και με τους άλλους ξένους ηγέτες, κινούνται στο πλαίσιο του να καταστήσουμε σαφείς και γνωστές τις θέσεις μας, στο να εξειδικεύσουμε τι ζητάμε. Και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται όλες οι επαφές.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το ΔΝΤ, υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο κ. Βενιζέλος, εκφράζουν κάθετα την αντίθεσή τους. Μήπως το παρατράβηξε λίγο και η κυβέρνηση σε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια που κάνει επισείοντας αυτή την απειλή, ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν η αναφορά μιας απλής δυνατότητας. Είναι σαφές - και το λέμε από την πρώτη στιγμή σε όλους τους τόνους- ότι η επιλογή μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας. Ως χώρα, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας, αλλά ζητάμε την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι πάρα πολύ απλό και πολύ κατανοητό.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αν θυμάμαι καλά, στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, υπήρξε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο μιλούσε καθαρά για πολιτική στήριξη της Ελλάδας. Τι θα αλλάξει δηλαδή και γιατί πρέπει να μας πουν ξανά ότι μας στηρίζουν πολιτικά και δεν ζητάμε χρήματα, αλλά μόνο πολιτική στήριξη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής έχει περάσει αρκετός καιρός. Υπήρξαν συνεδριάσεις άλλων οργάνων, υπήρξε πολύ μεγάλη συζήτηση, υπήρξαν και υπάρχουν δυστυχώς και πάρα πολλές αντικρουόμενες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον τρόπο να στηρίξει πολιτικά τη χώρα μας, έτσι ώστε να υπάρχει και το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Έχει τους τρόπους, έχει τους μηχανισμούς πολιτικής στήριξης και γνωρίζουμε πολύ καλά, πώς αυτή η στήριξη μετουσιώνεται και μεταφράζεται στην υπόστασή μας, στο διεθνές οικονομικό στερέωμα και στη στάση των αγορών απέναντι στη χώρα μας.

ΣΠΑΝΟΥ: Όταν λέτε ότι θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, εννοείτε προφανώς, αν καταλαβαίνω σωστά, ότι θα δανειστούμε από τις αγορές. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κάποιο όριο που βάζετε για τα επιτόκια δανεισμού; Δηλαδή, μέχρι ποια spreads μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές; Και διαφορετικά τι θα κάνουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ειδικά, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που είναι ένα σημαντικό και καθοριστικό σημείο για τη συμπεριφορά και των αγορών, πιστεύω ότι είναι λίγο εκτός δεοντολογίας να μιλήσω εγώ υποθετικά για το τι θα γίνει. Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι και οι διεθνείς αγορές περιμένουν μια κουβέντα όλων μας, για να αντιτάξουν τα συμφέροντά τους απέναντι στη χώρα μας, για να υπάρχει μια ανατροπή. Άρα, σε θεωρητικά ζητήματα είναι καλό, βεβαίως, να προβληματιζόμαστε, αλλά να μην προδικάζουμε τίποτε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Εάν η Ελλάδα επιδιώξει να συζητηθεί οπωσδήποτε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Κορυφής το ζήτημα της χώρας μας, γιατί υπάρχουν σενάρια που διακινούνται από την Παρασκευή προς την κατεύθυνση ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια αλλαγή και να υπάρξει στη συνέχεια - λέει το ένα σενάριο- έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Και χθες είχαμε τις γερμανικές αντιδράσεις, που διατυπώνονται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να μη συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση το ζήτημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτως ή άλλως, το θέμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης συζητείται κάθε ημέρα και εκτός Συνόδου Κορυφής. Θα είναι μια τυπική συζήτηση εάν γίνει, με ανάλογες βεβαίως αποφάσεις. Εμείς θέτουμε το ζήτημα -το θέσαμε- και από εκεί και πέρα, η διαμόρφωση, όμως, της ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής, γίνεται με γνωστούς συντεταγμένους τρόπους και η χώρα μας θα θέσει το ζήτημα εφόσον πρέπει να τεθεί.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή δεν είναι μόνο η Γερμανία, είναι και η Φιλανδία, είναι και η Ιρλανδία που εμμένουν σε αυτή τη σκληρή στάση και μάλιστα προκρίνουν και τη λύση του ΔΝΤ, εμείς σε αυτή τη Σύνοδο έχουμε σχέδιο Β΄ εάν αυτές οι χώρες εμμείνουν σε αυτή τη σκληρή στάση; Τι θα κάνουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς σε αυτή τη Σύνοδο πάμε με τα γνωστά δεδομένα, σε αυτή τη Σύνοδο πάμε να αντιτάξουμε σε όλα αυτά που φημολογούνται και λέγονται όλο αυτό το διάστημα, ότι η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα ως χώρα, υπήρξε και δούλεψε με τέτοια συνέπεια, όπως δεν έχει δουλέψει καμία κυβέρνηση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πήραμε σκληρές και επώδυνες αποφάσεις, αυτό αντιτάσσουμε, αυτό λέμε και ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες, ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για ένα πιστόλι που είναι πάνω στο τραπέζι. Θα ήθελα να μου πείτε με τι είναι γεμάτο αυτό το πιστόλι και ποιον σημαδεύει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή ήταν μια έκφραση λόγου, που χρησιμοποιήθηκε ακριβώς για να δείξει ότι το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα, όπως και άλλες δυνατότητες. Και παραμένουμε εκεί.

ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προσπαθείτε, από ό,τι βλέπω, να χαμηλώσετε λίγο το θέμα του ΔΝΤ. Ωστόσο, έχουν γίνει συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων με το ΔΝΤ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην Ουάσιγκτον, είχε τετράωρη συνάντηση μαζί τους. Από αυτές τις συναντήσεις, έχετε τη διαβεβαίωση ότι εάν αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα δεν θα ζητηθούν από το ΔΝΤ πρόσθετα σκληρά μέτρα; Θεωρεί το ΔΝΤ ότι τα μέτρα που έχετε λάβει είναι ικανοποιητικά και για τα δικά τους δεδομένα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θα συζητηθεί, εάν υπάρξει, σε πολύ υποθετικό χρόνο και τρόπο, προσφυγή στο ΔΝΤ. Οι συζητήσεις με ένα διεθνές οικονομικό όργανο, όπως είναι το ΔΝΤ που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιό τους χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θεμιτές. Δεν υπάρχει κάτι κακό ως προς αυτό. Αντίθετα, επιβάλλεται ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας να συζητά με όλους τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες. Εννοείτε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, σε υποτιθέμενη προσφυγή στο ΔΝΤ. Δεν συζητάμε. Είναι εκτός αντικειμένου τέτοιου είδους σκέψεις και συζητήσεις. Εμείς έχουμε πάρει όσα μέτρα κρίναμε ότι έπρεπε να πάρουμε. Λάβαμε μεγάλες αποφάσεις για τα ελληνικά δεδομένα. Εννοείτε ότι παραμένουμε εκεί.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το θέμα του δανεισμού δεν μπορεί να τηρείται διλληματικά ή Ευρωπαϊκή Ένωση ή ΔΝΤ, αλλά υπάρχουν και κάποιες αναδυόμενες οικονομίες στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε, όπως για παράδειγμα η Κίνα. Σκέφτεται η κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για την προσφυγή στην Κίνα, έχουν ειπωθεί πάρα πολλά πράγματα στο παρελθόν, που δεν ίσχυαν. Δεν υπήρχε τέτοια συζήτηση. Δεν υπήρχε τέτοιο άμεσο ή μελλοντικό ενδεχόμενο, ούτε μπορούμε να πούμε τι δυνατότητες υπάρχουν. Οι θεωρητικές δυνατότητες δανεισμού και στήριξης είναι γνωστές. Εμείς, είμαστε μέλος της ευρωζώνης, του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Προσδοκούμε στην πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η θέση μας και είναι ξεκάθαρη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στο Εθνικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, υπήρξε μια του Γιάννη Νικολάου, που ήταν γραμματέας ενημέρωσης, ο οποίος έθεσε θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης στο να πάει στ ΔΝΤ. Τίθεται τέτοιο θέμα; Είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση. Σκέφτεστε να ανανεώσετε, κατά κάποιο τρόπο, την λαϊκή εντολή ή με κάποιο δημοψήφισμα, με κάποια πρόφαση της Βουλής, αν είναι να στραφείτε εκεί, αν αναγκαστείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δρα και ενεργεί με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο που θα μπορούσε να δράσει μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά και πολιτικά διεθνείς συγκυρίες. Έχουμε πλήρη επίγνωση του προβλήματος και πλήρη επίγνωση και περίσκεψη των μέτρων και αποφάσεων που λαμβάνουμε. Τη νομιμοποίηση, την έχουμε πολύ νωπή, από τον ελληνικό λαό με πολύ μεγάλο ποσοστό. Μόλις πριν από κάποιους μήνες λάβαμε τη νομιμοποίηση