Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (26/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Ελένης Παπαπαναγιώτου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ

  • [02] Κ.ΣΦΥΡΙΟΥ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [03] ΙΑΚΩΒΟΣ: ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΩΤΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ

  • [04] ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [05] ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

  • [08] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [09] ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [10] ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Ελένης Παπαπαναγιώτου)

  • [11] ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ

    Χιλιάδες Θεσσαλονικείς κατέκλυσαν τις πλαγιές του Σέιχ Σου και γιόρτασαν τα Κούλουμα, έχοντας ''σύμμαχο'' μια ηλιόλουστη μέρα.

    Πιστοί στην παράδοση πέταξαν πολύχρωμους χαρταετούς στον καθαρό ουρανό της Θεσσαλονίκης, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και γεύτηκαν τα νηστίσιμα εδέσματα και το μπόλικο κρασί που τους προσφέρθηκε.

    Το ενδιαφέρον και φέτος στράφηκε στο γλέντι που οργάνωσαν στο λόφο του Σέιχ Σου οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Αγίου Παύλου, αλλά και στο Κρυονέρι, που πρόσφεραν στους εκατοντάδες επισκεπτες την παραδοσιακή λαγάνα, χαλβά, φασολάδα και ...άφθονο κέφι.

    Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στους περιφερειακούς δήμους Ευόσμου, Ελευθερίου-Κορδελιού, Συκεών, Τριανδρίας.

    Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προτίμησαν να γιορτάσουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη επιλέγοντας τις πολλές εκδηλώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

    Για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον τράβηξε η Ξάνθη, με τη μεγαλειώδη παρέλαση αρμάτων, τις αναβιώσεις παλιών αποκριάτικων εθίμων, τα παραδοσιακά φαγητά και το ''κάψιμο του Τζάρου'', που φιλοξένησε περίπου 20.000 άτομα από όλη τη χώρα και το εξωτερικό.

    Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στη Χωριστή Δράμας, τη Θάσο, τον Έβρο, στις Σάππες Ροδόπης και σε πολλές ακόμη περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

    [02] Κ.ΣΦΥΡΙΟΥ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Εθνικής σημασίας είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις μεταφορές από και προς τις βαλκανικές χώρες και της χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κοσμάς Σφυρίου κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγραμματισμού έργου του υπουργείου.

    Ο κ. Σφυρίου τόνισε ότι για το 1996 θα εκτελεστούν έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την διαμόρφωση χώρων και επισκευών προϋπολογισμού 2,3 δισ δρχ, επιστρώσεις και εκβαθύνσεις του λιμανιού προϋπολογισμού 750 εκατ. δρχ. και επέκτασης του 6ου προβλήτα 60 εκατ. δρχ.

    Ακόμα σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας προγραμματίζεται η προμήθεια φορτωτών, γερανογεφυρών, ελκυστήρων και άλλων μηχανημάτων συνολικού προϋπολογισμού 4,6 δισ δρχ.

    Για το τρέχον έτος το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει συνολικά προγραμματίσει έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνολικού ύψους 7,7 δισ δρχ.

    Αναφερόμενος στη παρακολούθηση, προετοιμασία-υποστήριξη και υλοποίησης των λιμενικών έργων ο κ. Σφυρίου υποστήριξε: "Στόχος μας είναι η συνεχής και σταθερή βελτίωση της υπάρχουσας λιμενικής υποδομής της χώρας μας έτσι ώστε να διαθέσουμε λιμάνια επαρκή σε μέσα και εξοπλισμό, που να έχουν την δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων χωρίς προβλήματα και με μιά σύγχρονη αντίληψη παροχής υπηρεσιών προς το πλοίο, τον πλοιοκτήτη και τον επιβάτη".

    [03] ΙΑΚΩΒΟΣ: ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΩΤΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ

    "Δεν εξασφαλίστηκαν τα νώτα μας ακόμη. Πρέπει να προστατέψουμε την πλάτη μας μόνοι μας" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πριν το γεύμα εργασίας, που παρέθεσε την Κυριακή στα μέλη της διακομματικής ομάδας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που επισκέπτονται τις ΗΠΑ για την ενημέρωση της ομογένειας και επαφές με Αμερικανούς πολιτικούς και αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο Αιγαίο μετά το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ευρώπη και αν υπάρχουν εγγυήσεις για την Ελλάδα ύστερα από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον, ο κ. Ιάκωβος παρατήρησε: "Αν η Ευρώπη πραγματικά εννοεί ότι τα σύνορά της είναι τα σύνορα της Ελλάδος, ναι, περιμένω προστασία".

    Σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής υπογράμμισε τη σημασία της "λαμπρής παρουσίας του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, μιά χώρα που αποτελεί το κέντρο αποφάσεων για ολόκληρο τον κόσμο. Η ομογένεια βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και μπορεί να κάνει σημαντικά πράγματα, αρκεί το εθνικό κέντρο να την καθοδηγεί σωστά".

    Ο κ. Παπαθεμελής αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας υπερκομματικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων.

    Στη συγκέντρωση της Αστόρια ήταν παρών και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν είχε κάνει έκκληση να μην υπάρχουν κομματικές οργανώσεις στο εξωτερικό. "Απαιτείται, υπογράμμισε να ακούγεται μιά φωνή στο εξωτερικό για τα εθνικά μας θέματα, ώστε να καταλάβουν οι ξένοι ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας δίκαια".

    Σήμερα η αντιπροσωπεία αναχωρεί για την Ουάσιγκτον όπου θα έχει επαφές με Αμερικανούς πολιτικούς, αξιωματούχους της κυβέρνησης Κλίντον, γερουσιαστές και βουλευτές.

    [04] ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Δύο επιστολές είχε αποστείλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, στις 5 Φεβρουαρίου, στον πρόεδρο της επιτροπής περιφερειών της Ευρωπαικής Ενωσης Ζακ Μπλάνιτς και στο πρόεδρο του συμβουλίου των δήμων και περιφερειών Πασκάλ Μαραγκάλ από τους οποίους και ζήτησε να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα.

    Τις επιστολές αυτές ο κ. Κοσμόπουλος παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από ερώτηση του δημοτικου συμβούλου και βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτη .

    Στις επιστολές του ο κ. Κοσμόπουλος αφου αναφέρει τις διεθνείς συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες κατοχυρώνεται η ελληνική κυριαρχία , επισημαίνει ότι η Τουρκία ότι όχι μόνο δεν εκτίμησε την πρόσφατη ελληνική στάση στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης της με την Ευρωπαική Ενωση αλλά επιδόθηκε σε μια πρωτοφανούς εθνικιστικής αλαζονείας παραβίαση των εδαφικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

    Τονίζει ακόμη , ότι με δεδομένο το προηγούμενο της τουρκικής επιδρομής του Αττίλα στην Κύπρο από τον ανύπαρκτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας αποδεικνύεται ότι η χώρα αυτή απομακρύνεται οικειοθελώς από την ευρωπαική της προοπτική προσβάλλοντας προκλητικά το διεθνές δίκαιο.

    [05] ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Την έντονη διαμαρτυρία του για την επιθετικότητα της Αγκυρας, η οποία εκδηλώνεται με εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας εκφράζει το τμήμα Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι η πρωθυπουργός της Τουρκίας υπερέβη με τις γνωστές δηλώσεις της τα εσκαμμένα ως προς τα κρατούντα σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ των γειτονικών κρατών και εκδηλώνει αποκάλυπτα πλέον την απειλή χρήσεως βίας σε πλήρη αντίθεση προς κάθε διεθνή πρακτική.

    "Αν και είναι πανθομολογούμενα γνωστό" προστίθεται στην ανακοίνωση "ότι την Τουρκία κυβερνά ένα στρατοκρατικό κατεστημένο, εν τούτοις η κ. Τσιλέρ, που εκφράζει την πολιτική της Αγκυρας, φαίνεται ότι έχασε τον έλεγχο των φρένων της και κάποιοι πρέπει να την επαναφέρουν στη διεθνή έννομο τάξη.

    "Συνιστούμε, λοιπόν, στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ψυχραιμία και επίγνωση των όσων δηλώνει και πράττει. Είναι δε σκόπιμο και επωφελές να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην Ελλάδα γιατί η πρόσβασή τους στην Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα και μόνο, αλλά και γιατί τα εσωτερικά μέτωπα που έχουν δεν λύνονται με λεονταρισμούς, εξαγωγή φιλοπόλεμης τακτικής και διατήρηση συνεχούς εντάσεως στις σχέσεις των δύο χωρών".

