Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (04/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Δεκεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [02] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ¨ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ¨

  • [03] ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ: ¨ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ¨

  • [04] ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ''ΛΕΩΝΙΔΑΣ'' ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [05] ΤΟ 31% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΞΑΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  • [06] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΕΛΑΦΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΘΩΜΑΣ ΣΕΡΕΤΗΣ

  • [07] ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗΣ "ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"

  • [09] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΖΗΤΑ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ

  • [10] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [11] ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [12] ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

  • [13] ΣΕ ΙΣΧΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΓΔΜ

  • [14] ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΧΟΡΗΓΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

  • [15] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 2% ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ

  • [Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

  • [17] ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

  • [18] ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΖΗΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

  • [19] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

  • [20] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΟΤΕ

  • [21] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • [22] Γ.ΛΙΑΝΗΣ:ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [23] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [24] ΓΕΩΡΓ.ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ 65.000 ΤΙΤΛΟΥΣ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σταθεροποιημένη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου σύμφωνα με το δευτερο σημερινό ανακοινωθέν του ιατρικού συμβουλίου το οποίο παρακολουθεί τον κ.Παπανδρέου από την είσοδο του στο νοσοκομείο στις 20 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν το οποίο ανέγνωσε συνεργάτης του Ωνάσειου Καρδιολογικού Κέντρου η νεφρική λειτουργία του πρωθυπουργού επανέρχεται σταδιακά ενω γίνεται γνωστό ότι η μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής του κ.Παπανδρέου συνεχίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα αποσύνδεσης του από τον αναπνευστήρα.

    [02] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ¨ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ¨

    Την άποψη ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει χάρη στην σχετική αξίωση της εκλογικής του βάσης και της ωριμότητας του κοινοβουλευτικού δυναμικού του κόμματος εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι κύκλοι διαδόχων υπάρχουν πάντοτε και αυτό που έχει σημασία είναι να μην μετατρέπονται αυτοί σε φαύλους κύκλους, ενώ χαρακτήρισε την παραίτηση του κ.Σκαλκέα ως σπάνιο δείγμα ευαισθησίας.

    Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση για το αν προβλέπει ομαλές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και αν η ενότητά του απειλείται ο κ.Βενιζέλος είπε ότι ¨η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται γιατί στηρίζεται πρώτον στην ίδια την αξίωση της εκλογικής βάσης και ευρύτερα του ελληνικού λαού και δεύτερον γιατί στηρίζεται στην νοημοσύνη και την εκλογική ωριμότητα όλου του κοινοβουλευτικού δυναμικού του κόμματος¨.

    Κληθείς, δε, να σχολιάσει τα φημολογούμενα ¨σενάρια¨ περί των επικλρατεστέρων υποψηφίων διαδόχων του πρωθυπουργού ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών επεσήμανε ότι ¨ο κύκλος των διαδόχων υπάρχει πάντοτε, σε όλες τις περιόδους και σε όλες τις εποχές. Σημασία έχει να μην μετατρέπουμε τους κύκλους σε φαύλους κύκλους¨.

    Τέλος, σχετικά με την παραίτηση του κ.Σκαλκέα ο κ.Βενιζέλος την χαρακτήρισε ως ¨ένα σπάνιο στις μέρες μας δείγμα ευαισθησίας¨, εκφράζοντας στη συνέχεια την ελπίδα ότι το δείγμα αυτό θα προβληματίσει τόσο αυτούς που την προκάλεσαν, όσο και τα μέσα ενημέρωσης.

    Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για την αιτία της παραίτησης του κ.Σκαλκέα, ο υπουργός είπε ότι όπως έχει pei ο ίδιος ο παραιτηθείς, ήταν οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στους οποίους ο κ.Βενιζέλος συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή όταν απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς δασκάλους του επιπέδου του κ.Σκαλκέα.

    [03] ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ: ¨ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ¨

    ¨Ολα τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους και φυσιολογικά, αν χρειαστεί. Και πάντως με αδιάβλητες και άψογες διαδικασίες στην κοινοβουλευτική μας ομάδα¨δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της διαδοχής στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις ομαδοποιήσεις βουλευτών γύρω από υποψήφιους ¨διαδόχους¨, όπως αυτές παρουσιάζονται στον ημερήσιο τύπο, ο κ.Παπαθεμελής εξέφρασε την άποψη ότι ¨όλα αυτά τελειώνουν μόλις εκλεγεί ο αρχηγός¨.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τον χάρτη, που έφερε εξώφυλλο εντύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το οποίο έφερε την ΠΓΔΜ ως ¨Μακεδονία¨ στην αγγλική γλώσσα, και το οποίο επρόκειτο να διανεμηθεί στους συνέδρους του Forum Ομογενών Επενδυτών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΣΑΕ, ο κ.Παπαθεμελής τόνισε ότι ¨αυτός ο περιβόητος χάρτης, αν δεν είναι τίποτε άλλο, είναι πράξη έσχατης μωρίας¨. Πρόσθεσε, δε, ότι αναμένει να πληροφορηθεί ποιές κυρώσεις έχουν επιβληθεί στους υπευθύνους.

    [04] ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ''ΛΕΩΝΙΔΑΣ'' ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Την παράδοση, 80 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου ''Λεωνίδας'', από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμο Αρσένη, προς τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε κατά της διάρκεια των εργασιών της Οργανωτικής Συνέλευσης του Σ.Α.Ε., ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Κωνσταντίνος Τριαρίδης.

    Όπως ανέφερε ο κ Τριαρίδης η παράδοση των τεθωρακισμένων γίνεται στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου.

    [05] ΤΟ 31% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΞΑΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Το 31% του συνόλου των εξαγομένων προϊόντων της χώρας εξάγεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση των μεταποιητικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη κ Αθανάσιο Κουλούσιο. Ο κ Κουλούσιος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πρώτο πανελλήνιο συνέδριο ανάπτυξης εξαγωγών επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό δείχνει την oijomolij^ σπουδαιότητα της περιοχής. Συγκεκριμένα το 64,1% των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας είναι εγκατεστημένο στο νομό Θεσσαλονίκης και απασχολούν το 65,5% του συνόλου της μεταποιητικής απασχόλησης στην Περιφέρεια.

