Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (02/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 2 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΓΚΥΡΑ:ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [02] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΧΟΥΡΙΕΤ

  • [03] ΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣΤΕ ΜΑΣ, ΛΕΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ

  • [04] ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  • [05] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

  • [06] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [07] ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΗΣ "ΣΙΓΚΟΥΡΙΜΙ" ΖΗΤΑ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • [08] ΤΡΙΕΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΨΟΥΣ 800.000.000 ΔΡΧ. ΜΕΤΑΞΥ Ε.Β.Ο. ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


  • [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [09] ΠΑΝΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

  • [10] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ, κ.ΒΕΗ, ΖΗΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ Την απομάκρυνση του

  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [12] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ "ΠΑΙΔΕΙΑΣ"

  • [13] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ" ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 25 ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΠΟ 12 ΧΩΡΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΓΚΥΡΑ:ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Την αποκατάσταση δίαυλου διαλόγου με την εγκατάσταση μιας τηλεφωνικής γραμμής η οποία θα συνδέει τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας θα προτείνει στην Αθήνα και την Άγκυρα ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ριτσαρντ Χολμπρουκ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Μιλλιέτ".

    Η γραμμή θα εντάσσεται στο πλαίσιο της σύστασης ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και ενός συστήματος διαλόγου για την αποτροπή τυχόν στρατιωτικής σύγκρουσης πριν επιτευχθεί πολιτική λύση των διαφορών προς την κατεύθυνση της οποίας προτείνεται η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας σύγκρουσης.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε ότι αφορά στην προώθηση της στρατιωτικής διευθέτησης, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Σαλικασβίλι ασχολείται προσωπικά με το θέμα σε συνεργασία με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

    Στο άρθρο προστίθεται ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν την επιτήρηση της περιοχής εάν οι δυο χώρες παράσχουν σχετική έγκριση.

    Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδας η Ουάσιγκτον θεωρεί ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου της έναρξης ενός αποδοτικού διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες το κυβερνητικό κενό στη Τουρκία και την "ατμοσφαίρα ήττας" που επικρατεί στην Αθήνα, η δυσφορία της οποίας για την επίσκεψη Χολμπρουκ επισημαίνεται.

    Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης του συνόλου των ελληνοτουρκικών διαφορών, την ύπαρξη του οποίου δεν δέχεται, φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε θέση άμυνας, καθώς αναμένει ότι θα της ασκηθούν πιέσεις.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας κ.Σάμι Κοεν σημειώνει τοι η Ελλάδα απατήθηκε πάντα όταν αντιτάχθηκε σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχοντας την εντύπωση ότι μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

    Ο κ.Κοεν γράφει ότι εάν ο κ.Σημίτης επιδείξει λογική θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των προβλημάτων.

    [02] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΧΟΥΡΙΕΤ

    Διαφωνία των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας της Τουρκίας σε ότι αφορά στο τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της Ιμια αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Χουριέτ της Άγκυρας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία είναι και η μόνη που διατηρεί ως κεντρικό της θέμα στη πρώτη σελίδα την υπόθεση της Ιμια, το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είχε προτείνει η απόβαση των Τούρκων στρατιωτών να γίνει στην νησίδα όπου βρισκόταν η Ελληνική σημαία, πρόταση με την οποία διαφώνησε το υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζοντας ότι οι Τούρκοι στρατιώτες δεν πρέπει να μπουν στο ρίσκο μιας αιματοχυσίας.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κ.Μπαϋκάλ ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογο του κ.Γουωρεν Κριστοφερ να αποσυρθούν οι Έλληνες στρατιώτες από την Ιμια και να μείνουν "μόνο οι κατσίκες".

    Στο άρθρο ως βασικοί συνομιλητές του βοηθού υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Ριτσαρντ Χολμπρουκ ο οποίος έκανε τις σχετικές διαμεσολαβήσεις αναφέρονται η πρωθυπουργός κ.Τανσου Τσιλέρ και ο υφυπουργός εξωτερικών κ.Ονουρ Οϋμεν, στους οποίους, κατά την εφημερίδα, ο κ.Χολμπρουκ πρότεινε να παραμείνουν οι Έλληνες στρατιώτες στο νησί για δυο εβδομάδες πριν από την οριστική αποχώρηση τους.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ.Οϋμεν στις 3:15 το πρωί της Τετάρτης επιβεβαίωσε τις φήμες που ο κ.Χολμπρουκ του είπε ότι είχε μάθει και σύμφωνα με τις οποίες βρισκόταν σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση.

