Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 268348568

Έκδοση 1

BRIEFING(190510)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Όπως γνωρίζετε, ήδη με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ορίστηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Νικητιάδης, σε ένα τομέα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του.

Στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας της Πολιτείας μας, θα ήθελα να καθησυχάσω τους γονείς και τους μαθητές των εσπερινών λυκείων για το θέμα που δημιουργήθηκε λόγω της αυριανής πανελλαδικής απεργίας. Υπάρχει ήδη μέριμνα, έτσι ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά και απρόσκοπτα. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και φυσικά ευχόμαστε και σε όλα τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες, καλή επιτυχία.

Επίσης, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απώλειας ημερών ασφάλισής τους. Οι ασφαλισμένοι, σε κάθε περίπτωση, έχουν διασφαλίσει τα δικαιώματά τους και διατηρούν την ασφάλισή τους, ανεξάρτητα αν έχει καταβάλει ο εργοδότης τις εισφορές που έπρεπε να καταβάλει. Άρα, δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς ασφαλισμένος για το λόγο αυτό.

Πέραν τούτου, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη δράση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε σχέση με την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, όπου έγινε έλεγχος και έχουν βρεθεί πάρα πολλές ατασθαλίες. Ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με τον ίδιο τον τουρισμό μας, με τις υποδομές, με την ίδια την ανάπτυξη και την οικονομία αλλά και τη διαφάνεια. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία κατέφευγε συχνά σε συμβάσεις εργασίας και συμβάσεις έργου, οι οποίες ουσιαστικά ήταν απευθείας αναθέσεις, επικαλούμενη δήθεν επείγουσες περιπτώσεις. Όπως υπάρχει πρόβλημα και με τους δικηγόρους και τα δικηγορικά γραφεία που επί πέντε χρόνια απασχολούσε η εταιρεία, πέρα από τους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία. Υπάρχουν θέματα κακοδιαχείρισης, πρόσληψης διευθυντών, λειτουργικών εξόδων υπερ-πολλαπλασίων σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα.

Στο πλαίσιο του ελέγχου της διαφάνειας, της ορθής διαχείρισης και της πάταξης της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας. Θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις και ειδικότερα όσον αφορά στον τουρισμό, την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, τα λειτουργικά έξοδα για την ΕΡΤ και τον πολιτισμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη διαφάνεια. Περαιτέρω και λεπτομερής ανάλυση θα πραγματοποιηθεί από τον αρμόδιο υπουργό.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μετά την αντικατάσταση της κ. Γκερέκου με τον κ. Νικητιάδη, απομακρύνονται τα σενάρια, το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού; Γιατί χθες ο Πρωθυπουργός από τη Μαδρίτη, με τον τρόπο που απάντησε στους δημοσιογράφους, το είχε αφήσει κάπως ανοιχτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός. Το ανέφερα εδώ και πολλές ημέρες. Εσείς ως δημοσιογράφοι καλά κάνατε και αμφιβάλλατε. Ήδη, όμως, έχει πληρωθεί η θέση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και δεν επίκειται κανένας ανασχηματισμός. Αυτό είναι δεδομένο και το δηλώνω κατηγορηματικά.

