Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1812829300-1304534749=:1963 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 330404327

Έκδοση 1

BRIEFING ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ(040511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση προχωράει με αποφασιστικότητα, συνέπεια, σχέδιο και όραμα στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας. Το ίδιο πρέπει να αναλογιστούν και όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, κυρίως οι πολιτικές.Να αναλογιστούν τη σοβαρότητα των στιγμών και να αρθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.

Η ευθύνη αφορά, ιδιαίτερα, αυτούς οι οποίοι έχουν αφιερωθεί αφενός στη θριαμβευτική διαπίστωση των γνωστών σε όλους συμπτωμάτων της κρίσης. Μια κρίση στην οποία οι ίδιοι, εν πολλοίς, μας έβαλαν αθωράκιστους ως χώρα και σήμερα βγαίνουν και επαίρονται για τις συνέπειες της κρίσης, σαν να πρόκειται για σημαντική συμβολή στην αντιμετώπισή της. Εξίσου, αφορά τους επίμονους αλιείς δυσάρεστων ειδήσεων και φανατικούς μάντεις δυσάρεστων εξελίξεων, οι οποίες, εφόσον δεν επαληθεύονται, εφευρίσκονται.

Ο χρόνιος και επίμονος χαρακτήρας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν επιλύεται με σχολαστικού τύπου περιγραφή της κρίσης, που μόνο παραβίαση ανοιχτών θυρών είναι στην πραγματικότητα. Το μέγεθος και η σημασία αυτών των προβλημάτων δεν συγχωρούν μαγικές φόρμουλες και αόριστα ευχολόγια. Και μάλιστα, όταν αυτές οι φόρμουλες αναβάλλονται και ως προς την ανακοίνωσή τους.

Είναι ώρα για ξεκάθαρες θέσεις, για σαφείς προτάσεις που αντιστοιχούν στις λύσεις των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Οτιδήποτε άλλο, ούτε βοηθάει τη χώρα, ούτε ενδιαφέρει τους πολίτες της. Όσοι το κάνουν, ψαρεύουν σε θολά νερά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το βράδυ, στην τηλεοπτική εκπομπή του κ. Λαζόπουλου, το «Αλ Τσαντίρι», παρουσίασε ο κ. Λαζόπουλος αυτό το κομμάτι από το βίντεο που αναφερόταν ο Στρος Καν στην Ελλάδα. Σ` αυτό το κομμάτι ο επικεφαλής του ΔΝΤ λέει ότι όταν ήρθε η Ελλάδα στο ΔΝΤ, κλείσαμε το θέμα μόλις σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες με τις ελληνικές Αρχές και το κάναμε υπόγεια. Και θέλω να ρωτήσω, πόσο καιρό πριν προετοίμαζε ο Πρωθυπουργός την είσοδό μας στο ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λοιπόν, για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα και επειδή αυτά που λέγονται θα πρέπει να τα κατανοούμε κιόλας και όταν εφευρίσκονται, υποτίθεται, αποτελούν και μεγάλες ειδήσεις, τόσο μεγάλες που η μεν Ν.Δ. εξαντλητικά στηρίζει την αντιπολιτευτική της πρακτική πάνω σ` αυτές τις, εξαιρετικής σημασίας, ειδήσεις, αλλά υπάρχουν και σήμερα ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων και κομμάτων της αριστεράς, που φυσικά ακολουθούν την ίδια τακτική, αντί να κάνουν υπεύθυνες προτάσεις για τη σωτηρία της χώρας. Αυτές είναι οι «μεγάλες ειδήσεις» που ανακαλύπτουν αυτοί οι κύριοι και στη Ν.Δ. και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έσπευσαν να πάρουν θέση, μετά από αυτή τη φοβερή χθεσινή αποκάλυψη που έγινε στην εκπομπή που αναφέρατε.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Πρώτα απ` όλα, έτσι όπως παρουσιάζεται το θέμα, πρόκειται για καθαρή παραπληροφόρηση. Πρόκειται για συστηματική παραπληροφόρηση. Πρόκειται για διαστρέβλωση της αλήθειας, που προσπαθεί να δείξει στον κόσμο - υποτίθεται - και να αποδείξει ότι ο κ. Παπανδρέου είχε σκοπό της ζωής του, αφού κέρδισε τις εκλογές με 11 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ., να μας βάλει στο ΔΝΤ. Ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, δεν υπήρχε κανένας λόγος να προσφύγουμε εκεί, αλλά ένας λόγος που τον εφηύρε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό λένε αυτές οι αναλύσεις, οι οποίες είναι απλουστευτικές. Αλλά, όσο απλουστευτικές είναι, άλλο τόσο επικίνδυνες είναι για τη δημόσια αλήθεια.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι η χώρα κινδύνευε να χρεοκοπήσει. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι με το που λιποτάκτησε η Ν.Δ. και παρέδωσε την κυβέρνηση της χώρας, υπήρχε θέμα να προσπαθήσουμε άμεσα να λύσουμε τις δανειακές μας ανάγκες. Βρισκόμασταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώνονταν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι μισθοί στο Δημόσιο, οι κοινωνικές παροχές, οι επενδύσεις που έπρεπε να γίνονται -έστω και αυτές που γίνονται και χρηματοδοτούνται- στον ιδιωτικό τομέα, ότι βασικές υπηρεσίες της χώρας μας δεν θα λειτουργούσαν, ότι η χώρα μας θα πήγαινε πολλές δεκαετίες πίσω.

Και φυσικά, το να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε, θα ήταν όνειρο θερινής νυκτός.