    Η εφημερίδα θεωρεί ότι σε αυτό το χρονικό σημείο η πίεση μετεστράφη προς την Αθήνα και γράφει ότι περίπου στις 4 το πρωί ο κ.Χολμπρουκ μετέφερε την ελληνική πρόθεση για απόσυρση των Ελλήνων στρατιωτών στις 6 το πρωί υπό τόν όρο της αμοιβαιότητας τον οποίο και αποδέχθηκαν η τουρκικη πλευρά.

    [03] ΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣΤΕ ΜΑΣ, ΛΕΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ WOUQIET

    Se δημόσια απολογία για τις επικρίσεις που δέχτηκε για την ενέργεια των συντακτών της εφημερίδας του να υποστείλουν την ελληνική σημαία από την Ιμια και στη θέση της να σηκώσουν την Τουρκική, προέβη ο διευθυντής της εφημερίδας κ. Ερτογρουλ Οζκιόκ.

    Ο κ.Οζκιόκ ισχυρίζεται, επιδεικνύοντας άγνοια των αντιδράσεων των ελληνικών δημοσιογραφικών οργανώσεων, ότι κανείς Έλληνας δημοσιογράφος δεν έθεσε το ερώτημα τι δουλειά είχαν οι συνεργάτες της Χουριέτ στο νησί και θεωρεί ότι εξ ίσου με τη Χουριέτ προκάλεσαν την απειλή πολέμου οι ενέργειες του δημάρχου της Καλύμνου και του ιερέα ο οποίος ετέλεσε λειτουργία στη βραχονησίδα σε περίοδο ραμαζανιού.

    Ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας επικαλείται πατριωτικές αξίες για την ενέργεια του λέγοντας ότι δεν πρόκειται για ένα κομμάτι βράχου αποκαλύπτοντας ότι "πίσω από αυτά κείται ένα ολόκληρο θέμα Αιγαίου".

    Αναφερόμενος στη σημαία, ο κ.Οζκιόκ λέει ότι δεν ήταν ένα απλό κομμάτι υφάσματος και προσθέτει ότι η εφημερίδα έχει κρατήσει την ελληνική σημαία στο καλύτερο σημείο των γραφείων της και έχει εκφράσει στο ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη τη πρόθεση της να την επιστρέψει.

    Ο διευθυντής της εφημερίδας υπενθυμίζει ότι ο ρόλος της εφημερίδας ήταν καθοριστικός για να υπάρξει η τουρκική επέμβαση στη Κύπρο.

    "Αν κάναμε λάθος, συγχωρείστε μας.Έχουμε μόνο μία επιθυμία, να κυματίζει με δόξα η σημαία όλων στα δικά τους εδάφη τους", καταλήγει ο κ.Οζκιόκ.

    [04] ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Τυχόν περιπλοκή του Κυπριακού με τις άλλες ελλαδοτουρκικές διαφορές θα διαιωνίσει το πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Το κυπριακό πρόβλημα, είπε, δεν μπορεί να εμπλακεί με άλλα θέματα γιατί είναι ανεξάρτητο θέμα και επανέλαβε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να είναι μέρος πακέτου λύσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σ' αυτό συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

    Επισήμανε δε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η βελτίωση των ελλαδοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, στα μέσα Φεβρουαρίου, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι θα έχει αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα.

    [05] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

    Με την υπογραφή πρωτοκόλλου για την βελτίωση του καθεστώτος της έκδοσης βίζας καθώς και την καθιέρωση τακτικών επαφών των αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ δύο φορές τον χρόνο, ολοκληρώθηκαν σήμερα στα Σκόπια οι διήμερες επαφές των δύο πλευρών.

    Μετά το τέλος των συνομιλιών ο επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας Γενικός Διευθυντής Διμερών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αλέξανδρος Φίλωνας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε φιλική ατμόσφαιρα και επισήμανε ότι η πραγματοποίηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

    "Ανταλλάξαμε γνώμες για το πως θα μπορέσουν οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ να βελτιωθούν σε συγκεκριμένους τομείς", είπε ο κ. Φίλωνας και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης εξετάσαμε και την συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και βεβαιωθήκαμε ότι υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης. Παράλληλα εξετάσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων και την συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Βίκτορ Γκάμπερ επισήμανε την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την βελτίωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας η οποία πλέον θα κοστίζει 7 μάρκα περίπου 1000 δρχ. αντί των 35 μάρκων που κόστιζε μέχρι σήμερα καθώς την καθιέρωση παιδικής βίζας η οποία θα κοστίζει 3,5 μάρκα.

