Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1738152124-1305668002=:19928 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 332027327

Έκδοση 1

BRIEFING(170511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώθηκαν οι παρεμβάσεις για το κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο μιας συνολικής και πολύπλευρης αντίληψης για την αναζωογόνηση του κέντρου, που στοχεύει στην πραγματική του αναγέννηση.

Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό, πολύπλοκο, με τον τρόπο που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, με συνολικές και όχι αποσπασματικές λύσεις. Με αντιμετώπιση των αιτίων και όχι των συμπτωμάτων. Με βάση την αντίληψη αυτή οπλίζουμε τους αρμόδιους φορείς με σχέδια δράσης που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία και συντονισμό, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότητα και να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Προχωράμε σε ουσιαστικά και καινοτόμα μέτρα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν το κέντρο της Αθήνας ως ένα πρόβλημα αστυνομικής, μόνο, φύσης, αλλά με τομές αναπτυξιακές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές.

Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ασφάλειας που είναι και το μεγαλύτερο, που για μας είναι αυτονόητο, με καθημερινές περιπολίες, γενικευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και με συγκεκριμένα μέτρα.

Παρέχουμε σημαντικά κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για την ενίσχυση της κατοικίας, της εργασίας, της εκπαίδευσης, της αγοράς, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνα, ώστε να έχουμε επιτέλους ένα διαφορετικό κέντρο.

Με φορολογική απαλλαγή για το κόστος αποκατάστασης κτιρίων, με μείωση φόρου μεταβίβασης, με την έκπτωση μισθώματος για την εγκατάσταση γραφείων, με την μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες, ώστε και πάλι το κέντρο της Αθήνας να γεμίσει ζωή.

Παρέχουμε τα εργαλεία για την πολεοδομική ανάπλαση του κέντρου, σε σύγχρονες κατευθύνσεις, με την ανάπλαση των πλατειών του Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής, με την πιλοτική εφαρμογή αποκατάστασης της περιοχής Γερανίου, με την μετατροπή της οδού Ευριπίδου σε δρόμο παραδοσιακού εμπορίου, με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Οι παρεμβάσεις για το κέντρο της Αθήνας αναδεικνύουν μία αντίληψη που αρνείται την απλουστευτική αντιμετώπιση, που συχνά χρησιμεύει μόνο για λόγους πρόχειρους και μικροπολιτικούς, που επικεντρώνει στα συμπτώματα και όχι στις αιτίες.

Εμείς αναδεικνύουμε τις αιτίες και βρίσκουμε σ' αυτές τη λύση. Προωθούμε μία αντίληψη που είναι στη βάση της ουσιαστική και πολιτική, επιδιώκοντας να αναιρέσει αδυναμίες 10ετιών ολόκληρων και να αποκαταστήσει στο κέντρο της Αθήνας ουσιαστική ανάπτυξη, ασφάλεια και ποιότητα ζωής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς διημείφθη, χθες, στο Eurogroup και τι ακριβώς μας ζητούν οι εταίροι μας για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να πάρουμε και την επόμενη δόση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα να πούμε ότι έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση για την Πορτογαλία, όπου ελήφθησαν και αποφάσεις, και φυσικά έγινε και μία εκτεταμένη συζήτηση και για τη χώρα μας. Δεν ελήφθη καμία απόφαση. Η αξιολόγηση της τρόικα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Έγινε, όμως, μία συζήτηση στην οποία επισημάνθηκαν η πολύ μεγάλη, σημαντική πρόοδος που υπάρχει, για την οικονομική προσαρμογή και για την τήρηση των στόχων μας. Βεβαίως, απαιτείται βελτίωση, απαιτείται συμπλήρωση και ταχύτητα, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο συνεπείς στους στόχους, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολοι και φυσικά λαμβανομένου υπ' όψη και του διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο σαφώς είναι προβληματικό και δεν είναι το καλύτερο. Από εκεί και πέρα εξηγήθηκε και στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ότι είμαστε στον σχεδιασμό ενός μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, το οποίο σε λίγες μέρες θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή. Μέσα σ' αυτό το σχέδιο εξηγήθηκε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό μέρος, υπάρχουν οι αποκρατικοποιήσεις και φυσικά όλες εκείνες οι ενέργειες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μέχρι το 2015.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω να διευκρινίσετε, αν γνωρίζετε, αν ζητήθηκε η έγγραφη συναίνεση των κομμάτων για να προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και εάν το πρόγραμμα επεστράφη στον κ. Παπακωνσταντίνου για να υπάρχουν βελτιώσεις, καθώς οι εταίροι μας δεν πείσθηκαν για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα της συναίνεσης: Δεν υπάρχει κανένα θέμα επιβολής και δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Η συναίνεση όμως είναι μία απαραίτητη εσωτερική διαδικασία. Αφορά εμάς, δεν αφορά τους ξένους. Γιατί ακριβώς εμείς θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι έχουμε αντιληφθεί όλοι, κυρίως οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, σε τι κατάσταση βρισκόταν η χώρα μας, σε τι κατάσταση βρίσκεται και ότι έχουμε αντιληφθεί και τη σοβαρότητα, αλλά και τους τρόπους εξόδου από την κρίση. Είναι, λοιπόν, δικό μας εσωτερικό ζήτημα, και αυτό ακριβώς πρέπει να αναδείξουμε. Το να υπάρχει μία εικόνα όπου φαίνεται - για εντελώς μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους - διάφορες πολιτικές δυνάμεις να έρχονται και να αρνούνται εκ προοιμίου τη συναίνεση, αυτό είναι βλαπτικό για την ίδια τη χώρα και φυσικά αυτή η εικόνα δεν τιμά κανέναν μας. Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε μία κρίση. Το γνωρίζουν οι πολίτες, το υφίστανται οι πολίτες, οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να υπολείπονται αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας που κάνει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Άρα, το ζήτημα είναι σε μας και όχι σε κάποιους, που υποτίθεται μας επιβάλλουν τη συναίνεση. Η συναίνεση είναι μία πράξη, είναι μία διαδικασία στην οποία εμείς έχουμε καλέσει, ως κυβέρνηση, εδώ και 18 μήνες, κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Και φυσικά η συναίνεση δεν είναι συναίνεση στο Κοινοβούλιο ή σε μία ψηφοφορία μόνο. Είναι μία καθημερινή πράξη, μία καθημερινή λογική και πρακτική των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες ακριβώς θα πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι έχουμε αντιληφθεί, επιτέλους, πού βρισκόμαστε και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος μας στο να ξεπεράσει η χώρα αυτή την κρίση, η οποία είναι πρωτοφανής.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν μου απαντήσατε, αν αυτό το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έπεισε του εταίρους μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, σαφώς και έπεισε. Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής, όπως μου θέτετε. Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο σε λίγες μέρες θα κατατεθεί. Είναι ένα πλήρες σχέδιο, ακριβώς για την έξοδο της χώρας από την κρίση, με πολύ μεγάλες τομές, με αποκρατικοποιήσεις και με διορθώσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Φυσικά, έχουμε μπροστά μας πολύ έργο για την υλοποίησή του. Εκεί ακριβώς κρινόμαστε, στο πόσο αντιλαμβανόμαστε όλοι την κρίση στην οποία βρισκόμαστε, ότι θα πρέπει να συμβάλλουμε στην προοπτική της χώρας μας. Και εμείς δίνουμε την ευκαιρία σε όλο τον πολιτικό κόσμο, μέσα από το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, να συμβάλλουν με προτάσεις, με ιδέες και με την ψήφισή του, φυσικά, αλλά αυτό είναι ίσως το τελευταίο. Οι προτάσεις, οι ιδέες και η καθημερινή πρακτική είναι η ίδια η συναίνεση. Από εκεί και πέρα, δείχνουμε σαν Ελλάδα ότι έχουμε χαράξει ένα δρόμο. Και το μεγάλο στοίχημα για όλους μας, κυρίως για την κυβέρνηση φυσικά, είναι να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιούμε τους στόχους. Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, ότι αν υλοποιούμε τους στόχους που θέτουμε, τόσο μέσα από το πρόγραμμα που ακολουθούμε, όσο και μέσα από το μεσοπρόθεσμο που θα κληθεί να ψηφίσει το Κοινοβούλιο, τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε απολύτως, τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα επιβολής από κανέναν και για τίποτα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, να το θέσω λίγο διαφορετικά: Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτή η επιθυμητή συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, δεν θα μας δώσουν την επόμενη δόση; Δηλαδή, είναι όρος και προαπαιτούμενο της στήριξής μας, η συναίνεση, για τους εταίρους μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν όροι και προαπαιτούμενα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Για μας υπάρχει, όμως, ένα θέμα: Ότι θα πρέπει επιτέλους να δώσουμε όλοι την αίσθηση πως αντιλαμβανόμαστε πού βρισκόμαστε. Και για να είμαι πιο σαφής, να το καταστήσω πιο σαφές, ειδικά αυτοί οι οποίοι ολιγώρησαν θα πρέπει πραγματικά να είναι ακόμη πιο υπεύθυνοι από κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις. Γιατί, ακριβώς, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κρίσης, το βιώνουμε λόγω της μη εφαρμογής μιας σωστής πολιτικής, όλα αυτά τα χρόνια που η κυβέρνηση ήταν στα χέρια της Ν.Δ. Αλίμονο, αν δεν αντιλαμβανόμαστε πού βρισκόμαστε και αλίμονο αν η Ν.Δ. βρεθεί στη λογική ότι «δεν συναινώ, γιατί κανείς δεν μπορεί να μου πει να συναινέσω», εάν δεν έχουμε την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, έτσι όπως το προτείνει η Ν.Δ. Θα πρέπει τη συναίνεση να μην την θέτουμε ούτε εικονικά, ούτε προσχηματικά, αλλά πρέπει να την εννοούμε. Η συναίνεση είναι απαιτούμενο για την ίδια τη χώρα. Την απαιτεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός, ο οποίος θέλει σαφώς να δει τις πολιτικές δυνάμεις να έχουν τουλάχιστον μια κοινή συνισταμένη, ανεξάρτητα από τις επιμέρους προσεγγίσεις και φυσικά να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε πού βρισκόμαστε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ικανοποιεί την κυβέρνηση η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά προς τα στελέχη του, σήμερα το πρωί, ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ως προς τους στόχους, διαφωνεί, όμως, ως προς τις επιλογές και τις προτεραιότητες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, ότι τα κόμματα έχουν τις δικές τους προσεγγίσεις. Αυτό είναι και σεβαστό και λογικό και αυτονόητο. Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε σε κανένα κόμμα να υιοθετήσει τις δικές μας πολιτικές. Γιατί εάν οι πολιτικές ήταν κοινές, δεν θα υπήρχαν και πολλά κόμματα. Θα ήταν ένα κόμμα, με μια κοινή πολιτική. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει, όμως, μια διαδικασία, η οποία είναι διαδικασία διαλόγου. Σ` αυτόν τον διάλογο, είναι αλήθεια και σε αυτήν την πρόσκληση για διάλογο δεν προσήλθε η Ν.Δ. Την απέρριψε αμέσως. Έχει, όμως, η Ν.Δ. ακόμη τις ευκαιρίες να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τις μεγάλες ευθύνες που έχει απέναντι στον ελληνικό λαό, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα ακολουθήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Πριν την ψήφιση στην Ολομέλεια, υπάρχουν οι Επιτροπές, στις οποίες θα συζητηθεί και θα επεξεργαστεί το μεσοπρόθεσμο. Έχουν πολλές ευκαιρίες και η Ν.Δ., αλλά και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, να δείξουν ότι αντιλαμβάνονται, να δείξουν τη συναίνεση στην πράξη, χωρίς να εγκαταλείπουν φυσικά τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Και κάτι ακόμα, αν μου επιτρέπετε. Είπατε επί λέξει ότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να υλοποιούμε τους στόχους και τότε δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα, συμβάλλοντας στην προοπτική για τη χώρα και βεβαίως εφαρμόζοντας τις επιλογές, ώστε η χώρα, πράγματι, να πάρει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση είστε εσείς. Και μέχρι τώρα, φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησής σας δεν έχει υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Αυτό πώς θα το αντιμετωπίσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υλοποιούμε τους στόχους. Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε, όταν δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να έχει υλοποιήσει τόσους στόχους σε ένα τόσο σύνθετο και μάλιστα πάρα πολύ σύντομο πολιτικό χρόνο.

Το ότι μειώθηκε το έλλειμμα πάνω από 5 μονάδες αυτή η κυβέρνηση το έκανε, με αυτή τη σύνθεση. Στο ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια επαναστατική τομή για να μπορέσει, επιτέλους, να ξεμπλοκαριστεί το δημόσιο, αυτή η κυβέρνηση το έκανε. Στο ότι φέρνουμε φορολογικά νομοσχέδια τα οποία αλλάζουν το φορολογικό περιβάλλον, αυτή η κυβέρνηση το έκανε. Στο ότι βλέπουμε την υγεία τελείως διαφορετικά και προσπαθούμε να απεμπλακούμε από αυτή τη σαθρότητα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια στο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το κάνει. Και μπορούμε να σας αναφέρουμε δεκάδες περιπτώσεις, όπου πραγματικά το έργο που έχουμε κάνει σε μόλις 18 μήνες, άλλες κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να το κάνουν και δεν το έκαναν φυσικά, σε ολόκληρες δεκαετίες. Άρα, ας μην μηδενίζουμε και ας μην ισοπεδώνουμε. Εμείς, είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, υπάρχουν περιθώρια επιτάχυνσης. Αλλά, αυτά που έχουν γίνει μέσα σε ένα τόσο δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, κάποιοι δεν θα μπορούσαν ούτε να το φανταστούν. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΜΠΕΚΑ: Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για το κέντρο των Αθηνών, η κυβέρνηση πότε σκοπεύει να θέσει επίσημα και επιτακτικά στην Ε.Ε. την αλλαγή της σύμβασης «Δουβλίνο 2» που είχε υπογραφεί όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου ή θα καταντήσει και αυτό σαν την περίπτωση «Αώος» που δεν τολμάει κανείς να βρει λύση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που μιλήσαμε τόσο ξεκάθαρα, για το «Δουβλίνο 2». Είμαστε οι πρώτοι που θέτουμε την αλλαγή της εφαρμογής του «Δουβλίνο 2» μέσα στις ελληνικές, τουλάχιστον, συνθήκες. Φυσικά, όταν υπογράφηκαν όλα αυτά, υπήρχε ένα τελείως διαφορετικό διεθνές περιβάλλον. Η ίδια η πράξη και η ίδια η αναγκαιότητα μας κάνει ακριβώς να ζητήσουμε αλλαγή του «Δουβλίνο 2» για να μην υφίσταται η Ελλάδα τις αρνητικές συνέπειες, τις οποίες υφίσταται λόγω της λαθραίας εισροής μεταναστών και της μη δυνατότητας να περάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εμείς δεν απορρίπτουμε συνολικά το «Δουβλίνο 2». Όταν υπογράφηκε, σαφώς και έπρεπε να γίνει. Ήταν μια ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά στην πράξη βλέπουμε ότι υπάρχουν αδυναμίες. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα υφίσταται αρνητικές συνέπειες. Και για πρώτη φορά, αυτή η ελληνική κυβέρνηση ήταν που έθεσε και μετέτρεψε το ζήτημα της μετανάστευσης -της λαθραίας εισροής μεταναστών- από ελληνικό σε ευρωπαϊκό. Το θέσαμε και πετύχαμε και με τη Frontex η οποία έχει έρθει και περιπολεί στα ελληνικά σύνορα, αλλά και με συγκεκριμένες ενέργειες θα απαιτήσουμε ακόμη περισσότερα, έτσι ώστε η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σ` αυτό το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα.

