Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-03-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 259297449

Έκδοση 1

brf2903

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλή σας ημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα, οδεύοντας προς την Ανάσταση.

ΜΙΧΑΗΛ: Προηγούνται τα πάθη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα πάθη που περνάμε, είναι διαρκείας. Οπότε, από εδώ και πέρα, προσδοκούμε την ανάσταση.

" Την Πέμπτη, η χώρα μας είχε μία πολύ σημαντική επιτυχία. Η συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης, για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης και σταθερότητας, με μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, διότι κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την πολιτική στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή η συμφωνία, ούτε αυτονόητη ήταν, ούτε μας χαρίστηκε. Ήταν αποτέλεσμα σωστού στρατηγικού σχεδιασμού, επίμονης προσπάθειας, μεθοδικών κινήσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων. Ήταν συμφωνία για όλη την Ευρώπη.

Ήταν και είναι πεποίθηση της κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού - που και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης - να πάνε χαμένες.

Η απόφαση αυτή, όμως, σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη που αντιμετώπισαν αυτή τη μεγάλη πρόκληση και κατάφεραν, παρά τις δυσκολίες, να κάνουν ένα ιστορικό βήμα και να διασφαλίσουν με πράξεις την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών - μελών.

Ο μηχανισμός αυτός των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποδεικνύουν, με τον καλύτερο τρόπο, αφενός μεν ότι η Ευρώπη στηρίζει το κοινό νόμισμά της, αφετέρου δε ότι υποστηρίζει χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για διάφορους λόγους και σε κάθε περίπτωση, όπως εν προκειμένω η Ελλάδα διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, στο σύνολό της.

Η χώρα μας πέτυχε να κερδίσει αυτό που ζητούσε και αυτό που χρειαζόταν: Ένα μηχανισμό που θα αποθαρρύνει όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση της Ελλάδας, ανεβάζοντας το κόστος του δανεισμού.

Σαφώς και στόχος μας είναι να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός ποτέ.

Στόχος μας παραμένει να χρηματοδοτήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες από τις διεθνείς αγορές.

Με βάση και τις δύο αυτές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και όλων των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό.

Κάναμε ένα μεγάλο βήμα. Από δω και πέρα συνεχίζουμε με πιο αποφασιστικά βήματα.

