Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (15/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ο ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [03] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

  • [04] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

  • [05] ΑΛΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 1996

  • [06] EΛΑΧΙΣΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [07] ΧΙΛΙΕΣ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΟΡΦΑΝΕΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

  • [08] ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ

  • [09] ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ"

  • [10] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΚΙΝΚΕΛ:Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ

  • [12] ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ

  • [13] ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

  • [14] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΟΑΤΩΝ - ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [15] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ - ΕΤΖΕΒΙΤ

  • [16] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Ο ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [17] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ

  • [18] ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    [16] ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΠΑΛΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΦΩΤΟΜΟΝΤΑΖ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

  • [21] ΑΓΚΥΡΑ:Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [22] Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ, ΜΕΧΝΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

  • [23] ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [24] ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΜΕΧΜΕΤ ΤΑΛΑΤ

  • [25] ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [26] ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

  • [27] ΣΚΟΠΙΑ:12 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ

  • [28] ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

  • [29] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

  • [30] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ''ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ'' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

  • [31] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [32] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


    [B] EJWTERIKES EIDHSEIS

  • [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: "κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο πρωθυπουργός συνέχισε την αναπνευστική φυσιοθεραπεία και κινησιοθεραπεία. Παραμένει απύρετος και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία για εκτίμηση του πλευριτικού υγρού". Σήμερα οι θεράποντες ιατροί του πρωθυπουργού υπέβαλαν τον ασθενή σε διερεύνηση του θώρακα με αξονικές τομογραφίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ποσότητα του πλευριτικού υγρού αυξάνεται ή όχι.

  • [02] ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ο ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Ο Προεδρος της Βουλής Απ.Κακλαμάνης θεωρεί δεδομένη την παραίτηση του Πρωθυπουργού. Ο κ.Κακλαμάνης που συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Προεδρο της Δημοκρατίας,δήλωσε πώς είναι πλέον οριστική η λύση του σοβαρού πολιτικού προβλήματος, που ανέκυψε με την ασθένεια του Πρωθυπουργού. "Με τον Πρόεδρο, είπε ο κ.Κακλαμάνης, συζητήσαμε και επι της ουσίας και επι της διαδικασίας.Και η απόψη του Προέδρου,όπως και η δική μου είναι ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει και όσο το δυνατόν πιό σύντομα πρέπει να λήξει το θέμα." Επεσήμανε ότι και μόνη η παραίτηση του Πρωθυπουργού κλείνει το θέμα , "ουσιαστικώς,τυπικώς και ορθώς". Η ενδεχόμενη επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου στο Ωνάσειο,μόνο αυτό το αντικείμενο μπορεί να έχει ,γιατί οποιοδήποτε άλλο θέμα ,απαιτεί μακρά συζήτηση και ο Pqyhupouqc|r δεν μπορεί να την κάνει." Ο Προεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η παραίτηση θα υπάρξει δεδομένου ότι δεν διατυπώνεται ,καμμιά άλλη άποψη που θα οδηγούσε σε παρέκκλιση. Σε ερώτηση για την δική του υποψηφιότητα και αν θα την ανακοινώσει ο κ.Κακλαμάνης τόνισε πώς θα εκφράσει την άποψή του ,αμέσως μόλις δοθεί η παραίτηση του Πρωθυπουργού. Οσον αφορά στις δηλώσεις της κ.Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου απάντησε ότι είναι "απολύτως θεμιτό η σύζυγος του Πρωθυπουργού να ενδιαφέρεται για το σύζυγό της.Βεβαίως,όσοι έχουμε πολιτικό ρόλο επικοινωνούμε όχι μόνο για το ανθρώπινο θέμα αλλα και για το πολιτικό πρόβλημα.Σ΄αυτό ίσως έχει δίκιο , όταν οι γιατροί του δεν συνιστούν ευρύτερες συζητήσεις."

  • [03] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ Αισιοδοξία, ότι για πρώτη φορά διαφαίνεται λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι συνομιλίες της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Σάυρους Βάνς και τη συμμετοχή του Έλληνα και Σκοπιανού πρέσβη Χρήστου Ζαχαράκη και Ιβαν Τοσέφσκι, ήταν το πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας τελικής λύσης. Αν και επίσημα από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι "περιμένουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε, αυτές οι διαδικασίες θα τραβήξουν σε χρόνο, ούτε αισιόδοξοι είμαστε ούτε απαισιόδοξοι". Ανεπίσημα όμως αφήνεται να εννοηθεί ότι "τώρα είμαστε πολύ κοντά σε μία λύση, κάτι που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν έντονα, ώστε να ομαλοποιηθούν πλήρως οι σχέσεις των δύο χωρών και να ενισχυθεί έτσι το κλίμα σταθερότητας σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων". Πάντως οι επόμενες συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε περίπου τρεις εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς οι δύο πλευρές θα έχουν μέχρι τότε το χρόνο να εξετάσουν και να εκτιμήσουν τα δεδομένα, έτσι όπως καταγράφηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής. Τόσο ο κ.Ζαχαράκης όσο και ο κ.Τοσέφσκι θα μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς και το κλίμα αλλά και τη διάθεση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε στην επόμενη συνάντηση να τεθούν και οι τελικές προτάσεις τους. Να σημειωθεί ότι- όπως είχε πεί την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίος παράγων του υπουργείου Εξωτερικών- αν τελικά υπάρξει τελική συμφωνία αυτή θα τεθεί προς έγκριση στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί υπό των πρόεδρο την Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Σε ότι αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων τώρα, στη συνάντηση της Παρασκευής, επιτεύχθηκε- όπως epes^lamam πηγές του υπουργείου Εξωτερικών- μια κατ'αρχήν συμφωνία που οδήγησε στην απεμπλοκή του προβλήματος από την αφετηρία. Βέβαια αυτό,-συμπλήρωναν - δεν σημαίνει και άρση του αδιεξόδου αφού πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος παλινδρομήσεως. Παρέπεμπαν μάλιστα στις προ τριετίας διαπραγματεύσεις που είχαν φθάσει και πάλι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας αλλά τελικά δεν καρποφόρησαν. Εκείνο που σημειώνεται πάντως, από τους ίδιου κύκλους είναι ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να υπάρξει μία μόνο ονομασία του κράτους των Σκοπίων χώρις να έχει προσδιοριστεί το είδος της, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις και όχι η φόρμουλα της τριπλής ονομασίας.