ΜΠΕΚΑ: Πώς σχολιάζετε τις πληροφορίες ότι δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου επεξεργάζεται ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, όπως είχε συμβεί και με το μνημόνιο 1; Τι συμβαίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα. Ας μην προτρέχουμε. Εμείς, ως χώρα, έχουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο χρέος που μας έμελλε: Να σώσουμε τη χώρα από την κρίση. Και γι` αυτό λέμε ότι θα πρέπει, επιτέλους, και κάποιοι άλλοι να το αντιληφθούν. Εμείς, προσπαθούμε να κάνουμε όλες εκείνες τις πράξεις, με πλήρη διαφάνεια, οι οποίες πραγματικά θα βοηθήσουν στη σωτηρία της χώρας. Αλλά, να μην προτρέχουμε. Δεν υπάρχει μνημόνιο 2 και πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει κάποιος που το επεξεργάζεται νομικά.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έκανα χθες μια πρώτη ανάγνωση στο «Σχέδιο Δράσης για την Αθήνα». Και εκτός από μπόλικη πολιτική ορθότητα, δεν είδα ουσία. Τι εννοώ: Είδα πολλές φορές τους όρους «ένταξη» και «ενσωμάτωση». Δεν είδα, όμως, τίποτα για απελάσεις, τη στιγμή που και εσείς θα συμφωνήσετε, υποθέτω, ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός λαθρομεταναστών στην Αθήνα, κάτι το οποίο κλιμάκωσε την εγκληματικότητα. Θα υπάρξουν απελάσεις; Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απελάσεις του υπεράριθμου αριθμού λαθρομεταναστών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η κυβέρνηση ήρθε να αλλάξει το μεγάλο ζήτημα της διαδικασίας για τη χορήγηση ασύλου. Υπήρχαν και λίμναζαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου από τη χώρα μας. Και όταν με ένα πιστοποιητικό οι λαθραία ερχόμενοι έλεγαν ότι έχουν καταθέσει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, ήταν ελεύθεροι, ακατάγραπτοι και με όλες τις συνέπειες. Δηλαδή, να γίνονται θύτες και θύματα πολλών καταστάσεων. Αυτό, επιτέλους, αλλάζει. Εμείς είμαστε που δημιουργούμε μια πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο ορθολογιστική διαδικασία, για την εξέταση αυτών των αιτήσεων. Και φυσικά, γίνονται και θα γίνονται όλες εκείνες οι διαδικασίες μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και όλων των συναρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να σταματήσει να υπάρχει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Τα αιτήματα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου να εξετάζονται πιο γρήγορα και να μην αποτελούν μια προσχηματική διαδικασία, έτσι ώστε αυτοί που πραγματικά δικαιούνται άσυλο, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, να μπορούν να το λαμβάνουν και να μην υπάρχει κανένα πρόσχημα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και θα υπάρχει πολύ πιο έντονη συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών που στέλνουν μετανάστες εδώ στη χώρα μας, έτσι ώστε να επιστρέφουν πίσω στην πατρίδα τους, για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, δηλαδή, να είναι τα πάντα ακατάγραπτα. Να είναι η χώρα μας μια χώρα που δέχεται όχι τυπικά - χωρίς καμία πολιτική που δεν υπήρχε μέχρι τώρα - αλλά ουσιαστικά, ανθρώπους απ` όλες τις χώρες του κόσμου. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που οργανώνουμε και συντονίζουμε μια μεταναστευτική πολιτική. Θα ήθελα, όμως, να αναφέρω ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας δεν έχει σχέση μόνο με τη μετανάστευση. Είναι πολύ πιο ευρύ, είναι πολύ πιο σύνθετο και αλίμονο αν μείνουμε εκεί. Όσον αφορά, όμως αυτό που με ρωτάτε, υπάρχει πλήρες σχέδιο. Είναι το σχέδιο κυρίως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη βοήθεια, όμως, του υπουργείου Εξωτερικών, για να υπάρχουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με βάση αυτά που είπατε, κύριε Εκπρόσωπε, μου γεννάται μια απορία. Τι νόημα τότε έχουν αυτά που εξαγγέλθηκαν χθες και αφορούν πέρα από τις διαδικασίες αστυνόμευσης που λέτε ότι θα υπάρχουν, δηλαδή, αυξημένη παρουσία της αστυνομίας κλπ, οι επιχειρήσεις ελέγχου, δηλαδή, αυτό που λέμε χοντρικά «επιχείρηση σκούπα». Τι θα γίνονται αυτοί οι άνθρωποι που εντοπίζονται χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά και δικαιολογητικά για να παραμένουν στη χώρα; Άκουσα με πολύ προσοχή αυτά που είπατε και είναι ενδιαφέροντα. Αλλά, υπάρχει και αυτό το ζήτημα έτσι όπως έχει τεθεί, τουλάχιστον, από όσα ανακοινώθηκαν χθες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η απάντηση που έδωσα προηγουμένως είναι απάντηση και προς εσάς. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες ήταν συνήθεις καταστάσεις με ακατάγραπτους ανθρώπους που περιφέρονται στη χώρα μας και να δημιουργείται όλη αυτή η κατάσταση και να υπάρχουν θύτες και θύματα από όλες τις πλευρές. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους πολίτες της χώρας μας. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε ακόμη και τους λαθραίους μετανάστες, που πολλές φορές, γίνονται θύματα ομάδων οι οποίες προέρχονται ακόμη και μέσα από μετανάστες ή κάποιων άλλων ομάδων. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ακριβώς, γι` αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια διαδικασία, έτσι ώστε να επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν χωρίς άδεια από τη χώρα μας, για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να βρούμε μια άκρη σε αυτό το πολύ σύνθετο ζήτημα. Από εκεί και πέρα, για όσους μένουν προσωρινά, θα δημιουργηθούν νέες υποδομές οι οποίες θα τους φιλοξενούν μέχρι να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μια διευκρίνιση μόνο. Λέτε, ότι θέλουμε και αυτούς να τους προστατεύσουμε από τα διάφορα κυκλώματα και να επιστρέφουν στη χώρα από την οποία ήρθαν. Δηλαδή, όποιοι εντοπίζονται μέσα απ` αυτές τις επιχειρήσεις και δεν έχουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα για να παραμείνουν να δουλέψουν στη χώρα κτλ, αυτοί σε συνεννόηση με τις πρεσβείες προφανώς και με μια ανθρωπιστική διαδικασία θα πηγαίνουν πίσω στις χώρες τους...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ...Η οποία είναι σύνθετη και δύσκολη.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Προφανώς. Αλλά, αυτοί μέσα από μια τέτοια διαδικασία η οποία αρμόζει στον πολιτισμό της χώρας, θα επιστρέφουν στις χώρες τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Όταν κάποιος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται σ` αυτή τη χώρα, τότε είναι ξεκάθαρο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να μας πείτε λίγο πιο ξεκάθαρα, επειδή είπατε ότι δεν υπάρχει θέμα επιβολής συναίνεσης, αν από την ενημέρωση που έχετε από τον υπουργό που ήταν παρών σ' αυτή τη συνεδρίαση, αν του ζητήθηκε ευθέως και ανοικτά, εγγράφως, η συναίνεση της αντιπολίτευσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας εξήγησα ότι θέμα επιβολής από τρίτους και από ξένους, δεν υπάρχει. Είναι θέμα ευθύνης των ίδιων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας να συναισθανθούν το μέγεθος του προβλήματος και επιτέλους όλοι μαζί να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, καθένας από την πλευρά του, στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Άρα λέτε ότι δεν υπήρξε τέτοιο θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό ακριβώς εννοώ.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μάλιστα. Και ένα δεύτερο: Επειδή είπατε ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής του μεσοπρόθεσμου, ωστόσο μιλήσατε για την ανάγκη να υπάρξουν συμπληρώσεις και βελτιώσεις. Μπορείτε να μας πείτε και γι' αυτό το πράγμα εάν το μεσοπρόθεσμο πηγαίνει πίσω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πόσο πίσω δηλαδή; Tι πίσω, εννοούμε;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δεν ξέρω. Υποτίθεται ότι υπήρχαν κάποια χρονοδιαγράμματα και κάποιες ημερομηνίες που θα έπρεπε να υποβληθεί αυτό. Τώρα πηγαίνουν πίσω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν εννοούμε για κάποιες μέρες, σαφώς και δεν υπάρχει καθυστέρηση. Θα πρέπει να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Το μεσοπρόθεσμο, πέρα από το ότι είναι ένα πρόγραμμα που βλέπει την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και την προοπτική της για άλλα πέντε χρόνια, θέτει και θα εμπεριέχει ζητήματα, τα οποία - επαναλαμβάνω - είναι πολύ σύνθετα και οικονομικά και νομικά και που δεν αντιμετωπίστηκαν επί πάρα πολλά χρόνια. Οι αποκρατικοποιήσεις που δεν έγιναν επί 10ετίες και οι οποίες, αντιθέτως, συσσώρευσαν ένα βάρος στο ελληνικό δημόσιο, θα κριθούν μέσα από αυτό το μεσοπρόθεσμο. Και θα υπάρξει μία διαδικασία αποκρατικοποιήσεων πολύ μεγάλη, υπερβολικά μεγάλη για τη χώρα μας. Άρα, εάν εννοείτε πως μία-δύο μέρες σημαίνει πίσω, νομίζω ότι θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Και με αφορμή την ερώτησή σας, μου δίδετε την ευκαιρία, επειδή ακούσαμε σήμερα από τη Ν.Δ. να μέμφεται την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει μέχρι τώρα ούτε μία αποκρατικοποίηση, ας μας πει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποια αποκρατικοποίηση έκανε μέσα στα έξι χρόνια που ήταν κυβέρνηση, πώς την έκανε και ποια αποτελέσματα υπήρχαν εις βάρος του ελληνικού λαού.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή ερωτηθήκατε και νωρίτερα, αλλά ωστόσο δεν απαντήσατε, μπορείτε να μας πείτε ξεκάθαρα εάν κινδυνεύει η δόση του Ιουνίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κρινόμαστε, υπάρχει μία αξιολόγηση από την τρόικα για την δουλειά που κάνουμε, προκειμένου να καταβάλει τη δόση. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο τριμερής μηχανισμός μας έχει δανείσει 110 δις ευρώ, ένα πρωτοφανές ποσό για δανεισμό και φυσικά έχουμε υπογράψει μια σύμβαση, έτσι ώστε να καταβάλλεται αυτό το ποσό με τμηματικές δόσεις, όπου όμως έχουμε υποχρέωση να προχωράμε σε ορισμένα ζητήματα. Έτσι γίνεται για όλα τα δάνεια, για όλες τις συμβάσεις, για όλες τις χώρες του κόσμου και σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και μεταξύ ιδιωτών εννοείται. Αυτό γίνεται. Επομένως, υπάρχει αξιολόγηση. Σας είπα προηγουμένως ότι αυτή η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί από την τρόικα, θα ολοκληρωθεί και θα υπάρξει απόφαση. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι. Εμείς έχουμε να δώσουμε δείγματα ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει προχωρούν. Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή να υλοποιεί αυτούς τους στόχους, προκειμένου να καταβάλλεται κάθε τμηματική δόση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είπατε προηγουμένως ότι έχετε καλέσει την αντιπολίτευση για συναίνεση, αλλά δεν είναι συναίνεση μιας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα ότι «δεν είναι μόνο μια ψηφοφορία».

