Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Simitis address at Yalta summit, 98-06-05

HR-Net News Distribution Manager <dist@hri.org>

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Γιάλτα, 5 Ιουνίου 1998

ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΟΡΥΦΗΣ ΟΣΕΠ

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΕΠ, είπε τα εξής:

(ανεπίσημη μετάφραση από την αγγλική γλώσσα)

Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτρέψατέ μου, πρώτα απ` όλα, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Ουκρανία, τη φιλοξενούσα χώρα της Συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών-μελών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Η υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΣΕΠ, δυνάμει του οποίου ο Οργανισμός (στον οποίο έντεκα (11) χώρες συμμετέχουν: Αλβανία - Αζερμπαϊτζάν - Αρμενία - Βουλγαρία - Γεωργία - Ελλάδα - Μολδαβία - Ουκρανία - Ρουμανία - Ρωσική Ομοσπονδία και Τουρκία) μετασχηματίζεται από χώρο οικονομικής συνεργασίας σε μια πλήρη οργάνωση περιφερειακής συνεργασίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περιοχή μας. Ενα σημαντικό βήμα που αποδεικνύει τη θέληση και την ικανότητα των χωρών μας να ασκούν πολιτικές και στρατηγικές, που συμβάλλουν τη σταθερότητα, τη συνεργασία, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, την ειρήνη και την ασφάλεια. Ενα σημαντικό βήμα, που καταδεικνύει την ετοιμότητά μας να υπερβούμε το πολυτάραχο παρελθόν, τις παλαιές και παρωχημένες εχθρότητες και αντιπαλότητες και να εργασθούμε για ένα καλύτερο μέλλον γι` αυτή την περιοχή. Αυτός είναι και ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος, προκειμένου να σφυρηλατήσουμε και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο περισσότερο ευημερούντα και περισσότερο σταθερό.

Σε μία όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένη οικονομία και σε μια όλο και περισσότερο, πολιτικά και οικονομικά, ενοποιημένη Ευρώπη, η περιοχή μας θα πρέπει να αναζητήσει τους κατάλληλους τρόπους, μέσω της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και της αξιοποίησης πρακτικών συνεργασίας και συμπεριφοράς, προκειμένου να επιλύσει προβλήματα, να διευθετήσει διαφορές, να υπερβεί εχθρότητες. Και να συμμερισθεί την εκτίμηση ότι αυτή η ευρεία περιοχή πρέπει να καταστεί περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας. Το μέλλον της περιοχής μας βρίσκεται στα χέρια μας. Εάν πολιτευθούμε κατά τρόπο λογικό και πρακτικό, σεβασθούμε την ακεραιότητα των χωρικών, πολιτιστικών και εθνικών ταυτοτήτων και δηλώσουμε την ετοιμότητά μας προς εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, είμαι βέβαιος πως θα πετύχουμε τους στόχους μας προς το αμοιβαίο όφελος όλων των χωρών μας.

Η Ελλάδα είναι αταλάντευτα προσηλωμένη σ` αυτές τις αρχές και αυτούς τους στόχους. Ως η μόνη χώρα της περιοχής που ανήκει ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλει ενεργά στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών του ΟΣΕΠ και εκείνων της Ενωσης. Επιπροσθέτως αναζητούμε την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τρόπο αποτελεσματικό, μέσω των χρηματοδοτικών και θεσμικών οργάνων της, στις εν εξελίξει δραστηριότητες συνεργασίας του ΟΣΕΠ. Προς αυτό το σκοπό, προγραμματίζουμε την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιστεύω ότι το νέο νομικό πλαίσιο του ΟΣΕΠ (το οποίο από κοινού αποφασίσαμε σήμερα) θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεργασθούμε, κατά τρόπο ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο, με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς και περιφερειακές οργανώσεις και να ανταποκριθούμε στο ενδιαφέρον τρίτων χωρών να αποκτήσουν καθεστώς παρατηρητή στους κόλπους του ΟΣΕΠ. Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ευνοϊκώς διακείμενη προς αυτές και δηλώνει έτοιμη, κατόπιν της υπογραφής του Καταστατικού Χάρτη του ΟΣΕΠ, να εξετάσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο "επιβίβασής" τους στο "σκάφος" της συνεργασίας μας.

Εξάλλου, η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας με έδρα τη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα. Η συγκεκριμένη Τράπεζα θα μπορούσε να καταστεί, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, ο κύριος οικονομικός πυλώνας του ΟΣΕΠ με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες υποστήριξής της σ' αυτό το αρχικό στάδιο των δραστηριοτήτων της.

Επιπλέον, εντός βραχέος χρονικού διαστήματος, το Διεθνές Κέντρο Μελετών της Μαύρης Θάλασσας θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις περιφερειακές δραστηριότητές του.

Κυρίες και κύριοι,

Η φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου, η παγκοσμιοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τις επαναστατικές αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες και την εξάπλωση της πληροφόρησης, είναι μεταξύ των κυρίων θεμάτων, τα οποία πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε. Ο ΟΣΕΠ καλείται να λάβει υπ' όψη αυτά τα θέματα και λόγω οικονομικής φύσεως και λόγω γεωγραφικής θέσεως και λόγω μεγάλων δυνατοτήτων.

Ικανότητα, ευελιξία και πολιτική βούληση, από μέρους όλων των χωρών του ΟΣΕΠ και ειδικότερα από μέρους των χωρών που βρίσκονται σε μεταβατική φάση, απαιτούνται σε συνδυασμό με την ετοιμότητά τους για την εφαρμογή διεθνώς παραδεκτών κανόνων και πρακτικών στον οικονομικό τομέα. Υπ' αυτήν την έννοια, η εισδοχή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα ήταν ένα καλό παράδειγμα. Εάν όλοι κάνουμε αυτό το βήμα, άλλα μεγαλύτερα βήματά μας θα ακολουθήσουν συνεργαζόμενοι με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κύριε Πρόεδρε,

Η συνάντησή μας, εδώ στη Γιάλτα, μου δημιουργεί την πεποίθηση ότι με το τέλος της σημερινής ημέρας θα έχουμε κάνει ένα επιτυχές, ιστορικό βήμα, το οποίο, όμως, προϋποθέτει την προσαρμογή μας στα αιτήματα των καιρών, τη βελτίωση των μεθόδων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των μέσων, προκειμένου να αξιοποιήσουμε, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το νέο θεσμικό πλαίσιο που εγκαθιδρύθηκε από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΣΕΠ.

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.


Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Friday, 5 June 1998 - 21:41:38 UTC