Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (02/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 2 Φεβρουαρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΜΠΕΡΝΣ

  • [02] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [05] Κ.ΜΑΛΟΝΙ: "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

  • [06] ΠΑΝΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

  • [07] EKΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΕΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑΣ ΙΜΙΑ

  • [09] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

  • [10] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

  • [11] ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ Η Τ. ΤΣΙΛΕΡ

  • [12] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [13] ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΒΟ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

  • [14] ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [15] Θ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:Η ΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

  • [16] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

  • [17] ΕΚΑΤΟ ΑΤΟΜΑ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΔΕΚΑ ΤΟΝΩΝ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

  • [18] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΜΧΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ"

  • [19] Η ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΜΠΕΡΝΣ

    Τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις των δύο Αμερικανών αξιωματούχων Χόλμπρουκ και Μπερνς εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι εντελώς αντίθετη στους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε πως δεν θα ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

    Στη συνέχεια ο υπουργός τύπου αναφερόμενος στις σχέσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας δήλωσε ότι οι j. Αρσένης και Πάγκαλος συνεργάζονται πάρα πολύ καλά ενώ επετέθη στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ λέγοντας ότι η παλαιοπολιτική που ακολουθεί δεν έχει όρια.

    Ερωτηθείς τέλος για την αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα των βραχονησίδων ο κ. Ρέππας είπε "ο Ανδρέας Παπανδρέου ένας μεγάλος ηγέτης και προέταξε πάντοτε τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τις κομματικές σκοπιμότητες".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε εξάλλου ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση μεταξύ του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού στη βουλή.

    [02] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς τόνισε ότι οι Ηνωμένες πολιτείες "ούτε ελληνική ούτε τουρκική κυριαρχία αναγνωρίζουν στο θέμα των βραχονησίδων Ιμια ". Ο Ν.Μπέρνς απαντώντας στην ερώτηση που στηρίζει την άποψή της αυτή η αμερικανική κυβέρνηση τόνισε: "Τη στηρίζουμε στην πεποίθηση, ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να το κάνουν μαζί." Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ισχύ των συνθηκών που κατοχυρώνουν την ελληνική κυριαρχία σ΄αυτό το συγκεκριμένο νησί."Οπως γνωρίζετε,είπε, η Ελλάδα και η Τουρκία διεκδικούν την κυριαρχία σ΄αυτό το νησί.Και αποφασίσαμε να μην διακηρύξουμε τη δική μας άποψη στο θέμα της κυριαρχίας." Στην ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει το ίδιο φαινόμενο μη αναγνώρισης και με άλλα νησιά αργότερα είπε ότι "θα το ερευνήσει και θα ζητήσει απο τη διεύθυνση ευρωπαϊκών υποθέσεων,αν υπάρχει λίστα νησιών,επι των οποίων οι ΗΠΑ δεν έχουν άποψη επι της κυριαρχίας".

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

    Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση όσον αφορά την κυριαρχία στη βραχονησίδα Ιμια.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ναιλς δήλωσε ότι το Στέιτ Ντηπαρτμεντ δεν πήρε θέση στο ζήτημα και ότι δεν είναι οι ΗΠΑ αυτές που θα αποφασίσουν σε τέτοια θέματα. Πρόσθεσε δε ότι συζήτησε με τον κ. Σημίτη το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Χόλμπρουκ στην Αθήνα αλλά όπως είπε δεν ορίστηκε ημερομηνία.

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε επίσης με το Ρώσο Πρεσβευτή στην Αθήνα. Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη σεβαστές όλες οι συμφωνίες που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας σχετικά le τη νησίδα Ιμια.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Τη δυσαρέσκεια του για τη τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόσφατα γεγονότα του Αιγαίου, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με Έλληνες ευρωβουλευτές. Κάτι, που όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται και δεν συμφωνεί.

    Η συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τους Έλληνες ευρωβουλευτές κράτησε περίπου 2 ώρες και όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών τους ενημέρωσε για τα πρόσφατα γεγονότα της κρίσης του Αιγαίου, για την κατάσταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και την προοπτική τους, αλλά και για τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Όλοι οι ευρωβουλευτές, σε πλήρη συμφωνία μεταξύ τους είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν το δίκαιο της Ελλάδας και να υπερασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", είπε ο κ. Πάγκαλος μετά το τέλος της συνάντησης, "συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση μιας στενής αντίληψης για την εξωτερική μας πολιτική στη κοινότητα η οποία στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κράτη".

