Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (29/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 29 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

  • [02] ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [03] Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ ΑΠΟ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

  • [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [05] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [06] ΦΕΙΔΩΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ

  • [07] ΡΕΠΠΑΣ:ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ

  • [08] ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

  • [09] ΠΑΓΚΑΛΟΣ:Η ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΡΟΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [10] ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΞΕΚΙΝΑ Η AGROTIKA '96 AΠO 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΩΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1996

  • [11] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ

  • [12] ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ 5.000 ΘΕΣΕΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [13] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  • [14] ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ Ο.Π.Π. "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 97" ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] Χουριέτ: "Ελλάδα και Τουρκία ενεπλάκησαν σε νέα διένεξη για τη βραχονησίδα"

  • [16] Η ΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [17] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [18] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΈΚΛΕΙΣΕ ΑΚΟΜΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ Ν. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [19] ΑΝΑΛΗΘΗ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

  • [20] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΣΙΛΕΡ-ΓΙΛΜΑΖ

  • [21] ΝΕΑ ΈΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ '96

  • [22] ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΕΡΚΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

  • [23] ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΫΧΑΝ

  • [24] ΤΑ 160 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [25] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • [26] ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 40 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΑΝΝΑ- ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ

  • [27] ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [28] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [29] ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [30] ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΥΣ- Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [31] ΙΜΙΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

    Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειές της στο θέμα της βραχονησίδας ΙΜΙΑ απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε μήνυμά του που ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά καθώς έχει τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσει χωρίς δισταγμό.

    Η δήλωση του κ. Σημίτη έχει ως εξής: "Είναι γνωστή η στάση εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας να προκαλούν ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα όσες φορές η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας το επιβάλλει. Το συμβάν αυτό καθεαυτό εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Το κλίμα που εκδηλώνει η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δείχνει έναν επιθετικό εθνικισμό. Σε αυτό και σε οποιονδήποτε επιθετικό εθνικισμό απαντάμε ότι η αντίδραση της Ελλάδος θα είναι δυνατή, άμεση και αποτελεσματική. Έχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς δισταγμό. Δεν δεχόμαστε καμία απολύτως αμφισβήτηση στα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Ας μην γελιούνται".

    [02] ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Διάβημα διαμαρτυρίας για το νομικό καθεστώς της Ιμια έκανε ο υπουργός εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τουρκίας κ. Ντενιζ Μπαϋκάλ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

    Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η χώρα του "δεν θα δεχθεί τα ελληνικά τετελεσμένα στο Αιγαίο" προσθέτοντας ότι η χώρα του "γνωρίζει πως να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της".

    Σύμφωνα με το τούρκικο πρακτορείο, ο κ.Μπαϋκάλ είπε ότι στο διάβημα συμπεριλαμβανόταν οι τουρκικές θέσεις τις οποίες προφορικα υποστήριξε στον Έλληνα διπλωμάτη και με τις οποίες θα ασχοληθεί σήμερα και το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αμέσως μετά από την διαρκείας 50 λεπτών συνάντηση ο κ.Μπαϋκάλ είπε ότι η Τουρκία έχει "την άποψη ότι οι δυο βραχονησίδες, στις οποίες αναφέρθηκε με το τουρκικό όνομα Καρντάκ, βρίσκονται εντός των ορίων της τουρκικής επικράτειας και αυτό έχει γνωστοποιηθεί στην ελληνική πλευρά.

    Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό το πρόβλημα είναι νομικό και εξαιτίας αυτού η Τουρκία δεν αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι ούτε η συνθήκη της Λωζάνης, ούτε η συνθήκη των Παρισίων περιέχουν κάποια άμεση ή έμμεση διευθέτηση η οποία να δικαιώνει την Ελλάδα.

    Ο κ.Μπαϋκάλ χαρακτήρισε λυπηρή τη δημιουργία του ζητήματος και επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης του για διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα αυτό ενώ προσέθεσε ότι "το ζήτημα έχει σοβαρές διαστάσεις και δεν μπορεί να επιλυθεί με στιγμιαία τετελεσμένα γεγονότα".

    Ο Τούρκος Υπουργός ανήγγειλε ότι το υπουργείο του θα αρχίσει διπλωματική εξόρμηση ενώ αναφερόμενος στην ελληνική θέση σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν τηρεί προς το παρόν στάση απόρριψης της πρότασης της Τουρκίας για διάλογο".

    Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών υποστηρίζεται ότι η ιταλοτουρκική συνθήκη του Ιανουαρίου 1932 δεν είχε σχέση με τις βραχονησίδες και αυτή του Δεκεμβρίου του ιδίου έτους έμεινε ατελής ενώ εκφράζεται η άποψη ότι η Ελλάδα το 1953 είχε ενδοιασμούς ως προς την ισχύ των έγγραφων αυτών.

    Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα 14 νησιά τα οποία η Ιταλία μεταβίβασε στην Ελλάδα το 1947 αναφέρονται ονομαστικά και ότι στην συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται αναφορά σε παρακείμενες βραχονησίδες στις οποίες κατά την Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται η Ιμια η οποία ούτε δεν χαρακτηρίζεται βραχονησίδα και απέχει 5.5 μίλια από το πλησιέστερο ελληνικό νησί.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι στις συμφωνίες υπάρχουν ασάφειες και χρειάζεται "να καθορισθεί η κυριότητα τους διά μέσου συμφωνίας" την οποία θέτει ως προϋπόθεση για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων.

    Στην ανακοίνωση καλείται η Ελλάδα να απομακρύνει τα σύμβολα της από την Ιμια η οποία σε όλο το κείμενο αναφέρεται ως Καρντάκ ενω γίνεται λόγος για αρνηση αναγνώρισης οποιασδήποτε ελληνικής ενεργειας στη νησιδα μεχρι τοτε.

    [03] Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ ΑΠΟ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

    Την άκρως επικίνδυνη πρακτική που υιοθέτησαν Τούρκοι υπήκοοι, φερόμενοι ως εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης, κατεβάζοντας την ελληνική σημαία από την ελληνική νησίδα Ιμια και αναρτώντας στη θέση της την τουρκική, καταγγέλλει το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και σε όλους τους διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε.ΣΥ., το γεγονός ότι η pq\ng αυτή προβλήθηκε σαν ''δημοσιογραφική επιτυχία'' σε μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, υποχρεώνει το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. να υπενθυμίσει πως άλλα επιτάσσουν οι διεθνείς κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και πως οι δημοσιογράφοι έχουν ως καθήκον όχι την πρόκληση αλλά τη συμβολή τους στην εξομάλυνση των διαφορών ανάμεσα σε χώρες με ειρηνικά μέσα.

    Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ, αναμένει από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η ενέργεια αυτή και εφόσον διαπιστωθεί συμμετοχή Τούρκων δημοσιογράφων, να καταδικάσει την ενέργεια ως ερχόμενη σε αντίθεση με στοιχειώδεις δεοντολογικές αρχές και να ενισχύσει τα συνδικαλιστικά όργανα των Τούρκων δημοσιογράφων προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των διεθνών παραδεκτών όρων που θα εξασφαλίσουν της ελευθεροτυπία και στην Τουρκία.

    [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ικανοποιητική είναι η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του σημερινού ιατρικού ανακοινωθέντος. Όπως αναφέρει το ιατρικό δελτίο "η αναπνευστική λειτουργία του ασθενή υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα και η νεφρική από τεχνητό νεφρό. Η φυσικοθεραπεία συνεχίζεται επιτυχώς".

    Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου υπεβλήθη σήμερα σε αιμοκάθαρση ενώ είναι πιθανόν το απόγευμα να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία προκειμένου οι θεράποντες ιατροί να διαπιστώσουν εάν έχει συσσωρευτεί ξανά στον θώρακα πλευριτικό υγρό.

    [05] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Ρωμαίος όπου συμμετεχουν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβουλιο Γενικών Υποθέσεων είναι η Διάσκεψη του '96, η ανεργία, ο ορισμός Ευρωπαίου συντονιστή για το Κυπριακό, οι προοπτικές των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αλβανία και η αναγνώριση της Νέας Γιουγκοσλαβίας και η ανθρωπιστική βοήθεια προς αυτήν.

    Στο συμβούλιο ενδέχεται η ιταλική προεδρία να παρουσιάσει έκθεση σχετικά με την πρωτοβουλία της για το Κυπριακο, μετά την επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Σουζάνα Ανιέλι, η οποία προεδρεύει στο Συμβούλιο, και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Εμμανουέλ Σκαμακα.

    Ο κ.Πάγκαλος αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το απογευμα για να παρεβρεθεί στην τριήμερη συζήτηση στη βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    [06] ΦΕΙΔΩΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ

    Δεν θέλησε να παράσχει διευκρινίσεις ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, αναφορικά με το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου και Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, πολλά θέματα, γίνονται χειρισμοί λεπτοί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Επίσης ο κ. Ρέππας δεν είπε τίποτε περισσότερο, ούτε και για το αν συζητήθηκε το θέμα της επικείμενης, σύμφωνα με πληροφορίες αναγνώρισης των Σκοπίων από το Βελιγράδι, πρόσθεσε ωστόσο, ότι ο κ. Πάγκαλος βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου μεταξύ άλλων πρόκειται να εξεταστεί και το θέμα της άρσης των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    [07] ΡΕΠΠΑΣ:ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ

    Η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα παρουσιαστούν το απόγευμα από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στη Βουλή ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας είπε ότι ο πρωθυπουργός ενημερωσε τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου για το πλαίσιο των θέσεων αυτών και ανέφερε ότι μετά από τις παρεμβάσεις των υπουργών ο κ. Σημίτης ανέλαβε να επεξεργαστεί το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων.

    "Πρεπει να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι έχουμε επίγνωση των δυσκόλων και μεγάλων προβλημάτων τα οποία υπάρχουν σήμερα" είπε ο κ. Ρέππας και τόνισε "ότι έχουμε τη διάθεση να εργαστούμε εντατικά για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του Ελλληνικού λαού".

    Ο κ. Ρέππας κατέληξε ότι "οι δυνατότητες που έχουμε είναι δύο: Η μία είναι να πετύχουμε. Δεν μας ικανοποιεί. Η άλλη είναι να πετύχουμε απολύτως και γι' αυτό θα αγωνιστούμε".

    [08] ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

    Τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη θα ανταποκριθει στις ελπίδες και τις προσδοκίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο βουλευτής και τέως υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, μιλώντας σε μεγάλη εκδήλωση πολιτικών του φίλων, που πραγματοποιήθηκε σε κοσμικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τονίζοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλα και θα την κρίνει, όταν χρειασθεί. Ενω ακόμη ζήτησε απο την κυβέρνηση να τηρήσει άτεγκτη, υπερήφανη και αποφασιστική στάση στα μείζονα εθνικά μας θέματα. Αναφορικά με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ο κ. Παπαθεμελής υπογράμμισε : "Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι τις ημέρες αυτές υπάρχει ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα κυβέρνηση της παράταξής μας με ένα νέο πρωθυπουργό. Τον συνοδεύουν και την συνοδεύουν την κυβέρνησή μας οι ευχές και η στήριξή μας. Θα τη στηρίξουμε και όπου χρειαστεί θα την κρίνουμε. Δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Αλλα σε κάθε peq_ptysg θα τη στηρίξουμε. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί στις ελπίδες και τις προσδοκίες που έχουν επενδύσει σ΄αυτή την κυβέρνηση η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, έτσι όπως καταγράφεται αυτές τις ώρες στις σφυγμομετρήσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει ένα χρέος να πετύχει και πρέπει να πετύχει για το καλό του τόπου και το καλό της παράταξης. Ζητούμε απο αυτή την κυβέρνηση κοινωνική ευαισθησία, ζητούμε δηλαδή να καλύψει τα ελλείμματα του προσφάτου παρελθόντος. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, θα γίνουν όχι απλώς σοβαρά βήματα, αλλα μεγάλα άλματα".

    Συνεχίζοντας ο κ. Παπαθεμελής, ζήτησε επίσης "μια άτεγκτη, υπερηφανη, αποφασιστική στάση στα μείζονα εθνικά μας θέματα", για να προσθέσει : "Ζήσαμε και αυτές τις ημέρες μια προωθημένη πρόκληση του εξ ανατολών γείτονα, αυτού ο οποίος στοχεύει στη συρρίκνωσή μας και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας προκαλεί και υλοποιεί καθημερινά μια στρατηγική εναντίον του ελληνισμού. Θέλουμε να δώσουμε την ουσιαστική, την πιο σοβαρή και την πιο υπεύθυνη απάντηση. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε καμια πρόκληση. Αυτό είναι το μήνυμα της ιστορίας και αυτό είναι το καθήκον μας. Το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έσπευσαν να αποκαταστήσουν την ελληνική κυριαρχία στην βραχονησίδα Ιμια ειναι μια προειδοποίηση για την αποφασιστικότητα και την θέληση του ελληνισμού".

