Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-07-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 276726256

Έκδοση 1

brf0507

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Σήμερα είμαστε σε θέση να ατενίζουμε το μέλλον της χώρας μας πιο αισιόδοξα. Η χώρα ξεπερνά επιτυχώς το σκόπελο της οικονομικής κατάρρευσης. Αποδείξαμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιόπιστη, μια χώρα με δυνατότητες, που μπορεί να ορθοποδήσει και να προχωρήσει μπροστά.

Τα δύσκολα πλέον είναι πίσω μας, οι προκλήσεις, όμως, είναι μπροστά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε την προσπάθεια, δεν επαναπαυόμαστε. Αντίθετα, εντείνουμε τους ρυθμούς και προχωράμε στις ριζικές, ουσιαστικές αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό.

Τώρα είναι η ώρα της πραγματικής αλλαγής σε θεσμούς και νοοτροπίες. Τώρα είναι η ώρα της νέας ελληνικής πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας απαλλαγμένης από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε καθησυχάζουμε συνειδήσεις. Διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο της ανατροπής κατεστημένων και αλλαγής νοοτροπιών, με πυξίδα μας μια νέα παραγωγική, δυναμική και δημιουργική Ελλάδα.

Στην πορεία αυτής της διαδρομής, χρέος μας είναι να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας, διασφαλίζοντάς τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικογένεια, δίνοντας μια ανάσα και μια θετική προοπτική για το μέλλον. Αυτή η ρύθμιση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους συμπολίτες μας, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα χρόνια και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση να απαλλαγούν από το υπόλοιπο του χρόνου τους. Είναι παρέμβαση ουσίας και αξίας, με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση και είναι ένα πρώτο βήμα από αυτά που θα ακολουθήσουν και θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους Έλληνες πολίτες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία στο Ασφαλιστικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές, έχουμε δηλώσει πολλές φορές και σε όλα τα επίπεδα ότι σεβόμαστε και είναι επιθυμητή η αυτοτέλεια του κάθε βουλευτή. Ο κάθε βουλευτής εκφράζει την αγωνία, εκφράζει τις απόψεις και τις σκέψεις των πολιτών που εκπροσωπεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, το ασφαλιστικό είναι μια από τις πολύ μεγάλες τομές που προωθούμε. Και εδώ θα σας υπενθυμίσω ότι κάποτε λέγαμε, με περίσκεψη ότι αν και όταν κάποιος ανοίξει το ασφαλιστικό...

Και είναι η πρώτη φορά, όχι απλώς που άνοιξε το ασφαλιστικό, αλλά έρχεται και με ένα συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο διασφαλίζει ένα ασφαλιστικό σύστημα για τη χώρα και τους πολίτες βιώσιμο και κατά το δυνατόν δίκαιο. Την επίγνωση αυτής της μεγάλης αλλαγής και της ευθύνης την έχουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άρα όλα τα άλλα λέγονται εκ του περισσού.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υιοθετεί η κυβέρνηση την άποψη Πάγκαλου ότι το ΚΚΕ θέλει έναν νεκρό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την άποψή του. Από εκεί και πέρα, προβληματιζόμαστε όλοι για τη στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που αντί να βοηθάει στη συγκεκριμένη περίπτωση τους Έλληνες πολίτες εργαζόμενους, με τις πρακτικές του πυροδοτεί καταστάσεις που κάθε άλλο παρά έχουν να κάνουν με την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, αλλά ο κ. Πάγκαλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στη συνέντευξή του σήμερα στα «ΝΕΑ» είπε ότι το ΚΚΕ ευθύνεται για το θάνατο των τριών εργαζομένων στην τράπεζα «Marfin» και του αστυνομικού Βασιλάκη. Αυτή την άποψη, την υιοθετεί η κυβέρνηση; Είναι η άποψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και φυσικά, το να παίρνουμε ξεκομμένες φράσεις από μια συνέντευξη, οι φράσεις αυτές δεν αποδίδουν και το γενικότερο νόημα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: ... Ξεκομμένη φράση κύριε Εκπρόσωπε; Μπορώ να σας διαβάσω ακριβώς το απόσπασμα στα «ΝΕΑ».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω διαβάσει τη συνέντευξη. Η άποψη της κυβέρνησης είναι αυτή που σας ανέφερα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα υιοθετείτε την άποψη Πάγκαλου ότι το ΚΚΕ ευθύνεται για το θάνατο συνανθρώπων μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ ούτε είπα, ούτε εννοούσα κάτι τέτοιο. Εάν ακούσατε κάτι τέτοιο εσείς...

