Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-11-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 299915063

Έκδοση 1

BRIEFING(161110)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, άνοιξε χθες, τις εργασίες του Συμβουλίου των Σοσιαλιστών.

Η Ελλάδα έχει βρει και πάλι τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα, μετά την εξαετή πλήρη αποχή της. Βρισκόμαστε και πάλι ισότιμα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συζητήσεων, στην καρδιά των διαδικασιών λήψης των αποφάσεων.

Έχουμε και πάλι άποψη ώριμη, ρεαλιστική, προοδευτική και ευρωπαϊκά υπεύθυνη, την οποία καταθέτουμε εκεί που πρέπει, βρίσκοντας σοβαρή αποδοχή.

Η Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, δεν κρύβεται περιμένοντας μοιρολατρικά. Βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, τις δρομολογεί, καταθέτει προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χθες, επανέλαβε την πρότασή του και πρόταση των σοσιαλιστών, για τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και 400 δις ευρώ έσοδα, σε παγκόσμιο επίπεδο ή 200 εκατομμύρια ευρώ σε πανευρωπαϊκό. Χρήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη, για τις πράσινες επενδύσεις, αλλά και για τη χρηματοδότηση ενός μηχανισμού στήριξης.

Ένα μηχανισμό στήριξης για τον οποίο εμείς, έξι μήνες πριν τους άλλους, παλέψαμε και πρωταγωνιστήσαμε στη δημιουργία του, ώστε να δρα και βοηθητικά, σε όσους τον χρειαστούν, αλλά και αποτρεπτικά προς τις διεθνείς αγορές. Με τη διεθνή κινητικότητα, την αποφασιστικότητα, την αξιοπιστία μας που ανακτούμε και το σχέδιο για την Ευρώπη και τους πολίτες της, που καταθέτουμε, ισχυροποιούμε την Ελλάδα και κατακτούμε το σεβασμό όλων, γινόμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές και φέρνουμε στο προσκήνιο τις προσπάθειες των Ελλήνων να αλλάξουν ριζικά τη χώρα, κερδίζοντας συνάμα και τη διεθνή αναγνώριση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω, αν μπορείτε, μια καθαρή απάντηση: Σε σχέση με αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πρότεινε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχουμε πάρει από την τρόικα, αν αυτό σημαίνει και παράταση του μνημονίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συζητάμε για παράταση του μνημονίου. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Το μνημόνιο αναφέρει τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, αναφέρει και μεγάλες αλλαγές, τις οποίες θέλαμε να κάνουμε, ούτως ή άλλως. Από εκεί και πέρα, δεν συζητάμε για παράταση του μνημονίου. Είναι διαφορετικό να συζητάμε για επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων μας και διαφορετικό να συζητάμε για νέο μνημόνιο ή για παράταση αυτού του μνημονίου.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Σ.Ε.Β κ. Δασκαλόπουλος, έκανε κάποιες προτάσεις και κάποιες επικρίσεις προς την κυβέρνηση, ότι καθυστερεί να εφαρμόσει το μνημόνιο, δεν έχει βάλει προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να μην προχωράνε οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Τι του απαντάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων είναι ένας κοινωνικός εταίρος, όπως πολλοί άλλοι. Έχει τις δικές του απόψεις και προτάσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, η κυβέρνηση έχει έναν κυρίαρχο, συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο, ακούει τους πάντες και η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία κρίνει πώς πορεύεται στην ανάπτυξη, στην οικονομία της χώρας. Είμαστε αυτή η κυβέρνηση, η οποία πήρε, πολλές φορές, πολύ δύσκολες, πολύ επώδυνες αποφάσεις για τον ίδιο το λαό. Είμαστε αυτή η κυβέρνηση που απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας, απέτρεψε πολλούς κινδύνους, καθότι βρισκόμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Τηρώντας απαρέγκλιτα τους στόχους μας, θα βγούμε από την κρίση και μέχρι τότε, προσπαθούμε να βρούμε οποιοδήποτε τρόπο, έτσι ώστε και με σιγουριά να φύγουμε από την κρίση, αλλά και να εξισορροπούμε τα απολεσθέντα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών. Και αυτό το κάνουμε με πλήρη υπευθυνότητα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούτε τους κοινωνικούς εταίρους και τον Σ.Ε.