ΠΑΠΠΑ: Επ` αυτού: Πότε θα ορκιστεί, ξέρουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ημερομηνία δεν έχει ορισθεί. Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Λίβανο. Θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, γιατί το έργο του υπουργείου τρέχει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή ακούγεται ότι θα δημοσιευθούν σύντομα - μάλλον το Σάββατο- στοιχεία και για άλλον υφυπουργό, τότε ακόμη θα επιμένετε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού; Πάλι μόνο σε αντικατάσταση θα πάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πολλές φήμες και υπονοούμενα -και μάλιστα ενόψει υποτιθέμενου ανασχηματισμού- κάτι που ανάγκασε και την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, να εκδώσει ανακοίνωση. Δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία τα οποία υποτίθεται ότι υπάρχουν. Είναι χωρίς βάση και με καμία αιτιολογία. Και μάλιστα να τονίσω εδώ, όπως αναφέρει και η κ. Διαμαντοπούλου στην ανακοίνωσή της, είναι λυπηρό να βάλλεται υπουργός Παιδείας εν μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Κάτι που δημιουργεί, πραγματικά, και ψυχολογικό ζήτημα, αλλά και κλονισμό της εμπιστοσύνης των μαθητών και των γονέων. Επιτέλους, θα πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με φήμες και υπονοούμενα. Έτσι απαξιώνουμε τον πολιτικό κόσμο, έτσι απαξιώνουμε την ίδια την κοινωνία. Όποιος έχει στοιχεία για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, ας έρθει να τα βγάλει. Αλλά, αυτή η διάχυτη φημολογία είναι σε βάρος της ίδιας της Πολιτείας και της κοινωνίας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Εγώ δεν σας είπα για την κ. Διαμαντοπούλου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας το αναφέρω εγώ.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Μίλησα για στοιχεία για υφυπουργό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω. Εσείς έχετε κάποια στοιχεία για κάποιον υφυπουργό;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Όχι. Ακούγεται ότι θα δημοσιευτούν το Σάββατο. Αυτό σας λέω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν έχουμε κανένα τέτοιο στοιχείο. Αναγνωρίζω ότι κάποιοι θα πρέπει να προσελκύσουν αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές, αλλά όλα έχουν και ένα όριο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ΠΑΣΟΚ όταν είχε πρωτοέρθει έκανε σημαντικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο. Φθάσαμε τώρα, μια υφυπουργός να αποπέμπεται από την κυβέρνηση, έστω και οικεία βουλήσει, επειδή ο σύζυγός της είχε διαφορές με την εφορία ή είχε φορολογικές ατασθαλίες. Πόσο δίκαιο είναι αυτό και πόσο κατοχυρώνεται η αυτόνομη θέση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια; Εφαρμόσατε την οικογενειακή ευθύνη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έγινε έτσι. Στην ανακοίνωση που βγάλαμε, ως κυβέρνηση, αναλύουμε και εξηγούμε γιατί ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση της κ. Γκερέκου, μιας υφυπουργού που οφείλω να πω και από αυτό το βήμα, ότι πρόσφερε πολλά στο υπουργείο της και είχε να προσφέρει ακόμη πολλά περισσότερα. Από εκεί και πέρα, είναι συνολικότερο το ζήτημα, το οποίο αφορά στις ευθύνες των υπουργών και έχει σχέση και με αυτό που έλεγα προηγουμένως, με μια φημολογία που υπάρχει, η οποία δεν δημιουργεί και το καλύτερο κλίμα για τον πολιτικό βίο. Όπου υπάρχει υπόνοια θα πρέπει να διερευνάται, χωρίς φυσικά να φθάνουμε σε «καρατομήσεις» και «ανθρωποθυσίες». Αυτό είναι δεδομένο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Υπάρχει κάποιος μηχανισμός με τον οποίο το κόμμα ή η κυβέρνηση, υποθέτω το κόμμα μάλλον, ο κομματικός μηχανισμός, ελέγχει προκαταβολικά τα στοιχεία, το «πόθεν έσχες» επί της ουσίας στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να διαπιστώνει τέτοιου είδους ζητήματα πριν κυβερνητικά στελέχη γίνουν βουλευτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς στο ΠΑΣΟΚ ενεργοποιήσαμε μηχανισμό ελέγχου του «πόθεν έσχες», όταν ήμασταν αντιπολίτευση. Και όχι μόνο για τους υποψηφίους βουλευτές ή εν δυνάμει βουλευτές και υπουργούς, αλλά και για τα κομματικά στελέχη, τα οποία διαχειρίζονται, τουλάχιστον, μια κομματική πολιτική και εξουσία. Από εκεί και πέρα, όμως, γνωρίζουμε ότι το «πόθεν έσχες» των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών έχει πολλές αδυναμίες. Γι` αυτό ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση παίρνει τις πρωτοβουλίες, να αναδιατάξει το σύστημα του «πόθεν έσχες» και στους πολιτικούς και στους απλούς πολίτες, έτσι ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε, όπου χρειάζεται. Είναι ένα ζήτημα, που αφορά τις μεγάλες παθογένειες της ελληνικής Πολιτείας. Ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει, όμως, και με το τι φορολογικό σύστημα θέλουμε. Και σε αυτό το φορολογικό σύστημα, το οποίο εγκαθιδρύσαμε με το νέο φορολογικό νόμο υπάρχουν πρόνοιες και για το «πόθεν έσχες», στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα συμπληρωθεί και με τη νομοθετική πρόβλεψη στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Όλα αυτά είναι σύνθετα και αλληλένδετα. Προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το φορολογικό σύστημα και το σύστημα υποβολής και ελέγχου, κυρίως, του «πόθεν έσχες».