να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της νομιμοποίησης ενεργούμε με τον πιο σοβαρό και σταθερό τρόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, αλλά τότε που σας ψήφισε ο λαός δεν γνώριζε για ΔΝΤ. Άρα, σε αυτό τον τομέα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε και εμείς γνωρίζαμε το πολύ μεγάλο έλλειμμα που κληρονομήσαμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε προσφύγει στο ΔΝΤ. Γίνεται τόση συζήτηση για μια υποθετική δυνατότητα, η οποία δεν δικαιολογεί όλο αυτό που γίνεται, όλο αυτό το διάστημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως φταίει το πιστόλι που εκπυρσοκρότησε γρήγορα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αλίμονο, εάν μια κυβέρνηση δεν εξέταζε όλες τις δυνατότητες, έτσι ώστε η χώρα να πάει μπροστά.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Υπάρχει περίπτωση στη Σύνοδο Κορυφής να εξεταστεί και το θέμα τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας το 2005;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής είναι θέμα της ατζέντας που θα υπάρξει. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, άρα δεν μπορώ να σας πω.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΗ: Είπατε προηγουμένως ότι θα πολεμήσετε τις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για το ποιοι πρέπει να πληρώνουν φόρους. Βλέπουμε ότι η Εκκλησία αντιδρά πάρα πολύ έντονα στη φορολόγησή της. Ήθελα να ρωτήσω, αν σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές ή υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν κάποια πράγματα στο φορολογικό νομοσχέδιο σε σχέση με την Εκκλησία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν και το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι άκρως κατασταλαγμένο, υπό την έννοια ότι αύριο θα περάσει από Υπουργικό Συμβούλιο και από τις αρμόδιες και αντίστοιχες Επιτροπές της Βουλής, άρα μπορεί να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αλλά, στο θέμα της Εκκλησίας, είναι απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο σε εκείνη την εκκλησιαστική περιουσία που αποφέρει έσοδα και εισοδήματα. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όλοι μας έχουμε χρέος να συμβάλλουμε και νομίζω ότι η Εκκλησία, παρά το ότι έχει κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις, δεν αρνείται αυτή τη συμβολή. Το έχει πει και ο κ. Ιερώνυμος σε κάποιες άλλες συζητήσεις και συνεντεύξεις, πέρα από αυτές που δημοσιεύθηκαν, ότι δεν αρνείται η Εκκλησία να συνδράμει με τον τρόπο της.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι είπε χθες η κ. Μέρκελ στον Πρωθυπουργό και αν η κυβέρνηση, μετά από αυτή τη συνομιλία, είναι τελικά πιο αισιόδοξη ή πιο απαισιόδοξη για την Πέμπτη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Υπήρξε μια συνομιλία του Πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ στο πλαίσιο των επαφών που κάνει, με δική του πρωτοβουλία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός για να ενημερώσει τους συναδέλφους του, οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής.

Αυτή τη στιγμή, διαπραγματευόμαστε. Αυτή τη στιγμή λέμε τα πράγματα, όπως είναι. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε αν είμαστε πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι.