Β. και στο θέμα των απολύσεων; Γιατί ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι βλέπει «κροκοδείλια δάκρυα» για τις απολύσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και συζητούν όλοι για όλους αυτούς που είναι στο δημόσιο τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Δασκαλόπουλος εκφράζει τις απόψεις του Συνδέσμου του οποίου είναι πρόεδρος. Η κυβέρνηση έχει τις δικές της απόψεις, έχει χαράξει τη δική της πορεία, το δικό της προγραμματισμό. Και απ` όσο μπορούμε να κρίνουμε μέχρι τώρα, εδώ και ένα χρόνο, αποφεύγοντας τα πάρα πολύ δύσκολα για τη χώρα μας, φαίνεται ότι μπορούμε να χαράξουμε το μέλλον και την πορεία της χώρας για από εδώ και πέρα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν κατάλαβα καλά - και ήθελα να μου το επιβεβαιώσετε ή να μου το διαψεύσετε- από τη συζήτηση που είχε χθες ο κ. Παπανδρέου με τους δημοσιογράφους στο Παρίσι, η κυβέρνηση προτίθεται να - είναι μάλλον σε διαπραγμάτευση με την τρόικα- επιμηκύνει, να μεταθέσει στα επόμενα δύο χρόνια, τις επιπτώσεις του αναθεωρημένου προς τα επάνω ελλείμματος. Είναι έτσι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε μια γενική αρχή, την οποία επαναλαμβάνω: Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και ένας τρόπος είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. Αυτό, όμως, απαιτεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, απαιτεί σταθεροποίηση της οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ζητήσουμε κάτι τέτοιο είναι να έχουμε σταθερή πορεία της χώρας και να το αποδεικνύουμε. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση, δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα της χώρας μας. Είναι μια συζήτηση, την οποία προσπαθούμε να ακολουθήσουμε, με μοναδικό γνώμονα, το δημόσιο συμφέρον.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν λέω για επιμήκυνση της αποπληρωμής. Λέω τα νέα δεδομένα που έφερε η αναθεώρηση προς τα πάνω, στο 15,4%, από τη Eurostat. Εμείς έχουμε δύο επιλογές: Ή να μείνουμε στη σκληρή γραμμή του μνημονίου, ή να μεταθέσουμε - κάτι το οποίο δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, όπως ο Πρωθυπουργός είπε χθες- το αναθεωρημένο προς τα πάνω έλλειμμα, τις επιπτώσεις του και ότι επιπλέον επιβάρυνση προκύπτει από εκεί, στα επόμενα δύο χρόνια. Εγώ αυτό ρωτώ. Δεν λέω για επιμήκυνση αποπληρωμής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να τηρούμε τους στόχους μας, έτσι όπως έχουν τεθεί. Εάν υπάρξει θέμα καταβολής με δόσεις, περισσότερες δόσεις, των υποχρεώσεών μας, θα υπάρχει και συγκεκριμένο αίτημα, θα υπάρχει και συγκεκριμένη απόφαση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Από ποιον θα υπάρξει το αίτημα; Από εμάς δεν θα υπάρξει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Προς το παρόν δεν υπάρχει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ζητήσω να κρίνετε τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ, η οποία ουσιαστικά είπε ότι μπήκαμε χατιρικά στο ευρώ και ότι δεν έπρεπε ποτέ να γίνει αυτό, ότι ήταν μια πολιτική συμφωνία με τον κ. Σρέντερ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, απέναντι στις αιτιάσεις της κ. Μέρκελ. Είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί και φυσικά δεν χρειάζεται να σχολιάσω και να απαντήσω εγώ σήμερα.

ΖΟΥΛΑΣ: Θέλω να επαναλάβω λίγο το ερώτημα του κ. Μόσχοβα, γιατί δεν κατάλαβα την απάντησή σας. Οι στόχοι έχουν αλλάξει -εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι το έλλειμμα είναι 15,4%- είναι άλλοι στόχοι. Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν εντός του προσεχούς έτους ή θα επιχειρήσετε να τους - αν θέλετε- επιμηκύνετε στην προσεχή τριετία; Τη νέα μείωση, δηλαδή, του ελλείμματος, που απαιτείται, θα την επιτύχουμε στο επόμενο έτος ή στα προσεχή τρία χρόνια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα στον κ. Μόσχοβα ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια απόφαση από την κυβέρνηση, να ζητήσει διαφορετική αντιμετώπιση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, θα περιλαμβάνει αυτό που περιγράφει το μνημόνιο ή θα υπάρχουν κάποιες διαφορές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Που θα κατατεθεί;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα αποδεικνύεται τι περιλαμβάνει, όταν κατατεθεί, με τη γνωστή διαδικασία και φυσικά με τη διαβούλευση που θα υπάρχει σε όλα τα επίπεδα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι νόημα έχει αυτή η πρόταση του κ. Πρωθυπουργού, τη στιγμή που αυτή η πρόταση είναι ο περίφημος φόρος ΤΟΜΠΙΝ, έλκει την καταγωγή του από τα χρόνια του `80, την έφερε στην ελληνική πολιτική ζωή ο Ν. Κωνσταντόπουλος με επανειλημμένες προτάσεις του και πλέον δεν την ακούει κανείς και έχει μείνει στο ράφι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποια πρόταση μιλάτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μια σοβαρή πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μάλιστα, πολύ παραγωγική και για τις ίδιες τις χώρες. Αλλά κυρίως σε αυτή την περίοδο θα μπορούσε με αυτά τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν, να χρηματοδοτηθεί και ένα ταμείο το οποίο θα στηρίζει τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα δημοσιονομικής υφής.