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια για διπλωματική αντίδραση με αφορμή πληροφορίες που αναφέρουν νέα κλιμάκωση της έντασης, ο κ. Πάγκαλος απάντησε πως δεν γνωρίζει τα γεγονότα αυτά.

    "Από ότι ξέρω, είπε ο κ. Πάγκαλος, δεν υπάρχουν πλοία στην εγγύς περιοχή που έγιναν τα επεισόδια και δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις".

    Σχολιάζοντας ο υπουργός Εξωτερικών τη δήλωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ με την οποία φαίνεται να υιοθετούνται τα επιχειρήματα της Τουρκίας, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι κρατούν ίσες αποστάσεις, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται και δεν συμφωνει". Και πρόσθεσε: "Δεν είναι μία διαμάχη μεταξύ δύο μερών αλλά μια διαμάχη σε μια πλευρά που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες, και σε μια άλλη πλευρά που λειτουργεί ως κακοποιός, χρησιμοποιει τη βία και απειλεί".

    Ο κ. Πάγκαλος ζήτησε από την Αμερική να αποδοκιμάσει τον απειλούντα που είναι η Τουρκία. Ενώ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ επανέλαβε ότι "αυτή είναι η επίσημη αμερικανική θέση, να λυθεί με διαπραγματεύσεις η διαφορά μας, θέση -όπως είπε χαρακτηριστικά- που είναι ταυτόσημη με την τουρκική άποψη την οποία η Ελλάδα δεν αποδέχεται. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ είναι μια ανοιχτή κοινωνία κοινού θεάματος".

    Για την επικείμενη επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην Αθήνα ο κ. Πάγκαλος άφησε αναπάντητο το ερώτημα αν είναι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι τη πρότασή του θα την κάνει τη Δευτέρα στην κυβερνητική επιτροπή που θα συνεδριάσει.

    [05] Κ.ΜΑΛΟΝΙ: "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

    Φιλοπόλεμες και απαράδεκτες χαρακτήρισε η βουλευτής tou αμερικανικού δημοκρατικού κόμματος, Καρολίν Μαλόνι, τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο σε ό,τι αφορά στις βραχονησίδες Ιμια.

    "Η βραχονησίδα Ιμια ανήκει στα Δωδεκάνησα και επιστράφηκε με τα άλλα νησιά από την Ιταλία με ειδική συμφωνία το 1947 στο Παρίσι. Η ελληνικότητά της αποδεικνύεται από μια ιστορία 4000 χρόνων και είναι καιρός να το αναγνωρίσει η Τουρκία", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ.Μαλόνι.

    Παράλληλα, η Αμερικανίδα βουλευτής έκανε λόγο για επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι οποίες, όπως σημειώνει, πρέπει να αναγνωρισθούν από την διεθνή κοινότητα και να παρθούν τα ανάλογα μέτρα για τη συμμόρφωσή της. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στην περιοχή, η κ.Μαλόνι εξέφρασε ανακούφιση που αυτό το ενδεχόμενο αποτράπηκε, υπογραμμίζει όμως ότι "αυτή η κρίση δεν θα είχε δημιουργηθεί αν η Τουρκία υπάκουε στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου".

    [06] ΠΑΝΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

    Πανομογενειακό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών ή το κτίριο της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη προτίθενται να πραγματοποιήσουν εντός των ημερών οι Έλληνες των ΗΠΑ, για να διαδηλώσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και για την πολιτική ίσων αποστάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, και να διατρανώσουν το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

