Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (19/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 19 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] O Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΛΑΒΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

  • [02] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [04] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [05] Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΒΕΘ

  • [06] ΤΟΝ "ΑΣΥΛΗΤΟ" ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

  • [07] ΌΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΈΝΑ ΤΟΜΟ

  • [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [10] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [11] ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

  • [12] ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

  • [13] Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΕΞΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

  • [14] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • [15] ΛΕΥΚΩΣΙΑ:ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

  • [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [17] ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση),

  • [18] ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] O Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΛΑΒΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Ο Κ.Σημίτης έλαβε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλο.Ο νέος πρωθυπουργός πήγε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και συναντήθηκε για λίγα λεπτά με τον Προεδρο της Δημοκρατίας. Κατα την έξοδό του δήλωσε στους δημοσιογράφους: " Ο Προεδρος της Δημοκρατίας μου έδωσε την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.Σήμερα,αργά το μεσημέρι,θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο και τα μέλη του θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί τη Δευτέρα το πρωί." Ο Προεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό εξέφρασε την άποψη ότι αρχίζει μια νέα περίοδος με νέες προσδοκίες και ελπίδες για το λαό και την πορεία του τόπου.Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του κ.Σημίτη και του ευχήθηκε καλή δύναμη. Απαντώντας ο νέος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ.Στεφανόπουλο και τόνισε ότι "ελπίζει να ανταποκριθεί σ΄αυτή την προσπάθεια". "Υπάρχουν οι δυνάμεις,είπε,υπάρχουν οι συνεργάτες,υπάρχουν οι ιδέες για να τα καταφέρουμε." Ο κ.Σημίτης μετέβη λίγο αργότερα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ,όπου είχε συνάντηση με τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου.

    [02] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, ενώ λίγο νωρίτερα θα ορκιστεί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Δεν αποκλείεται είπα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης η σύνθεση της νέας κυβέρνησης να ανακοινωθεί και την Κυριακή το απόγευμα, ενώ όπως τόνισε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δεν γνωρίζει αν ο κύριος Σημίτης θα συναντηθεί με τους συνυποψηφίους του. Σε ότι αφορά την σύνθεση αν δηλαδή θα είναι αντιπροσωπευτική είπε ότι αυτό εναπόκειται στην απόλυτη δικαιοδοσία του νέου Πρωθυπουργού.

    Ο υπουργός τύπου χαρακτήρισε άψογο τον τρόπο με τον οποίο εξελέγη χθες ο νέος Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι ευχαριστήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον κ. Σημίτη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Το τρίπτυχο "ενότητα, ανανέωση, νίκη" στη δράση του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά από τις επαφές που είχε με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

    Ο κ. Σημίτης έκανε αρχικά μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την κινητοποίηση των δυνάμεων που διαθέτει το κίνημα θα μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει δημιουργικά όλες τις δυσκολίες. "Ο νικητής των πρωτόγνωρων στιγμών που ζήσαμε χθες είναι το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που πριν από 21 χρόνια ιδρύσαμε όλοι με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το κόμμα που εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει μια βαθειά τομή στην πολιτική ζωή του τόπου. Σε αυτό το κόμμα ο λαός έχει εναποθέσει τις προσδοκίες και ελπίδες του" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Μετέδωσε δε το μήνυμα της επόμενης ημέρας της εκλογής του νέου πρωθυπουργού που, όπως είπε, είναι "η ανάγκη συστράτευσης όλων των μελών του ΠΑΣΟΚ, συντονισμένης λειτουργίας, σκληρής προσπάθειας, αποτελεσματικότητας και αξιοκρατίας".

    Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί το κίνημα "είναι ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο και ανανεωμένο που θα μπορέσει να είναι ο σίγουρος νικητής των επόμενων εκλογών".

    Τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Σημίτη υποδέχθηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ.Σημίτης με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως "το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι στις κρίσιμες περιστάσεις που πέρασε τον τελευταίο καιρό είναι ώριμο, υπεύθυνο με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών απέναντι στα προβλήματα της χώρας, τα λαϊκά προβλήματα και απέναντι στην πορεία και την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης".