    Ο κ. Γκάμπερ δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα έχουν τακτικές συσκέψεις σε επίπεδο αντιπροσωπειών υπουργείων Εξωτερικών δυο φορές τον χρόνο, ενώ αν κριθεί σκόπιμο θα υπάρξουν και περισσότερες.

    Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι θα να αναθεωρηθούν ορισμένες συμφωνίες οι οποίες είχαν υπογραφεί πριν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και θα συναφθούν νέες που θα δώσουν ώθηση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

    Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Διευθυντής της Α3 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών για τις Βαλκανικές χώρες πρέσβης κ. Δ.Κυπραίος, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή των επιμέρους μνημονίων για την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας που οι δυο χώρες υπέγραψαν στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 στη Νέα Υόρκη.

    [06] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Φτάνει αύριο στην Κύπρο για εφταήμερη επίσκεψη, ο εισηγητής για το Κυπριακό της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λόρδος Φίνσμπεργκ.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο Βρετανός βουλευτής θα ετοιμάσει γνωμοδότηση για την πολιτική κατάσταση στο νησί ενόψει της έκθεσης που θα ετοιμάσει ο εισηγητής της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ολλανδός Γερουσιαστής Ερικ Γιούργκενς, σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων στα κατεχομενα.

    Ο Λόρδος Φίνσμπεργκ θα ασχοληθεί με την πολιτική πτυχή του προβλήματος στην Κύπρο και θα ετοιμάσει τη γνωμοδότησή του μετά από την κατάθεση δύο προτάσεων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για εξέταση του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, οι οποίες είχαν παραπεμφθεί στην Πολιτική Επιτροπή.

    [07] ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΗΣ "ΣΙΓΚΟΥΡΙΜΙ" ΖΗΤΑ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ AMTIPOKITEUSG

    Le επιστολή του προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ο προεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας κ.Σκεντέρ Γκινούσι ζητάει το άνοιγμα των φακέλων της περιβόητης πρώην αλβανικής μυστικής αστυνομίας "Σιγκουρίμι" για 9 σημερινούς Αλβανούς πολιτικούς μεταξύ των οποιων είναι ο προεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μεξι, ο προεδρος της Βουλής Πιετρ Αρμπνόρι, ο ίδιος ο Γκινούσι, ο αρχηγός των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών Γκαζιντέντε, ο αντιπροεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος Ναμικ Ντόκλε, ο αντιπροεδρος του κυβερνωντος Δημοκρατικού κόμματος Αλί Σπαχια, ο υπουργός Πολιτισμού Τεοντόρ Λάντσο και ο βουλευτής Περικλής Τετα. Αφορμή για την ενεργεια αυτή του Γκινούσι, έγιναν μερικά άρθρα της εφημερίδας του κόμματος του Μπερίσα "Ριλίντια Ντεμικρατίκε" με τα οποια κατηγορούσε τον Γκινούσι για "συνεργάτη των αλβανικών κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών". Ο Γκινούσι εξάλλου κατηγορεί τον προεδρο Μπερίσα ότι παραβίασε μερικά άρθρα του Αλβανικού Συνταγματικού Νόμου.

    Ο προεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλβανίας κ.Ρουστεμ Γκιάτα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "GAZETA SHQIPTARE", δηλώνει σχετικά με την επιστολή Γκινούσι: "Το άνοιγμα ή το κλείσιμο του φακέλου δεν έχει καμμία σχέση με το Σύνταγμα".

    Στο μεταξύ ποινή κάθειρξης τριων χρόνων ζήτησε χθες ο Εισαγγελέας των Τιράνων κ.Γκεντς Γκιοκούταϊ για το γιό του Ενβέρ Χότζα, Ιλιρ, ο οποιος δικάζεται στα Τίρανα. Σύμφωνα με τον εισαγγελεα "με συνέντευξη που έδωσε σε αλβανική εφημερίδα, ο κατηγορούμενος επιδιώκει να φέρει στην μνήμη των ανθρώπων νοσταλγίες του παρελθόντος με κακόβουλους σκοπούς, που θίγουν σοβαρά την δημόσια ειρήνη και υποθάλπτουν μίσος και πάθη μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που τιμωρείται από το νόμο".

    [08] ΤΡΙΕΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΨΟΥΣ 800.000.000 ΔΡΧ. ΜΕΤΑΞΥ Ε.Β.Ο. ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Τριετής σύμβαση, που αφορούσε στην κατασκευή ειδών ρουχισμού (στολές ασκήσεων, παραλλαγής, πουκάμισα, φόρμες, αδιάβροχα, κ.ά.) για την πολεμική αεροπορία, συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων δραχμών περίπου, υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, για φέτος προβλέπεται η παράδοση 43.000 τεμαχίων ειδών ρουχισμού, κόστους 250.000.000 δρχ, ενώ στην τριετία υπολογίζεται να κατασκευαστούν και να παραδοθούν στην πολεμική αεροπορία 200.000 τεμάχια.

