Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-06-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 271733043

Έκδοση 1

BRIEFING(070610)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει, ασφαλώς, το αίσθημα ασφάλειας. Όλοι μας επιθυμούμε να βιώνουμε στην καθημερινότητά μας ένα αίσθημα ασφάλειας που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια δεν ήταν σε θέση να εμφυσήσει το κράτος. Είναι γνωστοί οι θεσμοί που έχουν εισαχθεί και σε λίγο θα δημοσιοποιηθούν και στοιχεία και για την αποτελεσματικότητα του «αστυνομικού της γειτονιάς» και για όλη τη δράση της αντιεγκληματικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Ασφάλεια του πολίτη, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Οι πολίτες για να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς, πρέπει να μην αφήνονται έρμαια σε μια ακατάσχετη φημολογία διαφόρων που κλονίζει την οικονομική ασφάλεια και την ψυχολογία τους.

Tο τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες, διαφόρων φημών για δήθεν επιστροφή στη δραχμή, δήθεν αναδιαρθρώσεις χρέους, υβριδικά συστήματα χρήματος και άλλα που ακούμε για πρώτη φορά. Είναι φανερό πως τέτοια διασπορά, πλήρως ανυπόστατων φημών, μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί στην προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, για την ασφαλή έξοδο από την κρίση.

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια, απ` όπου και αν προέρχονται, απ` όπου και αν εκπορεύονται, με όποιο τρόπο και αν διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία. Και επαναλαμβάνουμε -φυσικά, είναι αυτονόητο για μας ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, δεν τίθεται θέμα επιστροφής στη δραχμή ή οτιδήποτε άλλο ακούγεται όλο αυτό το διάστημα.

Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, με βάση και το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα σταθερότητας που θα μας βάλει σε άλλη πορεία, από εδώ και πέρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πάνω σε αυτό που είπατε, για το όργιο φημών. Πού νομίζετε ότι αποσκοπούν αυτοί που βγάζουν αυτές τις φήμες, τι θέλουν να πουν για τη χώρα μας, για την οικονομία, γενικότερα; Πού το αποδίδετε, δηλαδή, εσείς αυτό; Είναι στοίχημα των κερδοσκόπων για να ποντάρουν πάνω σε μια χρεοκοπημένη χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υποθέσεις και εικασίες δεν μπορώ να κάνω γι` αυτό το ζήτημα. Εάν, όμως, θέλουμε πραγματικά να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή, να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με ζητήματα που δεν υφίστανται, με ζητήματα που επιτείνουν την ανασφάλεια του Έλληνα πολίτη, θα πρέπει να δούμε την κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική η οποία έχει σαφές στίγμα και μας καλύπτει και αναπτυξιακά, αλλά και πολιτικά. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και είναι ευθύνη όλων μας, όλων όσοι διαμορφώνουμε και την κοινή γνώμη, όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Δεν κατάλαβα τι μας είπατε στην αρχή. Μιλήσατε για αίσθημα ασφάλειας, αναφερθήκατε στην αντιεγκληματική πολιτική, στην αποτελεσματικότητα και μιλήσατε για οικονομική ασφάλεια. Έχω την εντύπωση ότι προσπαθήσατε να αποδώσετε κοινωνιολογικά αίτια στην έξαρση της εγκληματικότητας την οποία αντιμετωπίζει ο πολίτης σήμερα. Βάλατε μέσα τις φήμες για την επιστροφή στη δραχμή κτλ. Έχουμε, όμως, σε πρακτικό επίπεδο, οι γειτονιές της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων βιώνουν τον τρόμο, στην κυριολεξία. Έχετε μια απάντηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, μιλάω πολιτικά και δεν μιλάω κοινωνιολογικά. Απλώς, είπα ότι η ασφάλεια έχει πολλές διαστάσεις. Και η ασφάλεια στην καθημερινότητά μας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής έτσι ώστε να ενεργεί χωρίς ψυχολογικούς εκβιασμούς και περιορισμούς στην καθημερινότητά του. Όσον αφορά σε αυτό που είπατε για την εγκληματικότητα: Υπάρχει σαφές σχέδιο αντιεγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010-2014. Αυτό εξειδικεύεται, υλοποιείται και όσοι κυκλοφορούμε στις πόλεις γνωρίζουμε τη δράση της ομάδας «ΔΙΑΣ» και τη δράση συγκεκριμένων αστυνομικών μονάδων, με σκοπό να βιώνει ο Έλληνας πολίτης την ασφάλεια και στην καθημερινότητά του. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχουν εστίες που πραγματικά προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, εστίες που δημιουργούν ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη. Αυτό, όμως, δεν λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι θέμα στοχευμένης πολιτικής και εμείς, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να μπω στη λογική της ασφάλειας του πολίτη. Και είναι σαφές ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορεί να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που δεν μπορεί να περιμένουν. Και αναφέρομαι στην κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία. Έχω περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μπει στα νοσοκομεία για να κάνουν εγχειρήσεις και δεν μπορούν γιατί δεν υπάρχουν τα υλικά στα δημόσια νοσοκομεία. Τι θα κάνετε με αυτό; Υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες το τελευταίο διάστημα. Το ελληνικό δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, σε πολλές περιπτώσεις. Τι θα κάνετε για όλα αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα των παροχών υγείας, ειδικότερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό είναι δεδομένο. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι και πριν τις εκλογές, αλλά και τώρα θέτουμε τη δημόσια υγεία ως ένα από τα ανώτερα αγαθά και ως προτεραιότητα. Είναι γνωστό, όμως, ότι υπάρχουν χρόνιες παθογένειες. Και αυτό δεν είναι υπεκφυγή ούτε δικαιολογία ούτε πρόφαση. Το τι γίνεται με τα υλικά στα νοσοκομεία το γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γνωρίζαμε πριν από τις εκλογές - και το είχαμε καταγγείλει- ότι σε πολλά νοσοκομεία της Αθήνας δεν υπήρχαν γάζες και αναγκάζονταν ασθενείς και συνοδοί να φέρνουν τις γάζες. Τουλάχιστον, σήμερα, δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο. Εμείς ήμασταν αυτοί που βάλαμε, στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2009, στις δημόσιες δαπάνες, την εξόφληση μεγάλου μέρους των προμηθευτών. Και μάλιστα, μας κατηγόρησαν ότι προσπαθούμε να αλλοιώσουμε τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 2009. Γιατί γνωρίζαμε ότι χωρίς να πληρωθούν οι προμηθευτές, δεν θα μπορούσε να υπάρχει ομαλή συνέχιση παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Από εκεί και πέρα, όμως, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στο θέμα των προμηθειών γινόταν ένα «πάρτι», ένα «πανηγύρι» στα δημόσια νοσοκομεία. Εμείς είμαστε αυτοί που αποκαλύψαμε τις παθογένειες των δημόσιων νοσοκομείων, γιατί ακριβώς θέλουμε να υπάρχει εξυγίανση στο χώρο της δημόσιας υγείας. Προσπαθώντας να κάνουμε μια συνολική πολιτική στο θέμα της υγείας, πηγαίνουμε μπροστά. Και ας μην ξεχνάμε ότι στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργός Υγείας παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. που αντιμετωπίζει μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτά που αναφέρατε προηγουμένως. Γνωρίζουμε τις ελλείψεις και αυτό που κάνουμε είναι ότι προσπαθούμε να τις θεραπεύσουμε και μάλιστα, όχι προσωρινά και πρόχειρα, γιατί κάποια πράγματα έχουν ξεφύγει, εδώ και πολλά χρόνια. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα υγείας, τουλάχιστον πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

ΒΛΑΧΟΣ: Μέχρι τότε, μέχρι να γίνει το νέο σύστημα Ε.Σ.Υ. θα ζούνε πολλοί Έλληνες ή θα έχουν πεθάνει αρκετοί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καταλαβαίνω την υπερβολή της ερώτησή σας...

