Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 291487263

Έκδοση 1

BRIEFING(280910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε πλήθος σοβαρών τομών και αλλαγών που προωθούν τη χώρα μας προς μία διαφορετική κατεύθυνση. Από αυτή μας τη βούληση, αλλά και την απαίτηση των πολιτών για βαθιές αλλαγές, δεν θα μπορούσε φυσικά να εξαιρείται η Παιδεία, στην οποία δίνουμε πολύ μεγάλη προτεραιότητα. Αντίθετα, αυτός ο κρίσιμος τομέας, όπως δήλωσε και η υπουργός Παιδείας, αποτελεί την εμπροσθοφυλακή κάθε χώρας που θέλει να έχει ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει επιτέλους ένα τέλος στις σημερινές καταστάσεις απαξίωσης πολλών πτυχίων, έκνομων καταστάσεων, πλήθους στρεβλώσεων και ούτως καθεξής.

Το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, μετά από σοβαρότατη προεργασία, έδωσε στη δημοσιότητα τους βασικούς άξονες των αλλαγών που θα δημιουργήσουν το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα . Αποδεικνύει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες και το ενδιαφέρον του κόσμου έντονο, αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι 6.000 χρήστες του Internet παρακολούθησαν απευθείας το συνέδριο των Δελφών, την Κυριακή το πρωί και για αυτό ακριβώς υπάρχει και η πρόσκληση από το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν ουσιαστικά και ενεργά στο διάλογο για την Παιδεία, γιατί η Παιδεία μας αφορά όλους.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση εργάζεται για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Ήδη, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη, με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όπου συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα σύμφωνο ρευστότητας ανάμεσα στην Πολιτεία και στις τράπεζες, έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή κατεύθυνση για να κινηθεί η ρευστότητα στην αγορά. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που υπάρχει τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Δεδομένου ότι υπάρχει και αυτή η σύσκεψη σήμερα σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο πώς θα εξυπηρετήσει τους στόχους του Μνημονίου μετά το 2011, δηλαδή εάν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ ή αν θα εξισωθεί ο ειδικός φόρος του πετρελαίου θέρμανσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι προς συζήτηση και προς προσδιορισμό των εναλλακτικών λύσεων τις οποίες έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι θα προκριθεί εκείνη η λύση, η οποία θα είναι ευνοϊκότερη προς τον Έλληνα πολίτη και ειδικότερα στον αδύναμο και στον χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αφού μου δώσατε όμως την ευκαιρία να μιλήσω για τον Προϋπολογισμό, θα ήθελα να πω ότι γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο περσινός Προϋπολογισμός για το 2010, θα ήταν ο τελευταίος Προϋπολογισμός που θα γινόταν με βάση αυτό το μοντέλο που γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Εμείς για πρώτη φορά συντάσσουμε Προϋπολογισμό με βάση πραγματικά στοιχεία και με ένα διαφορετικό μοντέλο. Πέρσι κατατέθηκε για τελευταία φορά ο Προϋπολογισμός κατά τα πρότυπα των τελευταίων χρόνων. Είχαμε δεσμευτεί, λοιπόν, ότι θα συντασσόταν ένας Προϋπολογισμός με διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε να μπει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας. Να υπάρχουν λεπτομερείς εκθέσεις στοιχείων κάθε τρίμηνο, ότι η Βουλή θα ελέγχει όλα τα στοιχεία για τους φορείς του Δημοσίου και ότι θα υπάρχει και μία τριμελής επιτροπή σε κάθε υπουργείο, όπως ήδη γινόταν μέσα στο 2010, που παρακολουθούσε και θα παρακολουθεί όλα τα στοιχεία της υλοποίησης του Προϋπολογισμού. Βάζουμε τέρμα στη χαλαρότητα των δημοσιονομικών, έτσι ώστε να έχουμε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά κυρίως θα έχει προβολή και στο μέλλον.