    Τα προϊόντα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Ε.Β.Ο., στην Κύμη Ευβοίας.


    [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [09] ΠΑΝΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

    Πανομογενειακό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Ehm~m ή το κτίριο της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη προτίθενται να πραγματοποιήσουν εντός των ημερών οι Έλληνες των ΗΠΑ, για να διαδηλώσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και για την πολιτική ίσων αποστάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, και να διατρανώσουν το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

    Τον συντονισμό της διοργάνωσης έχει αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, η οποία χθες το βράδυ ασχολήθηκε με το θέμα στο πλαίσιο της προγραμματισμένης πανομογενειακής συγκέντρωσης στο Κρητικό Σπίτι, στην Αστόρια. "Σύσσωμος ο Απόδημος Ελληνισμός ανά τον κόσμο εκφράζει την αγανάκτησή του και την πικρία του", τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.Βασίλης Σταθάκος. "Κατ'αρχήν είναι δεδομένες οι προθέσεις των τουρκικών προκλήσεων και των μακροχρόνιων σχεδιασμών τους εις βάρος του Αιγαίου και της Ελλάδας γενικότερα.

    Εκείνο που μας προξενεί αλγεινή εντύπωση και αγανάκτηση είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης που παίρνει ίσες αποστάσεις μεταξύ του επιτιθέμενου και του κράτους του οποίου αμύνεται", διευκρίνισε αναφερόμενος στον στόχο του συλλαλητηρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει καλέσει όλους τους ομογενείς να βρίσκονται σε επιφυλακή και ετοιμότητα, καθώς το συλλαλητήριο σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Σημειώνεται ότι τόσο η "Πρωϊνή", όσο και ο "Εθνικός Κήρυξ" της Νέας Υόρκης σε σχόλια τους κάνουν λόγο για ωμή αμερικανική παρέμβαση προς όφελος των τουρκικών θέσεων και κατηγορούν τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι θυσιάζει τη σταθερότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο βωμό της ενίσχυσης της Τουρκίας, ώστε αυτή να παραμείνει πεπεισμένη για τους στρατηγικούς δεσμούς της με τη Δύση και τις ΗΠΑ.

    [10] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ, κ.ΒΕΗ, ΖΗΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ Την απομάκρυνση του

    Γενικού Πρόξενου, κ.Βέη, ζήτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ.Στυλιανός, σε συνέντευξή του στον ομογενειακό σταθμό "3XY-Ράδιο Ελλάς". Παράλληλα ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την άποψη ότι με την απόφασή του να απαγορεύσει στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, Γεώργιο Βέη, να εισέλθει στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Ευσταθίου στις 29 Ιανουαρίου ο Επίσκοπος Δέρβης, κ.Ιεζικιήλ, αποδοκίμασε προσωπικά τον κ.Βέη και όχι το ελληνικό κράτος, το οποίο έχει άξιους διπλωμάτες. Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε κατά την καθιερωμένη λειτουργία για τα εγκαίνια του νέου νομικού έτους στη Βικτώρια.

    Συγκεκριμένα την ώρα που ο Γενικός Πρόξενος εν μέσω των υπολοίπων επισήμων εισερχόταν στο ναό ο Επίσκοπος Δέρβης άπλωσε το χέρι του και εμπόδισε την είσοδο του λέγοντάς του "δεν σε θέλω στην εκκλησία". Ο κ.Βέης αποχώρησε, το περιστατικό όμως έγινε αντιληπτό από τους παριστάμενους, με αποτέλεσμα να προκληθεί θύελλα διαμαρτυριών και το θέμα να αναχθεί σε μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινότητα.

    Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, η καλύτερη ενέργεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν να αποσύρει τον j.Βέη, την παρουσία του οποίου έκρινε μη αναγκαία, διότι, όπως είπε "δεν έχει το ανάστημα εθνικού ανδρός".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Καμπέρα, κ.Κωνσταντής, εξέφρασε τη δυσφορία του για το περιεχόμενο τους. "Δυστυχώς ο κ.Στυλιανός παρά τα 21 χρόνια που ζει εδώ, φαίνεται να λησμονεί ότι μόνο η πρεσβεία και οι κατά τόπους προξενικές αρχές διαμέσου των προϊσταμένων τους εκπροσωπούν επίσημα την ελληνική πολιτεία στην Αυστραλία", και κατηγόρησε την εκκλησιαστική αρχή της Αυστραλίας για προκλητικότητα, "που έχει ως αποτέλεσμα να εκθέτουμε τόσο την γενέτειρα, όσο και τον παντάξιο Αυστραλιώτη Ελληνισμό".