Είναι γνωστό ότι η Σύνοδος Κορυφής, όπως και κάθε Σύνοδος Κορυφής, απαρτίζεται από επιμέρους συμφέροντα όλων των χωρών. Στο τέλος, συγκροτείται μια απόφαση, η οποία εξάγεται και ως συμπέρασμα. Οι προσεγγίσεις των χωρών είναι διαφορετικές, αφού είναι διαφορετικές οι χώρες που συμμετέχουν. Εμείς, όμως, βάζουμε τη γνωστή και πάγια θέση, που σας ανέφερα προηγουμένως.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συγνώμη, αλλά η Γερμανία είναι εκείνη η χώρα που αντιδρά περισσότερο στο θέμα της στήριξης της Ελλάδας, στο μηχανισμό στήριξης και στη δημιουργία του. Από τη συνομιλία που είχαν, είδε ο Πρωθυπουργός αν η κ. Μέρκελ θα κάνει τελικά αυτό το βήμα προς τα εμπρός ή τελικά θα τινάξει στον αέρα όλη αυτή την προσπάθεια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε να δηλώσουμε ούτε πιο αισιόδοξοι, ούτε πιο απαισιόδοξοι.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς είναι αυτή η επιπλέον πολιτική στήριξη που ζητάμε, γιατί το δίλλημα, ευρωπαϊκή λύση ή ΔΝΤ, παραπέμπει ευθέως σε οικονομική στήριξη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο δίλλημα, ευρωπαϊκή λύση ή ΔΝΤ. Επαναλαμβάνω ότι η δική μας επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε χώρα της ευρωζώνης. Το κατακτήσαμε πολιτικά, αλλά και με θυσίες του ελληνικού λαού. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα να προτείνουμε και να προσδοκούμε σε λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις υπόλοιπες δυνατότητες τις εξετάζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που πρέπει να εξετάζει μια υπεύθυνη και σοβαρή κυβέρνηση, η οποία έχει τις γνωστές δανειακές ανάγκες και περνά τη συγκεκριμένη κρίση.

ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η αύξηση της φορολόγησης της αποζημίωσης από απόλυση από κάποια ποσά και επάνω, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο χώρο των εργαζομένων. Σκέφτεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει συνολικά αυτό το θέμα και να καταργήσει ενδεχομένως τη φορολόγηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να επισημάνουμε - για να διορθώσουμε και την εικόνα που δημιουργείται- ότι το αφορολόγητο από 20.000 ευρώ, με το προηγούμενο φορολογικό ποσοστό, εμείς το ανεβάζουμε σε 30.000 ευρώ, που σημαίνει ρητά ότι όποιος παίρνει αποζημίωση μέχρι 30.000 ευρώ δεν πληρώνει φόρο. Από εκεί και πέρα, μέχρι τις 150.000 ευρώ, ο φόρος είναι πολύ λιγότερος από όσο θα πλήρωνε κάποιος με το προηγούμενο καθεστώς. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω, ανεβαίνει. Αλλά, δεν νομίζω ότι αυτή η αποζημίωση των 300.000 για παράδειγμα, που εμείς βάζουμε μεγαλύτερο συντελεστή, αφορά τον απλό Έλληνα εργαζόμενο και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα παίρνει τα χρήματά της αφορολόγητα ή με πολύ μικρότερη επιβάρυνση, που θα επιβαρυνόταν με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς.

Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Στα 60.000 ευρώ, θα προκύπτει φόρος 3.000 ευρώ, ενώ με το ισχύον καθεστώς καταβάλλεται φόρος 12.000 ευρώ. Δηλαδή το τετραπλάσιο. Εμείς το μειώνουμε δραστικά. Στις 100.000 ευρώ, προκύπτει φόρος, με το νέο φορολογικό σύστημα, 11.000 ευρώ, ενώ με το ισχύον θα πλήρωνε κάποιος 16.000 ευρώ. Συνεπώς, αυτή η διάταξη, η οποία έχει συζητηθεί πάρα πολύ είναι διάταξη σαφέστατα υπέρ των εργαζομένων. Εμείς έχουμε κοινωνικά κριτήρια. Παίρνουμε αμέσως τις κοινωνικές ευαισθησίες και τις μετατρέπουμε σε πολιτική. Δεν θα βάζαμε σε κίνδυνο συμπολίτες μας, οι οποίοι και με την πολύ μεγάλη ανεργία που υπάρχει σήμερα, θα κινδύνευαν ένα μέρος της αποζημίωσής τους να το δώσουν στο κράτος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση θα πάει για εσπευσμένη έκδοση ομολόγου πριν το Πάσχα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Και φυσικά οι δανειακές ανάγκες καλύπτονται, με τον τρόπο που πρέπει να