Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (07/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 7 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΙΑ ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

  • [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [04] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

  • [05] ΗΠΑ:ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [06] ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΥΜΑΤΑ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ", ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

  • [08] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΓΙΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ

  • [09] ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΘΕΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [10] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

  • [11] ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΣΩΡΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

  • [12] ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

  • [13] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

  • [14] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

  • [15] ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


  • [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [16] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ ΕΞΑΜΕΛΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [17] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΑΧΕΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Β.&Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ- ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ο Γ.ΒΕΗΣ

  • [20] "ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Β.&Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΑ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [22] Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ" ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟ-ΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ- ΚΑΝΑΔΑ

  • [23] ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΙΑ ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Δήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στις βραχονησίδες Ιμια θα συντάξει σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ σε συνεργασία με τον αρμόδιο Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ. Αυτό δηλώνουν κοινοτικές πηγές προσκείμενες στο στενό περιβάλλον του Έλληνα Επιτρόπου της Ε.Ε. Χρήστου Παπουτσή ο οποίος ενημέρωσε σήμερα εκτενώς τους συναδέλφους του για την παρούσα κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις συνθήκες που καθορίζουν το νομικό καθεστώς των βραχονησίδων Ιμια.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο σαφής ήταν η αντίδραση των εταίρων μας στην κοινότητα απέναντι στην τουρκική στάση ενώ ο Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ τοποθετήθηκε υπέρ της ρητής διατύπωσης ενός μηνύματος αλληλεγγύης προς τη χώρα μας και της έναρξης συντονισμένων ερευνών πάνω στο θέμα.

    Ο Βαν Ντεν Μπρουκ εξέφρασε την έκπληξή του για τη χρονική στιγμή που διάλεξε η Αγκυρα να προκαλέσει κρίση καθώς και για το γεγονός ότι "το Συμβούλιο Υπουργών, το κατ΄εξοχήν κοινοτικό όργανο που όφειλε να πάρει θέση δεν έχει αντιδράσει".

    Η Ιταλίδα Επίτροπος Εμμα Μπονίνο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν πρέπει να δούμε την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο σας μια υπόθεση μεταξύ των δύο χωρών". "Πρόκειται για ένα ζήτημα που θίγει τα κοινοτικά σύνορα" κατέληξε η κ. Μπονίνο επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες διεκδικήσεις της Τουρκίας εκφράζονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - Ε.Ε.

    Τη θέση τέλος ότι η Ευρωπαϊκή κοινότητα δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι είναι απούσα υποστήριξε ο Ισπανός Επίτροπος Μανουέλ Μαρίν υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα κράτη - μέλη της.

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

    "Αρχισαν να αποδίδουν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της χώρας μας" δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλιες που είχε, με εντολή του ιδίου, στο Νταβός, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Ζαν Βίντενοφ, τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Αλεξάντερ Μέξι και τον βοηθό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καθώς και με άλλους υπουργούς Εξωτερικών πολλών Ευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών.

    Κατα την διάρκεια αυτών των συναντήσεων ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε στους συνομιλητές του τις Ελληνικές θεσεις για τη βαλκανική πολιτική της χώρας καθώς και για την πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα για τετραήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

    Κατά την παραμονή του, όπως ο ίδιος δήλωσε πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το Κυπριακό, οι οποίες θα καλύψουν όλες τις πτυχές του προβλήματος.

    Επίσης θα έχει συνομιλίες στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Αμυνας, Γεράσιμο Αρσένη, για το θέμα του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου. ''Θα κάνουμε μία ανάλυση για το πού βρισκόμαστε και πώς προχωρούμε για την περαιτέρω υλοποίηση'', είπε ο Κύπριος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι το δόγμα βρίσκεται ακόμη ''εν εξελίξει'' και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Ο κ Κληρίδης υπενθύμισε ότι η συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχε καθοριστεί αμέσως μετά την εκλογή του κ Σημίτη. Παράλληλα είπε ότι θα έχει συναντήσεις και με άλλους παράγοντες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε φυσικό να θέλει μία τέτοια συνάντηση με το νέο Έλληνα Πρωθυπουργό.

