Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-01-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-780939721-1295301645=:21737 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 310939169

Έκδοση 1

BRIEFING(170111)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καθώς και υπουργοί της κυβέρνησης συμμετείχαν σήμερα, σε ημερίδα ενημέρωσης και αναδιάρθρωσης της δομής και της λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, που διεξάγεται εδώ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Η έννοια που κυριαρχεί, αλλά και η κύρια οδηγία προς τα Γραφεία είναι η εξωστρέφεια και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της καθαρής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα και αυτή την ανάγκη μαρτυρά και η συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Το πνεύμα της ημερίδας - και παίρνω απλώς αφορμή από την ημερίδα αυτή - φανερώνει και την αντίληψή μας για τις νέες απαιτήσεις που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα. Επιζητούμε τη φυγή από τα στερεότυπα του παρελθόντος. Την αλλαγή νοοτροπίας των δημοσίων υπαλλήλων και όλων μας και ειδικά αυτών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Την αλλαγή στάσης από αμυντική, σε επιθετική. Επιζητούμε τις θετικές πρωτοβουλίες, τις καλές πρακτικές που προβάλλουν αυτό που πραγματικά δημιουργείται βήμα-βήμα στη χώρα μας.

Η εξωστρέφεια που ζητάμε και απαιτούν οι καιροί - και απαιτείται, φυσικά, από όλους μας- είναι σε θέση να προβάλει την Ελλάδα που προσπαθεί, την Ελλάδα που αλλάζει πρόσωπο, την Ελλάδα της αξιοπιστίας, της δυναμικής παρουσίας παντού, της συνέπειας λόγων και έργων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τα όσα τραγελαφικά συνόδεψαν τη σύλληψη 27χρονης Γερμανίδας αναρχικού και τη διασύνδεσή της με καταστάσεις απίστευτες, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος, αλλά και τη χθεσινή πρωτοφανή βεβήλωση του ναού του Αγ. Παντελεήμονα, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ακραίων ομάδων, τι θα γίνει με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.; Έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ήδη έχει εκδώσει ανακοίνωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Παπουτσής, με την οποία απαγορεύει τη μετάδοση πληροφοριών, πριν το τέλος των επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι μια πρακτική που δυστυχώς ακολουθείται, θα πρέπει να σταματήσει, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια, βεβαιότητα και εγκυρότητα σε ό,τι γράφεται, σε ό,τι ακούγεται και σε ό,τι λέγεται. Πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών οι οποίοι εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο σε αδικήματα. Αναφέρομαι σε αυτή την ανακοίνωση, η οποία είναι και αναλυτική.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Υπάρχει βούληση της κυβέρνησης - και το δείχνει - ότι επιτέλους δεν θα πρέπει να υπάρχουν μέσα στις γειτονιές της Αθήνας τέτοιου είδους καταστάσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Καταστάσεις οι οποίες δημιούργησαν οξύνσεις ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και σε ανθρώπους οι οποίοι ουσιαστικά, με την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Η δημιουργία γκέτο, όπου και να υπάρχει, είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, την οποία, φυσικά, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα σταματήσει να την ανέχεται και για την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη, αλλά και για την ασφάλεια όσων μπήκαν λαθραία στη χώρα μας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Και στο θέμα της βεβήλωσης του ναού; Ο ναός βεβηλώθηκε. Έσπασαν οι πόρτες, ρίχτηκαν μέσα χημικά. Αυτό είναι πρωτοφανές. Αυτά δεν γίνονταν, ούτε στη Σοβιετική Ένωση, ούτε επί χούντας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο προαύλιος χώρος του ναού έχει βεβηλωθεί πολλές φορές από ακροδεξιές, κυρίως, ομάδες οι οποίες πραγματικά δεν έχουν σεβαστεί τίποτε και ουσιαστικά έχουν αποκλείσει την πρόσβαση των πολιτών στη συγκεκριμένη περιοχή. Ό,τι γίνεται εκεί είναι απαράδεκτο. Θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει η περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα να αποτελεί μια απαγορευμένη περιοχή για τους πολίτες της Αθήνας και φυσικά για τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό είναι δεδομένο.

