Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (30/01/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 30 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [03] Μ.ΕΒΕΡΤ : "Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις"

  • [04] ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΆΝΟΙΞΗΣ

  • [05] ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

  • [06] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΎΔΑΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [07] ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [08] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

  • [09] ΟΜΑΛΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΖΩΗΣ ΣΕ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

  • [10] ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ- ΠΑΤΡΙΔΑΣ

  • [11] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [12] ΜΕΙΩΘΗΚΕ 10% Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [13] ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 97 ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  • [14] ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΓΙΟΙ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΜΕ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ: "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ"

  • [17] ΑΓΚΥΡΑ:ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

  • [18] Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ EL MUNDO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [19] Ο Λ.ΑΡΣΟΦΣΚΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [20] ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • [21] ΣΟΦΙΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, με σύνεση και αποφασιστικότητα η ekkgmij^ κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα είπε σήμερα στη βουλή ο πρωθυπουργός κ.Κωνσταντίνος Σημίτης σε ολιγόλεπτη παρέμβαση του κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης στη βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, χαρακτήρισε προκλητική την Τουρκική ενέργεια η οποία σκοπεύει να μας επιβάλει διαπραγματεύσεις σε ανύπαρκτο θέμα.

    Η βραχονησίδα είναι ελληνική έχουμε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, είπε ο κ.Σημίτης ο οποίος προσέθεσε ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα απομακρυνθούν από το σημείο όσο υπάρχουν εκεί τουρκικές δυνάμεις.

    [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Αλλεπάλληλες συσκέψεις έχει από το πρωί στο γραφείο του στη βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σχετικά με το θέμα των τουρκικών προκλήσεων για την ελληνική βραχονησίδα Ιμια.

    Ο κ. Σημίτης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ενώ είχε συνεργασία με τον πρέσβη της χώρας μας στις ΗΠΑ Λουκά Τσίλλα. Ο κ. Τσίλλας έλαβε από τον πρωθυπουργό σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση τη στάση της Τουρκίας ενώ επιστρέφοντας στις ΗΠΑ θα ενημερώσει σχετικά τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Όπως επισημάνθηκε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου με την Τουρκία για ανύπαρκτα θέματα στο Αιγαίο υπογραμμίστηκε ωστόσο ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

    [03] Μ.ΕΒΕΡΤ : "Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις"

    "Προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμβάσεων και της διεθνούς έννομου τάξεως" χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα της ελληνικής βραχονησίδας Ιμια ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Εβερτ τόνισε ότι για πρώτη φορά η Τουρκία μετά τις παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ελλάδας φτάνει σε τόσο προχωρημένο σημείο αμφισβήτησης των ελληνικών εδαφών και χωρικών υδάτων και κάλεσε την κυβέρνηση να προασπιστεί με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

    [04] ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΆΝΟΙΞΗΣ

    Έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και να ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει θέση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις για τη βραχονησίδα Ιμια απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και τα ευρωπαϊκά εδάφη που απειλεί η Τουρκία. Σημείωσε δε ότι η ep]jtasg εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα μίλια θα μπορούσε να είναι απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις καθώς, όπως είπε, "κάθε μέρα που περνάει το εθνικό μας αυτό δικαίωμα θα θεωρηθεί ότι αποδυναμώνεται".

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο έτσι ώστε να αποδειχθεί η ενότητα του πολιτικού κόσμου της χώρας μας απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε εξάλλου κριτική κατά του Υπουργού Εξωτερικών Θεοδώρου Πάγκαλου κατηγορώντας τον για "πολιτικές σχιζοφρένειας" που κατά τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης "μόνο βλάβη στα εθνικά μας συμφέροντα και την ειρωνεία των αντιπάλων μας μπορούν να προκαλέσουν".