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Να έρθω λίγο στο θέμα του Βατοπεδίου και να ρωτήσω αν εκτιμά η κυβέρνηση ότι υπάρχει ζημιά του ελληνικού δημοσίου από την υπόθεση του Βατοπεδίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει ζημιά του ελληνικού δημοσίου από το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και απορώ πώς η Νέα Δημοκρατία μπορεί μετά από τόσα χρόνια, όπου υπέκφευγε, φυγομαχούσε, έφευγε από την πραγματικότητα και από τις επιτροπές της Βουλής, ανακαλύπτει τώρα αυτό το καινούργιο εύρημα ότι δήθεν δεν υφίσταται ζημία του ελληνικού δημοσίου. Ας βγει να το πει πιο καθαρά, γιατί ήδη το λέει στη Βουλή και ήδη ζητήσανε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ανασταλούν οι λειτουργίες της προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπέδι, γιατί, δήθεν, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ζημία του ελληνικού δημοσίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το τεράστιο σκάνδαλο του Βατοπεδίου βοήθησε, οδήγησε στο να μεταβιβαστούν μεγάλες εκτάσεις δημόσιας γης προς τη Μονή Βατοπεδίου, η οποία αργότερα τις μεταβίβασε σε τρίτες εταιρείες. Πολλά από αυτά έχουν μεταβιβαστεί σήμερα ακόμη και σε καλόπιστους - κατά κύριο λόγο - ιδιοκτήτες. Έγιναν πολλαπλές μεταβιβάσεις σε offshore εταιρίες που δημιουργήθηκαν για αυτό τον σκοπό, που σημαίνει ότι έχουμε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και φυσικά έχουμε ένα ανέλεγκτο πόθεν έσχες από όλη αυτή την εκνομία. Και εμείς ως ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, αντιδράσαμε, αναδείξαμε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η ζημία όμως είχε ήδη γίνει. Είναι δεδομένη και προκλητική και η ζημία και η στάση της Νέας Δημοκρατίας.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Τότε κ. Εκπρόσωπε, γιατί, εφόσον είναι καταγεγραμμένη αυτή η ζημία στα πορίσματα παραγγέλνετε και άλλες οχτώ εκτιμήσεις; Και να συμπληρώσω ότι έχουν γίνει και άλλες πέντε εκτιμήσεις, αν δεν κάνω λάθος είναι πέντε και από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, το οποίο είναι και το μοναδικό θεσμοθετημένο όργανο εδώ και τριάντα χρόνια. θέλω να ρωτήσω η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται αυτές τις εκτιμήσεις του ΣΟΕ; Θωρείτε ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του; Θα αλλάξετε τη νομοθεσία; Θεωρείτε ότι είναι διεφθαρμένο αυτό το Σώμα; Γιατί ζητάτε και άλλες εκτιμήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι δεδομένο. Τώρα, το ύψος της ζημίας έχει σχέση με την αποκατάσταση της δημόσιας περιουσίας. Αλλά το ότι υπάρχει μία τεράστια ζημία, είναι αναμφισβήτητο. Αρκεί να σκεφτεί ακόμη κανείς ότι αυτές οι ανταλλαγείσες υποτίθεται δημόσιες εκτάσεις, όπως σας είπα προηγουμένως, έχουν μεταβιβαστεί, έχουν γίνει μεγάλα ακίνητα, έχουν γίνει σπίτια, έχουν γίνει πολυκατοικίες. Υπάρχει το αγρόκτημα της Ουρανούπολης, υπάρχει το ολυμπιακό ακίνητο, όπου την τελευταία στιγμή αποτράπηκε στο να μεταστεγαστεί εκεί το υπουργείο Εργασίας, ενώ είχαν παραγγελθεί επί Νέας Δημοκρατίας ακόμη και τα έπιπλα. Φυσικά, ματαιώθηκε εκείνη η μεταστέγαση για να χαριστεί, ουσιαστικά, στο Βατοπέδι. Είναι δεδομένη η ζημία που υπάρχει. Δεν μας ενδιαφέρει το ύψος της ζημίας για να καταλογιστούν ευθύνες. Έχει λόγο και ρόλο για να υπάρχει αποκατάσταση της ζημίας επακριβής.