Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-04-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-610158298-1303223872=:7439 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 327734284

Έκδοση 1

BRIEFING(190411)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Απριλίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση προχωρά με όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία των βάσεων για την Ελλάδα του μέλλοντος, Mε όραμα για την πραγματική αλλαγή της χώρας, για την οικονομική, αναπτυξιακή, διοικητική και κοινωνική μεταρρύθμιση του τόπου.

Στο κέντρο της προσπάθειάς μας βρίσκονται οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η οικονομία, το κράτος, αλλά και η δημιουργία μιας κοινωνικής συνοχής που ειδικά σε δύσκολες περιόδους είναι απαραίτητη.

Η κυβέρνηση προωθεί αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο με πίστη και προσήλωση, αλλά και με συγκεκριμένο σχέδιο. Ο «οδικός χάρτης» αποτελεί το κεντρικό, μακρόπνοο και πλήρες εργαλείο για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Ένα εργαλείο στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού που θα εξασφαλίζει συνέπεια και σταθερότητα στις αποφάσεις στη βάση σαφών και προγραμματισμένων στόχων με αντικείμενο τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, πέρα από το ξεπέρασμα της κρίσης.

Για πρώτη φορά υλοποιούμε ένα πλήρες στρατηγικό σχέδιο και στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση κινείται με αποφασιστικότητα ανάλογη της σημασίας των περιστάσεων και του έργου που καλείται να υλοποιήσει.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας, χωρίς να παρασυρόμαστε από καθημερινές ή και ωριαίες κινδυνολογίες περί δήθεν αναδιάρθρωσης, περί δήθεν ειλημμένων αποφάσεων. Αυτά δεν μας αφορούν. Εμείς συνεχίζουμε και υλοποιούμε το έργο μας. Θέτουμε στόχους μεγάλους και φιλόδοξους, αλλά άκρως ρεαλιστικούς, που θα έπρεπε να μπουν εδώ και χρόνια.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν μας αφορά τίποτε άλλο. Δίνουμε απάντηση σε όλους όσοι καταστροφολογούν και κινδυνολογούν, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο. Η μόνη απάντηση είναι η πορεία της χώρας μας. Μία πορεία που διαψεύδει τα εκάστοτε σενάρια περί δήθεν χρεοκοπίας, περί δήθεν συμφωνίας για αναδιάρθρωση.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης, επί των δηλώσεων του κ. ΄Ολι Ρεν, που άφησε ανοικτό παράθυρο για αλλαγή των όρων του μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη και καμία τέτοια απόφαση. Εμείς, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και μάλλον υπερβαίνοντας και τις δυνατότητες, διαπραγματευθήκαμε, βελτιώσαμε τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο. Η απόφαση της 11ης και της 25ης Μαρτίου ακριβώς αυτό ήταν: Μέσα από μία σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε να επιμηκύνουμε τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου, των 110 δις ευρώ. Μειώσαμε το επιτόκιο και τύχαμε και άλλων ευεργετημάτων. Αυτά τα πραγματοποιήσαμε και φυσικά η προσπάθειά μας είναι να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι μας, για να μπορέσουμε να πάμε την χώρα μας μπροστά. Όλα τα άλλα σενάρια, θετικά ή αρνητικά που ακούγονται, γενικώς, δεν μας αφορούν. Μας αφορά αυτό που κάνουμε. Και αυτό που αποδεικνύουμε είναι ότι έχοντας στόχους το πετυχαίνουμε.