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είστε εδώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα την άποψη της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει τίποτε ξαφνικό. Το ΚΚΕ έχει επιλέξει μια συγκεκριμένη τακτική που τη βλέπουμε στα λιμάνια, τη βλέπουμε στην κατάληψη της Ακρόπολης, τη βλέπουμε καθημερινά. Καθένας είναι υπεύθυνος. Κάθε πολιτικός φορέας είναι υπεύθυνος για τις τακτικές που επιλέγει. Εκεί που γινόμαστε υπόλογοι όλοι, είναι ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος περνάει δύσκολες ημέρες και με τέτοιες τακτικές, γίνονται ακόμη δυσκολότερες.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν προκαλέσει νεκρό οι κινητοποιήσεις του ΚΚΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα την άποψη της κυβέρνησης.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σκέφτεται το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίσει αυτή την εικόνα που είδαμε χθες στις δημοσκοπήσεις του κυριακάτικου Τύπου, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει ποσοστά ιστορικού ναδίρ, γύρω στο 23%. Θεωρείτε ότι είναι μόνο η απεικόνιση μιας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που έχει αλήθεια και αυτό, αλλά όλα στην κυβέρνηση πήγαν ρολόι τους τελευταίους οκτώ μήνες; Δεν υπάρχουν ευθύνες στελεχών, ασυνεννοησίας ή συντονισμού εν πάση περιπτώσει που κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα, έστω και δημοσκοπικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν υπάρχουν ευθύνες στελεχών, αν αντιληφθεί κανείς, τι έγινε μέσα σε αυτούς τους οκτώ μήνες. Πώς παραλάβαμε μια χώρα, ούτε καν τη σωστή απεικόνιση των οικονομικών της και άλλων παραμέτρων δεν είχαμε και πώς έπρεπε να φθάσουμε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα, σε αυτή την κατάσταση που είμαστε σήμερα. Να μην χρεοκοπήσουμε, να μπορούμε να δανειζόμαστε, να μπορούμε να κάνουμε συγχρόνως τις μεγάλες αλλαγές, που απαιτούν οι καιροί και απαιτεί και το συμφέρον του Έλληνα πολίτη. Άρα, σαφώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ευθύνες στελεχών. Από εκεί και πέρα, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι γίνονται πολύ μεγάλες ανατροπές και αλλαγές, πολλές από τις οποίες γίνονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Άρα, είναι θέμα συνειδητοποίησης όλων αυτών των αλλαγών και φυσικά κανείς δεν μπορεί να μην κατανοεί ότι πήραμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, πολλές από τις οποίες πλήττουν το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη, δίνοντας όμως προοπτική και κατεύθυνση στο μέλλον.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε, κατανοούμε την αγωνία του κόσμου, την καχυποψία του Έλληνα πολίτη. Εκείνο που εμείς έχουμε ως χρέος είναι να δημιουργήσουμε προοπτική για το μέλλον του. Και αυτό ήδη το κάνουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν υπάρχει προβληματισμός ότι μέσα σε εννέα μήνες που το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση, έχει σχεδόν εξαντληθεί το πολιτικό κεφάλαιο αυτής της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύουμε ότι το πολιτικό κεφάλαιο δεν έχει εξαντληθεί. Κάνουμε πρωτόγνωρα πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα. Θα προχωρήσουμε σε μεγάλες, θετικές αλλαγές από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτό που αποκαλείτε «πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης». Εν γνώσει μας κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές. Δεν