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα έχει έναν άξιο, ικανό και ισχυρό πρωθυπουργό που μπορεί να ενσαρκώσει αυτή την ενότητα, την ανανέωση και την νίκη και να δώσει απαντήσεις από το κορυφαίο αυτό αξίωμα. Εγγυήθηκε ότι ο κ. Σημίτης θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλων των στελεχών του κινήματος σημειώνοντας ότι "όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ είναι στη διάθεσή του ώστε να υπάρχει συνεργασία, σοβαρότητα, και υπευθυνότητα και η συλλογική προσπάθεια να αποφέρει χρήσιμους καρπούς".

    Ο κ. Σκανδαλίδης κατέληξε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου εξακολουθεί να είναι παρών και με τη σκέψη του κοντά στα στελέχη του κινήματος.

    [04] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως αναφέρει το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν ο κ. Παπανδρέου υποβλήθηκε σε πλευροδεσία προκειμένου να μην επανασυγκεντρώνεται στο θώρακα πλευριτικό υγρό.

    "Η αναπνευστική λειτουργία υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα και ο ασθενής υποβάλλεται σε συνεδρία αιμοκάθαρσης με τεχνητό νεφρό, Η φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία συνεχίζονται" καταλήγει το ιατρικό δελτίο.

    [05] Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΒΕΘ

    Το οικονομικό προφίλ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αλλά και της πόλης γενικότερα, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος κ.Αθανάσιος Κουλούσιος στη Γενική Πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μίριαμ Χιούζ

    Κατά την συνάντηση ο κ. Κουλούσιος αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βαλκανικών Χωρών και ιδιαίτερα στις σχέσεις με τη FYROM, όπως και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μετά τη συμφωνία για την τελωνειακή Ένωση της δεύτερης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις επαφές που άρχισαν να dgliouqco}mtai ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.

    Από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά ότι η πόρτα του προξενείου θα είναι πάντα ανοικτή για οποιαδήποτε επαφή και βοήθεια προς το επιμελητήριο όπως η δημιουργία επιχειρηματικών επαφών ανάμεσα στις Ελληνικές και Αμερικανικές επιχειρήσεις.

    [06] ΤΟΝ "ΑΣΥΛΗΤΟ" ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

    Περγαμηνές από τον 11ο, χειρόγραφα και έντυπα που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα , πρώτες εκδόσεις σκεπασμένες με την αρχαία σκόνη, ένας ολόκληρος πνευματικός θησαυρός, που παραμένει για για πολλά χρόνια "ασύλητος" στη δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης, περιμένει καρτερικά αυτούς που θα τον ερευνήσουν. Και σήμερα το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης που θα εγκατασταθεί σε καλαίσθητα αναπαλαιωμένα και νέα κτίρια στο ιστορικό κέντρο της σεισμόπληκτης Κοζάνης έρχεται να ξεθάψει όλον αυτόν το θησαυρό και μαζί να αναβαθμίσει το πρόσωπο της πόλης.

    Ο υποβλητικός και μυσταγωγικός Άγιος Νικόλαος, το υποβλητικό καμπαναριό μαζί με το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης και το παραδοσιακό κτίριο , όπου θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου, θα δημιουργήσουν το νέο πρόσωπο της πόλης όπου η ανάγκη δημιουργίας εστιών πολιτισμού και πνευματικής δράσης είναι πιεστική.

    Ο "Οίκος βελτιώσεων" που λειτουργούσε στην Κοζάνη από το 1690, το μετέπειτα "Αναγνωστήριο Κοζάνης" και "Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη" σήμερα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η προσπάθεια να μπει η πόλη σε μία νέα πνευματική φάση ενώ το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης έρχεται να γίνει ένα υποστηρικτικός θεσμός της όλης προσπάθειας.

    [07] ΌΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΈΝΑ ΤΟΜΟ

    Ογδόντα βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς, τριακόσια πενήντα παραδοσιακά σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα, μία από τις αξιολογότερες στον κόσμο συλλογές αποτελούμενη από 1500 φορητές εικόνες της Μακεδονικής και Κρητικής σχολής, τους βυζαντινούς οικισμούς του Δογγά και της Τσούκας, τα ρωμαϊκά ευρήματα του Αρμενοχωρίου, τα πρωτομακεδονικά πολίσματα της Βατύνας και του Νεστορίου και τον εντυπωσιακό νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού καταγράφει ο αρχαιολόγος του υπουργείου πολιτισμού κ Γιάννης Σίσιου σε ένα τόμο με τίτλο "Καστοριανά Μνημεία" .

