Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (15/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

2o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 15 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [02] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [04] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ O κ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [05] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΜΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ "ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ"

  • [06] ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

  • [07] ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Ο ΜΠΟΡΙΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ

  • [08] ΣΟΦΙΑ: ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [09] ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ

  • [10] ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΩΣ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΟ 34% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [11] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 2 ΜΗΝΩΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [12] ΗΠΑ:Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΠΓΔΜ

  • [13] ΤΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ

  • [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΥΠΕΞ

  • [15] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΞΕΝΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΓΚΑΝ

  • [17] ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1997 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

  • [18] ΑΓΚΥΡΑ:ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ

  • [19] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΣΟΦΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ- ΤΙΡΑΝΑ

  • [20] Η ΣΟΒΑΡΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΞΙΟΥ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [21] ΘΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

  • [22] ΔΕΝ ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [23] ΚΑΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟ ΚΛΑΡΚ

  • [24] ΟΚΤΩ ΔΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

  • [25] ΠΑΝΩΛΗ ΣΤΑ ΒΟΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Την ανησυχία του για τα εθνικά μας θέματα και τις εξελίξεις στο Αιγαίο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό ο οποίος φέρεται να του είπε "προσέξτε γιατί στα εθνικά θέματα έρχονται φουρτούνες από τον τουρκικό επεκτατισμό".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου επισήμανε ότι η Τουρκία προκάλεσε την κρίση σε μια περίοδο κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα "προκειμένου να δοκιμάσει την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης και τη δυνατότητά της να διαφυλάττει τα εθνικά δίκαια".

    "Και σήμερα και αύριο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα ανεξάρτητα από πρόσωπα" υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [02] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου όπως αναφέρει σήμερα το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν. "Συνεχίζεται το πρόγραμμα της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας" καταλήγει το ιατρικό δελτίο.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει για πέμπτη μέρα να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη και με κλειστή την τραχειοστομία ενώ εξακολουθεί να τρέφεται παρεντερικώς αλλά και κατά διαστήματα μέσω του στόματος.

    [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα προβεί στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας επανέλαβε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. "Δεν είναι στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας η αύξηση της στρατιωτικής θητείας" δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας όμως τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής σημείωσε ότι μερικοί υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της αύξησης της θητείας.

    Ο κ. Αρσένης εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα πρέπει να διαχωριστεί από το θέμα της πρόσφατης κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας τάσσεται υπέρ της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας με άλλα μέτρα και όχι με αύξηση της θητείας.

    Στην κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε εξάλλου ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος τόνισε "οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και παραμένουν ισχυρές, είχαν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και τακτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου".

    [04] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ O κ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Μήνυμα συνεχιζόμενης και εντεινόμενης συμπαράταξης στο πλαίσιο του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου μεταφέρει ο Πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος επισκέπτεται τη μεγαλόνησο μετά από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Αλέξη Γαλανού.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι θα συζητήσει με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον κ. Γαλανό και τους αρχηγούς των Κυπριακών κομμάτων την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις διαγραφόμενες προοπτικές πάνω στα εθνικά μας θέματα.

    "Θα συζητήσουμε επίσης τον καλύτερο συντονισμό της pqosp\heiar της δράσης των δύο κοινοβουλίων στους διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των εθνικών μας δικαίων" είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ο Πρόεδρος της βουλής είπε ότι σήμερα το απόγευμα θα μεταφέρει το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον κυπριακό ελληνισμό προσθέτοντας ότι το μήνυμα αυτό είναι ένα "μήνυμα συνεχιζόμενης και εντεινόμενης συμπαράταξης στο πλαίσιο του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου".

    Επεσήμανε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα "έχει ανάγκη ταχύτερης και εντεινόμενης ενίσχυσης" καθώς, όπως είπε, "η Τουρκία απειλεί το Αιγαίο, τη Θράκη και την Ευρώπη όσο και αν άλλοι δεν το αντιλαμβάνονται όπως εμείς που είμαστε οι ακρίτες των συνόρων της Ευρώπης".

    Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος έχει στραμμένα τα μάτια την προσοχή, το ενδιαφέρον και την αγωνία του στη δοκιμαζόμενη Κύπρο, της οποίας "ένα μεγάλο κομμάτι κατέχεται με τη δύναμη των όπλων, από έναν εισβολέα που έφερε πόνο και δάκρυ και δυστυχία στον Ελληνοκυπριακό πληθυσμό".

    Τέλος ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το δίκαιο του Κυπριακού ελληνισμού μπορεί αργά, αλλά σίγουρα θα γίνει αποδεκτό και θα θριαμβεύσει".

    Καλωσορίζοντας τον κ. Κακλαμάνη ο Πρόεδρος της Κυπριακής βουλής Αλέξης Γαλανός χαρακτήρισε "ιστορική" την επίσκεψή του και πρόσθεσε ότι αυτή "αποδεικνύει τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την έμπρακτη απόδειξη της πλήρους συμπαράστασης της Ελλάδας προς τον αγωνιζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό για την εθνική και φυσική επιβίωσή του και την εδραίωση της κρατικής του οντότητας".

    [05] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΜΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ "ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ"

    Προτάσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ελληνοτουρκικής κρίσης μετά τα επεισόδια στην βραχονησίδα Ιμια έκανε στην Κωνσταντινούπολη η Αντιπρόεδρος του "Συνδέσμου Ελληνοτουρκικής Φιλίας" Εσίν Αφσάρ.

    Η κ. Αφσάρ προτείνει να φυτευτούν στις βραχονησίδες Ιμια δέντρα ελιάς και όχι, όπως σημειώνει, να υψωθεί η ελληνική ή η τουρκική σημαία. Καλεί δε την Ελλάδα και την Τουρκία "να αφαιρέσουν από τα βιβλία ιστορίας και των δύο χωρών τα κεφάλαια που υποδαυλίζουν την αμοιβαία εχθρότητα, διότι", όπως προσθέτει, "τα παιδιά μεγαλώνουν υποσυνείδητα με εχθρικά αισθήματα ενώ οι λαοί είναι πολύ κοντά".

    Προειδοποιεί εξάλλου τον Ελληνικό και τον Τουρκικό λαό "να μην παίξουν το παιχνίδι των πολιτικών" και τις δύο κυβερνήσεις "να μην προβαίνουν σε άστοχες ενέργειες για ένα κομμάτι βράχου", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Στην πολιτιστική συνεργασία των δυο χωρών αναφέρεται στη συνέχεια η κ. Εσίν Αφσάρ η οποία δηλώνει "το σημαντικότερο σημείο που γίνεται αιτία προσέγγισης των χωρών είναι η τέχνη. Οι καλλιτέχνες της γης μιας χώρας πρέπει να κάνουν εκδηλώσεις στην άλλη και να εκτονώσουν την ατμόσφαιρα έντασης" καταλήγει η Αντιπρόεδρος του "Συνδέσμου Ελληνοτουρκικής Φιλίας" υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε φίλοι και πρέπει να μείνουμε φίλοι".

    [06] ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

    Πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης σημειώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο ηγέτης του Τουρκικού Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ με τον ηγέτη του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Μεσούτ Γιλμάζ ενώ από την πλευρά του ο κ. Ερμπακάν τόνισε "είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για πολλά πράγματα. Αυτό σημαίνει πρόοδο". Ο Νετζμετίν Ερμπακάν πρόσθεσε ότι πιθανότατα το Σάββατο θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο τουρκικών κομμάτων, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των σημερινών τους συνομιλιών.

    [07] ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Ο ΜΠΟΡΙΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Ρωσία στις 16 Ιουνίου ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας Μπορις Γιέλτσιν. Ο κ. Γιέλτσιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα θεωρηθεί ανεύθυνος εάν δεν επιδιώξει δεύτερη προεδρική θητεία και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος άρχισε.

    Σε ομιλία του στην πόλη Εκατέρινμπουργκ, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρεία της χώρας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μπορεί να διασώσει τη Ρωσία από την ανησυχία, την αβεβαιότητα και την αναταραχή.

    [08] ΣΟΦΙΑ: ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Το θέμα των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης βουλευτών και ηγετικών στελεχών του μουσουλμανικού ''Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών'' με τους πρέσβεις της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, του Κουβέιτ, της Λιβύης και του Λιβάνου στη Σόφια.