    Ο κ Κουλούσιος τόνισε πως στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 508.496 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 150.000 δηλαδή το 28,46% περίπου είναι μεταποιητικές ενώ οι 70.000, ποσοστό 13,73% είναι παροχής υπηρεσιών. Αν και κυριαρχούν οι κλάδοι ελαφράς βιομηχανίας, η αξία της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής καλύπτει τα 3/4 της εγχώριας ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα ενώ οι βιομηχανικές εξαγωγές καλύπτουν το 1/3 όλων των εισαγωγών που γίνονται στην Βόρεια Ελλάδα η οποία αποτελεί μία από τις παραγωγικότερες περιοχές της χώρας, τόσο σε ότι αφορά τη γεωργική όσο και στη βιομηχανική παραγωγή και ενέργεια, ενώ η παραγωγή της στο ΑΕΠ από 21% που ήταν το 1981 ανήλθε στο 24% το 1993. Η αντίστοιχη συμμετοχή της Αττικής από 41% το 1981 το 1993 μειώθηκε στο 37%

    Το βιοτεχνικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσωπεί 25.000 επιχειρήσεις και όπως επεσήμανε ο κ Κουλούσιος δραστηριοποιείται στις βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες ενώ σοβαρή επιχειρηματική προσπάθεια καταβάλλεται στην Αλβανία όπου βρίσκονται σε εξέλιξη 34 επενδυτικά σχέδια, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατέχει τη πρώτη θέση στη Βουλγαρία από πλευράς επενδεδυμένου κεφαλαίου, ενώ η Ρουμανία στη δέκατη. Η Βόρεια Ελλάδα διεκδικεί το 70% των επιχειρηματικών σχεδίων στα Βαλκάνια, τα οποία αφορούν εμπορικές δραστηριότητες αλλά και μεταποιητικές χωρίς να υπολογίζονται οι νέες αγορές των Σκοπίων και της Νέας Γιουγκοσλαβίας στις οποίες η Ελλάδα ελπίζει ότι θα επανακτήσει το μερίδιο αγοράς που κατείχε αλλά και να το αυξήσει τώρα που έχουν αρθεί οι κυρώσεις

    Εξάλλου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ Απόστολος Γενίτσαρης παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της προμελέτης του ΣΕΒΕ για την στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών επεσήμανε το παρατηρείται μία υπερσυγκέντρωση των εξαγωγών σε λίγα αριθμητικά προϊόντα συγκεκριμένων κλάδων και υπερσυγκέντρωση του συνολικού κύκλου εργασιών στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας παρουσιάστηκε μία κάμψη των εξαγωγών της χώρας προς τις άλλες χώρες της ΕΕ από 65% σε 55% του συνόλου των εξαγωγών ενώ αντίθετα οι εξαγωγές προς τις βαλκανικές χώρες αυξήθηκαν από 3,4% σε 7,8% του συνόλου των εξαγωγών. Σύμφωνα με την μελέτη μικρή αλλά σημαντική αύξηση του μεριδίου παρουσιάζεται και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης Μέσης Ανατολής και τις χώρες όπου παρουσιάζεται ισχυρή ελληνική ομογένεια.

    Ο υφυπουργός εθνικής οικονομίας κ Γιάννης Ανθόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους της ελληνικής εξωτερικής οικονομικής πολιτικής. Στους στόχους αυτούς περιλαμβάνεται η προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών και λοιπών επιχειρηματικών δράσεων υψηλής ελληνικής προστιθέμενης αξίας, η υποκατάσταση των εισαγωγών με pqoz|mta που παράγονται από επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και η προσέλκυση αλλοδαπών επενδύσεων, υποστήριξη επενδυτικών δράσεων, προώθηση των ελληνικών δραστηριοτήτων στις τραπεζικές αγορές των χωρών αυτών , ανάληψη μελετών από φορείς ελληνικών συμφερόντων, πρόγραμμα προώθησης της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων και υποστήριξη των ενεργειών που προκύπτουν από το σχετικό ενδιαφέρον των επιχειρηματικών φορέων από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ και τους καθ' ύλην αρμόδιους φορείς.

    Επίσης περιλαμβάνεται η διαμόρφωση προγραμμάτων και ειδικών ενεργειών υποστήριξης, παροχή κινήτρων για τη διαμόρφωση πολυετούς επιχειρηματικού σχεδίου εξαγωγικών δραστηριοτήτων, διαμόρφωση προγραμμάτων υποστήριξης της διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας των ΜΜΕ καθώς και προώθηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων με τη συγκρότηση διασυνοριακών εμπορικών και βιομηχανικών ζωνών στη Βόρεια Ελλάδα.

    Την προσαρμοστικότητα και την τόλμη των εξαγωγέων, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, που έχουν , όπως είπε προηγηθεί και του κράτους και των επισήμων σχεδιασμών επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Τριαρίδης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου .Ο κ Τριαρίδης τόνισε πως η πολιτεία έχει και σχέδιο δράσης και ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργασίας των φορέων μεταξύ τους και τοπική ηγεσία καθοδήγησης για την εφαρμογή της εθνικής και όχι μόνο της κρατικής πολιτικής στον τομέα αυτό.

    Εξάλλου ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου χαρακτήρισε την Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη ώς την δυναμικότερη εξαγωγική περιοχή της χώρας τονίζονται ότι με τις 3000 εξαγωγικές μονάδες που απασχολούν πάνω από 230.000 υπαλλήλους επικεντρώνεται στην περιοχή και στην πόλη η ελπίδα για βιομηχανική ανάπτυξη, ιδίως μετά την ειρήνευση στη Βοσνία. Πρόσθεσε δε ότι η ανάθεση στη Θεσσαλονίκη του ρόλου-πόλου για την ανάπτυξη των Βαλκανίων ως περιφερειακού κέντρου μεταφοράς και προσαρμογής της τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή διαδικασία. "Το κέντρο αυτό θα έχει στόχο την συγκέντρωση όλων των προσπαθειών σύνδεσης έρευνας και παραγωγής, θα κινητοποιεί επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα θα προσελκύει επενδύσεις ανάπτυξης καινοτομιών και θα ενώνει όλες τις επιμέρους προσπάθειες σε ένα ενιαίο δίκτυο" τόνισε.

    [06] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΕΛΑΦΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΘΩΜΑΣ ΣΕΡΕΤΗΣ

    Ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Θωμάς Σερέτης τραυματίστηκε τα μεσάνυχτα ελαφρά σε τροχαίο δυστύχημα στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης.

    Ο κ.Σερέτης ενώ βάδιζε στην οδό Νικολάου Πλαστηρα, παρασύρθηκε από ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Βασίλης Τριανταφύλλου 31 χρονων, υπάλληλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Ο βουλευτής δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

    [07] ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Χιονίζει από το πρωί στα ορεινά της Μακεδονίας. Μέχρι στιγμής αναφέρθηκαν προβλήματα στους δρόμους Φλώρινας-Καστοριάς, στις περιοχές Βίτσι και Βίγλα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗΣ "ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"

    Τη σύσταση ανεπίσημης "επιτροπής ειρήνης" η οποία θα αποτελείται απο σημαίνουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης από την Ελλάδα και τη Τουρκία, αποφάσισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.Βαρθολομαίος.

    Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες "Τζουμχουριέτ" και "Γενί Γιουζγίλ", ο κ.Βαρθολομαίος ανακοίνωσε αυτή την απόφασή του κατά τη διάρκεια δεξίωσης με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ανδρέα.

    [09] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΖΗΤΑ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ

    Τον περιορισμό της αποστολής του πατριαρχείου εμφανίζεται να ζητά ένας ανώτατος πρώην παράγοντας της τουρκικής διπλωματίας, ο πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον κ.Σουκρού Ελενγκτάγ με άρθρο του στην Μιλλιέτ.

    Ο κ.Ελενγκτάγ σημειώνει ότι πρέπει να περιορισθεί ο ρόλος του πατριαρχείου στην θρησκευτική ηγεσία των ορθοδόξων της Τουρκίας και να του δοθεί ο ρόλος που αρμόζει σύμφωνα με το καθεστώς του πνευματικού ιδρύματος το οποίο κατά τον Τούρκο διπλωμάτη πρέπει να έχει.

    Ο πρώην πρεσβευτής ζητά να αποτραπεί η απόκτηση από το πατριαρχείο ρόλου οικουμενικότητας ο οποίος κατά τον συγγραφέα του άρθρου "θα δημιουργήσει σοβαρές δυσχέρειες στις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας και θα οδηγήσει στην ανατίναξη του καθεστώτος της χώρας".

    [10] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σε επανάληψη των γνωστών θέσεων του με οριακές αποκλίσεις επιδίδεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας "Turkish Daily News".

    O κ.Ντενκτάς επιμένει στο όρο της πλήρους ισοτιμίας με τους Ελληνοκυπρίους χωρίς να αναφέρεται στην παρουσία των 35000 Τούρκων στρατιωτών στο νησί ενώ ζητά την επικύρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δημοψήφισμα και παράλληλα με την ένταξη της Τουρκίας η οποία επίσης τίθεται ως όρος για την ένταξη της Κύπρου.

    Η νέα θέση του Τουρκοκυπρίου πολιτικού έγκειται στο ότι δεν απειλεί με ένωση με την Τουρκία σ περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ.Ντενκτάς αναγγέλλει ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι Τουρκοκύπριοι θα υπογράψουν με την Τουρκία, το μοναδικό κράτος που έχει αναγνωρίσει ύπαρξη τουρκοκυπριακού κράτους, συμφωνίες παρόμοιες με αυτές που θα έχει υπογράψει η Λευκωσία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αδιαφορώντας πλήρως για τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητά να σταματήσει να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του νησιού ως προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της διακυβερνητικής διάσκεψης η οποία θα αρχίσει το 1996.

    [11] ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Μια νέα οργάνωση που αποσκοπεί στη συσπείρωση των δύο εκατομμυρίων Τουρκων μεταναστών ιδρύθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας. Στόχος της οργανωσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της, σοσιαλδημοκρατη βουλευτή στο κοινοβούλιο του Αμβούργου, Χακί Σεσκιν, είναι η απόκτηση διπλής υπηκοότητας στους Τουρκους μετανάστες που ζουν στη Γερμανία από το 1960.

    Η οργάνωση περιλαμβάνει μικρότερες οργανώσεις Τουρκων συστεγάζοντας έτσι Σουνίτες και Αλεβίτες, Κουρδους και Τουρκους.

    Σημειώνεται ότι ο Χακι Κεσκίν υπήρξε σύμβουλος του Μπουλεντ Ετσεβίτ, όταν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και επέστρεψε οριστικά στη Γερμανία το 1978 μετά τη διαφωνία που είχε μαζί του.

    Οπως είναι γνωστό, στη Γερμανία απαγορεύεται η κατοχή δυο υπηκοοτήτων ενώ η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε εμμονή στο θεμα, υποστηρίζοντας την αρχή της μιας υπηκοότητας στις γενικές εκλογές. Ο υφυπουργός Εσωτερικών της γερμανικής κυβέρνησης Κολ, επανέλαβε κατά την ημερα της "ιδρυτικής συνέλευσης" της νέας οργανωσης ότι η γερμανική κυβέρνηση διαφωνεί με την καθιέρωση της διπλής υπηκοότητας για τους μετανάστες.

    Πάντως 30-40 χιλιάδες Τουρκοι έχουν σήμερα δύο υπηκοότητες στη Γερμανία.

    Δυο Γερμανοί τουρκικής καταγωγής η Λεϊλά Ονουρ του Σοσιαλδημοκρατικού Κομματος και ο Κατσεφ Εζντεμιρ των Πρασίνων εξελέγησαν ήδη στις εκλογές του 1994 στη γερμανική βουλή.

    [12] ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Συνέχεια δίδεται σήμερα από την εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" στις έρευνες που διεξήγαγε το περασμένο S\bbato η αστυνομία στο Δήμο Κίσελα Βόντα για την ανακάλυψη των δραστών της δολοφονικής απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ επισημαίνοντας ότι "στενεύει" ο κύκλος των υπόπτων οι οποίοι πρέπει να είναι σκοπιανοί.

    Με τον τίτλο "Οι δράστες παρ' όλα αυτά είναι κάτοικοι των Σκοπίων" η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Δήμος Κίσελα Βόντα, ένας από τους μεγαλύτερους δήμους των Σκοπίων με περισσοτέρους από 30.000 κατοίκους, είχε κυριολεκτικά περικυκλωθεί το Σάββατο από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες ερεύνησαν εξονυχιστικά περισσότερα από 2.500 γκαράζ και αποθήκες.

    Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έψαχναν για ίχνη άμμου, προκειμένου να πάρουν δείγματα για ανάλυση, δεδομένου ότι στο παγιδευμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την δολοφονική απόπειρα κατά του κ.Γκλιγκόρωφ, είχαν βρεθεί και δυο σακιά με άμμο.

    Ακόμη η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα ολόσωμο σκίτσο του φερόμενου ως δράστη ενώ επισημαίνεται στο άρθρο ότι οι έρευνες που έγιναν σε σπίτια στην συνοικία 11ης Οκτωβρίου και στην οδό Κουμάνοφσκα και ειδικότερα σε τρία σπίτια όπου σύμφωνα με πληροφορίες ερευνούσαν για τρία άτομα, ένα από τα οποία έμοιαζε στην φωτογραφία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα τα άτομα αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό

    Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο το υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει στοιχεία πληρέστερης περιγραφής του υπόπτου στο οποίο περιλαμβάνονται και ενδυματολογικές λεπτομέρειες σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να φορά γκρι φόρμα και αθλητικά παπούτσια.