    Αναφερόμενος στην αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι όπως πληροφορείται ''δε θα ναυαγήσει αυτή τη στιγμή'' και πως η εξήγηση που δόθηκε στην κυβέρνηση είναι ότι ''απλώς ανεβλήθη η έναρξή της''.

    Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν πως απλώς ανεβλήθη η έναρξή της'', και πως ο Πρόεδρος Κλίντον θεωρεί το Κυπριακό ένα από τα θέματα προτεραιότητας.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν λειτούργησε αποτελεσματικά το αμυντικό δόγμα κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, ο κ Κληρίδης απάντησε ότι ''από κυπριακής πλευράς δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, διότι εκεί δε σημειώθηκε αντιπαράθεση'', τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυπριακή κυβέρνηση προέβη στις απαραίτητες δραστηριότητες που χρειάζονται.

    Ερωτηθείς αν επιθυμούσε την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ο κ Κληρίδης επισήμανε ότι αυτή η επίσκεψη είχε ως προϋπόθεση τον ανασχηματισμό κυβέρνησης στην Αγκυρα και γιαυτό το λόγο δεν είχε καθοριστεί ημερομηνία.

    Ο κ Κληρίδης απέφυγε να συνδέσει την ένταση στο Αιγαίο, με τη μεταφορά βαρέος οπλισμού από την Τουρκία προς την Κύπρο, η οποία πραγματοποιείται εδώ κι αρκετούς μήνες.

    Τέλος επισήμανε ότι η συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας την ημέρα της έντασης ήταν πολύ καλή.

    [04] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχεται την τοποθέτηση tou Βρετανικού υπουργείου Αμυνας ότι η πρόσφατη ενίσχυση του τουρκικού κατοχικού στρατού δεν αποτελεί ουσιαστική αλλαγή στην κατάσταση της Κύπρου και ότι θεωρεί πως είναι σε απάντηση παρόμοιων αλλαγών στην Εθνική Φρουρά, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Πρόσθεσε δε πως είναι γνωστό ότι κατά παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υπάρχουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο και μάλιστα με αυξημένη δύναμη, και οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στρατιωτικού υλικού από μέρους των κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Από την άλλη πλευρά, είπε, ''ένα νόμιμο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να οργανώσει την άμυνά του, και αυτό δε σημαίνει ότι δίνει οποιοδήποτε εύλογο δικαίωμα στις κατοχικές δυνάμεις να αυξάνουν τη δική τους. Είναι μία συλλογιστική την οποία εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε'', τόνισε.

    Σε ερώτηση αν θα προβεί σε διάβημα η κυπριακή κυβέρνηση, ο κ Κασουλίδης είπε ότι αυτό είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών.

    [05] ΗΠΑ:ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Οι επιστολές που ο πρόεδρος Κλίντον έστειλε στον πρόεδρο Ντεμιρέλ της Τουρκίας και στους πρωθυπουργούς Σημίτη της Ελλάδας και Τσιλέρ της Τουρκίας επαναλάμβαναν τη γνώστη αμερικανική θέση ότι οι δύο φίλες και σύμμαχες με τις ΗΠΑ χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν τις διαφορές τους με ένα τρόπο που να αποφεύγει την ένταση και την κλιμάκωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Μαικ ΜcCurry για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

    Ο κ.McCurry χαρακτήρισε τις επιστολές, οι οποίες όπως είπε ήταν ίδιες, συνέχεια των συζητήσεων που ο πρόεδρος είχε και με τους τρεις την προηγουμένη εβδομάδα και προσέθεσε ότι ο κ.Κλίντον τους ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία τους στην επιτυχή επίλυση του προβλήματος το οποίο προέκυψε με την βραχονησίδα στο Αιγαίο Πέλαγος

    Όπως είπε ο εκπρόσωπος, στις επιστολές, ο πρόεδρος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την προθυμία των τριών ηγετών να αντιμετωπίσουν το θέμα με ένα τρόπο ο οποίος δεν επέτρεψε να κλιμακωθούν οι εντάσεις.