" Θα ήθελα να κάνω μία δήλωση για την χθεσινή έκρηξη βόμβας στα Πατήσια: H κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του νεαρού και τον αποτροπιασμό της για τέτοιου είδους ενέργειες που λαμβάνουν χώρα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα και με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία ουδόλως - μα, ουδόλως - νομιμοποιούν οποιαδήποτε δράση, η οποία όχι μόνο δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι και άκρως εγκληματική.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι ήταν ένα μεγάλο βήμα η απόφαση των Βρυξελλών και από δω και πέρα η κυβέρνηση συνεχίζει πιο αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων. Μαθαίνουμε, επίσης, από το ρεπορτάζ ότι πια το βάρος είναι όχι μόνο το να τηρηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά, ει δυνατόν να δημιουργηθούν και προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε τη κρίση και όχι να βασιστούμε σε αυτό τον μηχανισμό που αποφασίστηκε και το ακούσαμε και όλοι από τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν πολλά, θα έλεγα, εμπόδια και φαινόμενα δυσλειτουργίας στη κρατική μηχανή. Είτε γιατί οι υπουργοί μεταξύ τους δεν έχουν βρει τον κατάλληλο τρόπο συνεννόησης, είτε γιατί έχουν καθυστερήσει οι πρωτοβουλίες που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Ο Πρωθυπουργός πως σκέφτηκε να αντιμετωπίσει αυτά τα πράγματα, ώστε να μπορούν να γίνουν πιο αποφασιστικά αυτό που είπατε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κρατική μηχανή δεν λειτουργεί σωστά γιατί έχει χρόνιες παθογένειες. Αυτό είναι δεδομένο, το γνωρίζουμε. Αυτό το πρόβλημα το αποτυπώσαμε από τη πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Από κει και πέρα, σαφώς, και λειτουργούν οι υπουργοί με τη δέουσα προσπάθεια. Γίνεται ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο και μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, που αναλάβαμε την κυβέρνηση, έχουμε να επιδείξουμε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς. Αποτέλεσμα που είναι, βεβαίως, μόνο η αρχή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να δουλέψουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και όλη η κυβέρνηση, είναι οι χειρότερες συνθήκες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν. Αφενός μεν προσπαθούμε σε κάθε τομέα να κάνουμε εκείνες τις τομές και να δρομολογούμε τις αποφάσεις, για τις οποίες μας έχει εξουσιοδοτήσει ο ελληνικός λαός και βεβαίως, συγχρόνως προσπαθούμε να βγάλουμε μία άκρη και να συμμαζέψουμε τα οικονομικά, αλλά και τα διοικητικά εκείνα στοιχεία, τα οποία συσσώρευσε η παθογένεια των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά κυρίως συσσώρευσε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, πραγματικά, ήταν εγκληματική για τη λειτουργία του κράτους. Ένα κράτος καθαρά κομματικό, ένα κράτος το οποίο δεν αποδίδει έτσι όπως πρέπει να αποδίδει. Άρα, η προσπάθειά μας, αφενός είναι πολύ σημαντική, αφετέρου και οι προκλήσεις - μιας και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των μεγάλων αλλαγών που προσπαθούμε να κάνουμε - είναι πάρα πολλές και με πολλή δουλειά, με συντονισμό και με συνεννόηση, εννοείται, μεταξύ των υπουργών - η οποία ούτως ή άλλως υπάρχει - θα πάμε πιο μπροστά.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε θα πάρει αρμοδιότητες ο κ. Μπόλαρης; Διαβάσαμε χθεσινό αναλυτικό δημοσίευμα ότι ακόμα εκκρεμούν. Και το δημοσίευμα, βέβαια, έλεγε και τι φταίει. Εγώ, ρωτώ εάν και εφόσον εκκρεμούν πότε θα έχει αρμοδιότητες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Κατσέλη, ήδη έχει αποστείλει αρμοδίως το θέμα του κ. Μπόλαρη μαζί με τις αρμοδιότητες του κ. Αρναουτάκη. Απομένει να συσταθεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος, έτσι ώστε να αναλάβει τις αρμοδιότητες ο κ. Μπόλαρης. Και ο Οργανισμός αυτός είναι σε τελικό στάδιο επεξεργασίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε. Αν περνάν έξι μήνες για μία επιλογή του Πρωθυπουργού που τη γνωρίζουμε από τις 7 Οκτωβρίου, να συσταθεί αυτός ο Οργανισμός για να μπορούν να προχωρήσουν κάποια αναπτυξιακά προγράμματα στη Βόρεια Ελλάδα, πως θα μπορέσετε εσείς να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι γρήγορα και αποφασιστικά θα έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια που καταβάλλετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα καλό θα είναι να μην απομονώνουμε ένα γεγονός, γιατί εκτός από αυτό το γεγονός, το οποίο έχει πάρει μία πολύ μεγάλη έκταση στον Τύπο, υπάρχουν πολλές δεκάδες άλλα γεγονότα, τα οποία, σαφώς, και είναι ενθαρρυντικά και τα οποία καταδεικνύουν την απόφασή μας να πραγματοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε ως στόχο μία διαφορετική οικονομική, διοικητική και αναπτυξιακή αντιμετώπιση της Βορείου Ελλάδος. Δεν θέλαμε να υπάρχει ένα κέλυφος χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, όπως ήταν το προηγούμενο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και υλοποιείται, προκειμένου να δει η Βόρεια Ελλάδα μία διαφορετικού είδους ανάπτυξη. Για αυτό ακριβώς έχουν την έδρα τους τη Θεσσαλονίκη οι δύο υφυπουργοί της κυβέρνησης, η κ. Τζάκρη και ο κ. Μπόλαρης από το υπουργείο Εσωτερικών και από το υπουργείο Οικονομίας και με τη σύσταση αυτού του Οργανισμού, που θα έχει να κάνει συνολικά με την ανάπτυξη όλης της Βόρειας Ελλάδας, θα υλοποιηθεί και αυτός ο στόχος της κυβέρνησης.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε ότι η κ. Κατσέλη έχει αποστείλει τις αρμοδιότητες και αυτό που απομένει είναι η σύσταση του οργανισμού. Τίνος αρμοδιότητα είναι η σύσταση του οργανισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η σύσταση του οργανισμού είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πιο συγκεκριμένα, εάν μπορείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχει τη γνωστή διαδικασία, προκειμένου να συσταθεί ένας νέος οργανισμός, ο οποίος δεν είναι τυπικός και με καθήκοντα που ήδη προβλέπονταν αλλού, έτσι ώστε να τα πάρει ως νέος οργανισμός. Είναι μια νέα προσπάθεια, η οποία γίνεται με τελείως διαφορετική φιλοσοφία, από αυτήν που ίσχυε μέχρι τώρα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Όταν λέτε «της κυβέρνησης», μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία...

