Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (28/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 28 Δεκεμβρίου 1995

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


ΝΕΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

  • [02] ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [03] ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [04] ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • [05] Η Ν.Δ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΧΘΕΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [06] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΝΔ ΘΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ

  • [07] ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

  • [08] ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΖΕΥΞΗΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΙΟΥ

  • [09] ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ Ο Α. ΦΑΪΚΟΓΛΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ

  • [11] ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [12] ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ATACMS ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [13] ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [14] 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [15] ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Τουρκικό αεροσκάφος τύπου Φάντομ έπεσε και συνετρίβη στις 2.30 μ.μ. εννέα μίλια νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης. Τα αίτια της πτώσεως δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Αυτή τη στιγμή πετάνε προς την περιοχή όπου έγινε το ατύχημα ένα C-130 και δύο ελικόπτερα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας για να περισυλλέξουν τους δύο πιλότους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή σπεύδει και ένα τουρκικό ελικόπτερο το οποίο έχει απογειωθεί από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

    Ο Υπουργός εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης ενημέρωσε σχετικά με το περιστατικό την κυβερνητική επιτροπή στην οποία έπαιρνε μέρος και αυτή την ώρα sumtom_fei από το Πεντάγωνο την επιχείρηση διάσωσης των δύο Τούρκων πιλότων.

    [02] ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Στάσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο όπως αναφέρει το τελευταίο ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 2 το μεσημέρι. "Η αντιμικροβιακή αγωγή και η περιοδική υποστήριξη της νεφρικής και αναπνευστικής λειτουργίας του πρωθυπουργού συνεχίζεται" καταλήγει το ιατρικό ανακοινωθέν.

    Σύμφωνα με ιατρικές πληροφορίες γίνεται λόγος για αστάθεια της πίεσης του πρωθυπουργού και κρίσεις υπογλυκαιμίας.

    [03] ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Με ενθουσιασμό έγινε δεκτός από τους προέδρους των ορεινών Πομακικών κοινοτήτων της Ξάνθης και της Ροδόπης και τους κατοίκους της περιοχής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στις ορεινές περιοχές της Θράκης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε νωρίς το πρωί με ελικόπτερο στην έδρα του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη, όπου τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές και στη συνέχεια μίλησε στους επιτελείς και αξιωματικούς του Σώματος. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του ο στρατηγός διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού, κ.Μανούσος Παραγιουδάκης, διαβεβαίωσε τον κ.Στεφανόπουλο για την πλήρη ασφάλεια των συνόρων στην μεθόριο, και για το αξιόμαχο των δυνάμεων του Δ΄ Σώματος, που διασφαλίζει την ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Θράκης και δίνει την ευκαιρία στον πληθυσμό να επιδίδεται απερίσπαστος στο έργο της ανάπτυξης της περιοχής. Ο κ.Παραγιουδάκης παρέδωσε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το έμβλημα του Σώματος, καθώς και ένα λεξικό της Πομακικής διαλέκτου.

    Στη συνέχεια ο κ.Στεφανόπουλος αναχώρησε για την ορεινή περιοχή, όπου στη Σμύνθη έγινε με ενθουσιασμό δεκτός από τους προέδρους των ορεινών Πομακικών κοινοτήτων και τους κατοίκους της περιοχής με τους οποίους αντάλλαξε ευχές για τον καινούριο χρόνο.

    Επόμενος σταθμός του Προέδρου ήταν το φυλάκιο της Γλαύκης ενώ λίγο μετά τις 11.30 π.μ. επισκέφθηκε την Σταυρούπολη, όπου τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος κ.Χαρίλαος Ανθόπουλος και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ.Τσεγκελίδης, οι οποίοι δώρησαν στον κ.Στεφανόπουλο χειροποίητη ασπίδα του "Θράκα πελταστή", σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην περιοχή

    Μετά την Σταυρούπολη ο κ.Στεφανόπουλος προβλέπεται σύμφωνα με το πρόγραμμα να επισκεφθεί την Οργάνη Ροδόπης, ενώ για την Αθήνα θα αναχωρήσει το απόγευμα από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας.

    [04] ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι η πολιτεία θα λάβει μεγαλύτερη μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν έλαβαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, οι κάτοικοι των πομακικών κοινοτήτων της Ξάνθης και της Ροδόπης, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του κ.Στεφανόπουλου στις ορεινές περιοχές της Θράκης. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την άρση της μπάρας του Εχίνου, που χώριζε τα πομακοχώρια από την υπόλοιπη χώρα. Ο κ.Στεφανόπουλος συνοδεύεται από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Τριαρίδη.