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός δεν ζήτησε έναν κατάλογο με τους μεγάλους οφειλέτες του δημοσίου, να δει ποιοι είναι εκεί; Και υποθέτω ότι κάποιος άνθρωπος που χρωστάει 5,5 εκατομμύρια θα είναι μέσα σε μια τέτοια λίστα. Δεν φαντάζομαι ότι θα λείπει από μια τέτοια λίστα. Άρα, τι συνέβη; Γνώριζε η κυβέρνηση, δια του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργού Οικονομικών βέβαια, την υπόθεση αυτή και άρα δεν έτρεξε νωρίτερα τα δέοντα και περίμενε να δημοσιευθεί ένα τέτοιο πράγμα ή δεν γνώριζε τίποτε, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν με έναν τρόπο έτσι, με καθυστερήσεις ή εν πάση περιπτώσει με κενά, αυτά τα θέματα; Διότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων και η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών - διότι περί αυτού πρόκειται- ήταν από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αν θυμάμαι καλά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σύστημα, το οποίο δεν λειτουργεί, όπως πρέπει να λειτουργεί. Υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν ήταν ισχυρό. Εμείς το ισχυροποιούμε και κυρίως ισχυροποιούμε και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με τις διασταυρώσεις τις οποίες κάνουμε. Ας μην παραγνωρίζουμε όμως ότι είναι πολλές, εκατοντάδες χιλιάδες οι οφειλέτες του δημοσίου. Από αυτούς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός, είναι αρκετές χιλιάδες, οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου. Άρα, δεν ήταν εύκολο να διασταυρωθεί, έστω και κατά τυχαίο τρόπο, το αν υπήρχαν μεγάλες οφειλές σε κάποιο σύζυγο υπουργού ή υφυπουργού. Από τη στιγμή, όμως, που ήρθε σε γνώση μας το όλο ζήτημα, πράξαμε και αναλόγως. Υπάρχει, μάλιστα, και ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η οποία έχει εκδοθεί λίγο πριν τη δήλωση αποδοχής της παραίτησης της κ. Γκερέκου, όπου το υπουργείο Οικονομικών έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να ελεγχθεί όλη η υπόθεση.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ακούγαμε με ενδιαφέρον τα πολύ καλά λόγια που είχατε να πείτε για την κ. Γκερέκου. Όμως, ανεξάρτητα από το αν το δημόσιο και το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, μπορούσαν να διαπιστώσουν το πρόβλημα, η κ. Γκερέκου υποθέτουμε ότι μπορούσε να το διαπιστώσει. Σε αυτό δεν είδα να αναφέρεστε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφερθήκαμε με το ότι ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση της κ. Γκερέκου. Νομίζω ότι αυτό τα ξεκαθαρίζει όλα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση έχει πάρει μια πρωτοβουλία και έχει φέρει μια διάταξη στη Βουλή για το πώς θα γίνεται από εδώ και πέρα η παραγραφή των αδικημάτων, τροποποιώντας το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Πολλοί νομικοί, αλλά και κόμματα θεωρούν ότι είναι στα όρια της συνταγματικότητας. Επ` αυτού, θέλω να σας ρωτήσω: Πρώτον, θα έχει αναδρομική ισχύ; Και δεύτερον, οι παραγραφές θα συντελούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τους πολιτικούς, εννοείτε, οι παραγραφές;

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά κύριο λόγο ναι, γιατί αυτούς αφορά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δεν αφορά τους πολίτες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν πρόκειται να φέρουμε νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι αντισυνταγματικές ή παράνομες. Όπως γνωρίζουμε, συνταγματικό δικαστήριο δεν υφίσταται στην ελληνική έννομη τάξη. Συνεπώς, η αντισυνταγματικότητα ελέγχεται από συγκεκριμένα όργανα, όπως είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας ή ελέγχεται παρεμπιπτόντως από οποιοδήποτε δικαστήριο ασχοληθεί αργότερα με τη συνταγματικότητα ενός νομοθετήματος. Εμείς, όμως, αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, το κάνουμε. Φέρνουμε μια νομοθετική πρόβλεψη, έτσι ώστε να σταματήσει πλέον το ατιμώρητο, ουσιαστικά, των πολιτικών προσώπων που ισχύει σήμερα. Ήταν προγραμματική μας δέσμευση, είναι σαφής βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά είναι κάτι που επιθυμεί και η ελληνική κοινωνία, προκειμένου να υπάρχει η αρχή της ίσης απονομής Δικαιοσύνης, να υπάρχει ευνομία και κυρίως να μη γίνονται εξαιρέσεις ως προς την απονομή της Δικαιοσύνης. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα σύνθετο νομικό πλαίσιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς βρίσκουμε την καλύτερη νομοθετική λύση, έτσι ώστε πλέον να σταματήσει το ατιμώρητο των πολιτικών. Αυτό είναι δεδομένο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να σας ρωτήσω. Αυτό που βάρυνε στην επιλογή του κ. Νικητιάδη ήταν η προηγούμενη ενασχόλησή του, ήταν γραμματέας του τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ ή ξεψαχνίσατε και το φορολογικό του φάκελο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι επιλογές των υπουργών και των υφυπουργών γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και είναι σύνθεση πολλών παραγόντων και ιδιοτήτων των βουλευτών.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, μετά τη δήλωση του Στρος Καν, που πρότεινε μείωση μισθών για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια της Συνόδου του ECOFIN άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της μείωσης των τιμών...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Των τιμών ή των μισθών;

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Των μισθών, συγγνώμη. Είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: H μείωση των μισθών ήταν ένα θέμα, το οποίο τέθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες έτσι ώστε να δανειστούμε όπως τελικά μπορούμε και δανειζόμαστε μέχρι τώρα. Από κει και πέρα, έχουμε συγκεκριμένη άποψη. Υπάρχουν απόψεις ότι η ανταγωνιστικότητα έχει άμεση σχέση με την μείωση των μισθών. Εμείς, έχουμε την άποψη ότι η ανταγωνιστικότητα έχει σχέση με μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό δημόσιο, στο κράτος, αλλά και στην ιδιωτική οικονομία και ότι η μείωση των μισθών δεν είναι από τους σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι αυξάνουν την παραγωγικότητα, όταν μάλιστα έχουμε να κάνουμε με μία οικονομική κρίση που βάλλει περισσότερο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, υπό την έννοια ότι δεν έχουν την ασφάλεια που υπάρχει στο δημόσιο τομέα. Ήταν επιλογή μας το να μη μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και αυτό φάνηκε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για το άμεσο μέλλον υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης; Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ξεκάθαρος, λέει ότι σε μεγάλο βαθμό η ανταγωνιστικότητα έχει να κάνει και με το μισθολογικό κόστος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο Στρος Καν, κ. Εκπρόσωπε, σε συνέντευξή του στο «MEGA» αν δεν απατώμαι, είπε ότι αυτό το πρόγραμμα λιτότητας και τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ήταν πρόταση της κυβέρνησης και δεν ήταν απαίτηση του ΔΝΤ ή της τρόικας, εν πάση περιπτώσει. Είναι αληθές αυτό κ. Εκπρόσωπε; Δηλαδή, είναι αληθές ότι θέλετε να επιβάλλετε ένα πρόγραμμα λιτότητας και απλώς κρυφτήκατε πίσω από την τρόικα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω, ότι όλοι όσοι παρακολουθήσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα τις διεργασίες στην ελληνική οικονομία, είχαμε διαπιστώσει ότι γινόταν διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δηλαδή, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Εννοείται ότι δεν ήταν