    Τέλος ο κ. Παπαθεμελής αναφέρθηκε στις δυο διαφορεετικές σχολές, όπως είπε που υπάρχουν στα εθνικά μας θέματα, τη σχολή της αποτροπής και τη σχολή του κατευνασμού. Τάχθηκε δε υπερ της σχολής αποτροπής η οποία πιστεύει ότι το Εθνος πρέπει να κινητοποιεί πάντα το σύνολο των δυνάμεών του και να απαντά με πυγμή και με δύναμη σε κάθε πρόκληση που δέχεται, προειδοποιώντας εκ των προτέρων ότι δεν είναι διατεθιμένο να ανεχθεί προσβολες της εθνικής του κυριαρχίας και του εθνικού του φιλότιμου. "Με σύνεση πάντοτε, με ψυχραιμία αλλα και με αποφασιστικότητα η οποία θυμίζει τις πιο υπέροχες στιγμές της ελληνικής ιστορίας", παρατήρησε.

    [09] ΠΑΓΚΑΛΟΣ:Η ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΡΟΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Τουρκία δεν έχει μόνο δικαιώματα από την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης της με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και υποχρεώσεις δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ενωσης στις Βρυξέλλες.

    Ο κ.Πάγκαλος είπε ακόμα ότι η Τελωνειακή Ενωση προϋποθέτει και απαιτεί από την Τουρκία το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την ουσιαστική συμβολή της στην εξεύρεση μιάς δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η Αγκυρα οφείλει να σταματήσει να δημιουργεί προβλήμaτα σε βάρος της Ελλάδας σεβόμενη τους κανόνες της καλής γειτονίας και έθιξε το θέμα της βραχονησίδας Ιμια στη διαρκεια του γεύματος των 15 υπουργών Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πάγκαλος εξήγησε στους ομολόγους του ότι δεν είναι δυνατό να δέχονται οι χωρες της Ευρωπαϊκής Emysgr τέτοιες προκλητικές πράξεις σε βάρος μιάς χώρας - μέλους, της Ελλάδας, χωρίς να αντιδρούν και ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα δικαίωματα που της δίνουν οι συνθήκες για να ελεγχθούν οι κοινοτικές χρηματικές εισροές προς την Αγκυρα, όσο καιρό αυτή με τις πράξεις της προκαλεί τη χώρα μας.

    O ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς το Συμβούλιο των υπουργών σχετικά με την υπόθεση της βραχονησίδας Ιμια και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να τον πληροφορήσει τί μέτρα σκοπεύει αυτή να πάρει προκειμένου να αναγκαστεί η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τμήμα της οποίας είναι ολόκληρη η Ελλάδα και όλα ανεξαιρέτως τα μικρά και μεγάλα νησιά της.

    [10] ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΞΕΚΙΝΑ Η AGROTIKA '96 AΠO 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΩΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1996

    Την AGROTIKA '96 θα επισκεφθεί ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας ο οποίος θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης των εργασιών της ημερίδας με θέμα " Η συμβολή της Αγρότισσας στην ανάπτυξη της υπαίθρου" που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στις 09:30.

    Η ημερίδα οργανώνεται στα πλαίσια της AGROTIKA "96 από το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με την ΠΑ.ΣΕ.ΓΕ.Σ και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

    Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 09:00 την έκθεση θ' επισκεφθεί και ο Υφυπουργός Γεωργίας Απόστολος Φωτιάδης ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 10ου Συμποσίου Κτηνοτροφίας.

    Την τελετή εγκαινίων της AGROTIKA '96 θα κηρύξει ο Γεν. Γραμ. Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Ιωάννης Σμπώκος την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 19:00 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (HELEXPO)

    .

    [11] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ

    Η εμπορική τράπεζα εξασφάλισε την άδεια από την κεντρική τράπεζα της Μολδαβίας για την εγκατάσταση της στη χώρα αυτή.

    Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Παναγιώτης Πουλής, η παρουσία της Εμπορικής στη Μπλδαβία γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε πρόσφατα η Εμπορική με την Ευρωπαική Τράπεζα για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη (EBRD)

    Η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της ΕΒRD στο μετοχικό κεφάλαιο των υπό ιδρυση τραπεζών στις χώρες της βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας ύψους 15 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

    Ο κ. Πουλής τόνισε ότι η εγκατάσταση της Εμπορικής Τράπεζας στη Μολδαβία είναι το πρώτο βήμα ενός συνολικού προγράμματος, το οποίο προβλέπει την ιδρυση τραπεζών με την συμμετοχή της Εμπορικής στην Αλβανία, την Αρμενία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

    Σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη πρόταση της Εμπορικής τράπεζας εγκρίθηκε αμέσως από την EBRD και μάλιστα ανατέθηκε στην Εμπορική και Management των ν.εων τραπεζών.

    [12] ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ 5.000 ΘΕΣΕΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ανοιχτό διαγωνισμό με το σύστημα "μελέτη- κατασκευή" για το ]qco "Νταμάρι - Υπαίθριος Χώρος Μουσικής", προκηρύσσει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης "97, προϋπολογισμού πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών στο νταμάρι της περιοχής Καυτατζογλείου και στα όρια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας, όπου προγραμματίζεται η εκτέλεση Ανοικτού Θεάτρου 5.000 θέσεων γιά Μουσικές και Θεατρικές παραστάσεις.

    Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών λήγει στις 22 Ιανουαρίου του 1996 ενώ το έργο εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό του Δασαρχείου για την διαχείριση και προστασία του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.

    [13] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Αρχίζουν αύριο οι εργασίες θεμελίωσης του Μεγάρου Μουσικής σύμφωνα με δήλωση του προεδρεύοντα του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Πυλαρινού.