ΒΛΑΧΟΣ: Καθόλου υπερβολή, κύριε Εκπρόσωπε. Πληροφορήθηκα σήμερα ότι στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, μπήκαν ασθενείς για να κάνουν εγχείρηση και την ώρα που τους έφθαναν στο χειρουργείο τους είπαν ότι δεν μπορούμε να σας κάνουμε εγχείρηση γιατί δεν έχουμε τα υλικά. Τους έδιωξαν από το νοσοκομείο και γύρισαν σπίτι τους. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία. Τα ξέρετε, δεν ρίχνω ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά αυτή η κυβέρνηση κάτι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα «ευθανασίας» που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ηλικιωμένοι. Γιατί εδώ μιλάμε για «ευθανασία», δεν μιλάμε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συμφωνώ με αυτό που λέτε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τα πάντα. Και αν πραγματικά υπάρχει τέτοιο ζήτημα, σήμερα, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, υπάρχουν αρμόδιοι που θα το εξετάσουν, υπάρχουν επιθεωρητές υγείας και το υπουργείο Υγείας. Όμως, είναι σαφές ότι προτεραιότητά μας είναι - και το επαναλαμβάνω- να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοια σημεία ούτε κατ` ένδειξιν στο μέλλον. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν αναφερόμαστε στις ελληνικές καλένδες, εμείς καθημερινά δίνουμε τη μάχη, προκειμένου τα νοσοκομεία να παρέχουν τις κατά το δυνατόν, καλύτερες υπηρεσίες. Όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα, αντιμετωπίζονται, χωρίς, όμως, υπερβολές, χωρίς απαξίωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας θέσω δύο ερωτήματα: Πρώτον, πώς εκτιμά η κυβέρνηση τις εξελίξεις στο Συνασπισμό; Και δεύτερον, η Ν.Δ. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις εξεταστικές επιτροπές, για διάφορους λόγους ή με διάφορες αφορμές. Είπα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ίσως, (δεν ακούγεται) κίνηση τακτικής, δεν το ξέρω. Η εκτίμηση της κυβέρνησης ποια είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τις εξελίξεις στο Συνασπισμό, δεν θα κάνω σχόλια. Είναι θέμα εσωκομματικών διεργασιών. Όσον αφορά στο ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να φύγει από τις εξεταστικές επιτροπές, ότι προσπαθεί να βρει τρόπο, εγώ απαντώ: Είναι θέμα ευθύνης και υπευθυνότητας όλων μας, αυτές τις εξεταστικές, από τις οποίες ο ελληνικός λαός περιμένει αποτέλεσμα - και οι εξεταστικές έχουν τη δυνατότητα να έχουν αποτέλεσμα- δεν θα πρέπει να τις απαξιώνουμε. Θα πρέπει αντιθέτως - και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα- να αποδείξουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα και θέλουν και μπορούν να έχουν αποτελέσματα, με τη λειτουργία και των εξεταστικών επιτροπών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιλήσατε για φήμες. Μέχρι τώρα, δεν έχω δει στοιχεία αυτοκριτικής της κυβέρνησης. Μήπως αυτές οι φήμες ανακυκλώνονται και αναπαράγονται με βάση το δεδομένο της ράθυμης κυβερνητικής δραστηριότητας, η οποία ήταν εργώδης μόνο στον τομέα των περικοπών; Μήπως υπάρχει μια αντικειμενική βάση, δεδομένου ότι και ξένοι καθηγητές συστήνουν στην Ελλάδα να κάνει αναθεώρηση χρέους ή να βγει από το ευρώ. Και αυτοί δεν νομίζω ότι είναι έρμαια και όργανα των κερδοσκόπων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθένας έχει τις απόψεις του και τα κίνητρα με τα οποία κάνει δηλώσεις, σχετικά με την ελληνική οικονομία. Και φυσικά, δεν είναι όλοι, όσοι κάνουν δηλώσεις, ίδιοι. Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται. Είναι σαφές ότι όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχει αντιληφθεί την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έκανε η ελληνική κυβέρνηση για να συσταθεί αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, χωρίς τον οποίο, σήμερα, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε με τη βεβαιότητα και με την ασφάλεια, με την οποία μιλάμε. Εμείς, αυτό που κάνουμε, ως κυβέρνηση, είναι να προσπαθούμε με τις πράξεις και όχι με λόγια, να καθησυχάσουμε τον ελληνικό λαό. Να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη, το αίσθημα της οικονομικής ασφάλειας μέσα στις πολύ δύσκολες συγκυρίες που δρούμε. Και βεβαίως, δίνουμε προοπτική και στόχο στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το έργο μας και αυτό κάνουμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επ` αυτού: Σας επισημαίνω, κύριε Εκπρόσωπε, ότι ο νέος κύκλος συζητήσεων για το αν θα γυρίσουμε στη δραχμή ή αν θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση, ή εν πάση περιπτώσει εάν θα υπάρξει πτώχευση και διάφορα άλλα τέτοια σενάρια, ξεκίνησε μετά την πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία υλοποίηση του σταθεροποιητικού προγράμματος, του μνημονίου κτλ. Αμφισβητούν, δηλαδή, την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, την αποτελεσματικότητα αυτού του προγράμματος, από την Κομισιόν, από τις Βρυξέλλες. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι στο εσωτερικό και το πώς η κυβέρνηση υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οποιαδήποτε αξιολόγηση γίνεται από την Κομισιόν, δεν έχει σχέση με τα ευφάνταστα σενάρια περί της επιστροφής της δραχμής, χρεοκοπίας κλπ. Εμείς, προσπαθούμε - και αυτό κάνουμε- να υλοποιούμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και μέχρι στιγμής τα δείγματα που έχουμε είναι θετικά, τόσο όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος, που είναι αυξημένη σε σχέση με τους στόχους που βάζουμε, όσο και στα έσοδα για τα οποία, πραγματικά, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, σε αυτές τις συγκυρίες, να πιάσουν το στόχο τους. Και έχουμε ακόμη, αρκετά υπολειπόμενα στοιχεία, υπολειπόμενα ως προς την εκτίμησή τους, για να κάνουμε και την τελική εκτίμηση, επί των εσόδων. Άρα, καμία τέτοια αξιολόγηση δεν μπορεί να δικαιολογεί αυτού του είδους τη διασπορά ειδήσεων, όπως είπαμε προηγουμένως.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Με δεδομένο ότι, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία επικοινωνία μεταξύ Κομισιόν και υπουργού Εργασίας, δεν είχε αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο του μνημονίου, όσον αφορά στο Ασφαλιστικό, θα ήθελα να σας ρωτήσω. Επειδή η κυβέρνηση, τελικά, έχει υπογράψει ένα κείμενο, το ακριβές περιεχόμενο του οποίου δεν γνώριζε, αν υπάρχουν και άλλα στοιχεία και άλλες πτυχές του μνημονίου, που δεν είναι ακόμη σαφείς στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, για να σας απαντήσω, θα πρέπει να δεχθώ τη βάση που θέτετε την ερώτηση και την οποία φυσικά δεν αποδέχομαι. Η κυβέρνηση σαφώς και γνώριζε ό,τι υπέγραφε στο μνημόνιο. Και αυτό το γνωρίζετε, αφού είσαστε καθημερινά στο briefing, όταν η δική μου απάντηση ήταν «ότι υπάρχει στο μνημόνιο, αυτά είναι τα συμφωνηθέντα και σε αυτά μένουμε». Και αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν ότι αυτά που είναι στο μνημόνιο, αυτά ισχύουν. Εσείς, τώρα, πώς βγάλατε το συμπέρασμα ότι δεν γνώριζε η κυβέρνηση τι υπέγραφε;

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Από τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες για το τι γίνεται στο Ασφαλιστικό. Δεν το έβαλα εγώ. Η συζήτηση μεταξύ υπουργείου και Κομισιόν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό τι λέει; Ότι δεν γνώριζε η κυβέρνηση τι υπέγραφε;