    Όπως διευκρίνισε μετά τη συνάντηση ο ηγέτης του ΚΔΕ Αχμετ Ντογκάν, οι ξένοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν γύρω από την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην πόλη Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας, το νομοσχέδιο για την προστασία και την χρήση της βουλγαρικής γλώσσας και το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στη Βουλγαρία.

    [09] ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ολοκλήρωσης της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας στο Μπέλενε, οργάνωσε σήμερα έξω από το κτίριο της βουλής στη Σόφια, το βουλγαρικό οικολογικό κίνημα ''Για τη γη''.

    Οι οικολόγοι, που σκοπεύουν να κινητοποιήσουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βουλγαρίας γύρω από το θέμα, υπενθύμισαν ότι στη βουλγαρική βουλή έχει ήδη υποβληθεί η νέα ενεργειακή στρατηγική της χώρας στην οποία προβλέπεται η κατασκευή tou πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

    Να σημειωθεί ότι τις 13 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, τέσσερις επιφανείς Βούλγαροι επιστήμονες τάχθηκαν επίσης κατά της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Όπως είχε μεταδώσει το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ως εναλλακτική λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Βουλγαρίας οι επιστήμονες συνέστησαν την επισκευή των υπαρχόντων έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, καθώς και την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

    Υπενθυμίζεται πως η Βουλγαρία είχε αποφασίσει πριν από οκτώ χρόνια την εγκατάσταση ενός ακόμη πυρηνικού αντιδραστήρα σοβιετικής τεχνολογίας στο Μπέλενε, μια μικρή πόλη 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Κοζλοντούι επί του Δούναβη.

    Μετά από σχετική απόφαση της τότε κυβέρνησης της Βουλγαρίας οι εργασίες είχαν σταματήσει στο προκαταρκτικό στάδιο, αλλά τα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γειτονική χώρα, επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

    [10] ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΩΣ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΟ 34% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Με καθυστέρηση ενός έως τριών μηνών καταβάλλεται ο μισθός του 34% των εργαζομένων της ΠΓΔΜ, γράφει η εφημερίδα "Βέτσερ", επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης μισθοδοσίας της χώρας.

    Τον περασμένο Νοέμβριο την καταβολή του μισθού σε 143.613 εργαζόμενους καθυστέρησαν 11.407 επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας, από τις οποίες οι 782 είναι δημόσιες και οι υπόλοιπες 10.625 ιδιωτικές.

    Εξάλλου, τον ίδιο μήνα, ο μέσος μισθός στον παραγωγικό τομέα της ΠΓΔΜ ανήλθε στα 9.228 δενάρια ή 55.368 δραχμές, ενώ στον μη παραγωγικό τομέα 9.343 δενάρια ή 56.058 δραχμές.

    Τον υψηλότερο μισθό, ο οποίος κυμάνθηκε στα 18.840 δενάρια ή 113.040 δραχμές, έλαβαν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία παραγωγής υλικών οικοδόμησης. Ακολούθησαν οι εργαζόμενοι των βιομηχανιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών με μισθό 15.437 δεναρίων ή 92.622 δραχμών και οι εργαζόμενοι των εργοστασίων παραγωγής ποτών, οι οποίοι έλαβαν 15.286 δενάρια ή 91.716 δραχμές.

    Αντίθετα, ο χαμηλότερος μισθός, ο οποίος έφτασε μόλις τα 4.340 δενάρια ή 26.040 δραχμές, καταβλήθηκε στους εργαζόμενους των βιοτεχνιών έτοιμων ενδυμάτων της χώρας.

    [11] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 2 ΜΗΝΩΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σε κοινή πρόταση ψηφίσματος η οποία δίνει στην Τουρκία περιθώριο 2 μηνών για αλλαγές στην πολιτική της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέληξε η Πολιτική Επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η Επιτροπή στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του σώματος κ.Βάσω Παπανδρέου jai ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αριστοτέλης Παυλίδης προτείνει να κληθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές και στην αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης τον προσεχή Ιούνιο. Στο ψήφισμα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο σώμα αύριο, προβλέπεται ότι εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές έτσι ώστε η πολιτική της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του οργανισμού, θα ζητηθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών του Οργανισμού η αναστολή της συμμετοχής της στο σώμα. Η πρόταση ψηφίσματος αποτελεί συμβιβασμό ανάμεσα στην πρόταση της σοσιαλιστικής ομάδας για άμεση αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας και στις αντιρρήσεις που εξέφρασε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών.