ΣΠΑΝΟΥ: Αν η κ. Μέρκελ επιμείνει στην πρότασή της για την αναγκαστική αναδιάρθρωση χρέους ή αλλιώς «ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών-μελών», τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου; Θα ασκήσει βέτο στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ελληνική πλευρά, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, έχει εκφραστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Δεν συζητάμε για αναδιάρθρωση του χρέους. Έχουμε δικές μας προτάσεις, προτάσεις οι οποίες βγήκαν, δυστυχώς, μέσα από τη δική μας εμπειρία. Γιατί δεν είμαστε απλοί παρατηρητές και θεωρητικοί αναλυτές μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι υφιστάμεθα ακόμη τις συνέπειες μιας κρίσης την οποία περνάμε. Συνεπώς, έχουμε και αυξημένη ευθύνη και απέναντι στη χώρα μας, αλλά και απέναντι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τυχόν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Έχουμε θέση, άποψη και αποδεικνύεται ότι είναι και ισχυρή.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω πρώτον, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να εγείρει κάποιες ενστάσεις για τον υπολογισμό του ελλείμματος από την Eurostat και δεύτερον, εάν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να υπάρξει συγκεκριμένος τρόπος καταγραφής των δαπανών απ όλους. Να είναι ισότιμος για όλα τα κράτη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Ίσα-ίσα είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία τα οποία δίδονται για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνουν αστερίσκους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει για κανέναν αμφισβήτηση, ως προς τα στοιχεία, τα οποία έχει δημοσιοποιήσει η Eurostat. Να υπενθυμίσουμε, βέβαια, ότι ακριβώς αυτή τη μη αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων πληρώσαμε με την αναξιοπιστία μας και τη διεθνή αντιμετώπιση της χώρας μας, όπως γνωρίζουμε, στο προηγούμενο διάστημα. Συνεπώς, τώρα που έχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα καταγραφής, νομίζω ότι τουλάχιστον αυτό το ζήτημα δεν τίθεται από κανέναν και η αξιοπιστία της χώρας μας έχει βρει ξανά τη δύναμη και το μέγεθος το οποίο έπρεπε να έχει.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος, σχετικά με το τί εννοεί η ελληνική πλευρά όταν λέει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής; Πόσο χρόνο θα ήθελε η ελληνική πλευρά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι μία συζήτηση η οποία γίνεται. Δεν υπάρχει ακόμη επίσημο αίτημα. Συνεπώς, ό,τι και να πούμε θα είναι θεωρητικό.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Μια συζήτηση πάνω σε κάποιες ανάγκες που έχετε και σεις εντοπίσει, φαντάζομαι. Άρα, θα έχετε και κάποιο χρονικό διάστημα στο μυαλό σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να αναφέρω κάτι επ` αυτού, γιατί δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένα στοιχεία αυτής της συζήτησης. Εάν υπάρξει επίσημη συζήτηση εννοείται ότι θα δημοσιοποιηθεί.

ΖΟΥΛΑΣ: Μέχρι πρότινος το οικονομικό επιτελείο έλεγε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές του 2011. Ισχύει αυτή η πρόθεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρόθεσή μας είναι να βγούμε το συντομότερο δυνατόν. Φυσικά, υπάρχει ένα ρευστό οικονομικό τοπίο το οποίο ανακαλύπτουμε ακόμη και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε το ακριβές περιεχόμενο του μεγέθους του ελλείμματος για το 2009. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη ρευστότητα, την οποία όλοι γνωρίζουμε. Αλλά μέλημά μας και μέριμνά μας είναι να βγούμε όσο το δυνατόν συντομότερο στις αγορές. Αυτό φυσικά δεν γίνεται αυτομάτως. Εννοείται ότι χρειάζονται προϋποθέσεις. Αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις προσπαθούμε να χτίσουμε μέσα από μια συγκεκριμένη σταθερή οικονομική πορεία της χώρας.