επιλογή μας. Εννοείται ότι δεν ήταν προγραμματική δέσμευσή μας, την οποία υλοποιούσαμε οι μειώσεις σε μισθούς ή η περικοπή των δώρων σε όποιο βαθμό περικόπηκαν και όλες αυτές οι πολιτικές, οι οποίες φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλούς εργαζόμενους. Εμείς, όμως, βάλαμε κάποια ζητήματα, βάλαμε όρια σε κάποια άλλα, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή, αλλά κυρίως να υπάρχει και αποτέλεσμα, βεβαίως, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Εννοείται ότι ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης και εννοείται ότι για όποιες διαρθρωτικές αλλαγές αναφέρονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, εκεί ήταν επιλογή μας, γιατί πιστεύουμε ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια, είναι αυτές οι οποίες πρέπει να «τρέξουν». Εκείνες ναι, σαφώς, ήταν επιλογή μας. Αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με το εισόδημα των εργαζομένων, εδώ υπήρχε διαπραγμάτευση και πολλά σημεία και στοιχεία μέσα από τη διαπραγμάτευση εμείς τα διορθώσαμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για αυτή την υπόθεση που αφορά στα ΕΛΤΑ. Και επειδή διαβάζουμε ότι εκεί έγινε ένα μεγάλο φαγοπότι και τώρα ζητείται, ακόμη, και το άνοιγμα των λογαριασμών. Εσείς τι προτίθεστε να κάνετε; Θα δούμε ονόματα; Θα ζητήστε τα χρήματα πίσω από όσους προχώρησαν σε αυτή τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε ότι τα ΕΛΤΑ , δηλαδή τα ελληνικά ταχυδρομεία, το 2004, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, ήταν μέχρι τότε μία κερδοφόρα επιχείρηση. Σήμερα, δυστυχώς, βρίσκουμε τα ΕΛΤΑ, μέσα από ένα γαϊτανάκι, πραγματικά, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων, να βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Από κει που ήταν κερδοφόρα, είναι ζημιογόνα. Γι αυτό έχουν σταλεί ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, έτσι ώστε να γίνουν έρευνες, να διαπιστωθούν οι παρατυπίες και οι παρανομίες που έχουν γίνει στη διαχείριση των ελληνικών ταχυδρομείων και το πόρισμα θα αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα, κατόπιν εντολής της διοίκησης των ΕΛΤΑ, στα οικονομικά της εταιρίας, που είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο, και μάλιστα από εξωτερικό ελεγκτικό οίκο. Γνωρίζουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Η Νέα Δημοκρατία και στα ελληνικά ταχυδρομεία, αλλά και σε όλους τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας έπαιξε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, έστησε ένα μεγάλο πανηγύρι κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. Και φυσικά όπου και όταν υπάρχουν στοιχεία, θα ανακοινώνονται.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ένα άλλο θέμα. Εδώ και τέσσερις μήνες βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαγεωργίου. Θα μου πείτε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όμως, διαπιστώνω ότι υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται δεξιοί και αριστεροί και υπονομεύεται έτσι η ισονομία. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω πως σκοπεύει η κυβέρνηση να προστατεύσει το κράτος δικαίου και αν μας τιμά ως χώρα η κράτηση ενός δημοσιογράφου, που συνελήφθη ενώ εργαζόταν και προφυλακίστηκε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα ειδικό θέμα και δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του. Αλλά, πρώτα από όλα, σαφώς, μιλάμε για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και αυτό που λέτε ως διαπίστωση, για να είμαι ειλικρινής πρώτη φορά το ακούω, ότι υπάρχει διαφορετική μεταχείριση αριστερών και δεξιών. Αυτό, γνωρίζω, ότι συνέβαινε στο παρελθόν εις βάρος των αριστερών. Εσείς λέτε, δηλαδή, ότι υπάρχει και τώρα διάκριση; Για να σας απαντήσω...