ΣΠΑΝΟΥ: Το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή, ο κ. Ραγκούσης και η κα Μπιρμπίλη, για την υπόθεση της Κερατέας, την οποία χειρίστηκε ο κ. Παπουτσής, σηματοδοτεί μία νέα πρακτική εκ μέρους της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάθε υπουργός, δρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης, σαφώς, είναι και συλλογικός σχεδιασμός και συλλογική απόφαση. Καθένας υλοποιεί το μέρος που του αναλογεί. Εν πάση περιπτώσει, ας μην υποβιβάζουμε τη μεγάλη αυτή απεμπλοκή από την υπόθεση της Κερατέας, μία κατάσταση που κάθε άλλο παρά καλή ήταν. Η ένταση έχει αποκλιμακωθεί. Δεν υπάρχει πλέον η εκρηκτική κατάσταση που υπήρχε και αποκαθίσταται η ειρήνη στην περιοχή. Αποκαθίσταται η οικονομική ζωή της περιοχής και κυρίως - και αυτό είναι το ξεκάθαρο και το σαφέστατο - στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου. Δεν αλλάζει ο νόμος βάσει του οποίου υλοποιείται το έργο. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου αποφασίσθηκε να συζητηθούν σχέδια, με τους κατοίκους της περιοχής, με διάφορους φορείς και φυσικά με τα αρμόδια υπουργεία και ανά υπουργείο, έτσι ώστε οι λεπτομέρειες της υλοποίησης να γίνουν καλύτερες. Το έργο πραγματοποιείται, το έργο θα προχωρήσει και στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε η καλύτερη λύση. Εν τέλει, αυτό είναι εκείνο που θα πρέπει να δούμε. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα είναι ζητήματα που δεν μας αφορούν.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας λέτε δηλαδή ότι οι μέχρι χθες αντιδρώντες συνετίστηκαν ξαφνικά και προχωρά απρόσκοπτα το έργο, χωρίς μελλοντικές αντιδράσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις μελλοντικές αντιδράσεις. Εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι η απόφαση για το έργο θα προχωρήσει και αυτό είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει νόμος, υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης και μάλιστα αιτιολογημένη. Από εκεί και πέρα, βρέθηκε ένας τρόπος, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Φυσικά, κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου μπορεί να συζητηθούν, ως προς τον φορέα διαχείρισης, για παράδειγμα. Εμείς, ως κυρίαρχη κυβέρνηση, αυτό έχουμε να πούμε. Και μόνο θετικό, φυσικά, μπορεί να είναι το γεγονός ότι επήλθε μία συμφωνία στην περιοχή. Συμφωνία που δεν αναιρεί την υλοποίηση του έργου, αλλά αποκαθιστά την τάξη, την ειρήνη στην περιοχή, την ασφάλεια και φυσικά την οικονομική ευταξία, έτσι ώστε μία περιοχή να μην αποκλείεται με τον τρόπο που αποκλειόταν, που δεν ήταν και ο καλύτερος.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι, προς τα έξω τουλάχιστον, η εικόνα που βγαίνει, είναι ότι αυτή η επιπλοκή που λέτε εσείς, έγινε μετά από παρέμβαση κάποιου ιερωμένου και όχι απ` τη συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια, όπως είπατε, της κυβέρνησης. Και επιπλέον, αν μπορείτε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε κάποιες πληροφορίες ότι ο κ. Παπουτσής στο παρασκήνιο, αυτό που έταξε στους κατοίκους είναι μια έστω και προσωρινή αναβολή του έργου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα αναβολής του έργου. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο συμβιβασμός που επήλθε - αν μπορούμε να πούμε «συμβιβασμός»- είναι να φύγουν οι κάτοικοι από τα μπλόκα και σε δεύτερη φάση να ακολουθήσει η αποχώρηση της αστυνομίας. Το έργο θα γίνει. Δεν υπάρχει τίποτε διαφορετικό. Επαναλαμβάνω ότι λεπτομέρειες μπορεί να συζητηθούν, έτσι ώστε και το έργο να γίνει, αλλά να γίνει με ένα τρόπο ο οποίος θα βρίσκει σύμφωνη και την τοπική κοινωνία. Η διαμεσολάβηση του Μητροπολίτη της περιοχής, δεν νομίζω ότι ενέχει κάτι κακό. Οι Μητροπολίτες έχουν ένα συγκεκριμένο ποιμενικό και ποιμαντορικό έργο στις περιοχές όπου βρίσκονται. Και ως φορείς μιας περιοχής έχουν δικαίωμα και υποχρέωση - θα μπορούσα να πω εγώ - να προσπαθούν να αποκλιμακώνουν τέτοιες εστίες έντασης. Η κυβέρνηση, το κράτος είναι αυτό που αποφασίζει για το έργο. Δεν έχει αρθεί η απόφαση αυτή. Το έργο συνεχίζεται, θα συνεχιστεί, αλλά φυσικά, όταν μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες και μάλιστα όταν αφορά μια ολόκληρη τοπική κοινωνία, είναι σίγουρο ότι αυτή η έκβαση μόνο ως θετική θα μπορούσε να κριθεί.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Συγνώμη, ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα ο κ. Παπουτσής, έγινε ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού; Ήταν ενήμερος; Δεν σας ρωτώ τυχαία, ρωτάω κυρίως για το σκέλος εκείνο που έχει να κάνει και με τους συναδέλφους του, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα, η κ. Μπιρμπίλη ότι δεν ήταν στην αρμοδιότητά της, απ` το υπουργείο Εσωτερικών η ενόχληση που βγαίνει κτλ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, επαναλαμβάνω ότι, η κυβέρνηση δρα συλλογικά. Και εννοείται ότι είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα, ο κ. Παπουτσής χειρίστηκε το μέρος του έργου, που τον αφορούσε ως προς την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, μετά την αποχώρηση των κατοίκων από τα μπλόκα. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν με τους συναρμόδιους υπουργούς. Επαναλαμβάνω ότι μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η έκβαση.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Το Μ. Σάββατο, εάν θυμάμαι καλά, κλείνει ένας χρόνος από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο και την προσφυγή μας στο μηχανισμό στήριξης. Ήθελα να ρωτήσω, με δεδομένο ότι είναι συζητήσιμο το αν βγαίνει ή όχι ο οικονομικός απολογισμός της χώρας και στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο πάντα του μνημονίου, ήθελα να ρωτήσω ειδικότερα, για το αν βγαίνει για την κυβέρνηση ο πολιτικός απολογισμός για την κυβέρνηση Παπανδρέου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο πολιτικός απολογισμός για την κυβέρνησή μας ταυτίζεται με τον απολογισμό του κράτους, τη βελτίωση του κράτους, σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα απ` όλα, να θυμίσω ότι φθάσαμε πολύ κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας. Κληρονομήσαμε μια κατάσταση από τη Ν.Δ., η οποία ήταν η τραγικότερη που θα μπορούσε να δει κανείς για τη χώρα μας. Συνεπώς, ο πρώτος στόχος τον οποίο θέσαμε ως κυβέρνηση είναι να μπορέσουμε να σταθούμε ως χώρα, ως κράτος. Να ξεφύγουμε από τη χρεοκοπία. Αυτό έγινε. Αυτό από μόνο του είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση. Και φυσικά, αυτό δεν ήταν ούτε αυτονόητο, ούτε και εύκολο. Από εκεί και πέρα, όμως, χρειάστηκε και χρειάζεται ακόμη, απαιτείται εγρήγορση, απαιτείται συνεχής σχεδιασμός και τάχιστη υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, έτσι ώστε να βγούμε από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, σαφώς και είναι θετικός ο απολογισμός του έργου της κυβέρνησης, μέσα σ` αυτό το χρονικό διάστημα που διαχειρίζεται την κρίση. Γιατί και μόνο τα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης, το ότι βρισκόμαστε μακριά πλέον από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, το ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο αξιοπιστίας από το οποίο ήμασταν πάρα πολύ μακριά πριν από ενάμιση και ένα χρόνο ακόμη, το ότι έχουμε ρόλο και λόγο στα ευρωπαϊκά πράγματα, το ότι καταφέραμε εμείς να δημιουργήσουμε, να προκαλέσουμε τη δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού στήριξης όλων των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση με τη χώρα μας, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι με το έργο μας δημιουργήσαμε και σταθερότητα και μια σοβαρή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Επιπλέον δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να γίνουν οι πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας, αλλαγές που έπρεπε να γίνουν ακόμη και πριν από δεκαετίες. Και όλα αυτά συγκλίνουν στο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Ο οποίος υφίσταται μια δύσκολη κατάσταση εδώ και ενάμιση χρόνο, ο οποίος υπέστη μια κατάσταση για την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. ευθύνεται εν πολλοίς, αφού μας έβαλε αθωράκιστους σ` αυτή την κρίση. Συνεπώς, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει έξοδος από την κρίση και κυρίως υπάρχει η προοπτική να δημιουργήσουμε μια χώρα που θα είναι απαλλαγμένη από τις παθογένειες, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, η οποία πλέον θα κινείται με ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακούσαμε από τη Ν.Δ. να υποστηρίζει ότι από τα 125 δις ευρώ που δανείστηκαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, από το 2004 έως το 2009, τα μεν 45 αφορούσαν αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους, ενώ από τα υπόλοιπα 80 τα 73 ήταν υποχρεώσεις που άφησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μόνο τα 7 δις αφορούν τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. Και όλα αυτά, βέβαια, παρότι σήμερα άκουσα την κ. Ζέτα Μακρή στην ΝΕΤ - η οποία σημειωτέον είναι αναπληρώτρια προγράμματος της Ν.Δ.- να λέει ότι έγιναν λάθη στην οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να υπάρχει πού και πού καμία ικμάδα ομολογίας της αποτυχίας της πολιτικής της Ν.Δ., αυτό είναι παρήγορο. Αυτό, βέβαια, θα έπρεπε να συνοδευτεί και με πράξη. Δυστυχώς, όμως, δυστυχώς για τη χώρα, η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά, φαίνεται ότι δεν διαφέρει καθόλου από τη Ν.Δ. του κ. Καραμανλή, παρόλο που σήμερα βγαίνουν κάποιοι και ομολογούν ότι υπήρχε αποτυχία, υπήρχε αποτυχημένη πολιτική στην κυβέρνηση Καραμανλή. Γιατί, αν η σημερινή Ν.Δ. ήταν διαφορετική, απ` αυτή που ζήσαμε και μας οδήγησε σε αυτό το σημείο αναξιοπιστίας και της άσχημης οικονομικής κατάστασης, τότε δεν θα μπορούσαν ακόμη και σήμερα να προσπαθούν στη Ν.Δ. με τον πλέον επίσημο τρόπο να μας πείσουν - ανεπιτυχώς βεβαίως - ότι δεν φταίει η Ν.Δ., φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ότι τα οικονομικά μεγέθη επί Ν.Δ. ήταν καλά, ενώ τώρα δεν είναι καλά.

