Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-411160290-1305059394=:8770 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 331264995

Έκδοση 1

BRIEFING(090511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση συνεχίζει με σύνεση, ψυχραιμία και υψηλό αίσθημα ευθύνης τη μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ολοκληρώνουμε τη μελέτη για το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό μας σχέδιο-πρόγραμμα, εξειδικεύοντας τις αποφάσεις που απαιτούνται.

Αυτός ο «οδικός χάρτης» για την οικονομία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αποτελεί το κέντρο της προσπάθειάς μας. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση.

Η βούληση των πολιτών να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που αποτυπώνεται στον «οδικό χάρτη», αποτελούν τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για την έξοδο από την κρίση και για την πρόοδο μιας άλλης Ελλάδας.

Η φύση των πραγμάτων που αντιμετωπίζουμε, το μέγεθος και η σημασία τους καταδεικνύουν τη μεγάλη ανάγκη για συμπόρευση, για συναίνεση στη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια, αρκεί επιτέλους να το αντιληφθούμε όλοι.

Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με πανικόβλητες διαπιστώσεις της ύπαρξής τους, ούτε με μηδενιστικές περιγραφές και δημιουργία εντυπώσεων. Απαιτούν ψυχραιμία και σύνεση στις αποφάσεις, αλλά και στις πράξεις. Απαιτούν την ουσιαστική συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αλλά και ψυχραιμίας.

Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο έργο της με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα. Έχουμε πια συνηθίσει τις σειρήνες της καταστροφολογίας και τις αντιμετωπίζουμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Τους έχουμε εκθέσει όλους επανειλημμένα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και καλό θα ήταν, μάλιστα, αυτό να το πράττουμε όλοι μαζί.

Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Εμείς παραμένουμε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να ανατάξουμε τη χώρα.

Η αποφασιστικότητα είναι για εμάς η μεγαλύτερη εγγύηση της εξόδου της χώρας από την κρίση και της επιτυχίας αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε.

Προχωράμε μπροστά και μόνο μπροστά και θα ξεπεράσουμε ό,τι μας κρατά δέσμιους στο παρελθόν και οποιαδήποτε δυσκολία βρίσκεται μπροστά μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δύο ερωτήσεις: Η πρώτη είναι, μήπως μπορείτε να μας πείτε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που προώθησε ο υπουργός Οικονομικών στην άτυπη αυτή σύσκεψη του Λουξεμβούργου;