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι άλλο είναι συναίνεση, τι ζητάτε από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα το πιο απλό: Ζητήσαμε να μας καταθέσει τις προτάσεις της για το μεσοπρόθεσμο και αρνήθηκε. Αλλά εμείς αντιλαμβανόμαστε και τις πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν και τις εσωτερικές διαδικασίες ενός κόμματος και λέμε ότι φυσικά ποτέ δεν είναι αργά, ακόμη υπάρχει χρόνος. Ένα πεδίο συναίνεσης είναι ακριβώς το μεσοπρόθεσμο που θα φέρουμε στη Βουλή να προσφέρει με τις προτάσεις της και η Ν.Δ., έτσι ώστε ό,τι είναι θετικό να το συμπεριλάβουμε, να το συζητήσουμε. Και φυσικά, αυτό δεν αναφέρεται μόνο στη Ν.Δ. Συναίνεση είναι υποχρέωση και όλων των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένη βάση, αφού αναλογισθούν σε ποια χρονική περίοδο βρισκόμαστε και τι έχουμε μπροστά μας, πόσα διλήμματα για να πάει μπροστά η χώρα μας ή να μείνει πίσω. Αυτό πλέον είναι θέμα των πολιτικών δυνάμεων.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και για να κλείσω, ήθελα να σας ρωτήσω: Αν δεν βρείτε αυτή τη συναίνεση που ζητάτε, είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε ως κυβέρνηση, να κάνετε ό,τι ακριβώς χρειάζεται και ό,τι μας ζητούν οι εταίροι μας ή είναι ορατό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ούτως ή άλλως - το έχει απαντήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός - κάνουμε το έργο μας και θα το κάνουμε. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με εκλογές. Δεν έχει καμία σχέση με την κομματική λογική και με μια κομματική οπτική. Μας έμελλε, ως κυβέρνηση, να σώσουμε τη χώρα, να την βγάλουμε από την κρίση, όσο πομπώδες κι αν φαίνεται αυτό, και φυσικά να κάνουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν στη χώρα μας επί 10ετίες. Αυτό κάνουμε, ούτως ή άλλως. Έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε εδώ και 18 μήνες και εννοείται πως δεν θα κάνουμε τώρα πίσω που φαίνεται ότι η χώρα μας αποκτά προοπτική και που έχουμε να κάνουμε πολλές ακόμη μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές για τη χώρα μας.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Μήπως μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι είδους συμπληρώσεις χρειάζεται το μεσοπρόθεσμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μεσοπρόθεσμο δεν έχει ακόμη κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση και ως εκ τούτου θα ανακοινωθούν τα μέτρα και οι αποφάσεις που τίθενται μέσα απ' αυτό. Βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία της επεξεργασίας, που οσονούπω θα ολοκληρωθεί και σε λίγες μέρες το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Άκουσα να λέτε ότι η χώρα θα αποκτήσει προοπτική με την πολιτική την οποία ακολουθείτε. Όμως εδώ έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο δεδομένο, όσον αφορά την «προοπτική» (βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά), η ανεργία κοντεύει να αγγίξει το 20% και πλήττει κυρίως...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από το 15% στο 20% είναι 5 μονάδες.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σας είπα «προσεγγίζει». Όπως ξέρετε, υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων τα γραφεία μπορεί να μην δουλεύουν, όμως δεν λογίζονται άνεργοι. Από εκεί και πέρα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσαν να λογίζονται ως άνεργοι.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Ακριβώς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν δουλειά. Από εκεί και πέρα, πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, γιατί όχι μόνο δεν δίνει προοπτική για την ελληνική κοινωνία, αλλά τη βυθίζει στην απόγνωση. Ευχαριστώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε πολύ καλά το θέμα της ανεργίας. Γνωρίζαμε επίσης πάρα πολύ καλά ότι η ανεργία θα φθάσει στα ύψη σ' αυτό το διάστημα. Εξ άλλου, βρισκόμαστε στο μέσο ενός τριετούς προγράμματος. Γνωρίζαμε και από άποψη χρονολογική πώς θα είναι η ανάπτυξη, η ύφεση, η ανεργία. Όταν υπάρχει ανάπτυξη, είναι επόμενο να αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας. Γνωρίζουμε και το είπαμε - και δεν το είπαμε μόνο εμείς, υπάρχει και στην εαρινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ότι πλέον ως προς την ανάπτυξη υπάρχουν σημεία ανάκαμψης, ότι το βαθύτερο σημείο της ύφεσης ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Και πλέον μιλάμε για μια προοπτική στις αρχές του 2012 να έχουμε ανάπτυξη με θετικό πρόσημο +1,1%. Όλα αυτά επηρεάζουν και την ανεργία, εννοείται προς το θετικότερο. Αλλά εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει υπολογισθεί ότι ο ΟΑΕΔ έτσι όπως