ΣΠΑΝΟΥ: Έχουν βάση οι πληροφορίες κατά τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί την παραδειγματική τιμωρία πολιτικών προσώπων για αδικήματα που έχουν διαπράξει για παράνομο πλουτισμό, προκειμένου να κατευναστεί η λαϊκή οργή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Παραδειγματική τιμωρία», είναι μια φράση που δεν έχει να κάνει με το δίκαιο. Το θέμα είναι να μην υπάρχει ατιμωρησία. Εκεί είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε ανυποχώρητοι. Η ατιμωρησία η οποία τρέφεται ειδικά στα πολιτικά πρόσωπα από μια συγκεκριμένη νομοθεσία, δεν μπορεί να γίνει δεκτή και ανεκτή από αυτή την κυβέρνηση. Και δεν το λέμε συγκυριακά, επειδή ακριβώς υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την ατιμωρησία των πολιτικών, αλλά είναι καταστρατήγηση του δικαίου, της ισονομίας και της ισοπολιτείας των πολιτών και μάλιστα, όταν οι πολιτικοί έχουν και αυξημένη ευθύνη να είναι νόμιμοι, έναντι των υπολοίπων πολιτών. Αυτό κάνουμε, αυτό θα κάνουμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες ήδη έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός, για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για τροποποίηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης, όταν ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, γιατί υπάρχει χρονικός περιορισμός. Αλλά και μέχρι τότε, στο πλαίσιο του Συντάγματος, θα υπάρχει αλλαγή, έτσι ώστε η ατιμωρησία, ειδικά για τους πολιτικούς, να αποτελεί παρελθόν.

Και εδώ θα μου δώσετε την ευκαιρία να αναφερθώ και στις θρασύτατες δηλώσεις των πρώην υπουργών της Ν.Δ. για την υπόθεση Βατοπεδίου, αλλά και συνολικά για τη Ν.Δ., η οποία καλύπτεται πίσω απ` αυτό το ευεργέτημα της παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα, για να χλευάσει πραγματικά την αίσθηση περί δικαίου του απλού Έλληνα πολίτη. Όταν έρχεται και λέει «έχουν παραγραφεί τα αδικήματα» και δεν μιλάει για την ουσία και θεωρεί ότι είναι δικαιωμένη η Ν.Δ. και πανηγυρίζει επειδή παραγράφηκαν τα αδικήματα των υπουργών της, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ύβρις, τουλάχιστον, όσον αφορά τη μελλοντική προοπτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες. Το ότι υπάρχει, μέχρι τώρα, μια διαφορετική ποινική συμπεριφορά απέναντι στους πολιτικούς, θα έπρεπε πραγματικά να κάνει ορισμένους να ντρέπονται και μάλιστα αυτούς που έκλεισαν τη Βουλή το Μάιο του 2009 και πανηγυρίζουν σήμερα την παραγραφή των αδικημάτων τους, έτσι όπως την προσδοκούν. Για όλους μας θα πρέπει να είναι ζητούμενο, να μην υπάρχουν «παραθυράκια» στην ουσία της Δικαιοσύνης για κανέναν. Επαναλαμβάνω, ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να προστατεύονται από αναίτιες δικαστικές επιθέσεις, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι έχουν αυξημένη ευθύνη έναντι των άλλων πολιτών. Και μάλιστα, θα πρέπει οι ίδιοι οι πολιτικοί, όπου υπάρχει τεκμηριωμένη ανάμειξη του ονόματός τους, όχι να κρύβονται πίσω από τις παραγραφές, αλλά να επιζητήσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα βάλει τέρμα σε αυτή την ατιμωρησία, η οποία υπάρχει σήμερα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Με αφορμή αυτό που είπατε για την ατιμωρησία των βουλευτών, υπάρχει διαρροή στο διαδίκτυο, από χθες το πρωί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται, η κ. Βάρτζελη έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και του έχει ζητήσει, όπως λέγεται στο ίδιο δημοσίευμα, με εντολή του Πρωθυπουργού να σταματήσουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, κανείς, κανένα στέλεχος της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του τόπου δεν θα διανοείτο να δώσει εντολές για να σταματήσει η έρευνα γύρω από οποιοδήποτε πρόσωπο πολιτικό ή μη. Όταν η πάγια και διαρκής εντολή του Πρωθυπουργού είναι «όλα στο φως» και η διερεύνηση κάθε σκιάς, μέχρι τέλους, μέχρι περαίωσης της υπόθεσης, κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί να παρέμβει για να σταματήσουν οι έρευνες και μάλιστα σε βουλευτές. Αλλά, σε σχέση με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το να υπάρχει άγνοια ή να υπάρχει λάθος πληροφόρηση ή λάθος ενημέρωση, ίσως δικαιολογείται από την καθημερινότητα, η οποία τρέχει. Τέτοια υποβολιμαία δημοσιεύματα, καλό θα είναι να σταματήσουν να υπάρχουν, γιατί υπάρχει μια σοβαρότητα και μια αξιοπρέπεια, την οποία αυτοί που τα γράφουν θα πρέπει επιτέλους να την αντιληφθούν. Εν κατακλείδι, εννοείται ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν υπήρξε καμία τέτοια εντολή. Αντίθετα, ισχύει η εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού «όλα στο φως» όπου υπάρχουν σκιές.

ΝΕΔΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν επίκειται κάποια πρωτοβουλία για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, επειδή κάτι είπατε νωρίτερα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού την οποία εκφράζει και όλες αυτές τις ημέρες, ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών θα αλλάξει. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα εκεί, γιατί υπάρχει και το Σύνταγμα το οποίο δημιουργεί τεχνικά κωλύματα ως προς αυτή την αλλαγή. Αλλά δεν θα περιμένουμε να αλλάξει το Σύνταγμα. Θα αλλάξει ο νόμος, στο πλαίσιο φυσικά του Συντάγματος. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη και σε αυτή τη λογική θα κινηθεί η όποια τροποποίηση του νόμου. Δεν μπορεί να υπάρχει ατιμωρησία για κανέναν. Οι ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών είναι ίδιες απέναντι στον ελληνικό λαό και φυσικά η ατιμωρησία δεν θα πρέπει και δεν συγχωρείται πλέον, ούτε ως σκέψη, ούτε ως ιδέα.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Η βούλησή σας είναι ξεκάθαρη για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει ότι όπου υπάρχουν σκιές, θα διερευνώνται. Αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι να υπάρχει διερεύνηση και ανάλογα με το τι υπάρχει ως στοιχείο. Να σας υπενθυμίσω ότι από το Φεβρουάριο του 2010, το έχουμε πει και άλλες φορές, υπάρχει αίτημα, πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπογεγραμμένη από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα και έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπου ζητείται να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για τα παραποιημένα στοιχεία, έτσι ώστε να αποδειχθεί ποιος παραποιούσε στοιχεία και να διερευνηθούν ακόμη και οι συνέπειες που είχαν για τη χώρα μας. Αυτό είναι δεδομένο και είναι ήδη κατατεθειμένη αυτή η πρόταση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα επιμείνει η κ. Μπιρμπίλη στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα 10 στρέμματα που σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους βουλευτές, οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας διεμήνυσαν ότι δεν θα περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τις περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς «Natura», υπάρχει ρύθμιση βάσει της οποίας, αυτές προστατεύονται λόγω φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικής αισθητικής. Από εκεί πέρα, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία στη Βουλή: Υπάρχει ΚΤΕ το οποίο επίκειται να γίνει, υπάρχουν επιτροπές όπου γίνονται δύο αναγνώσεις και υπάρχει και η γενικότερη διαβούλευση. Άρα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Είναι πάγια θέση της κυβέρνησης, όπου υπάρχουν προτάσεις για βελτίωση, χωρίς όμως να αλλάζει η νοοτροπία ενός νομοσχεδίου, να γίνονται δεκτές. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, οι βουλευτές έχουν τη δική τους φωνή, είναι αυτοί που μεταφέρουν την αγωνία της τοπικής κοινωνίας με πλήρη υπευθυνότητα. Συνεπώς, το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου τελεί υπό συζήτηση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να υποθέσουμε από την απάντησή σας ότι έχετε την εικόνα πως οι βουλευτές που αντιδρούν, έχουν δημιουργήσει ένα μοχλό πίεσης προς την υπουργό και κατ` επέκταση προς την κυβέρνηση, απειλώντας ακόμη και να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο εάν παραμείνει στην παρούσα μορφή του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι οι βουλευτές έχουν τις απόψεις τους, τις οποίες και εκφράζουν. Δεν υπάρχει ούτε ανταρσία, έτσι όπως ακούγεται και γράφεται. Και φυσικά δεν υπάρχει θέμα απειλής καταψήφισης, γιατί οι βουλευτές έχουν τη δική τους λογική, τη δική τους ψήφο ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους ζητήματα. Δεν τίθεται κανένα θέμα. Υπάρχει νομοσχέδιο και επ` αυτού θα τοποθετηθούν οι βουλευτές στο ΚΤΕ, στις επιτροπές και στην Ολομέλεια.