    Σε δηλώσεις της η κ.Βάσω Παπανδρέου επεσημανε την ευαισθητοποίηση του Συμβουλίου σε ότι άφορα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία ενώ ο κ.Παυλίδης είπε ότι είναι αδιανόητο τα μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης να παριστάνουν τους κωφούς και τους τυφλούς. Σε κείμενο που διένειμε η τουρκική αντιπροσωπεία επανέρχεται στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κουρδική μειονότητα στην γειτονική χώρα και επικαλείται την ειρηνική συνύπαρξη με άλλες εθνικές μειονότητες όπως η βουλγαρική αλλά και η ελληνική και η αρμενική, οι οποίες όπως είναι γνωστό έχουν υποστεί συγκεκριμένες διώξεις στο παρελθόν.

    Στο κείμενο η εισβολή της Τουρκικής στο Ιράκ αποδίδεται στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατικό και γίνεται αναφορά σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχει προσφερθεί από την Αγκυρα στους Κούρδους του Ιράκ.

    Η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στον Κουρδικό λαό είναι απαράδεκτη και δεν συμβαδίζει με τα δημοκρατικά ιδεώδη της Ευρώπης", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Κάρολος Παπούλιας απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση του θέματος στο Στρασβούργο.

    [12] ΗΠΑ:Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΠΓΔΜ

    Την πεποίθηση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να "συνεργάζεται δημιουργικά και με την νέα κυβέρνηση των Σκοπίων εξέφρασε εκπρόσωπος του υπουργείου μαζί με την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την καλή κατάσταση της υγείας του προέδρου Γκλιγκόροφ και την επιστροφή του στα προεδρικά καθήκοντα.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον κ.Γκλιγκόροφ παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα και σε ολόκληρη τη περιοχή και τόνισε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να επιλύσει το πολιτικό πρόβλημα στο κοινοβούλιο με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο.

    [13] ΤΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ

    "Για να μην προκύψουν νέες κρίσεις, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να μην αλλοιώσουν το καθεστώς, έτσι όπως το παρουσίασαν οι Η.Π.Α. τη νύχτα της κρίσης και στις δύο χώρες".

    Η δήλωση αυτή ανήκει στον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϋμέν και δημοσιεύεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μιλλιέτ".

    "Όποια ήταν η κατάσταση στο Αιγαίο πριν από την κρίση- συνέχισε ο Τούρκος υφυπουργός-αυτή θα πρέπει να παραμείνει. Αυτό- συνεχίζει-δεν έχει την έννοια πως οι πλευρές έχουν παραιτηθεί από τα δικαιώματα κυριαρχίας τους. Όμως εξυπηρετεί στο να μην προκύψει νέα πιθανότητα συμπλοκής τουλάχιστον μέχρι να παρακαθήσουμε στην τράπεζα συνομιλιών".

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Ονούρ Οϋμέν υπογραμμίζει ότι "εκείνο που περιμένουμε από την απέναντι πλευρά είναι να αποφύγει τη δημιουργία παρόμοιων τετελεσμένων γεγονότων σε άλλα μέρη, διότι-όπως τονίζει-τα τετελεσμένα γεγονότα αυξάνουν το ρίσκο συμπλοκής".

    [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΥΠΕΞ

    Ολοκλήρωσε σήμερα την διήμερη επίσκεψη του στο Βελιγράδι ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Βεστεντορλπ ο οποίος είχε συναντηση με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Κατα την διάρκεια της συνάντησης οι δύο ανδρες συζήτησαν τις διμερείς σχεσεις καθώς και την κατάσταση στο χώρο της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Τέλος η Ισπανική οικονομική αντιπροσωπεία, η οποία συνοδεύει στο Βελιγράδι τον κ. Βέστεντορλπ είχε σήμερα επαφές με εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιουγκοσλαβίας και στις οποιες εξετάστηκε η ανανέωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    [15] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΞΕΝΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών συζήτησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, με την γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Μύριαμ Χιουζ.