    [05] ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

    "Σχεδιασμένη και προκλητική" χαρακτηρίζει σήμερα την αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας από την Τουρκία το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σε έκτακτη ανακοίνωσή του. Καλεί δε την κυβέρνηση να ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των οργάνων του ΟΑΣΕ προκειμένου να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ "καλεί τους εργαζόμενους και το κίνημα ειρήνης σε επαγρύπνηση ενάντια σε κάθε πολεμοχαρή και εθνικιστική προσπάθεια, με ταυτόχρονη ένταση των πρωτοβουλιών καταγγελίας της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε των ιμπεριαλιστών που απειλεί την ειρήνη στο Αιγαίο".

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος καταγγέλλει εξάλλου το Στέιτ Ντηπαρτμεντ και το ΝΑΤΟ, καθώς, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, "ενθαρρύνουν τις ενέργειες της Άγκυρας ώστε να προωθηθεί ο Αμερικανικός έλεγχος στην περιοχή και ο ρόλος των ιδίων ως επιδιαιτητών".

    [06] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΎΔΑΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Την απομάκρυνση των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τα χωρικά υδάτα των βραχονησίδων ΄Ιμια ζήτησε από τον Τούρκο υφυπουργό εξωτερικών κ Ονούρ Οϊμέν ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κ Δημήτρης Νεζερίτης κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Ο κ Οϊμέν απαντώντας στον κ Νεζερίτη τόνισε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι βραχονησίδες αυτές ανήκουν στην Τουρκία και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτό ένα τετελεσμένο. Ο Τούρκος υφυπουργός ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των ελληνικών πλοίων και των στρατιωτών που βρίσκονται στη βραχονησίδα και τόνισε ότι οι συνομιλίες σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες θα μπορέσουν να γίνουν μόνο όταν η Ελλάδα δώσει αμέσως τέλος στο γεγονός.

    Στο μεταξύ υψηλού επιπέδου διπλωματική πηγή δήλωσε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου "Anadolu" ότι το τουρκικό και pokelij| πλοίο και ελικόπτερο δεν παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα για τον λόγο ότι η βραχονησίδα βρίσκεται μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και όχι στα ελληνικά και ότι το ίδιο ισχύει και για τον εναέριο χώρο.

    Το πρακτορείο Anadolu χαρακτηρίζει ως αβάσιμες τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τον εναέριο χώρο και τονίζει ότι η Ελλάδα ορίζει μονόπλευρα τα σύνορα του εναέριου χώρου. Σύμφωνα με την τουρκική θέση ο εναέριος χώρος της Ελλάδας εκτείνεται στα 6 μίλια και όχι στα 10 όπως υποστηρίζει η Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι αποφεύγει τον διάλογο και την διαιτησία σε ότι αφορά το θέμα του Αιγαίου καθιστώντας αδύνατη την επίλυση του πολύπλοκου προβλήματος.

    Στο μεταξύ Τούρκοι ειδικοί αναφερόμενοι στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο τα απαριθμούν ως εξής: Θαλάσσιος χώρος, εναέριος χώρος και προβλήματα που σχετίζονται με τον νομικό καθεστώς των νησιών. Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα στον θαλάσσιο χώρο αφορούν τα χωρικά ύδατα και την αιγιαλίτιδα ζώνη. Η τουρκική πλευρά επισημαίνει ότι με τα προβλήματα αυτά συνδέονται και τα θέματα των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί όμορες και δίοδοι λόγω του υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πλούτου. Όσον αφορά τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο τα προβλήματα αφορούν την έκταση του εναέριου χώρου, το FIR και τον έλεγχο της πολιτικής αεροπορίας. Οι Τούρκοι ειδικοί θεωρούν τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου εκ μέρους της Ελλάδας ώς ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα και κατηγορούν την Ελλάδα αντί να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων αυτών προβαίνει σε προκλήσεις και δημιουργεί τεχνητή ένταση.