ΖΟΥΛΑΣ: Έχουν περάσει δύο ημέρες από τις εκλογές, επομένως, μπορεί κάποιος πιο ψύχραιμα να δει τα αποτελέσματα. Πριν από ένα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είχαμε περιφερειακές εκλογές πριν από ένα χρόνο.

ΖΟΥΛΑΣ: Εννοώ από πλευράς ψήφων, αν άθροιζε κανείς τις ψήφους ανά περιφέρειες. Εννοώ ότι ο χάρτης ήταν καταπράσινος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε εθνικές εκλογές.

ΖΟΥΛΑΣ: Σε εθνικές εκλογές. Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί σας σ αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές τις ημέρες διαβάζω και ακούω διαφορετικές και περίεργες προσεγγίσεις, μέχρι και κατά νομό παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τη Ν.Δ έχουμε δει. Εύρημα το οποίο πραγματικά νομίζω πρέπει να εκπλήσσει όλους μας. Γυρίζουμε ξανά στις νομαρχίες, όταν τις έχουμε καταργήσει.

ΖΟΥΛΑΣ: Είναι υπό κατάργηση, μέχρι να καταργηθούν, μπορεί κάποιος να τις επικαλεσθεί. Εν πάση περιπτώσει, στις περιφερειακές εκλογές που πέρασαν, το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε σε πέντε περιφέρειες. Θέλω να μου πείτε, εάν το μήνυμα αυτό που έχουν στείλει οι πολίτες, αυτό των πέντε περιφερειών, κατά την άποψή σας είναι μόνο στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των κυβερνητικών αποφάσεων, ή μήπως το εκλαμβάνει η κυβέρνηση και στην κατεύθυνση μιας άλλης οικονομικής πολιτικής με πιθανή ακόμη και την αναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του μνημονίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος την έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το βράδυ των εκλογών. Πιστεύω ότι είναι κοινή και στοιχειώδης λογική πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο απ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δίχως να πανηγυρίζουμε, δίχως να κομπορρημονούμε, χωρίς κανένα ίχνος αλαζονείας έχει αποδειχθεί ότι οι Έλληνες πολίτες, τουλάχιστον αυτή είναι η θεώρηση του ΠΑΣΟΚ, έκαναν εξαιρετικά σημαντικές και σοφές επιλογές. Τώρα, εάν καθίσουμε να αναλύσουμε ποιες περιφέρειες δεν πήραμε, σε ποιες περιφέρειες υπερίσχυσε η Ν.Δ. κ.α., νομίζω ότι αδικούμε το συνολικότερο μήνυμα των εκλογών. Εκείνο το μήνυμα το οποίο έχουμε πάρει εμείς απ αυτές τις εκλογές, σε διαφορετικό επίπεδο την κάθε Κυριακή, είναι το μήνυμα και της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής. Εμείς, ακόμη και από την πρώτη Κυριακή, όταν το μέγεθος της επιτυχίας των συνδυασμών που υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ακόμη διαφανεί, προέκυψε από τη δεύτερη Κυριακή, είχαμε πει ότι εκτιμούμε από συνάθροιση πολλών στοιχείων ότι υπάρχει νομιμοποίηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες. Υπάρχει ικανοποίηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θεωρούμε ότι οι πολίτες μας δίνουν λευκή επιταγή για το οτιδήποτε. Είναι, όμως, σημαντικό για μας ότι έχουμε ένα μήνυμα να συνεχίσουμε: Tην πορεία προς τη σωτηρία της χώρας, το ξεπέρασμα της κρίσης και τις πολύ μεγάλες αλλαγές που ήδη κάνουμε και που θα πρέπει να κάνουμε, όντως, ακόμη ταχύτερα και ακόμη πιο αποφασιστικά.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή με εγκαλέσατε προηγουμένως για τη σύγκληση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν σας εγκάλεσα...