Το κόμμα του «άσ' το για αργότερα», του κ. Καραμανλή, δυστυχώς είναι και το σημερινό κόμμα του κ. Σαμαρά. Όταν τελείως ψευδέστατα δίνει στοιχεία τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, όταν επί πολλά χρόνια, μέχρι και δύο μέρες πριν τις εκλογές του 2009, η Ν.Δ. απέκρυπτε επιμελώς και εγκληματικώς τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας, ότι και να μας πουν τώρα σαφώς και δεν είναι πιστευτό. Και ας συγκρίνουν τα σημερινά στοιχεία, που πραγματικά είναι αποδεδειγμένα και μάλιστα ελεγμένα και από την Ε.Ε. μέσω της Eurostat, με τα ψεύτικα και πλαστά στοιχεία με τα οποία παραμύθιαζαν πολίτες και εταίρους. Από μόνη της αυτή η σύγκριση είναι ελλιπής, ελλειμματική, ψευδής και εγκληματική.

Να τονίσω εδώ και να απαντήσω ότι το χρέος εκτοξεύτηκε επί Ν.Δ., όπως και το έλλειμμα κατά 36 δις ευρώ, σε μια μεταολυμπιακή Ελλάδα, σε μια Ελλάδα της ανάπτυξης, όπου παρόλα αυτά, με την τεράστια σπατάλη της κυβέρνησης της Ν.Δ. και με την ανυπαρξία οποιασδήποτε αναπτυξιακής κατεύθυνσης κατάφεραν να επιδεινώσουν αυτά τα μεγέθη. Ας μη μιλούν καλύτερα.