    Τέλος στο άρθρο τονίζεται ότι σύντομα πρόκειται να κατασκευαστούν μεγάλα πλακάτ με φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη τα οποία θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία των Σκοπίων με σκοπό να βοηθηθούν οι πολίτες να συνδράμουν το έργο των αστυνομικών αρχών.

    Η πορεία των ερευνών θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ το οποίο έχει την ευθύνη των ερευνών.

    [13] ΣΕ ΙΣΧΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΓΔΜ

    Από σήμερα τέθηκε σε ισχύ η απόφασης της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να εκτελωνίζει στο εξής τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ, γεγονός το οποίο αναμένεται να προκαλέσει δυσχέρειες στις εξαγωγές των προϊόντων της γειτονικής χώρας..

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων η Γιουγκοσλαβία αποφάσισε οι εισαγωγές οπωρολαχανικών, οι οποίες κυρίως γίνονται από τα Σκόπια, το αρνίσιο κρέας καθώς και για όλα τα προϊόντα της υφαντουργίας, να χρειάζονται ειδικές άδειες εκτελωνισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα ''Νόβα Μακεντόνια'' των Σκοπίων, σε πρόσφατο δημοσίευμά της επισήμανε ότι η απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί μέρος της νέας οικονομικής πολιτικής της Γιουγκοσλαβίας προβλέπει την jatabok^ τέλους μέχρι και του 30% της τιμής των εμπορευμάτων που εισάγονται από τα Σκόπια και ότι η εφαρμογή του νέου τελωνειακού καθεστώτος προκάλεσε σύγχυση στη κυβέρνηση των Σκοπίων.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ κ. Ντούσαν Πέτρεφσκι, ζήτησε από την Γιουγκοσλαβία να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε επιζήμια για τα συμφέροντα και των δύο χωρών τονίζοντας ότι ο εκτελωνισμός των εμπορευμάτων της χώρας του αποτελεί ένα είδος εμπάργκο για τα εμπορεύματα αυτά στην Γιουγκοσλαβική αγορά.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ.Πέτρεφσκι αυτοί που νομίζουν ότι το νέο μέτρο θα επιφέρει ζημιές μόνο στην μία πλευρά κάνουν μεγάλο λάθος".

    [14] ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΧΟΡΗΓΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο θα χορηγήσει το 1996 βοήθεια ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων στην Αλβανία για την αγορά σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμου, συμφωνα με την εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατικε" του Κοσσυφοπεδιου.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι στη βόρειο Αλβανία ήδη άρχισαν στρατιωτικές ασκήσεις οι Αμερικανοί πεζοναύτες που πρόκειται να εγκατασταθούν στη Βοσνία.

    [15] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

    To θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας στις ευρωπαϊκές δομές και στο ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ιταλία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ.Ζέλεφ θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο και με τον δήμαρχο της Ρώμης, θα επισκεφθεί το Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ για τη Νότια Ευρώπη στη Νάπολη, ενώ την Πέμπτη θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', στον οποίο θα επιδώσει πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βουλγαρία.

    Εκπρόσωποι του Ιταλικού ινστιτούτου εξωτερικού εμπορίου και Βούλγαροι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Βούλγαρο Πρόεδρο θα εξετάσουν τις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης των βουλγαροϊταλικών εμπορικών σχέσεων

    Από την Ιταλία ο Πρόεδρος Ζέλεφ θα μεταβεί στην Αλβανία, όπου με τον Αλβανό ομόλογό του Σάλι Μπερισα θα συζητήσει τις λεπτομέρειες γύρω από τη συμφωνία που συνυπέγραψαν στη Νέα Υόρκη μαζί με τους προέδρους της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ για την κατασκευή του οδικού άξονα Δυρραχίου- Κωνσταντινούπολης, γνωστός στην Ελλάδα ως Παραεγνατία οδός.

    [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 2% ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ

    Αύξηση ύφους 2% σημείωσε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Βουλγαρίας κατά το 1995, σύμφωνα με στοιχεία τoυ Υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας.

    Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το έλλειμμα της Βουλγαρίας για την ίδια χρονική περίοδο ανέρχεται σε 1,45%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα φτάσει το 35%, έναντι του 122% που ήταν στο τέλος του 1994.

    Προς το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η υποτίμηση της αξίας του λέβα προς το δολάριο να κυμαίνεται στο πλαίσιο του 7,5-10%.

    Το θετικό εμπορικό ισοζύγιο της Βουλγαρίας μέχρι το τέλος του 1995 αναμένεται να φτάσει στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

    Μέσα στο 1996 αναμένεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη γειτονική χώρα να αυξηθεί δυο φορές. Το ύψος των αυξήσεων θα εξεταστεί τον Μάρτιο του 1996 και ha εξαρτηθεί από τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου προς το λέβα, από τον πληθωρισμό και από τις τιμές των καυσίμων.


    [Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

    [17] ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

    Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά τις εργασίες του Α' Συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδημου Ελληνισμού, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Τα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν εκτενείς ανταποκρίσεις των απεσταλμένων τους στη Μακεδονική πρωτεύουσα, ενώ ανάλογη είναι η προβολή και από τα δελτία ειδήσεων. Επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον οι απόδημοι παρακολούθησαν και την πρώτη δορυφορική μετάδοση του συνεδρίου του ΣΑΕ από την ελληνική τηλεόραση μέσω του δορυφόρου ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ όπου επί τεσσεράμισι ώρες παρακολούθησαν ζωντανά την επίσημη έναρξη των εργασιών και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

    Σε επικοινωνία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με ομογενείς από όλη την Αμερική, μας είπαν ότι περιμένουν τα αποτελέσματα του Συνεδρίου και την υλοποίηση των αποφάσεών του.

    Ο κ.Φώτης Γερασόπουλος, πρώην Ύπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά και πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης μεταξύ άλλων μας είπε τα εξής: "Θα έλεγα ότι είναι ένα ξεκίνημα και σαν ξεκίνημα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες παρόλο που υπαρχει η θέληση και από τη Γενικη Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και από τους αντιπροσώπους της ομογένειας. Το γεγονός και μόνο ότι το Συνεδριο Αποδημου Ελληνισμου έφερε σε επαφή τις οργανώσεις όλου του κόσμου είναι ένα θετικό επίτευγμα. Είναι μια αρχή και πρέπει να υπαρχουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις".

    Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε τη συγκίνηση της ομογένειας και ιδιαίτερα της Φλώριδας όπου και διαμένει, όταν παρουσιάστηκε στις οθόνες της τηλεόρασης, ο υπεραιωνόβιος συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Κατσαρός. Σε περιοχές δε όπου δεν έφθανε το σήμα του καλωδιακού καναλιού ICN οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί κάλυψαν το γεγονός ραδιοφωνικά.

