Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-02-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-84322582-1297712479=:6780 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 316026270

Έκδοση 1

BRIEFING (140211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση πορεύτηκε μέχρι σήμερα με υψηλή συναίσθηση του εθνικού καθήκοντος της σωτηρίας της χώρας και παράλληλα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών της δημιουργίας των βάσεων της υγιούς ανάπτυξης και τη μετάβαση σε μια νέα διαφορετική νοοτροπία.

Μια νοοτροπία διαφάνειας, ειλικρινούς διαλόγου και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς.

Μια νοοτροπία διαρκούς πρόσκλησης για συναίνεση και διάλογο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι ναι μεν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο λήγουν το 2013, αλλά δεν λήγει η εθνική προσπάθεια ανάταξης των δυνάμεων της χώρας. Δεν προτιθέμεθα να εκθέσουμε τη χώρα σε παρόμοιους κινδύνους ποτέ ξανά.

Η προσπάθεια αυτή, συνεπώς, υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης. Άρα, είναι εθνικό χρέος όλων μας αυτή την περίοδο που βιώνουμε να υπάρξει εθνική συνεννόηση σε μια σειρά από συγκεκριμένα και σημαντικά ζητήματα. Είναι η στιγμή που κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να αποδείξει τον πατριωτισμό και τη συναίσθηση του εθνικού συμφέροντος και της ιστορικότητας των αποφάσεων που καλούμαστε να λάβουμε.

Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες -αυτό είναι αποδεδειγμένο- ποτέ από τους απόντες, τους ευθυνόφοβους και τους κρυμμένους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να αντιδράσει η κυβέρνηση στη συνέντευξη της τρόικας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι μια ερώτηση και μία απορία που διακινείται όλες αυτές τις ημέρες. Εμείς δεν αποφασίζουμε εν θερμώ και δεν προσπαθούμε να δείξουμε ότι είμαστε αποφασιστικοί χωρίς να συνεκτιμούμε όλες τις παραμέτρους. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει και αυτό κάναμε, είναι να υπάρχει συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων σε σημαντικότατα ζητήματα για τον τόπο μας και να αντιδρούμε με τον τρόπο που αντιδράσαμε. Και η αντίδρασή μας αυτή είχε ως αποτέλεσμα και την αντίδραση της τρόικας και των οργανισμών και φορέων που εκπροσωπούν εδώ. Θα πρέπει κάποτε, επιτέλους, να βλέπουμε την ουσία. Και η ουσία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε όταν υπήρξε ζήτημα από τη συμπεριφορά της τρόικας. Και νομίζω ότι, εάν ο διάλογος εξαντλείται στο γιατί η ανακοίνωση έγινε στις 1:10 το βράδυ και γιατί όχι στις 9 το βράδυ, τότε πραγματικά αδικείται η ουσία. Και ας μην ξεχνάμε, φυσικά - επειδή το ακούω και από τη Ν. Δ. - ότι η Ν. Δ. αντέδρασε την άλλη μέρα το μεσημέρι.

ΣΠΑΝΟΥ: Για να μείνουμε στην ουσία, όπως μας καλείτε, τελικώς έχει συμφωνηθεί πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ ως το 2015 και θα υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ΄ όλα, είναι δική μας απόφαση να βάλουμε ως στόχο τα 50 δις ευρώ. Ένα στόχο ο οποίος είναι ενδεικτικός και ο οποίος ακριβώς αποδεικνύει και δείχνει την κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης να περάσουμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και στην αξιοποίηση της περιουσίας της χώρας μας. Δεν μιλάμε για πωλήσεις, δεν μιλάμε για «ξεπούλημα», όπως μας κατηγορούν. Μιλάμε για αξιοποίηση που έχουμε άμεση υποχρέωση, επιτέλους σχεδιασμένα, να τη βάλουμε μπρος. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι, ακόμα και σήμερα, η μεγάλη περιουσία που έχει το ελληνικό δημόσιο είναι ακατάγραπτη, πόσο μάλλον δε αναξιοποίητη. Άρα, είναι υποχρέωσή μας να καταγράψουμε αυτή την περιουσία. Και ήδη υπάρχουν εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σας παραπέμπω στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που έγινε τον Δεκέμβριο του 2010, όπου για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος υπήρξε τόσο συστηματική καταγραφή στο πώς θα εκμεταλλευθούμε, πώς θα αξιοποιήσουμε την περιουσία του Δημοσίου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ή είναι αναξιοποίητη ή είναι καταπατημένη ή εν πάση περιπτώσει, μένοντας ακατάγραπτη, πολλές φορές κινδυνεύει και να χαθεί. Μιλάμε όμως για αξιοποίηση και όχι για πώληση, έτσι όπως διαχέεται τις τελευταίες ημέρες.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλάτε για δική σας απόφαση να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Ωστόσο, υπήρξαν δηλώσεις συναδέλφων σας, όπως του κ. Παπακωνταντίνου που ζητούσαν το συγκεκριμένο αυτό θέμα να τεθεί σε γνώση και ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Άρα, για ποια απόφαση μιλάμε και ποιος την έλαβε; Εν κρυπτώ, σε κλειστό κύκλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου σε κλειστό κύκλο. Επαναλαμβάνω ότι ο στόχος που μπήκε είναι ενδεικτικός στόχος. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία. Αλλά όπως έχουν μπει μέχρι τώρα οι στόχοι, έτσι ακριβώς μπήκε κι αυτός ο στόχος των 50 δις. Ο πήχυς είναι υψηλός. Τον βάλαμε όμως εμείς και αυτό είναι το σημαντικό. Και είναι υψηλός γιατί και οι προσδοκίες που έχουμε πλέον εμείς οι Έλληνες από την πορεία της χώρας μας, είναι υψηλοί. Δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης αυτής της απόφασης. Είναι ένας από τους πολλούς στόχους που έχουν μπει μέχρι τώρα. Και φυσικά η πράξη έχει αποδείξει ότι οι στόχοι που βάζουμε εμείς, ως κυβέρνηση, σε πολύ μεγάλο, συντριπτικό ποσοστό, υλοποιούνται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αφού το έχετε αποφασίσει εσείς γιατί το ανακοίνωσαν οι ανθύπατοι της τρόικας; Και δεύτερον, εκδώσατε ανακοίνωση 1:10 τα μεσάνυχτα...Μήπως επειδή έχετε τόση εργώδη προσπάθεια και δεν προλαβαίνατε νωρίτερα; Όχι εσείς προσωπικά η κυβέρνηση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, γι' αυτό υπήρξε κι αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω ότι το να βάλουμε έναν τέτοιο στόχο, με τόσο υψηλό πήχυ, ήταν και είναι δική μας απόφαση, της ελληνικής κυβέρνησης, και γι' αυτό ακριβώς είπαμε ξεκάθαρα ότι η στάση των εκπροσώπων της τρόικας ήταν απαράδεκτη. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Άλλος είναι ο ρόλος τους. Έχουμε επιστήσει την προσοχή τους πολλές φορές ως προς αυτό. Από τη στιγμή, όμως, που υπερέβησαν το μέτρο, υπήρχε και η ανάλογη αντίδραση.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, για το ότι η ανακοίνωση έγινε στη 1:10, επαναλαμβάνω ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι με δυναμικότητα, αποφασιστικότητα και με μέτρο που επιβάλλουν οι συνθήκες στις οποίες πολιτευόμαστε και ζούμε, να αντιδρούμε και αυτό κάνουμε όσον αφορά στα εθνικά μας συμφέροντα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν θυμάμαι, τον Δεκέμβριο είχατε πει για 7 - 8 δις ευρώ. Το γεγονός ότι φτάνει στα 50 δεν είναι μια ένδειξη, αν όχι απόδειξη της αποτυχίας του μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου. Ίσα - ίσα από τον Δεκέμβριο, όπου έγινε ένας υπολογισμός για τα 7 δις, στο πώς θα τα αξιοποιήσουμε - μέχρι το 2013 μιλούσαμε για 7 δις - και φτάσαμε να βάλουμε ένα στόχο πολύ υψηλότερο που φτάνει στα 50 δις. Και αυτό δείχνει ακριβώς ότι το μέχρι τώρα πρόγραμμά μας πετυχαίνει. Είναι επόμενο ότι μπορούμε να κάνουμε πλέον μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και έχουμε δυνατότητες να αξιοποιήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη δημόσια περιουσία. Επειδή από κάποιους ακούγεται εντελώς ανεύθυνα ότι 50 δις δεν είναι ολόκληρη η δημόσια περιουσία, σας υπενθυμίζω ότι και ο Πρωθυπουργός αλλά και διάφοροι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έχουν πει κατά διαστήματα και κατά προσέγγιση, φυσικά, ότι η δημόσια περιουσία και μάλιστα αυτή που είναι προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση, όχι προς πώληση, ανέρχεται πάνω από τα 270 δις. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι ο στόχος των 50 δις είναι ρεαλιστικός, είναι όμως ενδεικτικός και όχι περιοριστικός. Είναι ενδεικτικός στο ότι αποκτήσαμε μία δυναμική, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα που μας επιτρέπει να βάζουμε τόσο μεγάλους στόχους για την αξιοποίηση της περιουσίας, η οποία είναι αναξιοποίητη εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι δεν χρειάζεται νομιμοποίηση αυτός ο στόχος. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι μόνο για να νομιμοποιεί. Είναι για να ενημερώνεται κα να εκφράζει γνώμη. Είναι δυνατόν μια τέτοια κίνηση που είναι το 1/5 της δημόσιας περιουσίας να το αποφασίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο Πρωθυπουργός - χωρίς να τον αμφισβητεί κανείς - και η τρόικα και να μην υπέρχεται σε γνώση του Υπουργικού Συμβουλίου; Ο κ. Παπανδρέου είναι υπέρ της διαβούλευσης και οι ίδιοι οι υπουργοί του δεν γνώριζαν αυτό το γεγονός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ΄ όλα δεν το αποφάσισε η τρόικα, το αποφασίσαμε εμείς. Αν η ανακοίνωση γινόταν από την κυβέρνηση, θα υπήρχε και η διαδικασία που ακολουθείται. Δηλαδή, συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια διαβούλευση. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι ρυθμοί με τους οποίους δουλεύουμε είναι τάχιστοι. Οι στόχοι που θέτουμε είναι απανωτοί και ένας απ' αυτούς τους στόχους είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Δεν επρόκειτο περί πώλησης για να απαιτείται μία διευρυμένη νομιμοποίηση και ποτέ δεν θα το κάναμε αυτό. Εμείς, αυτή η παράταξη, αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να μιλάει για πώληση δημόσιας περιουσίας 50 δις ευρώ. Θέτουμε ένα στόχο για αξιοποίηση. Τα επιμέρους είναι θέματα συζητήσεως και φυσικά συνεργασίας και πολλών υπουργείων. Ας μην ξεχνάμε ότι η δημόσια περιουσία για την οποία μιλάμε, είναι μια περιουσία που ανήκει στην αρμοδιότητα πολλών υπουργείων. Άρα, δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσουμε στην αξιοποίησή της χωρίς να εμπλακούν πολλά υπουργεία, πόσο μάλλον να λάβουν γνώση. Αλλά μπήκε ως ενδεικτικός στόχος και μόνο σ' αυτό το επίπεδο.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή αυτές τις δυο-τρεις μέρες στο επίκεντρο της κριτικής έχει βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών - η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του- αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ακούμε κριτική για τους χειρισμούς, αν ο κ. Παπακωνσταντίνου απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του, όπως και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης ούτως ή άλλως. Αλλά είναι υποκρισία, για άλλη μία φορά της Ν.Δ., που μάλλον βρήκε τώρα ένα τρόπο να εκτονώνει τις αντιδράσεις της με το να ζητάει τις παραιτήσεις υπουργών, θα ήθελα πραγματικά να μας εξηγήσει η Ν. Δ., γιατί ζητάει την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου; Επειδή έβαλε ως στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις μέχρι το 2015, όταν κάτι αντίστοιχο και μάλιστα όχι με διαφάνεια, το έθετε η Ν.Δ. για αξιοποίηση ή πώληση - δεν ξέρω πώς το έλεγε - 50 δις μέσα σε δύο χρόνια; Τι είναι πιο ρεαλιστικό, πιο νομιμοποιημένο και πιο συμφέρον για τον ελληνικό λαό; Τα αδιέξοδά της, η Ν.Δ., ας τα εκτονώσει αλλού. Αυτή η κυβέρνηση είναι αυτή που έσωσε και σώζει τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση είναι που διαβουλεύεται, που παλεύει πραγματικά κάθε μέρα έναντι μιας κυβέρνησης που μας έφερε το μνημόνιο. Και αυτή που το έφερε είναι η Ν.Δ.. Εάν θα πρέπει να απολογούνται ακόμα και σήμερα κάποιοι, αυτή είναι η προτέρα κυβέρνηση της Ν.Δ., της οποίας συνέχεια αποδεικνύεται ότι είναι, δυστυχώς, και η σημερινή Ν.Δ. Και μάλιστα ίσως σε ανευθυνότητα πολλές φορές την υπερβαίνει.