    Το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ και των ΗΠΑ οφείλουν να υποχρεώσουν την Τουρκία "να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να σταματήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων που ζουν στα εδάφη της, να εγκαταλείψει τον ασιατικό σατραπισμό και το δόγμα του παντουρκισμού και να ζήσει με τους άλλους βαλκανικούς λαούς σε πνεύμα ειρηνική συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενότητας".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Κοινή δήλωση κοινοτικής αλληλεγγύης για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και τα επεισόδια στην Ιμια επιδιώκει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνεται, ύστερα από Ελληνική παρέμβαση, το θέμα χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο μεταξύ στη Ρώμη βρίσκεται σήμερα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ για συνομιλίες με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Λαμπέρτο Ντίνι.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο πλαίσιο της ευθύνης του για συμπαράσταση στις δοκιμαζόμενες ορθόδοξες εκκλησίες επανενεργοποίησε το αυτόνομο της εκκλησίας της Εσθονίας που της είχε απονεμηθεί το 1923 και είχε καταργηθεί μονομερώς χωρίς καμία ενημέρωση το 1945 από την εκκλησία της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Εσθονίας στην Σοβιετική Ένωση αναφέρεται στο σημερινό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την απόφαση της ορθόδοξης εκκλησίας της Ρωσίας για την διακοπή των σχέσεων με το Φανάρι.

    Στο ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφει ο αρχιγραμματεύς της αγίας και ιεράς συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Φιλαδελφείας Μελίτων επισημαίνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατέβαλε για περισσότερο από μία διετία προσπάθειες για συνεννόηση με την εκκλησία της Ρωσίας στέλνοντας αντιπροσωπείες αλλά και δι αλληλογραφίας αλλά συνάντησε μόνο άρνηση και επιβολή τιμωριών αργίας προς τους Εσθονούς κληρικούς που προσέφυγαν στην εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

    "Κατόπιν της αρνήσεως ταύτης και των εκτοξευθεισών απειλών, εν όψει δε της ήδη αρξαμένης Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δεν ηδύνατο ίνα εγκαταλείψη επ΄ άπειρον τους τόσα δεινά υποστάντας Εσθονούς ορθοδόξους χωρίς κανονική προστασίαν και χωρίς την χάριν των θείων μυστηρίων, διο και απεφάσισε και διενήργησεν ήδη, δι επί τούτω αποσταλείσης εις Εσθονίας Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας , τα δέοντα και αποκατέστησε το αυτόνομον της εν λόγω Εκκλησίας, προβλεπομένης ασφαλώς, και της ποιμαντικής μερίμνης διά τους εκεί ρωσικής καταγωγής ορθοδόξους πιστούς" τονίζεται στο ανακοινωθέν

    Στο ανακοινωθέν της 24 Φεβρουαρίου επισημαίνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως τοποτηρητής της ανασυσταθείσας αυτόνομης ορθόδοξης μητροπόλεως Εσθονίας όρισε τον αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας Ιωάννη για να μεριμνήσει για την επαναδιοργάνωση της και ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από έντονο αίτημα της Εσθονικής Πολιτείας. "Το αίτημα τούτο της κυβερνήσεως της Εσθονίας και του Εσθονικού Ορθόδοξου κλήρου και λαού προσέκρουσεν εις την αντίδρασιν του Μακαριότατου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ Αλεξίου , παρ΄ότι, κατά παγίαν τάξιν της Ορθοδοξίας, άπασαι αι αυτοκέφαλαι και αυτόνομοι ορθόδοξοι Εκκλησίαι ανεκηρύχησαν πάντοτε κατ΄απαίτησιν των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, του κλήρου και του λαού" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου επισημαίνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προδώσει την παράδοση για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις ανακηρύξεως εκκλησιών ως αυτονόμων και αυτοκεφάλων, ούτε θα παραθεωρήσει το δίκαιο της εσθονικής εκκλησίας, ούτε θα διαγράψει το μέλλον της Ορθοδοξίας με πράξεις που θα προσβάλλουν την ουσία της

    Εξάλλου σε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ Βαρθολομαίου προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιο υπογραμμίζεται ότι ο Αλέξιος δεν έχει δικαίωμα να θεωρεί τους ορθόδοξους Εσθονούς ως ενόχους απειθαρχίας προς τον κανονικό τους επίσκοπο δηλαδή τον αρχιεπίσκοπο Κορνήλιο, ούτε δικαιούται να τους κατηγορεί για φυλετισμό και για παράβαση των ιερών κανόνων. "Ελπίζουμε ουν να κατανοήτε,Μακαριότατε αδελφέ, Υμείς και η υφ΄Υμάς Αγιωτάτη κατά Ρωσίας εκκλησία, ότι η κανονική Πράξις εις ην προήλθομεν ουδόλως στρέφεται κατά των εν Εσθονία ρωσικής καταγωγής ορθοδόξων αλλά μάλλον συντελεί εις την κατάπαυσιν των ταλαιπωριών και αυτών" καταλήγει η επιστολή.