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις έρευνες που γίνονται από το ΣΔΟΕ για τα πολιτικά πρόσωπα. Εάν έχετε κάποια ενημέρωση για το πού έχουν φθάσει, δηλαδή εάν θα έχουμε σύντομα επιτέλους κάποιον «στο σκαμνί», όπως έχει ζητήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το παρήγορο και ενθαρρυντικό είναι ότι το ΣΔΟΕ κάνει επιτέλους τη δουλειά του. Έχουμε φοροελεγκτικούς μηχανισμούς που λειτουργούν προς πάσα κατεύθυνση. Η Ν.Δ. τους είχε διαλύσει, το είχε υποσχεθεί προεκλογικά και το έκανε. Επειδή το θέμα της φορολογικής δικαιοσύνης βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, συστήσαμε ξανά και λειτουργούμε με συγκεκριμένες εντολές και με συγκεκριμένες ευθύνες τα φοροελεγκτικά όργανα. Το ΣΔΟΕ κάνει τη δουλειά του και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα μπορούμε να πούμε όταν θα υπάρχει πόρισμα. Είναι νομικά και λογικά δέον να μην αναφερόμαστε - τουλάχιστον εγώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - εφόσον δεν υπάρχει ακόμη κατατεθειμένο πόρισμα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Το λέω γιατί χθες ο κ. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του είπε ότι το ΣΔΟΕ έχει αργήσει. Έχει ζητήσει έλεγχο και περιμένει γρήγορα αποτελέσματα γι` αυτό. Περιμένετε και εσείς για άλλα πρόσωπα και εάν ναι, για ποια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ΣΔΟΕ κάνει τη δουλειά του, έχει τους δικούς του εντατικούς ρυθμούς, διερευνά σε βάθος. Ό,τι υπάρχει ως πόρισμα θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τί περιμένετε από το σημερινό Eurogroup; Περιμένετε να τεθεί και να αποφασισθεί η επιμήκυνση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο σημερινό Eurogroup δεν υπάρχει ατζέντα. Θα πρέπει να κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας. Το θετικό είναι ότι γίνεται, γενικώς, μία συζήτηση έτσι όπως τίθενται τα ζητήματα και στη χώρα μας. Φυσικά, θα παρακολουθούμε κι εμείς τις εργασίες του Eurogroup που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα θέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου το θέμα της επιμήκυνσης ή όχι; Υποθέτω ότι κατεβαίνει με κάποια στρατηγική στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Eurogroup θα λάβει τις αποφάσεις του με την πρόοδο των συζητήσεων, που δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Κατά συνέπεια, θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της συζήτησης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε κάτι, με αφορμή μια φράση του Πρωθυπουργού νωρίτερα, ότι «ο ίδιος και οι υπουργοί είναι περαστικοί σ' αυτές τις θέσεις». Κατ' αρχάς, τί εννοεί ο Πρωθυπουργός; Δεύτερον, η φράση αυτή έχει να κάνει με όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο για το ενδεχόμενο εκλογών τον Απρίλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω τη φράση του Πρωθυπουργού, δεν την άκουσα. Είναι όμως μια φράση που πραγματικά δείχνει το πόσο προσγειωμένος είναι ο Πρωθυπουργός και πόσο προσγειωμένοι είναι οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης. Είναι μια πραγματικότητα ότι σαφώς είμαστε περαστικοί απ' αυτές τις θέσεις. Τις θέσεις αυτές τις αναθέτει και τις παίρνει πίσω ο ελληνικός λαός. Και αυτό θα έπρεπε να είναι στο μυαλό όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα μας μέχρι τώρα. Πάντως, στο δικό μας μυαλό έτσι είναι ακριβώς η κατάσταση και φυσικά αυτή η πάγια για μας αρχή δεν έχει καμία σχέση με εκλογές. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε μια καθαρή τριετία μπροστά μας, ότι έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε το έργο που κάνουμε μέχρι τώρα για να βγει η χώρα από την κρίση, υλοποιώντας τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης κατηγορεί ευθέως με δηλώσεις του τα δύο μεγάλα κόμματα για ένα ιδιότυπο παζάρι μεταξύ τους, προκειμένου να «κάψουν» τα ήδη «καμένα» τους χαρτιά στην υπόθεση της Siemens. Θα ήθελα, παρακαλώ, το σχόλιό σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διαπιστώνω ότι και ο κ. Παπαδημούλης δεν στερείται φαντασίας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Επειδή τα ελληνο-τουρκικά πολιτικο-διπλωματικά πανηγύρια διαδέχονται το ένα το άλλο, όμως το δουλεμπόριο με τη διακίνηση λαθρομεταναστών από την Τουρκία συνεχίζεται με την εμπλοκή υπηρεσιών της γείτονος χώρας, πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει πολύ σκληρά μέτρα, ώστε να μην γινόμαστε μάρτυρες τραγωδιών, όπως η πρόσφατη στα ανοικτά της Κέρκυρας και να τελειώνουμε με τη λαθρομετανάστευση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν δέχομαι την όλη επιχειρηματολογία σας. Είναι δική σας άποψη και αναφαίρετο δικαίωμά σας να την εκφράζετε όμως, η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη απ' αυτή που λέτε. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια, που λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις και πάνω στα θέματα της λαθραίας μετανάστευσης με μία δέσμη μέτρων που ποτέ μέχρι τώρα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα αποφασίζονταν. Υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης για τη λήψη τέτοιων γενναίων μέτρων. Και η βούληση αυτή έχει αποδειχθεί εμπράκτως. Η σχετική συζήτηση που άρχισε έχει νόημα και θα έχει φυσικά και συνέχεια. Δεν μιλάμε για αποσπασματικά μέτρα. Μιλάμε για σειρά μέτρων προς αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος, το οποίο έχει να κάνει και με την οικονομία της χώρας μας και με κοινωνικά ζητήματα που δημιουργούνται, αλλά και με την ίδια την ανθρώπινη ζωή, όπως απέδειξε το συγκεκριμένο περιστατικό των λαθραίως διακινηθέντων στη χώρα μας. Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το τεράστιο πρόβλημα και αυτό κάνουμε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω με αφορμή το Eurogroup, εάν σας προβληματίζει όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την «κόντρα» της ΄Ανγκελα Μέρκελ με τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την επίθεση του κ. Μπαρόζο προς τη Γερμανία και αν όλα αυτά δημιουργούν καθυστέρηση όσον αφορά το δικό μας θέμα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής και για το ευρω-ομόλογο προοπτικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρόβλημα δεν υπάρχει. Οι συζητήσεις που διεξάγονται και οι απόψεις που διατυπώνονται είναι πολλές και αντικρουόμενες μεταξύ τους. Και μάλιστα αντικρουόμενες μέσα στο ίδιο το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλωστε είναι ουκ ολίγες οι περιπτώσεις μέσα στην ίδια την ευρωζώνη. Εμείς έχουμε τη συγκεκριμένη σταθερή θέση, ότι επιτέλους η Ευρώπη θα πρέπει να δει τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της, εξ αιτίας συγκεκριμένων πολιτικών μέχρι τώρα, εξ αιτίας του ρόλου των αγορών. Και ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχει προστασία των ευρωπαϊκών χωρών από τέτοιου είδους φαινόμενα. Ήδη εμείς, με πολύ μεγάλη προσπάθεια και αγώνα, πετύχαμε να υπάρξει μηχανισμός στήριξης, δυστυχώς με πρώτη ενδιαφερόμενη και χρήστη αυτού του μηχανισμού την ίδια τη χώρα μας, εμείς είχαμε αυτή την άσχημη πρωτιά. Από εκεί και πέρα, όμως, επειδή γνωρίζουμε πόσο ρευστή είναι η οικονομική κατάσταση, όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοστατήσαμε, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας σταθερός μηχανισμός στήριξης. Και εξακολουθούμε να πρωτοστατούμε, για να υπάρχουν διαδικασίες, όπως αυτή του ευρω-ομόλογου, που θα στηρίζουν και θα βοηθούν τις χώρες, οι οποίες έχουν προβλήματα, αλλά και θα δίνουν μία ευρωπαϊκή διάσταση, διάσταση προοπτικής και ανάπτυξης για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή για τη χώρα μας όταν γίνονται αυτές οι συζητήσεις. Ίσα-ίσα, το αντίθετο συμβαίνει. Εμείς πετύχαμε, από το πουθενά, εκεί που όλοι μας έλεγαν πως δεν υπάρχει προοπτική για την υλοποίηση των στοχεύσεών μας, να συζητούνται συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και το ευρω-ομόλογο, καθώς και άλλα εργαλεία ευρωπαϊκής πολιτικής, που θα προστατεύουν τις χώρες της Ευρώπης.