Η δεύτερη είναι παρεμφερής, άκουσα τον κ. Τσίπρα να ζητάει τα πρακτικά αυτής της συνάντησης του Λουξεμβούργου από τον υπουργό Οικονομικών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, όσον αφορά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, αυτή έγινε έτσι όπως, ακριβώς, την περιέγραψε λεπτομερώς ο κ. Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις και ανακοινώσεις του. Από εκεί και πέρα, εμείς αυτό που είχαμε να κάνουμε, ήταν να εκθέσουμε με σαφήνεια και με ξεκάθαρο τρόπο το πρόγραμμα που έχουμε υλοποιήσει μέχρι τώρα, καθώς και τις προόδους που έχουμε κάνει. Φυσικά και το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο ολοκληρώνουμε ως προς την επεξεργασία του και το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Δεν αλλάζει τίποτα για μάς. Το μοναδικό στοίχημα για μας και η μοναδική εγγύηση, το μοναδικό εχέγγυο για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, είναι η ολοκλήρωση αυτού του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού. Αλλά, φυσικά και η παράθεση των προόδων που έχουμε κάνει για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι ξεκάθαρο ότι αναγνωρίστηκε η μεγάλη προσπάθεια και η μεγάλη πρόοδος που κάνουμε. Φυσικά, αυτό το οποίο επιτελούμε είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Το γνωρίζουμε, το αποτυπώνουμε. Δεν κρύβουμε και δεν κρύψαμε τίποτα και αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά, από εδώ και πέρα, πρέπει να συνεχίσουμε το σχεδιασμό τον οποίο επεξεργαζόμαστε. Να συνεχίσουμε τα μεγάλα βήματα που έχουμε να κάνουμε, ώστε να γίνουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αφού βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο δρόμο, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, σε μια καμπή που είναι εξαιρετικής σημασίας για τις αποφάσεις, για τη χώρα μας. Γι` αυτό, εξάλλου, καλούμε όλους να είναι νηφάλιοι, και ψύχραιμοι. Να είμαστε όλοι συνετοί, να ξεφύγουμε από μια σεναριολογία, συνωμοσιολογία και καταστροφολογία που βρίσκουν έδαφος στο γενικότερο ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Γι` αυτό θα πρέπει όλοι, να είμαστε διπλά προσεκτικοί και νηφάλιοι.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας και δυστυχώς το κόμμα που εκπροσωπεί με τις συνιστώσες του, δείχνουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί πού βρίσκονται. Δείχνουν ότι έχουν μια τελείως παιδαριώδη αντίληψη για την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και για τα πολιτικά πράγματα. Δείχνουν ότι τις μεγάλες προόδους που ευαγγελιζόταν και εκπροσωπούσε η αριστερά, δυστυχώς, τις έχουν ξεχάσει καλυπτόμενοι πίσω από μια αλαζονεία, μια αμετροέπεια και μια συσκότιση για το τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, αλλά και μια ανεξήγητη θολούρα για το τι έχουν στο μυαλό τους, ως προς την πολιτική έκβαση των πραγμάτων στη χώρα μας. Αυτή είναι η απάντησή μου στον κ. Τσίπρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι πρέπει να συνεχίσετε το μεσοπρόθεσμο; Θα το συνεχίσετε ή το ξεκινάτε τώρα από μηδενική βάση, μετά και την έκτακτη συνάντηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαμε να ξεκινάμε μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέσα σε μια βδομάδα. Έχει γίνει μια πολύ σημαντική και προσεγμένη δουλειά, στην οποία θα περιέχονται αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βήμα προς βήμα θέτουμε τους στόχους μας, την τακτική μας, αλλά και τη στρατηγική μας μέχρι το 2015. Είναι σαφές, ότι σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται η επεξεργασία του. Βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης της επεξεργασίας και φυσικά όχι στο ξεκίνημα ενός νέου σχεδιασμού για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση, πριν από