Και επειδή ακούσαμε χθες από τη Ν.Δ. να αναφέρονται στη διαπραγματευτική δεινότητα του κ. Παπανδρέου και να κάνουν σύγκριση με τον κ. Σαμαρά, ας μην προκαλούν. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πώς θα ήταν η χώρα μας, αν ο σημερινός Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν διέθετε αυτό το τεράστιο απόθεμα μιας διεθνούς αξιοπιστίας και προσωπικότητας, όπου κατάφερε να πείσει εταίρους και παγκόσμια κοινή γνώμη ότι την Ελλάδα μπορούν να την εμπιστευτούν ξανά και καταφέραμε όσα καταφέραμε: Το μηχανισμό, την ύπαρξη αυτού του μνημονίου ως μια δανειακή ανάσα, τη βελτίωση των όρων του μνημονίου. Και ας μη λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε. Η βελτίωση των όρων του μνημονίου στις Συνόδους Κορυφής της 11ης και 25ης Μαρτίου, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με τη μείωση των επιτοκίων, ήταν αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής ικανότητας και της δεινότητας αυτής της κυβέρνησης και δεν ήρθε αυτονόητα. Και είναι πραγματικά μεγάλο θράσος να μας μιλούν για τον κ. Σαμαρά ως διαπραγματευτή, ο οποίος επί ένα χρόνο τουλάχιστον κρυβόταν και δεν πήγαινε στην Ε.Ε. Και όταν αποφάσισε να πάει η αντιμετώπιση που είχε από τους ομολόγους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι γνωστή. Μια αντιμετώπιση, η οποία κάθε άλλο παρά τον αξίωνε. Μια απαξιωτική αντιμετώπιση. Και φυσικά δεν κατάφερε να τους πείσει - όταν αυτές οι κυβερνήσεις που κυβερνούν σήμερα την Ευρώπη, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω για τη χώρα μας. Η ύπαρξη και η παρουσία της Ν.Δ. ακόμα και στα φόρα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι αντίστοιχη της ύπαρξης και της παρουσίας της Ν.Δ., τόσο ως κυβέρνησης όσο και ως αντιπολίτευσης, σήμερα στη χώρα μας.

Άρα, καλό θα κάνουν αυτοί οι οποίοι - όχι απλώς δεν διαπραγματεύτηκαν όταν έπρεπε να διαπραγματευτούν - λιποτάκτησαν, να σκέφτονται πολύ καλά, όταν κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας. Ας διαπραγματεύονταν, ας έμεναν στην εξουσία, να μην την εγκατέλειπαν, να μη λιποτακτούσαν για να μπορούσαν σήμερα να έχουν άποψη και λόγο.

ΣΕΓΚΟΣ: Κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, είπατε πριν από λίγο, ότι καταφέραμε να ξεφύγουμε από την χρεοκοπία. Την κυβέρνηση, δεν την απασχολεί καθόλου ότι ο ελληνικός λαός ήδη βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας αφού το δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς κάθε είδους κοινωνική παροχή και αυτή η πορεία θα ολοκληρωθεί και με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που προβλέπει άλλα τόσα μέτρα, ύψους 26 δις ευρώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συμμερίζομαι την άποψή σας για χρεοκοπία του Έλληνα πολίτη. Γνωρίζουμε πολύ καλά και το λέμε ότι οι πολίτες, πράγματι, υφίστανται, πολλές φορές, επώδυνες αποφάσεις, τις οποίες δεν έπρεπε να υφίστανται. Όμως, εμείς κάνουμε μία προσπάθεια και αυτό το γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης, να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Κάνουμε μία προσπάθεια να ανατάξουμε την οικονομία μας. Και μέσα απ' αυτή την ανάταξη και ανάπτυξη της οικονομίας μας, θα επέλθει η βελτίωση και του εισοδήματος, αλλά και της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη. Δεν γινόταν και δεν γίνεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Το αντίθετο μάλιστα, είμαστε αυτή η κυβέρνηση η οποία εργάζεται σκληρά, μια κυβέρνηση που θέτει και υλοποιεί στόχους. Μια κυβέρνηση που θέλει να παραδώσει τη χώρα πολύ καλύτερα απ' ό,τι ήταν πριν την οικονομική κρίση. Αυτά τα στοιχήματα βάζουμε. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός, παρ' όλο ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, όμως δεν θα αφήσουμε και δεν θα επιτρέψουμε να χρεοκοπήσουν, όχι μόνο η χώρα μας, αλλά ούτε και οι Έλληνες πολίτες.