    Περισσότερα για το έργο οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από μέλη του δ.σ., αύριο στη 1 το μεσημέρι, στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μέγαρο, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

    [14] ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ Ο.Π.Π. "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 97" ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

    Ο συντονισμός των φορέων ανάπτυξης και πολεοδομικής παρέμβασης με στόχο τον σχεδιασμό και συνδυασμό των πρωτοβουλιών γι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη που αφορούν στο χώρο και στις λειτουργίες σε όλα τα επίπεδα θα είναι το θέμα ημερήσιας διάταξης κατά την κοινή συνεδρίαση των τμημάτων ανάπτυξης, πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής παρέμβασης του συντονιστικού συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες εφαρμογές που μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν την αρχή για ανάλογες βιώσιμες προτάσεις συνεργασίας στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 97 και με διαχρονική προσφορά στην πόλη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] Χουριέτ: "Ελλάδα και Τουρκία ενεπλάκησαν σε νέα διένεξη για τη βραχονησίδα"

    Η εφημερίδα "Χουρριέτ" σε σημερινό της δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εμπλακεί σε μια νέα διένεξη "εξειτίας μιας ακατοίκητης βραχονησίδας". Η "Χουρριέτ" ,που είναι η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας (625.000 φύλλα),τονίζει ότι χθές "γύρω απο την Ιμια συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων των δύο χωρών,σε επικίνδυνα μικρή απόσταση". Αναφέρει ακόμη,ότι Ελληνες στρατιώτες ύψωσαν και πάλι την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα και υπογραμμίζει ότι οι Τούρκοι παρακολούθησαν ,χωρίς να επέμβουν, την αντικατάσταση. Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι "οι πρέσβεις των δύο χωρών εκλήθησαν στα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών για να δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις". Παρά το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν την "επιχείρηση" του συνεργείου της Χουρριέτ και πρόβαλαν το βίντεο με την υποστολή της ελληνικής σημαίας και την έπαρση της τουρκικής στην ΄Ιμια, η κρατική τηλεόραση "ΤRT", στο κεντρικό βραδυνό δελτίο ειδήσεων, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα που δημιουργήθηκε. Δίνουν όμως δημοσιότητα στο θέμα οι εφημερίδες Τζουμχουριέτ,Ζαμάν,Τουρκίε και Γενί Γκιουναϊντίν.Παράλληλα ,το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "Καnal D" μετέδωσε το βίντεο με την "επιχείρηση" ενώ είχε προσκεκλημένους στο στούντιο όσους συμμετείχαν σ΄αυτήν. Απο την πλευρά της η "Χουρριέτ" συνεχίζει το ρεπορτάζ και δημοσιεύει απόψεις "διπλωματικών αξιωματούχων" σύμφωνα με τις οποίες "στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν είναι υπέρ της διόγκωσης του ζητήματος και επομένως κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες,η οποία,σύμφωνα με τις πηγές συτές,θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες". Παράλληλα,όπως τονίζει η εφημερίδα, το περιστατικό φαίνεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα και τη στρατιωτική ηγεσία,που εξετάζει με σοβαρότητα το θέμα που δημιουργήθηκε. Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" αναφέρει μάλιστα ότι πραγματοποιήθηκε χθές ,σε κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ουλουντάγ,στην περιοχή της Προύσας,συνάντηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Καρανταγί με τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων στρατηγού Μπαγιάρ και του αρχηγού της στρατοχωροφυλακής στρατηγού Κομάν.Κατα τη συνάντηση,σύμφωνα με την εφημερίδα,έγινε εκτίμηση των εξελίξεων και προσδιορίστηκαν οι επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η εφημερίδα "Χουρριέτ" δημοσιεύει ακόμη δηλώσεις του αρχηγού του DSP Μπουλέντ Ετζεβίτ,που υποστηρίζει ότι " η Τουρκία εδώ και αρκετό διάστημα έχει βάλει στο "ράφι" τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο και στα οποία έχει δίκιο.Ναί,μέν είναι στην επικαιρότητα το θέμα της Κύπρου,εδώ όμως και 15 χρόνια η Τουρκία "κουκουλώνει" το θέμα της υφαλοκρηπίδας,του εναερίου χώρου και του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου.Η Ελλάδα αναπληρώνει το πολιτικό κενό που έχει αφήσει η Τουρκία στο Αιγαίο.Οι τελευταίες δυσχέρειες σχετικά με τις νησίδες του Αιγαίου πηγάζουν απο το γεγονός ότι η Touqj_a δεν ασχολείται σοβαρά με τα θέματα αυτά". Στο ίδιο δημοσίευμα ο εκ των αντιπροέδρων του ισλαμιστικού κόμματος της Ευημερίας Ριζά Ουλουτζάκ υποστηρίζει ότι "οι βραχονησίδες οι οποίες οδήγησαν στην ελληνοτουρκική κρίση,συμπεριλαμβάνονται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και ανήκουν στην Τουρκία".

    [16] Η ΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε σήμερα ότι " η βραχονησίδα Ίμια ανήκει στην Τουρκία". Ο πρέσβης Ομέρ Ακμπέλ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι "σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν και απο την άποψη του διεθνούς δικαίου,η βραχονησίδα Ιμια (Καρντάκ,όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι) ανήκει στην Τουρκία". "Είναι σαφές,πρόσθεσε, ότι υπάρχει κάποια διαφωνία με την Ελλάδα,γνωστή στην Ελλάδα απο την περίοδο 1950-1953,όταν η τουρκική κυβέρνηση θέλησε να διευκρινήσει αυτά τα θέματα" είπε ο κ.Ακμπέλ,που πρόσθεσε,ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση απέφυγε τις διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος διπλωμάτης επανέλαβε ότι η Αγκυρα επιθυμεί την αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων ειρηνικά και με διάλογο."Δεν μπορούν να θεμελιωθούν κυριαρχικά δικαιώματα με την δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων" είπε ο Ακμπέλ,ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν παραμείνει η ελληνική σημαία στην Ίμια είπε ότι "η ελληνική σημαία μπορεί να παραμείνει ,αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί κανένα ειρηνικό και εποικοδομητικό τρόπο".

    [17] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Το θέμα της αναγνώρισης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατιας Γιουγκοσλαβιας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβουλιο Υπουργών Εξωτερικων των χωρών-μελών της Ενωσης που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες, θέμα που όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα "Financial Times" στο οποίο θα υπάρξει κατ'αρχήν συμφωνία των υπουργών.