    [07] ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας περιλαμβάνει δύναμη : 52.300 (ΜΒ: 50.000) (συμπεριλαμβανομένων 4.000 περίπου πεζοναυτών και 900 ναυτικής αεροπορίας), εκ των οποίων 3.500 περίπου αξιωματικοί, 5.000 υπαξιωματικοί και 40.000 κληρωτοί. Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι αριθμοί είναι 4.500, 10.800 και 37.000 αντίστοιχα. Η δύναμη του Τουρκικού Π.Ν. αναμένεται να φθάσει τους 60.000 περίπου, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών λόγω της απόκτησης νέων πλοίων. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Υποβρύχια : 15 - 6 Atilay (FRC Type 209/1200) - 2 Hizirreis - 5 Burakreis (ex-US Guppy II) - 2 Canakkale (ex-US Guppy II) Τα υποβρύχια τύπου Guppy πρόκειται να αντικατασταθούν από νεότερα σκάφη. Κύρια σκάφη επιφάνειας : 21 Αντιτορπιλικά : 10 (7 εν ενεργεία) - 8 Yucetepe (ex-US Gearing/FRAM I & II) - 2 Alcitepe (ex-US Carpenter/FRAM-I) Φρεγάτες : 14 - 4 Tavuz (Meko 200T) - 2 Gelibolu (ex-FRG T-120 Koln) - 2 Berk (τ6ουρκικής κατασκευής: Berk D 358, Peyk D 359) - 4 Knox Ταχέα σκάφη : Πυραυλάκατοι : 16 - 8 Dogan (FRG Lurssen-57) - 8 Kartal (γερμανικής κατασκευής) Τορπιλάκατοι : 2 Turfanm (ex-FRG Jaguar) Ελαφρά σκάφη & περιπολικά : -24 περιπολικά - 5 παράκτια περιπολικά Πλοία ναρκοπολέμου : 38 Ναρκαλιευτικά : - 12 Seymen (ex-US Adjutant) - παράκτια - 4 (ΜΒ: 3) Trabzon (Cdn Bay) - παράκτια ναρκαλιευτικά και περιπολικά - 6 Karamursel (ex-FRG Vegesack) - παράκτια - 4 Foca (ex-US Cape) MSI - 8 πλοία-βάσεις ναρκαλιείας και υποστήριξης καταδύσεων Ναρκοθέτιδες : - 3 Mordogan (ex-US LSM 1): παράκτιο, 400 νάρκες - 1 Nusret (400 νάρκες)

    [08] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν πάρει οι αστυνομικές αρχές της χώρας στα τουρκικά προξενεία της Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής για να αποφευχθεί οτιδήποτε δημιουργήσει ένταση στις δύο χώρες. Οι αστυνομικές διευθύνσεις Θεσσαλονίκης και Ροδόπης δεν ανακοίνωσαν τίποτα.

    Στο μεταξύ σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν από τα ξημερώματα όλα τα λιμεναρχεία της Δωδεκανήσου, ιδαίτερα το λιμεναρχείο της Κω, το οποίο απέχει λίγα ναυτικά μίλια από τις ακτές τις Τουρκίας. Την εντολή έδωσε ο αρχηγός του λιμενικού σώματος, αντιναύαρχος Μανώλης Πελοποννήσιος, ο οποίος χθες είχε πολύωρη σύσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς και στη συνέχεια ενημέρωσε τον υπουργό εμπορικής ναυτιλίας Κοσμά Σφυρίου.

    [09] ΟΜΑΛΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΖΩΗΣ ΣΕ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

    Με ομαλούς ρυθμούς κύλησε το πρωί για τους κατοίκους της Καλύμνου και της Κω αλλά και του Έβρου και ολόκληρης της Θράκης, όπου η ένταση των τελευταίων ημερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχει επηρεάσει τις καθημερινές συνήθειες και συναλλαγές του πληθυσμού. Οι κάτοικοι πάντως τόσο του νοτιοανατολικού Αιγαίου όσο και του ακριτικού Εβρου δηλώνουν ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

    "Η συμπεριφορά του κόσμου δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες" αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης. Μοναδική διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε σήμερα στην καθημερινή ζωή της Καλύμνου σύμφωνα με τον κ.Διακομιχάλη, είναι μια μικρή αύξηση στην αγοραστική κίνηση, χωρίς όμως το φαινόμενο να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Την έλλειψη αγωνίας του κόσμου αποδίδει ο δήμαρχος Καλύμνου στην εξοικείωση του με τις τουρκικές προκλήσεις. "Εκείνο που υπάρχει, δηλώνει, είναι η διάθεση του κόσμου για ουσιαστική ενημέρωση", ενώ όπως προσθέτει "είμαστε αποφασισμένοι για κάθε ενδεχόμενο και δεν e_laste διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε νέους πρόσφυγες".

    Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη γειτνική Κω, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχό της, Κωνσταντίνο Καϊσερλή, επικρατεί ηρεμία και πολύ υψηλό ηθικό. "Δεν υπάρχει τίποτε που να μας ανησυχεί" αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις συνήθως γίνονται στις αρχές της τουριστικής περιόδου και κατά τις περιόδους που "κλείνονται" τα τουριστικά πακέτα.

    Απόλυτη ηρεμία επικρατεί και στη Θράκη. Χαρακτηριστική η μαρτυρία των δημάρχων Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης και Φερρών του ακριτικού Έβρου, σύμφωνα με τους οποίους οι ρυθμοί ζωής σήμερα είναι φυσιολογικοί. "Ο λαός είναι συνηθισμένος σε τέτοιες προκλήσεις, από τα γεγονότα του 1964, του 1967, του 1974 και του 1987", δηλώνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βαρσαμάκης Βαρσαμακίδης, σύμφωνα με τον οποίο η μοναδική αλλαγή που υπήρξε σήμερα στην περιοχή ήταν η επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς όμως αυτή να έχει επηρεάσει την καθημερινή ζωή. Το ηθικό των κατοίκων της περιοχής σύμφωνα με τον κ.Βαρσαμακίδη είναι υψηλό και, όπως προσθέτει, "είμαστε αποφασισμένοι για κάθε ενδεχόμενο".

    "Δεν υπάρχει καμία ανησυχία" συμφωνεί και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φερρών, Κώστας Χιονίδης, όπως και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ηλίας Ευαγγελίδης, σύμφωνα με τον οποίο "ο κόσμος πραγματικά κινείται και λειτουργεί με κανονικούς ρυθμούς". Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, όπου σύμφωνα με τις τοπικές αρχές δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση.

    [10] ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ- ΠΑΤΡΙΔΑΣ

    Θύελλα αντιδράσεων, προκάλεσαν στα επτα εκατομμύρια των απανταχού της γης απόδημων Ελλήνων οι νέες τουρκικές προκλήσεις, που απειλούν να φέρουν αντιμέτωπες τις δύο χώρες, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο. "Σύσσωμος ο απόδημος Ελληνισμός, ενωμένος στις κρίσιμες αυτές στιγμές, βρίσκεται στο πλευρό της γενέτειρας Πατρίδας", υπογραμμίζει με έμφαση η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης και Βικτωρίας, σε επείγον τηλεγράφημά της που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη. Ενω αναλογα μηνύματα, τηλεγραφήματα και επιστολές, αποστέλουν ομογενειακές οργανώσεις απο τις πέντε ηπείρους. Οπως τονίζει στο τηλεγράφημα της Παμμακεδονικής Ενωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, που υπογράφεται απο τον πρόεδρό της Παναγιώτη Ιασωνίδη "παρακολουθώντας με προσοχή και ενδιαφέρον τις προκλητικές ενέργηειες της Τουρκίας στο ΝΑ Αιγαίο, που σαν στόχο έχουν την αμφισβήτηση τω ν κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο χωρο αυτό, έχουμε την πεποίθηση ότι προσωπικά εσείς, η κυβέρνηση και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων". Τέλος το προεδρείο της Παμμακεδονικής Ενωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση μεταξύ των οκτακοσίων χιλιάδων αποδήμων μας στη μακρινή αυτή ήπειρο, διαβεβαιώνει ότι οι Ελληνες της Αυστραλίας "για άλλη μια φορά είναι έτοιμοι να προμαχήσουν υπερ Πατρίδος και Δικαίων". Και καταλήγει : "Είμαστε στο πλευρό σας".

    [11] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος φαίνεται ότι ανταποκρίνεται θετικά στο θεραπευτικό πρόγραμμα στο οποίο υποβάλλεται.

    Σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν "ο πρόεδρος συνεχίζει την συνήθη θεραπεία και φυσικοθεραπεία ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο η αναπνευστική του λειτουργία δεν υποστηρίχτηκε από αναπνευστήρα.

    [12] ΜΕΙΩΘΗΚΕ 10% Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες, έκρουσαν στη Θεσσαλονίκη οι νέοι αγρότες της χώρας-μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της διήμερης πανελλήνιας συνάντησής τους με θέμα "Μπροστά στις νέες προκλήσεις".

    Όπως τόνισαν στην συνέντευξη ο πρόεδρος και ο β' αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, κ.κ.Μαρίνος Γιαννακίδης και Στέλιος Κουρνιάκος, κατά την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί δραματική μείωση του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού, ο οποίος πριν δέκα χρόνια αποτελούσε το 30% του πληθυσμού της χώρας, ενώ σήμερα καταλαμβάνει ποσοστό 20%. Εξίσου ανησυχητικό χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι το 50% των Ελλήνων αγροτών υπερβαίνει την ηλικία των 55 ετών ενώ μόλις το 7% είναι από 18 μέχρι 25 ετών.

    Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες, όπως σημειώθηκε, αφορούν στον ασφαλιστικό τομέα, στην ιδιοκτησία γης, στη λειτουργία μητρώου αγροτών, που όπως επισημάνθηκε, δεν έχει ακόμα υπογραφεί από το υπουργείο Οικονομικών, στο κληρονομικό δίκαιο, και στην έλλειψη εμπορικών υποδομών για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους οι νέοι αγρότες προτείνουν την κατάρτιση και εφαρμογή νέας κοινοτικής αγροτικής νομοθεσίας, που θα παρέχει κίνητρα στους νέους αγρότες, καθώς και τη δημιουργία ενός Εθνικού Πλαισίου Στήριξης των νέων αγροτών που θα περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα.

    Σε ό,τι αφορά, δε, στο θέμα της ασφάλισης, η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, για μετατροπή του ΟΓΑ σε ασφαλιστικό φορέα χαιρετίστηκε θετικά. Εντονη ανησυχία εκφράστηκε όμως για το αγροτικό εισόδημα, για το οποίο η ΓΕΣΑΣΕ ισχυρίζεται ότι κατά το 1995 μειώθηκε κατά 5-8% και όχι κατά 1,7% που αναφέρει σχετική έρευνα της Eurostatt.

    [13] ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 97 ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Το Φθινόπωρο του 1997 θα είναι έτοιμο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα στη περιοχή του Ποσειδωνίου.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής, βουλευτής Επικρατείας Κώστας Pukaqim|r, τόνισε πως η ανέγερση του Μεγάρου στη Θεσσαλονίκη έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στον Βορειοελλαδικό χώρο.Ειπε ότι είναι ένα μεγαλεπίβολο έργο που αναμένει όχι μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά και όλη η Ελλάδα

    Το συνολικό έργο έχει προυπολογισμό 24 δις δρχ και θα περιλαμβάνει την κατασκευή αίθουσας 1400 θέσεων για μουσικές παραστάσεις και πολιτιστικές και συνεδριακές εκδηλώσεις. Ηδη το έργο βρίσκεται στη πρώτη φάση, στην εξυγίανση του εδάφους που θα ολοκληρωθεί περίπου σε 4 μήνες και σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί και η εργολαβία κατασκευής του έργου.

    Στόχοι του Μεγάρου Μουσικής είναι η διατήρηση και αξιοποίηση της Πολιτιστικής παράδοσης της χώρας στη μουσική, η ανάπτυξη της Επιστημονικής Συνεδριακής λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη και η σύνδεση των Ελληνικών πολιτιστικών στοιχείων με τις σύγχρονες διεθνείς ευρωπαικές τάσεις.