Με πλήρη σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, και πλήρη διαφάνεια - και δεν χρειαζόταν να ανακαλυφθεί χθες ότι είχαμε συζητήσεις με το ΔΝΤ- ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διερευνούσε, όπως όφειλε, λόγω εθνικού καθήκοντος που είχε αναλάβει, όλες εκείνες τις πιθανές λύσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δανειστούμε από κάπου. Και λέω «από κάπου» γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι κανένας μηχανισμός στην Ευρώπη δεν υπήρχε. Ας μην ξεχνάμε ότι ήμασταν παντελώς αναξιόπιστοι και απαξιωμένοι ως χώρα και κανείς στην Ευρώπη δεν είχε σκοπό να μας δανείσει. Μας είχαν για μια ξοφλημένη χώρα και αυτό το ζήσαμε και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Κάτι που αποκρύπτεται επιμελώς από όσους μένουν σε μια υποτιθέμενη ανακάλυψη όπως η χθεσινή.

Με πολύ συστηματική δουλειά και με πλήρη διαφάνεια, επαναλαμβάνω, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε όλες εκείνες τις διερευνητικές προεργασίες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, από τον οποίο κάπως και κάποτε θα έπρεπε να δανειστούμε. Και δεν μπορούσε να ήταν η Ε.Ε. αυτή, γιατί δεν είχε ούτε τις δυνάμεις, αλλά ούτε τα μέσα και τα εργαλεία, για να μπορεί να μας δανείσει. Και γι` αυτό, ακριβώς, μέσα απ` αυτή τη συστηματική δουλειά, προέκυψε η συνεργασία της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ., το οποίο έβαλε και τα λιγότερα σε αυτό το ποσό δανεισμού των 110 δις ευρώ. Πέραν τούτου, σε λίγο θα μας μιλούν για «υπόγειες διαδρομές». Σε λίγο θα μας πουν, δηλαδή, ότι ο Πρωθυπουργός ακολούθησε «υπόγειες διαδρομές» και έβαλε στο παιχνίδι των «υπόγειων διαδρομών» και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες επίσης προσέφυγαν στο ΔΝΤ, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχήμα, το οποίο η Ελλάδα με τις πρωτοβουλίες της κατάφερε να δημιουργήσει.

Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν και ντοκουμέντα. Ανατρέχω και λέω ότι:

Στις 11 Δεκεμβρίου 2009, πολύ πριν μπούμε σ` αυτό το μηχανισμό στήριξης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που υποτίθεται ότι έκανε «υπόγειες διαδρομές», ήταν τόσο υπόγειες που σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, που πολλοί από εσάς βρισκόσασταν εκεί, είχε δηλώσει «εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, επαφές για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία».

Στις 11 Φεβρουαρίου 2010 - είναι μακρά η παράθεση αποσπασμάτων ομιλιών του ίδιου του Πρωθυπουργού - και πάλι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, δηλαδή ενώπιον ενός ντόπιου και διεθνούς ακροατηρίου, δήλωνε ότι «πρώτα απ` όλα, να ξέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό ζητήσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ» κλπ. «Με αυτή τη λογική βεβαίως, εμείς θα είμαστε πρόθυμοι και θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ». Και ανέφερε ένα παράδειγμα, την παροχή - τελείως όμως ενδεικτικά και ως παράδειγμα - τεχνικής βοήθειας που είχε ζητηθεί ήδη από το ΔΝΤ για τις διοικητικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια πιο διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία στην εφαρμογή του Προϋπολογισμού μας. Παίρνω απλώς ένα παράδειγμα συνεργασίας με το ΔΝΤ.

Τόσο υπόγεια διαδρομή!

Υπάρχουν και άλλα κείμενα, όπως σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 13 Ιανουαρίου 2010, όπου ο υπουργός Οικονομικών μαζί με τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου του, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών, εμφανέστατα, με δελτία Τύπου και σχετικές ανακοινώσεις. Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών για τη συνδρομή του ΔΝΤ σε τεχνικά θέματα. Συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής βοήθειας, επίσης, του ΔΝΤ, σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης Προϋπολογισμού, συστήματα ελέγχου, αξιολόγησης δημοσίων δαπανών κτλ.

Ήταν τόσο μυστικές και υπόγειες οι επαφές που γίνονταν από τον Γιώργο Παπανδρέου!!!.

Όλα, λοιπόν, έγιναν δημόσια, όλα έγιναν στο φως, όλα έγιναν για να εξυπηρετηθεί ο πατριωτικός και εθνικός σκοπός να μην χρεοκοπήσουμε. Και όλα όσα αποκαλύπτονται, υποτίθεται, σήμερα, εντάσσονται σε όλα αυτά. Και επειδή, ακριβώς, ένα απόσπασμα μιας εκπομπής - που κάνει τη δουλειά της - η Ν.Δ. το έχει αναγάγει σε μείζονα πολιτική πρόταση, εξαιρετικής σημασίας πολιτική και αντιπολιτευτική πρόταση και πράξη, θα ήθελα να πω ότι: Επιτέλους και για τη Ν.Δ., αλλά και για άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, απ` ό,τι είδα πριν από λίγο, που έβγαλε σχετική ανακοίνωση για το αποκαλυπτικό, υποτίθεται, απόσπασμα, πάνω σ` αυτό, αυτές οι πράξεις εκτός ότι ξεφεύγουν τελείως από τις συνήθεις πολιτικές πρακτικές δημοκρατικής διαδικασίας, είναι και πράξεις οι οποίες αποτελούν μνημείο ανευθυνότητας, σκοταδισμού και έλλειψης ουσιαστικού πολιτικού λόγου.