    Ο όρος που, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να προβεί στην άρση των διπλωματικών κυρώσεων προς τη Σερβία, δηλαδή να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ και την Κροατία, φαίνεται ότι δεν υφίσταται καθώς η Γιουγκοσλαβια προφανώς θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ, ενέργεια όμως που όπως, υπογραμμίζει η εφημερίδα, "θα δυσαρεστούσε την Ελλαδα που ήταν σύμμαχός της και σε καιρούς δύσκολους".

    Εξάλλου, οπως σημειώνει η εφημερίδα, ενδεχόμενη θετική απόφαση των "15" για την αναγνώριση της Νέας Γιουγκοσλαβίας, είναι δυνατόν να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς όπως είναι γνωστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμουν πριν την αναγνώρισή της να υπαρξουν από την πλευρά του Βελιγραδίου παραχωρήσεις κυρίως στο θέμα των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδιου και παράλληλα να υπάρξει πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον.

    Την άμεση αναγνώριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας από την Euqypazjg Ενωση υποστηρίζει η Βρετανίας ισχυριζόμενη ότι η ενσωμάτωσή της στη διεθνή κοινότητα αποτελεί προτεραιότητα, γράφει η εφημερίδα. Μάλιστα, η Βρετανία προτίθεται να είναι η πρώτη χώρα που θα στείλει πρέσβη στο Βελιγραδι.

    [18] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΈΚΛΕΙΣΕ ΑΚΟΜΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ Ν. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    "Το θέμα της αναγνώρισης του ονόματος των Σκοπιών από τη Νέα Γιουγκοσλαβία δεν έκλεισε ακόμη και νομίζω ότι αυτό θα γίνει σε ένα γενικό επίπεδο" δήλωσε ο γενικός πρόξενος της Ν. Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη Ράικο Ρίστιτς. Ο κ Ρίστις επισήμανε ότι οι επαφές αποστολών των υπουργείων εξωτερικών της χώρας του και της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων με όλες της πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες.

    Όπως τόνισε ο κ Ρίστιτς τα τελευταία δύο και περισσότερα χρόνια η χώρα του δεν αναγνώρισε τα Σκόπια λόγω του προβλήματος που είχαν με την Ελλάδα. "Εμείς επιμέναμε από την αρχή ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι, παρόλο που δεν έχουμε πρόβλημα με τα Σκόπια , αν αυτό το πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ λυθεί. Αν η Ελλάδα με τα Σκόπια τα βρούνε μεταξύ τους όλα θα ήταν πιο εύκολα" κατέληξε ο Γιουγκοσλάβος πρόξενος.

    Εξάλλου ο πρύτανης του πανεπιστημίου Nis της Νέας Γιουγκοσλαβίας κ Μπράνιμιρ Τζιόρτζεβιτς, που επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση πρυτάνεων των πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας και της Σερβίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετική με το θέμα τη αναγνώρισης του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για την ΠΓΔΜ απάντησε: "Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι αλήθεια. Ο Μιλόσεβιτς είπε ότι θα αναγνωρίσει ότι αναγνωρίζουν οι Έλληνες ".

    [19] ΑΝΑΛΗΘΗ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

    Αναληθή, χαρακτήρισε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, τα δημοσιεύματα περί μαζικών παραιτήσεων, λιποταξιών και δολιοφθορών σε οπλικά συστήματα από τους Ελλαδίτες Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ).

    Ορισμένα προβλήματα υπάρχουν παραδέχτηκε ο κ Κασουλίδης, σημειώνοντας όμως ότι κάτι τέτοιο είναι φυσικό σε ένα νεοσύστατο θεσμό όπως αυτόν των Ε.Π.Υ. Πρόσθεσε δε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα τα μελετήσει και θα προωθήσει τις ανάλογες λύσεις κι επέκρινε όσους προσπαθούν να κάνουν ζημιά στο θεσμό.

    Στη συνέχεια ο κ Κασουλίδης διάβασε στους δημοσιογράφους ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στην οποία αναφέρεται ότι εντός του πρώτου δεκαημέρου από την άφιξη των εξ Ελλάδος ΕΠΥ δέκα από τους 235 εθελοντές, υπέβαλαν παραίτηση κι αποδεσμεύτηκαν κι εκκρεμούν τρεις ακόμη αιτήσεις.

    [20] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΣΙΛΕΡ-ΓΙΛΜΑΖ

    Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Τουρκία μετά το ναυάγιο των συνομιλιών Γιλμάζ-Τσιλέρ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Τόσο το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας,του Μεσούτ Γιλμάζ όσο και το Κόμμα Eugleq_ar του Νετσμεντίν Ερμπακάν ζητούν απο την εντολοδόχο Τανσού Τσιλέρ να καταθέσει την εντολή,αφού όπως υποστηρίζουν " δεν μπορεί να ελπίζει σε σχηματισμό κυβέρνησης".

    Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι η εκ των αντιπροέδρων του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Ιμρέν Αϋκούτ,ανακοίνωσε ότι και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αλλά και η εκτελεστική επιτροπή απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση Τσιλέρ για εκ περιτροπής πρωθυπουργία.

    Ο αρχηγός του κόμματος Μεσούτ Γιλμάζ είπε ότι το κόμμα του δεν θα πρέπει να βάζει "στην ίδια μοίρα την κ.Τσιλέρ και το ίδιο το κόμμα της,αφού το 70% των οπαδών του απο τελείται απο άτομα που επιδιώκουν την εφαρμογή προγράμματος ίδιου με το ΑΝΑΡ.Ο Γιλμάζ αιφνιδίασε και πάλι υποστηρίζοντας,ότι "ναί μεν είχε δηλώσει ότι πολύ δύσκολα γίνεται συνασπισμός με το Κόμμα της Ευημερίας,αλλά ο Ερμπακάν αρχίζει να λέει διαφορετικά πράγματα, οπότε είναι ανοιχτός πρός συζήτηση". Η εφημερίδα "Σαμπάχ" αναφέρει ότι και ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευημερίας Ρετζάϊ Κουτάν ζήτησε την κατάθεση της εντολής απο την κ.Τσιλέρ "αφού είναι ξεκάθαρο 'οτι είναι αδύνατος σχηματισμός κυβέρνησης απ΄αυτήν". Δηλώσεις Ντεμιρέλ Ο προεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με δηλώσεις του κατα τη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Καλεμλί ότι "λειτουργούν κανονικά το κράτος και το καθεστώς". "Απο δώ και πέρα,πρόσθεσε ο Τούρκος Προεδρος,η Βουλή πρέπει να βγάλει κυβέρνηση.Αν υποθέσουμε ότι δε θα συμβεί αυτό τότε, βάσει του Συντάγματος,45 μέρες μετά τη συγκρότηση του προεδρείου της Βουλής,ο Προεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές.Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας".