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο εκλογών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος εκλογών. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να συντονίζουμε και να εντατικοποιούμε τις ενέργειές μας έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τις πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουμε εδώ και 16 μήνες, με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Και φυσικά, τηρώντας τους στόχους μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε, βάζοντας ακόμα πιο υψηλότερους στόχους, όπως αποδεικνύεται με τα 50 δις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτόμαστε εκλογές. Επαναλαμβάνω ότι το σενάριο περί εκλογών το κυκλοφορεί η Ν.Δ., ακριβώς για να περιχαρακώσει τα στελέχη της, τους βουλευτές της, τον κόσμο της. Γιατί ελλείψει οποιασδήποτε στοιχειώδους πολιτικής πρότασης θα πρέπει να εφεύρει κάποιο λόγο. Κι αυτός ο εύκολος και ανώδυνος λόγος, ο οποίος όμως δημιουργεί σύγχυση ακόμη και στην ίδια τη Ν.Δ., είναι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω εάν σας καλύπτει η ανακοίνωση που έβγαλαν οι εκπρόσωποι της τρόικας και αν αληθεύει ότι σκέπτεστε να ζητήσετε ακόμη και την αντικατάστασή τους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι θέμα κάλυψης. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα, αλλά και οι συνομιλίες που είχαν οι επικεφαλής με τον Πρωθυπουργό, δείχνει ότι πραγματικά αντελήφθησαν ότι υπερέβησαν κάποια όρια, ότι ο ρόλος και το έργο τους είναι δεδομένο, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση στο ποιος αποφασίζει για συγκεκριμένα πράγματα εδώ σ' αυτή τη χώρα. Δώσαμε να καταλάβουν, για άλλη μια φορά, ότι υπάρχει κυρίαρχη κυβέρνηση, ότι ο ρόλος της τρόικας είναι πολύ συγκεκριμένος και περιορισμένος. Είναι να συνεργάζεται με τα υπουργεία, να ελέγχει από την πλευρά των πιστωτών μας εάν τηρούμε τους στόχους της δανειακής μας σύμβασης με τους δανειστές μας. Αυτό και μόνον. Πέρα απ' αυτό, τις πολιτικές μας τις εφαρμόζουμε εμείς. Και όχι απλώς τις εφαρμόζουμε. Τις σχεδιάζουμε και τις υλοποιούμε μέχρι κεραίας. Εμείς είμαστε αυτοί που βγάζουμε τη χώρα από την τεράστια κρίση στην οποία μπήκαμε αθωράκιστοι. Εμείς είμαστε αυτοί που παίρνουμε τις μεγάλες αποφάσεις. Ο Έλληνας πολίτης, ο ελληνικός λαός είναι αυτός που υφίσταται ακόμη και πολύ επώδυνες αποφάσεις, προκειμένου να βγούμε απ' αυτή την κρίση. Συνεπώς, οι ρόλοι είναι πολύ ξεκάθαροι.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αντικατάσταση των μελών της τρόικας σκέπτεστε να ζητήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι υπάλληλοι των φορέων που συμμετέχουν στην τρόικα και δεν έχει σημασία ποια είναι τα πρόσωπα. Σημασία έχει ποια τακτική ακολουθούν και τι φέρνουν όταν έρχονται στη χώρα μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ' αυτού: Μήπως όμως σκέπτεστε να διαφοροποιήσετε κατά τι το μοτίβο των τριμηνιαίων ελέγχων της τρόικας και την συνεπακόλουθη συνέντευξη Τύπου, γιατί ενδεχομένως να παρατηρηθούν και άλλα τέτοια «κρούσματα» και στο μέλλον; Σκέπτεστε αυτό το πράγμα να το αλλάξετε λίγο, να μην τους δίνετε τη δυνατότητα, ας πούμε, να κάνουν συνεντεύξεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στη χώρα μας καθένας είναι ελεύθερος να ομιλεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν είπα «να τους εμποδίσετε», απλά για την οικονομία της πολιτικής εξέλιξης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, πολλές φορές, συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών είχε υποδείξει στους εκπροσώπους της τρόικας να είναι πιο συγκρατημένοι, να μην δίνουν συνεντεύξεις όπου σταθούν κι όπου βρεθούν και στη συνέντευξη Τύπου που κάνουν να είναι πιο λιτοί, για να μην δημιουργούνται παραδοξότητες από συγκεκριμένες φράσεις τους. Επειδή ακριβώς αυτή τη συμπεριφορά δεν την ακολούθησαν, γι' αυτό υπήρξε και η έντονη διαμαρτυρία.

