Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Flash 9.61 Interactive: News in Greek, 99-02-18

Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article

From: Flash 9.61 Interactive <http://www.flash.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασχηματισμός και «δεν φέρει ευθύνη ο πρωθυπουργός»
  • [02] «Καρφώνουν» Πάγκαλο οι άλλοι δύο υπουργοί
  • [03] Πάγκαλος: "Μόνο στην Κένυα μπορούσε να σωθεί"
  • [04] Καταθέσεις-σοκ για το ρόλο της Ελλάδας...
  • [05] Tρεις πρεσβείες υπό κατάληψη
  • [06] Νέα στοιχεία στο θλιβερό παζλ...
  • [07] Τρεις Κούρδοι παραμένουν στην πρεσβευτική κατοικία
  • [08] Με δεμένα μάτια και χειροπέδες...
  • [09] Σημίτης: Κρυστάλλινα διαυγής η θέση και η στάση μας στο κουρδικό

  • [01] Ανασχηματισμός και «δεν φέρει ευθύνη ο πρωθυπουργός»

    18/2/1999 5:13:29 μμ

    Ο πρωθυπουργός απαντά στην κρίση με ανασχηματισμό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός δεν φέρει ευθύνη για τους χειρισμούς...

    Με ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εκτονώσει το εκρηκτικό κλίμα που δημιούργησε η υπόθεση Οτσαλάν. Το πρωί ο πρωθυπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, αποδίδοντας τις κύριες πολιτικές ευθύνες για την τροπή της υπόθεσης. Oι παραιτήσεις υποβλήθηκαν αμέσως.

    Παράλληλα είπε πως εγκαλούνται και όσοι εμπλέκονται στην άφιξη Οτσαλάν στην Ελλάδα, αναφερόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πρωταγωνίστησαν στην είσοδο του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας.

    Άλλωστε προς ανάλογη κατεύθυνση κινείται και η εισαγγελία που άσκησε ποινική δίωξη για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών προς τους εμπλεκόμενους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μια ιδιαιτέρως φορτισμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο πρες ρουμ, ανακοίνωσε τις αλλαγές, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για την υπόθεση - δεν είχε καμία ανάμειξη και δεν χειρίστηκε τα γεγονότα».

    Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επαφή με στενούς συνεργάτες του προκειμένου να καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν τα ονόματα των Κ. Παπούλια και Ευ. Βενιζέλου για το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται το όνομα της κ. Β. Παπανδρέου.

    «Οποτε ο Ετσεβίτ γίνεται πρωθυπουργός τότε συμβαίνει κάτι καλό στην Ελλάδα. Η απομάκρυνση των υπουργών που ενθάρρυναν τους τρομοκράτες είναι θετικό γεγονός για την Ελλάδα» σχολίασε με ειρωνεία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ

    [02] «Καρφώνουν» Πάγκαλο οι άλλοι δύο υπουργοί

    18/2/1999 5:02:28 μμ

    Οι κ. Παπαδόπουλος και Πετσάλνικος επιμένουν πως δεν είχαν γνώση των τελικών χειρισμών του υπουργείου Εξωτερικών. Παπαδόπουλος: «Διαφωνούσα με τους βασικούς χειρισμούς»

    Στο Θ. Πάγκαλο αποδίδουν εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες για την υπόθεση Οτσαλάν οι άλλοι δύο υπουργοί που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση. Ο κ. Α. Παπαδόπουλος υποστηρίζει πως οι τελικοί χειρισμοί δεν συμφωνούσαν με τις προτάσεις του, ενώ και ο ίδιος δεν είχε γνώση των εξελίξεων. Ο κ. Φ. Πετσάλνικος υποστηρίζει πως ο ίδιος και οι υπηρεσίες που εποπτεύει είχαν μικρή ανάμειξη στους χειρισμούς.