    [08] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ολοκληρώθηκε στην Αγκυρα ο πρώτος κύκλος των διαβουλεύσεων για την επανεξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ, του υφυπουργού εξωτερικών Ονoύρ Οϊμέν, των βοηθών υφυπουργού εξωτερικών Γκιουντούζ Ακτάν και Ινάλ Μπατού και του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Ουμίτ Παμίρ που ανακλήθηκε τη περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ Ακμπέλ οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα επιστρέψει ο πρέσβης Ουμίτ Παμίρ στην Αθήνα. Ο κ Ακμπέλ υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να υπονομεύσει τα τουρκικά συμφέροντα τόνισε ότι η Τουρκία θα απαντήσει κατά τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα. "Αν δείξει εχθρότητα θα βρει εχθρότητα αν δείξει φιλία θα δει φιλία" κατέληξε

    [09] ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σε ανατριχιαστικά βασανιστήρια υποβλήθηκαν μαθητές ηλικίας από 14-20 ετών στην Μανίσα της Τουρκίας που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι γράφουν συνθήματα και μοιράζουν τρομοκρατικού περιεχομένου προκηρύξεις. Η φιλοκουρδική εφημερίδα "Οζγκιούρ Πολιτίκα" στο χτεσινό φύλλο της δημοσίευσε μαρτυρία 16χρονης μαθήτριας η οποία αφού υποβλήθηκε σε βασανιστήρια μαζί με άλλους 12 φίλους της κατά τη διάρκεια κράτησης της στην ασφάλεια της Μανίσα βιάστηκε από τέσσερις αστυνομικούς. Η μαθήτρια είχε συλληφθεί μαζί με άλλους 15 στις 8 Φεβρουαρίου και στις 15 του μήνα δικάστηκε στο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Μανίσα από όπου και οδηγήθηκε στις φυλακές Μπούτζα. Σημειώνεται ότι ο αδελφός της μαθήτριας Τουράν Κιλίτς σκοτώθηκε από ξυλοδαρμό στις ίδιες φυλακές ενώ και ο άλλος αδελφός της ο Σαντίκ είναι φυλακισμένος εκεί.

    Οι ξυλοδαρμοί, τα ηλεκτροσόκ, η έκθεση σε νερό που έτρεχε με πίεση, το ξάπλωμα πάνω σε κολόνες πάγου, οι απειλές για εκτέλεση είναι λίγα μόνο από τα βασανιστήρια που υποβλήθηκε η δεκαεξάχρονη. Σύμφωνα με τη μαρτυρίας της μετά το δικαστήριο οδηγήθηκε στις φυλακές όπου της έδεσαν τα μάτια και την κράτησαν για δύο ώρες χωρίς να την οδηγήσουν στο κελί της. Ύστερα την ανέκριναν , την έβρισαν και την βίασαν τέσσερις αστυνομικοί. Όταν αυτή λιποθύμησε την κατάβρεξαν με κρύο νερό που έτρεχε με πίεση. Ύστερα την οδήγησαν στο κελί της όπου της έδωσαν φαγητό και μία κουβέρτα. Μετά τα βασανιστήρια ξανάρχισαν με ηλεκτροσόκ κατάβρεγμα, βάζοντας νερό στα αυτιά της, και κρεμώντας την από τα χέρια. Αργότερα για να μην φαίνονται τα ίχνη στα χέρια της της έβαλαν αλοιφή. Αφού την ανέκριναν δέκα φορές την οδήγησαν στο κρατικό νοσοκομείο της Μανίσα όπου όταν ο γιατρός αντιλήφθηκε ότι είχε υποβληθεί σε βασανιστήρια του εκμυστηρεύτηκε ότι την βίασαν. Μετά το νοσοκομείο οδηγήθηκε στις φυλακές όπου υποβλήθηκε πάλι σε βασανιστήρια επειδή μίλησε στο γιατρό για τον βιασμό της. Αρχικά την έβρεξαν με βραστό νερό και μετά με παγωμένο και έχωσαν το κεφάλι της στην τουαλέτα. Οπως δημοσιεύει η "Οζγκιούρ Ουλκέ" η μαθήτρια είναι ακόμη φυλακισμένη.