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Το είχα πει και την προηγούμενη εβδομάδα - και εγώ και διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης - το επαναλαμβάνω και σήμερα: Η τρόικα θα πρέπει να αποδαιμονοποιηθεί. Πρόκειται για εκπροσώπους-υπαλλήλους των οργανισμών, των φορέων οι οποίοι αποτελούν τους πιστωτές μας μέσα από μία συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση και έχουν υποχρέωση απέναντι στους φορείς τους να κάνουν συγκεκριμένους τριμηνιαίους ελέγχους. Αυτοί όμως οι έλεγχοι δεν έχουν καμία σχέση με τη χάραξη πολιτικής στη χώρα μας. Για πολλοστή φορά τονίζω ότι τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής, την κάνουμε εμείς ως υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση. Εμείς είμαστε νομιμοποιημένοι να ασκούμε τέτοιο έργο και κανείς άλλος. Πολύ περισσότερο η τρόικα. Εφ' όσον η δουλειά τους γίνεται στο πλαίσιο που πρέπει να γίνεται, χωρίς λαϊκισμούς - και το υπογραμμίζω αυτό - μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς, όμως, να ξεπερνούν το μέτρο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα ένα σχόλιο για δύο δημοσιεύματα χθες σε κυριακάτικες εφημερίδες, αν δεν κάνω λάθος ήταν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής και στη  REAL NEWS , σχετικά με μίζες ενός συνεργάτη του ΄Ακη Τσοχατζόπουλου επί υπουργίας του για την προμήθεια υποβρυχίων. Μιλάμε για ένα εκατομμύριο μίζες και ως συνεργάτης αναφέρεται ο κ. Μπέλτσιος, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας της όλης δοσοληψίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν μπορώ να κάνω δήλωση για δημοσιεύματα που δεν αφορούν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για συνεργάτη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρώην υπουργού και φυσικά ισχύει - και ισχύει μάλιστα και αποδεδειγμένα, διότι εμείς αποδεικνύουμε τη βούλησή μας για διαφάνεια - το ότι «όλα στο φως» είναι πλέον δόγμα για την κυβέρνηση. Υπάρχει Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση όπου μπορεί και υποχρεούται φυσικά να το κάνει, διευκολύνει τη Δικαιοσύνη, έτσι ώστε πραγματικά να γίνεται δουλειά, για να έρχονται στο φως όλες οι σκιές που υπάρχουν. Φυσικά και δεν θα αφήσουμε τίποτα εν κρυπτώ. Αυτό είναι δεδομένο.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή απευθύνατε και σήμερα πρόσκληση για εθνική συνεννόηση, κατά πόσον πιστεύετε ότι τελικά η Ν.Δ. θα δώσει το παρόν σ' αυτό τον διάλογο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, την πρόσκληση την απευθύνουμε, γιατί την πιστεύουμε στην ουσία. Το ότι, για πρώτη φορά, έρχεται μία ελληνική κυβέρνηση και θέτει στόχους που υπερβαίνουν την θητεία της ως κυβέρνηση, δείχνει ακριβώς και πώς λειτουργούμε. Εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη ότι θέλουμε να υπάρχει μία εθνική συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου να έλθουν και να συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένους στόχους, έτσι ώστε η Ελλάδα, ως χώρα, να σταματήσει να πορεύεται ως ακυβέρνητο καράβι με πολύ βραχυπρόθεσμους στόχους -τους οποίους μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τους εγκαταλείπαμε- και να υπάρχει μία συγκεκριμένη στόχευση. Θέτουμε, λοιπόν, εθνικούς στόχους, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία. Φυσικά, η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα, έχει τα εργαλεία του κράτους να διαχειρίζεται τις υποθέσεις του. Αλλά όταν υπάρχει μία εθνική στόχευση, είναι λογικό και επόμενο να υπάρχει και μία καλύτερη πορεία της χώρας. Όσοι πιστεύουν σ' αυτό και βγάζουν απ' έξω τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, αφήνουν απ' έξω τις όποιες πολιτικές προσεγγίσεις τους που είναι και θεμιτές και επιθυμητές, νομίζω