Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-02-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1500785787-1296601467=:22106 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 314018683

Έκδοση 1

BRIEFING(010211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ουσιαστικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων για το σταμάτημα της φοροδιαφυγής με ουσιαστικά αποτελέσματα. Εντοπίστηκαν ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί, 2.702 φορολογούμενοι με συνολικές οφειλές 77,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί 220 κατασχέσεις ακινήτων αυτών των οφειλετών.

Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε επιτέλους αυτό το φαινόμενο, που για εμάς αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι απλώς θέμα συλλογής εσόδων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επαναλειτουργούν και αποδεικνύουν ότι είναι αποδοτικοί.

Σήμερα, ξεκινάει και η λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο αντικαθιστά το ΤΕΜΠΜΕ, φέρνοντας πιο σύγχρονα και επίκαιρα χρηματοδοτικά εργαλεία που υλοποιούν το δικό μας σχέδιο για ανάπτυξη στην πράξη. Το ΕΤΕΑΝ αποτελεί μια πραγματική καινοτομία όσον αφορά την αντίληψή μας για τους δημόσιους πόρους και για τη χρηστή διοίκησή τους, αλλά και μια τομή σε σχέση με τις τράπεζες. Εξυπηρετεί δε, τους τέσσερις βασικούς άξονες για μια υγιή ανάπτυξη, που είναι: Η αναθέρμανση της οικονομίας, μέσω της αύξησης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με την αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών. η δημιουργία υγιούς ανταγωνιστικού πλαισίου και η καινοτόμος και νεανική επιχειρηματικότητα.

Και επειδή ορισμένοι, όπως η Ν.Δ., κόπτονται όψιμα για την ανάπτυξη, να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι το ΕΣΠΑ, αυτό το τεράστιο χρηματοδοτικό εργαλείο, η Ν.Δ. από το 2007 μέχρι το 2009 μας το παρέδωσε με απορροφητικότητα 2,9%. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε την απορροφητικότητα σε 18% και φέτος, μέσα στο 2011, θα αυξηθεί η απορροφητικότητα, θα φθάσει στο 35%. Αυτή είναι η διαφορά λόγων και έργων με τη Ν.Δ. Και μάλιστα, να θυμίσουμε ότι η Ν.Δ. υποτίθεται ότι παρέλαβε τη χώρα σε μια μεταολυμπιακή περίοδο, που η ανάπτυξη εξακολουθούσε ακόμη να αποδίδει τους καρπούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Και κατρακύλησε, μάλιστα, επί Ν.Δ. -σε αυτήν τη μεταολυμπιακή περίοδο- η ανταγωνιστικότητά μας σε 35 θέσεις πιο κάτω.

Η κυβέρνηση με τις μεγάλες αλλαγές δημιουργεί τις βάσεις της υγιούς και όχι της επίπλαστης ανάπτυξης, δείχνοντας το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και το ποια είναι η αντίληψή μας σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Και τα αποτελέσματα ήδη έρχονται και θα έρχονται περισσότερο.