    [18] ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΖΗΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Την ανάγκη σεβασμού κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης των νέων θεσμικών πλαισίων του απανταχού Ελληνισμού των αρμοδιοτήτων των ήδη υφισταμένων θεσμών, οι οποίοι προσέφεραν και προσφέρουν στον απόδημο Ελληνισμό την αναγκαία υποστήριξη για την εσωτερική του οργάνωση και την πνευματική του ακτινοβολία, επεσήμανε ο Αγιος Ελβετίας Δαμασκηνός, ο οποίος εκπροσωπεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο στο οργανωτικό συνέδριο του ΣΑΕ, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρία με θέμα ¨Ελληνισμός και Ορθοδοξία¨.

    ¨Η πρωτοβουλία της πολιτείας να προτείνει ένα νέο και φιλόδοξο θεσμικό πλαίσιο οργανώσεως κεντρικών και περιφερειακών αντιπροσωπευτικών σωμάτων, είναι πράγματι μια σημαντική πρόταση και μια αξιέπαινη προσπάθεια¨, τόνισε ο Σεβασμιώτατος. ¨Εντούτοις, πρόσθεσε, συνεπάγεται και σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο στις ήδη υφιστάμενες οργανωτικές δομές του απόδημου Ελληνισμού κατά περιοχές όσο και στη λειτουργία των δομών αυτών μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και του απόδημου Ελληνισμού κάθε συγκεκριμένης περιοχής¨.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στον ρου της ιστορίας πάντοτε επεδείκνυε εντυπωσιακή ευαισθησία και αμέριστο ενδιαφέρον για τον απόδημο Ελληνισμό, τόσο για την εκκλησιαστική, όσο και για την κοινοτική του οργάνωση, ¨δεν μπορεί αζημίως για το γενικότερο κύρος του στην Ορθόδοξη Εκκλησία να απαρνηθεί ή έστω να περιορίσει την πνευματική του ευθύνη για τν ορθή και εύρυθμη λειτουργία του εκκλησιαστικού σώματος της Ορθοδόξου Διασποράς¨.

    ¨Υπό την έννοια αυτή, σύμφωνα με τον σεβασμιώτατο Ελβετίας, οποιαδήποτε υποχώρηση της μητρός εκκλησίας στον χώρο της ορθοδόξου διασποράς εξ απόψεως δικαιοδοσίας και πνευματικής αποστολής, λειτουργεί αναμφιβόλως ως ένα ερεθιστικό προηγούμενο για την προβολή και άλλων ευνοήτων και οπωσδήποτε ενοχλητικών αμφισβητήσεων της αποστολής του στην Ορθόδοξη Εκκλησία¨.

    Κατά συνέπεια, όπως σημειώθηκε στη συνέχεια, όλες οι ενορίες της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, της Αυστραλίας, της Μεγάλης Βρετανίας (όπου υπάρχουν Αρχιεπισκοπές), όπως επίσης και της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Σκανδιναβίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας (όπου υπάρχουν Μητροπόλεις), ¨ανεξάρτητα από το καθεστώς των κατά τόπον σχέσεων ενορίας και ελληνικής κοινότητας και αν δεν έχουν αποκοπεί ή αποσχιστεί για άλλους λόγους από το κανονικό σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανήκουν ή οφείλουν να ανήκουν στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία των εκεί Αρχιεπισκοπών ή μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου¨.

    Το ζήτημα, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια, δεν είναι μόνο αν ένα νέο οργανωτικό πλαίσιο είναι θεωρητικά καλό ή κακό, αλλά αν ένα θεωρητικά καλό οργανωτικό πλαίσιο θα λειτουργήσει στην πράξη ευεργετικά για την ενότητα ή και για τους ευρύτερους σκοπούς του απόδημου Ελληνισμού. Αν δεν λειτουργήσει κατά τις θεωρητικές προβλέψεις, τότε η παρέμβαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι μόνο ατυχής, αλλά και ενδεχομένως εθνικά επικίνδυνη. Αν όμως λειτουργήσει κατά τις προβλέψεις, τότε όχι μόνο επιτυχής αλλά και ευεργετική για τις προπτικές του απόδημου Ελληνισμού¨.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη Δυτική Ευρώπη, ο Αγιος Ελβετίας επεσήμανε την ύπαρξη στις χώρες της περιοχής διεθνώς κατοχυρωμένων θεσμικών πλαισίων που δεν υπήρχαν παλαιότερα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και τόνισε την πρόσθετη ανάγκη αξιοποίησης των νέων προοπτικών με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρινούς diak|cou.

    Η πνευματική συζυγία Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, εκφράζει την έννοια αυτή του όλου και προσδιορίζει την αναγκαιότητα της ιστορικής συζυγίας, η οποία συνθέτει την αξιοπιστία ΄και τον δυναμισμό του λόγου της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο Οικουμενιιό διάλογο του χριστιανικού κόσμου.

    Η σύγχρονη λοιπόν αποστολή της Ορθοδοξίας, κατέληξε ο κ.Δαμασκηνός, για τον απόδημο Ελληνισμό και την διασπορά γενιότερα συνοψίζεται στην ενίσχυση της ενότητας των κατά τόπων ορθοδόξων εκκλησιών μεταξύ τους και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφετέρου δε στην προσαρμογή της διδασκαλίας της στα αιτήματα της εποχής μας, ώστε η μαρτυρία της να είναι αξιόπιστη πρόταση για την αντιμετώπιση των πνευματικών αδιεξόδων του σύγχρονου ανθρώπου.

    Στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού επικέντρωσε με τησειρά του την ομιλία του ο Μακεριώτατος Πατριάρχης και Πάπας Αλεξανδρείας κ.Παρθένιος, ο οποίος επεσήμανε την διατήρηση της Ελληνικότητας και της Ορθοδοξίας άσβεστες στις ψυχές των Ελλήνων πολλών χωρών της γης, παρά την αδυναμία τους να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα. ¨Καλύτερα, όμως, να κρατάς την ψυχή σου ρωμέϊκη και ελληνική παρά να μιλάς μια γλώσσα, είπε χαρακτηριστικά. Ο Ελληνας είναι ψυχή, πνεύμα, διακονία και το οφείλει αυτό στον Χριστό¨.

    Τέλος, στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Παπανδρέου, επεσήμανε τους κοινούς στόχους, την κοινή παράδοση και το κοινό μέλλον του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι ¨αυτή η συναπάντηση του ελληνισμού απανταχού γης με την Ορθοδοξία δείχνει αυτήν μας τη βούληση αυτή η σχέση να σφυρηλατηθεί να αναπτυχθεί και να αποβεί ακόμα πιο ουσιαστική προς όφελος όλων¨.