λίγο, δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν θέλω να μετέχω και να είμαι κοινωνός, να έχω θέση σε αντιφατικές και νεφελώδεις πολιτικές. Είμαι στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Έχει υποβάλει παραίτηση ο κ. Λοβέρδος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω αυτές τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου. Εκείνο που γνωρίζω, είναι ότι κάνει πολύ σημαντική δουλειά, από όποιο πόστο και αν έχει περάσει, με άμεσα πρακτικά αποτελέσματα. Φυσικά, εννοείται ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Γιατί, κάθε άλλο παρά παραίτηση δηλώνει κάποιος, όταν έχει να κάνει με τη βελτίωση και ουσιαστικά με μια εκ νέου αντίληψη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όταν έχει επιτελέσει έργο στο υπουργείο Εργασίας, με ένα ασφαλιστικό το οποίο κινδύνευε να μην υπάρχει και τελικά έχουμε κατοχυρώσει και διασφαλίσει τις συντάξεις για τις επόμενες γενιές και όχι μόνο για τη δική μας. Και αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Θα πρέπει να τα θυμόμαστε όταν κάποιοι μας κατηγορούν λέγοντας «και τι κάνατε μέσα σε 18 μήνες;» Φυσικά, η όλη δράση του κ. Λοβέρδου κάθε άλλο παρά παραίτηση μαρτυρεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Η κυβέρνηση προβαίνει σε αντιφατικές και νεφελώδεις πολιτικές τέτοιες ώστε να δέχεται και κριτική από τα δικά της κυβερνητικά στελέχη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει ένα δρόμο. Αυτό το δρόμο προσδιορίζει και επεξεργάζεται με τον καλύτερο τρόπο. Και τα υπουργικά στελέχη της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του σχεδιασμού και της υλοποίησης.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ο κ. Λοβέρδος, μεταξύ άλλων, έκανε και δύο προτάσεις. Είπε ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή, να είναι προϊόν συναίνεσης. Προτείνει να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να μην βάζει την υπογραφή του μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου στις όποιες αποφάσεις, αλλά συνολικά, το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι αυτές θέσεις που εκφράζουν την κυβέρνηση; Μπορεί αυτή η πρόταση του κ. Λοβέρδου να βρει έδαφος μέσα στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέσα σε δύσκολο και πολύ ρευστό πολιτικό τοπίο, πολύ προκλητικό και ελκυστικό για κάποιον ο οποίος έχει πολιτικές απόψεις, οι προσεγγίσεις μπορεί να είναι πολλές και διάφορες. Το να υπάρχουν απόψεις είναι επιβεβλημένο. Είναι κάτι το οποίο έχει ανάγκη η πολιτική ζωή και μακάρι όλα αυτά τα χρόνια και τις δεκαετίες που μας πέρασαν, να είχαμε γενικώς απόψεις που να είναι τεκμηριωμένες. Και αυτό το λέω χωρίς να ισοπεδώνω, φυσικά, τίποτα. Αλλά, τουλάχιστον, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρισκόμαστε μόνο γόνιμο μπορεί να είναι να έχει κάποιος πολιτικές απόψεις, τις οποίες μάλιστα τις φέρνει και ως προτάσεις όπου χρειάζεται. Είναι σημαντικό το να έχουμε διάλογο. Είναι σημαντικό να εκφράζεται η αγωνία και η ανησυχία με πολύ γόνιμο και θετικό τρόπο από τα στελέχη και τους υπουργούς. Στο πλαίσιο αυτό είναι οι δηλώσεις και οι προτάσεις του κ. Λοβέρδου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ` αυτού. Είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι γόνιμες οι προτάσεις, όταν είναι διαφορετικές αφ` ης στιγμής κάνει προτάσεις επί ακρογωνιαίων λίθων της πολιτικής σας, όπως ας πούμε, η επικαιροποίηση του μνημονίου να περάσει από αυξημένη πλειοψηφία ή η όποια επικαιροποίηση να μην υπογράφεται μόνο από τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά από όλους τους υπουργούς; Αυτά είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής σας και θα έπρεπε να τα είχε προτείνει πρώτα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το έχει κάνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Λοβέρδος