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Η συζήτηση, πώς προέκυψε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς λέτε ότι δεν γνώριζε η κυβέρνηση τι υπέγραφε. Άρα, πρέπει να το στοιχειοθετήσετε, ώστε να μπορέσω να σας απαντήσω. Εν πάση περιπτώσει, επειδή νομίζω ότι αυτός ο διάλογος δεν έχει βάση, εμείς σαφώς γνωρίζαμε τι υπογράψαμε στο μνημόνιο. Σαφώς όλο αυτό το διάστημα διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ότι δεν υπάρχει θέμα να περικοπεί καμία σύνταξη στο 48% και ότι στο μνημόνιο δεν περιέχεται αυτό. Και θα φανεί και από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Γιατί τότε, ο υπουργός Εργασίας έλεγε ότι δίνει μάχη για να μην κοπούν στο μισό οι συντάξεις; Κάποιος έθεσε το θέμα. Προφανώς, ή η Κομισιόν ή το Δ.Ν.Τ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ίδια η Κομισιόν είπε ότι δεν ισχύει η περικοπή των συντάξεων στο 48%.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως αυτή η συζήτηση, περί διαπραγματεύσεων, των μαχών, που δίνει ο κ. Λοβέρδος με την τρόικα, αποτελεί το αποπροσανατολιστικό άλλοθι της κυβέρνησης, ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, ένα πολύ σκληρό ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι μια εκτίμηση, την οποία σαφώς και δεν συμμεριζόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ακριβώς πόση δουλειά γίνεται σε αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Γιατί, επιτέλους, θα έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, που δεν θα διασφαλίζει μόνο τις παρούσες, αλλά και τις επόμενες γενιές.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το ύψος της βασικής σύνταξης έχει καθοριστεί, βάσει του νομοσχεδίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο μνημόνιο και στο νομοσχέδιο που θα έρθει, περιέχονται τα πάντα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, στο μνημόνιο δεν περιέχεται «περί βασικής σύνταξης». Λέει, για βοήθημα, συγκεκριμένα, σε ομάδες πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχει απαντηθεί επανειλημμένως, ειδικά το τελευταίο διάστημα, από τον υπουργό Εργασίας, και θα υπάρχει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Θα προσδιορίζεται αυτό που είπατε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θα είναι 360 ευρώ η βασική σύνταξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα. Και είναι μια συζήτηση που έγινε όλες τις προηγούμενες ημέρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε, εάν γνωρίζετε αυτή τη στιγμή, πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος συνεννοήσεων με την Κομισιόν, ώστε να ξέρουμε και πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα κατατεθεί σύντομα.

ΒΛΑΧΟΣ: Από τι εξαρτάται, κύριε Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από τη δουλειά που γίνεται. Και γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά, γιατί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο. Είναι η βάση όλου του συστήματος ασφάλισης.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Χθες, ανέκυψε ένα θέμα με τον κ. Ξυνίδη, το οποίο τον εμπλέκει ουσιαστικά στην υπόθεση Βατοπεδίου. Σήμερα, άκουσα τον ίδιο να λέει ότι είναι πρόθυμος να δώσει εξηγήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα. Όμως, παράλληλα, με χθεσινή ανακοίνωσή του, κατήγγειλε κάτι, που για εμένα ίσως πέρασε χωρίς την ιδιαίτερη σημασία που θα έπρεπε να του δώσουμε. Κατήγγειλε ουσιαστικά έναν εκβιασμό για τη θέση του στον «Καλλικράτη». Ο εκβιασμός αυτός προήλθε από συντρόφους σας; Τους ξέρετε; Θα τους μάθουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι ρωτάτε, να σας πω, εκτός του εκβιασμού.