    [06] ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΥΜΑΤΑ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ", ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

    Δεν επιβεβαιώνονται ,τελικά, απο πουθενά οι πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδα "Χουρριέτ" ότι δέκα περίπου Ελληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων της βομβιστικής ενέργειας,που σημειώθηκε στην πόλη Ζάχο ,του Β.Ιράκ και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους,σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας,76 άτομα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κων.Μπίκας δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οτι "δεν up\qwei καμμιά διασταυρωμένη πληροφορία,που να επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της "Χουρριέτ".Κανένα ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει όσα υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα,ενω διπλωματικές πηγές δεν έκρυψαν την πιθανότητα εσκεμμένης ανάμειξης των Ελλήνων στην βομβιστική ενέργεια που αποδίδεται στους Κούρδους,για να δημιουργηθεί πρόβλημα στην Ελλάδα. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα κ.Σταθουλόπουλος,δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ότι οι πληροφορίες αυτές "δεν στάθηκε δυνατό να διασταυρωθούν" ενώ τόνισε οτι η επικοινωνία με τη Βαγδάτη είναι προβληματική και οι πληροφορίες που συλλέγονται δεν μπορούν να θεωρηθούν βάσιμες,αφού δεν λειτουργεί ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

    Εκτενή αναφορά στο ετήσιο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός κάνει σε σημερινή ανταπόκριση του από την γνωστή ελβετική πόλη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

    Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι προσδοκίες ότι η εφετινή συνάντηση του Νταβός θα έδινε μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής μετά από την κρίση για τις βραχονησίδες δεν επιβεβαιώθηκαν και αναφέρεται αναλυτικά στις δυο ελληνοτουρκικές συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών οι οποίες διεξήχθησαν στο παρελθόν στην ελβετική πόλη.

    Η πρώτη είχε γίνει το 1988, μετά από την κρίση για το Αιγαίο, ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας κ.Ανδρέα Παπανδρέου και τον εκλιπόντα σήμερα τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ.

    Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι το 1988 είχε συσταθεί στο Νταβός ένα ελληνοτουρκικό συμβούλιο επιχειρηματιών την αποτυχία του οποίου να έχει αποτελέσματα αποδίδει στην αδυναμία της ελληνικής πλευράς να επιδείξει την αναγκαία πολιτική ευελιξία.

    Η δεύτερη έγινε το 1992 όταν ο τότε πρωθυπουργός κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας κ.Σουλεϋμάν Ντεμιρέλ, αναζήτησαν τρόπους για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    Στο εφετινό συνέδριο στο Νταβός το οποίο λήγει στη Τρίτη, από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών κ.Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Παιδείας κ.Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο το τουρκικό πρακτορείο αποκαλεί "γενικό διευθυντή" του ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζει ότι είναι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού.Η τουρκική πλευρά δεν εκπροσωπείται στο εφετινό συνέδριο.

    [08] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΓΙΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ

    Στην απόρριψη του ελληνικού διαβήματος για τα πυρά τα οποία δέχθηκε ελληνικό αλιευτικό σκάφος από τουρκική ακταιωρό στο Θρακικό πέλαγος προέβη ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κ.Ομερ Ακμπελ χωρίς όμως να διαψεύσει ότι συνέβη το περιστατικό το οποίο jatacc]kketai και περιορζόμενος να χαρακτηρίσει αδιανόητο το ενδεχόμενο τουρκικό σκάφος να έχει ανοίξει πυρ "στη τύχη".