    Ο κ. Θ. Πάγκαλος αποδίδει ευθύνες σε όσους έφεραν τον Οτσαλάν στη χώρα και «εγκλημάτησαν κατά της Ελλάδας.» Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε πως υπέβαλε την παραίτηση του μόλις ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε πως θεωρεί απαραίτητο να μη συμμετέχει στην κυβέρνηση, μαζί με τους κ. Παπαδόπουλο και Πετσάλνικο.

    Παραδέχθηκε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν ενημερωμένος «διότι έλειπε από το χώρο, θα ήταν καλύτερο να ομιλεί για θέματα που γνωρίζει.»

    Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών που υποστήριξε πως από την Κυριακή και μετά δεν είχε καμία ενημέρωση και ανάμειξη στα όσα έγιναν.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι προτάσεις του είχαν να κάνουν με τη σύλληψη του Οτσαλάν και τη διεθνοποίηση του θέματος με την παράλληλη αποπομπή όσων ευθύνονται για την άφιξη του στην Ελλάδα. Υποστήριξε πως το κλιμάκιο της ΕΥΠ είχε εντοπίσει την άφιξη Οτσαλάν, αλλά ολιγώρησε με αποτέλεσμα ο Κούρδος να βρει χρόνο και να αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τον διοικητή της ΕΥΠ και οργανώθηκε η αποστολή του στην Κένυα «με διαδικασίες που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.» Επίσης πρόσθεσε πως είχε προτείνει την επίσημη διαπραγμάτευση με την Κένυα για την εξεύρεση μίας διεθνούς αποδεκτής λύσης.

    Τέλος, σημείωσε πως είχε μόνο την ευθύνη για τη διοικητική και όχι για την επιχειρησιακή μέριμνα της ΕΥΠ.

    Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από τον Φ. Πετσάλνικο: ο χειρισμός έγινε από την ΕΥΠ και το υπουργείο Εξωτερικών. Την Κυριακή ο Α. Παπαδόπουλος πρότεινε την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών. Από το βράδυ της Κυριακής τον έλεγχο ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών

    [03] Πάγκαλος: "Μόνο στην Κένυα μπορούσε να σωθεί"

    18/2/1999 3:24:21 μμ

    Ο κ. Πάγκαλος επαναλαμβάνει πως αν ο Οτσαλάν άκουγε τις συμβουλές της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν πιθανότατα ασφαλής. Ενταση στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής

    Ο κ. Πάγκαλος δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επειδή είχε συνάντηση με το Σλοβάκο ομόλογό του. Η απουσία του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από όλες τις πτέρυγες, η συζήτηση αναβλήθηκε για δεύτερη φορά και καταβάλλονται προσπάθειες να διεξαχθεί το απόγευμα.

    Μάλιστα ο κ. Στ. Παπαθεμελής έφτασε να κάνει λόγο για τη...βίαιη προσαγωγή του υπουργού στην επιτροπή.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέσχε, πάντως, πλήρη στήριξη στον Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του σήμερα στα Νέα αναφέρει πως θα παραιτηθεί μόνο άν του το ζητήσει ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Πάγκαλος επαναλαμβάνει πως αν ο Οτσαλάν άκουγε τις συμβουλές της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν πιθανότατα ασφαλής. Για πρώτη φορά μάλιστα δίνει και απάντηση στο ερώτημα γιατί φυγαδεύτηκε στην Κένυα και όχι αλλού: επειδή μόνο εκεί μπορούσαν να περάσουν τα έγγραφα συνοδών του που ήταν κακότεχνα πλαστογραφημένα.

    Την παραίτηση Πάγκαλου ως πράξη ανάληψης πολιτικής ευθύνης ζήτησε ο Γιώργος Σουφλιάς, που ευχήθηκε να μην είχε η κυβέρνηση συμμετοχή σε ανέντιμη πράξη.

    [04] Καταθέσεις-σοκ για το ρόλο της Ελλάδας...

    18/2/1999 11:40:08 πμ

    Οι μαρτυρίες ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών στα γεγονότα της Κένυας προσθέτουν νέες ψηφίδες στο παζλ, αλλά προκαλούν και μεγαλύτερο προβληματισμό για το ρόλο των ελληνικών υπηρεσιών.

    Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση φέρεται πως είναι ο ταγματάρχης της ΕΥΠ Σάββας Καλεντερίδης. Ηταν ο άνθρωπος που συνόδευε τον Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι. Τα ίχνη του έχουν χαθεί, αλλά ο ίδιος προτίμησε να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για τα γεγονότα του Ναϊρόμπι.

    Αποκάλυψε την ταυτότητα του και ζήτησε να καταθέσει σε εισαγγελική αρχή και εξεταστική επιτροπή.

    Σύμφωνα με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αδελφό του, αλλά και με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, υποστηρίζει πως δέχθηκε πιέσεις από την Αθήνα προκειμένου να απομακρύνει τον Οτσαλάν από την πρεσβεία. Επίσης επικαλείται δημοσίευμα της "Χουριέτ" που λέει πως η Ελλάδα συνεργάστηκε για τη σύλληψη Οτσαλάν. Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι Τούρκοι δεν έλαβαν μέρος στην επιχείρηση σύλληψης, αλλά περίμεναν τον Οτσαλάν μέσα στο αεροπλάνο. "Ηταν σε γνώση της Ελλάδας ότι έγινε..."

    Επίσης με δηλώσεις της η γραμματέας του Οτσαλάν σημειώνει πως η Κένυα ήταν ελληνική επιλογή και καταγγέλλει πως τέσσερις άνδρες επιχείρησαν να βγάλουν τον Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία, αλλά αυτή απείλησε πως θα αυτοκτονούσε. Κάνει και λόγο για τις πιέσεις που δέχθηκε ο πρέσβης Κωστούλας για την απομάκρυνση του Κούρδου ηγέτη από την πρεσβεία...

    [05] Tρεις πρεσβείες υπό κατάληψη

    18/2/1999 11:16:19 πμ

    Οι Κούρδοι παραμένουν σε Λονδίνο, Ζυρίχη και Βέρνη. Κλείνουν οι διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ στην Ευρώπη μετά το μακελειό στο Βερολίνο

    Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο παραμένει υπό κατάληψη. Μάλιστα χθες το βράδυ η κατάσταση κάποια στιγμή εκτραχύνθηκε, υπό το βάρος και των πληροφοριών για οσα συνέβησαν στη Γερμανία, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την αγγλική αστυνομία για ειρηνική λήξη.

    Καταλήψεις επίσης συνεχίζονται σε Ζυρίχη και Βέρνη.

    Τρεις Κούρδοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν από πυρά φρουρών του προξενείου του Ισραήλ στο Βερολίνο. Τα θύματα πυροβολήθηκαν όταν προσπάθησαν να εισβάλουν στο προξενείο.

    Όπως δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανάχιου, οι φρουροί των πρεσβειών της χώρας του έχουν συγκεκριμένες εντολές να ανοίγουν πυρ σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει τις πρεσβείες και τα προξενεία του στην Ευρώπη.

    [06] Νέα στοιχεία στο θλιβερό παζλ...

    18/2/1999 10:37:48 πμ

    Ενας σωρός από ψηφίδες και αποκαλύψεις συνθέτουν το σκηνικό της υπόθεσης Οτσαλάν. Και αναμένεται να ακολουθήσουν νέα στοιχεία

    Νέα στοιχεία, πληροφορίες κάθε είδους που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν, εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζυμώσεις και κινήσεις, ένας καταιγισμός τοποθετήσεων και δηλώσεων - όλα αυτά είναι ένας σωρός από ψηφίδες που συνθέτουν το μεγάλο μωσαϊκό της υπόθεσης Οτσαλάν - το μόνο που πραγματικά γνωρίζουμε είναι η τελική εικόνα που θα έχει αυτό το ψηφιδωτό και που είναι ο Κούρδος ηγέτης δέσμιος στο έλεος της Τουρκίας.