έχει απόψεις και τις εκφράζει. Η συζήτηση και οι προτάσεις σαφώς έρχονται στο Υπουργικό Συμβούλιο και αν υπάρξει απόφαση θα ληφθεί εκεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπουργοί δεν θα έχουν απόψεις και προτάσεις, οπουδήποτε αλλού. Είναι σημαντικό, σε κυβερνητικό επίπεδο, να έχουμε μια κοινή συνισταμένη, μια συλλογική απόφαση και στο τέλος αυτό φυσικά υπάρχει. Μπορεί να βρείτε σκόρπιες απόψεις και προτάσεις πολλών υπουργών, οι οποίες είναι θετικότατες ή άλλες λιγότερο θετικές. Από εκεί και πέρα, όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αρμοδίως έρχονται και προτείνονται οι τακτικές και οι πολιτικές της κυβέρνησης. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα πολιτικά μας στελέχη θα πρέπει να έχουν σιγή ασυρμάτου εκτός Υπουργικού Συμβουλίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Η επεξεργασία που κάνει η κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, άλλωστε θα το καταθέσετε μέχρι την άλλη εβδομάδα, πιστεύετε ότι επαρκεί, είναι αρκετή δηλαδή, ώστε να πεισθούν και οι πιστωτές μας, αλλά και οι αγορές, ότι πράγματι γίνεται μια δουλειά που μπορεί να εφαρμοστεί ή είναι ανοικτή (η κυβέρνηση) σε περαιτέρω συζητήσεις και τροποποιήσεις μετά την οποιαδήποτε δική μας ψήφιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για μας, το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό: Να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία με τον πιο άψογο και αναλυτικό τρόπο και να γίνει η καλύτερη δουλειά σε επίπεδο σχεδιασμού. Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις πολύ σημαντικές και πολύ καινοτόμες αποφάσεις μας. Και από εκεί και πέρα, πραγματικά, θα κριθούμε και από τις αγορές, γιατί εκεί έγκειται το αποτέλεσμα αυτού του στοιχήματος. Αλλά θα κριθούμε και από τους εταίρους μας και φυσικά από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι καθημερινώς αξιολογούν την πολιτική μας και μας εμπιστεύονται ή δεν μας εμπιστεύονται. Εμείς έχουμε αναλάβει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, ένα έργο πρωτόγνωρο σε ένα τόσο σύντομο και πυκνό χρονικό διάστημα, μόλις ενάμιση χρόνου. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις και έχουμε πάρει αποφάσεις που δεν θα διενοείτο καμία κυβέρνηση να τις λάβει σε χρονικό ορίζοντα δεκαετιών. Από εκεί και πέρα, ολοκληρώνοντας και αυτό το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, συμποσούνται και οι αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει μέσα σ' αυτό το διάστημα. Φυσικά, θα υπάρχουν προτεραιότητες. Φυσικά, θα υπάρξει μία τάξη στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Και επιπροσθέτως, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι όσο τολμηροί είμαστε στον σχεδιασμό, τόσο αποφασιστικοί θα πρέπει να είμαστε και στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Αυτή είναι η εντολή που υπάρχει από τον Πρωθυπουργό. Και αυτές τις εντολές υλοποιούν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Μπροστά μας είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο, τον πιο σύντομο και τον πιο δυνατό και αποφασιστικό τρόπο, τις μεγάλες αυτές αλλαγές τις οποίες σχεδιάζουμε και από εκεί κρινόμαστε. Από εκεί κρίνεται και η τύχη των πολιτικών μας στην οικονομία. Εμείς, πάντως, έχουμε αποδείξει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση της «κόπωσης» και του «άσ' το για αργότερα», όπως έκαναν άλλες κυβερνήσεις. Δεν είναι κυβέρνηση να διακατέχεται από έναν άκρατο λαϊκισμό, όπως σήμερα τα κόμματα της αριστεράς μας προτρέπουν να κάνουμε. Είναι κυβέρνηση της ευθύνης, της αποφασιστικότητας, της συλλογικότητας και παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον στο οποίο πολιτεύεται, δείχνει ότι μπορεί να λαμβάνει και μεγάλες αποφάσεις και συγχρόνως να τις υλοποιεί.