Ως προς τις κοινωνικές παροχές, δεν τις καταργούμε, είναι ξεκάθαρο. Τις στοχεύουμε ακόμη περισσότερο με κριτήρια, έτσι ώστε να κατευθύνονται σε συμπολίτες μας, οι οποίοι, πράγματι, έχουν ανάγκες περισσότερες από κάποιους άλλους. Μια ισοπεδωτική παροχή, υποτιθέμενη κοινωνική, προς όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, είναι αυτή που ευνοεί αυτούς που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και αδικεί όσους, πράγματι, χρειάζονται αυτές τις κοινωνικές παροχές. Γι' αυτό, οι στοχευμένες δράσεις μας είναι τέτοιες ώστε να υπεισέρχεται το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί επαρκείς τις επεξηγηματικές ανακοινώσεις τις οποίες εξέδωσε ο κ. Πάγκαλος, σχετικά με τη συνέντευξη που φέρεται να έδωσε σε τουρκική εφημερίδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος με μία εκτενή και αναλυτική ανακοίνωση Τύπου, δηλώνει ότι δεν έδωσε πουθενά συνέντευξη, δεν έκανε πουθενά δηλώσεις. Αυτή είναι η θέση του κ. Πάγκαλου, την οποία συμμερίζεται η κυβέρνηση. Εάν υπάρχει κάτι άλλο, ας μας το δείξουν.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Τελικά, υπάρχει Έλληνας υπουργός που μίλησε σε γερμανική εφημερίδα και τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως ανέφερα προηγουμένως, μέσα στα πολλά σενάρια, όχι μόνον τα επί καθημερινής βάσεως, αλλά και τα ανά ώρα εμφανιζόμενα, γράφονται, ακούγονται και λέγονται διάφορα. Και αυτά που ακούμε, καλό θα είναι να τα ακούμε με ονοματεπώνυμο, να τα ακούμε τεκμηριωμένα, για να μπορούμε να απαντάμε επίσης τεκμηριωμένα. Συνεντεύξεις από ανώνυμο Έλληνα υπουργό ή δηλώσεις που πλανώνται στον αέρα ή σενάρια καταστροφολογικά, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, εμείς τα απορρίπτουμε. Αυτή είναι η θέση μας. Οι φήμες περί «ανωνύμου υπουργού», ο οποίος φέρεται να είπε το άλφα ή το βήτα, δεν μας αφορούν. Εάν η εφημερίδα που το δημοσιεύει έχει να μας δώσει περισσότερα στοιχεία, πραγματικά να τα δεχθούμε και τότε ας βγει αυτός ο υπουργός ο οποίος υποτίθεται ότι τα είπε και να δικαιολογήσει την άποψή του. Όσο όμως τέτοια δημοσιεύματα παραμένουν ανώνυμα, τότε για μας δεν έχουν καμία μα καμία ισχύ. Μάλιστα, το αντίθετο εξυπηρετούν. Εξυπηρετούν τα σενάρια της καταστροφολογίας. Και σε κάτι τέτοιο, είμαστε άκρως απέναντι.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-610158298-1303223872=:7439--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 April 2011 - 14:37:34 UTC