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ρωτώ, από πού προήλθε αυτός ο εκβιασμός. Εάν είναι άνθρωποι του δικού σας κόμματος, που απλά διαφωνούσαν και εν πάση περιπτώσει, εάν υπάρχουν τόσες πολλές διαφωνίες στον «Καλλικράτη» που δεν τις ξέρουμε εμείς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι αυτό θα ρωτήσετε τον κ. Ξυνίδη, ο οποίος -από όσο γνωρίζω- είναι ανοικτός ως προς το να καταθέσει εάν του το ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή. Είναι ανοικτός, ως προς το να διευκρινίσει οτιδήποτε αφορά αυτή την υπόθεση.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει, όμως, ένα θέμα: Χθες, με έκπληξη διαβάσαμε μια γραπτή ανακοίνωση του κ. Δένδια, ο οποίος, ούτε λίγο-ούτε πολύ, λέει ότι εάν το ΠΑΣΟΚ αθωώσει τον κ. Ξυνίδη, τότε και οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί από τη ΝΔ, είναι αθώοι. Θέλω να πω ότι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πάνε να κάνουν έναν συμψηφισμό και να θάψουν το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Δένδιας το είπε αυτό όμως. Όχι το ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω, εάν εσείς είστε σε αυτή τη λογική και εν πάση περιπτώσει, εάν δεν υπάρχει κάποιο άλλο στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπορούσε να πάρει τη θέση του κ. Ξυνίδη, τη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να απεμπλακεί και το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ξυνίδης από αυτή τη διαδικασία και να δώσει ο ίδιος όποτε θέλει, χωρίς να έχει αυτό το ρόλο του Γραμματέα, τις εξηγήσεις που πρέπει. Γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί ο Γραμματέας ενός μεγάλου κόμματος να λέει ότι εγώ έκανα κάτι σε εφαρμογή απόφασης του Υπουργού. Διότι, εάν ο κ. Δρυς έλεγε στον κ. Ξυνίδη να πάει να πέσει στη λίμνη, νομίζω δεν θα το έκανε. Έτσι δεν είναι; Θέλω να μου πείτε εάν υπάρχει συμψηφισμός και εάν υπάρχει θέμα αλλαγής του κ. Ξυνίδη από τη θέση του Γραμματέα, ούτως ώστε ο κ. Ξυνίδης, απαλλαγμένος από τα καθήκοντά του αυτά, να δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς χάρη στη Ν.Δ και σε οποιονδήποτε άλλον για συμψηφισμό, δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ και μάλιστα στο θέμα του Βατοπεδίου. Σε ένα θέμα που η ΝΔ έδωσε εξετάσεις ξεπουλήματος και χαρίσματος της δημόσιας περιουσίας. Και επειδή δεν μπορούμε να εξομοιώνουμε τους πάντες, είναι γνωστή η ιστορία και των υπουργών της ΝΔ και της ίδιας της ΝΔ, η οποία, όχι απλώς ανέχθηκε, αλλά κάλυψε τους Υπουργούς της, εντός και εκτός Βουλής και φυσικά είναι γνωστή η ιστορία του κ. Ξυνίδη, ως προς την αποκάλυψη αυτού του μεγάλου σκανδάλου. Άρα τους συμψηφισμούς αλλού θα πρέπει να τους δείξει ο κ. Δένδιας. Και το λέω αυτό γιατί εξέδωσα χθες, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απάντηση-ανακοίνωση και για τον κ. Σαμαρά, αλλά περιλάμβανε και τα λεγόμενα του κ. Δένδια. Ότι με συμψηφισμούς δεν προχωράμε μπροστά. Και εάν η ΝΔ ψάχνει να απεμπλακεί από τα σκάνδαλα τα οποία την βαραίνουν, ας βρει άλλους τρόπους και άλλους χώρους.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εξήγηση που δίνει ο κ. Ξυνίδης, ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, γιατί υπήρχε υπουργική απόφαση, είναι ορθή; Συμφωνεί με αυτό, ότι ο κ. Ξυνίδης δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως ότι ο κ. Ξυνίδης επιθυμεί να πάει να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή οποτεδήποτε του ζητηθεί, ακόμη και σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά ο κ. Ξυνίδης δεν είναι ο κ. Ξυνίδης, είναι ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι οτιδήποτε πλανάται θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με λογική ανθρωποφαγίας. Και μάλιστα σας είπα ότι εμμένω στο ότι είναι γνωστή η ιστορία όλων στο θέμα του Βατοπεδίου.