    [14] ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΓΙΟΙ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η μελέτη και διάσωση της γνώσης γύρω από την ελληνική, αρχαία, βυζαντινή και νεότερη, πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά έτσι όπως αυτή επιβίωσε στις χώρες όπου διαδόθηκε η κυριλλομεθοδιανή παράδοση θα είναι το αντικείμενο του ομώνυμου "Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών" του οποίου η επίσημη παρουσίαση έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική δραστηριότητα της νεοσύστατης "Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βόρειας Ελλάδας".

    Η ίδρυση στη Θεσσαλονίκη Κέντρου με αυτό το όνομα υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην πόλη ένα ευέλικτο ιδιωτικό ίδρυμα το οποίο να μελετά και να προβάλλει τις πνευματικές και πολιτιστικές αξίες οι οποίες πήγασαν από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία αλλά και στον ευρωπαϊκό και ευρασιατικό χώρο στον οποίο τις μετέφερε το έργο του Κυρίλλου και Μεθοδίου. "Τη στιγμή που όλες οι σλαβικές χώρες τιμούν τη μνήμη των δύο αυτών Θεσσαλονικέων μεγάλων ιεραποστόλων διπλωματών και επιστημόνων είναι αδιανόητο η γενέτειρα τους να τους κρατεί στη λήθη" τόνισε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Κέντρου κ Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος.Στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων του Κέντρου για τα αμέσως επόμενα χρόνια περιλαμβάνονται ερευνητικά προγράμματα,ημερίδες προσκλήσεις ξένων επιστημόνων υποτροφίες εκθέσεις κλπ

    Παράλληλα ο καθηγητής κ Δημήτρης Παντερμαλής που μετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο του Κέντρου ότι στο πλαίσιο των λειτουργίας του θα μπορούσε να γίνει καταγραφή και χαρτογράφηση των ελληνικών μνημείων στις περιοχές που έδρασαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος. Όπως τόνισε ο κ Παντερμαλής ο πολιτιστικός χάρτης των μνημείων αυτών θα διαφέρει από τον πολιτικό και κανένας δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει για το λόγο ότι ο πολιτισμός είναι αναμφισβήτητος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΜΕ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σκληρότερη στάση θα τηρήσει η Τουρκία στο θέμα της βραχονησίδας αποβιβάζοντας στρατιώτες στο άλλο τμήμα της επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ" σε σημερινό δημοσίευμα της . Η εφημερίδα επισημαίνει, βασιζόμενη σε αποκλειστικές πληροφορίες αρμοδίων του υπουργείου εξωτερικών, ότι κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας καθορίστηκε ότι η Τουρκία πρώτα θα καταβάλει προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος με διαπραγματεύσεις και αν η Ελλάδα δεν αποσύρει τους στρατιώτες της από τη βραχονησίδα θα ακολουθήσει σκληρότερη στάση αποκλείοντας τις βραχονησίδες και αποβιβάζοντας στρατιώτες στο άλλο τμήμα της βραχονησίδας και στο άλλο νησί.

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι άρχισε ουσιαστική κατοχή των βραχονησίδων και ότι καταβάλλει προσπάθειες να βρεθεί η Τουρκία προ τετελεσμένων γεγονότων. Από την πλευρά του ο αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ συνέδεσε την κρίση των βραχονησίδων με το κυβερνητικό κενό στην Τουρκία.

    Εξάλλου η εφημερίδα "Σαμπάχ" δημοσιεύει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επαγρύπνησης και χρησιμοποιεί τους χαρακτηριστικούς τίτλους: "Μπαϊκάλ: Αυτό δεν θα το χωνέψουμε" και "Ο αγώνας των σημαιών που άρχισε σε ακατοίκητη νησίδα του Αιγαίου φέρνει τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Ο αρθρογράφος της "Σαμπάχ" Γκιουνερί Τζιβάογλου γράφει ότι "όσο μεγαλώνει η κυβερνητική κρίση στην Τουρκία αυτοί που παρακολουθούν την ομιχλώδη ατμόσφαιρα ενεργοποιούνται και φτάνουν μέχρι το σημείο να στήσουν ελληνική σημαία στις βραχονησίδες του Μποντρούμ (Αλικαρνασσού). Ο άλλος αρθρογράφος της εφημερίδας Γκιουνγκιόρ Μενγκί γράφει ότι οι εσωτερικές κρίσεις στην Τουρκία χρησίμευσαν στην Ελλάδα και ότι η Αθήνα σχεδιάζει τη δημιουργία νέας κρίσης από την οποία ελπίζει ότι θα αποκομίσει κέρδη.

