Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (14/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 14 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [03] ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

  • [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης"

  • [06] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [07] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: "Τα απόδημα αδέλφια μας απέδειξαν σε κρίσιμες ώρες το πόσο μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα"

  • [08] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [09] "ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΝ" ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ

  • [10] ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [12] Μ. ΓΙΛΜΑΖ: "ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ"

  • [13] ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΥΨΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ" ΤΗΣ ΤΣΙΛΕΡ

  • [14] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

  • [15] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡ-ΓΙΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΖΩΝΩΝ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [16] ΣΕ ΈΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΩ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [17] ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΠΓΔΜ

  • [18] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [19] ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣ ΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [20] ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ 1996

  • [21] ΧΩΡΙΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΑΙ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • [22] ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΡΔΟ ΦΙΝΣΠΕΡΓΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [23] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [24] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [25] Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

  • [26] ΤΟΝ ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Ο PETER HALL

  • [27] ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ TGKELATIJG

  • [28] ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΝΟΣΟΥ

  • [29] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    Ως τη σημαντικότερη ελληνική επιτυχία στην προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, την παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τόσο από την αμερικανική, όσο και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οργανισμούς, και την αναφορά τους στις διεθνείς συμβάσεις.

    Τη θέση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών απέδωσε ο κ.Πάγκαλος σε τρεις παράγοντες: στο ότι η Τουρκία πέρασε τα εσκαμμένα, στη σημαντική και αξιόλογη δράση και επιρροή των ομογενών, τους οποίους ευχαρίστησε δημόσια , και στις προσπάθειες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, εκτιμάται ως θετικό γεγονός σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύ- ουσες. "Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ο κ.Πάγκαλος, η αναφορά στο Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο από οποιονδήποτε. Δεν είναι δυσμε-νής προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχθεί το Δικαστήριο της Χάγης για τη διαδικασία σύνταξης συμφωνητικού με την Τουρκία, μόνο για την υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να προσφύγουμε από κοινού. Δεν έχει κανένα άλλο λόγο να προσφύγει. Θεωρούμε ότι το δίκαιό μας περί το Αιγαίο και των καθεστώτων των νησίδων είναι δεδομένο, ερμηνεύεται εύκολα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αν η Τουρκία προσφύγει τότε θα το αντιμετωπίσουμε", κατέληξε ο κ.Πάγκαλος.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ.Πάγκαλος μετά την πρωινή συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Προεδρείου του ΣΑΕ. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, είπε ότι η προσπάθεια της Ομογένειας για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων θα συνεχιστεί αμείωτη. "Η ελληνική Ομογένεια θα είναι παρού-σα γιατί και η Τουρκία έχει φίλους", σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "ήρθαμε εδώ να μάθουμε, να ακούσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο". Κληθείς, δε, να σχολιάσει την στάση της Αμερικής στο θέμα της Ιμιας ο κ.Αθενς και ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ και πρόεδρος του περιφερειακού ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, εκτίμησαν πως η Αμερική θα πράξει το καθήκον της και απέδωσαν την ουδετερότητα της στη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται.Πρόσθεσαν, δε, ότι η Αμερική έχει άριστες σχέσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση.

    Σε ό,τι αφορά στην επιστολή της οργανωμένης ομογένειας ΗΠΑ και Καναδά, που έχει κληθεί να μεταφέρει στην ελληνική Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με την οποία ζητείται η επανατοποθέτηση υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ είπε |ti το θέμα συζητείται στο πλαίσιο των επαφών με την ελληνική πολιτική ηγεσία και εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η προσπάθεια για τον Απόδημο Ελληνισμό θα συνεχιστεί αμείωτη, για να δημιουργηθεί η οργανωτική υποδομή, αλλά και οι μηχανισμοί που θα κάνουν το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού πιό αποτελεσματικό, αλλά και για την Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού, που είναι ο απώτερος στόχος της Ελλάδας και όπως είπε, θα συγκροτηθεί από το ΣΑΕ, από τους Ελληνοκυπρίους και από ελληνικές προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος.

    Το Προεδρείο του ΣΑΕ συναντήθηκε επίσης σήμερα το πρωί και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ρωμαίο, με τον οποίο συζήτησαν θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά θέματα που αφορούν στην επικείμενη πανηγυρική συνεδρίαση του Προεδρείου στη Θεσσαλονίκη στις 16-18 Φεβρουαρίου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ.Ρωμαίος τόνισε ότι όλη η προσπάθεια βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο και ότι μετά τη συνεδρίαση, θα αρχίσει η δραστηριοποίηση ενός προγράμματος δράσης, που θα προτείνει το ΣΑΕ και θα στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση.

    [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Παρουσία του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κ.κ.Θεόδωρου Πάγκαλου και Γιώργου Ρωμαίου, αρχίζει το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα νεοαποκτηθέντα προσωρινά γραφεία στο περίπτερο 15 της HELEXPO-ΔΕΘ. Κατά τις εργασίες της συνεδρίασης τα μέλη του Προεδρείου πρόκειται να καταλήξουν στο πρόγραμμα δράσης τους για το 1996, ενώ κατά την παραμονή τους στην πόλη πρόκειται να έχουν επαφές με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, οι οποίοι τους επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή.

    Η αντιπροσωπεία του Προεδρείου που βρίσκεται από την Κυριακή στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου και τα μέλη της μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Παρασκευής. Λίγο μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", τα μέλη του Προεδρείου θα έχουν συνάντηση με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, ενώ αργότερα το απόγευμα θα συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος το ίδιο βράδυ θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν τους.

    Οι εργασίες της συνεδρίασης θα αρχίσουν το Σάββατο, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, θα συνεχιστούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τις 6 μέχρι τις 8.30 και θα επαναληφθούν το πρωί της Κυριακής από τις 10.30-13.30. Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης και το πρόγραμμα δράσης του Προεδρείου θα ανακοινωθούν σε ειδική συνεδρία το απόγευμα της Κυριακής, από τις 6-8.

    Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, το βράδυ του Σαββάτου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αναμένεται να παραθέσει δείπνο προς τιμήν των συνέδρων, ενώ το πρωί της Κυριακής, pqim την έναρξη των εργασιών, προγραμματίζεται συνάντησή τους με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, ο οποίος το μεσημέρι της ίδιας ημέρας αναμένεται να παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προεδρείου. Επίσης, δείπνο προς τιμήν των συνέδρων πρόκειται να παραθέσει και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, το βράδυ της Κυριακής.

    Παρών καθ'όλη τη διάρκεια των εργασιών θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος, στον οποίο έχουν περιέλθει οι αρμοδιότητες για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, και ο οποίος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ ο κ.Πάγκαλος αναμένεται στην πόλη το πρωί του Σαββάτου και θα παραβρεθεί στις εργασίες μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

    Στο μεταξύ, με πυρετώδεις ρυθμούς ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η προετοιμασία της συνεδρίασης. Για τον σκοπό αυτό έχει μεταβεί στην πόλη ειδικό κλιμάκιο συμβούλων του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τις εργασίες της συνεδρίασης θα υποστηρίζει οκταμελής γραμματεία. Στον χώρο των προσωρινών - μέχρι την ολοκλήρω-ση των εργασιών στις εγκαταστάσεις της ΥΦΑΝΕΤ - γραφείων του Προεδρείου του ΣΑΕ έχει ήδη εγκατασταθεί όλος ο απαραίτητος σύγχρονος ηλεκτρονικός και μηχανο-λογικός εξοπλισμός, και μέχρι αύριο το απόγευμα θα έχει πραγματοποιηθεί και η σύνδεση των γραφείων με το Internet μέσω του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης.

    [03] ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Σε "διορθωτική" δήλωση προέβη χθές ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς,σχετικά με την αποστροφή της μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του Προέδρου Κλίντον στην ετήσια εκδήλωση της ομογενειακής οργάνωσης "ΑΧΕΠΑ", στην οποία γινόταν λόγος ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ τόνισε πώς "γνωρίζουμε απο καιρό ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφερόταν να χρησιμοποιήσει τη μεσολάβηση του Διεθνούς Δικαστηρίου ,ως τρόπο επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων στο Αιγαίο και έχοντας άποψη αυτό, αισθανθήκαμε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να φέρουμε αυτό το θέμα στο Διεθνές Δικαστηριο."

    Στην ερώτηση αν και πότε έγινε αυτή η πρόταση απο την αμερικανική κυβέρνηση, ο κ.Μπέρνς δήλωσε πώς "δεν γνωρίζει αν έγινε απο πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης τέτοια πρόταση."

    "Νομίζω,είπε, ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δείξει ένα ενδιαφέρον για το Διεθνές Δικαστήριο και ότι θα έβλεπε ευχαρίστως την Ελλάδα και την Τουρκία να προσφέυγουν εκεί".

    Απαντώντας στην ερώτηση τι περιμένει η αμερικανική κυβέρνηση απο αυτή την πρόταση ο εκπρόσωπος ήταν σαφής: "Θα περιμέναμε βεβαίως,το θέμα αυτό να λυθεί ειρηνικά και ότι δεν θα υπάρξει χρήση δυναμικών μέσων,ότι δεν θα υπάρξουν εκφοβισμοί και ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν ότι το Διεθνές Δικαστήριο είναι το forum όπου μπορεί να epikuhe_ τελικά αυτό το πρόβλημα.Αυτό σημαίνει συμβιβασμό.Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές θα βρεθούν σε μια θέση όπου ο συμβιβασμός αποτελεί τη βάση της επίλυσης."

    [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ

    "Η κυβέρνηση ικανοποιήθηκε" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στη διορθωτική δήλωση στην οποία προέβη χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς και σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ πρότειναν την προσφυγή στη Χάγη έχοντας υπόψη την πάγια ελληνική θέση για επίλυση διαφόρων προβλημάτων με προσφυγή σε διεθνή διαιτητικά όργανα.

    Εξαπέλυσε εξάλλου κριτική προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση "θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική στο να εξετάσει τη θέση των ξένων κυβερνήσεων αλλά και την ελληνική αντίδραση σε αυτές τις θέσεις".

    "Η Ν.Δ. δεν θα έπρεπε, προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά κέρδη, να καταφεύγει σε δηλώσεις ή πρακτικές που ουσιαστικά υπονομεύουν την προσπάθεια να δώσουμε την πιο συμφέρουσα εθνικά λύση σε προβλήματα που ανακύπτουν εκ των πραγμάτων" κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης"

    Στη συζήτησή του με τον Αμερικανό υφυπουργό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Νταβός αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τόνισε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό αξιωματούχο για το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και το δίκαιο της χώρας μας γύρω από το θέμα των βραχονησίδων.

    Σε ότι αφορά την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όσα είπε τα είπε "κατ' εντολή της κυβέρνησης" και επισήμανε ότι "η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης γιατί δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα, ούτε διεκδικεί, ούτε θεωρεί ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες".

    "Εφόσον υπάρχουν αμφισβητήσεις απαράδεκτες για εμάς θα υπάρχει και το δικαστήριο της Χάγης για όποιον θέλει να προσφύγει σε αυτό" κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

    [06] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Διαβεβαιώσεις ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επιλυση του Κυπριακού έδωσαν τρείς Αμερικανοί Γερουσιαστές , οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στη Μεγαλόνησο

    Πρόκειται για τους κυρίους Κλέηπορν Πέλ , Τσαρλς Ρόμπ και Τζέημς Ινχοφ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη που τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Πελ, είπε ότι στη συνάντηση τονίστηκε πόσο sobaq\ αντιμετωπίζει η Αμερικανική Γερουσία το Κυπριακό. Ο Τσάρλς Ρομπ, διαβεβαίωσε ότι τόσο η εκτελεστική όσο και η νομοθετική εξουσία στις ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να λυθεί αυτό το πιεστικό οπως είπε πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και 21 χρόνια. Ο κ. Ινχοφ , τόνισε ότι η παρουσία τους στην Κύπρο αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντος να βρεθεί λύση.