  • [04] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ Η ανάπτυξη συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας, ιδιαίτερα στους τομείς φυτικής και ζωικής παραγωγής, κτηνιατρικής, γεωργικών εφαρμογών και εκπαίδευσης, αγροτικής έρευνας, δασών και αλιείας, καθώς και η μελλοντική υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα Γεωργίας και Τροφίμων, προβλέπεται στο πρωτόκολλο που υπέγραψαν στην Αθήνα, οι υφυπουργοί, Ελλάδας και Αλβανίας κκ Αλέκος Δαμιανίδης και Myslym Osmani, οι οποίοι ήταν επικεφαλής της Μεικτής Επιτροπής Γεωργίας, των δύο χωρών. Με την υπογραφή της Συμφωνίας θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση και εντατικοποίηση γεωργικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ταχύτερη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Αλβανίας, δεδομένου ότι, το 60% του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης για την προώθηση και προάσπιση των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων στη γειτονική χώρα.

  • [05] ΑΛΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 1996 Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία για το 1996 προδιαγράφουν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προς έγκριση στην αρμόδια Περιφέρεια, σε συνέχεια της ιδιαίτερα θετικής πορείας του 1995. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αθανάσιος Σιάτρας, κατά το τρέχον έτος αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην περιοχή, καθώς ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 1996 έχουν υποβληθεί 23 αιτήσεις, ύψους 12 δισ.δρχ., οι οποίες προβλέπουν τη δημιουργία 630 νέων θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι το 1995 σημειώθηκε άλμα των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή, με την υλοποίηση συνολικά 25 προτάσεων για νέες επιχειρήσεις, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δρχ., οι οποίες προσέφεραν 570 νέες h]seir εργασίας. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του '95 είχαν υποβληθεί και εγκριθεί 9 αιτήσεις, ύψους 4,5 δισ. δρχ., με επιδότηση 45%, οι οποίες δημιούργησαν 250 θέσεις εργασίας, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο ο αριθμός των αιτήσεων εγκρίθηκαν συνολικά 16 αιτήσεις, ύψους 7 δισ. δρχ., με επιδότηση 50%, οι οποίες δημιούργησαν άλλες 320 νέες θέσεις εργασίας. Ας σημειωθεί ότι από το 1990 μέχρι το 1993 και με χρηματοδότηση από το Α' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δημιουργήθηκαν βάσει αντίστοιχων προτάσεων 16 νέες επιχειρήσεις στην περιοχή, ύψους 6,5 δισ. δρχ., με 25% επιδότηση, οι οποίες παρείχαν 150 νέες θέσεις εργασίας. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών, κόστους 1 δισ. δρχ. με χρηματοδότηση κατά 50% από το κοινοτικό πρόγραμμα LEADER και κατά 50% από τον αναπτυξιακό νόμο 2234. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως τονίζει ο κ.Σιάτρας είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής γουνοφόρων ζώων, καθώς το 40% του κόστους της παραγωγής κατέχουν οι ειδικές ζωοτροφές, οι οποίες εισάγονται από τις Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες. Στο μεταξύ, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση της δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στην Κοζάνη, η οποία κατά το 1995 εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανατέθηκε η μελέτη στην ΕΤΒΑ και επί του παρόντος εκκρεμεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ η έγκριση της έκθεσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει μόνο μια ΒΙ.ΠΕ. στην Φλώρινα. Η νέα βιομηχανική περιοχή σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να δημιουργηθεί σε έκταση 600 στρεμμάτων στα Κοίλα Κοζάνης. Παράλληλα, στη διάρκεια του 1996 πρόκειται να ολοκληρωθεί το Βιομηχανικό Πάρκο Σιάτιστας, το οποίο διαθέτει εκθετήριο για βιοτεχνίες και εργοστάσια του κλάδου της γουνοποιΐας, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας να αρχίσει η υλοποίηση της δημιουργίας Κέντρου Εκθέσεων και Πληροφορικής, συνδεδεμένου με την Ε.Ε. και τα βαλκανικά κράτη, για όλους τους κλάδους παραγωγής της περιοχής. Φορέας υλοποίησης του έργου έχει οριστεί ο Δήμος Κοζάνης. Βάρος δίνεται επίσης στην περιοχή στην ανάπτυξη επιχειρήσεων επεξεργασίας λατομείων, λόγω των μεγάλων έργων οδοποιΐας που εκτελούνται στην περιοχή (Εγνατία Οδός και κάθετοι άξονες Κρυσταλλοπηγής και Σκοπίων- Φλώρινας-Βόλου), αλλά και των προοπτικών ανάληψης εργολαβιών και υπεργολαβιών στα έργα οδοποιΐας που πρόκειται να αρχίσουν τα επόμενα χρόνια σε Αλβανία και Σκόπια.

  • [06] EΛΑΧΙΣΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ Ελάχιστος είναι ο κίνδυνος ατυχήματος για την ελληνική στρατιωτική αποστολή,που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη της Βοσνίας,δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γερ.Αρσένης.Ο υπουργός τόνισε πώς η επιλογή της θέσης που σταθμεύει ο Λόχος Μεταφορών έγινε le πρωταρχικό κριτήριο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου. Τόνισε με έμφαση,πώς η χώρα μας δεν πρόκειται να αυξήσει τη δύναμη που συμμετεχει στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Βοσνίας.