    ¨Από την αλληλοστήριξη της κοινής πολιτιστικής παράδοσης στην τοπική κοινότητα μπορεί και πρέπει να οδηγηθούμε στην αλληλοστήριξη του σύμπαντος Ελληνισμού¨είπε ο υπουργός Παιδείας. ¨Γιατί η κοινή πολιτιστική παράδοση της Ορθοδοξίας είναι οικουμενική. Και αυτό αυτό ακριβώς επιχειρείται με την τωρινή προσπάθεια: μια αλληλέγγυη οικουμενική κοινότητα του Ελληνισμού¨.

    ¨Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, κατέληξε ο κ.Παπανδρέου, νομίζω πραγματικά δίνει ένα πάρα πολύ δυνατό μήνυμα, που μέσα από το ΣΑΕ μπορεί να μας καθοδηγήσει στις νέες εποχές μιας σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας, που θα μπορέσει να αγγίξει τα πέρατα της γης¨.

    [19] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    "Έξω από τα σύνορα της χώρας ζει μια δεύτερη Ελλάδα . Η δύναμη των απόδημων Ελλήνων είναι πολλαπλάσια της δύναμης, της επιρροής και της ισχύος του ελληνικού κράτους, τόνισε μιλώντας σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης αναπτύσσοντας το θέμα "Κοινοβούλιο και Ελληνισμός", επεσήμανε ότι σε μιά εποχή ταχύτατης διάδοσης ιδεών και απόψεων ο ελληνισμός της διασποράς δημιουργεί μια τόσο ευέλικτη οργανωτική μορφή ώστε να μπορεί να εκπροσωπήσει και να στηρίξει τα συμφέροντα του ελληνισμού διεθνώς.

    "Εμείς οι Έλληνες", επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, "είμαστε απλωμένοι σε ολόκληρη την υφήλιο, μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε , να ενσωματωθούμε θετικά και δημιουργικά διατηρώντας την πολιτιστική μας ταυτότητα σε οποιαδήποτε κοινωνία και πολιτισμό κι αν ζούμε. Γι αυτό και ο στενόκαρδος εθνικισμός, ο σωβινισμός και ο ρατσισμός είναι στοιχεία που δεν άγγιξαν ποτέ τον κύριο όγκο του ελληνισμού".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ελληνισμός και Ορθοδοξία πάνε μαζί και ότι ο καθένας πρέπει να παίξει το ρόλο του προς την κατεύθυνση του κοινού σκοπού. "Ελπίζω," είπε ο κ. Κακλαμάνης, "ότι θα ξεπεραστούν τα μικροπροβλήματα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα στηριχτεί η όμορφη αυτή προσπάθεια".

    Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Βουλή θα στηρίξει την πραγματοποίηση της συνέλευσης του απόδημου ελληνισμού. "Αυτό θα γίνει, υπογράμμισε, είτε με την μετατροπή της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έρευνα του ελληνισμού της διασποράς σε μιά μόνιμη επιτροπή είτε με την δημιουργία έξι υποεπιτροπών ώστε ολόκληρο το νομοθετικό έργο της Βουλής να εξετάζεται σε ότι αφορά ζητήματα απόδημου ελληνισμού πριν προωθηθεί στη συζήτηση και ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου από την ολομέλεια".

    [20] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΟΤΕ

    Τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας του απανταχού Ελληνισμού στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας της πληροφορίας, μέσω των σχετικών προσφορών του ΟΤΕ και του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο Forum με θέμα ¨Ο Ελληνισμός στον Κυβερνοχώρο¨, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εργασιών του οργανωτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Αναφερόμενος στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, ο κ.Βενιζέλος τόνισε τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας που ανοίγονται για την ελληνική διασπορά, τόσο μεταξύ των ελληνικών κοινοτήτων, όσο και με τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τις απειλές που επιφυλάσσει ο σύγχρονος παγκόσμιος κυβερνοχώρος για την γλωσσική και την εθνική ταυτότητα, λόγω της πολιτιστικής ομοιομορφίας που επιβάλλει.

    ¨Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρέπει να ισορροπήσουμε¨επεσήμανε ο υπουργός σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη ορθής χρήσης της έκρηξης που δημιουργούν η σύζευξη των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ραδιοτηλεόρασης και την ανάγκη διαμόρφωσης των αναγκαίων υποδομών. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε, ιδιαίτερα σημαντικά είναι δύο βήματα στα οποία προβαίνει ο ΟΤΕ: η ενεργός συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό καλωδιακό δίκτυο ISDN, και η επικείμενη είσοδός του στην αγορά υπηρεσιών για τους μελλοτνικούς χρήστες του INTERNET. Στόχος ειδικότερα του ΟΤΕ, όπως σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, είναι να γίνει ο βασικός φορέας για την διάχυση των υπηρεσιών του INTERNET στην ευρεία κοινή γνώμη, πέρα από τα ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια που μέχρις στιγμής αποτελούν τους βασικούς χρήστες του δικτύου.

    Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του ΜΠΕ για το πώς θα μπορούσε το ΣΑΕ να συνεισφέρει στην εξισορρόπηση των απειλών και των δυνατοτήτων της επικοινωνίας της ελληνικής διασποράς, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών επεσήμανε το έντονο ¨παρών¨που ήδη δίνει ο Ελληνισμός στο INTERNET μέσω του Μακεδονικού και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και των ιδιωτικών ΜΜΕ και πρακτορείων που μετέχουν σε αυτό, καθώς και μέσω των συμμετοχών στο ίδιο δίκτυο των υπουργείων Εξωτερκών και Τύπου και ΜΜΕ.

    Τέλος, σε ερώτηση για το αν το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα αντιμετώπιζε θετικά την είσοδο του ΣΑΕ στο INTERNET, ο κ.Βενιζέλος απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ απλό, ¨διότι μέσω του Αθηναΐκού και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Τύπου είναι πάρα πολύ εύκολο το ΣΑΕ να αποκτήσει και τον δικό του κόμβο και τη δική του σελίδα¨.

    [21] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Στήριξη της δικτύωσης των κέντρων και των εδρών ελληνικών σπουδών του εξωτερικού μέσω της νέας τεχνολογίας, και βελτίωση του συντονισμού των προγραμμάτων ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό από τον ελλαδικό χώρο υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στο συνέδριο με θέμα ¨Οι Ελληνιστές στον παγκόσμιο χώρο¨που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εργασιών του ρογανωτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Τα παραπάνω προβλέπονται, όπως διευκρίνισε ο κ.Παπανδρέου, στο νέο νομοσχέδιο για την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στην Βουλή.