MIXAHΛ: Ο Πρωθυπουργός, όσο κι εσείς, έχετε αποκλείσει, στην παρούσα φάση, κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Θέλω, λοιπόν, να γνωρίζω, εάν οι προτάσεις και εξειδικεύσεις που θα κάνετε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εφ' όσον κριθούν ότι δεν ικανοποιούν ούτε τις αγορές, ούτε τους πιστωτές μας και ζητήσουν περαιτέρω εξειδικεύσεις (μέτρα, πολιτικές, κινήσεις από την ελληνική πλευρά) θα τεθεί υπ' όψιν του ελληνικού λαού μια τέτοια προοπτική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς θέσατε όλα τα ζητήματα μαζί. Αυτό είναι μία υπόθεση εργασίας, πολύ θεωρητική, η οποία προϋποθέτει να μην έχουμε κάνει καλό σχεδιασμό, προϋποθέτει να μην έχουμε εφαρμόσει τον σχεδιασμό μας αυτό και να αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές κ.λπ., όπως λέτε. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι τα σενάρια δεν μας αφορούν. Αυτό που έχουμε μπροστά μας να κάνουμε, είναι να ολοκληρώσουμε τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μας μέσα σ' αυτή την εβδομάδα που μας έρχεται, να τον καταθέσουμε και από εκεί και πέρα να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Τα σενάρια - υπαρκτά και ανύπαρκτα - που ακούμε να έρχονται από παντού, είναι πάρα πολλά. Εμείς οφείλουμε να εγγυόμαστε - και αυτό κάνουμε - την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, μέσα από συγκεκριμένες τακτικές και στρατηγικές, μέσα από τη συνέπεια που οφείλουμε να δείξουμε ως ελληνικό κράτος, ως ελληνική Πολιτεία και ως κυρίαρχη κυβέρνηση. Για μας, αυτό και μόνον είναι μπροστά μας. Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να πάει «στράφι» όλο ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα, όποιες θυσίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Όλο αυτό το σχεδιασμό με τις μεγάλες αλλαγές αλλά και τις τομές και μεταρρυθμίσεις στην πράξη που κάναμε και αυτό φυσικά θα το κατοχυρώσουμε με όλους τους τρόπους. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα εκλογών, δεν τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης μιας πολιτικής, η οποία είναι πολιτική σωτηρίας για τη χώρα.