προβληματιζόμαστε, δεν αναλογιζόμαστε το πολιτικό κόστος, δεν έχουμε περιθώρια να πάμε πίσω. Προχωράμε μπροστά και ο ελληνικός λαός το κατανοεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Είπατε ότι «κάνουμε πολύ μεγάλες θετικές αλλαγές από εδώ και πέρα». Οι αλλαγές που έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα, τυγχάνουν της υποστήριξης όλων των κυβερνητικών στελεχών; Γιατί, υπάρχει ένας προβληματισμός ότι υπάρχουν πολλοί υπουργοί που δεν βγαίνουν στην εμπροσθοφυλακή για να στηρίξουν αυτές τις αλλαγές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι συλλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε. Ο κάθε υπουργός έχει την αρμοδιότητά του, ο κάθε υπουργός δουλεύει στο δικό του κομμάτι και αυτό το υποστηρίζει προς τα έξω. Και μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε με τομείς που δεν εξαντλούνται σε ένα απλό νομοθέτημα. Με τομείς που απαιτούν πολύ επεξεργασία και συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Αυτές, όμως, είναι πολύ σημαντικές αποφάσεις. Είναι αποφάσεις κρίσιμες και φυσικά είναι συλλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε, εάν είναι έτσι όπως μας τα λέτε, τότε διαψεύδετε τα δημοσιεύματα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού για τη στάση των υπουργών που δεν βγαίνουν δημόσια να τοποθετηθούν και να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Φυσικά, το διαψεύδω. Τα δημοσιεύματα δεν σημαίνει ότι απεικονίζουν πολλές φορές και την πραγματικότητα. Προωθούμε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μέσα και από επώδυνες αποφάσεις παγιώνει ένα δίκαιο κατά το δυνατόν και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο δουλεύεται μέχρι την τελευταία στιγμή. Άρα, είναι λογικό, σαφέστατο και επόμενο να επωμίζεται το βάρος κάθε φορά ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός, ειδικά όταν αφορά τέτοιου είδους μεγάλες ρυθμίσεις, όπως είναι το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δίνετε την αίσθηση ότι βαφτίζετε το κρέας, ψάρι. Μιλάτε συνέχεια για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές. Το μόνο που έχουμε δει έως τώρα είναι μεγάλες περικοπές και από την άλλη, μια διοικητική διαχειριστική αστοχία στο να φέρετε μέτρα που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις. Με ποια χρήματα, με ποιους πόρους θα υποβοηθήσετε αυτό το κοινωνικό δίχτυ προστασίας για το οποίο μιλάτε, αφής στιγμής το μόνο που κάνετε έως τώρα είναι να περικόπτετε και να μην φροντίζετε να αυγαταίνει η πίτα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς, αυτή είναι μια προσωπική σας θεώρηση. Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, προωθήσαμε μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό Δημόσιο, όπου όπως όλοι γνωρίζουμε η παθογένεια περισσεύει. Αρκεί να διαβάσει κανείς την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για να αντιληφθεί ότι αυτές οι τεράστιες σπατάλες και αυτό το κράτος διαφθοράς κάνει τεράστιο κακό στην ελληνική πραγματικότητα και έχει άμεση αντανάκλαση και στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα των Ελλήνων πολιτών. Εμείς, τις αλλαγές που κάναμε, τις ξεκινήσαμε από το ελληνικό κράτος, από την αλλαγή του επιτελικού κράτους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προχωρήσαμε σε ένα νέο, δικαιότερο φορολογικό σύστημα και διαμορφώσαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα. Άρα, το να μιλάμε για μεγάλες αλλαγές το δικαιούμαστε, αλλά κυρίως δίνουμε και τις προοπτικές για τα οφέλη που θα αποδώσουν αυτές οι αλλαγές στο μέλλον.