    Επίσης τονίστηκε το ενδιαφέρον των Ελληνοαμερικανών - οι οποίοι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στις καλές σχέσεις των δύο πλευρών - στην προσπάθεια επενδυτικών πρωτοβουλιών, κυρίως στο βορειοελλαδικό χώρο, και η θετική συμβολή του αμερικανικού προξενείου προς την κατεύθυνση αυτή.

    Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, επισημαίνοντας το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, όπως αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από κείμενα διεθνών συνθηκών, που αναγνωρίζουν και καθορίζουν, κατά τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείες ή αμφισβητήσεις από κανέναν.

    ''Το γεγονός αυτό'', τόνισε, ''ενισχύεται από την τοποθέτηση για το θέμα, ξένων πολιτικών ηγετών, που αναγνωρίζουν τα σύνορα της Ελλάδας ως Ευρωπαϊκά''.

    ''Συνεχώς'', κατέληξε, ''η γειτονική μας χώρα είναι αυτή που επιδιώκει τη διατάραξη της ηρεμίας, στην περιοχή, με επίκληση αβάσιμων επιχειρημάτων, τα οποία είναι φυσικό να προκαλούν την άμεση και δίκαιη ελληνική αντίδραση''.

    Λίγο αργότερα εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, πραγματοποίησε και ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Μαρκ Φον Σβάϊνιτς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, επαναβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, τόσο στους τομείς του Πολιτισμού, και της Παιδείας, όσο και στον οικονομικό τομέα, λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που υπάρχει εκατέρωθεν, για εμπορικές συναλλαγές και για επενδύσεις στο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι οι δεσμοί που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δυο χωρών, οφείλονται και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν και εργάστηκαν στη Γερμανία.

    ''Ακόμη σήμερα'', είπε ο υπουργός, ''300.000 Έλληνες εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται στη Γερμανία''.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόξενος αναφερόμενος στους τομείς του Πολιτισμού και της Παιδείας, επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας του για τους τομείς αυτούς, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως είπε, από τη σημαντική επένδυση ύψους 35 εκατομμυρίων μάρκων, από τη Γερμανία, για την οικοδόμηση νέου κτιρίου της Γερμανικής Σχολής που θα λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΓΚΑΝ

    Αντιδράσεις προκάλεσε η μυστική επίσκεψη την οποία πραγματοποιησε στην περιοχή της Ροδόπης, στα Βουλγαροελληνικά σύνορα μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στη Βουλγαρία, ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος και οι επαφές που εκεί είχε, με σκοπό την ενίσχυση του φιλοτουρκικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" του Αχμέτ Ντογκάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΝΤΟΥΜΑ" που πρόσκειται στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κομμα και η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Φιλιππούπολη Ιξαν Σακαρια πραγματοποιησε αυτές τις ημέρες μυστική επίσκεψη στο Κερτζαλι. Ο Τουρκος πρόξενος είχε εμπιστευτικές συνομιλίες με τα εκεί υψηλά ιστάμενα στελέχη του "Κινήματος Δικαιωματων και Ελευθεριών". Δεν είναι γνωστό εάν συζητήθηκαν προεκλογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το "ΚΔΕ" ή άλλα θέματα, αναφέρει η εφημερίδα.

    [17] ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1997 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

    Την άνοιξη του 1997 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: ''Θεσσαλονίκη-Μεγάλη Μοραβία: Το έργο Κυρίλλου και Μεθοδίου, ορόσημο στην πορεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού''.

    Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, που επισκέφτηκε την Πράγα, με Τσέχους και Σλοβάκους επιστήμονες που μετέχουν στην οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.

    Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, και υπεύθυνος του Γραφείου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, Νίκος Αφεντουλίδης, ενώ συμμετείχαν τρεις καθηγητές Σλαβολογίας, ένας καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης, και ένας καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου του Α.Π.Θ.

