Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Statements by the Greek President, 98-06-28

Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
& ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΛΥΨΕΩΝ

Αθήνα, 28 Ιουνίου 1998

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη Λάρνακα προς την Αθήνα είχε σύντομη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

Ξεκινώντας τις εντυπώσεις του από την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο είπε:

"Ηταν πολύ μεγάλη η ευχαρίστηση την οποία αισθάνθηκα, ο τρόπος με τον οποίο μας υποδέχθηκε ο κόσμος, τα πατριωτικά αισθήματα και η αγάπη για την Ελλάδα ήταν πραγματικά συγκινητικά. Παντού υπήρχαν ελληνικές σημαίες, παιδιά να τις κρατάνε, ήταν όλα πολύ συγκινητικά".

Α. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων): Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο κ. Πρόεδρε, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής σας στην Κύπρο;

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η πατριωτική έξαρση του κόσμου. Επειτα από τόσο καιρό, πίστευα ότι υπήρχε ένα καταλάγιασμα στην ψυχή των Κυπρίων. Κάθε άλλο. Υπάρχει ένα "φούντωμα" πατριωτικό, το οποίο βεβαίως, συνδέεται και με κάποια μορφή ανησυχίας και γι` αυτό θέλουν την Ελλάδα και γι` αυτό ένα από τα συνηθέστερα συνθήματα που άκουσα -και το ακούσατε κι εσείς- ήταν ότι "η Ελλάδα σκέπασε κι εμάς".

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΣΚΑτ): Κύριε Πρόεδρε, τί αισθανθήκατε όταν πήγατε στη γραμμή αντιπαράταξης και είδατε...

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα ξαναπάει. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Δεν αλλάζουν τα αισθήματα. Είναι ένα αίσθημα θλίψης για το χωρισμό μιας πόλης και ενός ολόκληρου κράτους, ενός ολόκληρου λαού στη μέση.

ΔΗΜΤΣΑΣ (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, ελπίζετε ότι το Κυπριακό μπαίνει σε μία φάση που υπάρχει πλέον ελπίδα.. ;.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ελπίσαμε πολλές φορές αυτό, γιατί πολλές τέτοιες φάσεις ξεκίνησαν και μέχρι τώρα καμία δεν έχει τελειώσει. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία καινούργια φάση. Οσο η Τουρκία δεν αλλάζει πολιτική και παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της που ταυτίζονται με άρνηση επίλυσης του Κυπριακού και δεν ασκείται πίεση εκ μέρους των Διεθνών Οργανισμών και των μεγάλων δυνάμεων, τί να περιμένει κανείς;

ΣΤ. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ (ΒΗΜΑ): Κύριε Πρόεδρε, είχατε συνομιλίες με τον κ. Κληρίδη και άλλους πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου. Τί ζητούν πέραν της ελληνικής... ;

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από εμάς, τίποτα δε ζητούν.

ΣΤ. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Εχουν ιδέες καινούργιες;

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ευσταθιάδη, οι καινούργιες ιδέες έχουν εξαντληθεί. Και από ελληνικής πλευράς αν πρόκειται να τις ταυτίσουμε με υποχωρήσεις, αυτό το αποκλείουμε. Καινούργιες ιδέες δεν μπορεί να υπάρξουν, παρά επανάληψη των προτάσεων για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία στηρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Κορυφής.

Κ. ΑΔΑΜ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε σε ποιοτική βελτίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Τι ακριβώς εννοούσατε;

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε υπάρχει περιθώριο ποιοτικής βελτίωσης σε όλα τα πράγματα. Αρα και στα αμυντικά δόγματα, τα οποία εξαρτώνται από τη συνέχιση της επιθετικότητας ή μη της Τουρκίας. Αν η Τουρκία δεχθεί μία μορφή αρχής της αποστρατικοποίησης, αποδοχής των προτάσεων του κ. Κληρίδη, αρχής συνεννόησης και συζήτησης γι` αυτά τα θέματα, βεβαίως δεν χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση.

ΑΧ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα βοήθησε ουσιαστικά την άμυνα της Κύπρου;

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφισβήτητα. Είδατε πολύ καλά πώς έχει αναβαθμίσει το ηθικό του λαού και πώς είναι μια ανάγκη όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα. Γιατί το ενιαίο του χώρου σημαίνει ενιαία συμφέροντα και ενιαίες δυνατότητες απόκρουσης των πιέσεων.


Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 June 1998 - 8:45:02 UTC