  • [07] ΧΙΛΙΕΣ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΟΡΦΑΝΕΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Χίλιες πεντακόσιες ορφανεμένες οικογένειες της Βοσνίας υιοθετήθηκαν οικονομικά από αντίστοιχες οικογένειες από όλη την Ελλάδα και σήμερα αναχώρησε για τη Βοσνία πενταμελής αποστολή του "Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης" που μεταφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 160 χιλιάδων μάρκων Γερμανίας καθώς και φορτηγό με 25 τόνους δώρων. Το "Καραβάνι" προορίζεται για την Ποντγκορίτσα (πρώην Τίτογκαραντ) της Γιουγκοσλαβίας και από εκεί θα εισέλθει οδικά στη Βοσνία μέσω της περιφέρειας Τρέμπινιε θα φτάσει μέχρι το Σαράγιεβο διανέμοντας καθ΄οδόν στις χήρες μάνες και τα παιδιά τους την χρηματική βοήθεια και δίνοντας παράλληλα στοιχεία για την ελληνική οικογένεια από την οποία προέρχεται η βοήθεια. Όπως τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του "Καραβανιού" κ Κώστας Παπαδιγιαννόπουλος πρόκειται για την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας στις ορφανεμένες οικογένειες, των οποίων την πλήρη εικόνα έχουν οι αντίστοιχες ελληνικές που τις έχουν "υιοθετήσει", ενώ καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν και τα ορφανά της Βοσνίας που υπολογίζονται σε 15.000-18.000. Βάσει τον στοιχείων που έχουν η μία για την άλλη οι οικογένειες που αποστέλλουν την βοήθεια και αυτές που την παίρνουν, δίνεται η δυνατότητα μιας μετέπειτα επικοινωνίας αλλά και της μελλοντικής φιλοξενίας της ορφανεμένης οικογένειας στην Ελλάδα. "Το Καραβάνι έκανε μία καμπάνια αυτές τις ημέρες προκειμένου να συνδέσει μία ελληνική οικογένεια με μία αντίστοιχη βοσνιακή που έχει χάσει τον πατέρα της. Στο πλαίσιο αυτό πήγαμε στην Βοσνία φέραμε τους φακέλους των ορφανών παιδιών εδώ και αναζητούμε τους Έλληνες δωρητές οι οποίοι θα επιλέξουν ένα από αυτά τα παιδιά που θα τα βοηθούν. Τώρα πάμε για 1.500 περιπτώσεις και θα τους δώσουμε χέρι χέρι τη βοήθεια. Ταυτόχρονα το "Ελληνικό Καραβάνι" θα γνωρίσει και τις άλλες οικογένειες. Υπάρχουν 15-18000 ορφανά παιδιά της Βοσνίας και το "Καραβάνι" φιλοδοξεί να τα καλύψει όλα. Μέχρι τώρα η προσφορά των Ελλήνων στη προσπάθεια μας ήταν αμέριστη" υπογράμμισε ο κ Παπαδιγιαννόπουλος Η προσπάθεια του "Καραβανιού" έχει γίνει γνωστή και συνεχώς και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσονται στο πρόγραμμα του. Σημειώνεται ότι το "Καραβάνι" δημιουργήθηκε το 1992 με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Αλέκου Αλαβάνου, Παρασκευά Αυγερινού και Παναγιώτη Λαμπρία και έχει στείλει κατά καιρούς τρόφιμα φάρμακα και κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια και προσπάθησε πάντα να τα δίνει στα χέρια των ίδιων των δικαιούχων. Το νέο πρόγραμμα της "οικονομικής υιοθεσίας" οικογενειών ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν αντιπροσωπεία tou "Καραβανιού" πήγε στην Βοσνία όπου συνάντησε τις χήρες μάνες και τους έθεσε υπόψη την καινούρια ιδέα.

  • [08] ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ Δύο νέες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σέρβους έφθασαν στο Βελιγράδι από την Ελλάδα. Αντιπροσωπεία της πόλεως των Χανίων με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Χαρίτο έγινε δεκτή από τον αντιδήμαρχο του Βελιγραδίου Σλόμπονταν Ντρομπνιάκοβιτς. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας του Βελιγραδίου Ντουσαν Μπόζιτς και ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ντάγκαν Ιλιτς. Σημειώνεται ότι τα Χανιά είναι η μόνη Ελληνική πόλη η οποία δέχεται για τρίτη φορά παιδιά από την Σερβία στα οποία προσφέρει την δυνατότητα να παραμείνουν στην Ελλάδα για έξι μήνες παρακολουθώντας τα μαθήματα τους. Στο μεταξύ έφτασε από την Ελλάδα οι 140 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τα νοσοκομεία και τα δημοτικά σχολεία της Μπάνια Λούκα και του Πάλε που απέστειλαν οι εργαζόμενοι της ΟΤΟΕ και της ΕΤΥΚ Κύπρου.

  • [09] ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ" "Διαχείριση υδατικών πόρων στη Μακεδονία - Θράκη και Κύπρο" είναι το θέμα διήμερης συνάντησης που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και Πέμπτη το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου. Οι εργασίες της συνάντησης, την έναρξη των οποίων θα κηρύξει στις 9.15 το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κωνσταντίνος Τριαρίδης, θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Κατά τη συνάντηση θα αναπτυχθούν από Έλληνες και Κύπριους ειδικούς επιστήμονες θέματα που αφορούν κυρίως στο στρατηγικό σχεδιασμό για την εκμετάλλευση των υδατικών πόρων και την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κύπρου. Επίσης θα γίνει αναφορά στα μεγάλα υδραυλικά έργα που εκτελούνται στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