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Επειδή διαβάζουμε ότι επίκεινται κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, οι οποίες, όπως αντιλαμβάνεστε, θα δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα κοινωνικό εάν συνεχισθούν επ' αόριστον, πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα, τη στιγμή που εάν σταματήσουν οι φαρμακοποιοί να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους των Ταμείων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τους φαρμακοποιούς, ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος έκανε μία επίπονη και σκληρή προσπάθεια για να υπάρχει μία συναίνεση και από την πλευρά των φαρμακοποιών στο θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Φάνηκε ότι δεν υπήρχε σύγκλιση, ότι οι φαρμακοποιοί έμειναν πίσω από κάποιες θέσεις και δεν προχώρησαν στη συναίνεση. Από εκεί και πέρα, υπάρχει σαφέστατα η ρητή απόφαση της Πολιτείας, της κυβέρνησης, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα έχει να κάνει με την ίδια την προστασία, παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και μάλιστα υπηρεσιών υγείας σε προσιτές τιμές. Το φάρμακο και η πολιτική του φαρμάκου έχει άμεση σχέση και με την οικονομία μας, με τεράστια ποσά που διατίθενται ιδιαίτερα από τα Ταμεία και φυσικά και με την προστασία του πολίτη. ΄Αρα, σ' αυτό που κάνουμε είμαστε ξεκάθαροι ότι πράττουμε το σωστό. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει όλοι να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Θα πρέπει όλοι, πραγματικά, να κατανοήσουν τον ρόλο τους. Και μάλιστα όταν ασκούν ένα επάγγελμα για το οποίο τους παρέχεται και άδεια κατά παραχώρηση από την ελληνική Πολιτεία. Πιστεύουμε ότι η λογική και η ψυχραιμία θα υπερισχύσουν και ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στην αγορά του φαρμάκου.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Πέρα από την πολιτική του φαρμάκου που αποτελεί κι ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο, επειδή ακούσαμε τον κ. Παπακωνσταντίνου, την προηγούμενη εβδομάδα, να προαναγγέλλει την έγκριση του συνολικού νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα αυτή την εβδομάδα, πόσο έτοιμοι είσθε; Διότι, εξ όσων γνωρίζουμε, ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι συμβολαιογράφοι έχουν συμφωνήσει απολύτως με τις ρυθμίσεις που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι λογικό ότι οι επαγγελματικές ομάδες που θίγονται θα διατυπώνουν διάφορες απόψεις. Το ότι επίσης θα υπάρξουν αντιδράσεις, αυτό είναι αναμενόμενο. Όμως, η σταθερότητα της κυβέρνησης επί του μείζονος ζητήματος του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η τόλμη και αποφασιστικότητά της να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι δεδομένη, με τα κριτήρια που σας προανέφερα. Περιμένουμε όμως και εμείς, όπως όλες οι επαγγελματικές ομάδες, στο πλαίσιο της συζήτησης - διαβούλευσης που γίνεται με αυτές, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν περιορισμοί στα επαγγέλματα και όπου υπάρχουν να είναι συμβατοί με αυτό που θέλουμε να ονομάζουμε «ποιοτική και προσιτή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες». Πάντως, εμείς είμαστε έτοιμοι.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Θα έρθει και αυτό το νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι εμείς είμαστε έτοιμοι. Εν πάση περιπτώσει, όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα δούμε και τη μορφή που θα έχει. Πάντως για να σας καθησυχάσω, εάν επρόκειτο να κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αυτό θα είχε ήδη γίνει.

Ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-780939721-1295301645=:21737--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 January 2011 - 22:00:28 UTC