    Οι τρείς Γερουσιαστές συναντήθηκαν επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Αλέξη Γαλανό, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα βασίζεται στο κράτος δικαίου και στις αρχές και αξίες της Δύσης

    Οι τρείς Αμερικανοί μετεβησαν στη γραμμή Αττίλα, στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού, ενώ χθες βράδυ συναντήθηκαν στα κατεχόμενα με το Ραούφ Ντεκτάς.

    [07] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: "Τα απόδημα αδέλφια μας απέδειξαν σε κρίσιμες ώρες το πόσο μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα"

    Τις θέσεις της Πολιτικής Ανοιξης σε θέματα αποδήμου ελληνισμού παρουσίασε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αντριου Αθενς ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

    "Τα απόδημα αδέλφια μας απέδειξαν σε κρίσιμες ώρες το πόσο μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα. Χρειάζεται όμως και η Ελλάδα να επανασυστήσει το υφυπουργείου αποδήμου Ελληνισμού και να υπάρξει από πλευράς βουλής μόνιμη και διαρκής διακομματική επιτροπή" δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    [08] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν. Το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας συνεχίζεται επιτυχώς ενώ ο κ. Παπανδρέου υπεβλήθη και σε κινησιοθεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη, παραμένει απύρετος και από χθες άρχισε να σιτίζεται από το στόμα με τροφή σε υγρή μορφή.

    [09] "ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΝ" ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ

    "Χαμηλώνουν" οι τόνοι στο σχέδιο ψηφίσματος κατα της Τουρκίας απο το Ευρωκοινοβούλιο,μετά την πίεση των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και των Πρασίνων ευρωβουλευτών.Τώρα, στο σχέδιο ψηφίσματος,που θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, δεν αναφέρεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο "καταδικάζει" την Τουρκία για την κρίση στις βραχονησίδες ,έκφραση που αντικαταστάθηκε με το "ανησυχεί βαθειά".Πάντως, διατηρείται ως αίτιο "η κατάφωρη παραβίαση απο την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος".

    Η διαφοροποίηση επεβλήθη μετά την πίεση των Γερμανών, κυρίως, χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών, με το αιτιολογικό ότι μια "κάθετη καταδίκη κόβει τις γέφυρες le την Αγκυρα" και με την απειλή παράλληλα, ότι αν δεν γίνει η αλλαγή διατύπωσης στο κοινό ψήφισμα,τότε θα μπορούσε να κατατεθεί τροπολογία που θα προχωρούσε ακόμη περισσότερο και θα καλούσε την Ελλάδα και την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις.

    Το τελεσίγραφο μετέφερε με βαριά καρδιά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Τάκης Λαμπρίας.

    Η αλλαγή στην διατύπωση έγινε αμέσως δεκτή απο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα και τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ,προκειμένου να υπάρξει κοινό ψήφισμα και να αποφευχθούν τροπολογίες που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν περισσότερο το πνεύμα του ψηφίσματος.Ομως, και αυτό αμφισβητείται, δεδομένου ότι απο την πλευρά τουλάχιστον των Πρασίνων,δεν έχει αναληφθεί καμμιά δέσμευση.

    [10] ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σχεδόν ισοδύναμα, με ποσοστό περίπου 33% για το καθένα εμφανίζει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, νέα δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Ράδιο Παρατηρητής σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 900 ατόμων στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης με ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή Στατιστικής του ΑΠΘ, Θόδωρου Χατζηπαντελή.

    Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε δύο φάσεις την περίοδο από 23 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου πριν και μετά δηλαδή την κρίση στο Αιγαίο, εμφανής είναι η επιφυλακτικότητα των ''ψηφοφόρων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της αντιπολίτευσης'' απέναντι στην κυβέρνηση και τις επιλογές της χωρίς αυτό να ανατρέπει, όπως τονίζει ο κ. Χατζηπαντελής, τη θετική εικόνα των ''ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος'' για την επιλογή του Κώστα Σημίτη στη θέση του Πρωθυπουργού.

    Σε ποσοστό 90% οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 25% οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν τον Κώστα Σημίτη ως τον ικανότερο αντίπαλο του Μιλτιάδη Έβερτ.

    Η κρίση στο Αιγαίο, όμως, αύξησε από 61,4 % σε 80% το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της λύσης του προβλήματος με τα Σκόπια, με όνομα που να περιέχει τη λέξη ''Μακεδονία'' η παράγωγά του.

    Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζουν τα κόμματα σήμερα, η Πολιτική Άνοιξη εμφανίζει ποσοστό 8,2%, ο Συνασπισμός συγκεντρώνει 4,8% έναντι 3,8% του ΚΚΕ, ξεπερνώντας το κατά μία μονάδα ενώ το νεοσύστατο ΔΗΚΚΙ ''αντιμετωπίζεται, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηπαντελής, ''ως δεύτερη ψήφος'' στην πρόθεση στήριξης από μερίδα ψηφοφόρων που προέρχονται αποκλειστικά σχεδόν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και η δύναμή του μπορεί να υπολογισθεί περίπου στο 10% της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος''.

    Χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή ''η σημαντική αύξηση του ποσοστού συγκράτησης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που φτάνει στο 78%, έναντι 75% αυτών της ΝΔ και 70% των ψηφοφόρων της ΠΟΛΑΝ.

    Ως προς τα πρόσωπα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Στέλιος Παπαθεμελής από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος, και ο Κώστας Καραμανλής από τη ΝΔ έχουν δημοτικότητα που ξεπερνά το 45% στο σύνολο του δείγματος ενώ το 60,2% του sum|kou τοποθετείται αρνητικά για το Σωτήρη Κούβελα και το 52,9% για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τον οποίο όμως παρατηρείται αύξηση 35 μονάδων μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός του.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Συνεχίζεται και σήμερα η τουρκική αεροναυτική άσκηση στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο ενώ την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν τα ελληνικά γυμνάσια.