Το να έχει μια εκπομπή ένα απόσπασμα, κάνει τη δουλειά της. Το να βγαίνει, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που μετά βαΐων και κλάδων, μετά φανών και λαμπάδων περιμένουμε μέσα από αυτό το περιβόητο «Ζάππειο 2» να δούμε τι θα προτείνει για να συμβάλλει, επιτέλους, στη σωτηρία της χώρας και να βγούμε από την κρίση- να κάνει ως κεντρικό σημείο αντιπολίτευσης ένα απόσπασμα μιας εκπομπής, υιοθετώντας άκριτα και αποκρύπτοντας πλήρως, με έναν προπαγανδιστικό και γκεμπελίστικο τρόπο, τι συνέβαινε στην πραγματικότητα στη χώρα. Όταν γνώριζαν πολύ καλά στη Ν.Δ. - εκτός εάν δεν διαβάζουν Τύπο, εκτός εάν δεν παρακολουθούν τις συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες - ότι όλα αυτά ήταν εμφανέστατα. Ότι χωρίς να ερωτηθεί, χωρίς να προκληθεί, μάλλον, καμία τέτοια αναστάτωση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έλεγε, παρέθετε τις πράξεις τις οποίες κάνει, προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε ένα δανειακό αποκούμπι, όταν το χρειαζόταν άμεσα η χώρα.

Ας σταματήσει, λοιπόν, η Ν.Δ. και ο περίγυρός της και όσοι αναπαράγουν όλο αυτό το προπαγανδιστικό της παραλήρημα, αυτό το παραμύθι, πραγματικά, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Έχει ανάγκη από διαφάνεια, από αλήθεια, αλλά και από παραδοχή συγκεκριμένων πολιτικών πράξεων ευθύνης, όπως ήταν η πράξη του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αυτά τα λίγα, αν και είπα πολλά, γιατί έχουμε να πούμε ακόμη περισσότερα, γι' αυτό το μνημείο υποκρισίας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή αναφερθήκατε σ' αυτό πολλές φορές δηλαδή στη λέξη «υπογείως», τη λέξη «υπογείως» δεν χρησιμοποίησε η Ν.Δ. Είναι η ακριβής μετάφραση των όσων αναφέρει ο κ. Στρος-Καν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, έτσι όπως έγινε η μετάφραση, έχει και ελλείψεις. Δεν αναφέρομαι σ' αυτές. Ο κ. Στρος-Καν για τους δικούς του λόγους βγαίνει και παραθέτει την κατάσταση, έτσι όπως υποτίθεται ότι έγινε. Αλλά, πολύ πιθανόν, ο κ. Στρος-Καν να εννοεί άλλα «υπογείως» και η Ν.Δ. την έκανε σημαία αυτή τη λέξη.

Και εγώ σας αποδεικνύω ότι αυτή η συζήτηση δεν χρειαζόταν να γίνει σήμερα. Όλα αυτά είναι δημοσιευμένα, δημοσιοποιημένα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να έχει προκληθεί από δική σας ερώτηση, κύριε Κούτρα ή άλλων εκλεκτών συναδέλφων σας, η απάντηση του Πρωθυπουργού. Μην ξεχνάτε ότι ο Πρωθυπουργός έβγαινε και έλεγε, δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και χωρίς να προκληθεί από κανέναν, ότι «εγώ έχω επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Και μάλιστα, είχε πει ο Πρωθυπουργός σε άλλο σημείο ότι «σε λίγο θα με κατηγορήσουν και για προδότη, που είχα επαφές με το Δ.Ν.Τ., για να μπορούμε να βρούμε δανεικά και να σώσουμε τη χώρα». Είχε δε πει χαρακτηριστικά «ας μας φέρει τα δανεικά η Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Ρουσόπουλος ή ο κ. Βουλγαράκης, για να μπορέσουμε να σταθούμε σαν κράτος, να μην πτωχεύσουμε και κανένα Δ.Ν.Τ. και καμία τρόικα δεν θα μας χρειαζόταν».

Όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην σκληρή προπαγάνδα, η οποία αποτελεί εξαπάτηση του ελληνικού λαού, για όσους αναφέρονται κακοπροαίρετα ότι «το μνημόνιο είναι η συμφορά της χώρας μας». Αποκρύπτουν ότι το μνημόνιο σαφώς και δεν ήταν πολιτική επιλογή μας. Αποκρύπτουν ότι το μνημόνιο μας το έφερε η Ν.Δ. που βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι και την λεηλάτησε στην κυριολεξία τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και πολιτικού προσωπικού. Και έρχονται, λοιπόν, σήμερα να μας μιλήσουν για μνημόνιο, για «υπόγειες διαδρομές» και για «εξαπάτηση του ελληνικού λαού». Ποιοί; Αυτοί οι οποίοι ήσαν επιστήμονες στις υπόγειες διαδρομές, στον γκεμπελισμό, στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και οι οποίοι έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Και έρχονται σήμερα και ζητούν τα ρέστα;

