Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (05/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 5 Φεβρουαρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΔΙΑΒΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ

  • [02] ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [03] ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΟΛΗ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [04] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ

  • [05] ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ

  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΑΫΚΑΛ ΣΤΟ "ΙΝΤΕΡ ΣΤΑΡ"

  • [07] ΔΕ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

  • [08] ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

  • [09] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ''ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ''

  • [10] ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [11] ΕΛΛΗΝΟ-ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

  • [12] ΣΕ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΠΟΝΟΜΗ ''ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΒΛΑΚΕΙΑΣ'' ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΔΙΑΒΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ

    Εντονο διαβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκική πλευρά επέδωσε το απόγευμα το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το νέο προκλητικό επεισόδιο που σημείωθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Θρακικό Πέλαγος ανατολικά της Σαμοθράκης.

    Στο διαβημα αναφέρεται ότι το επεισόδιο έγινε 8 μίλια από τις Τουρκικές ακτές στα διεθνή χωρικά ύδατα.

    Να σημειωθεί ότι αν και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος είχε ζητήσει να παραλάβει το διαβημα ο Τούρκος πρεσβευτής στης Αθήνα, προσήλθε αντ' αυτού χαμηλόβαθμος υπάλληλος της Τουρκική πρεσβείας.

    Στην Αγκυρα ο εκπρόσωπος της Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομερ Ακμπέλ σημείωσε απ' ατην πλευρά του, ότι δεν έχει υπόψη του όλες τις λεπτομέρεις του επεισοδίου.

    Ακόμα ο κ. Ακμπέλ δήλωσε πως ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα έρθει στην Αγκυρα στις 10 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει η Τουρκία ακόμα ποιά θέματα θα φέρει ο κ. Χολμπρουκ στην ημερήσια διάταξη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να αναφερθεί ο κ. Χολμπρουκ στο θέμα του Αιγαίου ο κ. Ακμπέλ είπε ότι "εμείς πιστεύουμε πως τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν μόνο δια της οδού του diak|cou και γι' αυτό αντιμετωπίζουμε με ικανοποιηση τις φιλικές προσπάθειες που θα επιδειχθούν για την έναρξη των Ελληνοτουρκικών συνομιλιών".

    Ο κ. Ακμπελ που τόνισε πως η επίσκεψη αυτού του κ. Χολμπρουκ θα δώσει την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να φέρουν στην επικαιρότητα τα θέματα που ενδιαφέρουν τα κοινά συμφέροντα.

    [02] ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Οποιαδήποτε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου πριν τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τα σημερινά δεδομένα δεν κρίνεται σκόπιμη, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ Κασουλίδης εξήγησε πως η συνάντηση Σημίτη- Κληρίδη ήταν προκαθορισμένη, μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον κ Σημίτη και επισήμανε πως οι θέσεις των κομμάτων επί των τριών βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν στην Αθήνα, δηλαδή το Κυπριακό, η πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θέματα άμυνας, είναι γνωστές.

    Κατέληξε λέγοντας πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

    [03] ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΟΛΗ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλα τα ελληνικά λόμπι στην Ουάσιγκτον, το Σικάγο την Νέα Υόρκη, και στις υπόλοιπες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σε έκτακτη γενική συνέλευσή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, ενδεχόμενο το οποίο εξεταζόταν την προηγούμενη εβδομάδα, προς το παρόν είναι άσκοπη, ανάλογα όμως με τις εξελίξεις και εάν τελικά καταστεί αναγκαίο, θα πραγματοποιηθεί. Παράλληλα η Ομοσπονδία αποφάσισε να ενημερώσει με επιστολές την πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, τους γερουσιαστές και τους βουλευτές για την ελληνικότητα των βραχονησίδων.