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ. Γούσης δήλωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης υπήρξαν δύο επεισόδια όταν κάποιες τουρκικές ακταιωροί μπήκαν για λίγο μέσα στα χωρικά ύδατα αλλά περιπολικά του λιμενικού επενέβησαν και τις έβγαλαν.

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Σ. Θλάσκος χαρακτήρισε την παρουσία της τουρκικής αεροπορίας γενικά υποτονική με εξαίρεση την προχθεσινή ημέρα όταν υπήρξε κάποια μεγαλύτερη παρουσία τουρκικής αεροπορίας στο χώρο του Αιγαίου, περισσότερο στα Δωδεκάνησα.

    [12] Μ. ΓΙΛΜΑΖ: "ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ"

    Σοβαρότατο λάθος που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ ότι θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια ακόμη και στην Αδριατική, ο ηγέτης του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ.

    "Τα θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να αποτελέσουν casus belli, μπορούν μόνο να αμφισβητηθούν . Τα θέματα που θεωρούμε αιτία πολέμου περιορίζονται στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Αδριατική γιατί τότε και η Ελλάδα θα μας ρωτήσει πόσα μίλια είναι τα χωρικά μας ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα" τόνισε ο κ Γιλμάζ αργά χτες το βράδυ κατά τη διάρκεια της εκπομπής 32η ημέρα του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ που μετέδωσε ο ιδιωτικός τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός Show.

    Η κ Τσιλλέρ που μετείχε στη ίδια εκπομπή απαντώντας στην παρατήρηση του Μπιράντ ότι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Τουρκία έκανε ελιγμούς κατά τη διάρκεια της κρίσης είπε πως δεν υπήρξαν ελιγμοί και πως η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα.

    "Αυτό που λέμε είναι: αν δημιουργηθεί τετελεσμένο την τελευταία στιγμή δεν θα το δεχτούμε. Ελάτε να τα εμποδίσουμε προτού γίνουν. Υπάρχει ένα καθεστώς ακαθόριστο, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν διαφορές στο Αιγαίο που πρέπει να διαπραγματευτούμε" τόνισε η πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει ότι έχει πάψει πια να μιλάει για αιτία πολέμου και έχει στραφεί προς τις διαπραγματεύσεις απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε ότι το Αιγαίο πρέπει να εξεταστεί συνολικά. "Θέλουμε να τα διαπραγματευτούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δημιουργηθεί τετελεσμένο όπως στην Ιμια ότι η Τουρκία θα επέμβει ξανά" υπογράμμισε.

    Όσον αφορά το θέμα του μπλοκαρίσματος των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ προς την Τουρκία δήλωσε: "Μόνο stgm συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης προβλέπονται χρηματοδοτήσεις και είναι μέρος της συμφωνίας. Επομένως δεν μπορούν να ερμηνευτούν με αυτόν τον τρόπο "

    [13] ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΥΨΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ" ΤΗΣ ΤΣΙΛΕΡ

    Η πολιτική υψηλών τόνων της Τσιλέρ δεν ωφέλησε την Τουρκία,εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αγκυρα, όπως μετέδωσε το BBC. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η ανάληψη διπλωματικής δράσης στην Ευρώπη,ώστε να δικαιολογηθούν οι τουρκικές κινήσεις.

    Και ενώ είναι πλέον εμφανής η αλλαγή πλεύσης στον πολιτικό κόσμο,οι τουρκικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν ως "υποχώρηση τις τελευταίες δηλώσεις της Τσιλέρ", που τόνισε πώς "αν υπάρχει συμφωνία ή έγγραφο που να αναφέρει ότι οι βραχονησίδες Ιμια έχουν παραχωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή όνομα στην Ελλάδα τότε δεν υπάρχει ζήτημα".

    Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα την τουρκική διπλωματία,επισημαίνεται σε σχόλιο του BBC είναι η αδυναμία των νομικών επιχειρηματων, η οποία έγινε απολύτως σαφής, μόλις "ηρέμησαν τα πνεύματα" στο Αιγαίο και απεφεύχθη η σύρραξη.Το γεγονός αυτό συνέβαλε αποφασιστικά στην αλλαγή του κλίματος, εκτιμούν έγκυρες πηγες και επισημαίνουν ότι οι δηλωσεις και οι απειλές της κ.Τσιλέρ επηρέασαν αρνητικά τις τουρκικές θέσεις και δημιούργησαν αρμητικό κλίμα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η σαφής ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέρ των ελληνικών θέσεων ανάγκασε επίσης, την τουρκική κυβέρνηση να "χαμηλώσει" τους τόνους και να ρίξει το βάρος στην προβολή των τουρκικών θέσεων,παρά στις φιλοπόλεμες εξάρσεις της κ.Τσιλέρ.Στο πνεύμα αυτό ξεκινά σήμερα την περιοδεία του ο Μπαϋκάλ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κανουν έκκληση για την αποφυγή της διπλωματικής σύγκρουσης στις Βρυξέλλες.

    Ευρωπαίοι διπλωματες εκτιμουν ότι η ξαφνική επίσκεψη στην Ευρώπη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϋκάλ συνδέεται με την εξασφάλιση θετικών προς την Αγκυρα θέσεων από ξενες κυβερνήσεις πριν ο Πρωθυπουργός Κων.Σημίτης αρχίσει την περιοδεία του στην Ευρώπη για να εκθέσει τις ελληνικές απόψεις επί του θέματος.

    Η Τουρκία προσπαθει να αντιστρέψει το κλίμα και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο οποίο κατατέθηκαν ψηφίσματα σχετικά με την πρόσφατη ελληνοτουρκική κριση που συνηγορούν υπέρ της αλληλεγγύης προς την Αθηνα και τα οποία πρόκειται να ψηφιστούν απο την Ολομέλεια σήμερα.