Η δική μας αντιπαράθεση συνίσταται στα όσα άκριτα και κακοπροαίρετα υιοθετούν οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουν κατάματα την αλήθεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ισχύουν αυτά που λέτε, κύριε Εκπρόσωπε. Ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει για «τεχνογνωσία» και είχε πει «συνεργαζόμαστε για τεχνική βοήθεια σε διοικητικές αλλαγές». Αυτό είναι διαφορετικό από το «δανείστε μας», οπότε τίθεται ένα θέμα ηθικής της πολιτικής, με την έννοια της αλήθειας προς τον λαό. Και δεύτερον, τίθεται και θέμα ευθυκρισίας, γιατί την ίδια εποχή που λέγατε «δανείστε μας», ενώ έξω λέγατε ότι πρόκειται για «τεχνογνωσία», την ίδια εποχή δίνατε και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν βλέπετε να αντικρούονται αυτά τα δύο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία αντίκρουση. Γιατί εσείς τι είπατε; Είπε ο κ. Στρος-Καν ότι οι «υπόγειες διαδρομές» είναι μόνο για τον δανεισμό; Προκύπτει από πουθενά, ακόμη και απ' αυτά που λέει ο κ. Στρος-Καν, ότι οι συνεννοήσεις γίνονταν μόνο για δανεισμό και όχι για οτιδήποτε άλλο;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα και το αποτέλεσμα μόνο είναι φανερό ότι οι συζητήσεις ήσαν για να δανειστούμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάνετε λάθος. Είπα προηγουμένως ότι το αποτέλεσμα φάνηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που σας διάβασα, ότι τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου του 2010 ερχόταν το Δ.Ν.Τ. να μας προσφέρει τεχνογνωσία. Για ποιο αποτέλεσμα εσείς μιλάτε; Και εν πάση περιπτώσει, το αποτέλεσμα -επαναλαμβάνω- ήταν να βρεθούν τα δανεικά, τα 110 δις που χρειαζόμασταν, για να μπορεί σήμερα να υπάρχει ελληνικό κράτος. Όποιος μπορεί να το αντιληφθεί αυτό, καλώς το αντιλαμβάνεται. Όποιος το διαστρεβλώνει, είναι δικαίωμά του, αλλά θα πρέπει να κοιτάζει και τον κόσμο κατάματα.

΄Ολη αυτή η συνωμοσιολογία περί του ότι «ο Παπανδρέου ετοίμαζε την εισδοχή μας στο Δ.Ν.Τ.» - για ποιόν λόγο άραγε; Δεν μας τον λένε - πέφτει στο κενό. Γιατί εμείς θέλαμε να έχουμε την ανάγκη να έχουμε δανειστές; Θέλαμε να έχουμε την ανάγκη να έχουμε μνημόνιο; Είναι δυνατόν να γινόταν αυτό; Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο πλούσιο που είχαμε και έχουμε να κάνουμε τόσα πολλά - μάλιστα το εφαρμόζουμε εν πολλοίς και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες - που δεν χρειαζόμασταν τίποτε και κανέναν άλλον να μας πει τι θα κάνουμε. Όταν όμως έπρεπε άμεσα να βρούμε 110 δις, ας έρθουν αυτοί οι οποίοι σήμερα μας κατακρίνουν και ανακαλύπτουν «υπόγειες διαδρομές», όλες αυτές τις «συνωμοσίες» και το «κακό μνημόνιο», να μας πουν πού θα τα βρίσκαμε.

Ας φρόντιζε η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά - γιατί ο κ. Σαμαράς ήταν τότε υπουργός Πολιτισμού, δεν ήρθε σήμερα από το «πουθενά» - να μην βουλιάξουν το κράτος, να μην παραπλανά τον λαό ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, μόλις τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, όπως σας διάβασα χθες, ότι «ήμαστε θωρακισμένη ως χώρα» στην κρίση που ερχόταν, ότι «το έλλειμμά μας ήταν 4%», γιατί αυτά έλεγε ο κ. Σαμαράς. Ας μην εξαπατούσαν, λοιπόν, τότε τον ελληνικό λαό. Ας έπαιρναν τα μέτρα και τις αποφάσεις τότε που έπρεπε. Ας μην κυβερνούσαν με τη λογική του κ. Καραμανλή «ασ' το για αργότερα».

Και η απάντηση που ζήτησα χθες από τον κ. Σαμαρά, ακόμη έρχεται. Γιατί η απάντηση που μου δόθηκε είναι ότι ο κ. Σαμαράς ήταν τότε υπουργός Πολιτισμού και δεν γνώριζε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας. Το ότι δεν συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πιστεύω, γιατί Υπουργικό Συμβούλιο δεν γινόταν επί Ν.Δ. Αλλά, εάν οι υπουργοί της Ν.Δ. δεν είχαν τη στοιχειώδη γνώση της κρισιμότητας της κατάστασης στη χώρα μας και το πού πηγαίναμε και ότι βαδίζαμε στον γκρεμό, ε, τότε, νομίζω ότι δεν ήσαν άξιοι να είναι υπουργοί του ελληνικού κράτους.

Ας μας απαντήσει, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς πρώτα σ' αυτό και μετά να χαρακτηρίζουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως «Κλουζώ» που «ανακαλύπτει». «Κλουζώ» μάλλον είναι όλοι μαζί αυτοί οι οποίοι χθες ανακάλυψαν την Αμερική και την ανακαλύπτουν και σήμερα.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Εφ' όσον ήλθατε στην εξουσία τον Νοέμβρη του 2009 και το πρώτο μέλημά σας ήταν να λύσετε τις δανειακές σας ανάγκες, γιατί δεν ακολουθήσατε την πεπατημένη και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να δανειστείτε, αφού το spread τότε ήταν πολύ χαμηλό και φτάσαμε σε μία κατάσταση να μιλάμε με το Δ.Ν.Τ. και μετά να ανέβει το spread και μετά να αναγκαστούμε να πάμε στο μνημόνιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν μας έλεγε κάποιος πού θα βρίσκαμε να δανειστούμε 110 δις ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζονταν για να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες...