    Τον συντονισμό της διοργάνωσης έχει αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, η οποία χθες το βράδυ ασχολήθηκε με το θέμα στο πλαίσιο της προγραμματισμένης πανομογενειακής συγκέντρωσης στο Κρητικό Σπίτι, στην Αστόρια. "Σύσσωμος ο Απόδημος Ελληνισμός ανά τον κόσμο εκφράζει την αγανάκτησή του και την πικρία του", τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.Βασίλης Σταθάκος. "Κατ'αρχήν είναι δεδομένες οι προθέσεις των τουρκικών προκλήσεων και των μακροχρόνιων σχεδιασμών τους εις βάρος του Αιγαίου και της Ελλάδας γενικότερα. Εκείνο που μας προξενεί αλγεινή εντύπωση και αγανάκτηση είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης που παίρνει ίσες αποστάσεις μεταξύ του επιτιθέμενου και του κράτους του οποίου αμύνεται", διευκρίνισε αναφερόμενος στον στόχο του συλλαλητηρίου. Την ανάγκη κατανόησης από την Ουάσιγκτον ότι η Άγκυρα έχει ένα μακρόπνοο σχέδιο επεκτατισμού στο Αιγαίο, επεσήμανε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Αιγαιοπελαγίτικης Ομοσπονδίας, Γεώργιος Φαρμακίδης, ο οποίος κάλεσε όλους τους ομογενείς σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ υπογράμμισε ότι η ουδέτερη στάση της Ουάσιγκτον ενισχύει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει καλέσει όλους τους ομογενείς να βρίσκονται σε επιφυλακή και ετοιμότητα, καθώς το συλλαλητήριο σύμφωνα με τον αρχικό pqocqallatisl| θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Σημειώνεται ότι τόσο η "Πρωϊνή", όσο και ο "Εθνικός Κήρυξ" της Νέας Υόρκης σε σχόλια τους κάνουν λόγο για ωμή αμερικανική παρέμβαση προς όφελος των τουρκικών θέσεων και κατηγορούν τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι θυσιάζει τη σταθερότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο βωμό της ενίσχυσης της Τουρκίας, ώστε αυτή να παραμείνει πεπεισμένη για τους στρατηγικούς δεσμούς της με τη Δύση και τις ΗΠΑ.

    [07] EKΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι έξω από το Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης η Νεολαία της Πολιτικής Ανοιξης.

    Σε ψήφισμα της η Α' Συντονιστική Επιτροπή του Νομού Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται έντονα και " καταδικάζει την προκλητική και ανιστόρητη φιλοτουρκική στάση της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής". Επίσης η Νεολαία της Πολιτικής Ανοιξης καλεί την κυβέρνηση των Η.Π.Α. να σταματήσει την "απαράδεκτη συμπεριφορά της σε βάρος της πατρίδας μας και να αναλογισθεί πως το ιστορικό γίγνεσθαι δεν είναι στιγμιαίο αλλά διαρκές".

    Ο Πρόεδρος της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Χατζηβαλλάς Γιώργος αναφερόμενος στην στάση της Αμερικής δήλωσε "Είναι αχαρακτήριστη η στάση τους. Εμείς θέλουμε τους Αμερικάνους φίλους και σύμμαχους αλλά δεν θέλουμε να είμαστφε υποτελείς".

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΕΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑΣ ΙΜΙΑ

    Συνάντηση με τους διοικητές των πλοίων που έπλεαν κοντά στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων κατά την ώρα της απόβασης των Τούρκων κομάντος είχε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αντιναύαρχος Ιωάννης Στάγκας.

    Οι επαφές αυτές εντάσσονται στα πλαίσια των προσπαθειών της ηγεσίας του Υπουργείου Αμύνης για την κατάρτιση σχετικού πορίσματος που θα δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο τη Δευτέρα.

    [09] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

    Συνεχίζονται, χωρίς αποτελέσματα μέχρι στιγμής, οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αγνοούμενων αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη στην περιοχή της βραχονησίδας Ιμια.

    Στις έρευνες παίρνουν μέρος ελληνικά πλοία, η φρεγάτα Λήμνος, αεροπλάνα τύπου C-130, μία πυραυλάκατος και ελικόπτερα.

    Δυσκολίες παρουσιάζονται ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών και καθώς τα πλοία δεν μπορούν να πλησιάσουν jomt\ στη βραχονησίδα λόγω της στρατιωτικής απαγόρευσης που δεν επιτρέπει την προσέγγιση στα νησιά Ιμια πιο κοντά από τα δύο μίλια.

    [10] ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

    Ενισχύεται συνεχώς με άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό υλικό ο τουρκικός κατοχικός στρατός στην Κύπρο.

    Οπως αποκάλυψε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, τουρκικό αρματαγωγό κατέπλευσε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου μεταφέροντας κι άλλα άρματα μάχης "Μ48 Α5" και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εκτός από εκείνα που είχαν μεταφερθεί την περασμένη Τρίτη , όταν η κρίση στο Αιγαίο έφθανε στην κορύφωση της.