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτά που είπατε είναι σωστά. Μόνο που αυτά εντάσσονται στις περικοπές. Το αναπτυξιακό σκέλος δεν έχουμε δει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στις περικοπές δεν εντάσσονται ούτε ο τρόπος πρόσληψης στο Δημόσιο, ούτε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ούτε το φορολογικό σύστημα που προσπαθούμε να το εξορθολογήσουμε. Αλλά και όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από κάποιες περικοπές που γίνονται, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η μια ερώτηση αφορά τους ημιυπαίθριους και αν υπάρχει η αναδρομική φορολόγηση των ανθρώπων που έσπευσαν να κάνουν την τακτοποίηση, γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα επ` αυτού. Και η δεύτερη ερώτηση, αφορά αυτή την υπόθεση που άκουσα από τον κ. Πάγκαλο για προσλήψεις στην «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.», γιατί αυτά που άκουσα είναι εξωφρενικά όντως. Εδώ μιλάμε για 269 παιδιά της Νέας Δημοκρατίας, για παράδειγμα, που προσλήφθηκαν σχεδόν από τους ίδιους νομούς. Τι γίνεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, να σας ενημερώσω ότι έχει αποφασιστεί, ως προς τους ημιυπαίθριους, η μη επιβολή φόρων αναδρομικά. Αυτή είναι απόφαση της κυβέρνησης. Θα νομοθετηθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Είναι απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και η ρύθμιση θα γίνει άμεσα, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αναδρομική επιβάρυνση στη φορολόγηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, πραγματικά είναι γνωστή η ιστορία της «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.». Είναι ένας φορέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υποτίθεται ότι θα εργαζόταν πάνω στην ψηφιοποίηση της ελληνικής γεωργικής γης. Αντ` αυτού βέβαια προσελήφθησαν σε προεκλογική περίοδο 269 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γιοί, θυγατέρες, ανίψια και συγγενείς συγκεκριμένων υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένων συνεργατών υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει κατάλογος με τα ονόματα όπου από μια απλή ανάγνωση προκύπτει ακριβώς το μεγάλο «πανηγύρι» που γινόταν εκεί. Υπήρξε εντολή της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της κ. Μπατζελή, να μην προχωρήσει σε μονιμοποίηση καθώς αυτές οι προσλήψεις ήταν παράτυπες. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» προχώρησε σε μονιμοποίηση. Βέβαια, υπέστη τις συνέπειες και έφυγε από τη θέση του. Σήμερα, όμως, έχουμε μια νέα κατάσταση, η «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» θα συγχωνευθεί. Θα καταργηθεί αυτός ο φορέας και οι 269 εργαζόμενοι, επειδή προσελήφθησαν παράτυπα και παράνομα, θα απολυθούν.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Είδαμε στον Τύπο πρόσφατα φήμες και πληροφορίες να φέρουν τον κ. Δένδια να έχει κάνει συνάντηση με δικαστικούς γενικώς. Το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εμείς έχουμε πληροφορηθεί από τον Τύπο ότι έγινε μια συνάντηση ανώτατων και ανώτερων δικαστών, πρώην και νυν και με παρουσία του κ. Δένδια. Εμείς, ως κυβέρνηση αδυνατούμε να κατανοήσουμε - και με όλη τη σημασία αυτού που λέω- ότι μπορεί ανώτατοι δικαστικοί, σημερινοί και πρώην, να συμμετέχουν σήμερα σε κομματικές παρασυναγωγές και με ιδιαίτερο αντικείμενο συζήτησης.