    Η εφημερίδα "Γιενί Γιουζγίλ" χρησιμοποιώντας τον κορυφαίο και ολοσέλιδο τίτλο "Δημιουργείται τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό" αποδίδει ευθύνες στον ελληνικό και τουρκικό τύπο και στον "πόλεμο" των σημαιών στη βραχονησίδα των 400 τετραγωνικών μέτρων γιατί "όπου νάναι θα ξεσπάσει πόλεμος".

    [16] ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ: "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ"

    Τουρκικό έδαφος χαρακτήρισε για μιά ακόμη φορά η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ τις βραχονησίδες Ίμια σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση της με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Anadolu" η κ Τσιλλέρ δήλωσε ότι: "'Οπως προκύπτει από το νομικό καθεστώς, οι βραχονησίδες Καρντάκ (Ιμια) είναι τουρκικό έδαφος και είναι αδύνατο να επιτρέψει η Τουρκία τετελεσμένο γεγονός στο θέμα των βραχονησίδων. Δεν επιτρέπουμε άλλη σημαία εκτός από την τουρκική πάνω στο τουρκικό έδαφος. Η σημαία αυτή θα υποσταλεί και οι στρατιώτες αυτοί θα φύγουν". Η πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ακόμη ότι τάσσεται υπέρ μιας λύσης η οποία θα προκύψει από διαπραγματέυσεις σχετικά με το θέμα καθώς η Τουρκία είναι έτοιμη γι αυτές.

    [17] ΑΓΚΥΡΑ:ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Με δήλωση ανώτατου διπλωμάτη ο οποίος διατηρεί όμως την ανωνυμία του διέψευσε σήμερα η Άγκυρα τις ελληνικές καταγγελίες για παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικό πολεμικό πλοίο και του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικό ελικόπτερο.

    Σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου παραβίαση δεν υφίσταται καθώς το πλοίο και το ελικόπτερο βρισκόταν στον χώρο γύρω από την βραχονησίδα Καρντάκ, όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την Ιμια, εμμένοντας στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη περιοχή.

    Ο υπηρεσιακός υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κ.Ντενιζ Μπαϋκαλ επανέλαβε ότι η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματα της έναντι κάθε μορφής τετελεσμένων καθώς και την πρόσκληση στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις για να συζητηθούν οι αντίθετες διεκδικήσεις των δύο χωρών ενώ ισχυρίσθηκε ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν στηρίζονται στις διεθνείς συμφωνίες.

    [18] Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ EL MUNDO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Το Σάββατο 27 δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Χουριετ" μετέβησαν με ελικόπτερο στην ακατοίκητη βραχονησίδα Ιμια - που η Ιταλία επέστρεψε στην Ελλάδα μέσω της συνθήκης του Παρισιού το 1947 - και ανύψωσαν την τουρκική σημαία αφού αφαίρεσαν την ελληνική", γράφει η έγκυρη ισπανική εφημερίδα El Mundo".

    Η εφημερίδα σημειώνει την ενημέρωση των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ο οποίος όπως σημειώνεται κάλεσε και τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι "ο Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση και δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει ενώ συγχρόνως προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων".

    Το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση του συντάκτη του σύμφωνα με την οποία "η ελληνική σημαία ξανακυματίζει στη βραχονησίδα - σκάφος του ελληνικού στόλου ανέλαβε την επανατοποθέτηση της, όμως η αντιπαλότητα των δυο χωρών στο Αιγαίο καθώς επίσης και σε εκκρεμή ζητήματα όπως το κυπριακό και η μουσουλμανική μειονότητα της ελληνικής Θράκης συνεχίζουν να είναι η πληγή που χωρίζει τις δυο χώρες".