    Πηγή των αρχών ασφαλείας δήλωσε ότι τα άρματα που μεταφέρθηκαν είναι νέα και δεν αντικαθίστανται με παλαιότερα και οτι ο "Αττιλας"αναβαθμίζεται με νέο οπλισμό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία δήλωσε οτι για το νέο στρατιωτικό υλικό με τον οποίο ενισχύθηκε ο τουρκικός κατοχικός στρατός ενημερώθηκε η Ελληνική κυβέρνηση , ενώ έγιναν διαβήματα απο την Κυπριακή κυβέρνηση στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου μετά την κρίση στο Αιγαίο.

    [11] ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ Η Τ. ΤΣΙΛΕΡ

    Απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας.Η κ. Τσιλέρ δήλωσε σήμερα ότι ο ηγέτης του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ απέρριψε και τις τελευταίες της προτάσεις για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων.

    "Ο Γιλμάζ μου είπε ότι απορρίπτει τις προτάσεις μου, χωρίς να χρειάζεται να τις θέσει προ συζήτηση στα όργανα του κόμματος του " τόνισε η κ. Τσιλέρ μετά τη συνάντηση της με τον κ. Γιλμάζ.

    Η κ. Τσιλέρ τόνισε ότι μετά την εξέλιξη αυτή παραιτείται της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης.

    [12] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν : "η κατάσταση της υγείας του Προέδρου συνεχίζει να βελτιώνεται. Η αναπνευστική λειτουργία δεν παρουσίασε προβλήματα μετά την αφαίρεση του σωλήνα τραχειοστομίας. Συνεχίζεται η περιοδική αιμοκάθαρση και η αναπνευστική φυσιοθεραπεία και κινησιοθεραπεία".

    [13] ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΒΟ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η EKKGMIJG ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

    Με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπιων Στέβο Τσερβένκφοσκι συναντάται σήμερα η ελληνικη διπλωματική αντιπροσωπεία η οποία με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή διμερών σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικων κ.Α.Φίλωνα, βρίσκεται από χθες στην ΠΓΔΜ προκειμένου να έχει πολιτικές διαβουλευσεις και να γίνει αποτίμηση της μέχρι τώρα εφαρμογής της συμφωνίας της Νέας Υόρκης.

    Χθες, η ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία μετέχει και ο διευθυντής της Α3 διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης κ.Δ.Κυπραίος είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Βίκτωρ Γκάμπερ και ανωτατα στελεχη του υπουργείου.

    Η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νοβα Μακεντόνια" υπογραμμίζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ότι στις συνομιλίες υπήρξε αμοιβαία ικανοποίηση από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων όπως ορίζονται απο τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και παράλληλα εκφράστηκε η απο κοινού προθυμία για συνεχιση της συνεργασίας με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων.

    [14] ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ζήτημα ημερών αποτελεί η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, επικαλούμενη πληροφορίες ανεπίσημων κύκλων του Βελιγραδίου.

    Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν, επίσης, ότι ήδη, κεκλεισμένων των θυρών, έχουν αρχίσει οι εντατικές διπλωματικές επαφές για το ζήτημα της αναγνώρισης.

    [15] Θ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:Η ΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η συμμετοχή των φορέων των αγροτών είναι οι βασικοί στόχοι της Αγροτικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της πολιτικής του εκσυγχρονισμού που εφαρμόζει η σημερινή Διοίκηση.

    Αυτό τόνισε ο Υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θανάσης Παπαγεωργίου ο οποίος σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα σε αίθουσα της Διεθνούς Εκθέσης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ΑGROTICA 96 είπε ότι σύντομα θα είναι έτοιμη μια σχετική μελέτη που καταρτίζει η Τράπεζα και η οποία θα υποβληθεί προς συζήτηση και έγκριση στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

    Ο Υποδιοικητής του ΑΤΕ υπογράμμισε την ανάγκη μετατροπής της σε Τράπεζα πολλαπλλων συναλλαγών, προκειμένου να παραμείνει στην Ελληνική αγορά, να ανταπεξέλθει στον έντονο ανταγωνισμό και να υπηρετήσει από άλλη πλευρά την ελληνική Γεωργία και Οικονομία. "Η στρατηγική είναι η Αγροτική Τράπεζα να είναι πολλαπλών δραστηριοτήτων και να μετατράπει σε μια σύγχρονη Τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια είμαστε η δείυτερη Τράπεζα της Ελλαδας, δεύτερη σε καταθέσεις και πρώτη σε χορηγήσεις, δήλωσε χαραστηριστικά ο κ.Παπαγεωργίου.