Όσο παραμένουμε εντός στόχων, όσο παραμένουμε αξιόπιστοι, τόσο θα πιάνουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τόσο θα έρχονται καλά νέα. Μείναμε όρθιοι τον περασμένο Μάιο και κατορθώσαμε να είμαστε τώρα μέσα στη συνολική ευρωπαϊκή συζήτηση. Από μοναδικό πρόβλημα, γίναμε μέρος της συνολικής λύσης. Τίποτε απολύτως δεν μας χαρίστηκε. Κοπιάσαμε και κοπιάζουμε. Δουλέψαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά. Αυτό δικαιούμαστε και το δικαιούνται όλοι οι Έλληνες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν στη σειρά πρόσθετων μέτρων για το 2012, που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, είναι και η γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων που ζητά τώρα η τρόικα. Και μια δεύτερη ερώτηση, εάν η κυβέρνηση σκέφτεται τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όσον αφορά την ιστορία της Siemens, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εάν αναφέρεστε σε ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας για το ECOFIN, να σας αναφέρω ότι αυτό αφορούσε τον Αύγουστο και δεν αφορά καθόλου αυτή την περίοδο. Δηλαδή, οι όποιες διαπιστώσεις γίνονταν, αφορούσαν μια περασμένη χρονική περίοδο και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Αυτό είναι δεδομένο. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Εμείς κάναμε πολύ μεγάλα βήματα, ως προς το τι μπορούσαν να ζητήσουν οι εταίροι από εμάς, αλλά και από τους στόχους τους οποίους βάζαμε και τηρούμε απαρέγκλιτα. Και φυσικά, οι υποχρεώσεις της χώρας περιλαμβάνονται και εξαντλούνται αναλυτικά μέσα στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει. Άρα, πρόσθετα μέτρα, έτσι όπως φαίνονται, δεν υπάρχουν και είναι εκτός χρόνου έτσι όπως παρουσιάστηκαν. Άρα, αυτά τα «10 μέτρα φωτιά», κάπως έτσι παρουσιάστηκε, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Από εκεί και πέρα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι ένας θεσμός, ο οποίος δημιουργήθηκε ακριβώς για να υπάρχει μια τέτοια ευελιξία, όχι για να χαθούν εργασιακά δικαιώματα, αλλά για να σωθούν θέσεις εργασίας. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε, μέσα σε αυτή την κρίση, έπρεπε να υπάρχουν και δυνατότητες για νέες μορφές εργασίας, για συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε να μη χάνονται περισσότερες θέσεις εργασίας. Κάποιοι προσπαθούν μέσα στα ιδεολογήματά τους να εφεύρουν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι η κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όσοι, όμως, το λένε ας έρθουν να μας απαντήσουν. Και δεν είναι καθόλου εκβιαστικό αυτό που λέω, γιατί είναι η πραγματικότητα. Είναι νέες σχέσεις εργασίας, με συγκεκριμένο τρόπο, με πολύ μεγάλες ασφαλιστικές δικλείδες, που θα εφαρμόζονται μόνο με συμφωνία και των εργαζομένων ενώ συνοδεύονται και από μια σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες όπου θα ελέγχονται αυτές οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Άρα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν είναι κάτι το γενικευμένο, που σκεφτόμαστε να υπάρξουν, αλλά έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος, να υπάρχουν τέτοιες ελαστικές μορφές εργασίας, που να μπορούν να αντέξουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε όταν βγούμε από την κρίση, να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αυτό, όμως, επ` ουδενί σημαίνει γενίκευση.

Είπατε ότι η τρόικα το ζητάει. Να σας πω μόνο - και το απάντησα και χθες - ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν εφαρμογή μόλις ένα μήνα, και λιγότερο από ένα μήνα αν αφαιρέσει κανείς τις γιορτές. Είναι από το τέλος Δεκεμβρίου. Συνεπώς, υπάρχει μια μεγάλη πλειάδα αριθμού αιτήσεων από επιχειρήσεις, υπάρχουν όμως, επαναλαμβάνω, δικλείδες. Μονομερώς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβάλει επιχειρησιακές συμβάσεις. Να δούμε - και ελέγχεται και αποδεικνύεται στην πράξη πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα - για να κρίνουμε και την ωφελιμότητά του.

Ως προς το θέμα της Siemens, αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια σειρά από ενέργειες που ήδη γίνονται και κάποιες άλλες ήδη έχουν αποφασιστεί, έτσι ώστε η ζημία του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens να αποκατασταθεί. Γιατί είναι λογικό ότι όταν υπήρχαν μίζες, όταν η Siemens έδινε μίζες σε συγκεκριμένους παράγοντες της οικονομικής και της πολιτικής ζωής, αυτές τις μίζες τις επιβαρυνόταν το ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς ο ελληνικός λαός. Ακριβώς αυτές τις ζημίες, με ένα πολύ σύνθετο νομικό τρόπο, είμαστε αποφασισμένοι και ήδη γίνονται, ήδη προχωρούν οι ενέργειες, έτσι ώστε να τις απαιτήσει το ελληνικό Δημόσιο και να αποκατασταθεί η ζημία του ελληνικού Δημοσίου. Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, υπάρχουν οι οργανισμοί οι οποίοι έχουν βλαφθεί από αυτές τις συμβάσεις και έχουν μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, συνεπώς οι αγωγές αυτές, απ` όσο γνωρίζω, ήδη έχουν ξεκινήσει. Υπάρχει και ένα θέμα της αποκατάστασης της ηθικής βλάβης του Δημοσίου, είναι όμως πολύ σύνθετο νομικό ζήτημα. Θέλω να πω και να καταλήξω, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες και από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια βάση υπολογισμού της ζημίας. Είναι στο χέρι και της Siemens και του ελληνικού Δημοσίου, πλέον, να κάνει όλες τις ενέργειες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και κατά μέγιστο τρόπο η ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