καλυφθούν, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και ανησυχία το γεγονός με τα στεγαστικά δάνεια, ότι υπάρχουν άνθρωποι που είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο, είχαν κανονίσει τη ζωή τους, τις δόσεις κτλ. και είχαν μια έκπτωση από το φόρο και τώρα έρχεται η κυβέρνηση με αυτό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει και μειώνει τη φοροελάφρυνση που είχαν αυτοί οι συμπολίτες μας. Επειδή πρόκειται για μικρά και μεσαία εισοδήματα πρωτίστως, αφορά και αυτά, δηλαδή, τα εισοδήματα, τι θα πράξετε τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως σας προανέφερα, το φορολογικό νομοσχέδιο, σε κάποια ζητήματα εξελίσσεται, ειδικά στα σημεία που αφορούν μεγάλες μερίδες των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αύριο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και εκεί θα συζητηθούν όλα τα θέματα και σίγουρα θα υπάρξει η καλύτερη αντιμετώπιση προς τους συμπολίτες μας με τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και στον τομέα αυτό.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Οι καταθέσεις θα φορολογηθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή μιλάμε για καταθέσεις, να σας διαβεβαιώσω ότι είναι τελείως άνευ αντικειμένου όλη αυτή η τάση του να συζητιούνται ότι θα φορολογηθούν καταθέσεις και να γίνονται αναλήψεις χρημάτων για να πάνε σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα χρήματα του απλού Έλληνα καταθέτη δεν κινδυνεύουν από υπέρμετρη φορολόγηση, από άλλη φορολόγηση. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί κανείς καταθέτης.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ η ΠΑΣΚΕ κέρδισε μία ακόμη έδρα παίρνοντάς τη από τη ΔΑΚΕ. Παρόλα αυτά, στο ψήφισμά της προαναγγέλλει κινητοποιήσεις. Ήθελα να ρωτήσω, πρώτον εάν φοβάστε τους συνδικαλιστές του δικού σας κόμματος ότι θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα και δεύτερον γιατί ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν απάντησε στο ερώτημα που του απεύθυνε ο Γιάννης Παναγόπουλος πριν τον καλέσει στο βήμα, αν δηλαδή θα ανακοινώσει αυτή τη μη φορολόγηση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, νομίζω ότι τη φορολόγηση της αποζημίωσης, την ανέλυσα επαρκώς. Από απλά παραδείγματα προκύπτει ότι είναι η πιο φιλική αντιμετώπιση, προς τον άνεργο, προς τον απλό Έλληνα πολίτη, της φορολόγησης της αποζημίωσής του. Δεν απαλλάσσεται, αλλά ελαφρύνεται σε εξαιρετικό βαθμό. Εννοείται ότι εμείς χαιρετίζουμε και θεωρούμε ότι είναι μία δικαίωση και δική μας το ότι η ΠΑΣΚΕ κέρδισε άλλη μια έδρα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Από κει και πέρα, συμπληρωματικά θα προσθέσω σε αυτό που ρωτήσατε, ότι το εργατικό κίνημα έχει τη δική του αυτονομία, έχει τους δικούς του κανόνες, έχει τα δικά του αιτήματα και αλίμονο εάν δεν ήταν έτσι. Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων ούτε σταματάνε ούτε πρέπει να σταματήσουν ποτέ. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει σύμμαχο το συνδικαλιστικό κίνημα με τις διεκδικήσεις, με τις προτάσεις, με τις υποδείξεις που γίνονται. Είναι όμως δύο διαφορετικές λειτουργίες. Είναι η λειτουργία του κράτους που αποφασίζει υπεύθυνα για την οικονομική πολιτική της χώρας και η λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος που προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε συνάρτηση με την προηγούμενη ερώτησή μου, για την έκδοση ομολόγου, υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι συντάξεις, τα δώρα του Πάσχα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα ταμεία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν κινδυνεύει όμως να μείνει απλήρωτη καμία σύνταξη, κανένα δώρο του Πάσχα. Η κυβέρνηση εγγυάται υπεύθυνα το εισόδημα των εργαζομένων και τις συντάξεις και αλίμονο αν φτάναμε σε αυτό το σημείο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 March 2010 - 18:58:13 UTC