    "Είναι μια περιοχή, η οποία έχει ανάγκη της παρουσίας του κράτους. Και το κράτος επιδεικνύει την παρουσία του και θα την επιδείξει ακόμη περισσότερο αργότερα", τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών και των ελλείψεων που του επεσήμαναν οι κάτοικοι της περιοχής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε στη συνέχεια να προβεί σε πολιτικές δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι μέρα μόνο για ευχές.

    Λίγο αργότερα ο κ.Στεφανόπουλος κατά την επίσκεψή του στην Σταυρούπολη ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης, ενώ δέχτηκε επίσης από τον δήμαρχο κ.Χαρίλαο Ανθόπουλο και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ.Τσεγκελίδη, χειροποίητη ασπίδα του "Θράκα πελταστή", σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην περιοχή.

    Η περιοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, οπότε και θα αναχωρήσει για την Αθήνα από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας.

    [05] Η Ν.Δ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΧΘΕΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί ούτε προτίθεται να αναμειχθεί στα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ καθώς και στην εσωκομματική διαμάχη για την διαδοχή του κ. Παπανδρέου δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Βασόλης Μαγγίνας ο οποίος πρόσθεσε ότι "αυτό που ενδιαφέρει τη Ν.Δ είναι η διακυβέρνηση και το κύρος της χώρας".

    Ο κ. Μαγγίνας κατηγόρησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για ατολμία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη επειδή τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν τολμούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τις πολιτικά επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες" και συνέχισε: "Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιμένει στην αυτογελειοποίησή του κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει την πορεία και την πρόοδο της Ελληνικής κοινωνίας ούτε να διασύρει διεθνώς την πατρίδα μας".

    [06] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΝΔ ΘΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόταση μομφής που προτίθεται ma καταθέσει κατά της κυβέρνησης η ΝΔ "θα συσπειρώσει το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι "κανένας τους δεν θέλει εκλογές"και σημείωσε:"Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη . Μόνο που προ πολλού έχουν πάψει και οι δύο τους να είναι θεριά..."

    [07] ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

    Ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή Ελλήνων επενδυτών στα Τίρανα στα τέλη Ιανουαρίου.

    Οι τομείς που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αλβανία ειναι: Εκμετάλλευση μεταλλευτικού και ενεργειακού πλούτου , τεχνικά έργα υποδομής (δρόμοι ,εξηλεκτρισμός επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου , διαπλάτυνση -εκβάθυνση και εκσυγχρονισμοί λιμανιών, βελτίωση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, κατασκευαστικά έργα, τουριστική υποδομή ,θερμοκήπια ,ανάπτυξη πτηνοτροφίας , παραγωγή τοματοπολτού ,επεξεργασία δέρματος για παπούτσια και δερμάτινα είδη , χημικές βιομηχανίες και κλωστουφαντουργία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 1996.

    Eξάλλου άλλη επιχειρηματική αποστολή στη Βηρυτό διοργανώνεται από το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Αθηνών από 17 ως 21 Ιανουαρίου 1996 .

    Η αποστολή στόχο έχει την πραγματοποίηση επαφών μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν η επιθυμούν συναλλαγές με το Λίβανο . Τα προιόντα για τα οποία υπάρχει δυνατότητα προώθησης είναι: Γαλακτομικά προιόντα, μπισκότα, μεταποιημένα γεωργικά προιόντα, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, σπορέλαια, κρασιά , ρούχα και υφάσματα.

    [08] ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΖΕΥΞΗΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΙΟΥ

    Μετά την Πρωτοχρονιά θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του έργου της ζεύξης Ρίου-Αντιρίου προκειμένου να κατατεθεί στη συνέχεια το συντομότερο δυνατό στη Βουλή προς ψήφιση.

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρών τον Πρωθυπουργό και Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Άκης Τσοχατζόπουλος μετά την ενημέρωση που έκαναν σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ασχολήθηκε με την πορεία των μεγάλων έργων, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Γείτονας.

    Ο κ. Τσοζατζόπουλος δήλωσε επίσης ότι αναλόγως θα ενημερωθεί η Κυβερνητική Επιτροπή σε περίπου 15 μέρες και για την σύμβαση του έργου της Λεωφόρου Σταυρού Ελευσίνας. Ο κ. Λαλιώτης όπως είπε θα προβεί σε δηλώσεις για το έργο της ζεύξης Ρίου-Αντιρίου αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης.