    Σήμερα το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ-βράδυ για την Ελλάδα) πραγματοποιείται έκτακτη Γενική Συνέλευση όλων των Ομοσπονδιών των Ελληνικών Σωματείων ΗΠΑ και Καναδά στην Ουάσιγκτον, με πρωτοβουλία του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Αμερικής και Καναδά, κ.Θεόδωρου Σπυρόπουλου. Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο έχει αποστείλει επίσης επιστολές προς όλες τις Ομοσπονδίες, τις οποίες καλεί να ενημερώσουν τα μέλη τους να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση.

    Τακτική αναμονής εφαρμόζει και η ΑΧΕΠΑ, η οποία έχει στείλει επιστολές προς τους γερουσιαστές. "Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όπως τονίζει ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της Οργάνωσης, κ.Γεώργιος Σαββίδης, είναι να ενημερώσουμε και να δώσουμε να καταλάβουν οι παράγοντες που υποστηρίζουν τα ελληνικά συμφέροντα τι γίνεται στην περιοχή". Οι αλλεπάλληλες επιστολές που λαμβάνουν αυτές τις ημέρες η αμερικανική πολιτική ηγεσία, Γερουσία και Κογκρέσο, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο αντιπρόσωπος του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσο, κ.Ανδρέας Μανάτος, είναι το πρώτο βήμα από άλλα που θα ακολουθήσουν. "Πρέπει να πληροφορήσουμε, σημείωσε ο κ.Μανάτος, τους κατάλληλους ανθρώπους. Και οι κατάλληλοι άνθρωποι βρίσκονται στον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, την προσεχή Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβος, πρόκειται να επισκεφθεί και να ενημερώσει για το θέμα τον Πρόεδρο Κλίντον.

    [04] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ

    Έντονη δυσφορία για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, αλλά και για την στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ επί του θέματος εκφράζει και ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά, Θανάσης Βουλγαρόπουλος. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Βουλγαρόπουλος χαρακτήρισε τον ισχυρισμό των ΗΠΑ, ότι δεν διαθέτουν κατάλογο με τα νησιά για να δουν αν αυτό είναι ελληνικό νησί και να ζητήσουν την Ελλάδα να μην σηκώσει την ελληνική σημαία εκεί, ως ανεύθυνη δικαιολογία. Τόνισε, δε, την έντονη δυσφορία της Ένωσης για τις πράξεις της Τουρκίας. "Αρκετά έχει σφετεριστεί το ελληνικό έθνος και μεγάλες ήταν οι σφαγές των Ελλήνων, Αρμενίων και Κούρδων. Αυτή η τακτική της Τουρκίας πρέπει να κατακριθεί από ολόκληρο τον κόσμο και να επιβάλλουν στους Τούρκους να συμμορφωθούν και να ζήσουν σε αυτόν τον πλανήτη ειρηνικά με τους άλλους λαούς", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Η Παμμακεδονική θα εκδώσει και επίσημη ανακοίνωση αμέσως μετά την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου είναι μέλος, για τη χάραξη κοινής γραμμής.

    [05] ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Με τις δηλώσεις Σημίτη αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, μπροστά στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων που προκαλεί αντιπαραθέσεις για να περνάει η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", αντιτάσσει κυρίως οργανωτικά μέτρα και μια πολιτική που ουσιαστικά είναι συγχωροχάρτι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσον αφορά τις ευθύνες τους, αναφέρεται σε αποψινή ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    Με τις δηλώσεις Σημίτη, συνεχίζει η ανακοίνωση, η κυβέρνηση ουσιαστικά "χαϊδεύει" τους πρωταίτιους της κρίσης, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι πήραν ίσες αποστάσεις, ενώ είναι γνωστό ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ έχουν ευθύνες για την κρίση. Και όχι μόνο, αλλά ο κ. Σημίτης έκλεισε τις δηλώσεις του με μια νέα κορόνα υποτέλειας ότι θα εφαρμόζει όλες τις επιλογές της ΕΕ.