    [21] ΝΕΑ ΈΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ '96

    Νέα έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία θα ετοιμάσουν οι ΗΠΑ το 1996, μετά την έκθεση των 36 σελίδων που ετοιμάστηκε το 1995. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Οζγκιούρ Ουλκέ" η φετινή έκθεση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την περσινή που θα δοθεί σε δημοσιότητα τον Μάρτιο. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι παρόμοια έκθεση ετοιμάζει και η Γερμανία.

    Η έκθεση των ΗΠΑ αναφέρεται στα χωριά της Τουρκίας που κάηκαν για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι τους , στα βασανιστήρια και στους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου.

    Το μεταξύ η Οργάνωση Διεθνούς Αμνηστίας στο μηνιαίο δελτίο της αναφέρει ότι υπάρχουν σημεία στό 8ο άρθρο του αντιτρομοκρατικού νόμου που ούτε καν εξετάστηκαν και ότι με βάση αυτό το άρθρο δικάζονται με την κατηγορία ότι έκαναν αυτονομιστική προπαγάνδα άτομα που εξέφρασαν ελεύθερα την άποψη τους. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην Τουρκία στα θέματα των βασανιστηρίων και των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων.

    Εξάλλου η εφημερίδα "Οζγκιούρ Ουλκέ" επισημαίνει ότι μετά την πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφίας που απεικόνιζε Τούρκους στρατιώτες και αποκεφαλισμένα πτώματα Κούρδων, οι στρατιωτικές αρχές στο Mticiaqlpaj_q της νοτιοανατολικής Τουρκίας απαγόρευσαν στους στρατιώτες να βγάζουν φωτογραφίες και ζήτησαν από τα φωτογραφικά στούντιο να μην εμφανίζουν φιλμ στρατιωτών.

    [22] ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΕΡΚΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

    Την πρόταση του ΟΗΕ για την μερική επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Κερκούκ-Γιουμουρταλίκ, του οποίου η λειτουργία διεκόπη με απόφαση των Ηνωμένων εθνών όταν άρχισε ο πόλεμος στον Περσικό, θα διαπραγματευτούν εντός της εβδομάδας η Τουρκία και το Ιράκ. Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΗΕ επιτρέπεται στο Ιράκ να πραγματοποιεί εξαγωγές πετρελαίου αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα έξι μηνών. Ο πεπαλαιωμένος αγωγός του Ιράκ μπορεί να μεταφέρει με ευκολία 700.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα .

    Η διπλή γραμμή των 1.049 χιλιομέτρων του αγωγού Κερκούκ Γιουμουρταλίκ έχει μία μέγιστη χωρητικότητα 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως. Το Ιράκ εξήγαγε περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πριν σταματήσει η λειτουργία του αγωγού με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

    Σημειώνεται ότι και η Τουρκία υπέστη μεγάλη ζημιά που ανέρχεται στα 15 τρισεκατομμύρια λίρες από τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού αργού πετρελαίου Κερκούκ Γιουμουρταλίκ από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Περσικό κόλπο. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου ΒOTAS Ισίκ Εγιούμπογλου δήλωσε ότι μέσα στο σύστημα του αγωγού υπάρχει και διατηρείται ποσότητα πετρελαίου που ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια τόνους τονίζοντας παράλληλα ότι η ζημία της Τουρκίας ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο δολάρια ημερησίως.

    Ο κ Εγιούμπογλου επισήμανε ότι ποτέ δεν σκέφτηκαν να αδειάσουν τον αγωγό και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η επαναλειτουργία του η επιχείρηση μπορεί να αρχίσει μέσα σε ένα μήνα και να ολοκληρωθεί σε 80-90 ημέρες. "Περιμένουμε την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ευχόμαστε να αρθεί το εμπάργκο και να αρχίσει η συνεχής λειτουργία του αγωγού" κατέληξε ο κ Εγιούμπογλου

    [23] ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΫΧΑΝ

    Αποδυναμώνεται το θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζεϋχάν που είναι κύριος στόχος της Τουρκίας εξαιτίας των προσθηκών που θα γίνουν στον αγωγό Μπακού-Νοβοροσίσκ και στον αγωγό Μπακού-Σούπσα, ο οποίος πρόκειται να κατασκευαστεί. Με τις προσθήκες αυτές θα καταστεί δυνατή η διοχέτευση της κύριας παραγωγής των πετρελαίων της Κασπίας που θα φτάνει τα 25 εκατομμύρια τόνους και επομένως δεν θα υπάρξει ανάγκη κατασκευής του αγωγού Μπακού-Τζεϋχάν.

    Σημειώνεται ότι τη στιγμή που βρίσκεται στην επικαιρότητα η κατασκευή των αγωγών με τους οποίους θα διοχετευτούν τα αζερικά πετρέλαια στη διεθνή αγορά και γίνεται λόγος για την αποδυνάμωση του αγωγού Μπακού-Τζεϋχάν ο Τούρκος πρόεδρος της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είχε τηλεφωνική επαφή με τον Αζέρο πρόεδρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερών σχέσεων και jah~r και περιφερειακά ζητήματα. Ο κ Ντεμιρέλ με την ευκαιρία αυτή κάλεσε τον κ Αλίγιεφ να επισκεφτεί επίσημα την Τουρκία.

    [24] ΤΑ 160 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Τα 160 εκατ. δολάρια θα φτάσει το εμπορικό έλλειμμα της ΠΓΔΜ κατά το 1996, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης της χώρας.

    Όπως εκτιμά η σκοπιανή κυβέρνηση, το έλλειμμα αυτό θα προκύψει από την διαφορά που θα σημειωθεί στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας με το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, φέτος, από την διάθεση εγχώριων προϊόντων στην αγορά του εξωτερικού, ο προϋπολογισμός της ΠΓΔΜ θα επωφεληθεί με 1,27 δις. δολάρια, ενώ για την εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό θα διαθέσει 1,43 δις. δολάρια.