    Τα θέματα του Συνεδρίου στο οποίο προβλέπεται να συμμετάσχουν πενήντα σύνεδροι, θα περιστραφούν γύρω από την ιστορία, τη γλώσσα, τη φιλολογία, την αρχαιολογία, την τέχνη, το δίκαιο, τους θεσμούς, και την ευρωπαϊκή διάσταση του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, με βασικό στόχο την προβολή της διαχρονικής σημασίας του στην προσέγγιση της Ορθόδοξης Ανατολής, και της Λατινικής Δύσης, με άξονα την πορεία των δύο ισαποστόλων από τη Θεσσαλονίκη στη Μεγάλη Μοραβία.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Πράγα, ο κ Αφεντουλίδης συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Πολιτισμού της Τσεχίας, Josef Swoboda, και τον ενημέρωσε για τις διαδικασίες του συνεδρίου. Επίσης ζήτησε τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη κατά το 1997, στο πλαίσιο του συνεδρίου και των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, της έκθεσης των ευρημάτων από την πορεία των αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου, τα οποία προήλθαν από τις ανασκαφές στην περιοχή που συνεχίζουν να διεξάγονται από το 1930. Για την έκθεση θα γίνει πρόταση να αγοραστεί και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

    Η αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Πράγα, θα πραγματοποιήσει και επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσει τον Πατριάρχη κ Βαρθολομαίο για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

    [18] ΑΓΚΥΡΑ:ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ

    Αμηχανία προκάλεσε στην Αγκυρα το σημερινό ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το οποίο εξέφρασε την ανησυχία του σώματος για την τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου κ.Νουρεντιν Νουρκάν έκανε λόγο για "απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίς καμιά νομική βάση".

    Ο κ.Νουρκαν αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει διεθνές έγγραφο το οποίο να αποδεικνύεται ότι το σύμπλεγμα των βραχονησίδων ανήκει στην Ελλάδα και επικαλέσθηκε χάρτες που υπάρχουν χάρτες και αποδεικνύουν ότι ανήκει στην Τουρκία.

    Αναφορά σε χάρτες που δεν έχουν νόημα στερείται νοήματος, κατέληξε ο κ. Νουρκάν.

    Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σε ανταπόκριση του από το Στρασβούργο επεσήμανε την συντριπτική πλειοψηφία με την οποία ενεκρίθη το ψήφισμα, το οποίο όπως σημειώνει το πρακτορείο, στηρίζει την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες του Αιγαίου πελάγους.

    Στην ανταπόκριση τονίζεται ότι η Τουρκία καλείται να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες και απευθύνει έκκληση για την επίλυση της διαφοράς ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει ακόμη ότι στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στην συνθήκη τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία με βάση την οποία η Τουρκία δεν πρέπει να εμπλακεί σε καμιά επιθετική ενέργεια κατά κράτους μέλους της Ένωσης.

    [19] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΣΟΦΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ-ΤΙΡΑΝΑ

    Την πρόθεση της να ξεκινήσει τη κατασκευή ενός αγωγού μήκους 907 χιλιομέτρων ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα στο αλβανικά λιμάνι του Δυρραχίου στην Αδριατικη ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ΑΜΒΟ η οποία όπως υποδηλώνεται και από τα αρχικά του ονόματος της έχει συσταθεί με κεφαλαία της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόντινεντ" της Σόφιας, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διοχετεύονται καθημερινά στον αγωγό 750000 βαρέλια πετρελαίου προέλευσης Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν

    Σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα το σχέδιο είναι συνολικού προϋπολογισμού 825 εκ. δολαρίων και η ΑΜΒΟ έχει πάρει αποκλειστική εξουσιοδότηση από τις τρεις κυβερνήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου το οποίο πολιτικοί παράγοντες στις τρεις χώρες θεωρούν ως εναλλακτικό σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

    Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στο τελευταίο τεύχος του μηνιαίου ρωσικού περιοδικού "Delovi Liundi" ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα Κυριάκος Ροδουσάκης είχε τονίσει ότι η Ελλάδα έχει σχέδια για τη δυνατότητα επέκτασης του πετρελαιαγωγού ο οποίος θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς μέσω της Βόρειας Ελλάδας μέχρι την Αδριατική.

    Ο κ.Ροδουσάκης είχε σημειώσει ότι ο αγωγός θα σημάνει αύξηση των ρώσικων εξαγωγών πετρελαίου και ότι στην κατασκευή του συμμετέχουν δυο ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, (Κοπελούζου και Λάτση) και ο ρώσικος Γκαζπρομ οι οποίοι θα συμπτύξουν μια εταιρεία. ενώ υπολογίζει σε 700 εκ. δολάρια το κόστος του μήκους 350 χιλιομέτρων αγωγού, ο οποίος κατά τον πρέσβη θα αποτελέσει εναλλακτική δίοδο για τις ρωσικές εξαγωγές.

