Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 268887562

Έκδοση 1

brf2505

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο διοικητικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης της χώρας, που εξυπηρετεί την πάγια απαίτηση για ουσιαστική αποκέντρωση, με πραγματική μεταφορά εξουσίας και όχι μόνο στα χαρτιά, προς τις τοπικές κοινωνίες και τελικά στους ίδιους τους πολίτες.

Η νέα αρχιτεκτονική της διοίκησης που εισάγει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι μια πραγματική επανάσταση για τα διοικητικά δρώμενα, αφού εισάγει ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος - νοικοκύρη που έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης, που σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι θέσεις τη θέση των αιρετών με τις γνωστές οικονομικές συνέπειες, περιορίζονται από 50.000 που είναι σήμερα, στις μισές ενώ τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, περιορίζονται σε λιγότερο από 2.000.

Η αποκέντρωση γίνεται επιτέλους πράξη με τη μεταφορά στις περιφέρειες του συνόλου της περιφερειακής ανάπτυξης, της κατασκευής έργων και της δημόσιας υγείας.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός για να αλλάξουμε την Ελλάδα, πρέπει πρώτα να τη σώσουμε. Αυτό κάνουμε και τώρα χτίζουμε σιγά-σιγά τα θεμέλια της νέας Ελλάδας, με ιστορικές, δομικές αλλαγές, στη Δημόσια Διοίκηση. Το 2010 έχουμε κατ` επανάληψη πει, ότι θα είναι η χρονιά των μεγάλων αποφάσεων και αλλαγών για τη σωτηρία και την πρόοδο της χώρας. Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι μια από τις ιστορικές αλλαγές που πραγματοποιεί η κυβέρνηση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν ο κ. Πρωθυπουργός απευθύνεται στο ευρωπαϊκό κοινό μέσω μεγάλων εφημερίδων και αιτάται χρόνο, είναι ένδειξη αποφασιστικότητας αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς αναφέρεστε στη συνέντευξη στην εφημερίδα «EL PAIS».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην «EL PAIS»: «Δώστε μας χρόνο». Δείχνει αποφασιστικότητα αυτό; Είναι αυτό το μήνυμα που παίρνουν οι ξένοι ή παίρνουν μια Ελλάδα που είναι φοβισμένη και δεν είναι σίγουρη ότι θα τα βγάλει πέρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το κατά πόσον είναι αποφασισμένη η Ελλάδα, το έχει δείξει ο Πρωθυπουργός και με τις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους και όχι μόνο ηγέτες μέχρι τώρα, για να φτάσουμε στη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Και φυσικά το ότι χρειαζόμαστε χρόνο, ως χώρα, είναι γεγονός γι` αυτό ακριβώς προσφύγαμε και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Χρειαζόμαστε χρόνο για να μπορέσουμε να βγούμε ξανά στις αγορές. Αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα με ειλικρίνεια, κάτι που ούτως ή άλλως γνωρίζουν οι ξένοι εταίροι μας, είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πιστεύει η κυβέρνηση ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια συμψηφισμού και αντιπερισπασμού για τις εξεταστικές επιτροπές, πίσω από την υφέρπουσα φημολογία για αποκαλύψεις σε βάρος μελών του Υπουργικού Συμβουλίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, όσον αφορά στις εξεταστικές επιτροπές, δεν είναι θέμα κυβέρνησης. Είναι θέμα Βουλής. Εμείς, ως κυβέρνηση, λειτουργούμε με βάση την αρχή της διαφάνειας. Αυτό που λέμε «φως σε όλα», το εννοούμε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και να υποκύψουμε σε κανέναν συμψηφισμό. Αυτή είναι η αρχή μας και δεν κάνουμε πίσω.