ότι δείχνουν την υπευθυνότητά τους. Αλλά να βγαίνουν κόμματα και να απορρίπτουν συλλήβδην την εθνική συνεννόηση πάνω σε στόχους που τους καλούμε να συνδιαμορφώσουμε, τότε πραγματικά φαίνεται ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος ανεύθυνος. Και να ξεκαθαρίσω ότι αυτή την πρόσκληση δεν την απευθύνουμε ούτε για προσχηματικούς λόγους, ούτε ως πρόφαση όπως μας κατηγορούν. Πιστεύουμε ότι η χώρα μας θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει εθνικούς στόχους. Γι' αυτό εκπονούμε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2015, για το οποίο όμως όλοι θα πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε πώς θα πορευθούμε για μετά το 2013.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε υπουργέ, σήμερα το πρωί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του σημείωσε ότι δεν χρειάζεται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, τόνωση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Ήθελα να ρωτήσω τις θέσεις με τις οποίες πηγαίνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σήμερα στο Eurogroup και το Ecofin, τα οποία είναι και πρόκριμα της ευρωπαϊκής συνόδου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς σαφώς και θέλουμε να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης και σταθερότητας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμάς, ως χώρα, είναι λίγα αυτά που μας ενδιαφέρουν - είναι αλήθεια - απ' αυτό τον οργανισμό. Διότι, ήδη, έχουμε πάρει τις περισσότερες, σε συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν άλλες χώρες. Ήδη, εμείς βρισκόμαστε σε ένα δανειακό πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς τη χρηματοδότησή μας, για να ξεπεράσουμε τις δανειακές μας ανάγκες και να ανασάνουμε. Όμως, σαφώς, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας και ανάπτυξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας μηχανισμός χρηματοδότησης για τις χώρες που θα βρεθούν σε ανάλογη με μας ανάγκη. Γιατί είναι και προς το εθνικό συμφέρον μας ένας τέτοιος μηχανισμός να βοηθά όλες τις χώρες, για να πηγαίνουν και τα δικά μας πράγματα καλά. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι θέμα ενίσχυσης της κοινοτικής αλληλεγγύης, ενίσχυσης, τέλος, του ίδιου του ευρωπαϊκού νομίσματος του ευρώ. Και θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί, ώστε πραγματικά να πραγματώνεται αυτό που κατά τα άλλα ονομάζουμε «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω επανερχόμενος στο θέμα του στόχου για τα 50 δις: Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν θεωρείτε ανεύθυνο και τον κ. Ρέππα, ο οποίος χθες μιλώντας στην κρατική Τηλεόραση είπε ουσιαστικά ότι αυτό με τα 50 δις είναι αυθαίρετο και μπορεί να επιτευχθεί, ίσως, το 2025.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να σχολιάσω τον κ. Ρέππα, νομίζω ότι παρέλκει. Γιατί το έργο που επιτελεί ο κ. Ρέππας - και τώρα και στην αντιπολίτευση όταν ήμασταν, αλλά πολύ περισσότερο, αυτή τη στιγμή, έχοντας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ως υπουργός - είναι σημαντικότατο και ως εκ τούτου η πολύ θετική συμβολή του στην αποτελεσματικότητα του εν γένει κυβερνητικού έργου είναι αυτονόητη. Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι τα 50 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, είναι ένας στόχος, στόχος ενδεικτικός. Είναι όμως και ρεαλιστικός, υπό την έννοια ότι δείχνει την κατεύθυνση που έχουμε πλέον και δίνουμε ως κυβέρνηση. Ότι δηλαδή βάζουμε στόχους μεγάλους, ανεβάζουμε τον πήχυ, γιατί ακριβώς η τήρηση του προγράμματος, η τήρηση των στόχων μας είναι απαρέγκλιτη. Και επειδή ακριβώς πετυχαίνουμε τους στόχους μας, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Επιπροσθέτως, αποδεικνύεται και η ανάγκη που υπάρχει για αξιοποίηση αυτής της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία, δυστυχώς, παραμένει αναξιοποίητη από καταβολής του ελληνικού κράτους.