    Ο κ.Ακμπελ απέδωσε την αυξημένη ελληνική ναυτική παρουσία στο Ανατολικό Αιγαίο στις έρευνες για το ελληνικό ελικόπτερο το οποίο κατέπεσε την προηγουμένη εβδομάδα ενώ διευκρίνισε ότι οι έρευνες διεξάγονται εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη της Άγκυρας για ακύρωση της επίσκεψης του βοηθού υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ριτσαρντ Χολμπρουκ και επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για έναν εποικοδομητικό διάλογο ο οποίος θα επιλύσει τα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών.

    [09] ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΘΕΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος στο Αιγαίο έθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ντενίζ Μπαϋκάλ, σε ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματός του.

    "Το θέμα είναι να επιτευχθεί με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις η επίλυση του ζητήματος των βραχονησίδων, νησίδων και νησιών του Αιγαίου. Η κατάσταση της κυριαρχίας των οποίων επιβάλλει διαπραγματεύσεις και προσφέρονται σε αρκετά μεγάλο αριθμό συζητήσεων για την κυριότητά τους, όπως αποκαλύφθηκε από τις τελευταίες γνωστέ εξελίξεις, είναι το καθήκον που έχουμε μπροστά μας", υπογράμμισε ο κ. Μπαϋκάλ.

    Αναφερόμενος στη πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι: "Τη στιγμή αυτή, παρά το γεγονός ότι το επεισόδιο στην περιοχή "Καρντάκ" έχει λήξει, διαπιστώνουμε με λύπη ότι συνεχίζεται ακόμα μια νευρικότητα, μια κατάσταση τεχνητής έντασης στην περιοχή "Καρντάκ" συνεχίζεται μια έκτακτη κινητικότητα".

    "Θεωρούμε", κατέληξε ο κ. Μπαϋκάλ, "ότι η ένταση και η κατάσταση νευρικότητας που αντιμετωπίζουμε μέχρι τη στιγμή αυτή, θα έπρεπε να αξιολογηθεί ως αντανάκλαση συναισθηματικής αντίδρασης που δημιουργήθηκε από τη γνωστή κατάληξη της κρίσης "Καρντάκ" και εμείς καταβάλλουμε προσπάθειες για να εξομαλυνθεί περισσότερο η εικόνα την οποία αντιμετωπίζουμε".

    [10] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

    "Αισθάνομαι ενοχλημένος και απογοητευμένος" δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΤ3 ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβος με αφορμή την στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ στην πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση.

    "Δεν νομίζω υπογράμμισε ο κ. Ιάκωβος απευθυνόμενος προς τον κ. Κλίντον ότι επιτρέπετε στον καθένα έστω και αν είναι πρώτος να αγνοεί την υποχρέωση που έχει να σέβεται το αμερικανικό σύνταγμα. Διότι ο όρκος του κατά την ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων του είναι να μην παραβιάσει κανένα από τα άρθρα του αμερικανικού συντάγματος. Νομίζω ότι στο σημείο αυτό το πρώτο άρθρο του αμερικανικού συντάγματος υπήρξε η σκόπιμη παρασιώπηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό το άρθρο για ένα Πρόεδρο".