    Η Αγκυρα έχει ήδη προβάλει τη θεση ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς 1000 και πλέον βραχονησίδων θα πρέπει να επιλυθεί μέ απευθείας διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και θεωρείται πολύ δύσκολο να αποδεχθεί τη τοποθέτηση μεσολαβητή της ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Ντ. Μπαϋκάλ συναντάται στο Φόρεϊν Οφφις με τον Βρετανό ομόλογό του Μάλκολμ Ρήφκιντ, ο οποίος αναμένεται να tou επισημάνει ότι το Λονδίνο επιθυμεί την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο θέμα των βραχονησίδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ατζέντα περιέχει και το Κυπριακό. Ο Βρετανός αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακου με δεδομενη την ενταξιακή πορεία της στην Ε.Ε.

    [14] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

    Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας με τη συγκέντρωση χρημάτων ανέλαβε η ΤΕΔΚ Πιερίας ύστερα από πρόταση τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Όπως επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Πιερίας κ Μενέλαος Τερζόπουλος η πρόταση για την ενίσχυση του στρατού υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Κατερίνη κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση

    "Είδαμε ότι θα ήταν σωστό πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση να μπει από μόνη της σε έναν άλλο δρόμο από αυτόν των πολιτικών για να δούμε και να μετρηθούμε και εμείς αν μπορούμε να ενισχύσουμε αυτό που λέγεται εθνικό φρόνημα, αυτό που λέγεται εθνική γη" υπογράμμισε ο δήμαρχος Κατερίνης. Παράλληλα συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή με επικεφαλής τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κκ Αγαθόνικο και μέλη τον νομάρχη Πασχάλη Μπροφίδη, τον περιφερειακό διευθυντή Πιερίας Αθανάσιο Βλάχο, τους δημάρχους Λιτοχώρου Γιώργο Παπαθανασίου, Κολινδρού Ευάγγελο Πολύζο, Αιγινίου Παντελή Δημητριάδη, Δίου Δημήτρη Ζαβαντία και τον διευθυντή τοπικού τηλεοπτικού σταθμού της Κατερίνης Ηλία Ερμείδη.

    "Κανείς δεν είναι υπέρ του πολέμου, όμως οι περιστάσεις απαιτούν την αμυντική θωράκιση προς την επιτροπή" τόνισε ο δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας ότι η πρωτοβουλία δεν θα περιοριστεί μόνο στον νομό Πιερίας. "Θα συνεχίσουμε και θα έρθουμε σε επαφή με τις ΤΕΔΚ και τους δημάρχους άλλων πόλεων της Μακεδονίας και πιστεύουμε να ενώσουμε τις φωνές μας σε πιο πλατύ σχήμα έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε χρήματαπου θα δώσουν το στίγμα του απλού Έλληνα που είναι κοντά στην πατρίδα που αγαπάει το έθνος και βοηθάει την τελευταία στιγμή με το υστέρημα του" κατέληξε ο Τερζόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία έγινε θετικά αποδεκτή από τους κατοίκους της περιοχής.

    [15] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡ-ΓΙΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΖΩΝΩΝ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Κατηγορηματικά αποκλείει το υπουργείο Οικονομικών κάθε δυνατότητα δημιουργίας ελεύθερης ζώνης από τη Νέα Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα-μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας και ειδικότερα του κανονισμού 2913/'92, σύμφωνα με τον οποίο, ελεύθερες ζώνες στα λιμάνια της Ε.Ε. συνιστώνται και λειτουργούν μόνο ap| κράτη-μέλη της Ενωμένης Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική διευκρίνιση προέβη και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις "Ρυθμίσεις Θεμάτων Εθνικών Κληροδοτημάτων Δημοσίων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων", με αφορμή πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τρίτες χώρες για δημιουργία ελευθέρων ζωνών.

    Όπως, όμως, διευκρινίζουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), στις υπάρχουσες κοινοτικές ελεύθερες ζώνες, είναι δυνατή η εγκατάσταση αλλοδαπών επιχειρήσεων, εφόσον αυτή κριθεί συμφέρουσα για τα λιμάνια και την Εθνική Οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Απόστολος Γενίτσαρης, είναι δυνατή η παροχή πρόσθετης "ειδικής μεταχείρισης" σε κάθε καλό πελάτη, και κατά συνέπεια και τη Νέα Γιουγκοσλαβία, εφόσον συγκαταλέγεται σε αυτήν την κατηγορία.

    Η ειδική αυτή μεταχείριση, όπως διευκρινίζει ο κ.Γενίτσαρης, μπορεί να αφορά στα τιμολόγια για τα τράνζιτ εμπορεύματα προς και από τη Νέα Γιουγκοσλαβία ή στην προτεραιότητα σε πλοία με φορτίο για αυτήν. "Σε τέτοια θέματα είμαστε ανοιχτοί. Ο ένας πουλάει και ο άλλος αγοράζει. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική σχέση και σαν τέτοια θα δοθεί λύση", σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά, όμως, στην δημιουργία πρόσθετης "γιουγκοσλαβικής ελεύθερης ζώνης", στην οποία εμμένει η Νέα Γιουγκοσλαβία, πέρα από το νομικό κώλυμα βάσει της κοινοτικής τελωνειακής νομοθεσίας, τίθεται επίσης θέμα αποτελεσματικότητας. "Αν ήμουν Σέρβος επιχειρηματίας δεν θα μου προσέφερε τίποτα μια ελεύθερη ζώνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που θα ονομαζόταν γιουγκοσλαβική. Ίσα-ίσα θα με δυσκόλευε στη διακίνηση των εμπορευμάτων μου γιατί μια τέτοια ελεύθερη ζώνη δεν θα είχε την κατάλληλη υποδομή να εξυπηρετήσει τη διακίνηση των εμπορευμάτων μου" σημειώνει χαρακτηριστικά. "Όπως ξέρουμε, τα τελευταία χρόνια η διακίνηση των εμπορευμάτων γίνεται με σύγχρονες μεθόδους, τα κονταίηνερς. Δεν θα μπορούσαμε να ξαναφτιάξουμε δεύτερο σταθμό κονταίηνερς στην "ελεύθερη γιουγκοσλαβική ζώνη", που τυχόν θα μας προέκυπτε. Αρα λοιπόν και αν ακόμα θα υπήρχε ελεύθερη γιουγκοσλαβική ζώνη, τα εμπορεύματα που διακινούνται με κονταίηνερς θα διακινούνταν από την κοινή ελεύθερη κοινοτική ζώνη, δηλαδή στην ελεύθερη ζώνη του λιμένα Θεσσαλονίκης", διευκρινίζει.