    Με τη θέση της κυβέρνησης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ, το δικαίωμα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας δε διασφαλίζεται από τις Βρυξέλλες. Αντίθετα μπαίνει σε κίνδυνο, αφού έχει αποδειχθεί ότι η ΕΕ δεν τα eccu\tai και έχει συμφέρον από την αλλαγή στο μεταπολεμικό καθεστώς συνόρων.

    Το ΚΚΕ καταλήγει η ανακοίνωση, απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που να εμποδίζουν την προώθηση και την υλοποίηση της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΑΫΚΑΛ ΣΤΟ "ΙΝΤΕΡ ΣΤΑΡ"

    "Τα ζητήματα του Αιγαίου δεν περιορίζονται στο "Ζήτημα Καρντάκ", ισχυρίστηκε χθες το βράδυ ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϋκάλ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο "Ιντερ Σταρ".

    "Υπάρχουν, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός, ζητήματα όπως ο εξοπλισμός των νησιών, τα χωρικά ύδατα και η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Όλα αυτά να τα συζητήσουμε και να προχωρήσουμε στον καθορισμό της κυριότητας όλων των νησιών, των οποίων η κυριότητα δεν έχει επιλυθεί οριστικά στη Λωζάνη και στο Παρίσι".

    Αναφερόμενος ο κ. Μπαϋκάλ στην τελευταία κρίση στο Αιγαίο, τόνισε ότι: "η κρίση αυτή κατέδειξε στο κόσμο ότι υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα στο Αιγαίο, το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να αποτελέσει, όπως είπε, "αντικείμενο διαπραγματεύσεων".

    Ο Τούρκος υπουργός, σε ότι αφορά την συμφωνία των Παρισίων, παρουσίασε τον ισχυρισμό ότι: "σε αυτήν κατονομάζονται μία προς μία οι 14 νήσοι που μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα, υπάρχει δε η διατύπωση "και οι παρακείμενες νησίδες". Το "Καρντάκ", υπογράμμισε ο κ. Μπαϋκάλ, ούτε είναι παρακείμενη, ούτε είναι νησίδα. Είναι βραχονησίδα και επιπλέον, κατέληξε, η βραχονησίδα αυτή απέχει από την Τουρκία 3,8 μίλια και 5,5 μίλια από την πλησιέστερη ελληνική νήσο. Επομένως, στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η βραχονησίδα αυτή είναι "παρακείμενη".

    "Η Τουρκία δεν αποβιβάστηκε στις βραχονησίδες με σκοπό την κατοχή, αλλά για να υπερασπίσει το δικαίωμα κυριαρχίας", υπογράμμισε τέλως, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    [07] ΔΕ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι η συμπερίληψη του κυπριακού προβλήματος σε ένα πακέτο μαζί με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, πρακτικά δε θα βοηθήσει και γιαυτό δεν έχει πρόθεση να προωθήσει αυτά τα θέματα μαζί, παρόλο που η λύση του κυπριακού θα συμβάλλει στη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης, στη Λευκωσία Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, μετά τη 45λεπτη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του κ Μπάουτσερ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

    Επίσης ο κ Μπάουτσερ άφησε να εννοηθεί πως η πολυσυζητημένη επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χολμπρουκ στην Κύπρο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και δεν είναι γνωστό κατά πόσο οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Αθήνα θα αλλάξουν τα σχέδια πραγματοποίησής της.

    Ο κ Μπάουτσερ κατέληξε λέγοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία πριν προχωρήσει σε επαφές στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα.