ΣΠΑΝΟΥ: Τις αποκαλύψεις που έκανε χθες ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με το τι ζητάει η τρόικα για το Ασφαλιστικό, τις έκανε επειδή αυτά που ζητάει η τρόικα θα εφαρμοστούν ή για λόγους ζύμωσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, ο οποίος διαχειρίζεται, όπως γνωρίζουμε, ένα πολύ καυτό θέμα -το θέμα του Ασφαλιστικού που φέρνει σε πέρας σύντομα με την κατάθεση του αντίστοιχου νομοσχεδίου - είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή υπάρχει ένα μνημόνιο το οποίο έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα. Από εκεί και πέρα, το θέμα της επιστολής, στο οποίο αναφέρεστε προφανώς, εισάγει κάποια νέα ζητήματα. Εμείς, όμως, έχουμε να αντιτάξουμε επιχειρήματα απέναντι σε αυτά που ζητούνται και αναφέρονται στην επιστολή. Και αυτό, βεβαίως, θα φανεί με την αναλογιστική μελέτη η οποία έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις της ασφάλειας και της πραγματικής αξιοπιστίας. Το ότι προσπαθούμε ακόμη να βάλουμε θέμα διάσωσης της αξιοπιστίας μας είναι γεγονός. Εμείς, όμως, έχουμε προχωρήσει ήδη. Υπάρχουν συμφωνηθέντα πάνω στα οποία κινούμεθα. Και βεβαίως, θα συμπληρώσω σε αυτό ότι εμείς δεν κάνουμε μυστικές συμφωνίες. Είναι σαφές πως ό,τι έρχεται στην αντίληψή μας το αναφέρουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, αν αυτά που ζητάει σήμερα δια της επιστολής της η τρόικα τα γνωρίζατε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι να συνταχθεί το μνημόνιο, το οποίο συνετάχθη και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι έγιναν διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ένα συγκεκριμένο μνημόνιο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα και μένουμε εκεί. Πιστεύουμε ότι στο τέλος δεν θα υπάρχουν άλλα ζητήματα. Γιατί, όπως σας ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει αναλογιστική μελέτη, η οποία μιλάει με αριθμούς οι οποίοι και αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η συμφωνία για το ασφαλιστικό ήταν διαφορετική, όχι αυτή που εμφανίσατε με το νομοσχέδιο. Ήταν και οι νέες απαιτήσεις που εγείρει τώρα με την επιστολή της η τρόικα. Αυτό ήταν που είχε συμφωνηθεί. Εσείς, για λόγους που μπορείτε να μας εξηγήσετε ή να φανταστούμε, δεν θελήσατε να προχωρήσετε σε αυτό, ίσως γιατί οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Και τώρα, η τρόικα - λένε οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες- επανέρχεται, λέγοντας ότι «άλλα συμφωνήσαμε και άλλα νομοθετείτε».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Φαίνεται ποια είναι η συμφωνία απ` τη στιγμή που υπάρχουν υπογραφές κάτω από το μνημόνιο. Όλα τα άλλα είναι αποκυήματα της φαντασίας όσων τα διαδίδουν.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση τελικά πότε θα εφαρμοστεί το νέο Ασφαλιστικό; Το 2018, το 2015, το 2012;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι πλήρες και θα ανακοινωθούν φυσικά με τη δημοσιοποίησή του όλες οι ρυθμίσεις.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Απ` αυτά τα νέα δεδομένα, τι συζητάει η κυβέρνηση; Από την επιστολή υπάρχει κάτι που συζητείται; Γιατί είναι εκτός μνημονίου, ωστόσο υπάρχουν καινούργια δεδομένα πια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συζητείται τίποτε. Υπάρχουν συμφωνηθέντα τα οποία είναι τα μόνα που ισχύουν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τα συμφωνηθέντα έχουν μπει όλα στο νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ό,τι αναφέρεται στο νομοσχέδιο και το μνημόνιο είναι τα συμφωνηθέντα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μα, εδώ υπάρχει επισήμανση και από την επιστολή, ότι δεν έχουν μπει όλα τα συμφωνηθέντα στο νομοσχέδιο και ότι η κυβέρνηση έφερε μια «λάιτ» εκδοχή για να εμφανισθεί αργότερα ότι το παλεύει. Παλεύει ένα πράγμα το οποίο στο μεταξύ το έχει ψηφίσει στη Βουλή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι με την ψήφιση του μνημονίου και της συμφωνίας θα υπήρχε δημοσιοποίηση. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, ούτε βέβαια να επιχειρηθεί.