    Το σχέδιο εκσυγχρονισμού- εξυγίανσης της Α.Τ.Ε θα pqobk]pei στην έκδοση ομολογιακού δανείου και ενδεχόμενη είσοδο της ΑΤΕ στο χρηματηστήριο Αθηνών με στόχο την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με μετατροπή του ομολογιακού δανείου οι μετοχές και συμμετοχή φορέων των αγροτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Με το παραπάνω μέτρο που θα εισηγηθεί η Διοίκηση της ΑΤΕ θα προχωρήσει στην εξυγίανση της με το κεφάλαιο που η ίδια θα συγκεντρώσει ενώ το Δημόσιο δεν θα υπστεί καμια επιβάρυνση.

    [16] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε αργά χθες το βράδυ, το νέο εκλογικό νόμο που κατέθεσε το κυβερνών Δημοκρατικό Κομμα και με τον οποίο θα διεξαχθουν οι εκλογές του Ιουνίου. Την αντιπαράθεση επέτεινε το γεγονός της απουσίας των δημοσιογραφων απο το κοινοβούλιο, στους οποίους, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, απαγορεύθηκε η εισοδος.

    Ο νέος νόμος που αντικαθιστά αυτόν που ψηφίστηκε το 1992, ένα μόλις μήνα μετα την άνοδο του Δημοκρατικου Κόμματος στην εξουσία, αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται με το πλειοψηφικό σύστημα. Ετσι 115 βουλευτές θα εκλέγονται με το πλειοψηφικό σύστημα και μόνο 25 αναλογικά με το ποσοστό που λαμβανει πανεθνικά το κόμμα τους. Ορίζει πλαφόν 4% επί του συνόλου των ψήφων για την εισοδο ενός κομματος στο κοινοβούλιο ακόμη και αν αυτό είναι μέλος συνασπισμου. Η καθιέρωση του πλαφόν πλήττει ιδιαίτερα τα μικρά κομματα του Κέντρου και της Δεξιάς.

    Εξάλλου το νομοσχέδιο δίδει την αρμοδιότητα για το διορισμό της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στον Πρόεδρο της Αλβανίας. Η Κεντρική Επιτροπή θα διορίζει με τη σειρα της τους προέδρους των τοπικών επιτροπών των οποίων τα μέλη θα διορίζονται από τους δημάρχους.

    Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβέτ Πελούμπι σε δηλώσεις του τόνισε ότι "ο τρόπος που θεσπίστηκε ο νέος νόμος αποδεικνύει ότι έχει αρχίσει να εδραιώνεται μια νέα δικτατορία". Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισήμανε ότι "η θέσπιση του νέου εκλογικού νόμου καταδεικνύει οτι το Δημοκρατικό Κομμα δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποχωρήσει ειρηνικά την εξουσία".

    [17] ΕΚΑΤΟ ΑΤΟΜΑ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΔΕΚΑ ΤΟΝΩΝ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

    Εκατό άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν όταν εξερράγησν δέκα τόνοι δυναμίτιδα που ήταν αποθηκευμένη σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στη πόλη Σάο Γιανγκ της επαρχίας Χονάν.

    Από την ισχυρότατη εκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς η πολυκατοικία , ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά γειτονικά κτίρια. Στο σημείο της έκρηξης δημιουργήθηκε ένας κρατήρας μήκους τριάντα μέτρων και βάθους δέκα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη αλλά οι aqw]r μόλις σήμερα επέτρεψαν την μετάδοση των σχετικών πληροφοριών στο εξωτερικό.

    [18] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΜΧΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ"

    "Ελλάδα και Αλβανία στον 20ο αιώνα" είναι το θέμα του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου στις 9 και 10 Φεβρουαρίου. Είκοσι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, την επικράτηση του κομμουνισμού στην Αλβανία, τη στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ΕΣΣΔ-Αλβανίας από τις αρχές του 1960, την αποκατάσταση των ελληνοαλβανικών σχέσεων στη δεκαετία του 70, την εκπαιδευτική δραστηριότητα στη Βόρεια Ήπειρο.

    Παράλληλα θα εξεταστούν και θέματα που αφορούν σύγχρονα προβλήματα όπως την παρουσία και τη δράση της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης Ομόνοια, τον ομογενειακό μεταπολιτευτικό τύπο στην Αλβανία, το φαινόμενο των Αλβανών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, τη θέση της ορθόδοξης εκκλησίας στη μετακομμουνιστική Αλβανία.

    Ακόμη στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις , το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, η σημερινή πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και η ελληνική εξωτερική πολιτική προς την Αλβανία μετά το 1990.