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Και τώρα τα πήρατε τα 110 δις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως τα παίρνουμε.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Σε δόσεις, όχι όλα μαζί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, αλλά τα παίρνουμε μέσα από μία συγκεκριμένη σύμβαση. Το να δανειστείς σήμερα 5 δις και να μην ξέρεις τι θα κάνεις αύριο, που είναι χαρακτηρισμένες χρονολογικά οι δανειακές μας ανάγκες, είναι μία κοροϊδία και μία εξαπάτηση. Εδώ μιλάμε για ένα κράτος, για μια υπεύθυνη κυβέρνηση, που γνώριζε ότι εάν δεν έβρισκε μέσα σ' έναν σαφώς προσδιορισμένο χρονικό ορίζοντα, με μία συγκεκριμένη σύμβαση και με συγκεκριμένους όρους, το απαιτούμενο ποσό των 110 δις ευρώ, δεν θα μπορούσε να δρομολογήσει τις λειτουργίες του ίδιου του κράτους.

Ας μας έβρισκαν, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι κόπτονται σήμερα, από πού αλλού θα μπορούσαμε να δανειστούμε με καλύτερους όρους - κάθονται και λένε σήμερα ότι κάποιοι δανείστηκαν με καλύτερους όρους- και με καλύτερες συνθήκες, χωρίς μνημόνιο και να το κάναμε. Αλλά δεν μας είπε τότε κανείς τίποτε, ούτε κανείς μας λέει σήμερα κάτι ανάλογο.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Η Πορτογαλία συμφώνησε σ' ένα πακέτο διάσωσης, που φαίνεται να έχει πιο ευνοϊκούς όρους, να είναι πιο ήπιο απ' αυτό της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι τώρα η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί για ευνοϊκότερους όρους επίσης με την τρόικα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σημείωσα κατά τη διατύπωση της ερώτησής σας τη λέξη «φαίνεται». Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τους όρους του δανεισμού της Πορτογαλίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Για μας, είναι θετικό που ολοκληρώθηκε η συζήτηση της Πορτογαλίας με την τρόικα, προς κάλυψη των δανειακών αναγκών της. Είναι, επίσης, σημαντικό ότι γίνεται αυτή η συνεννόηση από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση του κ. Σόκρατες, όπου οι πολιτικές δυνάμεις της Πορτογαλίας, με πλήρη υπευθυνότητα και με πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα τους, βοηθούν και στηρίζουν την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, που δίνουν πραγματικά εξετάσεις με άριστα αποτελέσματα στην ανευθυνότητα. Και νομίζω ότι κάποιοι οι οποίοι επικαλούνται την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα πρέπει να βλέπουν συνολικά το τι γίνεται σ' αυτές τις χώρας.

Από εκεί και πέρα, εάν οι συνθήκες δανεισμού της Πορτογαλίας είναι καλύτερες, οι υφιστάμενες συνθήκες σ' αυτή τη χώρα είναι διαφορετικές. Και τα στοιχεία της πορτογαλικής οικονομίας είναι διαφορετικά. Μιλάμε για δύο διαφορετικές χώρες.

Και μακάρι να μπορούμε να βελτιώνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις συνθήκες δανεισμού, για να μπορούμε κι εμείς να έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε ελαφρύνσεις από τον δανεισμό που έχουμε. Κάτι που εμείς, όμως, το έχουμε ήδη κάνει. Ας μην ξεχνάμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 25ης Μαρτίου πετύχαμε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις και μείωση του επιτοκίου. Και φυσικά, μένει ανοικτή η προσπάθειά μας να βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο τους όρους του δανεισμού μας και ενός δανεισμού που έχει ήδη γίνει. Όσο αποδεικνύουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι, γιατί κανείς δεν μας χαρίζεται, τότε η ελάφρυνση του ελληνικού κράτους, μέσα από τις δανειακές συμβάσεις, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη ή εν πάση περιπτώσει θα είναι πολύ πιο μαχητή απ' ό,τι ήταν.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω, επειδή επανέρχεται σήμερα η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» που έχει ανοίξει μία ιδιότυπη κόντρα με τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Παμπούκη, για το θέμα του Κατάρ, το ένα επιχείρημα της εφημερίδας, το οποίο εδράζεται σε πραγματικό γεγονός, είναι μία δήλωση του κ. Παμπούκη, αν θυμάμαι καλά 28/2, με την οποία έλεγε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα δοθεί με διαγωνισμό η επένδυση του Ελληνικού, γιατί σ' αυτή την περίπτωση οι Καταρινοί θα αποχωρήσουν. Χθες, ο κ. Παμπούκης δήλωσε ότι δεν θα πάμε σε απ' ευθείας ανάθεση, αλλά μελετάμε τον τρόπο που θα επιλέξουμε για να αναθέσουμε αυτό το έργο. Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης, τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρεστε στην ανάθεση της ομάδας Αθεμπίγιο; Πρώτα απ' όλα, μιλάμε για μια πρώτη φάση του έργου και δεν μιλάμε για υλοποίηση του ίδιου του έργου. Πράγμα που σημαίνει πως θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, αλλά δεν έγινε καμία απ' ευθείας ανάθεση σε καμία ομάδα του κ. Αθεμπίγιο του έργου συνολικά. Το έργο είναι πολύ μεγάλο, έχει σύνθετες διαδικασίες, έχει πολλές φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης και μέχρι στιγμής μιλάμε για την πρώτη φάση που είναι ο σχεδιασμός.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μιλάμε για την ανάθεση του έργου του Ελληνικού. Το μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του κ. Παμπούκη και του ομολόγου του, του Κατάρ, προβλέπει μία σειρά διευκολύνσεων για το Κατάρ. Μετά την υπογραφή του μνημονίου, τον περασμένο Φλεβάρη αν θυμάμαι καλά, ο κ. Παμπούκης μιλώντας για την ανάθεση του έργου του Ελληνικού στους Καταρινούς, είπε ότι δεν θα πάμε με διαγωνισμό, διότι αλλιώς, σ' αυτή την περίπτωση θα φύγουν, δεν θα ενδιαφέρονται πλέον οι Καταρινοί, δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Καταρινών. Άφησε να εννοηθεί ή το είπε ευθέως ότι θα πάμε σε απ' ευθείας ανάθεση. Χθες, είπε κάτι άλλο, ότι δεν συζητάμε για απ' ευθείας ανάθεση του έργου, αλλά μελετάμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός. Ερωτώ, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, επ' αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χθες, ο κ. Παμπούκης προέβη σε μία αναλυτική απάντηση για όλα αυτά. Και αναφέρομαι στην πρόταση του κ. Παμπούκη, ο οποίος ρωτήθηκε κατά κόρον και εξαντλητικά.