  • [10] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Επιδείνωση, με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, παρουσιάζει από σήμερα ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα σε όλη την Δυτική Μακεδονία, χωρίς όμως να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο ενω με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα μόνον στους δρόμους Φλώρινας- Καστοριάς, στις θέσεις Βίτσι και Βίγλα. Στην υπόλοιπη Μακεδονία χιόνισε στα ορεινά, αλλά pqobk^lata δεν αναφέρθηκαν.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΚΙΝΚΕΛ:Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με την οποία η Γερμανία αρνείται να διαπραγματευθεί το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων του ναζισμού, όπως επίσημα επιβεβαίωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ.Κλάους Κίνκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη από δημοσιογράφους, Με αφορμή τις γερμανοτσεχικές σχέσεις ο κ.Κίνκελ είπε ότι η χώρα του "επιθυμεί να ρυθμίσει το θέμα των αποζημιώσεων μερικών χιλιάδων θυμάτων όπως το έχει κλείσει με όλες τις χώρες πλην μιας" για να προσθέσει όταν ρωτήθηκε σχετικά ότι η Βόνη δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα ("Εs gibt keine Verhandlungen", ήταν η χαρακτηριστική φράση του Γερμανού υπουργού.) Ο κ.Κίνκελ επανέλαβε ότι ισχύει πλήρως η δήλωση που έκανε στην βουλή στις 2 Νοεμβρίου 1995 όταν απάντησε σε ερώτηση του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού κ.Γέλπκε.

  • [12] ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ Την επίσκεψη αντιπροσωπείας οικονομικών παραγόντων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα όπου υπογράφηκαν πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς των οικοδομικών κατασκευών, ηλεκτροδότησης, κλωστοϋφαντουργίας υπογράμμισε σε συνέντευξη του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Νίκολα Κόλιεβιτς. "Η ειρήνη έδωσε την δυνατότητα στη Σερβική Δημοκρατία να ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών και στην οικονομική συνεργασία με εταίρους εκτός των συνόρων της δήλωσε ο κ. Κόλιεβιτς ο οποίος δήλωσε πως σύντομα την Σερβική Δημοκρατία θα επισκεφθούν Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να συστήσουν μεικτές εταιρείες σε αρκετούς οικονομικού τομείς. Ο Αντιπρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα έργα στο τομέα του ηλεκτρισμού το οποίο προβλέπει την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού σε Δρίνα και Βρμπας. Καταλήγοντας ο κ.Κολιεβιτς επεσήμανε ότι "αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Σέρβους της Βοσνίας είναι ότι την δύσκολη μεταπολεμική περίοδο μεγάλος αριθμός ατόμων θα βρει εργασία.

  • [13] ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ Συνάντηση στο Βελιγράδι με εκπροσώπους των Σερβοβόσνιων είχε την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου "Νασα Μπόρμπα". Η εφημερίδα, επικαλούμενη έγκυρες πηγές, γράφει sto σημερινό της φύλο, ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων στον ποταμό Δρίνα καθώς και την αποκατάσταση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας είχε περιορίσει την διακίνηση εμπορευμάτων και είχε παγώσει τις οικονομικές συναλλαγές με τους Σερβοβόσνιους από τις 4 Αυγούστου 1994 σε μιά προσπάθεια να πιεστεί η ηγεσία τους να αποδεχθείσα το ειρηνευτικό σχέδιο για την Βοσνία. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου από τους Σερβοβόσνιους επιτρέπει πλέον το άνοιγμα των συνόρων της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και της αυτοναγνωρισμένης Σερβικής Δημοκρατίας η οποία αποτελεί μία από τις δύο συνιστώσες της Βοσνιακής Δημοκρατίας, κατά μήκος του ποταμού Δρίνα.

  • [14] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΟΑΤΩΝ - ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ Το Μόσταρ επισκέφθηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ ο οποίος είχε επαφές με τον διοικητή της πόλης Χανς Κόσνικ, ο οποίος έχει διορισθεί στη θέση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και με εκπροσώπους της μουσουλμανικής και κροατικής κοινότητας της πόλης. Ο κ. Κινκελ δήλωσε ότι αν σε δύο εβδομάδες δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ Κροατών και Μουσουλμάνων στο Μόσταρ τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ορίσει Επιτροπή διαιτησίας για την επίλυση της κρίσης και πρόσθεσε ότι το Μοσταρ πρέπει να παραμείνει ενιαίο με κοινές αστυνομικές δυνάμεις ενώ χαρακτήρισε αναγκαία την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Ντέϊτον. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ.Σουζάνα Ανιέλι η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 1996, είχε κατηγορήσει μετά από την συνάντηση που είχε με τον κ.Κόσνικ, τον Πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν ως υπεύθυνο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Μόσταρ. Η κ.Ανιέλι καταλογίζει στην Κροατική πλευρά απροθυμία να αποδεχθεί τον ενιαίο χαρακτήρα του Μόσταρ υπονόμευση της μουσουλμανοκροατικής ομοσπονδίας, της μιας εκ των δυο συνιστωσών του Βοσνιακού κράτους. Πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι έλεγαν ότι μετά από τα τελευταία γεγονότα στο Μόσταρ η μουσουλμανοκροατική ομοσπονδία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για την δυνατότητα της μελλοντικής τους συνύπαρξης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Χάρι Σιλατζιτς εξέφρασε την βαθιά του απογοήτευση από τις ενέργειες και την συμπεριφορά των Κροατών εταιρών της ομοσπονδίας. Ο κ. Σιλατζιτς κάλεσε τον κ.Κόσνικ να παραδώσει μέσα σε μιά εβδομάδα σε συνεργασία με τις Νατοϊκές δυνάμεις και με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ενότητα του Μόσταρ Ο μουσουλμάνος το θρήσκευμα πρωθυπουργός της Βοσνιακής Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι δεν θα δεχθεί pot] τον διαχωρισμό του Μόσταρ προεξοφλώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθούσε η διαίρεση της Βοσνίας.