ΣΠΑΝΟΥ: Όμως, γίνεται και μία άλλη συζήτηση που έχει να κάνει με τη διαχείριση του χρέους, δανειακές διευκολύνσεις και με νέα δανειοδότηση, εφ' όσον δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές που είναι και το πιθανότερο και μάλιστα με εγγύηση την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν χρειάζονται νομιμοποίηση, εφ' όσον δρομολογηθούν και οριστικοποιηθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ερώτησή σας εδράζεται επί μιας λίαν θεωρητικής βάσεως και περιέχει πολύ τραβηγμένα σενάρια. Εμείς εξακολουθούμε να λέμε ότι, για μας, η μοναδική εγγύηση είναι η δουλειά που κάνουμε, η μοναδική εγγύηση είναι η αποφασιστικότητα που δείχνουμε όλο αυτό το διάστημα, την οποία την κάνουμε ακόμη πιο σθεναρή, ακόμη πιο εφαρμόσιμη και πιο πρακτική. Και αν πραγματικά πετύχουμε να δώσουμε το στίγμα και στους εταίρους και στις αγορές, δεν υπάρχει ζήτημα να μιλάμε για άλλα σενάρια. Επιμένω ότι για μας στόχος μας είναι ένας, από τον οποίο και δεν ξεφεύγουμε: Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού που κάνουμε αυτή τη στιγμή.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε μετά τη συνάντηση της Παρασκευής ότι επικρατεί μάλλον η άποψη πως η Ελλάδα χρειάζεται νέο σχέδιο. Εσείς πώς την ερμηνεύετε και πώς την σχολιάζετε αυτή τη δήλωση; Και δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε ότι η Ελλάδα, πράγματι, συζητά επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει και μείωση των επιτοκίων της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συζητήσεις που γίνονται σε θεωρητικό επίπεδο, αρμοδίως και αναρμοδίως, είναι πολλές. Άλλες έχουν πραγματική βάση και άλλες βασίζονται σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Γι' αυτό ακριβώς εμείς επιμένουμε ότι μπροστά μας έχουμε μόνο συγκεκριμένη πρόκληση: Η πρόκληση είναι να σχεδιάσουμε, να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας. Τίποτε άλλο, αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να μας κάνει να αφιστάμεθα του στόχου μας. Ο στόχος είναι πολύ σημαντικός και εφ' όσον μπορούμε και τον υλοποιούμε, δεν κινδυνεύουμε από τίποτε και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να συζητάμε άλλα σενάρια. Επειδή, όμως, το περιβάλλον είναι ρευστό, επειδή το περιβάλλον είναι δύσκολο, γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται σύνεση, ηρεμία, νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Στοιχεία που η ελληνική κυβέρνηση τα διαθέτει.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Χρησιμοποιήσατε στη σημερινή ενημέρωσή σας κατ' επανάληψη, τις λέξεις «συναίνεση», «ψυχραιμία» κ.λπ. Η Ν.Δ. ουσιαστικά σας κατηγορεί ότι κάνατε μία συνάντηση στο Λουξεμβούργο εν κρυπτώ, δεν υπήρχε ενημέρωση και ζητά να υπάρξει ενημέρωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση της κυβέρνησης. Είναι, νομίζω, εύλογο να αναρωτηθεί κανείς πόση συναίνεση μπορεί να υπάρχει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Και εάν μου επιτρέπετε, κάτι ακόμη: Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου τέθηκε και το θέμα της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας ως αντάλλαγμα σε μία σειρά μέτρων...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως εγγύηση, προφανώς, εννοείτε. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, από το τελευταίο, γιατί θα επαναλάβω αυτό που είπα προηγουμένως: Για μας, η μοναδική εγγύηση είναι η δουλειά και το έργο που κάνουμε. Από εκεί και πέρα, η Ν.Δ. προφανώς δεν γνωρίζει τι γίνεται σε ευρωπαϊκό περιβάλλον, πώς κινείται η ευρωπαϊκή πολιτική ζωή, υπό την έννοια των Συμβουλίων, πώς συγκαλούνται, πράγμα που ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου με αναλυτικό τρόπο έχει ήδη εξηγήσει. Προφανώς, λοιπόν, για τη Ν.Δ. αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Δυστυχώς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζεται με υπερβολικές, λαϊκιστικές και ακραίες τοποθετήσεις, για το πώς πρέπει να γίνεται αυτή η ενημέρωση. Από εκεί και πέρα, εμείς επιμένουμε: Ήμασταν εμείς αυτοί που από την πρώτη στιγμή λέγαμε, ακόμη και πριν ξεδιπλωθεί το μέγεθος της κρίσης που περνάμε, πως απαιτείται συναίνεση στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας. Αυτό, η Ν.