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Δεν μου απαντήσατε για το ΣΟΕ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα ότι όπου υπάρχει δημόσιος φορέας, έχει αποδειχθεί και έχει δεχθεί ότι υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου. Και στη δικογραφία μέσα, αλλά και οπουδήποτε έχει γίνει εκτίμηση.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να επανέλθω λίγο στη σημερινή σύσκεψη, η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της για τα φορολογικά μέτρα, ωστόσο το μνημόνιο είναι αμείλικτο. Προβλέπει επιπλέον φόρους 6,5 δις ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει, ή απλά περιμένει να περάσουν οι δημοτικές εκλογές για να ανακοινώσει τη «λυπητερή» στον ελληνικό λαό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, υπάρχουν ανακοινωμένα μέτρα, υπάρχει η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι μέσα στο 2010 δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα. Αυτό είναι δεδομένο. Για το 2011, όχι απλώς δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα από αυτά που έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε ακόμη και αυτά τα ανακοινωμένα μέτρα να είναι προς την κατεύθυνση της προστασίας του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θα επανέλθω στο θέμα του Βατοπεδίου, γιατί αίφνης βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να γίνεται λόγος και να επικαλούνται τις εκθέσεις του ΣΟΕ. Τελικά, επειδή συμμετείχατε και στην επιτροπή, η ζημιά που έχει επέλθει στο δημόσιο, είναι μόνο από την ανταλλαγή των ακινήτων ή και από το γεγονός ότι παραχωρήθηκε μια έκταση στη μονή Βατοπεδίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ζημία σε μια λανθασμένη βάση: Δημόσια περιουσία, αποδεδειγμένα και χωρίς να διεκδικηθεί ποτέ μέχρι τότε που ξεκίνησε το σκάνδαλο Βατοπεδίου, παραχωρήθηκε, χαρίστηκε στην ιερά μονή Βατοπεδίου και ενώ είχε τη χρήση μόνο του νερού στη λίμνη Βιστωνίδα, της δόθηκε ως δωρεά μια πολύ μεγάλη έκταση γύρω από τη λίμνη, χιλιάδων στρεμμάτων, και με βάση ότι δήθεν αυτή η έκταση ανήκε στην ιερά μονή Βατοπεδίου, έγιναν οι ανταλλαγές. Άρα, οι ανταλλαγές είναι το μεγάλο μέρος του σκανδάλου, ξεκινώντας όμως και από τη λανθασμένη παραδοχή ότι η δημόσια έκταση ήταν κτήση της μονής Βατοπεδίου.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Μιλήσατε για πολιτική βούληση γενικότερα της κυβέρνησης να αλλάξει μερικά πράγματα. Αυτή την πολιτική βούληση, όμως, δεν την βλέπουμε στο θέμα των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως. Φαίνεται η κυβέρνηση να είναι περίπου όμηρος και να σέρνεται πίσω από τις όποιες αποφάσεις των φορτηγατζήδων. Σήμερα, ο πρόεδρος των επιμελητηρίων σε ραδιοφωνική του παρέμβαση είπε ότι ενδεχομένως να κινηθούν και αγωγές εναντίον των απεργών...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι απεργοί.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Απεργοί είναι κατά μια έννοια. Πώς λοιπόν ανέχεται μια κυβέρνηση, να έχει ψηφιστεί ένας νόμος, να είναι επιστρατευμένοι και 1.500... όπως είπε ο κ. Κασιμάτης, να έχουν παραλύσει ολόκληρη τη χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, καθένας μπορεί να κάνει αγωγές, δεν υπάρχει απεργία, είναι επιταγμένοι και οι χρήστες των μέσων, αλλά και τα ίδια μέσα, αλλά, μπορεί να κάνει και καταγγελίες, όταν δεν εξυπηρετείται από τα δημόσιας χρήσης φορτηγά. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση, όχι απλώς διαθέτει πολιτική βούληση, αλλά έδειξε ότι είναι και εκείνη η κυβέρνηση που έχει την αποφασιστικότητα να επιλύσει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος ένα τεράστιο ζήτημα, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει επιβάλει και πληρώνουμε καθημερινά πολύ μεγάλα πρόστιμα. Ήδη, η απόφαση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι νόμος του κράτους από την προηγούμενη εβδομάδα και φυσικά, η αγορά και λειτουργεί και θα λειτουργήσει καλύτερα. Κρατάμε μια ισορροπία, με βάση το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, τι συνέπειες υπάρχουν. Και φυσικά δηλώνουμε σε όλα τα μήκη και σε όλα τα επίπεδα, ότι το κράτος διαθέτει και τους μηχανισμούς και τα εργαλεία, έτσι ώστε οι άδειες οι οποίες παραχωρήθηκαν στους ιδιοκτήτες φορτηγών, να έχουν την πραγματική τους χρήση. Ας μην ξεχνάμε, ότι στο νόμο για την περαίωση θα συμπεριληφθεί και η φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών φορτηγών. Γιατί προστατεύουμε και τους μεταφορείς μέσα από τις ρυθμίσεις που κάνουμε. Και φυσικά αυτές οι ρυθμίσεις συμφωνήθηκαν υπέρ των μεταφορέων με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, γιατί κατέχουν άδειες δημοσίας χρήσεως φορτηγών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαράς, ενώ ήδη ο νόμος για τις μεταφορές έχει ψηφιστεί στη Βουλή, είναι νόμος του κράτους, άνοιξε εκ νέου το θέμα, λέγοντας ότι πρέπει να αυξηθεί η μεταβατική περίοδος της τριετίας. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση αυτή την παρέμβαση του κ. Σαμαρά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, τα τρία χρόνια ως μεταβατική περίοδος και όλες οι ελαφρύνσεις, φορολογικές, ασφαλιστικές και τα αναπτυξιακά κίνητρα που δόθηκαν στους ιδιοκτήτες των φορτηγών, ήταν κίνηση της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε αυτό το νόμο και σήμερα, μια εβδομάδα μετά, βγαίνει και λέει ότι θα πρέπει αυτό το νόμο που ψήφισε, εμείς να τον αλλάξουμε και να δώσουμε μεγαλύτερο μεταβατικό στάδιο. Νομίζω ότι θα πρέπει να μείνουμε σε ασκήσεις στοιχειώδους κοινής λογικής, γιατί από εδώ και πέρα, όταν ακούμε τέτοιου είδους κινήσεις και τέτοιου είδους θεωρήσεις, ειδικά από τον αρχηγό μιας υποτιθέμενης υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για την κοινή λογική και για το αυτονόητο. Θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να αντιληφθεί ότι έχει να κάνει με μια κυβέρνηση, η οποία έχει πάρει τόσες αποφάσεις, που επί δεκαετίες δεν τις έχει πάρει καμία κυβέρνηση και πολύ περισσότερο, δεν διανοούνταν να τις πάρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που μιλούσε για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Αντί, λοιπόν, έστω και αυτή τη στιγμή να δείξει μια στοιχειώδη υπευθυνότητα ο κ. Σαμαράς, προσπαθεί να ανατρέψει τα αυτονόητα. Είναι δικό του θέμα. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την περαίωση. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες και χθες, γίναμε μάρτυρες της διατύπωσης σοβαρής δυσαρέσκειας από την πλευρά βουλευτών της συμπολίτευσης. Και μάλιστα, ακούσαμε βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως ότι το νομοσχέδιο είναι άθλιο, το νομοσχέδιο είναι κυνικό κτλ. Πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιδράσει σε όλα αυτά και αν την ανησυχεί η συγκεκριμένη στάση των βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας της Πέμπτης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι εμείς τους βουλευτές τους θεωρούμε και τους αντιμετωπίζουμε, γιατί αυτός είναι ο συνταγματικός τους ρόλος, ως αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες. Είναι άνθρωποι οι οποίοι εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό και όχι απλώς έχουν το δικαίωμα αλλά είναι υποχρεωμένοι να εκφράζουν τις αγωνίες των Ελλήνων πολιτών.