    [09] ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ Ο Α. ΦΑΪΚΟΓΛΟΥ

    Στις 12 Ιανουαρίου θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης ο πρώην ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Αμχέτ Φαϊκογλου η δίκη του οποίου ήταν να γίνει σε δικαστήριο της Ξάνθης.

    Ο Φαϊκογλου παραπέμπεται ύστερα από μήνυση δημότη της Ξάνθης τον οποίο κλότσησε και έβρισε ο Φαϊκογλου. Ο μηνυτής αναφέρει ακόμη ότι "εξύβρισε τους Ελληνες και τη χώρα μας".

    Την απόφαση διεξαγωγής της δίκης στη Θεσσαλονίκη πήρε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για "λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και ειδικότερα για την αποφυγή κινδύνου επεισοδίων".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ

    Νέα επιστολή πρός τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο απέστειλε το Οικομενικό Πατριαρχείο.Αυτό αποκαλύπτει με σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Εθνικός Κήρυξ" και υπογραμμίζει ότι με τη νέα επιστολή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο επικρίνει τον Αρχιεπίσκοπο με αφορμή την τροποποίηση του καταστατικού.Η επιστολή,πάντα κατα την ομογενειακή εφημερίδα,στάλθηκε στον Αρχιεπίσκοπο στις 22 Δεκεμβρίου και επισημαίνει πως η ενέργεια αλλαγής του καταστατικού έχει απροκάλυπτη πρόθεση την "αυτονομία" , στρέφεται "εναντίον της Μητρός Εκκλησίας και του δίνεται εντολή να αανακαλέσει το τροποιηθέν καταστατικό,να μην το στείλει στις κοινότητες,τον προειδοποιεί πώς αν δεν συμμορφωθεί θα παρέμβει το Φανάρι. Του γνωστοποιείται επίσης η απόφαση της Ιεράς Συνόδου πώς δεν θα χορηγηθεί ουδεμία παράταση της θητείας του πέραν της 29ης ιουλίου 1996. Ο Αρχιεπίσκοπος,συνεχίζει η εφημερίδα έστειλε την ίδια μέρα απάντηση,στην οποία τονίζει ότι "δεν έκανε τίποτε κακό. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη,ότι εναντίον του Αρχιεπισκόπου έχουν στραφεί και οι Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής,οι οποίοι, με επιστολή που υπογράφει η συντριπτική τους πλειοψηφία,θέτουν τον κ.Ιάκωβο "προ των ευθυνών του' και δηλώνουν ολοκληρωτική αφοσίωση και υποστήριξη πρός το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπέρ του Αρχιεπισκόπου τάσσεται πάντως η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.Με επιστολή της πρός το Φανάρι πλέκει το εγκώμιο του Ιεράρχη και ζητεί απο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να "ενθαρρύνει" τον Ιάκωβο να παραμείνει στη θέση του.

    [11] ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Με τεράστια ελλείμματα λειτουργούν οι καπνοβιομηχανίες της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας "Βέτσερ".

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το πρώτο εξάμηνο του 1995 στις 15 από τις συνολικά 24 καπνοβιομηχανίες της ceitomij^r χώρας σημειώθηκε έλλειμμα της τάξης των 419 εκατ. δεναρίων ή 2,5 δις δραχμών.

    Οικονομικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ αποδίδουν το τεράστιο έλλειμμα των καπνοβιομηχανιών στη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, στην αγορά της οποίας οι σκοπιανές καπνοβιομηχανίες διέθεταν το 80% του επεξεργασμένου καπνού και το 40% των παραγόμενων τσιγάρων.

    Εξάλλου, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η φετινή χρονιά δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία για το μέλλον των καπνοβιομηχανιών της ΠΓΔΜ, καθώς η πώλησης των προϊόντων τους εξακολουθεί να σημειώνει συνεχή πτώση. Φέτος, η πώληση του επεξεργασμένου καπνού αναμένεται να φτάσει τους 13.500 τόνους ή το 22% των αρχικά προβλεπόμενων ποσοτήτων. Η πώληση των τσιγάρων, η οποία πέρυσι έφτασε τους 12.000 τόνους, φέτος θα κυμανθεί γύρω στους 9.500 τόνους.