    Σε ερώτηση για το πως βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα ο κ. Ιάκωβος τόνισε: "Δυστυχώς η πρόβλεψη μου δεν είναι αισιόδοξη ούτε επιτρέπει αισιοδοξίες. Εάν εξακολουθήσει την ίδια εξωτερική πολιτική η Αμερική όχι μόνον απαρνείται την ανεξαρτησία της για την οποία αγωνίστηκε και πέτυχε πριν από 200 χρόνια αλλά τουναντίον την αρνείται την ελευθερία αυτή σε άλλους ανθρώπους οι οποίοι χιλιάδες χρόνια αγωνίζονται για την ελευθερία ανάμεσα στις οποίες πρώτη είναι η Ελλάδα και οφείλει αυτό να το γνωρίζει και ο κ. Κλιντον και οποιοσδήποτε Πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν του απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση ο Αμερικανός Πρόεδρος ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής απάντησε: "Πρώτα-πρώτα δεν προσκάλεσε ο κ.Κλίντον, τον παρακάλεσαν ορισμένοι αξιόλογοι άνθρωποι της ομογένειας να τους δεχθεί για να αναπτύξουν τις Ελληνικές θέσεις. Το έκανε με τρόπο πολύ ευγενή και ένα τρόπο που επιτρέπει στον κ. Κλίντον να πιστεύει, εάν φανεί καλός σ'αυτούς, ότι μπορεί να κερδίσει την ψήφο της ομογένειας. Εγώ δεν εκλήθη διότι δεν είμαι μεταξύ αυτών των ανθρώπων οι οποίοι προέρχονται από διάφορα σωματεία και οργανώσεις και διότι το καθήκον μου το έκανα πρώτος. Ηταν τιμή μου να το κάνω όταν είπα στον κ. Κλίντον ότι δεν επιτρέπεται να ακολουθεί την επαίσχυντο πολιτική του 1955 όταν στα επεισόδια της Κωνσταντινουπόλεως, που θεώρησαν οι ΗΠΑ εξίσου ένοχες και την Ελλάδα και την Τουρκία.

    [11] ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΣΩΡΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

    Μεταφέρθηκαν το μεσημέρι με C-130 από την Κω στην Ελευσίνα οι σωροί των δύο άτυχων αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη κοντά στα νησιά Ιμια την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης.

    Οι σωροί του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Εκτορα Γιαλοψού μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Ναυτικό νοσοκομείο για νεκροψία και νεκροτομή.

    [12] ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

    Την κατανόηση του λαού της Σερβίας προς την Ελλάδα με αφορμή την τελευταία κρίση στο Αιγαίο εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Δημοσίων Έργων της Ο.Δ.Γ., Μπρανισλαβ Ιβκοβιτς που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της συνάντησης Ελλήνων, Γιουγκοσλάβων και Ρώσων πολιτικών μηχανικών.

    "Κανείς δεν σας καταλαβαίνει καλύτερα από το σερβικό λαό", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σέρβος υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος ανήκει σε έναν λαό που ξέρει -όπως είπε- τί σημαίνει να προσπαθεί κάποιος να τεμαχίσει τη χώρα του".

    [13] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

    Η ευρωπαϊκή συνεργασία και το ΝΑΤΟ ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Σόφια μεταξύ του υπουργού Enyteqij~m της Νορβηγίας Μπερν Γκουνταλ και των μελών της βουλγαρικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Ο κ.Γκουνταλ εκτίμησε ως θετική την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να αρχίσει διάλογο με τη Συμμαχία και τάχθηκε κατά της δημιουργίας νέων διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη.

    Με τον πρόεδρο της βουλγαρικής βουλής Μπλαγκοβέστ Σέντοφ ο Νορβηγός υπουργός εξέτασε το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Βουλγαρίας. Ο κ.Σέντοφ παρουσίασε τις τροποποιήσεις που γίνονται στη βουλγαρική νομοθεσία σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    Την αναγκαιότητα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στον τομέα της οικονομίας, της πολιτικής και του τουρισμού, τα προβλήματα της ασφάλειας και η βουλγαρική θέση για το ΝΑΤΟ συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ.Γκουνταλ με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ.

    Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενοφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την οικονομική πολιτική της βουλγαρικής κυβέρνησης. Οι δυο άνδρες συζήτησαν την επιδίωξη της Βουλγαρίας να γίνει ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

    [14] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

    Προωθείται η συνεργασία μεταξύ Ελληνικών και Αλβανικών πόλεων σε διάφορους τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η αλιεία και ιδιαίτερα ο πολιτισμός. Δωδεκαμελής επιτροπή από την Κέρκυρα αποτελούμενη από ειδικούς πραγματοποίησε επίσκεψη στους Άγιους Σαράντα όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της περιφέρειας Αυλώνας. Η ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείτο ο σύμβουλος της νομαρχίας Κέρκυρας Τιμολέων Γκιάτης συζήτησε με τους Αλβανούς παράγοντες τις δυνατότητες συνεργασίας ενώ οι επιτροπές των δύο χωρών παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της αλιείας και στα πλαίσια των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Λαϊκό Βήμα", οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην οργάνωση ελληνο-αλβανικής πολιτιστικής εβδομάδας στα πλαίσια της οποίας λαογραφικοί σύλλογοι θα επισκεφθούν την Κέρκυρα και την περιφέρεια της Αυλώνας αντίστοιχα ξεδιπλώνοντας έτσι το πλούσιο φολκλόρ των περιοχών αυτών.

    Σύντομα εξάλλου, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα, αναμένεται η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας Κέρκυρας - Αυλώνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλβανού περιφερειάρχη Σιάναϊ στο ελληνικό νησί. Στην αλβανική αυτή αντιπροσωπεία θα μετέχουν ακόμη οι νομάρχες των Αγίων Σαράντα, της Αυλώνας και του Δελβίνου.

    Στο μεταξύ έκθεση του Αλβανού ζωγράφου Ιωσήφ Μπούση από την αλβανική πόλη Πρεμετή εγκαινιάστηκε στα Γιάννενα ενώ θεατρικός θίασος από τα Γιάννενα έδωσε παραστάσεις στην Πρεμετή. Η αλβανική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" αναφέρει ότι σύντομα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νομό Ιωαννίνων το αλβανικό συγκρότημα δημοτικών χορών και τραγουδιών του Πολιτιστικού Κέντρου Πρεμετής.

    Την άνοιξη, τέλος, πρόκειται να λειτουργήσει στα Γιάννενα φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στον παραδοσιακό υλικό πολιτισμό της περιοχής Πρεμετής και παράλληλα το Λαϊκό Συγκρότημα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Ιωαννίνων θα δώσει παραστάσεις στην Πρεμετή.

    [15] ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Φαίνεται να απέδωσε καρπούς η χθεσινή δημόσια έκκληση του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ προς το Κόμμα των Φιλελευθέρων και της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, τα οποία συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό "Ενωση για την Μακεδονία" να λύσουν τις όποιες διαφορές τους.

    Με ανακοινώσεις τους όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ στηρίζουν την προσπάθεια του Προέδρου ώστε να διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.

    Συγκεκριμένα το κεντρικό συμβούλιο της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών στη διευρυμένη χθεσινή συνεδρίασή του στην οποία συμμετείχαν η κοινοβουλευτική ομάδα, οι υπουργοί και στελέχη του κόμματος αφού συζήτησαν το θέμα του ανασχηματισμού, υποστηρίζει τη θέση του Προέδρου του Κόμματος και πρωθυπουργού Μπρανκο Τσερβνεκοφσκι να προβεί στον ανασχηματισμό δίχως την συμμετοχή του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

    "Ομως, προστίθεται στην ανακοίνωση, έχοντας υπόψη την έκκληση του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ, εκφράζουμε την προθυμία μας να συζητήσουμε με εκπροσώπους του Φιλελεύθερου Κόμματος πάνω στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές". Και η ανακοίνωση της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών καταλήγει ότι ο Πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να δώσει στην δημοσιότητα τον κατάλογο των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φιλελεύθερο Κόμμα τονίζει ότι "συμφωνεί απόλυτα με την έκκληση του Κίρο Γκλιγκόρωφ και εκφράζει την επιθυμία να βρεθεί μιά λύση για την διευθέτηση της κατάστασης που υπάρχει στον κυβερνητικό συνασπισμό "Ενωση για την Μακεδονία" .