είναι, έτσι όπως έχει έλλειψη χρηματοδότησης για τους γνωστούς λόγους, με τα προγράμματα που εφαρμόζει συμβάλλει στη μη αύξηση της ανεργίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες. Θέλω να πω ότι παρ' όλο που δεν υπάρχει ανάπτυξη, παρ' όλο που υπάρχει ύφεση, προσπαθούμε να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας, έτσι ώστε με την προοπτική της χώρας να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να μπορούμε να κοιτάζουμε μπροστά. Αν δούμε τα μεγέθη μεμονωμένα, τότε αδικούμε όλη την προσπάθεια που γίνεται. Και για να ολοκληρώσω το θέμα, η ανεργία μπορεί σήμερα να φουντώνει, αλλά έχει βαθιά αίτια και είναι ακριβώς απότοκο ότι περνάμε μια κρίση. Η ανεργία δεν είναι αποτέλεσμα ούτε ενός μνημονίου, ούτε μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Ακριβώς η πολιτική που ακολουθούμε και το μνημόνιο που μας έφερε 110 δις δανεικά, είναι αυτά που δημιουργούν αναχώματα στην ανεργία, δημιουργώντας ταυτόχρονα προοπτικές δραστικής μείωσής της.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ' αυτού: Θα υπάρξουν τελικά απολύσεις στο δημόσιο ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: H ερώτησή σας δεν είναι επ' αυτού. Η ανεργία δεν έχει σχέση με τις απολύσεις στο δημόσιο. Απάντησα σε σχετική ερώτηση χθες.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα αυξήσει την ανεργία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι να αυξήσουμε;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα αυξήσει την ανεργία άμα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο. Δεν θα προστεθούν αυτοί στους ανέργους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που λέτε είναι απλουστευτικό. Εμείς δεν μιλήσαμε για απολύσεις στο δημόσιο. Χθες, εξήγησα - όπως και ο κ. Ραγκούσης έχει εξηγήσει - μία διαδικασία το πώς βλέπουμε το δημόσιο. Φυσικά το δημόσιο δεν μπορούμε πλέον να το βλέπουμε σαν ένα χώρο προσφυγής και καταφυγής κάποιων για να έχουν εργασία. Είναι πολύ σημαντικό, οι Έλληνες πολίτες, κυρίως οι νέοι μας να βρίσκουν εργασία, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε το ελληνικό δημόσιο ως καταφύγιο, ακριβώς επειδή ήταν τόσο διογκωμένο, τόσο ανορθολογιστικά δομημένο και ως ένα μέρος αυτή είναι η αιτία που περνάμε αυτή την κρίση που έχουμε. Η κυβέρνηση, με πολλή υπευθυνότητα και σοβαρότητα, βλέπει όλα αυτά τα ζητήματα και αυτό είναι σαφές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της συναίνεσης: Μια κυβέρνηση που έχει 156 βουλευτές, τι χρειάζεται τη συναίνεση και δεν κυβερνά και δεν πραγματοποιεί αυτά που έχει υπογράψει; Μήπως, για να διαχύσετε τις ευθύνες σας και στην αξιωματική αντιπολίτευση και να διοχετεύσετε και προς τα εκεί την οργή που έχει αρχίσει να νιώθει ο κόσμος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι εμείς αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας με πολύ καλές προοπτικές και συνθήκες πριν τις εκλογές και διαπιστώσαμε ότι αναλάβαμε μία χώρα η οποία βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Δεν κάναμε πίσω όταν κάποιοι μας έδιναν άλλες λύσεις. Δεν δειλιάσαμε στο να πάρουμε γενναίες και τολμηρές αποφάσεις, αποφάσεις που μας έφεραν αντιμέτωπους με τον απλό πολίτη, επώδυνες για τον κόσμο αλλά άκρως αναγκαίες για τη χώρα. Και φυσικά ούτε και τώρα θα δειλιάσουμε να το κάνουμε. Αλλά, επαναλαμβάνω, ότι η συναίνεση είναι μια διαδικασία πολύ ευρύτερη από μία ψηφοφορία στη Βουλή, πολύ ευρύτερη από το να έχουμε μία κυβέρνηση η οποία τα βγάζει πέρα μόνη της - που ούτως ή άλλως αυτό κάνει - και να αφήνουμε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να μην αντιλαμβάνονται πού βρισκόμαστε. Θα πρέπει επιτέλους - και το χρωστάμε όχι μόνο στους εταίρους μας, αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες - όλοι ανεξαιρέτως να δουν ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο: Ο Πρωθυπουργός, πότε θα εκφωνήσει το  mea culpa για το ότι συνυπέγραψε το «Δουβλίνο 2» και γέμισε την Ελλάδα με λαθρομετανάστες, έκανε την Ελλάδα χωματερή ανθρώπων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ελλάδα δεν έγινε χωματερή ανθρώπων από το «Δουβλίνο 2», έγινε από συγκεκριμένες διαδικασίες, από κυβερνήσεις οι οποίες άφησαν την Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Η μεγάλη όξυνση αυτού του «ξέφραγου» έγινε τα έξι τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση αυτή είναι που μέσα σ' όλα τα άλλα αναλαμβάνει να αποσαφηνίσει και το πώς μπορεί κανείς να έρχεται στη χώρα μας και για το πώς μπορεί να παραμένει και όχι να έχουμε αυτές τις εικόνες που πραγματικά δεν τιμούν κανέναν, ακόμη και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, πόσο μάλλον σε επίπεδο πολιτικό και κοινωνικό.