ΑΝΤΥΠΑΣ: ... η οποία είναι, γιατί δεν τη γνωρίζω. Μπορείτε να μου τη θυμίσετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία περνά μέσα από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία πραγματικά κάνει μια εξαιρετική δουλειά στον τομέα αυτό και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είστε ευχαριστημένοι με αυτούς τους ρυθμούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τους ρυθμούς της κυβέρνησης, σαφώς και είμαστε ικανοποιημένοι. Σε λιγότερο από έξι μήνες αυτή η κυβέρνηση έκανε πολύ περισσότερα πράγματα, από ό,τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ - για όσα θετικά μπορούμε να πούμε ότι έκανε- στα πεντέμισι χρόνια που ήταν κυβέρνηση. Έχουμε δώσει δείγματα σε όλους τους τομείς και στη διοίκηση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση του κράτους συνολικά. Τέτοια δείγματα που πραγματικά δεν τα περίμενε ποτέ ο ελληνικός λαός. Ας μην ξεχνάμε -και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να το ξαναθυμίσω- ότι εμείς είμαστε αυτοί που βάζουμε τις βάσεις, έτσι ώστε το κράτος να έχει έναν σωστό τρόπο στις προσλήψεις, με δεύτερο νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών, οι προαγωγές των διευθυντών που δεν έχουν καμία σχέση με το κομματικό και πελατειακό κράτος, που είχε εγκαθιδρύσει κυρίως η ΝΔ, και μια σειρά από ζητήματα, που αλλάζουν τη φυσιογνωμία του κράτους. Και όλα αυτά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Με βάζετε σε πειρασμό να περιαυτολογώ, αλλά είναι μια πραγματικότητα, όλοι οι Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από το που πρόσκεινται κομματικά, αναγνωρίζουν ότι εάν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση και συγκεκριμένα αυτός ο πρωθυπουργός, δεν θα είχαμε τέτοια αποτελέσματα, που είχαμε στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επ΄ αυτού, επειδή είπατε «με βάζετε στον πειρασμό να περιαυτολογήσω». Εσείς, την αρμοδιότητα για το ΑΠΕ πότε την πήρατε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Έχει υπογραφεί το σχετικό διάταγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Ενδιαφέρεστε για το ΑΠΕ;