Αυτό που θέλω να πω εγώ, είναι το εξής: Πρώτα απ' όλα, δεν έχουν τελειώσει οι διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή είναι και πρόωρο το να συζητάμε γενικότερα για το έργο. Οτιδήποτε υπάρχει, ο κ. Παμπούκης το έχει αναλύσει, ως αρμόδιος υπουργός, ο οποίος έχει και την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του πολύ μεγάλου σχεδίου, που αφορά την Αττική. Ενός σχεδίου που σε κάποιες φάσεις του και σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως, προσλάβει πιλοτικό χαρακτήρα για όλη τη χώρα μας, ειδικότερα όσον αφορά το κρίσιμο τρίπτυχο: επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Και όταν θα υπάρξουν λεπτομέρειες, θα ανακοινωθούν.

Εκείνο, όμως, που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, είναι ότι η αρχή της νομιμότητας δεν πρόκειται να παρακαμφθεί. Και να θέλουμε να την παρακάμψουμε, υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον. Οι πάντες γνωρίζουν πώς μπορεί να μπλοκαριστεί ένα έργο, για το οποίο δεν ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες. Επαναλαμβάνω, δε, για πολλοστή φορά, πως το μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση αυτού του έργου είναι το δημόσιο συμφέρον, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα γίνει διαγωνισμός, μου λέτε. Ενός είδους διαγωνισμός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες για το έργο. Ο κ. Παμπούκης αναφέρθηκε λεπτομερώς και σας παραπέμπω στα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος είναι αρμόδιος. Κινεί το έργο και το κινεί με τον καλύτερο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή σας εξήγησα ότι υπάρχει μια αντίφαση στα όσα είπε ο κ. Παμπούκης...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν βλέπω αντίφαση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: ...Στη μια είναι ότι θα υπάρξει απ` ευθείας ανάθεση γιατί αλλιώς θα φύγουν οι Καταριανοί, η άλλη είναι ότι δεν θα υπάρχει...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά που λέτε είναι αποσπασματικά. Ο κ. Παμπούκης απάντησε συνολικά. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση επ` αυτού.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα υπάρξει απ` ευθείας ανάθεση ή όχι; Αυτό μπορεί να το πει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δικαίωμά σας είναι να θέτετε ερωτήσεις, εγώ, όμως, δεν μπορώ να απαντώ αποσπασματικά. Σας είπα ότι είναι ένα μεγάλο και σύνθετο έργο. Έχει πολλές φάσεις σχεδιασμού υλοποίησης. Είναι έργα που θα ολοκληρώνονται και θα περνάμε σε άλλη φάση του έργου. Άρα, σας είπα ότι με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα και στο δημόσιο συμφέρον η χώρα θα ακολουθήσει το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του έργου. Όταν αναδεικνύονται οι φάσεις θα αναδεικνύονται και οι τρόποι, του πώς θα υλοποιηθεί.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Να το ρωτήσω αλλιώς. Η απ` ευθείας ανάθεση μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα των έργων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η μη νομιμότητα μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα. Αλλά, σας είπα ότι δεν πρόκειται να παρακάμψουμε τη νομιμότητα. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για να μη βρεθούμε σε μερικούς μήνες και συζητάμε ξανά για «υπόγειες διαδρομές», βγει κάποιος αξιωματούχος και κάνει κάποιες αντίστοιχες δηλώσεις, θέλετε να μας πείτε, εάν στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με ξένους ηγέτες ή άλλους οικονομικούς παράγοντες είτε για να πάμε σε μια ευνοϊκή λύση αναδιάρθρωσης είτε να την αποφύγουμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο. Είπαμε ότι δεν συζητάμε για αναδιάρθρωση. Οι συζητήσεις και οι επαφές που γίνονται με ξένους ηγέτες