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση τα όσα μας είπατε σήμερα, η τρόικα θα συνεχίσει την αξιολόγησή της προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την επόμενη δόση. Όμως απαιτείται βελτίωση, συμπλήρωση και μία ταχύτητα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επομένως θέλω να σας ρωτήσω: Πρώτον, πότε θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο; Δεύτερον, τι είδους περαιτέρω επεξεργασία πρέπει να γίνει στο μεσοπρόθεσμο, από την στιγμή που επρόκειτο μέσα στην εβδομάδα να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, άρα δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας από το πρόγραμμα που τους παρουσίασε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και τρίτον, να ρωτήσω όταν λένε ότι χρειάζονται μία ταχύτητα, εννοούν σε ότι αφορά στις επιδόσεις των υπουργών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς σαλαμοποιήσατε το όλο ζήτημα και προσπαθείτε να βγάλετε και ειδήσεις για τους υπουργούς. Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ούτως ή άλλως το μεσοπρόθεσμο και σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί. Αυτό είναι σαφές. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να καταδείξουμε - να αποδείξουμε και στην τρόικα, η οποία ελέγχει τις επιδόσεις μας προκειμένου να καταβληθεί η 5η δόση του δανείου των 110 δις ευρώ - ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας, ότι τους υλοποιούμε. Δήλωσα προηγουμένως ότι είμαι αισιόδοξος για την καταβολή της 5ης δόσης. Λέω ότι είμαι αισιόδοξος γιατί τίποτα δεν είναι αυτοματοποιημένο. Χρειάζεται να γίνει πάρα πολύ δουλειά, που γίνεται ούτως ή άλλως. Φυσικά το μεσοπρόθεσμο, ως ένα τεράστιο πρόγραμμα της χώρας μας, επαναλαμβάνω ότι δεν είναι θέμα δύο και τριών ημερών. Δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησής του. Η επεξεργασία εννοείται ότι θα γίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν το καλύτερο, το σοβαρότερο και το υπευθυνότερο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη, για την ίδια την επιβίωση της οικονομίας μας.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Και για την μια ταχύτητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλα αυτά, πηγαίνουν μαζί. Και δεν έχει σχέση με τις επιδόσεις των υπουργών. Πρώτα απ΄ όλα, οι αποδόσεις που έχουν τα προγράμματα που εφαρμόζουμε, δεν εξαρτώνται ούτε μόνον από τους υπουργούς, ούτε συνολικά από την κυβέρνηση, ούτε μόνο από τα εσωτερικά μας. Υπάρχει ένα πάρα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και παρ΄όλα αυτά εμείς καταφέρνουμε να υλοποιούμε τους στόχους μας. Αυτό είναι το στοίχημα που βάζουμε, με πολύ σκληρή δουλειά και με βούληση η οποία είναι ξεκάθαρη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια του briefing, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βγαίνοντας ο κ. Σαμαράς, χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «γυμναστική στην ματαιότητα» στα οποία το κόμμα του, όπως λέει, δεν συναινεί, ενώ προέβλεψε ότι το έλλειμμα και για το 2011 και για το 2012 θα κυμανθεί περί το 10% με την πολιτική σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν κυμάνθηκε περί το 10%. Οι προβλέψεις του κ. Σαμαρά δεν είναι βάσιμες γιατί τον Μάιο του 2009 , όχι προέβλεπε αλλά μας διαβεβαίωνε ως υπουργός Πολιτισμού ότι το έλλειμμα ήταν 4-4,5% , όταν αποδείχθηκε ότι ήταν πάνω από 15%. Άρα οι προβλέψεις του κ. Σαμαρά είναι πολύ αμφίβολες. Ο κ. Σαμαράς έχει τρόπο να συμβάλει στην σωτηρία της χώρας μας. Έχει τρόπο να ανατάξει, τουλάχιστον, ό,τι έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ως αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας. Και γι' αυτό ακριβώς εμείς λέμε συνεχώς ότι: Επιτέλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Επαναλαμβάνω όμως, ότι πέρα από τις κομματικές προσεγγίσεις που κάνει κάθε πολιτική δύναμη, υπάρχει χώρος, υπάρχει πεδίο έτσι ώστε και οι προσεγγίσεις τους να παραμείνουν αλλά να υπάρχει και τόπος συμβολής στην πολύ μεγάλη αυτή προσπάθεια που κάνουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή σας άκουσα και προηγουμένως να λέτε ότι δεν είναι θέμα μιας ψηφοφορίας η συναίνεση, αν και υπάρχουν μπροστά οι ψηφοφορίες στη Βουλή, η συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, πείτε μου: Θα θεωρούσατε δείγμα συναίνεσης την εγκατάλειψη της αντιμνημονιακής ρητορείας, που υπάρχει από την αξιωματική αντιπολίτευση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι αυτό θα ήταν το επιθυμητό. Αλλά δεν βλέπω να γίνεται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1738152124-1305668002=:19928--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 May 2011 - 21:32:55 UTC