    Ο αγωγός θα είναι υπόγειος και οι τερματικές εγκαταστάσεις οι οποίες στην Αλεξανδρούπολη θα είναι δεκαπέντε χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα δεν θα χρησιμοποιούν παλαιές εγκαταστάσεις για να μην προκληθούν περιβαλλοντικά προβλήματα.

    "Αν φτιάχναμε και διυλιστήριο, η αντίδραση του κοινού θα ήταν διαφορετική" δηλώνει ο κ.Ροδουσάκης ο οποίος αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη της μεταφοράς τονίζει ότι το κόστος για τη μεταφορά από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη θα είναι θα είναι 5 δολάρια ανά τόνο ενώ εάν επιλεγεί η οδός μέσω Τουρκίας η οποία υπολογίζεται σε 2000 χιλιόμετρα αγωγού θα ανεβάσει το κόστος στα 30 δολάρια ανά τόνο.

    Καταλήγοντας στη συνέντευξη του ο Έλληνας πρεσβευτής έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει τα 700 εκ. δολάρια, το 30% των οποίων θα προέλθει από χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στο ενδεχόμενο κατασκευής ενός αγωγού από το Μπουργκάς μέχρι την Αδριατικη είχε κάνει και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λάτση Σπύρος Λάτσης ο οποίος είχε τονίσει ότι μια τέτοια κατασκευή σε κα-μιά περίπτωση δεν θα είναι ανταγωνιστική στον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

    [20] Η ΣΟΒΑΡΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΞΙΟΥ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στα Σκόπια η ολοένα αυξανόμενη μόλυνση του τμήματος του Αξιού που βρίσκεται στο έδαφος της ΠΓΔΜ όπου ονομάζεται Βαρδάρης.

    Σε συνάντηση που είχε το "κονσόρτσιουμ της κοιλάδας του Βαρδάρη" χθες στο Τιτοφ Βέλεζ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της πρόληψης της μόλυνσης της ποταμού η κατάσταση του οποίου χαρακτηρίστηκε ανησυχητική καθώς καμιά πόλη κατά μήκος του ποταμού δεν έχει σύστημα καθαρισμού.

    Η συνάντηση κατέληξε στην απόφαση ότι η προετοιμασία μιας μελέτης για την προστασία του ποταμού είναι αναγκαία.

    Το υπάρχον σχέδιο, ο προϋπολογισμός του οποίου δεν ανακοινώθηκε προβλέπει την κατασκευή 135 σταθμών καθαρισμού οι οποίοι θα έχουν ως στόχο την προστασία του νερού και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος του ποταμού.

    Όπως είναι γνωστό η προστασία του περιβάλλοντος ήταν πολύ περιορισμένη στα Σκόπια και στον ποταμό κατέληγε το σύνολο σχεδόν των λυμάτων από τις βιομηχανίες των περιοχών από όπου περνά, ενω η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

    [21] ΘΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Την κατηγορηματική υπόσχεση ότι θα ιδρύσει Μουσείο Ελληνικών Αρχαιοτήτων στην καρδιά της Μελβούρνης, έδωσε ο Πρωθυπουργός της Πολιτείας Βικτώρια της Αυστραλία, κ. Τζεφ Κένετ.

    Σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης, στην ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος", ο κ. Κένετ αποκάλυψε ότι είχε συνεργασθεί με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, κ. Θάνο Μικρούτσικο, για την δημιουργία μόνιμου Ελληνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων στο κέντρο της Lekbo}qmgr.

    "Ελπίζω με τη συνεργασία της κυβέρνησης Σημίτη και του νέου υπουργού Πολιτισμού, κ. Μπένου, να ολοκληρώσουμε το σχέδιο αυτό, το συντομότερο δυνατό", υπογράμμισε ο πολιτειακός Πρωθυπουργός.

    [22] ΔΕΝ ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Σε γραπτή σημερινή του δήλωση ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου και Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αλέξης Γαλανός, επιβεβαίωσε ότι δε θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές και ότι δε θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Γαλανός στη δήλωσή του διευκρινίζει ότι σχετική πρόταση του έγινε από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, βάσει του καταστατικού, και ότι η απόφασή του να μην κατέλθει στις εκλογές βασίζεται σε ''θέσεις αρχής και δεοντολογίας και όχι σε οποιαδήποτε εσωτερική αντιπαράθεση''.

    Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημειώνει ότι δεν είχε δώσει επιστολή προς τον κ. Κυπριανού, αλλά μετέφερε προσωπικά την απόφασή του.

    [23] ΚΑΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟ ΚΛΑΡΚ

    Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι εκ μέρους τους δεν υπάρχει οποιαδήποτε κίνηση για αντικατάσταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό Τζο Κλαρκ, ενώ οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ δηλώνουν ότι δεν έχουν επίσημη πληροφόρηση για διορισμό Ισραηλινού στη θέση αυτή.

    Πηγές των Η.Ε. στην Κύπρο δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι, στο παρόν στάδιο, δεν γίνεται καμία κίνηση για αντικατάσταση του Τζο Κλαρκ, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη δε σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση στην Τουρκία και το γεγονός ότι το Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. αντιπροσωπεύει στην Κύπρο ο κ. Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας της χώρας του, ότι Ισραηλινός προορίζεται ως αντικαταστάτης του κ. Κλαρκ, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σέμι Τζουρ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει "επίσημη επιβεβαίωση" του δημοσιεύματος. Επεσήμανε, όμως, ότι η ημερήσια "Χαάρετζ" είναι μια "πολύ έγκυρη" εφημερίδα.

    Ο κ. Τζουρ επανέλαβε τα όσα έγραψε η Ισραηλινή εφημερίδα, ότι ο πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, από το 1994 που επισκέφθηκε την Κύπρο με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ, έχει ενεργό ανάμειξη στο Κυπριακό, το οποίο από τότε εγείρει στις επίσημες επαφές του.

    Ερωτηθείς αν Κύπριοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον κ. Πέρες να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ο Ισραηλινός Πρέσβης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πάντα εζητείτο από τη χώρα του να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Ισραηλινής εφημερίδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση επί του θέματος.

    Υπάρχει, διευκρίνισε, ενδιαφέρον από πλευράς Ισραηλινής κυβέρνησης για να λυθεί το Κυπριακό και ανέφερε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο του τότε ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

    Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε |ti έχουν αναφερθεί πολλά και σημαντικά ονόματα αλλά ο Γ.Γ. δεν έχει ρωτήσει επίσημα την Ε/κ πλευρά για κανένα άτομο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εκτιμά το ενδιαφέρον του Ισραήλ για το Κυπριακό, το οποίο και αξιολογεί πολύ θετικά.

    Ο κ. Μιχαηλίδης απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει αν το άτομο που κατανομάζει η εφημερίδα, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Ντέιβ Κίμτσι, θα είναι ο διάδοχος του κ. Κλαρκ αφού, είπε, δεν έχει ερωτηθεί η Κυπριακή κυβέρνηση.

    [24] ΟΚΤΩ ΔΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

    Παρά τα πολλά οικονομικά προβλήματα και παρά το γεγονός ότι σημειώνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου κατά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξοδεύτηκαν περίπου 8 δις λίρες Τουρκίας.

    Σε σχετικό δημοσίευμα η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" με τίτλο "Ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε Κυπριακό. Ξοδεύτηκαν 8 δις 175 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας", σημειώνει ότι τα ανθοπωλεία εργάστηκαν σήμερα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Η τιμή του τριαντάφυλλου ήταν δύο λίρες Κύπρου, περίπου 1060 δρχ.

    [25] ΠΑΝΩΛΗ ΣΤΑ ΒΟΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Προληπτικούς ελέγχους σε ζώα πραγματοποιούν στην Θράκη και σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, κτηνίατροι των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, για να αποτρέψουν τυχόν εξάπλωση της πανώλης από την Τουρκία στη χώρα μας.

    Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Ξάνθης, κ. Δημήτριος Χατζόπουλος, ανέφερε ότι οι έλεγχοι αυτοί γίνονται για προληπτικούς και μόνο λόγους και πρόσθεσε ότι: "η πανώλη μαστίζει τα βοοειδή της Τουρκίας επί χρόνια, χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα η καταπολέμησή της".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 15 February 1996 - 15:25:23