    Ετσι:

    Στο Ναϊρόμπι, στην πρεσβεία μας, παραμένουν τρεις από τους συντρόφους του Οτσαλάν και σε λίγο θα ακούσετε μια δραματική συνομιλία που είχε μια σωματοφύλακας του Κούρδου ηγέτη αργά τη νύχτα με το Flash.

    Στον υπόλοιπο κόσμο κυριαρχεί ο φόβος για χτυπήματα από Κούρδους του ΡΚΚ - ήδη το πρώτο αίμα χύθηκε στο Βερολίνο, από τα πυρά των φρουρών του ισραηλινού προξενείου μολονότι η κυβέρνηση της χώρα διαψεύδει σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε ανάμειξη

    Στην Αγκυρα αρχίζουν τώρα να εκτοξεύονται οι πρώτες απειλές κατά της Ελλάδας - μιλούν για «βαρύ συμβάν που προκαλεί περίσκεψη» και συζητούν «μέτρα»...

    Και στην Αθήνα οι εξελίξεις είναι πραγματικά καταιγιστικές σε όλα τα επίπεδα.

    Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κάλυψε πλήρως τον Θεόδωρο Πάγκαλο που δέχθηκε ομαδικά πυρά από αντιπολίτευση αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για παραίτηση. Ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του σήμερα στα Νέα επιμένει σε δύο σημεία: ότι θα παραιτηθεί μόνον όταν του το ζητήσει ο Κώστας Σημίτης και ότι εάν ο Οτσαλάν άκουγε τις συμβουλές της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν τώρα ασφαλής. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών δίνει για πρώτη φορά μια απάντηση και στο κρίσιμο ερώτημα «γιατί στην Κένυα» - λεει πως τα διαβατήρια, πλαστά, που είχαν ο Οτσαλάν και οι σύντροφοί του ήταν κακότεχνα και μόνον εκεί θα μπορούσαν να περάσουν από τον έλεγχο.

    Σήμερα συνεδριάζουν από κοινού κυβερνητική επιτροπή και πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Πρωθυπουργό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ίσως υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί όχι όμως και ηθελημένη παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Και η αντιπολίτευση πολλαπλασιάζει τα πυρά της με τον Κώστα Καραμανλή να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους, να ζητεί συζήτηση στη Βουλή και να μελετά αίτημα εξεταστικής επιτροπής, και με στελέχη του κόμματος να επικαλούνται μάλιστα και την πρόθεση του ταγματάρχη της ΕΥΠ που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης Ναϊρόμπι να προβεί σε αποκαλύψεις σε ανώτατες αρχές.

    [07] Τρεις Κούρδοι παραμένουν στην πρεσβευτική κατοικία

    17/2/1999 3:04:44 μμ

    Ανάμεσα τους και μία γυναίκα με ελληνικό διαβατήριο. "Δεν κινδυνεύουν" υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών...

    Τρεις Κούρδοι, συνοδοί του Οτσαλάν βρίσκονται μέσα στο χώρο της ελληνικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι και απειλούνται από τις αρχές της Κένυας με απέλαση στην Τουρκία. Ανάμεσα τους και μία γυναίκα που έχει ελληνικό διαβατήριο.

    Το νέο θρίλερ στο Ναϊρόμπι αποκαλύφθηκε μετά από παρέμβαση του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος μετέφερε τις σχετικές πληροφορίες στην πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνεται ότι οι κούρδοι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο όσο βρίσκονται σε ελληνικό διπλωματικό έδαφος και τονίζουν ότι δεν τους ασκείται καμία πίεση για να εγκαταλείψουν την κατοικία του πρεσβη.