    [08] ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

    Την ανάγκη τερματισμού του δράματος του κυπριακού λαού, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλιδης, στον εισηγητή για το κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λόρδο Φίνσμπεργκ, που επισκέπτεται τη μεγαλόνησο

    Ο κ Μιχαηλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό βουλευτή, δήλωσε ότι ανασκόπησαν όλο το φάσμα του Κυπριακού και αναφέρθηκαν στη σημερινή φάση και τις προοπτικές που υπάρχουν.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη πως είχε την ευκαιρία να πει στο Λόρδο Φίνσμπεργκ πώς αξιολογεί σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία το γενικότερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και να επαναλάβει ότι θεωρεί πως 22 χρόνια είναι ήδη πάρα πολλά. ''Επέστη ο χρόνος για μια συνολική προσέγγιση στο Κυπριακό πρόβλημα και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το δράμα που μοιράζει την Κύπρο και το λαό της'', είπε χαρακτηριστικά

    Ο Λόρδος Φίνσμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, την οποία χαρακτήρισε ''εμπιστευτική'' και ''πολύ ενδιαφέρουσα'', δήλωσε πως θα διανυκτερεύσει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπως και την τελευταία φορά που είχε επισκεφτεί το νησί.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν δε θεωρεί της διαμονή του στα κατεχόμενα ως πρόκληση έναντι των Ελληνοκυπρίων, ο Λόδρος Φίνσμπεργκ, απάντησε αρνητικά.

    [09] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ''ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ''

    Σε περίπτωση πολέμου υπάρχουν επιτελικά σχέδια για την πολιτική άμυνα της Κύπρου, αλλά αυτό που εκκρεμεί είναι η διευθέτηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τον ζωτικό αυτόν τομέα, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς έχουν συμφωνήσει για τη νομοθετική ρύθμιση και ότι θα κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση πριν κλείσει η παρούσα σύνοδος του Σώματος.

    Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε εφημερίδα, στις οποίες αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τη σύσταση μόνιμης επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί στενά την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ Κασουλίδης επισήμανε πως η Ε.Ε., είναι ευπρόσδεκτη και θα είναι θετικό αν αναμειχθεί στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού σε συνεργασία με το γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. και τους εκπροσώπους του και εκπροσώπους άλλων χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται για τη λύση του Jupqiajo}.

    Πρόσθεσε δε πως για τη μορφή που θα πάρει αυτή η ενέργεια, εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει.

    Ο κ Κασουλίδης υπενθύμισε την απόφαση της τελευταίας συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. για το διορισμό εκπροσώπου της προεδρίας της Ε.Ε. για το κυπριακό, με όρους εντολής να επισκεφτεί την περιοχή και να κάνει αναφορά στο Συμβούλιο για τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Ε.Ε. να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν άμεσα την Ευρώπη και την αίτηση ένταξης της Κύπρου και σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [10] ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της νέας Βουλής της Βουλγαρίας,η οποία προέκυψε απο τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 1994. Η 37η Εθνοσυνέλευση της γειτονικής χώρας άρχισε με την ορκωμοσία των 240 βουλευτών,απο τους οποίους οι 125 ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα,που εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.Θα ακολουθήσει η εκλογή του προεδρείου με μυστική ψηφοφορία,δηλαδή του Προέδρου και των 5 Αντιπροέδρων του νομοθετικού Σώματος. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πάντως,ακόμη και την τελευταία στιγμή,κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ρ.Ιντζόβα να παρουσιαστεί στη Βουλή και να κάνει ένα απολογισμό του έργου της,παρα το γεγονός οτι οι προηγουμένες εκκλήσεις του είχαν απορριφθεί απο την υπηρεσιακή πρωθυπουργό."Εάν δεν έλθει,φυσικά,δεν πρόκειται να την αναγκάσουμε,αλλά θα θεωρήσουμε οτι με τη στάση της περιφρονεί το Σύνταγμα και εκθέτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διόρισε την υπηρεσιακή κυβέρνηση" δήλωσε ο κ.Πρεμιάνωφ,μέλος του προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στην αντιπαράθεση αυτή δεν συμμετέχει η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων,που με ανακοίνωσή της τονίζει οτι δεν έχει "ερωτήσεις πρός την υπηρεσιακή κυβέρνηση,γιατί δεν έλαβε μέρος και στην εκλογή της." Οπως έγινε γνωστό στη βουλγαρική πρωτεύουσα το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα παρουσιάσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου,τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο τη Βουλή.