ΠΑΠΠΑ: Να επιμείνω λίγο στο πρώτο θέμα, κύριε Εκπρόσωπε. Μιλάτε λοιπόν για την αναγκαιότητα ευελιξίας, όσον αφορά την αγορά εργασίας, ώστε να μην χαθούν θέσεις. Ένα θέμα, βέβαια, που δεν συμμερίζονται οι εργαζόμενοι, που θεωρούν τις αλλαγές ως εργασιακό μεσαίωνα. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, προεκλογικά, πάρα πολλές φορές είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ., όσον αφορά ακριβώς αυτό το θέμα της εργασιακής ευελιξίας, λέγοντας ότι στην Ελλάδα δεν θα γίνουμε, ούτε Βούλγαροι, ούτε Κινέζοι εργάτες. Τώρα, δεν είναι αρκετά ορατός αυτός ο κίνδυνος με τα νέα μέτρα και την ευελιξία που προωθείται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα, απ' όλα, πριν αναλάβουμε την κυβέρνηση δεν είχε εξελιχθεί η κρίση την οποία βιώνουμε. Δεν υπήρχε αντίληψη του μεγέθους, της τραγικότητας της κατάστασης την οποία θα μας κληροδοτούσε η Ν.Δ. Η Ν.Δ. έφερνε κατά ένα τελείως άναρχο και απρογραμμάτιστο τρόπο την τακτοποίηση, υποτίθεται, των εργασιακών σχέσεων, χωρίς να υπάρχει λόγος, χωρίς να στοχεύει πουθενά, χωρίς σχέδιο και χωρίς καμία από τις ασφαλιστικές δικλείδες που θέτουμε εμείς. Οι εργασιακές επιχειρησιακές συμβάσεις τις οποίες εμείς νομοθετήσαμε, δεν έχουν καμία σχέση με τις ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας που θεσμοθετούσε η Ν.Δ., οι οποίες ήταν μονομερείς, ήταν επιβολή ουσιαστικά των επιχειρήσεων. Ενώ εδώ απαιτείται σύμφωνη, από κοινού προσφυγή εργαζομένων και επιχείρησης στην αίτηση να συναφθεί επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, υπάρχει το Σώμα Επιθεωρητών που ελέγχει, υπάρχουν μια σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες που δεν υπήρχαν επί Ν.Δ. Και να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για μία κατάσταση η οποία έχει να κάνει με τη διάσωση θέσεων εργασίας, στην αιχμή της κρίσης που βρισκόμαστε. Φυσικά, αυτό που έλεγε - και το έλεγε πολύ σωστά - ο νυν Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, παραμένει ως αντίληψή μας: Ότι στόχος δικός μας δεν θα πρέπει να είναι να γίνουμε Βουλγαρία και Κίνα - αν χρησιμοποιούσε αυτές τις εκφράσεις - θέλοντας να πει ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε ανταγωνιστικά σε μειωμένους μισθούς, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε χώρες οι οποίες έχουν μισθούς πολύ κάτω από τους δικούς μας. Εμείς δεν το κάνουμε γι' αυτό. Εμείς το κάνουμε μόνο για να σωθούν θέσεις εργασίας και όχι να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι σε χώρες οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν πολύ χαμηλότερους μισθούς από τους δικούς μας και θα έχουν πάντα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η απεργιακή αναταραχή στις συγκοινωνίες, συνεχίζεται και μάλιστα με αμείωτο ρυθμό. Αύριο εξαγγέλλουν και 48ωρη απεργία. Ο κόσμος ταλαιπωρείται και ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί και ένα κίνημα που έχει γίνει μόδα το «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω». Τι θα κάνει η κυβέρνηση γι' αυτή την κατάσταση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω ότι σε σχέση με τις αστικές συγκοινωνίες γίνεται μία πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή. Δεν είναι απλώς κάποια αλλαγή νόμου ή κάποια αλλαγή εργασιακών σχέσεων ή ενός πλαισίου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες ήταν διασκορπισμένες σε πέντε φορείς. Ο φορέας αυτός γίνεται ένας. Ο μητροπολιτικός φορέας των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής ουσιαστικά με ενιαίο σχέδιο, με ξεκάθαρες βάσεις, με νέες θέσεις και σχέσεις εργασίας και με μία σύγχρονη εταιρική μορφή. Δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να υπάρχουν σκόρπιες επιχειρήσεις οι οποίες κατά διαστήματα γέμιζαν με εργαζόμενους - και υπάρχει πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης - μέσω συγκεκριμένων πολιτικών υπουργικών γραφείων, οι οποίοι δεν χρειάζονταν και τους οποίους πλήρωνε και εξακολουθεί να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εμείς βάλαμε και βάζουμε τάξη σε όλο αυτό το χάος. Να υπενθυμίσω ότι ο νόμος ήδη βρίσκεται στην Επιτροπή της Βουλής και τώρα αυτή τη στιγμή εξελίσσεται η σχετική συζήτηση. Από τον Δεκέμβριο, ξεκινήσαμε ένα διάλογο και μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος είναι ανοικτός ο διάλογος και η διαβούλευση. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της κυβέρνησης, ώστε όλοι να πουν τις απόψεις τους και κυρίως οι εργαζόμενοι. Είμαστε αποφασισμένοι, όμως, και δηλώσαμε ότι αυτή την αναρχία, αυτό το χάος που πληρώνει τελικά ο ελληνικός λαός, δεν θα επιτρέψουμε να εξελιχθεί. Είμαστε λοιπόν σε νέα λειτουργική αρχή, με νέες εταιρικές βάσεις. Καταργούμε όλη αυτή την πανσπερμία που υπήρχε και εξορθολογίζουμε τις αστικές συγκοινωνίες σε έναν ενιαίο μητροπολιτικό φορέα.