    [25] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αντιδράσεις στα πολιτικά κόμμματα της Αλβανίας προκάλεσε το νέο εκλογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στο αλβανικό κοινοβουλιο το κυβερνών Δημοκρατικό Κομμα. Το νομοσχεδιο επικρίνει στο σύνολο του σχεδόν και ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός τύπος, υπογραμμίζοντας ότι καταρτίστηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Σαλί Μπερίσα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αλεάντσα", το νομοσχέδιο προβλέπει το πλειοψηφικό σύστημα για τη διεξαγωγή των εκλογών ενώ οι εφορευτικές επιτροπές συγκροτούνται από έξι μέλη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κομματος και μόλις τρία από την αντιπολιτευση. Εξάλλου τα κόμματα αντιδρούν στην κατανομή του χρόνου που παραχωρεί η κρατική τηλεόραση για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο παραχωρείται δύο ώρες στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ενώ δύο ώρες δίδεται σε όλα μαζί τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

    Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κοχα Γιον" προειδοποιεί ότι η αντίδραση των κομμάτων είναι δυνατόν να εκδηλωθεί μέχρι και την αποχή τους από τις επικείμενες εκλογές.

    Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το εκλογικό νομοσχέδιο "πραξικόπημα" σημειώνει η "Γκαζέτα Σκιπτάρε".

    [26] ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 40 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΑΝΝΑ- ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ

    "Εγκληματική ενέργεια", χαρακτήρισε την πολιτική του Εμπάργκο των ΗΠΑ στη Κούβα, η καινούρια πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα Άννα- Μαρία Γκονζάλες. Η κ.Γκονζάλες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνοκουβανικού συνδέσμου Θεσσαλονίκης έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης, με θέμα " Η Κούβα σήμερα".

    Η πρέσβειρα, αναφέρθηκε στο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από το 1959 και στον τρόπο με τον οποίο το αντιμετώπισε η Κούβα. "Όλες οι εταιρείες μας, ήταν στα χέρια των Αμερικανών. Η γή,το τηλέφωνο, το ρεύμα, η ζάχαρη. Ότι σημαντικότερο είχαμε". Το εμπάργκο κόστισε στο λαό της Κούβας 40.000.000 δολάρια.

    Όλη αυτή η κατάσταση σύμφωνα με την πρέσβειρα, προκάλεσε την epam\stasg της Κούβας και την προσπάθεια επανάκτησης των χαμένων δικαιωμάτων. Στο μεταξύ 117 χώρες ψήφισαν υπέρ της άρσης του εμπάργκο και μόνο 3 ψήφισαν κατά, ανάμεσα στις οποίες και η Αμερική. " Η Επανάσταση στην Κούβα θα κρατηθεί και θα συνεχιστεί" ισχυρίστηκε κλείνοντας η κ.Γκονζάλες.

    [27] ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, ισχύος 440 Μεγαβάτ, τέθηκε σήμερα σε λειτουργία, μετά από διακοπή στις 27 Ιανουαρίου λόγω διαρροής νερού από τη μια γεννήτριά του. Όπως είχε μεταδώσει το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, την περασμένη εβδομάδα στη Σόφια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τους ελέγχους που πρόκειται να γίνουν στον πρώτο αντιδραστήρα.

    Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκπρόσωποι των ρωσικών κατασκευαστριών εταιρειών και των βουλγαρικών οργανισμών ενέργειας συμφώνησαν για τη λήψη έξι δειγμάτων από το μεταλλικό σώμα του αντιδραστήρα, η ανάλυση των οποίων θα δείξει εάν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα του Κοζλοντούι.

    Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να θέσει σε επαναλειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα του Κοζλοντούι τον Οκτώβριο του 1995 είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και τον επτά πλέον ανεπτυγμένων χωρών στον κόσμο (HΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία), οι οποίες είχαν απευθύνει στη Βουλγαρία διάβημα διαμαρτυρίας όπου η λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα είχε χαρακτηριστεί ''κίνδυνος για την περιοχή''.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [28] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει δυναμικά τον Απόδημο Ελληνισμό, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Ο κ.Πάγκαλος τόνισε προς τον πρόεδρο του ΣΑΕ ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή της κυβερνητικής γραμμής στο θέμα και πρόσθεσε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί ο νέος Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα συναντηθεί για πρώτη φορά, με το προεδρείο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη,στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της πρώτης πανηγυρικής του συνεδρίασης. Από την πλευρά του ο κ.Αθενς δήλωσε ότι "η θέση που πήρε η νέα Ελληνική Κυβέρνηση για τον απανταχού της γης Ελληνισμό, ενδυναμώνει την πρόοδο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που ξεκίνησε δυναμικά το έργο του στο πρώτο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Αποδήμων.

    Η πρόοδος αυτή οφείλεται στην υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, που θεσμοθέτησαν το ΣΑΕ και στην καθημερινή δουλειά που αφιερώνουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΕ".

    [29] ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ PQOYHGSG ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Συχνότερη επαφή με τους Αυστραλούς πολιτικούς για την προώθηση του Κυπριακού αποφάσισαν να έχουν οι Κυπριακές κοινότητες της Αυστραλίας, κατά το 24ο κατά σειρά συνέδριό τους, που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη το Σαββατοκύριακο, παρουσία του Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου, κ.Χριστόδουλου Πασιαρδή, του Κύπριου Προξένου κ.Νέαρχου Πάλα, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας, κ.Γεώργιου Βέη, του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, κ.Γ.Χριστοφίδη, από τη Μεγάλη Βρετανία, και του διευθυντή της Υπηρεσίας Αποδήμων του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, κ.Σταύρου Αντωνιάδη.

    Επίσης αποφασίστηκε η αποστολή των ψηφισμάτων για την Κύπρο, που ενέκρινε η ολομέλεια του συνεδρίου, στην κεντρική κυβέρνηση της Καμπέρας, αλλά και στις επιμέρους πολιτειακές κυβερνήσεις. Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου και για το θέμα της σύνδεσης με την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω δορυφορικών προγραμμάτων της ΕΡΤ και του ΡΙΚ, με στόχο την άμεση επαφή του απόδημου Ελληνισμού της πέμπτης ηπείρου με την μητρόπολη, αλλά και την προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο του Κυπριακού. Το επόμενο συνέδριο αποφασίστηκε να διεξαχθεί στο Γουλογκόγκ του Σίδνεϊ.