  • [15] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ - ΕΤΖΕΒΙΤ Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ απέρριψε σήμερα την πρόταση συνεργασίας με το Κόμμα Ευημερίας.Ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς συναντήθηκε με τον εντολοδόχο Νετσμεντίν Ερμπακάν και συζήτησαν την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ.Ετζεβίτ,όπως άλλωστε είχε δηλώσει απο την επομένη των εκλογών,επανέλαβε ότι "οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα καθιστούν αδύνατη τη συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνησης,στην οποία θα ηγείται το κόμμα Ρεφάχ". Η Δημοκρατική Αριστερά,που διαθέτει 75 έδρες στην τουρκική Βουλή,είναι το τρίτο κόμμα που απορρίπτει τη συνεργασία με τους ισλαμιστές του Ερμπακάν.Προηγηθηκε το κόμμα του "Ορθού Δρόμου" της Τανσού Τσιλέρ και το κόμμα της "Μητέρας Πατρίδας" του Μεσούτ Γιλμάζ.Ωστόσο,πολιτικοί παρατηρητές στην Αγκυρα επισημαίνουν ότι ο Γιλμάζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα Ευημερίας,αν αποτύχει η προσπάθεια συνεργασίας του με την Τσιλέρ. Ο Ερμπακάν απο την πλευρά του,που βλέπει να εκμηδενίζονται οι πιθανότητες για να σχηματίσει κυβέρνηση,θα συναντηθεί αύριο με τον αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ. Στο μεταξύ,τα σενάρια που αναπτύσσονται στην τουρκική πρωτεύουσα γύρω απο το πρόβλημα σχηματισμού κυβέρνησης,δεν αποκλείουν την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.Τη διενέργεια νέων εκλογών φαίνεται ότι επιζητεί και η Τανσού Τσιλέρ,η οποία ,όπως αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες,στη διάρκεια σύσκεψης με τους επιτελείς του κόμματός της, τάχθηκε υπέρ των εκλογών,με το αιτιολογικό ότι μέσα απ΄αυτές θα καταδειχθεί η ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης απο το κόμμα της και απο το κόμμα του Γιλμάζ. Ο αρχηγός του ΑΝΑΡ απο την πλευρά του δήλωσε ότι είναι υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας με το DYP υπο τον όρο,ότι η Τσιλέρ δεν θα επιμείνει να παραμείνει πρωθυπουργός.

  • [16] ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Ο ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ Με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ πρόκειται να συναντηθεί αύριο ο ισλαμιστής αρχηγός του κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον ηγέτη του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία. Παρόλα αυτά όμως στο κόμμα Ευημερίας επικρατεί κλίμα αναμονής για το τι μέλει γενέσθαι. Όσο και αν ο Ερμπακάν αναζητά υποστήριξη πέρα από τα κόμματα της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου η προσοχή του e_mai στραμμένη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα στην Τσιλλέρ και τον Μπαϊκάλ και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ευημερίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ δήλωσε πως πιστεύει ότι το κόμμα του θα καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κόμμα της Πατέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου "Από αυτή την άποψη οι πόρτες είναι ανοιχτές. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η συνείδηση και σε λίγο να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό την αρχηγία του κόμματος Ευημερίας" τόνισε ο κ Γκιούλ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόμμα Ευημερίας περιμένει τα αποτελέσματα της αναμενόμενης συνάντησης Γιλμάζ- Τσιλλέρ προκειμένου να προχωρήσει σε ένα δεύτερο βήμα.

  • [17] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ διέψευσε επίσημα τα χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου σύμφωνα με τα οποία το κόμμα της φέρεται πρόθυμο να συνεργαστεί με το κόμμα του Ορθού Δρόμου του Μεσούτ Γιλμάζ όχι μόνο σε κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και προεκλογικά εάν, μετά την διαπίστωση της αδυναμίας της Βουλής να δώσει κυβέρνηση, ο πρόεδρος Ντεμιρέλ προχωρήσει στη προκήρυξη πρόωρων εκλογών . Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση οι εναλλακτικές λύσεις που είχε προβάλλει κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε το βράδυ του Σαββάτου σε επιχειρηματίες προβλήθηκαν μονομερώς από τον τύπο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις και να φανεί ότι έκανε πρόταση στον Μεσούτ Γιλμάζ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε και σκέφτεται να κάνει πρόταση στον αρχηγό του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας καθώς εφαρμόζεται η συνταγματική διαδικασία και αναμένονται οι εξελίξεις

  • [18] ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Μία δεύτερη κρίση, μετά την πρώτη που έγινε αφορμή για διάλυση της κυβέρνησης Τσιλλέρ-Μπαϊκάλ, αναμένει τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας αφού τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο διευθυντή ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης Ορχάν Τασανλάρ μετά τη δολοφονία του νεαρού δημοσιογράφου Μετίν Γκιοκτεπέ την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια κράτησης του από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τασανλάρ μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του είχε δηλώσει ότι "ήρθε για να κόψει κεφάλια" ενώ μεγάλη αντίδραση προκάλεσαν οι δηλώσεις του σχετικά με τον δολοφονημένο δημοσιογράφο τον οποίο χαρακτήρισε ως τρομοκράτη που είχε συλληφθεί. Επισημαίνεται ότι η αιτία της κυβερνητικής κρίσης που οδήγησε την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές ήταν η απαίτηση του αρχηγού του συγκυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ να apolajqumhe_ ο τότε διευθυντής ασφάλειας Κωνσταντινούπολης και νυν βουλευτής Νετζντέτ Μενζίρ, στον οποίο απέδιδε ευθύνη για τα γεγονότα με τους Αλεβίτες τον περασμένο Μάρτιο. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι υπάρχει κενό εξουσίας στη χώρα και επέκρινε τις δυνάμεις ασφαλείας που ενώ βρήκαν αμέσως τους δράστες της δολοφονίας των δύο επιχειρηματιών που δολοφονήθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για το θέμα του Γκιοκτεπέ. "Είναι γνωστό από ποιο τμήμα βγήκε ο Γκιοκτεπέ. Γιατί δεν φανερώνουν τους υπευθύνους; " υπογράμμισε ο κ Ετζεβίτ. Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού Κόμματος Αντνάν Κεσκίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου επέκρινε τον διευθυντή ασφάλειας επειδή χαρακτήρισε τον δολοφονημένο δημοσιογράφο ως τρομοκράτη και είπε: "Είναι ντροπή να λέει τέτοια πράγματα πίσω για ένα δολοφονημένο άνθρωπο. Αν πράγματι είπε αυτά τα λόγια θα πρέπει να επέμβει το υπουργείο εσωτερικών. Ένα τέτοιο άτομο δεν μπορεί να είναι επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας". Εξάλλου ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ένωση Συντακτών στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι στην Τουρκία το κράτος δεν παρέχει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και ότι γεγονότα όπως η δολοφονία του Γκιοκτεπέ γίνονται αφορμή για την εκτόξευση σοβαρών κατηγοριών κατά του κράτους. Σύμφωνα με τον κ Γιλμάζ κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησης συνασπισμού στην Τουρκία 40 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους

    [16] ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΠΑΛΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Υπόλογη για μία ακόμη φορά στη διεθνή κοινή γνώμη εμφανίστηκε η Τουρκία η οποία σε σημερινή εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού CBS, κατηγορείται για γενοκτονία των Κούρδων και για κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία πέρα από κάθε λογική.

    Ο εκ των δημοσιογράφων της εκπομπής μάλιστα, Εντ Μπράντλι, συγκρίνει τις συνθήκες διαβίωσης των Κούρδων στην Τουρκία, όμοιες με αυτές στο Βόρειο Ιράκ υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, πριν από την αμερικανική επέμβαση.

    Στην εκπομπή περιγράφτηκε με έντονα χρώματα η ερήμωση των Κουρδικών Κοινοτήτων στην Ανατολία και τονίστηκε πως οι πρωτοφανούς μεγέθους επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, που είχαν ως αποτέλεσμα το βίαιο εκπατρισμό εκατομμυρίων Κούρδων από τη γη τους και τον αφανισμό χιλιάδων ανυπεράσπιστων κατοίκων της περιοχής, συντελούνται όχι μόνο με τη σιωπηλή ανοχή των ΗΠΑ, αλλά και με την ενεργή αμερικανική υποστήριξη του τουρκικού στρατού σε δάνεια και εξοπλισμό.

    Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστείας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκπομπής πως ''στρατιωτικά δάνεια 320 ejatolluq_ym δολαρίων πηγαίνουν στο τουρκικό κράτος με σκοπό τις μαζικές δολοφονίες'', ενώ ο Τζον Πόρτερ, μέλος του αμερικανικού Κογκρεσου, καυτηρίασε την Τουρκία, κατηγορώντας της για κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία που ξεπερνάει κάθε όριο λογικής δικαιολογίας.

    ''Η Τουρκία'', είπε ο κ Πόρτερ, ''είναι ο τρίτος σε σπουδαιότητα αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, η οποία χρησιμοποιείται για τη δολοφονία αθώων πολιτών''.

    Το στρατιωτικό υλικό με το οποίο εφοδίασαν οι ΗΠΑ την Τουρκία, τον περασμένο χρόνο έφτασε τα 6,9 δισ. δολάρια, υπογραμμίστηκε στην εκπομπή, ενώ σε συνέντευξη του εκπροσωπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που φιλοξένησε, του οποίου επίσημη έκθεση για την τρομοκρατία περιγράφει σε έκταση τη χρήση βασανιστηρίων του επίσημου τουρκικού κράτους κατά των πολιτών του, τέθηκε το ζήτημα αρχών στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

    Οπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος, κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, η Τουρκία βρισκόταν στην άκρη του κόσμου. Με την αλλαγή των στρατηγικών στόχων της μεταψυχροπολεμικής εποχής όμως, βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο ζωτικών αμερικανικών συμφερόντων στη γύρω περιοχή.

  • [20] ΦΩΤΟΜΟΝΤΑΖ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Φωτομοντάζ χαρακτηρίζει με επίσημη ανακοίνωση του το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αγγλική εφημερίδα "The European" και στις οποίες εμφανίζεται Τούρκος στρατιώτης να κρατά κομμένα κεφάλια μελών του ΡΚΚ με τον τίτλο "Φωτογραφίες που θα συγκλονίσουν τον κόσμο". Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι φωτογραφίες αυτές έχουν διανεμηθεί από πρακτορείο ειδήσεων που έχει έδρα την Κολωνία και αποτελεί παρακλάδι του ΡΚΚ καθώς και ότι το γεγονός αποτελεί μέρος της εκστρατείας κατασυκοφάντησης της Τουρκίας.

  • [21] ΑΓΚΥΡΑ:Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Νέα επίθεση για μεροληψία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της στο Κυπριακό έκανε η Άγκυρα επαναλαμβάνοντας την άρνηση της να δεχθεί διορισμό από τον Γ.Γ, του ΟΗΕ νέου μεσολαβητή στο νησί που να προέρχεται από χώρα μέλος της Ένωσης. Η όλη υπόθεση ξεκίνησε με την έκφραση της επιθυμίας του τωρινού μεσολαβητή κ. Τζο Κλαρκ να παραιτηθεί και η Τουρκία απειλεί ότι εάν ο νέος μεσολαβητής προέρχεται από χώρα μέλος της Ένωσης τότε τόσο η Άγκυρα όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα αρνηθούν να έχουν οποιαδήποτε επαφή μαζί του έτσι ώστε να καταστεί αδύνατη η άσκηση των καθηκόντων του. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών κ.Ιναλ Μπατού είπε ότι ένας τέτοιος διορισμός θα diataq\nei την ισορροπία στο νησί υπέρ των Ελληνοκυπρίων και κατηγορεί την Ένωση ότι δεν τήρησε ίσες αποστάσεις έναντι των δυο πλευρών στην Κύπρο. Παρά την επίθεση ο κ.Μπατού έκρινε θετικά τις παρεμβάσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας κ.Σκαμάκα και του Υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας κ.Ντικ Σπρινγκ οι οποίοι ήδη επισκέφθηκαν την Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο και Η Ιρλανδία θα προεδρεύσει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 1996. Ο Τούρκος υφυπουργός διευκρίνισε ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει με κατανόηση την αναβολή της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Χόλμπρουκ η οποία όπως είναι γνωστό αποδόθηκε από την Ουάσιγκτον στην ασάφεια που επικρατεί σε Αθήνα και Άγκυρα.