    Η πολλαπλή σημαντικότητα των μνημειακών συνόλων της Ορεστίδας και της ευρύτερης περιοχής της Καστοριάς είναι ιδιαίτερα γνωστή τους ερευνητές. Ένα μεγάλο μέρος της μνημειακής αυτής κληρονομιάς τονίζει ο κ Νίκος Δόικος, μιλώντας εκμέρους της "Καστοριανής Πρωτοβουλίας" που ανέλαβε την έκδοση του τόμου, αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο κατάρρευσης και αφανισμού καθώς αφέθηκε έξω από τις νεοελληνικές προτεραιότητες στη διακριτική ευχέρεια του χρόνου , στις φυσικές αντοχές τους και στην ευαισθησία μεμονωμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, από Ορλάνδο και Πελεκανίδη έως Χατζηδάκη και Μουτσόπουλο οι οποίοι σε κάθε βήμα τους ήταν υποχρεωμένοι να αντισταθμίζουν την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής και σχεδιασμών ανάδειξης των ιστορικών κέντρων.

    [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

    "Η δημοκρατία είναι μια άσκηση και με τη δημοκρατία πρέπει να έχεις γεννηθεί.Να την έχεις κάνει πρακτική στην ίδια σου τη ζωή. Γι αυτό το λόγο προσπαθούμε μέσα από τις δικές μας γυναικείες οργανώσεις να περάσουμε μια νοοτροπία. Την νοοτροπία και τον τρόπο άσκησης της δημοκρατίας."

    Αυτό δήλωσε η Πρόεδρος της Εταιρείας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών Καίτη Τζιτζικώστα σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη του τριήμερου σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες".

    Το συνέδριο άρχισε σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ολυμπιάς"- Phare and Tacis Democracy, που διοργανώνεται από την Διαβαλκανική Συνεργασία Γυναικών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαική Κοινότητα.

    Στο σεμινάριο αυτό συμμετέχουν 90 διαπρεπείς γυναίκες από τις τρεις Βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και πολλές άλλες από την Ελλάδα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι αντέδρασαν θετικά στην είδηση της εκλογής του Κώστα Σιμήτη ως νέου πρωθυπουργού της Ελλαδας.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οικου Μάϊκ Μακκάρυ αργά χθες το βράδυ έδωσε στην δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία τονιζεται ότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλιντον συνεχάρη τον Κώστα Σημίτη για την εκλογή του ως νέου πρωθυπουργου της Ελλαδας. "Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι. Επίσης έχουμε και ειδικούς δεσμούς συγγενείας. Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε στενή συνεργασια τους με τον πρωθυπουργό κ.Σημίτη", καταλήγει η ανακοινωση.

    Την ικανοποίησή τους για την εκλογή του κ.Σημίτη εξέφρασαν και κυκλοι του Διεθνους Νομισματικου Ταμείου καθώς και της Wall Street. Το σταθεροποιητικό προγραμμα που ακολούθησε κατά τη δεκαετία του 1980 ο κ.Σημίτης δημιουργησαν στους οικονομικους κυκλους θετικο κλίμα προς το πρόσωπό του καθώς θεωρουν δεδομένη την αξιοπιστία του.

    [10] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Με θετικά σχόλια αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    Ο κ.Σημίτης είναι γνωστός στην Κοινοτητα απο το 1981, ως υπουργός Γεωργίας, ιδιαίτερα όμως από την εποχή που όντας υπουργός Οικονομίας διαπραγματεύτηκε με τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, το πρώτο πρόγραμμα λιτότητας και τους όρους χορήγησης το 1985 του πρώτου κοινοτικού δανείου στην Ελλαδα, θεωρείται ως "σοβαρό πολιτικο πρόσωπο και πολιτικός εγνωσμένου κύρους". Ο κ.Ντελορ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του κ.Σημίτη ως πρωθυπουργού της Ελλάδας

    Την ικανοποίησή τους για την εκλογή του, εξέφρασαν και οι ηγέτες των δυο βελγικών σοσιαλιστικών κομμάτων, του φλαμανδικου και του γαλλόφωνου, καθώς και εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κομματος Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπεν με τον οποίο ο κ.Σημίτης διατηρεί φιλικές σχέσεις.

    Με ιδαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η πρώτη επίσημη παρουσία του κ.Σημίτη υπο την ιδιοτητά του ως πρωθυπουργου, στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής που dioqcam~mei η Ιταλική Προεδρία στο Τορίνο, στις 29-39 Μαρτίου.