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, για παράδειγμα, το μνημόνιο λέει για τρία ταμεία. Το νομοσχέδιο δεν λέει για τρία ταμεία, λέει για παραπάνω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ισχύουν τα συμφωνηθέντα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν θυμάμαι καλά, το ρεπορτάζ τουλάχιστον έλεγε ότι μέσα σε ένα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, είχε επισημάνει στον κ. Λοβέρδο ότι δεν πρόκειται να περάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή η λογική του νομοσχεδίου, τουλάχιστον ως προς το χρονικό εύρος που έδινε περιθώριο το 2018. Γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη αυτές οι παρατηρήσεις; Δεν ξέρατε ότι θα σας επιστραφεί πίσω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατ` αρχάς, δεν επεστράφη τίποτε. Επιμένω στο ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα. Και σε ό,τι είδε το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν τα αντεπιχειρήματα, τα οποία περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη, η οποία παραπέμπει ακριβώς και σαφώς σε αριθμούς.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Να καταλάβω κάτι: Αυτή η επιστολή είναι εντολή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν νομίζω να προκύπτει κάτι τέτοιο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τι είναι; Σύσταση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μια επιστολή. Έτσι ακριβώς που το ακούμε. Εμείς έχουμε τα επιχειρήματά μας, εμείς έχουμε νομοθετήσει ως προς αυτά και αυτό τα λέει όλα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Έχουν αλλάξει λίγο τα δεδομένα σε σχέση με το βαθμό κυριαρχίας της κυβέρνησης. Την έχουν εκχωρήσει σε ένα βαθμό στην τρόικα. Αυτό λοιπόν, αν δεν πείσουν τα επιχειρήματά μας, αναγκαστικά θα το ακολουθήσουμε. Αυτό κατάλαβα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχουμε εκχωρήσει καμία εξουσία. Τα επιχειρήματά μας είναι σαφή και σας ανέφερα ότι περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει και σαφή σημεία ως προς αυτά.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Γιατί κύριε Υπουργέ, αυτή η επιστολή ήρθε μετά τις υπογραφές; Δηλαδή, η τρόικα δεν ήξερε τι υπέγραφε; Δεν κατάλαβε τι υπέγραφε; Ποια είναι η εκτίμησή σας, δηλαδή; Γιατί υπάρχει αυτή η επιστολή σήμερα που αλλάζει τα δεδομένα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς μπορούμε να απαντήσουμε και να τοποθετηθούμε μόνο για τη δική μας θέση. Η δική μας θέση περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί. Ό,τι χρήζει περαιτέρω διευκρίνησης, αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, εάν η επιστολή είναι πέραν του μνημονίου, γιατί δεν επιστρέφεται ως απαράδεκτη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αφήστε να απαντήσουμε πρώτα και μετά θα δούμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως τελικά ούτε το μνημόνιο δεν είναι αρκετό και μετά από κάθε δόση δανείου από το μηχανισμό στήριξης θα υπάρχουν και νέα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε τοποθετηθεί σε αυτό και έχουμε πει ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το εγγυάται αυτό η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που λέμε είναι εγγύηση.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν θέλει να μπει σε μια λογική ανταλλαγής επιστολών με την τρόικα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Έτσι δήλωσε επ` ακριβώς και έχει κάνει ένα αίτημα στην τρόικα να αποστείλει υπαλλήλους της για να διαπραγματευθούν εκ του σύνεγγυς. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η τρόικα κάνει συγκεκριμένες επισκέψεις και θα υπάρχουν συγκεκριμένοι έλεγχοι. Νομίζω ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα έρθει μέσα στον Ιούνιο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε πώς μπορεί να συνδέεται η δήλωση Σαχινίδη την Παρασκευή, ότι από την πορεία των μέτρων θα εξαρτηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα; Πώς συνδέονται αυτά τα πράγματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε τοποθετηθεί επ` αυτού. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση. Η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας είναι φυσικά η αυτονόητη προϋπόθεση για να πάνε τα πράγματα όπως τα έχουμε δρομολογήσει. Γι` αυτό λέμε ότι το μεγάλο στοίχημα που βάζουμε εμείς είναι η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και ό,τι έχει συμπεριληφθεί σε αυτό.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, πρώτον για το Βατοπαίδι, πέραν της Εξεταστικής Επιτροπής, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει κάποιος προβληματισμός για το πού θα πάει αυτό το πράγμα, το τι θα προτείνει; Υπάρχει, σήμερα, μια σύσκεψη του κ. Παμπούκη με νομικούς στη Βουλή επ` αυτού του θέματος. Και δεύτερον, ήθελα να ρωτήσω, εάν σήμερα και πότε θα δοθεί το πόρισμα για την κ. Τζάκρη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, σας είπα και προηγουμένως ότι τα περί Εξεταστικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Υπάρχουν συστημένες Εξεταστικές Επιτροπές που ήδη βαίνουν προς το τέλος. Έχουν την αυτοτέλειά τους, την αυτόνομη λειτουργίας τους και αυτές θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν οι υποθέσεις. Εμείς, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Διαφάνεια. Δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε συγκαλύψεις και συμψηφισμούς. Αυτό είναι δεδομένο.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ήδη έχει εκδοθεί δελτίο Τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το πόρισμα που αναφέρει ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό στη διαδικασία. Είναι ένα πόρισμα, το οποίο σκιαγραφεί όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης που συζητάμε τις τελευταίες ημέρες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τι Επιτροπή είναι αυτή που εξέδωσε αυτό το πόρισμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι η αρμόδια Επιτροπή που σύστησε το υπουργείο Πολιτισμού.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δηλαδή, το υπουργείο Πολιτισμού έλεγξε το υπουργείο Πολιτισμού εάν έκανε καλά το διαγωνισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε ελεγκτές, έστειλε συγκεκριμένους υπαλλήλους, οι οποίοι ερεύνησαν πώς ακριβώς διενεργήθηκε και εξελίχθηκε ο διαγωνισμός. Όλα αυτά, φυσικά, θα διαβιβαστούν στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος θα κρίνει και το τι πραγματικά έχει γίνει. Επειδή όμως, διακρίνω και μια μομφή ως προς αυτό, θα τονίσω ότι είναι αυτό ακριβώς που διακρίνει την κυβέρνηση, η διαφάνεια. Κάτι που θα πρέπει να το αντιδιαστέλλουμε με το πώς έπραττε στο υπουργείο Πολιτισμού η Νέα Δημοκρατία επί έξι χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι κάθε διαδικασία ήταν εκτός ΑΣΕΠ. Όταν εμείς, ακόμη και τις θέσεις των εποχικών υπαλλήλων τις έχουμε θέσει στο συγκεκριμένο νόμο του ΑΣΕΠ. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι οι υπουργοί Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να κάνουν τις συγκρίσεις τους με το τι γίνεται σήμερα.

Και είναι γνωστό ότι ένας από τους υπουργούς Πολιτισμού ήταν ο κ. Σαμαράς.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Απλώς το λέω διαδικαστικά. Το υπουργείο Πολιτισμού έκανε μια Επιτροπή για να ελέγξει δικό του διαγωνισμό. Δεν είναι της κ. Τζάκρη ο διαγωνισμός, είναι του υπουργείου Πολιτισμού. Γιατί η κυβέρνηση, λοιπόν, αρκείται σε αυτό και δεν περιμένει και από κάποια ανεξάρτητη Αρχή για να δει εάν έγιναν όλα σύννομα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ανεξάρτητη αρχή η οποία ελέγχει εν τέλει είναι ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης. Εκεί ακριβώς θα διαβιβαστεί το πόρισμα, όπου θα υπάρχουν εκτενώς όσα έχουν διαμειφθεί και όσα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις Επιτροπές.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το γεγονός ότι αυτό το πόρισμα βγάζει «λάδι» την κ. Τζάκρη, να υποθέσουμε ότι παραμένει στη θέση της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Λάδι» δεν βγαίνει η κ. Τζάκρη. Απλώς, με αυτό το πόρισμα, αποκαθίσταται η αλήθεια. Και είναι σαφές ότι παραμένει στη θέση της, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία, μα καμία παρατυπία.