    [30] ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΥΣ- Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Εκτενέστατη και πολύ θετική αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο και το μαντείο των Δελφών, καθώς και στο βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Λουκά περιλαμβάνει το τουριστικό ένθετο της καναδικής εφημερίδας "The Globe and Mail". Παράλληλα η ίδια εφημερίδα αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στην ιστορία και τις δραστηριότητες του ελληνικού χωριού "Tarpon Springs" στη Φλόριδα των ΗΠΑ, το οποίο ίδρυσαν Δωδεκανήσιοι σφουγγαράδες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ στα 1905. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο δημοσίευμα που αναφέρεται στους Δελφούς και φέρει τον τίτλο "Where Greeks came to heed Apollo", στη λατρευτική σημασία του Μαντείου για την αρχαία Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας με εκτενείς αναφορές σε ιστορικά στοιχεία της κλασικής εποχής και αναδρομή στην ιστορική τύχη του μνημείου μέχρι σήμερα.

    Επίσης, παρέχονται ταξιδιωτικές οδηγίες για τους επισκέπτες της περιοχής και υποδεικνύεται σχετική βιβλιογραφία και τόποι διαμονής. Στο ίδιο τουριστικό ένθετο περιλαμβάνεται παρουσίαση του βυζαντινού μοναστηριού του Οσίου Λουκά, που απέχει μία ώρα με αυτοκίνητο από τους Δελφούς, για το οποίο σημειώνεται ότι θεωρείται "ως το καλύτερο επιζών παράδειγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 11ου και 12ου αιώνα", καθώς και ότι "είναι ο χώρος συγκέντρωσης περισσότερων αυθεντικών έργων θρησκευτικής διακόσμησης της ίδιας περιόδου από οποιαδήποτε άλλη εκκλησία της χώρας", ενώ γίνεται ιστορική αναδρομή από την ανέγερσή του μέχρι σήμερα.

    Τέλος, ιδιαίτερα κολακευτικά για το Αιγαιοπελαγίτικο χρώμα και τρόπο ζωής είναι τα σχόλια που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα για το Tarpon Springs, το "πιο ελληνικό χωριό", όπως σημειώνεται waqajtgqistij\, και την ιστορία των κατοίκων του από την ίδρυσή του από Καλύμνιους σφουγγαράδες στις αρχές του αιώνα.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [31] ΙΜΙΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Η υποστολή της ελληνικής σημαίας και η έπαρση της ερυθράς ημισελήνου στη βαρχονησίδα Ίμια από Τούρκους "δημοσιογράφους" της εφημερίδας "Χουριέτ", ήταν ένα επεισόδιο, που ξάφνιασε την ελληνική και διεθνή Κοινή Γνώμη. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό περίμενε κανείς η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα να λάβει αυτή τη μορφή.

    Κι όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική σημαία υψώνεται σε ελληνικό έδαφος. Τον Αύγουστο του 1975, Τούρκοι δημοσιογράφοι της ίδιας εφημερίδας, της "Χουριέτ", είχαν υψώσει την ερυθρά ημισέληνο αρχικά στη νήσο Ρω και μερικές ημέρες αργότερα στη νήσο Στρογγύλη.

    Το περιστατικό στην Ίμια προκάλεσε έντονη αμηχανία στην ελληνική πολιτική ηγεσία, διότι δεν περίμενε ότι μεσούσης της πολιτικής κρίσης και ακυβερνησίας που σοβεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία να εκδηλωθεί μια τέτοια προκλητική ενέργεια στο Αιγαίο.

    Έγιναν πολλές προσπάθειες να υποβαθμιστεί στο θέμα, ενώ υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι εκτιμούσαν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό προκλήθηκε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία μπορεί να μην διαθέτει κυβέρνηση, αλλά δεν παραμένει ακυβέρνητη. Στην χώρα αυτή υπάρχει ένα στρατιωτικό- διπλωματικό κατεστημένο, το οποίο υπαγορεύει τις θέσεις του προς την εκάστοτε κυβέρνηση και κυβερνά την Τουρκία από το παρασκήνιο. Αυτό το κατεστημένο υπαγορεύει στους πολιτικούς τη διαμάχη με την Ελλάδα. Τώρα που δεν υπάρχει κανονική κυβέρνηση, το κατεστημένο αυτό ανέλαβε πλέον την πρωτοβουλία για τη συνέχιση των προκλήσεων στο Αιγαίο. Επομένως η έπαρση της τουρκικής σημαίας στην Ίμια θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ένα επεισόδιο στα πλαίσια της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

    Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, που τόνισε ότι "είναι γνωστή η στάση εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας να προκαλούν ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα όσες φορές η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας το επιβάλλει. Το συμβάν αυτό καθεαυτό εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Το κλίμα που εκδηλώνει η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δείχνει έναν επιθετικό εθνικισμό. Σε αυτό και σε οποιονδήποτε επιθετικό εθνικισμό απαντάμε ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι δυνατή, άμεση και αποτελεσματική. Εχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς δισταγμό. Δεν δεχόμαστε καμιά απολύτως αμφισβήτηση στα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Ας μη γελιούνται".

    Η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο από το 1974 προβάλλοντας θέματα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, υφαλοκρηπίδας, εναέριου χώρου και συνεκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην περιοχή Λήμνου-Λέσβου.

    Η αμφισβήτηση αυτή εκφράζεται, τόσο με την άρνηση να αποδεχθεί την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών που ρυθμίζουν τα θέματα σε diehm]r επίπεδο, όσο και με τις καθημερινές προκλήσεις, όπως παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Οι προκλήσεις αυτές σε συνδυασμό με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έχουν οδηγήσει επανειλημμένα τις δυο χώρες στο χείλος του πολέμου με αποκορύφωμα τις κρίσεις του 1974, του 1976 και του 1987.

    Αν και από άποψη διεθνούς δικαίου οι τουρκικές αξιώσεις είναι απαράδεκτες, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει και κλιμακώνει τις προκλήσεις ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι την ευθύνη για την ένταση στο Αιγαίο έχουν εξίσου και η Τουρκία και η Ελλάδα.

    Όσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα κλείνουν τα μάτια στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο προκειμένου να μην αποδυναμώσουν τη νοτιοδυτική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τόσο θα κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες περιστάσεις για να τεθεί επίσημα και το τουρκικό αίτημα για αλλαγή του υπάρχοντος εδαφικού καθεστώτος μεταξύ των δυο χωρών.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Monday, 29 January 1996 - 14:47:42