    Το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) των Αλβανικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "το περιεχόμενο της έκκλησης Γκλιγκόρωφ συμπίπτει πλήρως με την θέση του κόμματος" και επισημαίνει πως αν δεν βρεθεί λύση την ευθύνη θα φέρουν τα δύο αυτά κόμματα. Τέλος χθες το Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία τάσσεται υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού.


    [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [16] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ ΕΞΑΜΕΛΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Για τις ΗΠΑ αναχώρησε το πρωί εξαμελής αντιπροσωπεία βουλευτών της Ν.Δ,. η οποία θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας με αντικείμενο tgm πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο. Σε δηλώσεις τους πριν την αναχώρησή τους οι κύριοι Βύρων Πολύδωρας, Αριστείδης Καλατζάκος και η κυρία Φάνη-Πάλη Πετραλιά, που μετέχουν στην αποστολή, τόνισαν την εθνική διάσταση της εν λόγω πρωτοβουλίας και αποποιήθηκαν κάθε κομματικό χαρακτήρα.

    [17] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΑΧΕΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    "Συγκρατημένη αισιοδοξία" εκφράζει για την χθεσινή αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των βραχονησίδων Ιμια η ΑΧΕΠΑ. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης η αλλαγή αυτή χαρακτηρίζεται ως σημαντική και σημειώνεται ότι η μεταβολή αντανακλάται στις νέες δηλώσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επαναβεβαιώνουν την αρχή του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και ορίζουν ως "καλύτερο τόπο συνάντησης για παραπομπή τέτοιων θεμάτων κυριαρχίας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή κάποιο άλλο συναινετικό σώμα".

    Παρά όμως την σημαντική αυτή αλλαγή, το πρόβλημα όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, κ.Σπύρος Μακρής, απέχει πολύ από την επίλυσή του και η ΑΧΕΠΑ και ολόκληρη η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα θα συνεχίσει την πίεση προς την αμερικανική κυβέρνηση για ακόμη πιο ξεκάθαρες δηλώσεις αναφορικά με τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες και νόμους και τα δίκαια και νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας.

    Με πρωτοβουλία, τέλος, της ΑΧΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο κ.Μακρής θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για την Ιμια και τα άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής στις 12 Φεβρουαρίου, στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου Συμποσίου της οργάνωσης, το οποίο συγκεντρώνει τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης από ολόκληρες τις ΗΠΑ.

    [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Β.&Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Από ισχυαλγία υποφέρει αυτές τις ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιάκωβος, με αποτέλεσμα, ακολουθώντας τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του, να αποφεύγει τα μακρινά ταξίδια.

    Κατά συνέπεια, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, η επίσκεψή του στο Φοίνιξ της Αριζόνας για την "Ηγεσία των 100" κατ'ανάγκην ματαιώνεται.

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ- ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ο Γ.ΒΕΗΣ

    "Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ειδικές, όσο και τις γενικές συγκυρίες μέσα και έξω από τη γενέτειρα, εξακολουθώ να τηρώ τη γνωστή μου στάση. Έχω υποχρέωση να παρατείνω την σιωπή μου και να μην αντικρύσω προς το παρόν τις τόσο προκλητικές, απαράδεκτες και αήθεις κατηγορίες που απευθύνθηκαν τόσο στο πρόσωπό μου, όσο και στο αξίωμά μου, από την 29η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Επιφυλάσσομαι να απαντήσω με πάσα λεπτομέρεια προσεχώς".

    Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του στο Μ.Π.Ε.ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστραλία, Γεώργιος Βέης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εις βάρος του δηλώσεις του Επισκόπου Δέρβης, Ιεζικιήλ, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, κ.Στυλιανού, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ομογενειακό σταθμό "3XY-Ράδιο Ελλάς" ζήτησε την απομάκρυνσή του.