είναι τακτικές και αυτό αρμόζει να κάνει ένας Πρωθυπουργός, με διεθνή εμβέλεια, όπως είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Όποιος Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για τη χώρα του, όποιος Πρωθυπουργός μπορεί να έχει αυτές τις επαφές με την ανάλογη εμβέλεια στις απόψεις του, βοηθάει τη χώρα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η αναδιάρθρωση δεν μας αφορά. Έχουμε επαναλάβει, πολλές φορές, ότι η αναδιάρθρωση θα είχε βλαπτικές συνέπειες, το έχει πει ο ίδιος Πρωθυπουργός, το έχει πει ο υπουργός Οικονομικών. Έχουμε να κάνουμε ένα εθνικό έργο. Εμείς υλοποιούμε τους στόχους που θέτουμε. Βελτιωνόμαστε ως προς την υλοποίηση και την ταχύτητα υλοποίησης των στόχων. Αυτό είναι τώρα το μοναδικό μας μέλημα. Και όλα αυτά γίνονται για να μπορεί η χώρα μας να έχει συνθήκες δανεισμού, όσο το δυνατόν πιο ελαφριές. Για να μπορεί η χώρα μας με πολύ πιο εύκολο τρόπο να αποπληρώνει τα χρέη της που δυστυχώς είναι πάρα πολλά, αλλά και να ασκεί την πολιτική που έχει προγραμματίσει σε όλα τα επίπεδα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Έχετε πει πολλές φορές ότι η αναδιάρθρωση δεν σας αφορά, ως κυβέρνηση. Η επιμήκυνση του χρέους σας αφορά; Του συνολικού χρέους, όχι των 110 δις που είπε προχθές ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η επιμήκυνση και η βελτίωση των όρων του συνολικού χρέους της χώρας, δεν μας αφορά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που συζητάμε και αυτό που μας αφορά άμεσα, είναι η υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει και τίποτε άλλο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν μου απαντήσατε. Και μια ακόμη ερώτηση επ` αυτού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι στην έσχατη περίπτωση που δεν θα έχουμε καταφέρει να βγούμε στις αγορές, θα μπούμε στο μηχανισμό στήριξης που έχει φτιάξει η Ε.Ε. Αυτό είναι το μέλλον που πρέπει να περιμένουμε, να βγούμε από τον έναν μηχανισμό, να μπούμε στον άλλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι` αυτό λέω ότι αυτό το οποίο έχουμε ως μέλημα αυτή τη στιγμή, είναι να μπορούμε να υλοποιούμε τους στόχους μας. Όσο υλοποιούμε τους στόχους μας, όσο εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που έχουμε λάβει, όσο μπορούμε και παλεύουμε με μια δύσκαμπτη κρατική μηχανή, που επί πολλές δεκαετίες έχει συνηθίσει να λειτουργεί διαφορετικά, όσο αλλάζουμε νοοτροπίες και ως πολίτες, αλλά και εμείς οι πολιτικοί, τότε πραγματικά, προχωράμε σωστά. Και το σωστό για μας έχει μια συνέπεια, ένα αποτέλεσμα: Να μπορούμε να βγούμε στις αγορές, όσο το δυνατόν συντομότερα, για να υπάρχει αυτή η ομαλοποίηση της κάλυψης των δανειακών μας αναγκών. Αυτό προσπαθούμε, αυτό επιχειρούμε. Αν φθάσουμε σε σημείο που να μην μπορούμε να βγούμε στις αγορές, τότε είναι ένα άλλο ζήτημα. Αυτή τη στιγμή, όμως, κάνουμε αυτό. Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ ότι δεν συζητάμε την αναδιάρθρωση, απορρίπτουμε κάθε τέτοιο σενάριο. Η αναδιάρθρωση είναι βλαπτική για τη χώρα. Στόχος μας είναι ένας: Να υλοποιούμε όσα έχουμε θέσει ως σκοπούς.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με τους συνταξιούχους βουλευτές που ζητούν αναδρομικά. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί όχι τώρα, που είναι μία περίοδος κρίσης, αλλά σε ανύποπτο χρόνο στις 8-11- 2006 όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου είχε εκφράσει την άποψη ότι «δεν πρέπει να επιδιώκεται η καταβολή χρημάτων σε μία περίοδο -σας διαβάζω χαρακτηριστικό απόσπασμα- όπου μεγάλες κοινωνικές ομάδες υφίστανται έντονα οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει από τη μία πλευρά ο τύπος της δικαιοσύνης αλλά υπάρχει και η ουσία του δικαίου σε μία δίκαιη κοινωνία».