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου είναι δημοσιογράφος, ο οποίος κάλυπτε για λογαριασμό της εφημερίδας « ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» και προφανώς και της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», το συλλαλητήριο της Πανόρμου, τον Ιανουάριο. Χτυπήθηκε, συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Είναι φανερό ότι έχουν ληφθεί υπόψη, στην όλη υπόθεση, τα πολιτικά του φρονήματα. Κάνω λάθος κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας αναφέρω ότι δεν την γνωρίζω ακριβώς την περίπτωση, αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη, νομίζω, ότι απέχει πάρα πολύ από το να εξετάζει τα φρονήματα των πολιτών, οι οποίοι προσέρχονται ενώπιον της.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Από χθες που ήρθε στο προσκήνιο η υπόθεση της κ. Γκερέκου, υπάρχει και ένα ερώτημα που διατυπώνεται. Γιατί η κυβέρνηση δεν φροντίζει να δώσει στη δημοσιότητα ή εν πάση περιπτώσει να ενημερώσει τους πολίτες για το ποίοι είναι οι μεγάλοι φοροφυγάδες, που υπάρχουν στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών. Γιατί, για παράδειγμα, για τους γιατρούς του Κολωνακίου, πρόσφατα, είδαμε ονόματα και λίστα και γιατί δεν βλέπουμε γι αυτούς που χρωστάνε επί χρόνια πάρα πολύ μεγάλα ποσά εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και όλων των υπολοίπων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, το ζήτημα των φοροφυγάδων είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Όπως είπα και προηγουμένως το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει σύντομα περαιτέρω στοιχεία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες προς το δημόσιο. Αυτές οι οφειλές κυμαίνονται σε πολλά επίπεδα. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει τέτοια οργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, έτσι ώστε και μέσα από τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης, στο πλαίσιο του φορολογικού νόμου και μάλιστα του νέου φορολογικού νόμου, να εισπράττονται αυτοί οι φόροι. Και μάλιστα υπάρχει και πρόβλεψη, αύξησης προκαταβολής που θα πρέπει να δώσει κάποιος, του ποσού, δηλαδή, που θα πρέπει να προκαταβάλλει, προκειμένου να μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθεί, εάν η βεβαίωση του φόρου του είναι σωστή ή όχι. Εμείς, έχουμε αυτή την προτεραιότητα. Εμείς ήμασταν αυτοί που καταγγείλαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός που φοροδιαφεύγουν και με το νέο φορολογικό πλαίσιο, το οποίο εγκαθιδρύσαμε προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Ήδη, εδώ και πολλούς μήνες, από τότε που αναλάβαμε, οι διασταυρώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, συνεχίζονται και δεν γίνεται εξαίρεση σε κανέναν. Και υπάρχει, φυσικά, και αυτή η εντολή και αυτός ο έλεγχος προς τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, να εισπράττονται οι φόροι που οφείλονται. Και μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη και διαδικασία πειθαρχικών διώξεων, εάν διαπιστωθεί ότι οι εντεταλμένοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή αύριο θα πραγματοποιηθεί μια πανελλαδική γενική απεργία. Για να μην έχουμε τραγικά φαινόμενα ή να μην έχουμε για παράδειγμα, δράση προβοκατόρικων στοιχείων, που δεν είναι τόσο ικανοποιημένα από το γεγονός ότι βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους, υπάρχει κάποιο ειδικό σχέδιο, κάποια ειδική πρόνοια από τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να περιφρουρηθεί, κατά το δυνατόν, η πορεία και όλες αυτές οι διαμαρτυρίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει συγκεκριμένα σχέδια και ελπίζω -και εκεί είναι ευθύνη όλων μας- να μην έχουμε αντίστοιχα, ακόμη και μικρής σοβαρότητας, τέτοιου είδους δράσεις, όπως είχαμε την προηγούμενη φορά που θρηνήσαμε και θύματα. Το κράτος έχει τις ευθύνες του, έχει τις υποχρεώσεις του και αυτές τις υποχρεώσεις αναλαμβάνει.