  • [22] Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ, ΜΕΧΝΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Ο σύζυγος της κουρδικής καταγωγής φυλακισμένης πρώην βουλευτού της Τουρκίας Λεϊλά Ζάνα, Μεχντί θα παραλάβει το βραβείο Ζαχάροφ, που θα της απονεμηθεί στο Στρασβούργο στις 17 Ιανουαρίου, αν προλάβει να τακτοποιήσει τις απαραίτητες διατυπώσεις για την έκδοση του διαβατηρίου του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης εφημερίδας "Turkish Daily News" οι τουρκικές αρχές δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανανεώσουν το διαβατήριο του Μεχντί Ζάνα, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Ντιγιαρμπακίρ. Σε μια τέτοια περίπτωση το βραβείο της κ Ζάνα θα παραλάβει ο δικηγόρος της Γιουσούφ Αλάτας και τα παιδιά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της κηδείας του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιττεράν στο Παρίσι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ Klaus Haensch είχε ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να παράσχει μονοήμερη άδεια στην Λεϊλά Ζάνα προκειμένου να παραλάβει το βραβείο της αλλά έλαβε αρνητική απάντηση με τη δικαιολογία ότι στην "Τουρκία η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη"

  • [23] ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Κύμα παραιτήσεων στρατιωτικών από τις τάξεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σημειώνεται από τις αρχες του έτους ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία των αρχηγών των Σωμάτων ότι το πρωτοφανές φαινόμενο, όπως το χαρακτηρίζουν, θα συνεχιστεί. Από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι σήμερα, γραφει η εφημερίδα "Χουρριέτ" έχουν υποβάλει παραίτηση 183 αξιωματικοί και 601 υπαξιωματικοί ενώ αναμένεται και νέο κυμα παραιτήσεων τον Φεβρουάριο. Οι χαμηλοί μισθοι των στρατιωτικών είναι η κυρια αιτία που οδηγούνται σε παραίτηση, σημειώνει η "Μιλλιέτ" καθώς "οι παραιτηθέντες οδεύουν στον ιδιωτικό τομέα".

  • [24] ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΜΕΧΜΕΤ ΤΑΛΑΤ Ο Οζκέρ Οζγκιούρ έχασε χθες την ηγεσία του ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος στα κατεχόμενα, θέση την οποία κατείχε από το 1976 και νέος ηγέτης του εξελέγη ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην κατεχομενη Λευκωσία, ο Ταλάτ εξελέγη με 338 ψήφους έναντι 206 που εξασφάλισε ο Οζγκιούρ. Ο νέος αρχηγός δήλωσε ότι πρώτος στόχος για το κόμμα του είναι η επίλυση του κυπριακού. Ο Ταλάτ γεννήθηκε το 1952 στην κατεχόμενη Κερύνεια. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και σπούδασε στην Τουρκία. Από το 1976 προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΡΤΚ ενώ το 1994 διορίστηκε ως λεγόμενος "υπουργός παιδείας" στην πρώτη ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού του δημοκρατικού κόμματος και του ΡΤΚ. Στη δευτερη συνεργασία των δύο κομμάτων, ο Ταλάτ παρέμεινε στη θέση του ενώ στην τρίτη ανέλαβε "αντιπρόεδρος" της παράνομης "κυβέρνησης".

  • [25] ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑΣ Καμία αλλαγή δεν παρατηρείται στη διαδικασία έκδοσης της βίζας στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας. Mετά τη συνάντηση του επικεφαλή του Γραφείου Σύνδεσης της Ελλάδας στα Σκόπια Αλέξανδρο Μαλλιά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβενκόφκι, στην οποία ο Έλληνας διπλωμάτης επέδωσε την επιστολή διορισμού του στα Σκόπια, η ταξιδιωτική βίζα, απαραίτητη για την είσοδο των σκοπιανών πολιτών στην Ελλάδα, εξακολουθεί να εκδίδεται στα σύνορα. Όπως επισημαίνει η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, με την έναρξη της λειτουργίας των Γραφείων Σύνδεσης Ελλάδας-Σκοπίων, θα εκδίδονται τεσσάρων ειδών βίζες: διπλωματική βίζα, βίζα διέλευσης από το έδαφος της μίας ή άλλης χώρας, βίζα μίας εισόδου αξίας 900 δεναρίων ή 5.400 δραχμών και βίζα πολλαπλών εισόδων, διάρκειας 3 έως 12 μηνών και αξίας 22 έως 80 δολαρίων.

  • [26] ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ Νέα έρευνα πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η αστυνομία στους δήμους Τσένταρ, Κίσελα Βόντα, Γκάζι Μπάμπα και Τσάιρ των Σκοπίων. Ο λόγος η ανεύρεση αποδεικτικών στοιχείων για την δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", είναι η τρίτη κατά σειρά έρευνα, που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας στα Σκόπια. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, και αυτή τη φορά η έρευνα αφορούσε την συγκέντρωση δειγμάτων χώματος από τις αυλές των σπιτιών και τον έλεγχο των αποθηκών και των αυτοκινήτων για τον εντοπισμό των δραστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως γράφει η εφημερίδα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ενδέχεται να συνεχίσει παρόμοιες έρευνες και στους υπόλοιπους δήμους της πρωτεύουσας της χώρας.