Που απλούστατα, έλεγε ότι μπορεί μεν να έχουν δικαίωμα οι τέως βουλευτές να προσφεύγουν για την καταβολή των αναδρομικών, αλλά υπάρχει και η ουσία του δικαίου, σε μία εποχή κοινωνικής αναστάτωσης και κρίσης. Φανταστείτε, ότι αυτά τα έλεγε ο Πρωθυπουργός το 2006 πόσο μάλλον σήμερα το 2011, όπου καλούνται όλοι οι πολίτες να συμβάλλουν, με την προσωπική τους θυσία, στην έξοδο από την κρίση. Είναι ξεκάθαρο ότι πρώτοι απ΄ όλους τους πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό οι βουλευτές και αυτό ισχύει και για τους πρώην βουλευτές.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο θέμα του Ελληνικού. Θα ήθελα δύο διευκρινίσεις, επειδή η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, σήμερα, επανέρχεται και λέει ότι είχε επικοινωνήσει με τρεις κοινοτικούς οργανισμούς οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι παρακολουθούν το έργο, εξακολουθείτε να διαβεβαιώνετε ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Γερμανίας; Και ένα δεύτερο για τη θέση του κ. Αθεμπίγιο σ' αυτή την περίφημη εταιρεία. Μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε, αν τελικά είναι υπάλληλος, μέτοχος, διευθύνων σύμβουλος, ιδρυτής, πρόεδρος, τι ακριβώς είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επιμένω στα όσα ανέφερα χθες και στα όσα είπε αναλυτικά ο κ. Παμπούκης. Εκ του περισσού, σας λέω ότι αυτή η εταιρία είναι ένα μόρφωμα στο οποίο συμμετέχει ο κ. Αθεμπίγιο, με τον τρόπο που συμμετέχει, συμμετέχουν όμως και άλλοι φορείς. Και αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι στο τέλος να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του δημοσίου. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, στη Βουλή, ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Ζώης, είπε ότι δεν θα ψηφίσει το 40ωρο για το δημόσιο τομέα, προφανώς η Ν.Δ. δεν θα το ψηφίσει. Επ` αυτού, θα ήθελα το δικό σας σχόλιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χθες, στην Επιτροπή της Βουλής, συζητούνταν θέματα που έχουν σχέση με το ελληνικό δημόσιο και όταν η κυβέρνηση φέρνει πρόταση και νόμο που επιτέλους εξισώνεται το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων με αυτό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, στις 40 ώρες, η Ν.Δ. ξεκίνησε με την πρώτη παροχή της, την πρώτη εξαγγελία του «Ζάππειο 2» χθες στην Επιτροπή. Γιατί αυτό περιελάμβανε το «Ζάππειο 2» και η αρχή του έγινε χθες με την Επιτροπή. Έδειξε δύο πράγματα: Πρώτον, η Ν.Δ. ασκεί μια τυφλή και επικίνδυνη αντιπολίτευση που συνοδεύεται από άκρατη ανευθυνότητα. Και δεύτερον, θα πρέπει επιτέλους να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί με το τεράστιο ιδεολογικό αλαλούμ που τη διακατέχει - και αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης - απορρίπτει και καταψηφίζει αυτή την αρχή της ίσης αντιμετώπισης των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι μπορεί να κάνουν άριστα τη δουλειά τους, έχουν μονιμότητα, που σημαίνει ότι έχουν περισσότερη προστασία. Άρα, για ποιο λόγο ειδικά στη σημερινή εποχή, στις σημερινές συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να εργάζονται λιγότερο από αυτούς του ιδιωτικού τομέα; Ας μας τα εξηγήσει αυτά η Ν.Δ. με τον τρόπο που πρέπει και ας αφήσει τις υπεκφυγές που χρησιμοποιεί, ότι θα πρέπει να πεισθεί και ότι θα έχουμε ελάφρυνση 45.000 θέσεων εργασίας με το νέο ωράριο. Ας αφήσει γι` άλλη μια φορά το ρεσιτάλ ανευθυνότητας που ασκεί και σε αυτό τον τομέα. Επαναλαμβάνω: Ήταν η πρώτη εξαγγελία του περιβόητου «Ζάππειο 2».

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν ξέρω αν ξέρετε γαλλικά, αλλά δεν πιστεύω ότι χρειαστήκατε μεταφραστή για να διαβάσετε τι ακριβώς διημείφθη χθες στη Βουλή, μεταξύ δύο κοινοβουλευτικών ανδρών. Ένα σχόλιο της κυβέρνησης γι` αυτό, και ένα δεύτερο σχόλιο για το αν αισθάνεστε δυσάρεστα, με έναν τρόπο η κυβέρνηση ή το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις κατηγορίες που απηύθυνε το κυβερνών κόμμα, σε ένα πρώην στέλεχός του τον κ. Βερελή, ο οποίος δηλώνει ότι δικαιώθηκε για την υπόθεση της ΜΑΝ. Κάποιοι ζητούσαν τη διαγραφή του, είπε στη δήλωσή του και που θα πρέπει να αισθάνονται δυσάρεστα. Θεωρείτε ότι δικαιώθηκε; Θεωρείτε ότι άρθηκαν οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να επανέλθει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η Δικαιοσύνη υπάρχει ακριβώς για να επιλύει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της νομιμότητας υπάρχει στο δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο. Άρα, όταν μιλάει η Δικαιοσύνη δεν έχει νόημα να μιλήσει οποιοσδήποτε άλλος, ούτε ευχάριστα, ούτε δυσάρεστα. Το δυσάρεστο είναι ότι δημιουργούνται ακόμη και αυτές οι σκιές που αναγκάζουν κάποιον να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Το ευχάριστο θα ήταν να έχουμε μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή όπου δεν υπάρχει αμφισβήτηση της αξιοπιστίας κάποιου. Όσο υπάρχουν φαινόμενα αναξιοπιστίας, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ευχάριστα.

Όσον αφορά στα «γαλλικά» τα οποία όλοι παρακολουθήσαμε χθες, πραγματικά το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι και λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Όχι μόνο στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, μεταξύ πολιτικών ανδρών, αλλά και γενικότερα στην πολιτική ζωή.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Υπάρχει η παραίτηση ενός γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού, του κ. Δημήτρη Λάμπρου, εδώ και επτά μήνες. Ο ίδιος είναι πρόεδρος της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων και σύμβουλος στην Εταιρία Ολυμπιακών Ακινήτων. Υπάρχει κάποια απάντηση γιατί ακόμα δεν έχει γίνει δεκτή και παραμένει στη θέση του από τη στιγμή που διατηρεί και δική του εταιρία «νομιμοποίησης αυθαιρέτων».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα ειδικό θέμα. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1812829300-1304534749=:1963--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 4 May 2011 - 18:45:19 UTC