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Στο πόρισμα αναφέρεται ότι δεν υπήρξε αλλοίωση των αποτελεσμάτων και δεν υπήρχαν στοιχεία ιδιοτέλειας στην κατάρτιση γενικά του πίνακα κ.τ.λ. Για εσάς, το θέμα είναι μόνο πολιτικό, είναι μόνο το νόμιμο ή είναι και το ηθικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει κάποιο στοιχείο του ηθικού το οποίο έχει τρωθεί;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εάν για παράδειγμα στην Κομοτηνή υπήρχε μια αντίστοιχη διαδικασία και ξαφνικά βλέπατε στη λίστα των προσληφθέντων να υπάρχουν συνεπώνυμοί σας, συντοπίτες σας, θα νιώθατε την ανάγκη να παραιτηθείτε, θα νιώθατε την ανάγκη να μείνετε στη θέση σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο νόμο 2190/94 περί ΑΣΕΠ, είναι και κριτήρια εντοπιότητας για τους εποχικούς, είναι επόμενο ότι θα είναι από τις συγκεκριμένες περιοχές. Το μεμπτό θα ήταν να αποκλείονται όσοι είναι συνεπώνυμοι ή όσοι τυχαίνουν να είναι συγγενείς, που δεν ήταν φυσικά οι δεκάδες συγγενείς, όπως παρουσιάζονταν. Aναφέρονται όλα στο πόρισμα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αυτές οι προσλήψεις, γιατί έγιναν; Δεν έχουν «παγώσει»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι προσλήψεις έγιναν γιατί υπήρχε ανάγκη λειτουργίας των συγκεκριμένων μουσείων.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υποτίθεται ότι έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις, μετά το μνημόνιο που υπογράψαμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Αλλά, όπου υπάρχει ανάγκη προβλέπεται και συγκεκριμένη διαδικασία. Και η ανάγκη προσλήψεων με συμβάσεις εποχικών υπαλλήλων είναι μια ανάγκη που υφίσταται. Αυτή τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, με συγκεκριμένη μοριοδότηση, με αντικειμενικοποίηση των προϋποθέσεων, ακολουθήσαμε εμείς και φυσικά όπου δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, εξετάζουμε και τις ενστάσεις που υποβάλλονται. Υπάρχει και η προβλεπόμενη διαδικασία προσβολής αυτής της διαδικασίας που και νομότυπη και νόμιμη και ηθικότατη είναι.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο κ. Καρατζαφέρης, χθες, είπε ότι πρέπει να καλέσουν στη Βουλή, στην Εξεταστική, και τον κ. Καραμανλή. Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν συμφωνείτε ότι πρέπει ο πρώην Πρωθυπουργός να καθίσει στο σκαμνί της Εξεταστικής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Καρατζαφέρης μπορεί να απευθυνθεί στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που συμμετέχουν στις Εξεταστικές και να προτείνουν την κλήση οποιουδήποτε μάρτυρα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Εσείς συμφωνείτε με αυτό, με τον κ. Καραμανλή στην Εξεταστική; Δεν έχετε θέση ως κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών, οι οποίες κρίνουν τι στοιχεία προκύπτουν ως προς τους μάρτυρες και ως προς τους ποιους πρέπει να καλέσουν.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουν παρουσιαστεί μια σειρά ενδιαφερομένων και άλλων που θέλουν να επενδύσουν, όπως το Κατάρ, όπως η Λιβύη, όπως οι Κινέζοι. Δείχνει αυτό μια αλλαγή του σκηνικού; Έχουν διαπιστώσει κάτι που δεν το ξέρουμε εμείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Φυσικά είναι παρήγορο ότι η χώρα μας είναι πλέον ελκυστική για επενδύσεις. Αυτό, βέβαια, δεν γίνεται αυτομάτως. Γίνεται με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση. Και φυσικά, χρειάζεται ακόμη περισσότερη εμπέδωση του αισθήματος αξιοπιστίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε ότι είμαστε μια σοβαρή χώρα που, όχι απλώς δεν κινδυνεύουν οι επενδύσεις κανενός, αλλά υπάρχει ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον για να προσελκύουμε τις επενδύσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το 2008 η κ. Μαντέλη από το υπουργείο Ανάπτυξης, που καταθέτει σήμερα, για το ΠΑΣΟΚ δεν έλεγε την αλήθεια. Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία λέει ότι δεν λέει σήμερα την αλήθεια και ότι έχει χρησιμοποιηθεί από το κυβερνητικό κόμμα. Έχετε κάποιο σχόλιο, με δεδομένο ότι εσείς ξέρετε πολύ καλά αυτή την υπόθεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα υπεισέλθω στα θέματα των Εξεταστικών. Αυτό που διαψεύδω κατηγορηματικά είναι ότι «χρησιμοποιείται» κάποιος από το ΠΑΣΟΚ. Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουμε νοημοσύνη και γνωρίζουμε τι γίνεται σε όλες τις υποθέσεις που είναι δημοσίου ενδιαφέροντος.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μια διευκρίνιση στο θέμα της επιστολής για το Ασφαλιστικό. Θα ήθελα να μου χαρακτηρίσετε την επιστολή. Είναι κείμενο εργασίας, είναι κείμενο άτυπης συνεννόησης, είναι ενημερωτικό σημείωμα; Τι είναι αυτό; Οφείλουμε να ξέρουμε τι είναι αυτό το σημείωμα, τι είναι αυτή η επιστολή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μια επιστολή, η οποία θέτει συγκεκριμένα ζητήματα. Εμείς, όμως, λέμε ότι υπάρχει κείμενο που έχει συμφωνηθεί και ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Το «είναι μια επιστολή» δεν είναι επαρκές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι χαρακτηρίζεται. Εγώ δεν μπορώ να του δώσω νομικό χαρακτηρισμό.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μα, αν σας στείλω εγώ μια επιστολή, είτε καταγγελία θα είναι, είτε διαμαρτυρία, είτε παράπονο, είτε παράκληση, είτε αίτημα. Κάτι θα είναι. Δεν μπορεί να είναι μια επιστολή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι είναι μια επιστολή, η οποία θέτει συγκεκριμένα ζητήματα επί του ασφαλιστικού. Εμείς έχουμε αντεπιχειρήματα και λέμε ότι ισχύουν όσα συμφωνήσαμε μέχρι τώρα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Το ίδιο λένε και αυτοί κ. Υπουργέ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ότι;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ότι αυτά τα πράγματα είναι μέσα στη συμφωνία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ό,τι συμφωνήσαμε, το περάσαμε από τη Βουλή και αυτό φαίνεται.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο υπερήφανοι νοιώθετε όταν βλέπετε ότι ένας νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή παίρνει 1900 ευρώ, σε σχέση με άλλους στο δημόσιο τομέα που παίρνουν πολύ λιγότερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα της Βουλής. Εμείς ήδη έχουμε εκφράσει τη θέση μας σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ήδη ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος έχει τοποθετηθεί επί των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων της Βουλής και νομίζω ότι καλυπτόμαστε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα πάει στην Κομοτηνή. Γιατί τώρα αυτή η επίσκεψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί τίποτε. Είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός ήδη επισκέπτεται τις περιφέρειες της χώρας μας για λόγους περιφερειακής πολιτικής, ανάπτυξης των ζητημάτων που άπτονται της περιφέρειας και φυσικά προσέγγισης όλων των προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το αλβανικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο για την ουσιαστική στάθμευση ναυτικής δύναμης της Τουρκίας εντός των χωρικών υδάτων της Αλβανίας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γνωρίζετε επ αυτού και τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν υπεγράφη η δική μας συμφωνία για τα όρια των χωρικών υδάτων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ και να σας απαντήσω.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα της Βουλής. Οι νέες διατάξεις περί το Ασφαλιστικό θα ισχύσουν και για τους υπαλλήλους της Βουλής; Γιατί σήμερα διαβάζουμε στα «ΝΕΑ», εκτός και αν διαψεύδετε το δημοσίευμα, ότι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τα 28,5 έτη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Ασφαλιστικό θα δημοσιοποιηθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή, που σημαίνει πολύ σύντομα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όχι, ρωτάω αν ισχύσει και για τους υπαλλήλους της Βουλής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό σας λέω κι εγώ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Υπάρχει, δηλαδή, πιθανότητα να μην ισχύσει για τους υπαλλήλους της Βουλής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι το Ασφαλιστικό θα κατατεθεί εντός των ημερών.