    Αναφερόμενος στις δυνατότητες που προσφέρει το νέο νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως δίνεται πια η νομική δυνατότητα στο υπουργείο να μπορεί να ενισχύει απευθείας έδρες και προγράμματα που έχουν σχέση με την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό από διάφορους φορείς, και όχι μόνο από σχολεία που οργανώνονται απο τα ελληνικά προξενεία και πρεσβείες, αλλά και από φορείς των ίδιων των χωρών, είτε αυτοί είναι πανεπιστημιακά ιδρύματα, είτε ελληνικές κοινότητες, είτε φιλελληνικοί φορείς.

    Ιδιαίτερη έμφαση αναφορικά με την στήριξη των ελληνιστικών σπουδών έδωσε ο υπουργός Παιδείας και στην επικείμενη λειτουργία του Ευρωπαΐκού Κέντρου Κλασικών Γραμμάτων σε Ρώμη (για τη λατινική γραμματεία) και Αθήνα (για την αρχαία ελληνική), η δημιουργία του οποίου, όπως σημείωσε, έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους υπουργούς Παιδείας των υπολοίπων 14 χωρών-μελών της Ε.Ε. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως πρόσθεσε, πρόκειται να συνδράμει και η δημιουργία του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται επίσης από το νέο νομοσχέδιο.

    Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε την στήριξη των απανταχού Ελληνιστών για την ανάπτυξη των προγραμμάτων ανταλλαγών μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών του κλάδου, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του σχετικού ευρωπαΐκού προγράμματος ¨Σωκράτης¨ και πέραν των ορίων της Ε.Ε.

    [22] Γ.ΛΙΑΝΗΣ:ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τον εορτασμό των 100 χρόνων της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων, κατά το 1996, με την πρόσκληση του μέγιστου δυναμικού του Ολυμπισμού από όλον τον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα κατά την ομιλία του στην Οργανωτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης.

    Σ' αυτό πρωτοστατεί η Ελληνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων με τη στήριξη της Πολιτείας, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ θα γίνουν και πολλές μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

    Ο κ Λιάνης είπε ακόμη πως είναι καθολικό χρέος της ΔΟΕ και δέσμευση προς την Ελλάδα να της δοθεί με τιμητική ανάθεση, μία Ολυμπιάδα, του 2.004 ή του 2008, ενώ επισήμανε πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να δώσει ένα βροντερό παρόν στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας το 1996, παρά την πικρία που μας διακατέχει. Και μάλιστα η Ελληνική συμμετοχή στην Ατλάντα θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένη όσο ποτέ.

    Στο σημείο αυτό πάντως ο κ Λιάνης διερωτήθηκε τι θα κάνει η Ελλάδα αν τα μέλη της ΔΟΕ αρνηθούν να της αναθέσουν τη μία από τις δύο παραπάνω Ολυμπιάδες, ως πότε ένας κόσμος ολόκληρος, μία χώρα που διαθέτει τις αθάνατες ιδέες της χώρας μας θα το ανέχεται και ποια μέτρα θα βρει για να τα αντιμετωπίσει και ως πότε θα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα αυτό το γεγονός. Αυτό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού, θα πρέπει κάποια στιγμή να τεθεί επίσημα. Δηλαδή τι θα κάνει η Ελλάδα αν δεν της δοθούν και πάλι οι Ολυμπιακοί αγώνες.

    Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθησή ότι οι Έλληνες αθλητές που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας, θα τιμήσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα ελληνικά χρώματα, ενώ μιλώντας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 1997, το χαρακτήρισε ως ευκαιρία να ξανακάνει η χώρα μας αγώνες όπως τους εννοούμε εμείς, δηλαδή αγώνες συνδεδεμένους με μεγάλα ιδανικά κι αυτό apoteke_ το προτελευταίο βήμα πριν από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Υπενθύμισε μάλιστα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει το καλοκαίρι το Πανομογενειακό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όπου θα συμμετάσχουν Ελληνικές ομάδες από όλες τις χώρες όπου ανθεί το ελληνικό στοιχείο.

    Εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, είπε πως ενόψη του 1997 οπότε η Θεσσαλονίκη θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκίνησε μια προσπάθεια να διοργανωθούν στη Θεσσαλονίκη τη χρονιά εκείνη οι πρώτοι αγώνες της Ολυμπιάδας Νέων Αποδήμων Ελλήνων, που θα χρηματοδοτήσει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997''.

    Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, μίλησε για τη στήριξη και εξάπλωση από την Πολιτεία, των Εδρών Νεοελληνικών Σπουδών που ανέρχονται σε 140 και για το λόγο αυτό τετραπλασίασε την οικονομική ενίσχυσή τους από 50 σε 200 εκατομμύρια δραχμές. Κι αυτό όπως είπε επειδή θεωρεί τις Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών ως πρεσβείες του νεοελληνικού πολιτισμού στον κόσμο.

    [23] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Να μετατραπεί σε αυτόνομο Υπουργείο Αποδήμων Ελλήνων η σημερινή θέση του Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ο βουλευτής Αθηνών κ. Νίκος Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΕΠΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Επιμόρφωσης και Καταπολέμησης Αναλφαβητισμού) , πρώην Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης.

    Ο κ.Αναγνωστόπουλος είπε ότι το1976 με πρότασή του στη Βουλή θεσπίστηκε η θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. "Σε λίγες μέρες, συμπληρώνονται 20 χρόνια από εκείνο το πρώτο βήμα γι'αυτό και η Κυβέρνηση, αντί της ανεπαρκούς θέσης Υφυπουργού με αυτές τις αρμοδιότητες, θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, όπως ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει στις χώρες του Ισραήλ και της Ιταλίας".

    Το αυτόνομο Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, είπε, χωρίς να χρειάζεται πολλά χρήματα, μπορεί -και κενά κυβερνητικά κτίρια υπάρχουν αλλά και με μετατάξεις υπαλλήλων από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας και Εθνικής Αμύνης να στελεχωθεί- να διαθέτει αυτοτελείς Διευθύνσεις, ώστε να εξυπηρετούνται οι ομογενείς, χωρίς τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, την οποία σήμερα υφίστανται, όταν θέλουν να μάθουν αν κάποιος υποχρεούται να υπηρετήσει ή να ενημερωθούν για θέματα Παιδείας, επενδύσεων κλπ. "'Ετσι θα μεγιστοποιηθεί όχι μόνο το δυναμικό των απανταχού Ελλήνων της Διασποράς αλλά και θα υλοποιηθούν οι επωφελείς προτάσεις αμφίδρομα, αντί να νεκρώνονται διαθέσεις και επιθυμίες για αμοιβαία επικοινωνία της Μητρόπολης με τον Ελληνισμό της Διασποράς".