Δ., όχι απλώς δεν το δέχθηκε, το πολέμησε και το πολεμά μέχρι σήμερα. Εξηγήσαμε ότι συναίνεση δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πολιτικών θέσεων και των προσεγγίσεων του καθενός. Συναίνεση σημαίνει μία στοιχειώδης σύγκλιση σε συγκεκριμένα σημεία πάνω σε εθνικούς στόχους και σκοπούς, προκειμένου να σωθεί η χώρα. Η Ν.Δ., για φθηνούς, μικροπολιτικούς και λαϊκιστικούς λόγους, την έχει απορρίψει στην πράξη. Ακόμη δε και σήμερα, στην κατάσταση που βιώνουμε, όταν εμείς με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο καλέσαμε τη Ν.Δ., όπως και τα άλλα κόμματα, εγγράφως μάλιστα, να έρθουν και να συζητήσουμε, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια είναι τα στοιχεία σύγκλισης σε ένα σχέδιο που ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, απέρριψαν την πρότασή μας, πριν καν δουν τι έχουμε να προτείνουμε σ' αυτό το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Εμείς, εν πάση περιπτώσει, ερχόμαστε και καταθέτουμε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέσα σε λίγες μέρες, ενώ η Ν.Δ. κρατά «κλειστά τα χαρτιά της», τα οποία θέλει να «ανοίξει» στο Ζάππειο 2. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πώς βλέπουμε το μέλλον της χώρας ο κάθε πολιτικός σχηματισμός. Και όταν εμείς ερχόμαστε και λέμε ότι εδώ έχουμε μια κατάσταση που είναι πολύ δύσκολη και την αναγνωρίζουμε, μια κατάσταση που αναγνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι χρήζει μιας δυναμικότητας, η Ν.Δ. έρχεται και λέει «εμείς δεν θα σας πούμε καν τι προτείνουμε, για να μην μας κλέψετε τις ιδέες και θα το πούμε στο Ζάππειο 2», το οποίο μάλιστα αναβάλλεται από βδομάδα σε βδομάδα και από μέρα σε μέρα. Δηλαδή, τέτοια μικροπολιτική και τέτοια λαϊκιστική πολιτική είναι μόνον ταυτόσημη μιας εθνικής ανευθυνότητας, από την οποία δυστυχώς χαρακτηρίζεται και διακατέχεται η Ν.Δ.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Για την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν κάνουμε λόγο για σενάρια. Επιμένω ότι μέσα σ' αυτό το κλίμα έχουν ακουστεί σενάρια που είναι επιστημονικής φαντασίας και άλλα τα οποία προσεγγίζουν περισσότερο την πραγματικότητα. Εμάς, τα σενάρια αυτά δεν μας αφορούν. Αλίμονο αν μπούμε σε τέτοια λογική και συζητάμε τέτοιου είδους εγγυήσεις! Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προηγουμένως, στην απάντησή σας για τον κ. Γιούνκερ, είπατε ότι υπάρχει μια συζήτηση που άλλοτε βασίζεται σε σωστή βάση και άλλοτε σε σενάρια φαντασίας. Ο κ. Γιούνκερ σε ποια από τις δύο περιπτώσεις εντάσσεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ το είπα γενικώς και δεν το είπα μόνο για τον κ. Γιούνκερ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα θέλαμε να ξέρουμε σε ποια από τις δύο περιπτώσεις εντάσσεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν εντάσσεται σε καμία βάση και περίπτωση. Εμείς, ως υπεύθυνη κυβέρνηση, έχουμε τη δική μας θεώρηση των πραγμάτων. Κάνουμε τις δικές μας προτάσεις. Ανακοινώνουμε τις προτάσεις μας. Και λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Η προχθεσινή συνάντηση στο Λουξεμβούργο είχε ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, έτσι όπως τον ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και μένουμε εκεί. Όλα τα άλλα είναι θεωρητικά και κινούνται στο επίπεδο της αναζήτησης του τι συμβαίνει εδώ κι εκεί. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό, συγκεκριμένο έργο μπροστά μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει μια πρόταση από τη λεγόμενη αντισυστημική Αριστερά να γίνει ένας λογιστικός έλεγχος για τα οικονομικά της χώρας σε βάθος χρόνου, όπως έγινε στο Εκουαδόρ. Γιατί η κυβέρνηση δεν το αποδέχεται, μπορεί στο τέλος να απεκδυθείτε τις ευθύνες σας και να φανεί ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε αντισυστημική Αριστερά;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η Αριστερά που είναι εκτός Κοινοβουλίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείτε την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι. Και ζητάει να δημιουργηθεί μια επιτροπή διεθνούς κύρους να κάνει τον έλεγχο για να δει που πήγαν τα χρήματα. Να κοιτάξει την πορεία του χρέους σε βάθος χρόνου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ... και μέχρι τότε θα έχουμε χρεοκοπήσει...