    Επί της ουσίας, λοιπόν, καταλήγει ο κ.Γενίτσαρης, όταν αναφερόμαστε για ελεύθερες ζώνες που προκύπτουν μετά από το αίτημα των Σέρβων για "Ελεύθερη ζώνη" μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης μιας άλλης ελεύθερης ζώνης, δεδομένου ότι η υφιστάμενη ελεύθερη ζώνη εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες των Σέρβων επιχειρηματιών.

    [16] ΣΕ ΈΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΩ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Σε 6 περίπου μήνες αναμένεται να κατασκευαστεί η ηλεκτρική γραμμή που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη μέσω Γιουγκοσλαβίας-Ουγγαρίας. Όπως επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, αρμόδιος για θέματα μεταφοράς, κ Ραφαήλ Μαϊόπουλος, η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με όλες τις χώρες της Βαλκανικής μέσω ενός συστήματος ενώ η σύνδεση της με την Ευρώπη που γινόταν μέσω δύο γιουγκοσλαβικών γραμμών έχει διακοπεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Βοσνία.

    Με τη λήξη του πολέμου η Νέα Γιουγκοσλαβία έχει προβεί σε μία σειρά ενεργειών για να κατασκευαστεί η μία γραμμή, γιατί η άλλη είναι δύσκολο να κατασκευαστεί λόγω διαφόρων προβλημάτων. "Με τη γραμμή αυτή και με μία γραμμή που συνδέεται η Γιουγκοσλαβία με την Ουγγαρία αρχίσαμε τώρα να κάνουμε τις μελέτες ώστε να ξανασυνδεθούμε μέσω αυτών με την Ευρώπη. Η κατασκευή μιας διασυνδετικής γραμμής που θα συνδέει τη Γιουγκοσλαβία με την Δυτική Ευρώπη κατά τις πληροφορίες από τους Γιουγκοσλάβους προβλέπεται να γίνει σε 5-6 μήνες. Αυτό δεν εξαρτάται από μας, γιατί μπορεί να καθυστερήσουν" τόνισε ο κ Μαϊόπουλος Παράλληλα ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι οι μελέτες που γίνονται είναι λειτουργικές και όχι κατασκευαστικές και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 3 περίπου μήνες ενώ η κατασκευή θα αρχίσει μετά. Σημειώνεται ότι η γραμμή που συνδέει την Γιουγκοσλαβία με την Ουγγαρία είναι ήδη έτοιμη και λειτουργεί

    Αναφερόμενος στη συνάντηση αντιπροσωπείας της επιχείρησης ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ με την διοίκηση της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Αθήνα επισήμανε ότι επρόκειτο για μία πρώτη επαφή με τους εκπροσώπους της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν γενικά θέματα χωρίς να αναλάβει καμία πλευρά συγκεκριμένη υποχρέωση.

    Σχετικά με το θέμα της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος από άλλες χώρες ο κ Μαϊόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εισάγει ρεύμα όχι επειδή το έχει ανάγκη αλλά επειδή το βρίσκει πιο φτηνό από ότι θα της στοίχιζε αν το παρήγαγε από πετρέλαιο. "Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που να μην αγοράζει ή να μην πουλάει ρεύμα. Η Ιταλία εισάγει 37 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί με το 14% των συνολικών αναγκών της αλλά και με το ρεύμα που καταναλώνει η Ελλάδα σε ένα χρόνο. Η Ολλανδία αγοράζει το 15% και το Βέλγιο το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ η Ελλάδα μόνο το 2- 3%. Οι χώρες της Ευρώπης που πουλάνε είναι η Γαλλία, η Αυστρία και η Ελβετία, οι άλλες αγοράζουν" συνέχισε ο κ Μαϊόπουλος

    Όσον αφορά το υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΔΕΗ διευκρίνισε ότι έχουν γίνει οι διαγωνισμοί και δόθηκαν οι παραγγελίες του καλωδίου και κάποιων σταθμών μετατροπής με επιδότηση 40% από την ΕΕ ενώ αναμένεται να δοθεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το έργο προχωρά και θα ολοκληρωθεί το 1998.

    [17] ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΓΔΜ

    Ίδια παραμένει η τιμή της βίζας στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, παρά τη συμφωνία για μείωση της τιμής της από 5.000 σε 1.000 δραχμές, που υπέγραψαν πρόσφατα στα Σκόπια εκπρόσωποι των δύο χωρών, γράφει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια".

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι συνοριακές αρχές της Ελλάδας και των Σκοπίων δεν έχουν λάβει προς το παρόν τις σχετικές οδηγίες για την εφαρμογή της νέας τιμής της άδειας εισόδου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση της κίνησης των επιβατών και προς τις δύο κατευθύνσεις.

    [18] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Με τη συναντηση που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο της Σερβίας Σλομπονταν Μιλόσεβιτς ολοκληρώνει την τετραήμερη περιοδεία του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Βένστερντοπ στην πρώην Γιουγκοσλαβια.

    Σκοπός της επίσκεψής του Ισπανού υπουργού που συνοδευεται από τον υφυπουργό Εμπορίου Αpolonio Ruiz Ligero και από δώδεκα επιχειρηματίες κατασκευών, εξοπλισμού και τηλεπικοινωνιών, είναι η αξιολόγηση των δυνανατοτήτων συμμετοχής της Ισπανίας στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα "Εl Pais".

    Ο κ.Βενστερντοπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του επισκέφθηκε το Medjugorje, έδρα της ισπανικής ταξιαρχίας που είναι ενσωματωμένη στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενώ σημερα θα συναντηθει με τον πρόεδρο Αλία Ιζετμπέκοβιτς.

    [19] ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣ ΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Νέους όρους για την επιστροφή του χρέους της ΠΓΔΜ προς τη Μεγάλη Βρετανία εξασφάλισε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, μετά τις συζητήσεις που διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, γράφει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια".