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δηλαδή, θεωρείτε ότι δεν ξέρει τί λέει ο κ. Ρέππας, όταν μιλούσε για 25 χρόνια...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να σχολιάζουμε αποσπασματικές δηλώσεις, λέξεις και φράσεις υπουργών και πολιτικών, νομίζω ότι δεν βοηθά κανέναν. Είναι γνωστό το τι είναι καθένας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται ούτε να επαινέσουμε κανέναν, ούτε να πούμε για κανέναν τίποτα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία. Και η ουσία είναι αυτή που σας λέω. Ο κ. Ρέππας είναι από τους πρώτους που δίνουν, λόγω του χαρτοφυλακίου του, έναν τεράστιο αγώνα για τη σωτηρία της χώρας μας. Είναι ο πρώτος που συμμετέχει σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ως εκ τούτου, δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού αποσπασματικές δηλώσεις, οι οποίες αδικούν και τον ίδιο, αλλά και τη συνολική θεώρησή του για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Είπατε ότι είναι στόχος «ρεαλιστικός», ο στόχος των 50 δις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αυτό; Τι θα αξιοποιηθεί; Πότε; ΄Ως πότε, κλπ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πράγματι, τον χαρακτηρισμό τον έχω επαναλάβει πλειστάκις: «Ενδεικτικός», αλλά και «ρεαλιστικός» συγχρόνως, που δείχνει την κατεύθυνση. Μία κατεύθυνση για το πώς μπορεί να γίνει η αξιοποίηση και κυρίως μέσα από θεσμούς, γιατί αυτό είναι το σημαντικό. Σας παραπέμπω στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων του Δεκεμβρίου του 2010, όπου θεσμοθετούνται συγκεκριμένα όργανα, συγκεκριμένα εργαλεία του ελληνικού κράτους, μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η επίτευξη του στόχου με τον καλύτερο τρόπο, επιστημονικό και αξιόπιστο. Πράγματι, εάν θέσουμε όλους τους στόχους που έχουμε προς υλοποίηση μέχρι το 2015, τότε οι στόχοι αυτοί, με τη μεθοδικότητα που μας διακρίνει, θα αποδειχθεί ότι είναι εφικτοί.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Με αφορμή και τον ξυλοδαρμό που είχαμε του γνωστού ηθοποιού του κ. Μάινα στο κέντρο της Αθήνας από μετανάστες, σκοπεύετε τελικά να κάνετε κάτι για το κέντρο της Αθήνας, ώστε να καταστεί ασφαλές για τους κατοίκους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη - συνέχεια άλλων ανάλογων συσκέψεων - όπου λαμβάνονται αποφάσεις και σχεδιάζεται το πώς μπορεί το κέντρο της Αθήνας, επιτέλους, να αποκτήσει την αξία και τον χαρακτήρα που έχει. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με τον ξυλοδαρμό ενός πολύ γνωστού και καλού ηθοποιού, ο οποίος προέβη και σε ανάλογες δηλώσεις. Το να μιλάμε αποσπασματικά για κάποια περιστατικά, αυτό, πραγματικά δεν δίνει το νόημα εκείνο που έχει να κάνει με την ουσία του θέματος. Είναι το τι κάνουμε εμείς, έτσι ώστε το κέντρο της Αθήνας να δοθεί και πάλι προς χρήση των πολιτών και όσων κατοικούν στην Αθήνα. Δυστυχώς, πέρασαν πάρα πολλά χρόνια χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα. Και αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε γιατί ακριβώς υπήρχε η τεράστια αδράνεια της Πολιτείας. Φυσικά, η Ν.Δ., όπως σε όλους τους τομείς, έδειξε πραγματικά πόσο αδρανής ήταν και σε ό,τι αφορά στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Τώρα, για πρώτη φορά, γίνεται αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να δοθεί και πάλι στους κατοίκους της Αθήνας με συγκεκριμένα κίνητρα και με συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-84322582-1297712479=:6780--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 February 2011 - 19:41:06 UTC