    Εισηγητές του συνεδρίου θα είναι οι Miranda Vickers, Reginald Hibbert, Paskal Milo, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Αδελαϊς Ισμυρλιάδου, Σταύρος Ντάγιος, Ευάγγελος Κωφός, Στέλιος Περράκης, Μαρίνα Βήχου, Ανδρέας Μάρτος, Δημήτριος Τσάκας, Κυριάκος Κεντρωτής, Bob Clurcher, Shpresa Mucollari, Απόστολος Γλαβίνας, Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, James Pettifer, Βασίλης Κόντης, Ελευθερία Μαντά, Στέλιος Αλειφαντής, Τάκης Διαμαντής και Arben Puto.

    [19] Η ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Η Ελλάδα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την κοντινή της απόσταση από τα αστικά κέντρα των Βαλκανικών χωρών μετά την ειρήνευση στην περιοχή, που θα έχει σαν συνέπεια την ραγδαία αύξηση της ζήτησης, και να προωθήσει τα προϊόντος της διεκδικώντας ένα μεγάλο μερίδιο στις αγορές αυτές. Αυτά τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ, κ Νικηφ. Σιβένας κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Agrotica ΄96. Σύμφωνα με τον κ Σιβένα η Ελλάδα που τα γεωργικά της προϊόντα είχαν ένα συγκριτικό μειονέκτημα στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης λόγω της μακρινής απόστασης και του κόστους μεταφοράς τώρα αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της εγγύτητας με αστικά κέντρα των γειτονικών χωρών του πρώην ανατολικού συνασπισμού

    "Σήμερα με τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς που εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια και τον Ja}jaso με τη γειτνίαση νέων αγορών στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη με την δυνατότητα να εξάγουμε προϊόντα τα οποία είναι αρκετά κοντά στις καταναλωτικές συνήθειες αυτών των χωρών η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο θα εκμεταλλευτεί στο μέλλον. Πιστεύω ότι οι ελληνικές εταιρείες και οι Έλληνες παραγωγοί θα αρπάξουνε την ευκαιρία για να μπορέσουνε να προωθήσουνε τα προϊόντα τους και να διεκδικήσουν ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς" συνέχισε ο Σιβένας.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κρατική μέριμνα πάντα είναι αναγκαία αλλά το σημαντικότερο είναι οι ίδιες οι εταιρείες να κάνουν μία ανάλυση και μελέτη των νέων αγορών και να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που έχουν γιατί σίγουρα σε ορισμένους τομείς θα βρεθούνε μπροστά σε ευρωπαϊκά μεγαθήρια και να παράγουν επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας θα πρέπει να χρησιμοποιούνε άτομα τα οποία γνωρίζουν το περιβάλλον και τις οικονομικές και καταναλωτικές συνήθειες των χωρών αυτών. "Πιστεύω ότι σε ορισμένες περιοχές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη ύπαρξη ελληνικών κοινοτήτων όπως στα Βόρεια και Ανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας" κατέληξε ο κ Σιβένας.

    Ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών είναι ο πλέον κερδοφόρος κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας με ανταγωνιστικότητα μεγαλύτερη από την ανταγωνιστικότητα όλου του βιομηχανικού κλάδου της χώρας τόνισε κατά τη διάρκεια τη ίδια ημερίδας ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ κ κ Ουσταμπασίδης αναφερόμενος στο θέμα των εξαγωγών των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων και ποτών. Πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση σε αυτόν τον κλάδο διότι μελλοντικά και με τις προοπτικές ειρήνευσης στα Βαλκάνια ο τομέας θα μπορέσει να επεκταθεί με επιτυχία και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας" συνέχισε ο Ουσταμπασίδης.

    Ο κ Ουσταμπασίδης επισήμανε ότι αύξηση των εξαγωγών παρατηρείται σε κλάδους όπου υπάρχουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις υπογραμμίζοντα παράλληλα ότι η συγκέντρωση δεν βοηθά στη αύξηση της έντασης των εξαγωγών. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα τελευταία χρόνια το ποσοστό συμμετοχής των εξαγωγών στο σύνολο των πωλήσεων σε κάθε κλάδο είναι αυξημένο. "Οι εξαγωγές συνδέονται θετικά με τους κλάδους όπου η κερδοφορία είναι υψηλή" είπε και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μεταστροφή προς τα επώνυμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξία πράγμα .

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Friday, 2 February 1996 - 13:12:05