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Τη βεβαιότητά του ότι οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού θα γίνουν πράξη εξέφρασε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς. Τόσο ο κ.Αθενς, όσο και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ.Κώστας Παπάς, αποδίδουν την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ολιγάριθμου κυβερνητικού σχήματος.

    Το κενό, όμως, που προέκυψε προβληματίζει το Προεδρείο του ΣΑΕ, που στην επικείμενη πρώτη συνεδρίασή του στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Φεβρουαρίου πρόκειται να συζητήσει το θέμα με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ.κ.Πάγκαλο και Ρωμαίο, ενώ ο κ.Αθενς πριν τη συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να έχει συναντήσεις στην Αθήνα με τον κ.Πάγκαλο και ενδεχομένως και με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. "Η ελληνική κυβέρνηση πήρε απόφαση να μειώσει τα υπουργεία από 50 σε 40. Δεν έκανε κάτι εναντίον του ΣΑΕ" τόνισε χαρακτηριστικά στο ΜΠΕ ο κ.Αθενς, ο οποίος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ.Πάγκαλο - που του μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ.Σημίτη και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει το ΣΑΕ με όλες της τις δυνάμεις - δηλώνει αισιόδοξος ότι "θα καθήσουμε, θα μιλήσουμε και θα τα κανονίσουμε, όπως πρέπει. Εγώ δεν φοβάμαι καθόλου".

    Το θέμα δημιουργίας υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, σύμφωνα με τον κ.Αθενς, περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης αλληλογνωριμίας του προεδρείου με την νέα ηγεσία του υπουργείου στη Θεσσαλονίκη. Όπως, όμως διευκρινίζει, "δεν θα πούμε στην κυβέρνηση τι να κάνει ή να μην κάνει. Θα το συζητήσουμε και θα βρούμε οπωσδήποτε λύση, που θα είναι καλή για τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.

    Έχουμε πολλά άλλα θέματα, έχουμε τα σχέδια μας και είμαστε έτοιμοι έπειτα από αυτή τη συνεδρίαση να βγούμε έξω να κάνουμε έργα". Το ίδιο θέμα πρόκειται πάντως, σύμφωνα με τον κ.Αθενς να συζητηθεί και στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα πριν τη συνεδρίαση του προεδρείου στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Εξωτερικών, και με τον πρωθυπουργό, κ.Σημίτη. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος, όπως αναφέρει ο κ.Αθενς του έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση όποτε επισκεφθεί την Ελλάδα να έρθει σε tgkevymij^ επαφή μαζί του και να τον επισκεφθεί.

    [12] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ "ΠΑΙΔΕΙΑΣ"

    Τη β' φάση της δημιουργίας υπαίθριου θεάτρου χωρητικότητας 800 ατόμων, στα πρότυπα των αρχαιοελληνικών θεάτρων ενέκρινε η ολομέλεια της Ελληνικής Εταιρείας "Παιδεία" του ομώνυμου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, κατά το πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η α' φάση του σχεδίου ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου με τα εγκαίνια του κεντρικού κτιρίου του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και τα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Τριών Ιεραρχών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αποφασίστηκε ακόμη η προώθηση της ανταλλαγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και η σύνδεση του πρώτου με το ΤΕΙ Κοζάνης και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

    Επίσης η τηλεοπτική αναμετάδοση σε συνεργασία με το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής μαθημάτων ελληνικής γλώσσας στις κοινότητες του Κονέκτικατ, υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

    [13] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ" ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 25 ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΠΟ 12 ΧΩΡΕΣ

    Στον ελληνικό αποικισμό στη Σικελία, την Ιταλία, τη νότια Γαλλία και την Ισπανία είναι αφιερωμένη η έκθεση "Οι Έλληνες στη Δύση" που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου στο Παλάτσο Γκράσι της Βενετίας. Πρόκειται για 1.000 αντικείμενα τέχνης και σπάνια έγγραφα, που εκτίθενται με συνεργασία 25 μουσείων από 12 χώρες, με χρηματοδότηση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού και του ομίλου Φίατ. Ο οδηγός της έκθεσης πρόκειται να διανεμηθεί μέσω του Internet και να κυκλοφορήσει και σε CD-ROM.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Friday, 2 February 1996 - 15:24:52