    [19] Ο Λ.ΑΡΣΟΦΣΚΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Τον διορισμό του βοηθού υπουργού Εξωτερικών κ.Λιούπτσο Αρσοφσκι στην θέση του επικεφαλής του γραφείου σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβενκοφσκι.

    Ο κ.Αρσόφσκι ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ κατά την διάρκεια των συνομιλιών με την Ελλάδα για την εξειδίκευση της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 80 είχε χρηματίσει επί πενταετία Γενικός Πρόξενος της ενιαίας τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη.

    [20] ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Καμια επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε στα Σκοπια για την χθεσινή απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να εγκρίνει σχέδιο συμφωνίας για τη διευθέτηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Σκοπίων καθως και για την απόφαση της αναβολής της αναγνώρισης της Γιουγκοσλαβίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι ημιεπίσημες εφημερίδες των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια" και "Βετσερ" αναφερονται πρωτοσέλιδα με ανταποκρίσεις τους από το Βελιγραδι στο σχέδιο συμφωνίας της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, στις οποίες επισημαίνεται ότι με την υιοθέτηση της, η Γιουγκοσλαβία αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θετει ως ενα από τους όρους της αναγνωρισής της, την προηγουμενη αμοιβαία αναγνωριση Γιουγκοσλαβίας-Σκοπίων. Αναφέρεται ακόμη ότι, " έμμεσα γίνεται προφανές ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν ανάμεσα στους εκπροσώπους των Σκοπίων και της Γιουγκοσλαβίας δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστές στην Ελλαδα".

    Σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναβολή της αναγνώρισης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, η "Νοβα Μακεντόνια" σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι η ανακοίνωση της Γιουγκοσλαβιας είχε σκοπό να λειτουργησει ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ενόψει της συζήτησης στο Συμβουλιο Υπουργων Εξωτερικών και επισημαίνει ότι "τελικά δεν πέρασε". Σημειώνει δε μεταξύ άλλων ότι η αναβολή της αναγνωρισης της Γιουγκοσλαβίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση καταδεικνύει ξεκάθαρα οτι προϋποθεση της αναγνωρισής της είναι η αμοιβαία αναγνωριση Σκοπιων-Βελιγραδίου.

    Πολιτικοί παρατηρητές στα Σκοπια, χαρακτήρισαν ωστόσο την ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης "διπλωματικά διφορούμενη" διότι δεν διευκρινίζεται με ποιά ονομασία θα γίνει τελικά η αναγνωριση των ενδιαφερομένων χωρών.

    Εξάλλου δεν ήταν λίγοι οι διπλωμάτες των Σκοπίων που δεν έκρυβαν την έκπληξή τους επειδή σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης δεν γινόταν αναφορά στην ονομασία "Δημοκρατία Μακεδονίας" και υποστηριζαν ότι η ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης δεν σημαίνει αυτόματα και αμοιβαία αναγνώριση.

    [21] ΣΟΦΙΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    ''Τα ζητήματα της αμοιβαίας αναγνώρισης είναι αρκετά λεπτά'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πίρινσκι αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του Βελιγραδίου με τα Σκόπια. O κ.Πίρινσκι δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΤΑ της Σόφιας ότι ''στις δυο πλευρές θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναζητήσουν απερίσπαστα τις λύσεις, οι οποίες να είναι καλές τόσο για αυτές όσο και για την περιοχή''.

    Τη διαδικασία αναγνώρισης των Σκοπίων από το Βελιγράδι χαιρέτισε ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλεφ, Κάμεν Βελίτσκοφ, ο οποίος επισήμανε πως η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κάτι για το οποίο η Σόφια αγωνιζόταν σε όλες τις εκδηλώσεις της εξωτερικής πολιτικής.

    Η εφημερίδα ''Κοντινέντ'' της Σόφιας σχολίασε πως ''με την αναγνώριση της ''Μακεδονίας'' το Βελιγράδι βγαίνει κερδισμένο δυο φορές και αποκτά την αναγνώριση και ξεφεύγει από τα επίμονα αιτήματα για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου''.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 30 January 1996 - 15:22:13