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα το ότι ο κ. Μπόλαρης δεν έχει πάρει αρμοδιότητες, είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, το ότι οι μεγάλοι οργανισμοί δεν έχουν ακόμα διοικήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, είναι ελάχιστοι οι οργανισμοί που δεν έχουν νέες διοικήσεις. Και δεύτερον, από την αρχή είπαμε, ότι ξεκινήσαμε διαδικασίες, που είναι καινοτόμες, διαδικασίες που δεν είχαν προηγούμενο, στις οποίες ακόμα και εάν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, είναι συγχωρητέες οι όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν, γιατί ακριβώς δημιουργούν προηγούμενα. Και για εμάς αυτό είναι το σημαντικό. Είναι πιο σημαντικό το να έχουμε έναν διοικητή οργανισμού, ο οποίος είναι αντικειμενικός, είναι άξιος, ο οποίος έχει μια προσφορά που του αναγνωρίζεται, εν αντιθέσει με το τι γινόταν στο παρελθόν, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση διόριζε σε αυτές τις θέσεις με άλλα κριτήρια. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι γίνεται μια αρχή. Μια αρχή, ώστε επιτέλους το ελληνικό κράτος να ξεκολλήσει από τους πελατειακούς τρόπους με τους οποίους επέλεγε τα ανώτερα κρατικά στελέχη. Και αυτό είναι το μεγάλο όφελος, που αναγνωρίζουμε εμείς.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω πάντως ότι για μέτρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, προσωπικά τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε απολύτως επείγοντα και για τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν άμεσα, θα σας πάω πίσω στον Δεκέμβριο και θα σας φέρω σε κάτι που ενδεχομένως είναι της αρμοδιότητάς σας: Τα γραφεία Τύπου, για παράδειγμα, στο εξωτερικό, που ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσουν άμεσα, τα γραφεία του ΕΟΤ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσουν. Είχε πει ότι θα ενσωματωθούν στις πρεσβείες.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Διορθώστε με, αλλά νομίζω ότι δεν έχει γίνει τίποτα τέτοιο. Λειτουργούν όλα κανονικά όπως ήταν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, σε σχέση με τα γραφεία Τύπου Εξωτερικού, - επειδή διαβάζω και κάποια δημοσιεύματα στις εφημερίδες - που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, είναι μηχανισμοί προβολής και προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είναι σημαντικότατοι μηχανισμοί και οργανισμοί και δεν έχουν καμία σχέση με το πώς παρουσιάζονται, δηλαδή με το να συγκεντρώνουν και να συλλέγουν κάποιες πληροφορίες για να τις στείλουν σε εμάς. Αυτό ίσχυε παλιότερα. Χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα γραφεία Τύπου, από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τον χειρότερο τρόπο. Και αφού γίνεται καταγραφή, εγώ δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα φέρω στη δημοσιότητα, το τι έγινε με αυτά τα γραφεία Τύπου. Η ενσωμάτωση στις πρεσβείες προχωρεί, υπό την έννοια ότι ήδη έχουμε γραφεία Τύπου που έχουν ενσωματωθεί στις πρεσβείες για λόγους οικονομίας, για λόγους χωροταξικούς. Γιατί εμείς προσπαθούμε και πετυχαίνουμε και πιο ουσιαστικά να είναι αυτά τα γραφεία Τύπου και να μην είναι τόσο πολυέξοδα, όπως ήταν μέχρι τώρα. Το τελευταίο παράδειγμα που έχω να σας αναφέρω είναι το Τελ Αβίβ. Επιπλέον μελετάμε την αναδιάρθρωση κάποιων γραφείων Τύπου, που είναι απαραίτητη. Αυτό προς επίρρωση των ισχυρισμών μας, ότι εμείς κάνουμε δουλειά και σε αυτό τον τομέα