    Το σημερινό χρέος της ΠΓΔΜ προς τη Μ.Βρετανία ανέρχεται στα 8,7 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τους νέους όρους, η επιστροφή των 1,5 εκατ. δολαρίων θα αρχίσει τον Ιούνιο. Τα υπόλοιπα 7,3 εκατ. δολάρια θα επιστραφούν εντός της επόμενης δεκαπενταετίας, με περίοδο χάριτος 6 ετών και μηνιαίο επιτόκιο 0,5%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια των ενεργειών για την εξόφλιση των χρεών προς τις χώρες-μέλη του λεγόμενου "Κλαμπ των Παρισίων", η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει αναπροσαρμόσει τους όρους επιστροφής των χρεών προς την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

    [20] ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ 1996

    Tην πορεία των επιτοκίων για το 1996 θα καθορίσουν έως to τέλος του μήνα οι τράπεζες και τα ταμιευτήρια της ΠΓΔΜ, μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας.

    Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από 25% και 28% στο 15% και 18%. Η πορεία των επιτοκίων για το 1996 θα διαμορφωθεί σε σχέση με τον πληθωρισμό και την πορεία του δεναρίου και θα εγκριθεί από την Λαϊκή Τράπεζα της ΠΓΔΜ και το Υπουργείο Οικονομικών.

    [21] ΧΩΡΙΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΑΙ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Μετα από 85 χρόνια συνεχους εκδοσης η εφημερίδα "Μακεδονία" και 33 η" Θεσσαλονίκη" δεν κυκλοφόρησαν στα περίπτερα λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο δημοσιογραφικό οργανισμό.

    Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα δύο μηνών και το δώρο Χριστουγέννων. Την απεργία αποφάσισε η Ενωση Συντακτών Ημερησιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θρακης με τη σύμφωνη γνώμη της Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Τύπου.

    Αυριο οι δύο εφημερίδες θα εκδοθούν κανονικά.

    [22] ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΡΔΟ ΦΙΝΣΠΕΡΓΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η συνολική λύση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα τρία κεφάλαια που περιέχονται στο έγγραφο που υπέβαλε ο Ραούφ Ντεκτάς στο λόρδο Φίνσμπεργκ, εισηγητή για το Κυπριακό στην πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής επιτροπής του συμβουλίου της επιτροπής.

    Το έγγραφο αποκαλύπτει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κιπρις" , η οποία με τίτλο "Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού", αναφέρει ότι εξασφάλισε αντίγραφο του εγγράφου από έγκυρη πηγή της Άγκυρας.

    Αναφορικά με τα θέματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το έγγραφο αναφέρει ότι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι θα πρέπει να οδηγηθούν οι δύο κοινότητες σε συμφωνία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Επίσης γίνεται αναφορά στη διεύρυνση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων και στην εκπόνηση κοινών σχεδίων και υπενθυμίζεται η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως. Αναφέρονται επίσης τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ προτείνεται παράλληλα όπως τα κράτη-μέλη της ΕΕ αρχίσουν εμπορικές, πολιτιστικές και αθλητικές επαφές με την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Στο έγγραφο η Τουρκοκυπριακή πλευρά τονίζει ακόμη ότι υπάρχει πολιτική και οικονομική ανισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων κάτι που συμβάλει αρνητικά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ τους και γενικότερα στην επίλυση του Κυπριακού,ενώ επανέρχεται στην πρόταση της για απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών κατά την οποία θα μπορούσε να συζητηθεί και το θέμα της υπογραφής "συμφώνου μη επιθέσεως".

    [23] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Την αύξηση του αριθμού των μελών της ειρηνευτικής δύναμης (UNPREDEP) του ΟΗΕ στα Σκόπια, κατά 50 άνδρες, αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

    Αποστολή της UNPREDEP, η οποία μέχρι σήμερα είναι τμήμα της συνολικής ειρηνευτικής αποστολής στην πρώην Γιουγκοσλαβια, είναι η αποτροπή της επέκτασης των συγκρούσεων στο νοτιότερο τμήμα της Βαλκανικής. Στην ειρηνευτική δύναμη υπηρετούν 1100 άνδρες εκ των οποίων οι 565 είναι Αμερικανοί.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε επίσης την παράταση της εντολής της δύναμης του ΟΗΕ στα Σκόπια μέχρι τις 30 Μαίου.

    [24] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Πρόσκληση του υπουργου Δικαιοσύνης Ευάγγελου Βενιζέλου στον ομόλογό του Αλβανό υπουργό Αλφρεντ Σαφέρι να επισκεφθεί την Αθήνα, επέδωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Χ.Τσαλίκης.

    Ο κ.Σαφέρι, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, αποδέχθηκε την πρόσκληση και αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα. Κατά την επίσκεψη θα συζητηθουν θέματα διμερους συνεργασίας και παροχής αμοιβαίας βοήθειας σε νομικά θέματα.

    [25] Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία πραγματοποιεί ο διοικητής του ουγγρικού στρατού, στρατηγός Janos Deak, ύστερα από πρόσκληση του γενικου επιθεωρητού του αυστριακού στρατού στρατηγού Karl Majcen.

    Οι στρατηγοί θα συζητήσουν θεματα που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία των χωρων τους και θα ανταλλάξουν απόψεις για τις εμπειρίες απο τη συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές δυνάμεις της Βοσνίας καθως και απο την αυστρο- ουγγρική αποστολή που βρίσκεται στην Κύπρο, στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [26] ΤΟΝ ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Ο PETER HALL

    Την τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους Τίραννος" θα ανεβάσει το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαυρου, το "μοναδικό και ιερό τόπο", όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, ο διεθνους φήμης καλλιτεχνικός διευθυντης του Εθνικου Θεάτρου tgr Μεγάλης Βρετανίας Sir Peter Hall.