    [24] ΓΕΩΡΓ.ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΜΙΑ TEQASTIA ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ 65.000 ΤΙΤΛΟΥΣ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Η έκθεση του Ομογενειακού Τύπου ,που λειτουργεί στα πλαίσια του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού,στο περίπτερο της Εμπορικής Τράπεζας,στο χώρο της ΔΕΘ,αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο την προσπάθεια δημιουργίας που καταβάλλεται απο τους Απόδημους Ελληνες,να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και την εθνική τους συνείδηση.Είναι ένα πανόραμα των δραστηριοτήτων του ,απανταχού της γής Ελληνισμού και δίκαια συγκεντρώνει το θαυμασμό των επισκεπτών.

    Η έκθεση,όμως αυτή δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος που στα τελευταία 30 χρόνια έκανε σκοπό της ζωής του τη συγκέντρωση και την καταγραφή όλων αυτών των εντύπων.Ο Γεώργιος Δολιανίτης,εκπαιδευτικός,πρώην σχολάρχης,όπως αυτοχαρακτηρίζεται,για 30 και πλέον χρόνια,ανακαλύπτει και συγκεντρώνει κάθε βιβλίο,κάθε έντυπο,που αφορά όχι μόνο τον Απόδημο Ελληνισμό,αλλά και την ίδια την ελληνική πνευματική ζωή.

    "Αυτή τη στιγμή έχω 65.000 τίτλους βιβλίων και φυλλαδίων,που καλύπτουν σημαντικές ενότητες της ελληνικής πνευματικής δραστηριότητας" είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων."Αρκεί να σας πώ ότι μόνον για την ενότητα της ελληνικής μυθολογίας έχω 800 τίτλους βιβλίων.Αλλους 16.000 τίτλους που αναφέρονται στην ελληνική λογοτεχνία.Και θα πρέπει να σημειώσω ,ότι προσπαθώ να καταγράψω τη λογοτεχνική δραστηριότητα μιας ολόκληρης εποχής,χωρίς να επιμένω στη συγκέντρωση έργων γνωστών λογοτεχνών ή ποιητών."

    Ανάμεσα στις ενότητες,όπως τονίζει ο ίδιος,υπάρχουν 5.000 τίτλοι που αναφέρονται στην Αρχαία Ελλάδα και άλλα τόσα περίπου για την ενότητα ιστορία- φιλοσοφία.Στην τεράστια αυτή βιβλιοθήκη ξεχωριστή θέση έχει η ενότητα του Τύπου με 6.000 τίλτους εντύπων.

    "Μάζεψα απο κάθε γωνιά όσα πολύτιμα βιβλία μπόρεσα να βρώ.Μόνο απο την Αίγυπτο συγκέντρωσα 1500 βιβλία,που όμως συνοδεύονται και με μελέτες για τη δράση του ελληνισμού."

    Στο πανόραμα αυτό της ιστορίας του Ελληνισμού περίοπτη θέση έχει το αρχείο αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων."Περιλαμβάνει διαχρονικά την εξέλιξη της προσπάθειας που έγινε τον 19ο αιώνα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων,με ιδιαίτερη έμφαση στο θεσμό των "Ολυμπίων" που απετέλεσαν τον προπομπό των σύγχρονων Ολυμπιάδων.Είχα την τιμή να εκθέσω το αρχείο αυτό σε πολλές πόλεις ,όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες,χειμερινοί και κανονικοί,ακόμη και στο μουσείο του Πεκίνου."

    Μια άλλη σημαντική ενότητα που καλύπτεται είναι αυτή του επαναστατικού Τύπου και των επόμενων χρόνων.

    " Υπάρχει μια πλήρης κάλυψη των προεπαναστατικών χρόνων,τόσο απο τα έντυπα του εξωελλαδικού ελλληνισμού όσοα και απο τα έντυπα που εκδίδονταν στην Ελλάδα.Εκείνο που λείπει είναι ο Τύπος στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων.Σ΄αυτό επικεντρώνεται η προσπάθεια.Είναι d}sjokg,αφού κάποια έντυπα έχουν χαθεί ίσως για πάντα.Θα πρέπει ,όμως να τονίσω,ότι απο την περίοδο της Επανάστασης μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα,υπήρξε μια άνθηση του Τύπου γενικώς.Οταν κλήθηκα απο το Δήμο Αθηναίων να οργανώσω μια έκθεση για τον Τύπο της περιόδου των 150 χρόνων ,απο την ανακύρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους,συγκέντρωσα 3.000 τίτλους εντύπων,απο τα οποία τα 500 είχαν εκδοθεί το 19ο αιώνα.Είναι τεράστιο το νούμερο,αν σκεφθεί κανείς την πληθυσμιακή αντιστοιχία της εποχής εκείνης."

    Ο κ.Δολιανίτης δεν κρύβει πάντως και την απογοήτευσή του.Την πίκρα του,γιατί όπως λέει "στην Ελλάδα χάνονται οι ευκαιρίες".Αναφέρεται στην εποχή 1980-81.

    "Τότε έκανα στην τότε κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης την πρόταση να χαρίσω όλο το αρχείο στο Κρατος για να δημιουργηθεί το Ιδρυμα Απόδημου Ελληνισμού.Υστερα απο συζητήσεις,αναβολές,επιτροπές και καθυστερήσεις η ευκαιρία χάθηκε.Το παρήγορο για μένα είναι ότι τώρα,έστω και αργά,μπάινει το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία του ΣΑΕ.Ομως μένει η πικρία,ότι στην Ελλάδα δεν εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες."

    Εκπαιδευτικός ο ίδιος "απέχει απο το 1982 απο αυτό που ονομάζεται επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα".

    "Με λύπη μου την ονομάζω γενοκτονία" υπογραμμίζει."Δεν είναι δυνατόν να εχουμε επιλέξει για την επαγγελματική μας εκπαίδευση μια λέξη "ινστιτούτο" η οποία είναι η μόνη μη ελληνική λέξη,στο σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την εκπαίδευση.Στέλνουμε τα παιδιά στα λεγόμενα ΙΕΚ και στην ουσία χάνουν δύο χρόνια,που δεν τα αναγνωρίζει κανείς.Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν πτυχίο τα παιδιά μας απο τα ΤΕΙ ,να τα δέχονται τα ξένα Πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές και μείς εδώ να τα κατατάσσουμε,ύστερα απο εξετάσεις στο δεύτερο έτος των ΑΕΙ.Δυστυχώς,μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά τα πράγματα."

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Tuesday, 5 December 1995 - 16:09:34