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει ευθύνη όλων μας; Φταίνε οι 150.000 διαδηλωτές για το τραγικό γεγονός της Marfin Egnatia Bank;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανείς δεν μίλησε για ευθύνη των διαδηλωτών, όσοι κι αν είναι αυτοί. Εμείς -και εκείνες τις ημέρες- είπαμε ότι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των διαμαρτυρομένων, γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει, όπως και η κοινωνία γνωρίζει και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των αποφάσεων που λάβαμε. Αλλά, ζητήματα που έχουν να κάνουν με υλικές ζημιές και κυρίως - κατά μείζονα λόγο- με τη σωματική ακεραιότητα συμπολιτών μας και όσοι δικαιολογούν τέτοιου είδους δράσεις, πραγματικά νομίζω ότι είναι υπεύθυνοι.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε εσείς κάποιον που δικαιολογεί τέτοιες δράσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ελληνική κοινωνία κρίνει.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήματα: Το πρώτο, ήθελα ένα σχόλιο ή και μια απάντηση, εάν έχει κάποια πρόβλεψη η κυβέρνηση για τη λευκή απεργία που έχει ξεκινήσει από δημόσιους υπάλληλους σε διάφορα υπουργεία. Και το δεύτερο, εάν έχετε κάποια απάντηση για αυτό που είχαμε ρωτήσει την προηγούμενη φορά, για επαναδιαπραγμάτευση, ίσως, του ενοικίου του Συνηγόρου του Πολίτη στο Βατοπαίδι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας απαντήσω αύριο, γιατί έλειπα και δεν μπόρεσα να έχω την ενημέρωση που έπρεπε. Όσον αφορά τη «λευκή» απεργία, δεν μπορούμε να διανοηθούμε στη σημερινή εποχή να γίνεται «λευκή» απεργία. Ο όρος φυσικά παραπέμπει σε μη νομιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά σε αυτή την εποχή. Θα πρέπει -όπως είπα πριν- όλοι μας να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας. Όλοι μας να αντιληφθούμε και ειδικά όσον αφορά το δημόσιο τομέα ότι οι παθογένειες θα πρέπει να σταματήσουν. Και εκεί είναι ευθύνη όλων μας, όσοι κατέχουμε κάποιο δημόσιο αξίωμα, κρατικών λειτουργών, αλλά και δημοσίων υπαλλήλων. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά στο ελληνικό δημόσιο. Φυσικά δεν μπορεί να προστεθεί ένα καινούργιο φαινόμενο η λεγόμενη «λευκή» απεργία. Κάτι τέτοιο, νομίζω ότι κανείς Έλληνας πολίτης, δεν μπορεί να το αποδεχθεί.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Υπήρξε, σήμερα το πρωί, με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές, ένα επεισόδιο στην ΑΣΟΕ, που ήταν πρωταγωνίστρια η ΠΑΣΠ. Απομακρύνθηκαν τα παραβάν με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να διεξάγεται και να μην είναι μυστική. Εάν έχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού η κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα φοιτητικών εκλογών.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορεί και πόσο να επηρεάσει μια καθολική απεργία, που θα είναι συνταρακτική ας πούμε, τα μέτρα, τα σταθμά, την κυβερνητική γραμμή και το ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, γνωρίζοντας και τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων. Εφαρμόζουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Υπήρχε ένα δίλλημα: Ή να βγούμε από την κρίση ή να χρεοκοπήσουμε. Εμείς, επιλέξαμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και αυτό είναι σαφές.