ΜΙΧΑΗΛ: Μία από τις διαπιστώσεις που κάνατε ως αντιπολίτευση και από τις πρώτες παραδοχές που κάνατε ως κυβέρνηση ήταν το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ταχύτητες δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται και σπατάλες και εκφράσατε μάλιστα και τη θέση ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει και να γίνει και αυτό το ενιαίο μισθολόγιο για να δούμε τι γίνεται. Το γεγονός, όμως, ότι ακόμη υπάρχουν αυτόνομες πλευρές, όπως οι υπάλληλοι της Βουλής, με ένα δικό τους καθεστώς, δεν σας προβληματίζει; Διότι οι δημόσιοι υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες λένε ότι εμείς τι διαφορετικό έχουμε από αυτούς που είναι στη Βουλή; Απλώς είμαστε λίγο τα κορόιδα, και δεν παίρνουμε όσα παίρνουν αυτοί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής έχει αναφερθεί διεξοδικά και σε αυτά τα ζητήματα. Το να εστιάζουμε τα ζητήματα του δημόσιου βίου κατά μείζονα λόγο στα θέματα των εργαζομένων της Βουλής, νομίζω ότι αδικούνται άλλες πτυχές του δημοσίου βίου. Και φυσικά δεν συμφωνώ μαζί σας, αν υπονοήσατε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Εμείς και μέσα από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» δημιουργούμε ένα άλλο επιτελικό κράτος και με τον νόμο που ψηφίσαμε πρώτο και αφορούσε τις διαδικασίες των προσλήψεων έχουμε δώσει το στίγμα μας ουσιαστικά και σημειολογικά για το τι κράτος θέλουμε και πως προσεγγίζουμε την εργασία των δημοσίων υπαλλήλων. Και φυσικά, το έχουμε πει επανειλημμένως ότι θα υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά και το ενιαίο μισθολόγιο είναι μέσα στις στοχεύσεις μας, έτσι ώστε να απαλειφθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στους εργαζομένους του δημοσίου από υπηρεσία σε υπηρεσία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι περικοπές στις αποζημιώσεις των απολυμένων υπαλλήλων, η αύξηση των ορίων των απολύσεων και η μείωση του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους, εδράζεται στη λογική να γίνει η χώρα μας πιο ελκυστική για τις επενδύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά στα ζητήματα ασφαλιστικού δικαίου, αυτά υπάγονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Εμείς, τις επενδύσεις τις θέλουμε γιατί χωρίς αυτές δεν θα υπάρχουν και θέσεις εργασίας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και μάλιστα φροντίζουμε έτσι ώστε οι επενδύσεις που έρχονται στη χώρα μας να διασφαλίζουν πρώτα από όλα τις θέσεις εργασίας. Και αυτό κάνουμε. Και στο σημείο αυτό δεν κάνουμε καμία έκπτωση ως προς τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να μειωθούν οι μισθοί για να έρθουν οι επενδύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Και φυσικά δεν κάνουμε κάτι τέτοιο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα των μισθών είναι ένα σημαντικό και συνολικό ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με τις επενδύσεις.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα υποβαθμίστηκαν εκ νέου ελληνικές τράπεζες και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της. Θέλω να σας ρωτήσω τι σημαίνουν αυτές οι τοποθετήσεις, αυτές οι εξελίξεις για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και για την αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκλείει κατηγορηματικά την επαναδιαπραγμάτευση χρέους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Είναι σαφές ότι αποκλείουμε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Είναι άποψη η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Και το ερωτηματικό που τίθεται είναι ότι εκφράζεται αυτή η άποψη και από ανθρώπους που υποτίθεται ότι ανήκουν και σε προοδευτικούς χώρους. Από κει και πέρα, εμείς λέμε ότι θα πετύχουμε το στόχο μας. Έχουμε κάνει πολύ δουλειά ως προς αυτό. Έχουμε πάρει σκληρές αποφάσεις για τον ελληνικό λαό. Και αυτά δεν πρόκειται με τίποτε να αφήσουμε να πάνε χαμένα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Στην ολοκλήρωση της συζήτησης για το Ασφαλιστικό αποτελεί κεντρικό πυλώνα, κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης το να διασφαλίζει ταυτόχρονα τη συναίνεση, την αποδοχή της κοινωνίας και των εργαζομένων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Φυσικά. Ένα από τα ζητούμενα της κυβέρνησης, σε όλα τα ζητήματα, αλλά και για το ασφαλιστικό, είναι η συναίνεση και των εργαζομένων και των εργοδοτών. Γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς συναίνεση δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Εκεί όμως που τίθεται ένα ζήτημα είναι κατά πόσον υπάρχει υπευθυνότητα από όλους μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο ζήτημα, που πολλές φορές έχει ταλανίσει την ελληνική κοινωνία και έχει θέσει εν αμφιβόλω και εργασιακά κεκτημένα αλλά και την καταβολή των συντάξεων των Ελλήνων πολιτών.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να συμπεράνω καλή η συναίνεση, αλλά καλύτερη η υπευθυνότητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά τα δύο ούτε αντικρουόμενα είναι, ούτε αντιφατικά. Η συναίνεση μπορεί να συνοδεύεται και από την υπευθυνότητα. Η υπευθυνότητα είναι θέμα όλων μας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μετά από οκτώ μήνες διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είναι ικανοποιημένος από όλους τους υπουργούς του στην παραγωγή κυβερνητικού έργου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανασχηματισμός πάντως δεν γίνεται, αν ρωτάτε αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 May 2010 - 18:03:51 UTC