    Ο βρετανός καλλιτέχνης περιγράφοντας τις "ιδανικές διακοπές", σε άρθρο που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα "The Sunday Times" υπογραμμίζει ότι "η Ελλάδα είναι η χωρα που γέννησε τον πολιτισμό και ως εκ τουτου είναι ιδαίτερα σημαντική χώρα" και επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Ζουμε στηριζόμενοι σε αυτά που πέτυχαν οι αρχαίοι Ελληνες".

    Ο κ.Hall περιγραφει στη συνεχεια αναμνήσεις "από αξέχαστες διακοπές με τη Μελίνα Μερκουρη και τον Ζυλ Ντασέν στην Επιδαυρο" και υπογραμμίζει τη μοναδικότητα της κατασκευής του αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου.

    [27] ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ

    Στη δημιουργία δικτύου παροχής ιατρικών υπηρεσιών μέσω δορυφορικής σύνδεσης στα ποντοπόρα πλοία στοχεύει το ερευνητικό έργο Mermaid που αφορά στη θαλάσσια βοήθεια για επείγοντα ιατρικά περιστατικά με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής. Το Mermaid είναι ένα κοινοτικό πρόγραμμα η έναρξη του οποίου θα γίνει ταυτόχρονα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.

    Το δίκτυο που θα δημιουργηθεί στα πλαίσια των εφαρμογών της τηλεματικής θα αποτελείται από δύο επικοινωνιακά υποδίκτυα: ένα υποδίκτυο φορέων που θα παρέχουν ειδικές ιατρικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία όπου εφημερεύουν ειδικοί τραυματολόγοι ή ειδικοί γιατροί άλλων ειδικοτήτων και ένα υποδίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών με τα πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

    Το πρώτο υποδίκτυο θα περιλαμβάνει αρχικά την Β΄νευρολογική κλινική του ΑΠΘ, το Dipartimento di Medicina Sperimentale του πανεπιστημίου Tor Vergata της Ρώμης, το Southern Health Bord της Ιρλανδίας, το τμήμα κλινικής νευροφυσιολογίας του πανεπιστημίου Aston της Μεγάλης Βρετανίας και το Institute of Matitime Medicine της Δανίας.

    Το δεύτερο υποδίκτυο είναι ανοιχτό σε όποιο πλοίο θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ετσι όταν εμφανίζεται ένα επείγον ιατρικό περιστατικό το προσωπικό θα μπορεί να επικοινωνεί με την κεντρική μονάδα όπου ο εφημερεύων γιατρός θα λαμβάνει πλήρη γνώση και θα αποκτά την εποπτεία της καταστάσης , θα δίνει τις απαραίτητες οδηγίες και θα επιβλέπει την κατάσταση τους ενώ παράλληλα θα μπορεί να συμβουλεύεται και άλλους ειδικούς εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

    Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα Mermaid θα επιτύχει την πολυγλωσσική τηλεϊατρική επιτήρηση επειγόντων περιστατικών σε 24ωρη βάση και θα προωθήσει τη διασύνδεση δημοσίων και ιδιωτικών κέντρων τηλεϊατρικής.

    [28] ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΝΟΣΟΥ

    Αναίμακτη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου θα γίνεται πλέον και στην Ελλάδα χάρη σε μία νέα τεχνική , την μυοκαρδιακή ηχοαντίθεση, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στην Αμερική .

    Το ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Σταύρος Κάκουρας, καρδιολόγος και εισηγητής κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του σεμιναρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως υποστήριξε ο κ.Κάκουρας, η τεχνική αυτή είναι σε αρχικά στάδια, όμως αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα και με γνώμες μεγάλων επιστημόνων της Αμερικής που διατυπώθηκαν σε συνέδριο του Άμστερνταμ η νέα μέθοδος αυτή, θα είναι έτοιμη περίπου σε 1 χρόνο και θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά την εφαρμογή της μεθόδου ο κ Κάκουρας δήλωσε: "Στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία έχει εφαρμοστεί. Όμως δεν έχει μπει ακόμη σε ευρεία κλινική χρήση. Είναι βέβαια "υπό δοκιμή" αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά".

    Τα σεμινάρια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα διαρκέσουν ως την Παρασκευή. Στις επτά ομάδες που υπάρχουν συμμετέχουν 140 και πλέον καρδιολόγοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, διαλέξεις και επιδείξεις ταινιών θα παρουσιάσουν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για την πρόγνωση, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Εκτός από τα ετήσια σεμινάρια των ομάδων εργασίας, η Ε.Κ.Ε. διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα "διαβαλκανική συνάντηση" καρδιολογικών θεμάτων, η οποία θα διεξαχθεί επίσης στη Θεσσαλονίκη στις 17 Φεβρουαρίου.

    Στη συνάντηση αυτή έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των καρδιολογικών εταιρειών όλων των Βαλκανικών κρατών. Προς το παρόν δήλωσαν συμμετοχή 13 καρδιολόγοι από Νέα Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία, οι οποίοι θα ανταλλάξουν με τους Έλληνες συναδέλφους τους επιστημονικές απόψεις και εμπειρίες για την πρόοδο της καρδιολογίας στα Βαλκάνια.

    Επιδίωξη της Ε.Κ.Ε. είναι η φετινή συνάντηση να καθιερωθεί ως θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, σε πόλη διαφορετικού βαλκανικού κράτους

    [29] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Εβδομάδα προβολής ελληνικών προϊόντων θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα από 4 έως τις 7 Απριλίου στα πλαίσια της προσπάθειας προσέγγισης της χώρας μας στην αλβανική αγορά. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και τα προϊόντα που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της είναι : κλωστοϋφαντουργικά, ενδύματα, υποδήματα, προϊόντα δέρματος, έπιπλα, οικιακές συσκευές και προϊόντα οικιακής χρήσης, χημικά οικιακής χρήσης, αρώματα, καλλυντικά, προϊόντα αναψυχής, αθλητισμού και χόμπι, παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές, τρόφιμα, ποτά , υλικά συσκευασίας, είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, ρολόγια, ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα, οπτικά, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων, οικοδομικά υλικά είδη υγιεινής και υπηρεσίες.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 14 February 1996 - 13:06:08