ΦΟΥΡΛΗΣ: Τα γραφεία του ΕΟΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να υπενθυμίσουμε ότι τα μισά γραφεία του ΕΟΤ κινδύνευαν με έξωση, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να μην πληρώνει τα ενοίκια, που έπρεπε να πληρώσουμε. Τα γραφεία του ΕΟΤ αντί να είναι χώρος διαφήμισης και προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, έγιναν χώροι της μεγαλύτερης δυσφήμισης που θα μπορούσαμε να τύχουμε. Είναι σαφές το ότι γίνεται αναδιάρθρωση των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό και γίνεται μια συνετή και πιο ορθολογιστική εκμετάλλευσή τους. Και αυτό φυσικά δεν γίνεται από τη μέρα στην άλλη. Ας μην βιαζόμαστε να δούμε μεγάλες αλλαγές, όταν αυτές οι αλλαγές χρειάζονται βάθος, προκειμένου να έχουν και ουσία.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Για να μην τρελαθούμε κιόλας, δεν τον λυπάστε τον κ. Μπόλαρη να γυρίζει με άδειους χαρτοφύλακες και να κάνει τον υπουργό και δεν είναι προσβολή για έναν υφυπουργό της κυβέρνησης να τους συμπεριφέρεται έτσι επί έξι μήνες η υπουργός και να μην του δίνει αρμοδιότητες; Αυτό θέλω να πω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Μπόλαρης - ο οποίος τυχαίνει να είναι και προσωπικός μου φίλος, και ίσως το γνωρίζετε - δεν είναι άξιος λύπησης. Ο κ. Μπόλαρης στους έξι μήνες που είναι υφυπουργός, επιτελεί έργο, απλώς οι αρμοδιότητές του δεν έχουν καθοριστεί ως προς το χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Βρίσκεται και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και επικουρεί με τον καλύτερο τρόπο το έργο της υπουργού Οικονομίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σταθώ λίγο στη φράση που είπατε ότι η χώρα πέτυχε αυτό που ζητούσε και αυτό που χρειαζόταν. Και να σας ρωτήσω, επειδή σήμερα άνοιξε βιβλίο προσφορών για ένα επταετές ομόλογο: Τι προσδοκάτε; Προσδοκάτε αποκλιμάκωση, προσδοκάτε ένα επιτόκιο κάτω από το 6%; Γιατί ως τώρα διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 6%.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μου επιτρέπεται, και δεν επιτρέπεται και στην κυβέρνηση σήμερα, δύο ημέρες μετά την απόφαση, να μιλάμε για ύψος επιτοκίου, που θα μας αφήνει ικανοποιημένους. Είναι σαφές και το ξέραμε και το είχαμε πει και πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής -αλλά το λέμε και μετά- ότι δεν γίνονται όλα αυτοματοποιημένα. Οι αγορές λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες που επηρεάζονται από πολλές παραμέτρους. Εμείς αυτό που θέλαμε από τη Σύνοδο Κορυφής, το πετύχαμε. Και αυτό ήταν η πολιτική στήριξη και μάλιστα εξειδικεύτηκε σε έναν συγκεκριμένο μηχανισμό, ο οποίος - ας μου επιτραπεί η έκφραση, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί - είναι μια αξιόπιστη απειλή προς όσους προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Οι δανειακές μας ανάγκες είναι γνωστές. Δανειζόμαστε μέσα από ένα μακροχρόνιο έργο, που είναι έργο μιας ή δύο ημερών, θα δούμε - και είμαστε σίγουροι γι αυτό- ότι τα επιτόκια θα πέσουν, ότι θα εξομαλυνθούν οι όροι και οι συνθήκες δανεισμού. Και αυτό φυσικά είναι προς το συμφέρον του Έλληνα πολίτη. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην αγορά, διερευνούμε και κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ισορροπία τις κινήσεις δανεισμού, που επιβάλλεται να γίνουν. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός με τον δανεισμό αυτό έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, από αυτά που δεν είχε. Και όλα αυτά οφείλονται σε ένα τεράστιο έλλειμμα - και μόνον- αξιοπιστίας, το οποίο είχαμε ως χώρα και προσπαθούμε να ανακτήσουμε. Και αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας οφείλεται ξεκάθαρα στην πολιτική της ΝΔ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μιας και μιλάμε για τον δανεισμό. Συμφωνεί η κυβέρνηση με την τακτική του προέδρου διαχείρισης δημόσιου χρέους να προαναγγέλλει την Παρασκευή, ότι θα βγούμε σε δανεισμό έως το τέλος του Μαρτίου; Δηλαδή σήμερα;

ΜΙΧΑΗΛ: Συμπληρωματικά, εάν μου επιτρέπετε ο υπουργός Οικονομικών να βγαίνει και να λέει ότι δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση. Εγώ αυτό που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα στελέχη του, λειτουργεί με τον καλύτερο και πιο συμφέροντα τρόπο για τη δημόσια οικονομία.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Συνέφερε, δηλαδή, το υπουργείο να βγει την Παρασκευή και να προαναγγείλει τον δανεισμό ο πρόεδρος της διαχείρισης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμμένω στη δήλωση που έκανα. Και επαναλαμβάνω: Αναφέρομαι σε όλα τα στελέχη του.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο κ. Χριστοδούλου, επειδή μιλάμε γι αυτόν, πριν ένα μήνα, όταν ανακοινώθηκαν τα σκληρά μέτρα, έβγαλε αμέσως ομόλογο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και αναγκαία μέτρα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ... και αναγκαία. Έβγαλε αμέσως ομόλογο και δανειστήκαμε με 6,4%. Όταν ρωτήθηκε τότε ο κ. Χριστοδούλου, είχε πει ότι είχαμε υποχρέωση προς τους δανειστές μας, τους οποίους ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση αποκαλεί συνήθως τοκογλύφους βέβαια όταν δανείζουν με τέτοιο ποσοστό. Να βγάλουμε είχε πει αυτό το ομόλογο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι μπορεί να εννοούσε ότι έχουμε υποχρέωση να τους δώσουμε περισσότερα λεφτά και να κερδοσκοπήσουν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είσαστε ικανοποιημένοι από το έργο του κ. Χριστοδούλου και την διαχείριση που κάνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη.