Εμείς θέλουμε να υπάρχει πολιτική συζήτηση ακόμη και εκτός των κομματικών τειχών, ακόμη και εκτός των κοινοβουλευτικών τομέων και στις επιτροπές όπου συμμετέχουν όλα τα κόμματα, ανάλογα με τη δύναμή τους. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει επανειλημμένως ότι αυτές οι συζητήσεις, οι διαφορετικές προτάσεις, είναι το οξυγόνο της πολιτικής ζωής.

Όσον αφορά στην περαίωση: Φυσικά και με τις διορθώσεις που γίνονται και θα γίνουν θα ψηφιστεί η περαίωση την Πέμπτη από τη Βουλή. Και θα μου επιτρέψετε, για άλλη μια φορά, να επαναλάβω ότι η περαίωση που προωθούμε εμείς και θα ψηφίσουμε, δεν έχει καμία σχέση με την περαίωση του παρελθόντος. Δεν είναι μια κατάσταση η οποία επιτείνει τη φορολογική σαθρότητα που υπάρχει. Είναι μια κατάσταση όπου περνάμε από το ένα φορολογικό καθεστώς στο άλλο. Πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού τα οποία είτε δεν έχουν εισπραχθεί, είτε δεν πρόκειται να εισπραχθούν, γιατί παλινδρομούν μέσα στις φορολογικές εκκρεμότητες, είτε μέσα στις ίδιες τις οικονομικές υπηρεσίες των ΔΟΥ, είτε στα δικαστήρια. Συνεπώς, είπαμε ότι βάζουμε μια «κόκκινη γραμμή», ότι τελειώνει το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, αλλά για να πάμε σε ένα νέο θα πρέπει να γίνει η στοιχειώδης εκκαθάριση. Και σήμερα, όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε χρήματα του ελληνικού λαού να χάνονται και να δίνουμε αμνηστία σε ανθρώπους οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν.

Από εκεί και πέρα, όμως, λέμε ότι είναι η τελευταία φορά. Θα υπάρχουν τέτοιες φορολογικές ρυθμίσεις, που δεν θα υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα να γίνει περαίωση ξανά. Άρα, περνώντας σε ένα διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, εκκαθαρίζουμε το παρελθόν. Αυτό είναι δεδομένο και φυσικά θα γίνει αντιληπτό και από τη συζήτηση στη Βουλή.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Κατά συνέπεια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν κατά συνείδηση και όχι στο πλαίσιο μίας κομματικής πειθαρχίας για το νομοσχέδιο της Πέμπτης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται ζήτημα ούτε κομματικής πειθαρχίας, ούτε κάτι ανάλογο. Οι βουλευτές εκφράστηκαν όπως έπρεπε να εκφραστούν μέσα στην αρμόδια επιτροπή. Και αυτή την έκφραση εμείς τη σεβόμαστε. Την παροτρύνουμε κιόλας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες η GPO είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση. Μεταξύ άλλων μέτρησε και τις δύο πιο σημαντικές περιφέρειες της χώρας και τους τρείς κορυφαίους Δήμους. Θέλω να γνωρίζω εάν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση αφής στιγμής στο Δήμο της Αθήνας ο υποψήφιος που υποστηρίζει υπολείπεται σημαντικά του νυν Δημάρχου. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι υπάρχει μία ισοψηφία προς το παρόν. Στο Δήμο του Πειραιά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κ. Μίχας είναι μπροστά. Ωστόσο στις δύο περιφέρειες στην μεν Κεντρική Μακεδονία είναι χαωδώς μπροστά ο κ. Ψωμιάδης, στη δε περιφέρεια Αττικής, που είναι και η κορυφαία της χώρας δείχνουν οι δυνάμεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κατακερματίζονται και μάλιστα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στον δεύτερο γύρο θα υπάρχει αίσιο για την κυβέρνηση αποτέλεσμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κάναμε συγκεκριμένες επιλογές. Δηλώσαμε τη στήριξή μας σε συγκεκριμένους υποψηφίους με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Και τα κριτήρια αυτά να υπενθυμίσω είναι: το κριτήριο της ικανότητας του συγκεκριμένου προσώπου που ηγείται του ανάλογου συνδυασμού, της θέλησης και της βούλησης να προσφέρει μέσα από αυτόν τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά το να μπορεί στο πρόσωπό του να αντανακλώνται και να εκφράζονται πολλές συνιστώσες της κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι επιλογές που κάναμε είναι οι καλύτερες που θα μπορούσαν να γίνουν. Και φυσικά επειδή ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και αίσιο τέλος σε αυτές τις εκλογές. Από εκεί και πέρα, όμως, πρόκειται για μία δημοσκόπηση. Υπάρχουν και άλλες δημοσκοπήσεις. Εμείς δεν πορευόμαστε με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αυτό το έκανε η Νέα Δημοκρατία. Το κατακρίναμε από τότε και αυτή είναι και η λογική μας σήμερα. Μας ενδιαφέρει να δοθεί ένας αγώνας, ώστε οι νέες περιφέρειες και οι νέοι δήμοι να μπορούν με τα κατάλληλα πρόσωπα να παίξουν τον σημαντικότατο ρόλο και στη νέα τοπική αυτοδιοίκηση.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μία και ο λόγος στην αυτοδιοίκηση, κ. Εκπρόσωπε, συμφωνεί η κυβέρνηση με την προβολή ταινιών πορνό της μεταμεσονύκτιες ώρες από δημοτικά μέσα μαζικής επικοινωνίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση σχολιάζει τα της κυβέρνησης. Εννοείται ότι δεν χρήζει απάντησης η ερώτησή σας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Να επιστρέψω λίγο στη υπόθεση ή σκάνδαλο Βατοπεδίου. Από τη στιγμή που κατά την άποψή σας υπάρχουν οι εκτιμήσεις που αποδεικνύουν τη ζημία του ελληνικού δημοσίου από αυτό το θέμα, για ποιο λόγο κατά την άποψή σας η προανακριτική επιτροπή παρήγγειλε οκτώ νέες δημοσκοπήσεις από τέσσερις ελληνικούς οίκους και τέσσερις ξένους; Για ποιο λόγο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, να επαναλάβω για άλλη μία φορά ότι οι επιτροπές αποφασίζουν κατά τη θεώρησή τους και κατά τη βούλησή τους. Είναι θεσμοθετημένες επιτροπές, ανεξάρτητες από την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, προφανώς, το σκεπτικό είναι γνωστό. Υποθέτω ότι θα ήθελαν ακριβή προσδιορισμό της ζημίας. Αλλά για το αν υπάρχει αυτή η τεράστια ζημία, κανείς σήμερα, με τη στοιχειώδη λογική και χωρίς να υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Μόνο η Νέα Δημοκρατία σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο και προσπάθησε για άλλη μία φορά να επενδύσει με πλαστά διλλήματα την υπεκφυγή της και την έξοδό της από αυτές τις επιτροπές. Από εκεί και πέρα, το ακριβές μέγεθος της ζημίας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκτιμηθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 September 2010 - 18:47:50 UTC