    Οι αντιδράσεις, πάντως, για την στάση της Αρχιεπισκοπής συνεχίζονται και απασχολούν σε καθημερινή βάση τα ομογενειακά ΜΜΕ της πέμπτης ηπείρου. Σε σύσκεψη, δε, που πραγματοποιήθηκε για το εν λόγω θέμα, και στην οποία συμμετείχαν μέλη των ΜΜΕ, Ελληνοαυστραλοί επιχειρηματίες, μέλη των τοπικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., πρόεδροι και μέλη των ομογενειακών οργανώσεων συζητήθηκε το ενδεχόμενο διοργάνωσης δημόσιας συγκέντρωσης συμπαράστασης στον κ.Βέη και διαμαρτυρίας για την στάση της Αρχιεπισκοπής.

    Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά την προγραμματισμένη εκδήλωση συλλόγων και οργανισμών προς τιμήν του Γενικού Προξένου, ενώ αποφασίστηκε επίσης να γίνει παράσταση ή να υποβληθεί σχετικό υπόμνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο μεταξύ, ο κ.Βέης πραγματοποιεί κανονικά τις προγραμματισμένες επισκέψεις στα ημερήσια δίγλωσσα σχολεία της ελληνικής παροικίας, "Άγιος Ιωάννης", "Άγιοι Ανάργυροι" και "Alphington Grammar" όπου έχει επαφές για τα προβλήματα της ελληνικής παιδείας. Ας σημειωθεί ότι τα δύο πρώτα σχολεία υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

    [20] "ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Β.&Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Τον καθηγητή της Φιλολογίας, δρ. Γεώργιο Λιακόπουλο, τίμησε με το βραβείο Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιάκωβος, κατά τον επίσημο εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων σε ξενοδοχείο του Μανχάταν. Στην ίδια εκδήλωση αποδόθηκαν τα βραβεία Αναγνώρισης σε έξι δασκάλες των ελληνικών σχολείων: Ειρήνη Κονόμου, Ευδοξία Λεβεσάνου, Βασιλική Κυρίτση, Ευφροσύνη Μανσίνη, Φωτεινή Λαμπρίδη και Μπέσυ Στρατάκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ.Νόρα Κατσέλη, ο πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Χαράλαμπος Ροκανάς, εκπρόσωπος του δημάρχου της πόλης, κ.Τζουλιάνι, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Χαράλαμπος Κοψάς, και πλήθος διακεκριμένων Ελληνοαμερικανών ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

    [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΑ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον για την πολιτική που ακολουθεί στα ελληνικά εθνικά θέματα και τον κάλεσε να ακολουθήσει μια "πιο αξιοπρεπή, πιο αμερικανική, πιο έντιμη και πιο παγκόσμια πορεία". Τους Τούρκους, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, τους τρομάζει μόνο το ελληνικό λόμπι.

    [22] Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ" ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟ-ΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ- ΚΑΝΑΔΑ

    Η δημιουργία "Ρουμελιώτικου Χωριού" στην Ελλάδα, η ίδρυση γραφείων στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο και η ένταση των προσπαθειών προσέλκυσης της νεολαίας της ομογένειας είναι οι πρωταρχικοί στόχοι της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.Φωτεινή Ποττάκη, σε επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη, το θέμα της ίδρυσης του "Ρουμελιώτικου Χωριού" σε παραθαλάσσια περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα θέματα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

    Οι σύνεδροι πρόκειται επίσης να ασχοληθούν με τα θέματα της ανταλλαγής νέων, της διατήρησης των ελληνικών ηθών και εθίμων, και τον καθορισμό τοποθεσίας για το άγαλμα που θα φιλοτεχνηθεί προς τιμήν του Ρουμελιώτη μετανάστη, για το οποίο υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθεί κοντά στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου. Στα σχέδια της Ομοσπονδίας εντάσσεται, τέλος, η δημιουργία Ρουμελιώτικων Σπιτιών στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

    [23] ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

    Στις 5 Μαΐου πρόκειται να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες στην ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της κοινότητας.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 7 February 1996 - 17:04:44