ΣΠΑΝΟΥ: Έχετε εγγυήσεις ότι η ανάσα που δόθηκε στις ελληνικές τράπεζες από τον κ. Τρισέ θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση ελληνικών επιχειρήσεων με προβλήματα ρευστότητας; Η κυβέρνηση θέτει τέτοιο θέμα στους τραπεζίτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τραπεζικό σύστημα και η επιβίωσή του είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη μιας χώρας, η οποία βάζει κανόνες και στο τραπεζικό σύστημα και προστατεύει τον απλό Έλληνα καταναλωτή. Και εμείς, επειδή αναγνωρίζουμε τη σημασία του τραπεζικού συστήματος, και την ορθή λειτουργία του, όπου είναι ευθύνη της πολιτείας, φυσικά, με τα μέσα και τα εργαλεία που έχει, ώστε να μην αφήνει τις τράπεζες να επιτελούν άλλον ρόλο από αυτόν που πρέπει να επιτελούν. Αλλά οι τράπεζες είναι ένας δίαυλος για να υπάρχει χρήμα και ρευστότητα στην αγορά. Εφόσον, λοιπόν, καταφέρουμε να έχουμε αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό το τραπεζικό σύστημα να επιβιώσει και να εξορθολογιστεί με τον καλύτερο τρόπο, γιατί είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Από εκεί και πέρα, είναι έργο της κυβέρνησης -και θα το πράξει- έτσι ώστε οι τράπεζες να λειτουργούν με τον τρόπο που πρέπει.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν μου επιτρέπετε, δύο ερωτήσεις. Οι τράπεζες πήραν περίπου 28 δις ευρώ, με το ίδιο σκεπτικό που μόλις αναφέρατε, από τον κ. Αλογοσκούφη, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με το ίδιο σκεπτικό τώρα εξασφαλίζουν φτηνό χρήμα και διαθέτουν ακριβά δάνεια. Θα ήθελα να μου πείτε που συντελούν οι τράπεζες στη συγκεκριμένη συγκυρία για τη χώρα και αν υποβοηθούν το έργο της ανάπτυξης μη διοχετεύοντας αυτά τα ποσά στις επιχειρήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σκοπός μας είναι να διοχετευτούν αυτά τα ποσά - και υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες στα οικονομικά επιτελεία - στην αγορά και στον καταναλωτή. Και είναι ευνόητο ότι όταν οι τράπεζες μπορούν, πρώτα από όλα να δανείζονται - γιατί το σημαντικότερο είναι να μπορούν να δανείζονται με καλές συνθήκες τότε και ο Έλληνας πολίτης θα μπορεί να δανείζεται από τις τράπεζες με καλύτερες συνθήκες. Άρα με την εξομάλυνση αυτής της λειτουργίας το όφελος είναι και στο δημόσιο συμφέρον, αλλά και στον απλό Έλληνα πολίτη.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για τον κ. Χριστοδούλου. Θα εγκαινιάσει briefing ο κ. Χριστοδούλου προς τους ξένους ανταποκριτές ή τους FINANCIAL TIMES για να ξέρουμε να το παρακολουθούμε; Διότι, νομίζω, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση το τι κάνει η χώρα, πώς δανείζεται, πότε δανείζεται για να αφήνεται σε έναν τεχνοκράτη , όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι δεν υπάρχει κάτι πάνω σε αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ότι δεν υπήρχε απόφαση, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Εμένα θα μου επιτρέψετε να μη μπω σε λεπτομέρειες, τουλάχιστον προς το παρόν. Εκείνο, όμως, που μπορώ να πω - και το έκανα με την προηγούμενη δήλωσή μου - είναι ότι και το υπουργείο Οικονομικών και ο Πρόεδρος του ΟΔΔΥ κ. Χριστοδούλου εκτελούν τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο τρόπο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Να προσθέσω μόνο, διευκρινιστικά , ίσως για αργότερα. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός για αυτές τις δηλώσεις που έγιναν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμμένω στην δήλωση που έκανα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Το πρωί με ραδιοφωνικές σας δηλώσεις κατηγορήσατε τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ανεύθυνος και δεν ξέρει τι λέει. Το μεταφέρω περιφραστικά. Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν θεωρείτε ανεύθυνες τις επισημάνσεις ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση την οικονομία και μήπως ανεβάζετε τους τόνους, διότι ενοχλήστε από την κριτική ότι η πολιτική που εφαρμόζετε είναι διαφορετική από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Πρώτα απ όλα αναφέρθηκα στις επιλογές του κ. Τσίπρα. Να έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό τόνο και μία έκφραση όταν κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι συγκυβερνά με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καρατζαφέρη. Και θύμισα σε αυτή τη ραδιοφωνική μου συνέντευξη, ότι δεν μπορούν αυτοί, οι οποίοι συγκυβέρνησαν με τον κ. Μητσοτάκη και με τον γνωστό τρόπο το 1989, να κατηγορούν εμάς ότι συγκυβερνάμε με τον κ. Μητσοτάκη επειδή έτυχε ο κ. Μητσοτάκης για τους δικούς του λόγους να κάνει κάποια δήλωση, την οποία δεν έχουμε και ως πρώτο γνώμονα. Και να θυμίσουμε στον αρχηγό της ριζοσπαστικής Αριστεράς - και το είπα και στη ραδιοφωνική μου συνέντευξη και γι αυτό καλό θα είναι να μην απομονώνουμε κάποιες φράσεις - ότι εμείς περιμένουμε από ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς μία διαφορετική αντιμετώπιση, μία πιο σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική όταν βρισκόμαστε σε τέτοια οικονομική κρίση. Απαξιωτικοί αφορισμοί ότι συγκυβερνούμε με τον Μητσοτάκη και τον Καρατζαφέρη - γιατί απαξιωτικά τους είπε ο κ. Τσίπρας - δεν μας αφορούν. Τους τα επιστρέφουμε. Η Ιστορία είναι πολύ πρόσφατη για να μπορεί ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, αν θυμάμαι καλά, συμμετείχε, εκτός αν ήταν πολύ νέος τότε, σε αυτή τη συγκυβέρνηση που έμεινε και θα μείνει ιστορική για το παράδοξό της, τα αποτελέσματα και τις συνέπειές της, στην γνωστή συγκυβέρνηση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Απλά, εγώ σας ρώτησα και για το αν θεωρείτε δικαιολογημένες τις επισημάνσεις ότι οι κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν σε παρατεταμένη ύφεση την οικονομία και εξαντλούν τις αντοχές της κοινωνίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και συμμεριζόμαστε και την αγωνία και ίσως μπορούμε να την εκφράσουμε με τον καλύτερο τρόπο, επειδή έχουμε πολύ μεγαλύτερη συναίνεση από αυτή που διαθέτει ο κ. Τσίπρας. Γνωρίζουμε τι σημαίνει σήμερα να υφίσταται όλα αυτά τα βάρη ο Έλληνας πολίτης και μάλιστα ο πολίτης, ο οποίος δεν έχει καμία οφειλή, δεν έχει καμία ανάμειξη στη κρίση που περνάμε. Και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι χωρίς ανάπτυξη θα υπάρχει ύφεση. Άρα, ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε ξανά, να υπενθυμίσω στον κ. Τσίπρα και στον οποιοδήποτε που ασκεί αυτή τη κριτική, ότι εμείς κάνοντας μία σοβαρή και υπεύθυνη οικονομική πολιτική, φροντίζουμε έτσι ώστε όλα τα βάρη να μη τα δέχεται ο απλός Έλληνας πολίτης και φυσικά να μην επέλθει ύφεση που είναι από τα πρώτα μελήματά μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Έχει πάρει διαστάσεις τόσο στην Ευρώπη και στην Αμερική, αλλά σιγά - σιγά και στη χώρα μας, μία νέα ανάμειξη γερμανικής εταιρίας σε παράνομες χρηματοδοτήσεις για να πάρει συμβόλαια. Υπάρχουν σχετικές καταγγελίες και αναφορές. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαφάνειας που έχει διακηρύξει ο Πρωθυπουργός, έχει την πρόθεση να εξετάσει και μέσω της Βουλής αυτές τις καταγγελίες ούτως ώστε να δούμε σε ποιους αφορά, τι αφορά και πόση έκταση έχουν πάρει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση γνωρίζει τις πληροφορίες στις οποίες αναφέρεστε. Ακόμη είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Περιμένουμε να έρθουν με επίσημο τρόπο, έτσι ώστε να δούμε και το δικαστικό μέρος, που είναι, βέβαια, υπόθεση και αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης - η οποία είναι ανεξάρτητη - αλλά, κυρίως, το διοικητικό όσον αφορά στο κράτος. Και ελπίζουμε ότι θα υπάρχει και η απαιτούμενη συνδρομή και σε δικαστικό, αλλά και σε διοικητικό επίπεδο από τις ξένες χώρες, όπου εμπλέκονται αυτές οι εταιρίες, προκειμένου να μην αφήσουμε τίποτε να βρίσκεται στη σκιά και να διερευνηθεί οποιαδήποτε καταγγελία υπάρχει για «μίζα» στο παρελθόν, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε τώρα με το έλλειμμα αξιοπιστίας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε νωρίτερα ότι είστε πολύ ικανοποιημένος από τους ρυθμούς με τους οποίους δουλεύει η κυβέρνηση. Όμως, εμείς διαβάζουμε και σε σημερινά δημοσιεύματα, ότι αύριο σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να συγκαλέσει μέχρι και άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ακριβώς για να ζητήσει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Τι από τα δύο ισχύει; Είστε ικανοποιημένοι, δεν είστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θα μπορούσα να σας το απαντήσω πιο ευθέως, αν ήταν δήλωση του Πρωθυπουργού ή δική μου ή κάποιου υπουργού. Το ότι γίνεται, αν γίνει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ακριβώς αυτό που δείχνει το πώς εργάζεται η κυβέρνηση και φυσικά ο συντονισμός και ο προγραμματισμός μέσα από τα άτυπα Υπουργικά Συμβούλια, είναι ακριβώς αυτό το δείγμα, το οποίο επουδενί είχε η Νέα Δημοκρατία. Έχουμε κάνει τόσα Υπουργικά Συμβούλια και τόσα άτυπα υπουργικά και τόσες συσκέψεις καθημερινά που και εσείς ως δημοσιογράφοι, αλλά και όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτά, πραγματικά νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ως προς το να υπάρχει φόρτος εργασίας. Αλλά, επειδή εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε σκληρά, αυτή την εντολή έχουμε, δουλεύουμε με αυτούς τους ρυθμούς.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στον Κυριακάτικο Τύπο είδαμε κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εμπλοκή του ΣΔΟΕ στην ΕΥΠ. Αν αληθεύουν και τι ψάχνει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε τέτοιου είδους ενέργειες, εάν υπάρχουν, έχουν και το απαραίτητο στοιχείο του να μην ανακοινώνονται. Αν υπάρχει θέμα ανακοίνωσης, θα την κάνω αρμοδίως.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μία ερώτηση για τον ΟΤΕ θα ήθελα να σας κάνω. Ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος κ. Μπαρνιέ με δηλώσεις του είχε πει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η μεταβίβαση του ΟΤΕ στην DEUTSCHE TELEKOM είναι παράνομος ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Μάλιστα χαρακτήρισε ως πολύ διασταλτική την ερμηνεία που έδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην κοινοτική οδηγία για να εξαιρέσει τον ΟΤΕ, από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς. Με δεδομένο ότι οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν καταγγείλει αυτή τη διαδικασία της προηγούμενης κυβέρνησης και με δεδομένο ότι οι κύριοι Χουντής και Λαφαζάνης κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα υπόμνημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την υπόθεση, η κυβέρνηση τι προτίθεται να πράξει επ΄ αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα σημαντικό ζήτημα και ως αντιπολίτευση είχαμε πάρει μία συγκεκριμένη θέση. Είναι λογικό ότι μας ενδιαφέρει η νομιμότητα, ειδικά τέτοιου είδους συμβάσεων, που είναι και μεγάλες συμβάσεις, αλλά άπτονται και άμεσα του εθνικού συμφέροντος. Η κυβέρνηση μελετά το όλο ζήτημα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 March 2010 - 21:12:42 UTC