Ως προς το κίνημα, το οποίο πολύ εύηχα ακούγεται «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» και μας παραπέμπει σε Ντάριο Φο και σε αριστερές, υποτίθεται κινήσεις, της 10ετίας του 1970, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι διαφορετικό το «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» από το να είμαι συνειδητά, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση «τζαμπατζής», κάτι που το δικό μου «δεν πληρώνω» το πληρώνει σε πολλαπλάσιο ο ελληνικός λαός. Ας σκεφθούμε ότι κάθε φορά που δεν πληρώνεται ένα εισιτήριο, αυτό κατατείνει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ή κατατείνει να αυξάνεται το ίδιο το εισιτήριο, αργότερα.

Και επειδή πολλά ακούγονται ως προς το εισιτήριο, να υπενθυμίσω δύο πράγματα: Πρώτον, επιδοτούμενο εισιτήριο υπάρχει μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Όλες οι άλλες επαρχιακές πόλεις που έχουν αστικές συγκοινωνίες, είναι χωρίς επιδοτούμενο εισιτήριο. Και όταν μιλάμε για αύξηση, μπορεί στη σημερινή εποχή - και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς - η όποια αύξηση να επιβαρύνει, πραγματικά, τους πολίτες και μάλιστα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, αλλά όταν το εισιτήριο στην Αθήνα είναι 1,20 ¬ για τις συγκεκριμένες διαδρομές, σας πληροφορώ ότι στην επαρχία το εισιτήριο αυτό το μη επιδοτούμενο από τον ελληνικό λαό είναι 1,50 ¬ και σε πολύ πιο μικρές διαδρομές. Άρα, εδώ τίθεται θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Και επιτέλους, δεν μπορεί να πληρώνει όλη η Ελλάδα την επιδότηση ενός εισιτηρίου, που ούτως ή άλλως, είναι χαμηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Φυσικά, αυτό το κίνημα των «τζαμπατζήδων» επ` ουδενί θα πρέπει να το συγχωρήσουμε και δεν πρέπει να ταυτιζόμαστε με κινήσεις του «δεν πληρώνω» που συνειδητά πλέον επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό και τείνουν στην αύξηση του ίδιου του εισιτηρίου. Μπορεί αυτά που λέω να φαίνονται λίγο σκληρά, είναι όμως η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θα πρέπει να την αντιληφθούμε όλοι μας. Να μην παρασυρόμαστε από εύκολα υποτίθεται κινηματικά στοιχεία στο να μην πληρώνουμε. Γιατί, εν τέλει, πάλι εμείς οι ίδιοι τα πληρώνουμε.