    Εξάλλου με ενδιαφέρον αναμένεται στις Βρυξέλλες ο ορισμός του υπουργου Εξωτερικών της Ελλάδα στη νέα κυβέρνηση Σημίτη ο οποίος και θα τον συνοδεύσει στην πρώτη κοινοτική του εμφάνιση.

    [11] ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Θετική παρουσίασε την εικόνα του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT1 στο δελτίο ειδήσεων αργά χτες το βράδυ. Σε ανταπόκριση που έδωσε από την Αθήνα στο TRT1 η ανταποκρίτρια της εφημερίδας "Χουρριέτ" Νούρ Μπατούρ τόνισε ότι ο Κώστας Σημίτης εμφανίζεται ώς ένας σύγχρονος και διανοούμενος πολιτικός που είναι γνωστός για τις φιλοευρωπαϊκές του θέσεις.

    Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι παρότι δεν προβλέπονται θεμελιώδεις αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται μία σχετική ηπιότητα ενώ στην Αθήνα επικρατεί ένα κλίμα αναμονής. "Επιπλέον στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις αναμένεται μία εξέλιξη στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. Γιατί ο κ Σημίτης σκέπτεται ότι αυτές οι σχέσεις θα έχουν θετική επίδραση στις ελληνοτουρκικές και στις πολιτικές σχέσεις" υπογράμμισε η ανταποκρίτρια και παράλληλα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο κ Σημίτης τάσσεται υπέρ μιας δυνατής Ελλάδας αλλά συγχρόνως θέλει τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

    Η κρατική τουρκική τηλεόραση παρουσίασε τον κ Σημίτη σαν ένα πολιτικό που ήταν αντίθετος στην καθοδήγηση του ΠΑΣΟΚ "με σιδερένια γροθιά" από τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίον βρισκόταν σε διαμάχη τριάντα χρόνια.

    Την εκλογή του κ Σημίτη ως νέου πρωθυπουργού παρουσίασαν στα μεσονύκτια δελτία ειδήσεων και τα ιδιωτικά τουρκικά κανάλια ΗΗΒ και Kanal 6 χωρίς ιδιαίτερα σχόλια επισημαίνοντας μόνο ότι η πολιτική κρίση στην Ελλάδα, που διήρκεσε δύο μήνες, τερματίστηκε με την εκλογή του πρώην υπουργού βιομηχανίας και καθηγητή των οικονομικών κ Κώστα Σημίτη ο οποίος στην ψηφοφορία που έγινε σύμφωνα με το σύνταγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πήρε περισσότερες ψήφους από τον συνυποψήφιο υπουργό εσωτερικών

    [12] ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Πρωτη είδηση, αλλά χωρίς σχόλια, μετέδωσαν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    Στα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης έγινε αναφορά στο χρονικό της εκλογικής διαδικασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργου, ενώ μεταδόθηκε και σύντομο απόσπασμα από το βιογραφικό του κ.Σημίτη στο οποίο χαρακτηριζόταν ως φιλοευρωπαϊστής.

    Η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, με ανταπόκρισή της από την Αθήνα την οποία dglosie}ei πρωτοσέλιδα υπό τον τίτλο "Τέλος στην πολιτική κρίση στην Ελλάδα- Ο Κωστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός", αναφέρεται στην εκλογική διαδικασία, το αποτέλεσμα των εκλογικών γύρων και την τελική επικράτηση του κ.Σημίτη.

    [13] Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΕΞΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως νέου πρωθυπουργού της Ελλαδας, χαιρέτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι, σε δηλωσεις του στην εφημερίδα "Αλμπανια". Ο Μέξι διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προς όφελος ενός κλίματος φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή.

    Την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργού προβάλλει τόσο η κρατικη τηλεόραση όσο και στο σύνολό του ο αλβανικός τύπος, ο οποιος με εκτενείς πρακτορειακές ανταποκρίσεις αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο γεγονός.

    Η εφημεριδα "Αλμπανια" στο σημερινό της φύλλο με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που φέρει τίτλο "Θα συνεχίσουμε το διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση" και υπέρτιτλο "Ο πρωθυπουργός Μέξι χαιρετίζει το νέο πρωθυπουργό της Ελλαδας", αναφέρεται στο θέμα και παραθέτει φωτογραφίες των δυο πρωθυπουργών. Τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο Αλεξάντερ Μέξι δήλωσε αμεσως μετά την εκλογή του Σημίτη ότι "η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το διάλογο με τη νέα ελληνικη κυβέρνηση".

    Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην πολιτική σταδιοδρομία του κ.Σημίτη και διατυπώνεται άποψη πολιτικών παρατηρητών, σύμφωνα με την οποια, "ο νέος πρωθυπουργός έχει την υποστήριξη της Γερμανίας και της Ουάσιγκτον και αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για τη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων".

    [14] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα που αναφερεται στην κατασταση στην Τουρκία και την πρόταση του ΡΚΚ για εκεχειρία, αλλά και στις ανησυχίες του κοινοβουλίου για τις δηλώσεις Τσιλερ περι προσάρτησης της κατεχόμενης Κυπρου στην Τουρκία σε περιπτωση που η Κυπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την προταση ψηφίσματος είχαν συνυποβάλλει μεταξύ άλλων και οι Ελληνες ευρωβουλευτές, κ.Σακελλαριου (ΠΑΣΟΚ), κ.Αλαβάνος (ΣΥΝ), κ.Ευφραιμίδης (ΚΚΕ) και η κ.Δασκαλάκη και ο κ.Κακλαμάνης (ΠΟΛ.ΑΝ).

    Στο ψήφισμα, που αποτελείται από δεκατέσερα σημεία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, παρά την υπερψήφιση των ισλαμιστών στις εκλογές, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικου λαού επιλέγει τη διατήρηση και τη σύσφιξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλα δυτικά κράτη.

    Καλεί την τουρκική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, να συνεχίσει να ενισχύει την πολιτική της για περαιτερω δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωματων και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για εξεύρεση τρόπων που θα επιτρέπουν στους πολιτες κουρδικής καταγωγής να εκφράζουν τα δικαιώματά τους για πολιτισμική ταυτότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα την εγγύηση και το σεβασμό της εδαφικής ενότητας της Τουρκίας.

    Ζητεί από τις τουρκικές αρχές να συμπεριλάβουν ρητώς ως προτεραιοτητα στο πρόγραμμα της μελλοντικής κυβέρνησης την προαγωγή των δικαιωματων του ανθρώπου και κυρίως τον αγώνα κατά των βασανιστηρίων.

    Eκφράζει την ικανοποίησή του για την αναγγελία από τον προεδρο του ΡΚΚ, μονομερους κατάπαυσης πυρός και εκφράζει την ελπιδα ότι η τουρκικη κυβέρνηση θα θεωρήσει τη χειρονομία αυτή ως θετικη συμβολή στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα.

    Ζητεί από τη νέα κυβέρνηση να προτεινει αναθεώρηση της νομοθεσίας που θα επιτρέψει την άμεση απελευθέρωση της κ.Λεϋλά Ζανα, των τριών αλλων βουλευτών του DEP καθώς και άλλων πολιτικων κρατουμενων ενώ καταδικάζει το φόνο του δημοσιογράφου Μετιν Γκιοκτεπε και καλεί τις αρμόδιες αρχές να διαλευκάνουν τις συνθήκες της δολοφονιας του.

    Ακόμη, ζητεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ερευνήσουν πρόσφατες πληφοροφορίες που διοχετεύθηκαν στον Τυπο συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφιών που δείχνουν Τουρκους στρατιώτες να κρατουν τα κομμένα κεφαλια υποτιθέμενων αντικυβερνητικών αγωνιστών.

    Το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη δήλωση της κ.Τσιλέρ σχετικά με το ενδεχόμενο προσάρτησης του βορειου τμήματος της Κυπρου στην Τουρκια σε συνάρτηση με την μελλοντική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποιο καλεί την Τουρκια να συμμορφωθει με τις διατάξεις της τελωνειακής ένωσης όσον αφορά την Κυπρο. Επίσης, ζητεί από την Επιτροπή και το Συμβουλιο να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμενου να ενθαρρύνουν το teqlatisl| της διχοτόμησης της Κυπρου και να διορίσουν διαμεσολαβητή ο οποίος θα συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο προβλημα.

    [15] ΛΕΥΚΩΣΙΑ:ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

    Το διορισμό συντονιστή στο Κυπριακό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο, υποστηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαβουλεύσεις που γίνονται.