ΒΛΑΧΟΣ: Ανθρωποφαγία είναι όταν κάποιος βάζει την υπογραφή του για να δώσει σε μια μονή μια δημόσια έκταση, ένα νησί; Δηλαδή, εάν ο κ. Δρυς είχε αποφασίσει να δώσει ένα οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο θα τύχαινε εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να είναι το σπίτι του κ. Ξυνίδη. Ο κ. Ξυνίδης θα υπέγραφε να δώσει το σπίτι του στη Μονή Βατοπεδίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα της Μονής Βατοπεδίου είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και θα μπορεί να απαντηθεί ουσιαστικά και από τον κ. Ξυνίδη και από οποιονδήποτε άλλον που παρακολουθεί αυτό το θέμα. Ας ανατρέξετε να δείτε που έβαλε την υπογραφή του ο κ. Ξυνίδης και για ποιο τμήμα της λίμνης. Δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερα γιατί δεν είναι δική μου δουλειά.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Με τις τελευταίες εξελίξεις θεωρείτε ότι οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, πρέπει να παραταθούν, όπως έχει ζητήσει πρόσφατα και η ΝΔ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το αποφασίζει η ίδια η Εξεταστική Επιτροπή. Η ΝΔ, όμως, βλέπω ότι προσπαθεί να ακολουθήσει μια παρελκυστική τακτική, η οποία φυσικά δεν βοηθά στη διερεύνηση της αλήθειας. Είναι θέμα, όμως, της ίδιας της Εξεταστικής Επιτροπής να ορίσει και το χρόνο παράτασής της, εάν υπάρξει.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή κ. Εκπρόσωπε έχετε ασχοληθεί με τη Μονή Βατοπεδίου, είναι δυνατόν να βγει ένα πόρισμα για τη Μονή Βατοπεδίου, χωρίς να έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί και τα μετοχολόγια 12 off-shore εταιρειών που έχουν ασχοληθεί, έχουν εμπλακεί με τη Μονή Βατοπεδίου; Διότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα πόρισμα το οποίο θα βασιστεί σε τι; Σε 12 off-shore εταιρείες που δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι μέτοχοί τους, ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους, ποιοι είναι οι λογαριασμοί, πού πήγαν τα λεφτά, σε ποιους πήγαν τα λεφτά; Μπορεί να βγει πόρισμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα και την προηγούμενη βδομάδα σε αυτήν την ερώτηση. Αυτό που έχω, όμως, να σας πω και σήμερα είναι ότι η εξεταστική επιτροπή έχει ένα συγκεκριμένο έργο. Από κει και πέρα εάν υπάρχουν ενδείξεις, υπάρχουν και περαιτέρω διαδικασίες μέσα από τις οποίες, μπορεί να γίνουν και ενέργειες στις οποίες αναφέρεστε.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι αλήθεια ότι ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μετέχουν στις εξεταστικές να είναι πιο φειδωλά από εδώ και πέρα, γιατί δημιουργείται μια εικόνα σύγχυσης που θεωρεί ότι βλάπτει και την κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εξεταστικές επιτροπές κάνουν αυτοτελώς το έργο τους στο πλαίσιο του νόμου του Συντάγματος και ο κάθε βουλευτής λειτουργεί στο πλαίσιο της βουλευτικής του ιδιότητας. Για μας, το ζητούμενο είναι να παράγουν το έργο με τη σοβαρότητα που πρέπει και οι συμμετέχοντες στην εξεταστική επιτροπή έχουν όλα τα εχέγγυα για να το κάνουν.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η επιβολή νέων μέτρων σε περίπτωση που δεν καλυφθούν τα έσοδα που προβλέπονται βάσει του μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει σκέψη για νέα μέτρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 June 2010 - 19:56:47 UTC