    [11] ΕΛΛΗΝΟ-ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ελληνο-Νορβηγική εταιρεία για την εγκατάσταση συστήματος κινητής τηλεφωνιας ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα .

    Την εταιρεία ίδρυσαν από κοινού ο Οργανισμός τηλεπικοινωνιών του Μαυροβουνίου και η Ελληνο-Νορβηγική "Europa-An-Telecom" η οποία σε ένα μήνα το αργότερο θα αρχίσει τις απαραίτητες εργασίες για την εγκατάσταση της κινητής τηλεφωνίας στο Μαυροβούνιο.

    [12] ΣΕ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Tριήμερη επίσημη επίσκεψη από 7 έως 9 Φεβρουαρίου σε Βοσνία και Γιουγκοσλαβία θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Παβελ Γκρατσόφ.

    Ο κ. Γκρατσόφ θα επισκεφθεί τις ρωσικές δυνάμεις στη Βοσνία και θα έχει επαφές με τον επικεφαλής των Ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στρατηγός Τζωρτζ Τζουλβαν.

    Μετά την Βοσνία ο Ρώσος υπουργός Αμυνας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου αναμένεται να έχει επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας.

    [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΠΟΝΟΜΗ ''ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΒΛΑΚΕΙΑΣ'' ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    Περίσσευμα χιούμορ απέδειξαν πως διαθέτουν οι δημοσιογράφοι της βουλγαρικής χιουμοριστικής εφημερίδας ''Στίρσελ''(Σφήκα), οι οποίοι οργάνωσαν διαγωνισμό βλακείας ''Τοπ Ιντιοτ'' μεταξύ των εφημερίδων της Βουλγαρίας.

    Το ''μεγάλο βραβείο'' - ένα κολοκύθι, ''κέρδισε'' η εφημερίδα ''Ντούμα'' της Σόφιας για τη δημοσίευση ενός άρθρου, το οποίο προσπάθησε να αποδείξει ότι ''στον βουλγαρικό οργανισμό δεν ανακαλύφθηκαν κατάλοιπα του Τσερνόμπιλ''.

    Το ''βραβείο θάρρους''- 200 γραμμάρια κολοκυθόσπορους έλαβαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ''Ζίλτ Τρουντ'' για το ''κατόρθωμά'' τους να αμαυρώσουν τις περισσότερες προσωπικότητες της βουλγαρικής ιστορίας, με κορυφή το δημοσίευμα για το ζωγράφο Βλαντιμίρ Ντιμιτρόφ, γνωστό με το ψευδώνυμο ''ο Μάστορας'' για τον οποίο έγραψαν ότι ''έφτιαξε παιδί στην αδελφή του''.

    Υποψηφιότητα για ''συμβολή στην πολιτική και την υγειονομική κουλτούρα των Βουλγάρων'' ''έθεσε'' η εφημερίδα ''Ντνέβεν Τρουντ'' για τις συνεντεύξεις με τον ηγέτη του μουσουλμανικού ''Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών'', Αχμέτ Ντογκάν, που αφορούσαν στο διαζύγιό του και στις οποίες υπήρχαν τέτοιες λεπτομέρειες, που ακόμη και πολύ έμπειροι δικηγόροι δεν θα μπορούσαν να αναφέρουν.

    Υποψηφιότητα για ''συμβολή στη σεξουαλική και την γενική κουλτούρα των Βουλγάρων'' κέρδισε η εφημερίδα ''Τσέρνο Μορέ -Γιουγκ'' (''Μαύρη Θάλασσα- Νότος'') για το δημοσίευμα, στο οποίο ισχυρίζεται πως ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας Γκόγκολ ''αυνανιζόταν χωρίς μέτρο'', καθώς και για τις φοβερές αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες των ζώων, όπως αυτή για τον ''αρσενικό τυφλοπόντικα'' που ''φωνάζει όταν έχει οργασμό''.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Monday, 5 February 1996 - 15:21:56