    Όπως είπε ο κ Κασουλίδης, οι ''15'' της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβουλεύονται για το ρόλο που θα διαδραματίσει η Ευρώπη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα έχει να παίξει ουσιαστικό ρόλο σ' αυτήν την απόφαση και είναι λογικό όπως υπογράμμισε, σαν συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση να διαβουλεύεται με την κυπριακή για τη θέση που διαμορφώνει η Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Σουζάνα Ανιέλλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., έχει δηλώσει ότι αναμένεται να διοριστεί Ευρωπαίος συντονιστής, ο οποίος θα ασχολείται με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται και από αμερικανικής πλευράς, με στόχο αυτές οι δύο προσπάθειες να ενισχύσουν τελικά το Γ.Γ.του ΟΗΕ στις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

    Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει είδηση που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Θόρβαντ Στόλτενμπεργκ, ενδέχεται να είναι ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό σε αντικατάσταση του Τζο Κλαρκ, είπε απλά πως δε γνωρίζει.

    Οπως είναι γνωστό, ο κ.Στολτεμπεργκ χρημάτισε συμπρόεδρος της Διασκεψης της Γενευης για την επίλυση της Γιουγκσλαβικής κρίσης ως αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ.Μπουτρος Μπουτρος Γκάλι.

    Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Άγκυρα, ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία κ. Σερζ Αμπου επανέλαβε ότι η Ένωση θέλει να συνεισφέρει στις πρωτοβουλίες του κ.Γκάλι για την επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας και την ανάλογη πρωτοβουλία του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά θέματα κ.Ριτσαρντ Χολμπρουκ.

    [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέστελε σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη

    Ο Κύπριος πρόεδρος συγχαίρει τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό και του εύχεται καλή επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων του. "Ο Κυπριακός ελληνισμός αναφέρει ο j.Κληρίδης , προσβλέπει με ελπίδες σε διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, σε όλους τους τομείς σε αυτή τη νέα εποχή που ανατέλλει για την Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι ιδιαίτερα θα ενισχυθεί η συνεργασία μας για την επίλυση του Κυπριακού, που είναι το πρώτο εθνικό πρόβλημα του ελληνισμού για την υποβοήθηση της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση και για την ολοκλήρωση με γοργούς ρυθμούς της εφαρμογής του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου-Ελλάδας".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης , δήλωσε ότι ο κ. Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα πάρει ο νέος πρωθεπουργός.

    [17] ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό θέμα των εφημερίδων και των περιοδικών της γειτονικής χώρας. Η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", στο χθεσινό φύλλο, δημοσιεύει δηλώσεις των εκπροσώπων των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σχετικά με το θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Λιούμπομιρ Πόποφσκι, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και πρόεδρος του κόμματος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει τις σκέψεις του για τον ανασχηματισμό. Επίσης, κατά το τέλος του μηνός η κεντρική επιτροπή θα συζητήσει και το θέμα της λειτουργίας του κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο, ο κ.Πόποφσκι απέφυγε να σχολιάσει τις σχέσεις μεταξύ της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και του Φιλελεύθερου Κόμματος.

    "Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει πάρει επίσημη θέση για τον ανασχηματισμό", δήλωσε στην εφημερίδα ο Μπλάγκοϊα Φιλίποφσκι, μέλος της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σχετικά με την σχέσεις που επικρατούν ανάμεσα στα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού "Ένωση για την "Μακεντονία", τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, οι οποίες όμως οφείλονται στις διαφορές που παρουσιάζουν τα προγράμματα των κομμάτων.

    "Οι διαφωνίες μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και φιλελεύθερων εμφανίστηκαν από τη στιγμή της σύστασης της πρώτης κυβέρνησης της χώρας", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Πέταρ Γκόσεφ. Όπως τόνισε, "ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δε θα δώσει απάντηση στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και η οποία συνεχώς επιδεινώνεται. Η αληθινή απάντηση για την έξοδο από την κρίση είναι η διεξαγωγή πρόωρων, δημοκρατικών και δίκαιων εκλογών".

    Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του μεγαλύτερου κόμματος των Αλβανών των Σκοπίων PDP Ισμέτ Ραμαντάνι αρνήθηκε να δώσει την προσωπική του εκτίμηση για τις εξελίξεις και τόνισε ότι το ζήτημα του ανασχηματισμού θα συζητήσει η αρχηγεία του κόμματος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογο δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερ", αναφέρονται, μεταξύ των άλλων, και ονόματα μερικών υπουργών, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν stom κατάλογο του ανασχηματισμού. Ως νέος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Λιούμπομιρ Φέρτσκοφσκι. Ο υπουργός Εξωτερικών Στέβο Τσερβενκόφσκι αναμένεται να αλλάξει στρατόπεδο και από τους φιλελεύθερους να μεταβεί στους σοσιαλδημοκράτες. Αναφέρεται, επίσης, η απομάκρυνση του υπουργού Εθνικής οικονομίας Ρίστο Ίβανοφ, του υπουργού Οικονομικών Γιάνε Μίλιοφσκι και του υπουργού Πολιτισμού Έσρεφ Αλίου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

    [18] ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η κατάληψη του τουρκικού οχηματαγωγού πλοίου "Ευρασία" στις 17 Ιανουαρίου στο λιμάνι της Τραπεζούντας από Τσετσένους αντάρτες για αντίποινα στην επίθεση του ρωσικού στρατού εναντίον των Τσετσένων ανταρτών στο Νταγκεστάν είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας δυσμενών γεγονότων στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

    Όταν το φθινόπωρο του 1995 διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός Τσιλέρ-Μπαικάλ και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 24 Δεκεμβρίου, κανείς στη γειτονική χώρα δεν φανταζόταν τις δυσμενείς εξελίξεις. Οι εκλογές, αντί να λύσουν τα προβλήματα συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων, έκαναν τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς οι αρχηγοί των κομμάτων είναι δέσμιοι των προεκλογικών δεσμεύσεων. Τα αποτελέσματα της ακυβερνησίας είναι φανερά σε όλους τους τομείς.

    Η Τουρκία, αν και είναι συνδεδεμένη τελωνειακά με την Ευρωπαική Ενωση από την 1η Ιανουαρίου, δεν έχει δρομολογήσει τις εκείνες τις διαδικασίες που θα της επιτρέψουν να ωφεληθεί από τις αναβαθμισμένες σχέσεις της με την Κοινότητα. Η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, καθώς δεν συνεχίζεται η ακυβερνησία. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί 20% σε σχέση με το δολλάριο από τον περασμένο Οκτώβριο, τα επιτόκια ανεβαίνουν συνεχώς, ενώ η αξία των μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μειώνεται συνεχώς.

    Το παρακράτος δρα ανενόχλητα. Από τις αρχές του έτους έχει δολοφονηθεί ένας δημοσιογράφος στα κρατητήρια της Ασφάλειας και δυο βιομήχανοι από ομάδα αριστεριστών.

    Προβλήματα υπάρχουν και στο διπλωματικό τομέα. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά τους διπλωματικούς θριάμβους στο Σκοπιανό και στο Βοσνιακό, προτίθεται να λύσει και το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η Ευρωπαική Ενωση αποφάσισε να ξεκινήσει τις συνομιλίες με την Κύπρο για ένταξή της στην Κοινότητα απορρίπτοντας τους εκβιασμούς του Ντενκτάς. Αλλά και από την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες, ότι η τουρκική κυβέρνηση δωροδόκησε Ευρωβουλευτές για να υποστηρίξουν με περισσότερη θέρμη την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

    Την προηγούμενη εβδομάδα προκλήθηκε σάλος σε διεθνές επίπεδο, όταν ο European δημοσίευσε φωτογραφίες που απεικόνιζαν την τουρκική θηριωδία εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, ενώ το αμερικανικό CBS αφιέρωσε μια ωριαία ejpolp^ στο ίδιο θέμα.

    Παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης και διπλωματίας να στηρίξει την Τουρκία, γίνεται φανερό ότι η εικόνα της περιφερειακής υπερδύναμης που προσπαθούσε να προωθήσει η Τουρκία στη Διεθνή Κοινότητα, αρχίσει να ξεφτίζει.

    Την ίδια ώρα η Ελλάδα αποκτά έναν νέο πρωθυπουργό, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ και της Ευρωπαικής Ενωσης. Η Ελλάδα, έχοντας λύσει ή δρομολογήσει τη λύση των εξωτερικών προβλημάτων της -πλην ελληνοτουρκικών και Κυπριακού- έχει την ιστορική ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στην Ευρωπαική Ενοποίηση και να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Friday, 19 January 1996 - 14:07:37