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της. Έτερον εκάτερον.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:Το να προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα μας, το να προσπαθούμε να μη χρεοκοπήσουμε όπως κάναμε εδώ και ενάμιση χρόνο, το να προσπαθούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και των εταίρων μας αλλά και των πολιτών, δεν συνάδει με τέτοιου είδους πυροτεχνήματα που είναι λαϊκίστικα και τροφοδοτούν με φρούδες ελπίδες τους πολίτες ότι μπορεί να μας χαριστεί το χρέος το οποίο δεν οφείλουμε ή θα πρέπει να ψάξουμε τώρα αν το οφείλουμε.

Έχουμε να κάνουμε με έκτακτες συνθήκες. Έχουμε να κάνουμε με υπογραφές της χώρας μας τις οποίες πρέπει να τιμάμε και ξαφνικά επειδή βρεθήκαμε ως χώρα αθωράκιστοι μέσα σε μια κρίση, παίρνοντας δάνεια όλα αυτά τα χρόνια και μην εξετάζοντας πώς θα τα αποπληρώσουμε, να κάνουμε μια λογική διαχείριση, τώρα ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να αμφισβητήσουμε το ότι χρωστάμε, την ώρα που υποτίθεται ότι έπρεπε να είχαμε πληρώσει τα χρέη μας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι άκρατος λαϊκισμός. Αν κάποιοι μπορέσουν και μας αποδείξουν ότι το χρέος μας δεν είναι αυτό που πρέπει να πληρώσουμε, πολύ ευχαρίστως να το υιοθετήσουμε και εμείς, αλλά μιλάμε για μια στοιχειώδη σοβαρότητα και για μια λογική προσέγγιση και όχι στο επίπεδο του λαϊκισμού στο οποίο βρίσκονται αυτοί που το κυκλοφορούν σήμερα.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Αναφερθήκατε σε ορισμένα σενάρια που είναι επιστημονικής φαντασίας και άλλα που είναι πιο προσιτά στην πραγματικότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι η έξοδος από το ευρώ είναι επιστημονική φαντασία. Θα χαρακτηρίζατε προσιτά στην πραγματικότητα τα σενάρια που μιλάνε για επιμήκυνση του δανείου και μείωση των επιτοκίων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μπω σε σενάρια. Οι θεωρητικές συζητήσεις που μπορεί να γίνονται αρμοδίως και αναρμοδίως, σε πολλά επίπεδα και σε πολλά μέρη και από πολλούς και διαφόρους, είναι τόσες πολλές που αλίμονο αν προσπαθήσουμε να τις προσεγγίσουμε για να τις εξηγήσουμε. Επαναλαμβάνω, ότι αποφασιστική βούληση της κυβέρνησης- και αυτό είναι που δηλώνουμε και προς τους εταίρους μας - είναι να κάνουμε το έργο μας, που είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί προσήλωση και σοβαρότητα. Για αυτό ακριβώς δεν συζητάμε, δεν σχολιάζουμε σενάρια και προτάσεις που μας έρχονται από παντού όπως αυτή που απάντησα προηγουμένως.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Έχω δύο ερωτήσεις. Κατ' αρχάς θα ήθελα να μου πείτε αν θεωρείτε με ένα καλό και αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα σταματήσουν τέτοιου είδους σενάρια ή εν πάση περιπτώσει δεν θα χρειαστεί μία νέα διαπραγμάτευση για την μετά τη λήξη αυτού του μνημονίου περίοδο. Και δεύτερο, επειδή παρατηρώ ότι υπάρχουν σήμερα υπουργοί, ο κ. Παπουτσής μιλάει για δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, γνωρίζω ότι το ίδιο υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι με το 34% θα έχουμε δημόσιο έλεγχο. Αλλά χθες η κ. Κατσέλη είπε ότι αυτό είναι ένα αντικείμενο συζήτησης. Υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το τι θα γίνει τελικά στη ΔΕΗ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το τι θα γίνει στη ΔΕΗ καθώς και στις άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα αποφασιστεί και τυπικά με την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τις αποκρατικοποιήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπάρχει σχέδιο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για τη ΔΕΗ και αυτό θα είναι και η απόφαση της κυβέρνησης. Το να κάνουμε διαφορετικές προσεγγίσεις από κάποιες απόψεις βουλευτών ή υπουργών που βγαίνουν προς τα έξω είναι λάθος. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να δούμε την κοινή συνισταμένη που είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και φυσικά, για το δημόσιο έλεγχο είπαμε ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος με απόφαση της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αν θεωρείτε ότι μετά την ολοκλήρωσή του θα πάψουν τέτοιου είδους συζητήσεις ή δεν θα χρειαστεί νέα διαπραγμάτευση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσο πιο καλά σχεδιασμένο το έχουμε και όσο πιο καλά υλοποιούμε τις αποφάσεις μας, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες να θέλουμε να κάνουμε περαιτέρω συζητήσεις. Επαναλαμβάνω ότι για μας είναι πολύ σημαντικό - και ο στόχος όλων αυτών - να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές το 2012. Και φυσικά, μέσα απ` όλα αυτά, είναι η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και κυρίως να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Εάν πραγματικά καταφέρουμε αυτά, τότε τα ρίσκα και οι κίνδυνοι που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, σίγουρα θα είναι πολύ λιγότεροι.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-411160290-1305059394=:8770--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 May 2011 - 20:29:28 UTC