ΖΟΥΛΑΣ: Είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο. Ενισχυμένο σε σχέση με πότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θεωρώ ότι συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα εάν συγκρίνουμε ποσοστό εθνικών εκλογών με ποσοστά δημοτικών εκλογών ή και ευρωεκλογών. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιά είναι αυτά τα στοιχεία. Είναι ο Δήμος της Αθήνας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Αττικής. Είναι οι πρωτιές από την πρώτη Κυριακή στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο. Είναι η πρωτιά στον αριθμό των περιφερειών που πήρε το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα στην πιο δύσκολη εποχή μετά την μεταπολίτευση. Πιστεύω ότι αυτό σημαίνει για όλους μας πολλά, χωρίς να πανηγυρίζουμε, επαναλαμβάνω, αλλά με μία απλή και στοιχειώδη αποτύπωση των αποτελεσμάτων. Κάτι βεβαίως που δεν βλέπουμε από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πραγματικά μας εκπλήσσει από τον τρόπο που ερμηνεύει κάποια ζητήματα τα οποία είναι αυτονόητα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και συναίνεσης και μάλιστα προσθέσατε, χθες, εσείς αν δεν κάνω λάθος ότι θα στηριχθεί αυτή πάνω σ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. ΄Εχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι αυτό το πλαίσιο; Δηλαδή θα αφορά, ας πούμε, τον προϋπολογισμό για το 2011, για τις πολιτικές της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ; ΄Εχουμε κάτι παραπάνω τί αφορά αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο που θα τεθεί προς συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα. Υπάρχει απλώς εκφρασμένη η βούληση και η απόφαση του Πρωθυπουργού να απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, έτσι ώστε η χώρα μας που αντιμετωπίζει αυτή την πολύ μεγάλη κρίση και σ αυτή την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της με μια κατά το δυνατόν ευρύτερη εθνική συνεννόηση.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω εάν το επιτυχημένο εγχείρημα - όπως αποδείχθηκε- σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους κυρίους Καμίνη και Μπουτάρη αν θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό και για συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει αναγκαιότητα να συζητήσουμε για συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, μακάρι, να υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε η συνεργασία, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο να είναι ένα ζήτημα το οποίο να είναι απλό και να μπορούν πολλές δυνάμεις μαζί να συνεργάζονται, φυσικά, με συγκεκριμένα κριτήρια και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Υπάρχει, όμως, μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία εξελέγη πριν ένα χρόνο και επανανομιμοποίησε την πολιτική της, πριν από δύο μέρες. Συνεπώς, θέματα κυβερνητικής συνεργασίας δεν υπάρχουν. Αποδείχθηκε, όμως, σ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι όταν υπάρχουν ευρύτερες συνεργασίες, ειδικότερα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, μπορούμε, πραγματικά, να αλλάζουμε καταστάσεις, οι οποίες κάποτε εθεωρούντο παγιωμένες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά τη σημερινή δια μεγαφώνων προσευχή των συνανθρώπων μας μουσουλμάνων, σκέπτεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο διεθνιστικής αλληλεγγύης και διαθρησκευτικής κατανόησης να ονομάσει την πλατεία Ομονοίας πλατεία Αλ Χαλίλι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια είναι ελεύθερη για τους πολίτες, οπότε μπορείτε να πάτε να το προτείνετε. Είναι θέμα δημοτικού συμβουλίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πληροφορίες ζήτησα. Αν αληθεύει.