ΣΠΑΝΟΥ: Συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι με βάση τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων ανοίγει ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε αναλάβει ένα συγκεκριμένο χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να σώσουμε τη χώρα. Να περισώσουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτό κάνουμε. Το κάνουμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και οποιαδήποτε άλλη σκέψη για κυβέρνηση συνεργασίας ή για κυβερνήσεις εθνικής ενότητας, είναι σενάρια και σκέψεις που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το συμφέρον του Έλληνα πολίτη.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Καστανίδης, ο οποίος είναι και κυβερνητικό στέλεχος, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να γίνουν εκλογές το Νοέμβριο. Πόσο πιθανό είναι αυτό, τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το διαψεύδει με συνέντευξή του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Καστανίδης δεν έχει προβεί ποτέ σε δημόσια δήλωση για εκλογές το φθινόπωρο. Συνεπώς, αυτό που γράφθηκε ελέγχεται πλήρως και φυσικά, εφόσον δεν υπάρχει δήλωση, δεν μπορούμε να αποδίδουμε σε κανένα υπουργό τέτοιες απόψεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εισαγωγική σας τοποθέτηση είπατε ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους αδύναμους συνανθρώπους μας. Αυτό θα το πετύχετε με την υπαγωγή στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ, δηλαδή στο 23% των τροφίμων και των φαρμάκων που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, όπως είπα και στην εισαγωγή μου και το έχουμε πει πολλές φορές, δημιουργούμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, έτσι ώστε ο απλός Έλληνας πολίτης που πλήττεται, ως προς την ποιότητα της ζωής του, από τις αναγκαστικές αποφάσεις που έχουμε λάβει ως κυβέρνηση, να μπορεί να αισθάνεται την προστασία του κράτους σε συγκεκριμένα ζητήματα. Όσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι έχουμε λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους μας και με βάση αυτές τις δεσμεύσεις είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες φυσικά δεν έχουμε κρυφές. Και φυσικά αυτό γίνεται, με τελικό σκοπό να μπορέσουμε να δανειστούμε και να μπορέσουμε να υπάρχουμε ως ελληνική οικονομία.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζω στις εφημερίδες ότι γίνεται μία οργανωμένη κίνηση νομομαθών για προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στα ελληνικά δικαστήρια για μία σειρά από διατάξεις και προβλέψεις του Μνημονίου. Το ερώτημά μου δεν είναι το νομικό. Αυτό θα το κρίνουν οι νομικοί. Το πρόβλημά μου είναι ότι η ερώτησή μου αφορά στο εάν έχουμε αποφάσεις από αυτά τα δικαστήρια, οι οποίες αντιβαίνουν αυτών των διατάξεων, η κυβέρνηση πως θα τις αντιμετωπίσει; Διότι έχουν παραχθεί κάποια αποτελέσματα, δηλαδή περικοπές ή αντιστρόφως θα έχουν δημιουργηθεί κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα για περαιτέρω δικαστική διαμάχη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς επιτελούμε ένα πολύ σημαντικό και βαρύ καθήκον. Δεν θα μπορούσαμε να το επιτελούμε έχοντας στο μυαλό μας ότι κάποιοι μπορεί να προσφύγουν σε κάποια δικαστήρια. Εμείς πιστεύουμε ότι λειτουργούμε με απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους, αλλά και τα κοινοτικά δεδομένα και φυσικά τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τις συμβάσεις. Από κει και πέρα, καθένας έχει δικαίωμα να προσφύγει σε όποιο δικαστήριο θέλει. Εμείς κάνουμε μία σοβαρή δουλειά, η οποία είναι πολύ μετρημένη με πολύ προσεκτική και προσεγμένη νομική αντιμετώπιση και δεν θα μπορούσαμε να λειτουργούσαμε σκεπτόμενοι μήπως κάποιος προσφύγει σε κάποιο δικαστήριο.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πληροφορούμαστε ότι τοποθετήθηκε ή τοποθετείται ως πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως ελληνόφωνος Ευρωπαίος και συμμετείχε στη παρουσίαση του αναγνωστικού του γλωσσικού ιδιώματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τον εκπρόσωπο του «Ουράνιου Τόξου». Εάν αληθεύει, θέλω το σχόλιό σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω αυτό στο οποίο αναφέρεστε. Είναι σαφές, όμως, ότι εάν υπάρχει κάτι μεμπτό και εμπίπτει στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα εξεταστεί. Από κει και πέρα, σε ποιες εκδηλώσεις μετέχει, είναι προσωπικό του ζήτημα, εκτός και εάν συμμετέχει σε αυτές με τη θεσμική του ιδιότητα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή από ότι φαίνεται δεν θα υπάρξει ραντεβού μεταξύ του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ για τον καθορισμό της Εθνική Συλλογικής Σύμβασης, μήπως η κυβέρνηση επανεξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το « πάγωμα» των μισθών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να διανοηθώ πως προδικάζουμε ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία και δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Εμείς ως κυβέρνηση ενθαρρύνουμε να υπάρχει αποτέλεσμα, να υπάρχει συμφωνία, έτσι ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να δείξουν την υπευθυνότητα που έχουν και να αποβεί αυτή η συμφωνία προς όφελος της εργασίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 July 2010 - 21:37:35 UTC