  • [27] ΣΚΟΠΙΑ:12 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ Την σύλληψη 12 ατόμων με την κατηγορία του λαθρεμπορίου όπλων ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τη περίοδο 1993-1994 οι συλληφθέντες προωθούσαν λαθραία στο εσωτερικό της χώρας ποσότητες όπλων και πυρομαχικών τις οποίες είχαν προμηθευτεί από εμπόλεμες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας οι οποίες όμως δεν κατονομάζονται. Όπως γράφει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", επικαλούμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, στην κατοχή της ομάδας, οι οποία διατηρούσε αποθήκες στα Σκόπια και στην Στρόμνιτσα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 χειροκίνητοι εκτοξευτές ρουκετών, 14 χειροβομβίδες, 3 αυτόματα όπλα, 8 πιστόλια και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

  • [28] ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Μόνο το 47% των νοικοκυριών στις αγροτικές περιοχές της Αλβανίας έχουν εγκατάσταση ύδρευσης ή πηγάδι στο σπίτι τους σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Αλβανίας. Σύμφωνα με τα ιδία στοιχεία, το 95% των κατοίκων των πόλεων δεν έχουν κανονική ροή ύδατος στο σπίτι και υποχρεώνονται να αποθηκεύουν νερό σε ειδικές αυτοσχέδιες δεξαμενές ενώ η κακή συντήρηση του δικτύου ύδρευσης έχει προκάλεσε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των χρηστών. Η κατάσταση είναι περισσότερο δραματική για τις περίπου 40000 οικογένειες οι οποίες από αγροτικέ περιοχές έχουν μετεγκατασταθεί στα περίχωρα των Τιράνων και άλλων πόλεων όπου δε υπάρχει καθόλου δίκτυο. Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο μια ομάδα διεθνών οργανισμών έχουν αναλάβει μια κοινή προσπάθεια να επιλύσουν το πρόβλημα της παροχής νερού στην πρωτεύουσα μέχρι το 1997 ενώ η κατάσταση δείχνει ότι δύσκολα θα βελτιωθεί στα Δυρράχιο και το Ελμπασάν.

  • [29] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Αλβανίας και του Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Μέξι εξαιτίας της επιμονής του Μπερίσα να ηγηθεί του κυβερνώντος Δημοκρατικου Κόμματος στις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" γράφει ότι το νομοσχέδιο για το "πόθεν εσχες" των πολιτικών που ετοιμάζεται να κατατεθεί προς συζήτηση στην αλβανική βουλή θα δώσει τη δυνατότητα στον Μέξι "να μείνει ο Σαλί Μπερίσα χωρίς τους υποστηρικτες του στους κόλπους του κόμματος καθώς πληθωρα από αυτούς έχει καταγγείλει ο αλβανικός Τύπος για κατάχρηση εξουσίας". Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά: "Ο υπουργός Αμυνας κατηγορείται από τον Τύπο για λαθρεμπόριο όπλων, ο γενικος γραμματέας του κόμματος Τριταν Σεχου για λαθρεμπόριο πετρελαιου, όντας επικεφαλής της εταιρείας του Δημοκρατικού Κόμματος "Shqiponja", ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντυλμπερ Βρυώνη για διπλοθεσία και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπασκιμ Κοπλικου για παράβαση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων". Εάν η αλβανική βουλή ψηφίσει το νομοσχέδιο, γραφει η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής, τον Πρωθυπουργο, τα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές, δήλωση για το "πόθεν έσχες" θα κληθούν να υποβάλλουν και ο πρόεδρος των Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Τιράνων καθως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Στην περίπτωση ψευδούς δηλώσεως, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με χρηματική ποινή ή απογόρευση ιδιωτικής δραστηριότητας, σημειώνει η εφημερίδα.

  • [30] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ''ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ'' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ''Μαύρη βίβλο'' για τους ξένους επενδυτές έχει ανοίξει η βουλγαρική Υπηρεσία Ξένων Επενδύσεων. Με τη ρύθμιση αυτή οι ξένοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Βουλγαρία στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και θα μπορούν να εκφέρουν γνώμη σχετικά με τις διατάξεις και τις ρυθμίσεις της βουλγαρικής νομοθεσίας που αντιφάσκουν στις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας σύνδεσης της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το περιεχόμενο της ''Μαύρης βίβλου'' πρόκειται να ασχοληθεί η βουλγαρική κυβέρνηση σε ειδική συνεδρίασή της, ενώ θα γίνουν και σχετικές συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ρούμεν Γκέτσεφ με τους αρμόδιους υφυπουργούς για θέματα που αφορούν στην οικονομία, στις επενδύσεις, στο εμπόριο και στη βιομηχανία.

  • [31] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ Την ασφαλή λειτουργία των τεσσάρων αντιδραστήρων ισχύος 440 Μεγαβάτ του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι ελέγχει ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Γραφείου Ατομικής Ενέργειας. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι εμπειρογνώμονες θα ενημερωθούν για την υλοποίηση των συστάσεων που είχαν δοθεί κατά τη διάρκεια ελέγχου του σταθμού το 1991 σχετικά με τους τέσσερις από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι, καθώς και για την τεχνική jat\stasg των αντιδραστήρων αυτών. Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανώτατα στελέχη των βουλγαρικών οργανισμών στον τομέα της ηλεκτρικής και ατομικής ενέργειας εξέτασαν τις δυνατότητες χρησιμοποίησης εναλλακτικών πηγών ηλεκτρικής ενέργειας για τη Βουλγαρία με σκοπό την επιτάχυνση των εργασιών ελέγχου του μεταλλικού σώματος του πρώτου αντιδραστήρα του Κοζλοντούι. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε πως προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία από τις γειτονικές της χώρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε την παραχώρηση 400- 500.000 δολαρίων για την πραγματοποίηση του ελέγχου του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι ισχύος 1100 Μεγαβάτ.

  • [32] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ Η επίσημη επιβεβαίωση της προθημίας της Βουλγαρίας να συμμετάσχει αμέσως στις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και να συμβάλει στην επιτυχία της αποστολής τους, εκφράζεται με επιστολή του υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Παβλόφ προς τον διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Τζορτζ Τζουλβαν. Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, στρατηγός Τσβετάν Τοτομίροφ, απέστειλε μήνυμα προς τον υποδιοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέρεμι Μακενζι, στην οποία αναφέρονται οι βουλγαρικές προτάσεις για την υποβοήθηση στα νώτα των διεθνών δυνάμεων στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Monday, 15 January 1996 - 14:23:56