ΖΟΥΛΑΣ: Επ αυτού, μπορεί τα σημερινά γεγονότα να επισπεύσουν την μελλούμενη απόφαση για τη δημιουργία ενός τζαμιού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά καθ αυτά τα γεγονότα δεν νομίζω ότι μπορούν να επισπεύσουν μια τέτοια απόφαση. Αλλά είναι γνωστό ότι υπάρχει και δέσμευση και νομοθετημένη απόφαση να δημιουργηθεί τζαμί στην Αθήνα, προκειμένου να τελούν με απόλυτη ασφάλεια και θρησκευτική ελευθερία τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι. Είναι χρέος της Πολιτείας, στις εποχές που ζούμε και στον πολιτισμό τον οποίο διακηρύσσουμε και μας διέπει, φυσικά, σαν ελληνική κοινωνία, να διευκολύνουμε όποιον θέλει να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Υπάρχει μια καθυστέρηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Φυσικά, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση υλοποίησης μιας τέτοιας απόφασης.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Υπάρχει περίπτωση - σκέπτεται η κυβέρνηση- με το ενδεχόμενο «τύπου συναλλαγής» με τη Νέα Δημοκρατία, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, γιατί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες το βράδυ από το MEGA, είπε ότι «προκειμένου να συναινέσουμε, καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι και η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πρότασή της για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει πολλές φορές ότι μιλάμε για συναίνεση, ότι μιλάμε για εθνική συνεννόηση, όμως, δεν θα δεχθούμε συμψηφισμούς. Εφ όσον η κυβέρνηση και αν αποφασίσει να προχωρήσει την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, αυτή θα προχωρήσει. Και γνωρίζουν πολύ καλά οι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένο αίτημα της κυβέρνησης προς σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα παραποιημένα στοιχεία της οικονομίας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Είπατε «αν αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βρήκατε κάτι από την απάντησή μου, κύριε Μουρελάτε;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ορίστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας έδωσα κάποια λαβή από την απάντησή μου;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ναι, ναι. Είπατε «εάν αποφασίσει η κυβέρνηση να συνεχίσει».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το «εάν» είναι χρονικο-υποθετικό.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Προφανώς. Ενέχει και την υπόθεση μέσα, δηλαδή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντως, μετά συμπλήρωσα, ότι υπάρχει ήδη κατατεθειμένο αίτημα της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία για τα παραποιημένα στοιχεία τα οποία έδινε η Ν.Δ. και μας έφθασαν σ αυτό το επίπεδο αναξιοπιστίας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Αυτό το πνεύμα συνεννόησης, συναίνεσης, συμφιλίωσης, λέτε να επηρεάσει την αποψινή ψηφοφορία για το Βατοπέδι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από την πληροφόρηση που έχω, η Ν. Δ. θα αποχωρήσει για άλλη μια φορά. Ούτως ή άλλως, στην υπόθεση του Βατοπεδίου, οτιδήποτε υπήρξε, οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης ευθυνών και αν έγινε, η Ν.Δ., από τον καιρό που ήταν ακόμη κυβέρνηση, ανέκαθεν εγκατέλειπε την κοινοβουλευτική αίθουσα, αποχωρούσε κατά πάγια τακτική από την αίθουσα των συνεδριάσεων, έχοντας έτσι πρωτοτυπήσει παγκοσμίως. Ως γνωστόν, εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε καταθέσει το αίτημά μας και σήμερα θα διεξαχθεί η συζήτηση για τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το θέμα της οικονομίας, υπάρχουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ότι από την πρώτη ημέρα των συναντήσεων με την τρόικα, τέθηκε το θέμα για τη μείωση των δαπανών του δημοσίου στο υπουργείο Εργασίας και στο υπουργείο Υγείας κατά 2,5 δις και οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έθεσαν θέμα περικοπής στα μισθολόγια. Δέχθηκαν ότι τα όποια χρήματα θα μειωθούν από τον περιορισμό της σπατάλης και όχι από περικοπές μισθών. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε ή να το διαψεύσετε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω, ούτε να διαψεύσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η μη περικοπή μισθών και συντάξεων. Επαναλαμβάνω πως αυτή είναι η πάγια θέση μας. Έχουμε, άλλωστε, πει πολλές φορές ότι από τον εξορθολογισμό των δαπανών και της λειτουργίας, ακόμη και των δημοσίων οργανισμών, αλλά και των ΔΕΚΟ, θα μπορέσει να γίνει αυτή η εξοικονόμηση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα, ο Πρωθυπουργός σκέπτεται να ενεργοποιήσει το θέμα της κυβερνητικής επιτροπής, δηλαδή να συστήσει κυβερνητική επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Τα διαβάζουμε σε δημοσιεύματα συναδέλφων σας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή αύριο, το έχουμε ξεχάσει, αλλά είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου, έχετε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για να αποφευχθούν επεισόδια κύριε Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο, διασφαλίζοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συναθροίζεσθε και φυσικά, διασφαλίζει τη συμμετοχή στη γιορτή τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο, σχετικά με την έκδοση εντόκων γραμματίων, η οποία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Οκτώβρη έγινε με υψηλότερο επιτόκιο. Δείχνει κάτι για την αξιοπιστία της χώρας αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σήμερα, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων και ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,10%. Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό, κατά 4,98 φορές. Δεδομένων των συνθηκών και της ανόδου των spreads σε όλη την Ευρώπη, εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Με τους πολιτικούς αρχηγούς που σκοπεύει να συναντηθεί από την Κυριακή και μετά, ο κ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται και ο κ. Κουβέλης και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προς το παρόν, εξ όσων γνωρίζω, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι αρχηγός κόμματος.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Την Κυριακή θα έχει, πάντως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν θα απευθύνει πρόσκληση ο Πρωθυπουργός θα εξειδικευτεί και σε ποιους θα την απευθύνει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 November 2010 - 15:30:44 UTC