Ως προς την απεργία που αναφέρατε, οι εργαζόμενοι θέλουν να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους. Είναι δικαίωμά τους. Οι συνδικαλιστές έχουν την υποχρέωση να εκφράζουν τις απαιτήσεις των ίδιων των εργαζομένων. Αλλά στη σημερινή φάση έτσι όπως είναι η κατάσταση, είναι ζήτημα στοιχειώδους υπευθυνότητας, κυρίως των εργαζομένων να ταυτιστούν με την κοινωνική συνείδηση και την κοινωνική δικαιοσύνη, έτσι ώστε να μην υπάρχει και επιβάρυνση των αστικών συγκοινωνιών, προς τον ελληνικό λαό, αλλά και να συναινέσουν έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση, που πρώτα απ` όλα, τους ίδιους τους εργαζομένους θα ενισχύει και θα βοηθάει. Και επειδή υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου που έχει χαρακτηρίσει καταχρηστική την απεργία, όταν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων, έχουμε υποχρέωση να τις τηρούμε. Και φυσικά, το κράτος έχει όλα εκείνα τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να επιβάλει την τήρηση και των δικαστικών αποφάσεων. Εμείς, όμως, αποδεικνύουμε ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα, ανοίγουμε διάλογο ούτως ώστε, προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, όπως οι συγκοινωνίες, να επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Θέλουμε να είμαστε πειστικοί. Αναλαμβάνουμε και ενσωματώνουμε όποιες προτάσεις είναι θετικές και αυτό το αποδεικνύουμε.

ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή κίνημα κοινωνικής ανυπακοής εκδηλώθηκε και στην περίπτωση των διοδίων και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και σε άλλα μέτωπα, πέρα από τα εισιτήρια, ήθελα να σας ρωτήσω, πραγματικά πιστεύετε ότι πρόκειται απλώς για συνειδητούς και κατά συρροή, όπως είπατε «τζαμπατζήδες»; Δηλαδή, η ανάλυση στην κυβέρνηση εξαντλείται σε αυτό; Δεν βλέπετε κάτι βαθύτερο από πίσω; Κάτι που έχει να κάνει και με την κοινωνική συνοχή, ενδεχομένως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και η ανάλυση της κυβέρνησης δεν εξαντλείται σ` αυτό. Πρώτα απ` όλα, εγώ εξάντλησα δέκα λεπτά του να εκφράζω πολύ ακροθιγώς το τι πιστεύει η κυβέρνηση. Είπα και επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει κάνει τη δημόσια διαβούλευση θεσμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι ακούμε και ενσωματώνουμε οποιαδήποτε πρόταση υπάρχει. Και μοναδικό μας κριτήριο είναι το δημόσιο συμφέρον και η κοινωνική δικαιοσύνη. Το θέμα των διοδίων είναι ένα διαφορετικό θέμα και έχουμε πει ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν, υπογράφηκαν επί Ν.Δ. και εμείς είχαμε και έχουμε τις αντιρρήσεις μας. Είναι, όμως, συμβάσεις που έχουν να κάνουν με την υποχρέωση του κράτους να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Από εκεί και πέρα, όμως, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, έτσι ώστε τα διόδια τα οποία πραγματικά πολλές φορές δημιουργούν αδικίες, ως προς τη μετακίνηση συγκεκριμένων πολιτών μας στις εθνικές οδούς, να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντισταθμιστικά διόδια για αυτοκινητόδρομους οι οποίοι είναι σύγχρονοι, είναι ασφαλείς. Και φυσικά, δεν θα πρέπει να είναι εξοντωτικά διόδια. Αλλά, δεν μπορούμε, ως ελληνικό κράτος, όταν έχουμε υπογράψει συμβάσεις, έστω και ως προηγούμενη κυβέρνηση, να τις καταγγείλουμε απευθείας, γιατί τότε ο μεγάλος παράνομος θα είναι το ελληνικό κράτος και επ` ουδενί μπορεί αυτό να συμβεί. Εμείς που είμαστε επιφορτισμένοι να τηρούμε την ευνομία, δεν μπορούμε να γίνουμε κινηματικοί απέναντι σε εταιρείες με τις οποίες έχουμε, ως κράτος, υπογράψει συμβάσεις. Από εκεί και πέρα, επεξεργαζόμαστε όλες εκείνες τις λύσεις, έτσι ώστε τα διόδια να είναι πιο χαμηλού κόστους απ` ό,τι είναι σήμερα. Και φυσικά, σαφώς και δεν έχει κινηματικά στοιχεία κάτι τέτοιο, γιατί θα πρέπει να κοιτάζουμε το δημόσιο συμφέρον. Το να λέμε «δεν πληρώνω», είναι η πιο εύκολη λύση και μπορεί να μας κάνει ήρωες στα μάτια κάποιων άλλων. Αλλά, το δικό μας «δεν πληρώνω», επιβαρύνει το «πληρώνω» του συνειδητού Έλληνα πολίτη. Και επειδή με αέρα δεν γίνεται αντίσταση, ούτε δημιουργούμε κινήματα, είμαστε εδώ, θέλουμε ενεργούς τους πολίτες, να υποβάλουν τις προτάσεις τους, να συζητήσουμε, αλλά στο πλαίσιο της λογικής και φυσικά στο πλαίσιο της νομιμότητας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Μία διευκρίνιση θα ήθελα: Πάντως, ως προς τα διόδια, γνωρίζετε ότι έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, δεν είναι δημοσίου συμφέροντος. Πέρα από τις αυξήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των διοδίων ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες έχει συμβληθεί το ελληνικό Δημόσιο. Αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν συμβάλει ενεργά στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων και υπάρχουν δημόσιες συμβάσεις. Εμείς θα πούμε τώρα τι; Ότι τις καταγγέλλουμε; Για να πούμε τι; Για να πληρώσουμε τους αυτοκινητοδρόμους, τα χρήματα που έδωσαν για την κατασκευή, με τη λογική ότι είναι ακριβά τα διόδια; Υπάρχει σύμβαση του ελληνικού κράτους με συγκεκριμένες εταιρείες. Εμείς, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε - και πιστεύουμε ότι οι συμβάσεις αυτές δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο από την προηγούμενη κυβέρνηση - είμαστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσουμε. Αυτή είναι η νομιμότητα. Αυτό είναι το δημόσιο συμφέρον. Και φυσικά, αυτό που μπορούμε να κάνουμε και το κάνουμε, είναι να εξετάζουμε όλους τους τρόπους έτσι ώστε να υπάρχει ελάφρυνση των διοδίων, χωρίς όμως να είμαστε παράνομοι ως κράτος.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι το κράτος έχει τα εργαλεία να επιβάλει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Ποια είναι αυτά τα εργαλεία; Πότε θα τα επιβάλει; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση ότι έχει κριθεί μια απεργία παράνομη και καταχρηστική, οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν, ο κόσμος ταλαιπωρείται και εν πάση περιπτώσει ποια είναι αυτά τα εργαλεία και πότε θα τα δούμε; Πότε θα τα δουν οι πολίτες, βασικά; Το μέτρο της επίταξης εξακολουθεί να μένει για σας στο μακρινό μέλλον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Εχετε δίκιο. Η κατάσταση είναι όπως την περιγράφετε. Δηλαδή, ένα μέρος των εργαζομένων στις συγκοινωνίες απεργεί και οι συγκοινωνίες είναι κλειστές. Υπάρχει δικαστική απόφαση, γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να δείξουν υπευθυνότητα. Η επίταξη είναι ένα εργαλείο, αλλά είναι το έσχατο εργαλείο. Θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψη ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση στη Βουλή, όπου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους. Συνεπώς, αυτό που ισχύει είναι αυτό που είπα, ότι δηλαδή υπάρχει δικαστική απόφαση και θα πρέπει οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στη δουλειά τους. Τελείως αναίτια αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μάλιστα όταν δεν συμμορφώνονται με δικαστική απόφαση, η διοίκηση των επιμέρους φορέων των αστικών συγκοινωνιών διαθέτει όλα τα εργαλεία και τα στοιχεία των εργαζομένων που δεν εργάζονται. Κατά συνέπεια, υπάρχει αξιολόγηση, εκτίμηση, αλλά υπάρχουν και ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην εργασία τους, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η μέγιστη ταλαιπωρία του κοινού της Αθήνας με την απεργία που συνεχίζεται και η οποία κατά την άποψή μας, αλλά και κατά την απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει κανένα λόγο να γίνεται.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, άρα ουσιαστικά επιβεβαιώνετε τα όσα κατήγγειλε ο συνδικαλιστής των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ στη Βουλή, ότι ουσιαστικά δέχονται απειλές πως αν απεργήσουν, θα απολυθούν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει τέτοια απειλή. Το να απεργεί κάποιος όταν η απεργία του έχει κριθεί παράνομη και καταχρηστική, είναι σαν να «σφυρίζει αδιάφορα». Αυτό είναι δεδομένο. Υπάρχει κράτος, υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν Δικαστήρια, υπάρχει ένα δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον. Και για τα συντεχνιακά μας συμφέροντα, δεν μπορούμε να μην λογαριάζουμε ούτε νόμους, αλλά κυρίως να μην λογαριάζουμε και τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν αποφάσεις, υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι επιβάλλονται και φυσικά υπάρχουν και τα εργαλεία για να τους επιβάλουν. Εάν, τώρα, την επιβολή του νόμου κάποιος την θεωρεί ως απειλή, αυτό είναι δικό του θέμα