    [12] ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ATACMS ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Προτάσεις ψηφίσματος, με το οποίο καλείται η αμερικανική βουλή να εκφράσει στον πρόεδρο Κλίντον την αίσθηση του Κογκρέσου ότι πρέπει να ματαιωθεί η πώληση πυραύλων τύπου ATACMS προς την Τουρκία, κατέθεσαν οι βουλευτές Ρόμπερτ Τορικέλι και Μάϊκ Μπιλιράκης. Παράλληλα, το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute - AHIPAC) καλεί τους Αμερικανούς, αλλά και τους πολίτες όλου του κόσμου σε καμπάνια διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μέσω σχετικών επιστολών, ώστε να ανασταλεί η πώληση. Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα προβαίνουν επίσης ως γνωστό η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Human Rights Watch", η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, το Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο, το Αμερικανοκουρδικό Δίκτυο Πληροφορικής και πλήθος άλλων οργανισμών.

    Στις προτάσεις τους οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία της τουρκικής κυβέρνησης κατά των Κούρδων, το εμπάργκο της Αρμενίας, τα συνεχιζόμενα εμπόδια που θέτει η Άγκυρα για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, η χωρίς έγκριση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μεταφορά όπλων από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν, επιβάλλουν την ματαίωση της πώλησης πυραύλων τύπου ATACMS, μέχρις ότου η τουρκική κυβέρνηση βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρει το εμπάργκο κατά της Αρμενίας και προχωρήσει στην επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

    Ανάλογη πρόταση ψηφίσματος κατέθεσε και ο Αμερικανός βουλευτής Frank Pallone, ενώ το AHIPAC προβαίνει σε καμπάνια διαμαρτυρίας προς τον Λευκό Οίκο καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να τηλεφωνήσει στον Πρόεδρο Κλίντον ή να αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας. Στη δική του, μάλιστα, επιστολή προς τον Πρόεδρο Κλίντον ο ειδικός σύμβουλος του AHIPAC, κ.Ευγένιος Ρωσσίδης, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Γουέντυ Σέρμαν, σύμφωνα με τον οποίο "τώρα πρέπει να δείξουμε στην Τουρκία ότι είμαστε αξιόπιστος σύμμαχος και ότι οι m|liler αμυντικές της ανάγκες θα καλυφθούν", ως "κίβδηλες, λανθασμένες και παραπλανητικές".

    "Η Τουρκία δεν έχει καμία νομιμοποιημένη αμυντική ανάγκη για αυτούς τους πυραύλους. Το να δηλώνουμε ότι πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστος σύμμαχος είναι ανόητο", υπογραμμίζει ο κ.Ρωσσίδης. "Έχουμε ανεχτεί τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, όπως και την επιθετικότητά της απέναντι στην Κύπρο και το Ιράκ και τη γενοκτονία της Κουρδικής μειονότητας για περισσότερο από δύο δεκαετίες".

    "Οι Ελληνοαμερικανοί πρέπει να αντιδράσουν σε αυτήν την πώληση πυραύλων", δηλώνει ο κ.Ρωσσίδης, "η οποία είναι αποσταθεροποιητική για την περιοχή, ενώ παράλληλα αποτελεί επιβράβευση των τουρκικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    [13] ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Ως ματαιοπονία χαρακτήρισε τις προσπάθειες των δύο τουρκικών κεντροδεξιών κομμάτων του Ορθού Δρόμου και Μητέρας Πατρίδας για σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού, ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν , που παρότι νικητής στις εκλογές δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Ο κ Ερμπακάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου επισήμανε πως παρόλο που τα άλλα κόμματα δηλώνουν πως δεν θα προχωρήσουν σε συνασπισμό με το κόμμα του , αυτός θα κάνει προτάσεις που δεν μπορούν να απορριφτούν από λογικούς ανθρώπους. σύμφωνα με τον κ Ερμπακάν ο λαός έδωσε το απαιτούμενο μάθημα στους μιμητές της Δύσης δίνοντας την ψήφο τους στο κόμμα Ευημερίας.

    Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών με ολοσέλιδη καταχώριση του στις εφημερίδες επισημαίνει ότι υπό τις υφιστάμενες ισορροπίες η λύση πρέπει να αναζητηθεί στην πολιτική συναίνεση την οποία έδειξε το εκλογικό σώμα στην κεντροδεξιά. Ο Σύνδεσμος καλεί τα κόμματα της κεντροδεξιάς να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση του εκλογικού σώματος και να δημιουργήσουν συνθήκες συναίνεσης.