    Για την κάτοχο του ελληνικού διαβατήριου δεν τίθεται θέμα ασφαλείας, ενώ όσον αφορά τους άλλους γίνονται επαφές με τις πρεσβείες των χωρών που τους έχουν χορηγήσει διαβατήρια προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κένυα, "όπως έγινε και με τους άλλους που συνόδευαν τον Οτσαλάν" τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

    Μιλώντας στον FLASH η Ντιλάν, η γραμματέας του Οτσαλάν, είπε: «Είμαστε τρεις, ένας έφυγε με τον πρεσβευτή της Σουηδίας. Τώρα είμαστε ασφαλείς, αλλά αν βγούμε κινδυνεύει η ζωή μας. Εγώ θέλω να πάω στο Βέλγιο, έχω βελγική υπηκοότητα, ένας άλλος θέλει να πάει στην Ελλάδα. Ειδοποίησα την κυβέρνηση του Βελγίου, η οποία και θα μεσολαβήσει για να φύγω, η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους άλλους. Στην πρεσβευτική κατοικία μπήκαμε όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν χρειάστηκε βία»

    [08] Με δεμένα μάτια και χειροπέδες...

    17/2/1999 2:45:18 μμ

    Οι Τούρκοι έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη μεταφορά Οτσαλάν στην Κωνσταντινούπολη. "Ειναι στη θάλασσα του Μαρμαρά" λέει ο Ετσεβίτ που αποφεύγει να απαντήσει σε ερώτηση για τη θανατική ποινή...

    Με δεμένα τα μάτια και χειροπέδες ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφερθεί σε ένα νησί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με σκηνές από τη μεταφορά του Κούρδου ηγέτη με το ιδιωτικό Φάλκον.

    Ο Οτσαλάν εμφανίζεται να συνομιλεί με τους φρουρούς του και δεν φαίνεται καταπονημένος. «Ηταν μία πολιτισμένη επιχείρηση» σχολίασε ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ, που είπε πως ήταν έργο τεσσάρων-πέντε ανδρών. Στη συνέχεια του βίντεο ο Οτσαλάν εμφανίζεται με δεμένα τα μάτια και χειροπέδες να κατευθύνεται προς την έξοδο του αεροσκάφους.

    Σε δηλώσεις του προς το Cnn ο Μπουλέντ Ετσεβίτ απήντησε διπλωματικά σε ερώτηση για πιθανή επιβολή της θανατικής ποινής: «Υπάρχει πρόγραμμα από το κόμμα μου για την κατάργηση της θανατικής ποινής, είναι πολλοί οι Τούρκοι που το θέλουν, αλλά υπάρχει αντίσταση στην κοινή γνώμη. Δεν ξέρω τι θα κάνει το Κοινοβούλιο, αλλά εδώ και πολλά χρόνια δεν εκτελείται.»

    Πρόσθεσε επίσης ότι « ο Οτσαλάν είναι σε ένα νησί στη θάλασσα του Μαρμαρά και η φυλακή θα εκκενωθεί για να έχει πλήρη ασφάλεια. Θα είναι μία ελεύθερη δίκη και η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν ξέρω πότε θα αρχίσει, αλλά δεν θα διαρκέσει πολύ γιατί είναι γνωστά τα εγκλήματα του ΡΚΚ. Ισως και να έχει αρχίσει η ανάκριση του. Θα έχει Τούρκους δικηγόρους αφού οι ξένοι δεν γνωρίζουν το τουρκικό σύστημα, γιαυτό και απαγορεύτηκε η είσοδος τους στη χώρα.»

    [09] Σημίτης: Κρυστάλλινα διαυγής η θέση και η στάση μας στο κουρδικό

    17/2/1999 10:39:14 πμ

    Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός εξέδωσε εκτενή γραπτή ανακοίνωση για το θέμα Οτσαλάν

    Ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του αναφέρει:

    «Όλοι οι Έλληνες, αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για το ζήτημα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ειδικότερα, την αλήθεια αυτή οφείλει να γνωρίζει ο κουρδικός λαός, καθώς σήμερα, ένα τμήμα του Ρ.Κ.Κ. έχει επιτεθεί εναντίον ελληνικών διπλωματικών στόχων και απειλεί τη σωματική ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή αθώων γυναικών και παιδιών.

    Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το κουρδικό ζήτημα ήταν πάντοτε κρυστάλλινα διαυγής. Έχουμε ως αρχή, αλλά και γιατί έτσι απαιτεί το εθνικό μας συμφέρον, να είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους αποσχιστικά κινήματα. Είμαστε κατά των ένοπλων ανταρσιών και των πράξεων τρομοκρατίας και βίας. Είμαστε όμως σταθερά υπέρ της προστασίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών σε κάθε χώρα.»

    Η Ελλάδα εφάρμοσε τις θέσεις της αυτές με συνέπεια και ευαισθησία, συνεχίζει ο πρωθυπουργός, που τονίζει πως η Ελλάδα έθεσε το κουρδικό θέμα στη Διεθνή Κοινότητα, «χωρίς δυστυχώς οι συνομιλητές μας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Καμία άλλη χώρα δεν έθεσε με τόση επιμονή και συνέπεια σταθερά σε διεθνές επίπεδο την πολιτική όψη του κουρδικού προβλήματος.»

    Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά, πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να μετατρέψει το κουρδικό ζήτημα σε ένα επιπλέον πρόβλημα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Είναι διεθνές πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας και η μετατροπή του σε ελληνο-τουρκική διένεξη θα ήταν στρατηγικό σφάλμα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά και για την ίδια την υπόθεση του κουρδικού λαού.

    Αναφορικά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο Κώστας Σημίτης είπε πως ο Οτσαλάν χρειάστηκε πριν 15 μέρες την ανθρωπιστική μας συνδρομή. «Δώσαμε λοιπόν την συνδρομή μας και προστατεύσαμε αποτελεσματικά την ζωή του, όλο το διάστημα που εμπιστεύτηκε τον εαυτό του στην ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές υπηρεσίες».

    Επιπλέον, «είχαμε διασφαλίσει την σίγουρη μετάβαση του Οτσαλάν σε χώρες όπου εξασφαλιζόταν η προστασία του και η παροχή ασύλου. Αλλά ο Οτσαλάν επέλεξε σε συνεννόηση με τρίτους παράγοντες να προχωρήσει σε μονομερείς συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κένυα και να προχωρήσει σε δικές του επιλογές κινήσεων.»

    «Είναι ευθύνη της κυβέρνησης της Κένυα και όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή να εξηγήσουν και να λογοδοτήσουν πως ο Οτσαλάν αντί από το αεροδρόμιο όπου κατευθυνόταν για να καταλήξει όπως σκόπευε στην Ολλανδία, παγιδεύτηκε και μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Αλλά τονίζω και επαναλαμβάνω κατηγορηματικά πως ο Οτσαλάν ούτε μας ενημέρωσε, ούτε μας ανέφερε τη φύση των συνεννοήσεων του με τους Κενυάτες ή όσους μεσολάβησαν, ώστε να αποφασίσει με απόλυτα δική του ευθύνη την μετακίνησή του.»

    Η στάση μας ήταν στάση τιμής και αξιοπρέπειας, συνεχίζει ο κ. Σημίτης, και τώρα είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκή Ένωσης να διαφυλάξει την τύχη του Οτσαλάν που βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας, που αν θέλει να γίνει κομμάτι της Ευρώπης πρέπει να υιοθετήσει τις αρχές και τους κανόνες του Δικαίου που διασφαλίζουν τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος ούτε άλλοθι για τις απαράδεκτες ενέργειες του Ρ.Κ.Κ. εναντίον των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας, και συνεχίζει «Είμαστε δύναμη σταθερότητας και ειρήνης. Σε αυτήν την πορεία της ειρήνης και της σταθερότητας αντιδρά η Τουρκία. Η Τουρκία επιδιώκει την ένταση, είναι παράγοντας όξυνσης και αποσταθεροποίησης.»

    Και καταλήγει, «Κάναμε το χρέος μας με τον καλύτερο τρόπο απέναντι στην Ελλάδα και τα συμφέροντά της, απέναντι στο κουρδικό ζήτημα και τον ίδιο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Άλλοι έχουν το πρόβλημα και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Όχι εμείς».


    Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rador2html v2.02 run on Thursday, 18 February 1999 - 15:46:55 UTC