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, νόμοι υπάρχουν. Λεωφορεία και τρένα δεν υπάρχουν και οι πολίτες αναρωτιούνται τι θα γίνει, πότε θα βρεθεί λύση, ώστε να πάνε στις δουλειές τους με τα ακριβότερα πια εισιτήρια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Λασκαράτε, νομίζω πως δεν ήσασταν εδώ, το ερώτημά σας έχει τεθεί από συνάδελφό σας και έχω απαντήσει αναλυτικότατα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Είπατε ότι γίνεται αυτή τη στιγμή διάλογος ακόμα και ότι είναι ανοικτός ο διάλογος μέχρι την τελευταία στιγμή. Πώς μπορείτε και συνεχίζετε τον διάλογο με ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν τα μέσα μεταφοράς, την ώρα που υποτίθεται ότι συζητούν μαζί σας; Και ως πότε θα το κάνετε επιτέλους αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν απάντησα προηγουμένως;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Όχι. Οι ανοχές του κόσμου είναι πολύ λίγες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λοιπόν, να δώσω εκ νέου μια πολύ συνοπτική απάντηση, γιατί αναλυτικά έχω ήδη απαντήσει. Υπάρχει ένα θέμα ευθύνης. Ευθύνης των εργαζομένων και κυρίως της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων. Ευθύνης και κοινωνικής και νομικής. Όσοι απεργούν, ενώ η απεργία τους έχει χαρακτηρισθεί παράνομη και καταχρηστική, είναι παράνομοι. Οι διοικήσεις έχουν στα χέρια τους τα εργαλεία, το κράτος έχει τα εργαλεία. Και το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύσει το δικαίωμα των εργαζομένων, των συμπολιτών μας να κινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες. Όμως, από εκεί και πέρα, τα πράγματα δεν είναι «άσπρο-μαύρο» ούτε πατάμε κουμπιά για να γίνεται οτιδήποτε θέλουμε να γίνει. Από τη στιγμή που ακόμη και τώρα στη Βουλή συζητείται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπάρχει περιθώριο και για τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Και η Βουλή φυσικά - αυτό είναι σαφέστατο - θα ψηφίσει το νόμο που έχει έρθει, με βελτιώσεις ή προτάσεις που τυχόν υπάρχουν. Και φυσικά αυτός ο νόμος θα εφαρμοσθεί από το κράτος, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος βάζει τέλος σ' αυτή την αναρχία, την πανσπερμία, την αταξία, την τεράστια σπατάλη και αναποτελεσματικότητα των αστικών συγκοινωνιών μέχρι σήμερα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το εξής: Απεργούσαν πριν καταθέσετε το νομοσχέδιο, απεργούν κατά τη διάρκεια που συζητάτε το νομοσχέδιο. Εσείς - εγώ δεν λέω για τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι κάνουν αυτό που νομίζουν - πότε θα εφαρμόσετε τον νόμο; Μιλάμε για το δημόσιο συμφέρον.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο νόμος εφαρμόζεται ήδη και είμαστε η μόνη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, που και το δημόσιο συμφέρον θεραπεύει και τέτοιες μεταρρυθμιστικές δομές υλοποιεί, οι οποίες πραγματικά εξυπηρετούν αυτόν τον ύψιστο στόχο που δεν είναι άλλος από το δημόσιο συμφέρον. Επαναλαμβάνω ότι εργαλεία υπάρχουν, υπάρχουν όμως και ισορροπίες. Εμείς λειτουργούμε με βάση συγκεκριμένο σχέδιο και όχι με το θυμικό κάποιων οι οποίοι νομίζουν ότι «πατάς το κουμπί και έρχονται λύσεις».

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1500785787-1296601467=:22106--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 February 2011 - 23:04:07 UTC