    Ο αρχηγός του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας του Λαού HADEP , το οποίο δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, Μουράτ Μποζλάκ, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο και ότι το κόμμα του μαζί με το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης αδικήθηκε. "Τελικά δεν εκπροσωπήθηκαν στη Βουλή 10.000.000 εκλογείς δηλαδή αυτοί που ψήφισαν υπέρ των δύο κομμάτων συν οι διαβιούντες στο εξωτερικό. Οι πραγματικοί εκπρόσωποι των περιφερειών δεν έχουν μπει στο Κοινοβούλιο και η διαμορφωθείσα κατάσταση θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα. Ο παραμερισμός από το Κοινοβούλιο ατόμων εκλεγμένων από τον λαό των περιφερειών θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή" κατέληξε ο κ Μποζλάκ.

    Το θέμα της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης απασχόλησε χτες τους Μεσούτ Γιλμάζ και Ντενίζ Μπαϋκάλ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης. Ο Γιλμάζ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας μετά τον Eqlpaj\m θα πρέπει να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ίδιο ενώ ο Μπαϋκάλ τόνισε ότι η ανάθεση πρέπει να γίνει με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων υποστηρίζοντας ουσιαστικά την κ Τσιλλέρ η οποία παρά το μικρότερο ποσοστό ψήφων έχει περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο από το κόμμα του Γιλμάζ.

    Ο εκπρόσωπος τους Λευκού Οίκου Brian Guillen σε δηλώσεις του για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία επισήμανε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν τη συνέχιση των φιλικών τουρκοαμερικανικών σχέσεων και της επικράτησης του συμμαχικού πνεύματος ανεξαρτήτωΣ του κόμματος που κατέχει την εξουσία. εξάλλου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Glenn Davis δήλωσε ότι δεν ανησυχεί που το κόμμα Ευημερίας βγήκε νικητής από τις εκλογές επειδή το 80% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της αντίθετης άποψης


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [14] 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Στο ελληνικό χωριό Tarpon Springs στη Φλόριδα των ΗΠΑ, γνωστό σε ολόκληρη τη χώρα ως "χωριό των Καλυμνίων σφουγγαράδων", θα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου το πρώτο διεθνές Πανκαλυμνιακό Συνέδριο. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια διοργάνωσης των Καλυμνίων της διασποράς, με σκοπό, όπως επεσήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, κ.Μαρία Παντελή, την ένωση και την οργάνωσή τους σε διεθνές επίπεδο. "Ώστε να στρέψουμε τα μάτια της ψυχής μας προς το νησί, τη μάνα Κάλυμνο. Να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε και να μοιραστούμε την ιστορία μας, τα ήθη και έθιμά μας, τους αγώνες, τις νίκες μας. Έτσι θα νιώσουμε πιο στενά ότι είμαστε δεμένοι με τις ρίζες της Καλυμνιακής καταγωγής μας. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούν στις προσκλήσεις οι επίσημοι καλεσμένοι μας από την Κάλυμνο, γιατί ο δεσμός αυτός είναι ζωτικός". Το Tarpon Springs, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, επελέγη ως τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου, λόγω των στενών δεσμών του με την Καλυμνιακή παράδοση και τη φήμη του ως κέντρου σπογγαλιείας. Στο πρώτο αυτό συνέδριο, στο οποίο θα παραβρεθεί ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτριος Διακομιχάλης, προβλέπεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις Μπαχάμες από 18 ετών και άνω, και οι εργασίες του συμπίπτουν με τον λαμπρό εορτασμό των Θεοφανίων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Tarpon Springs.

    [15] ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Να συμπράξουν στην στήριξη του ΣΑΕ καλεί τους απανταχού Έλληνες και τις ομογενειακές οργανώσεις το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, σε ανακοίνωσή του με την οποία χαιρετίζει την πρώτη οργανωτική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ο ενθουσιασμός των συνέδρων για την πραγματοποίηση της lec\kgr ιδέας της ένωσης του απανταχού Ελληνισμού ανά την υφήλιο και η πρόθυμη συμμετοχή τους στις εργασίες, καθώς και η προσπάθειά τους για προστασία του θεσμού από πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές τοποθετήσεις αντιπροσώπων ή Ομοσπονδιών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ελληνομαερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, κ.Θεόδωρος Σπυρόπουλος, με τη λήξη τωνεργασιών του οργανωτικού συνεδρίου είχε δηλώσει ότι το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο στηρίζει τον θεσμό του ΣΑΕ και καλεί όλους να συνεργαστούν σε αυτήν την προσπάθεια.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.01 run on Thursday, 28 December 1995 - 12:49:54