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να προτείνει τη σύσταση προανακριτική επιτροπή για το θέμα του Βατοπεδίου; Γιατί σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συγκεκριμένα πρόσωπα, πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι δεν θα σχολιάσω τα δημοσιεύματα. Είναι γνωστό ότι οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής έχουν την ανεξαρτησία τους, τη λειτουργικότητά τους και πραγματεύονται συγκεκριμένα ζητήματα. Όταν υπάρχει πόρισμα των εξεταστικών επιτροπών θα υπάρξει και απόφαση σύστασης ή μη των προανακριτικών επιτροπών, με γνώμονα το αν προκύπτουν ή όχι ενδείξεις.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να ρωτήσω εάν σκέφτεται το εξής η κυβέρνηση: Επειδή, είναι φανερό ότι η μείωση των χαμηλών συντάξεων, η περικοπή αυτών των κομματιών, δεν βοηθά σαφώς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως αντιλαμβάνεστε, ούτε επίσης βοηθά και το συνολικό δημοσιονομικό πρόβλημα και τα ελλείμματα. Μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται, μιας και συζητάμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, να επιταχύνει - εάν έχει περάσει λίγο από το μυαλό της- τους ρυθμούς του κρατικού μηχανισμού, να χτυπήσει λίγο τη φοροδιαφυγή, να εισπράξει τίποτα οφειλόμενα και να κάνει διαρθρωτικές κινήσεις, πολύ νωρίτερα, προς αυτούς τους ανθρώπους, διότι εάν αργήσει, σύμφωνα με κάποιες διαβεβαιώσεις υπουργών, θα αργήσει βέβαια, έτσι όπως το λένε, αυτούς τους ανθρώπους θα τους ψάχνετε για να αποκαταστήσετε την αδικία στα νεκροταφεία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποιες διαβεβαιώσεις υπουργών;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο κ. Λοβέρδος είχε πει ότι, όταν διορθωθούν τα πράγματα, θα κάνουμε κινήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό εννοείτε «διαβεβαιώσεις».

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διαβεβαιώσεις, νομίζω, των υπουργών, ότι αργούν αυτοί οι έλεγχοι.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι σε βάθος χρόνου. Αλλά, σε βάθος χρόνου για 70ντάρηδες και 80άρηδες, θα τους αναζητούμε αλλού, όχι εδώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε βάθος χρόνου μπορεί να είναι κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, μπορεί να είναι κάποια ζητήματα, τα οποία είναι μακροχρόνιας απόδοσης της πολιτικής. Αλλά, η πάταξη της φοροδιαφυγής έχει άμεσα αποτελέσματα. Και αυτό το βλέπουμε ακόμη και από τη δημοσίευση των συγκεκριμένων παραβατών, όταν είναι εξόφθαλμες οι παραβιάσεις του φορολογικού νόμου, όπως έγινε με τους λεγόμενους «γιατρούς του Κολωνακίου», όπου δεν υπάρχει κανένα στοιχεί λαϊκισμού. Απλώς έπρεπε και πρέπει να γίνει κάτι για την πάταξη εξόφθαλμων περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Από εκεί και πέρα, και το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο συστήσαμε μας επιτρέπει, πλέον, να δημιουργούμε τακτικούς και πολύ πιο γρήγορους ελέγχους στην απόκρυψη φορολογικών εισοδημάτων, κάτι που, ούτως ή άλλως, είναι και πολύ αποδοτικό. Και όπως είπα και προηγουμένως, οι διασταυρώσεις, που είναι ένα σημαντικότατο στοιχείο πάταξης της φοροδιαφυγής, συνεχίζονται και ήδη υπάρχει τεράστιο έργο, ως προς αυτό. Αυτά τα αποτελέσματα είναι άμεσα, ως προς τα δημοσιονομικά στοιχεία και τη ρευστότητα του δημοσίου χρήματος. Από εκεί και πέρα, μακάρι να ξεπεράσουμε την κρίση, όσο το δυνατόν συντομότερα, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα και το επίπεδο ζωής του Έλληνα πολίτη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 19 May 2010 - 18:41:10 UTC