    Στο μεταξύ ο βουλευτής Σμύρνης από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα Σαμπρί Εργκίλ, που την περασμένη εβδομάδα είχε προβεί καταγγελίες για τον βασανισμό μαθητών , οι οποίες όμως έμειναν αναπάντητες, τοιχοκόλλησε μπροστά στο πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωση που έγραφε "Υπάρχουν βασανιστήρια στην Τουρκία" και μία άλλη ανακοίνωση μπροστά στο τμήμα ασφαλείας της Μανίσα η οποία έγραφε "Σε αυτόν τον χώρο εργασίας γίνονται βασανιστήρια". Ο Εργκίλ στις καταγγελίες του παρουσίαζε στοιχεία για τον βασανισμό 16 μαθητών ηλικίας από 14 έως 20 ετών και δήλωνε ότι θα αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [10] ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

    Η Ελλάδα και η Κύπρος επισπεύδουν τις αναγκαίες διευθετήσεις στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου για να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα υποδομής , ώστε η κάθε πλευρά να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της όταν χρειασθεί, δήλωσε ο Γλάύκος Κληρίδης.

    Σε συνέντευξη του ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ο πρόεδρος της Κύπρου απέρριψε ισχυρισμούς στην Ελλάδα ότι το δόγμα είναι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης, τονιζοντας ότι θα μπορούσε να αποστομώσει εκείνους που λέγουν κάτι τετοιο αλλά δεν το κάνει γιατί θα έδινε ζωτικές πληροφορίες στους Τούρκους.

    Σε άλλο σημείο της συνένεντευξης του ο πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε την ιδέα για εφαρμογή στην περίπτωση της Κύπρου της λύσης Ντέιτον για το Βοσνιακό τονόζοντας ότι οι συνθήκες στη Μεγαλόνησο δεν είναι οι ίδιες με την Βοσνία. Είπε επίσης ότι αυτή την στιγμή δεν πρόκειται να αναληφθεί νέα αμερικανική πρωτοβουλία στο κυπριακό λόγω του ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Τουρκία.

    Υπογράμμισε επίσης ότι οπως του είπε πρόσφατα ο Αμερικανός αξιωματούχος Κερι Κάβανο ισχύει η θέση του προέδρου Μπίλ Κλίντον ότι μέσα στο 1996 οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ρόλο για λύση του Κυπριακού και ότι θα υλοποιηθεί αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Ελένης Παπαπαναγιώτου)

    [11] ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

    Μέσα στο σύντομο δημοκρατικό βίο της ΠΓΔΜ από το 1990 μέχρι σήμερα, σχηματίστηκαν τέσσερις κυβερνήσεις συνασπισμού, οι οποίες πέτυχαν την ομαλή αποχώρηση της χώρας τους από την πρώην Γιουγκοσλαβία και τον -σχετικό- εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής.

    Μετά την διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στις 11 Νοεμβρίου το 1990, η πρώτη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ψηφίστηκε στις 20 Μαρτίου του 1991. Την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Κλιούσεφ αποτελούσαν τρεις αντιπρόεδροι, 15 υπουργοί και 4 υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, οι ενέργειες της πρώτης κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αποσκοπούσαν στην ανάπτυξη της οικονομίας της αγοράς, στην ενίσχυση του φορολογικού ελέγχου και στη διαμόρφωση της βάσης του δημοκρατικού συστήματος. Η κυβέρνηση αυτή, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1991, διεξήγαγε και επικύρωσε το δημοψήφισμα για την ανεξάρτητη ΠΓΔΜ. Ψήφισε, επίσης, το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, καθιέρωσε το δενάριο ως επίσημο εθνικό νόμισμα της ΠΓΔΜ, και εξασφάλισε την ειρηνική αποχώρηση των δυνάμεων του πρώην Γιουγκοσλαβικού στρατού. Στις 7 Ιουλίου του 1992, 91 από τους 120 βουλευτές του κοινοβουλίου καταψήφισαν την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του Κλιούσεφ.

    Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναδείχθηκε τον Σεπτέμβριο, με την υποστήριξη 72 βουλευτών. Την νέα κυβέρνηση, την πρωθυπουργία της οποίας αναλαμβάνει ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αποτελείται από υπουργούς της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Φιλελεύθερου Κόμματος και του συνασπισμού των αλβανόφωνων κομμάτων PDP και NDP. Στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής, η διεθνής αναγνώριση της χώρας, ο αγώνας κατά της κατάρρευσης του οικονομικού συστήματος. Στο διάστημα αυτό άρχισε η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ. Η χώρα έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών και έκτοτε αναγνωρίζεται καθημερινά από όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου.

    Στις 20 Δεκεμβρίου 1994, μετά τις δεύτερες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές της ΠΓΔΜ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 16 Οκτωβρίου του 1994, ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι σχημάτισε ως πρωθυπουργός την τρίτη κατά σειρά κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Την κυβέρνηση στηρίζουν τα κόμματα του εκλογικού συνασπισμού "Ένωση για την Μακεδονία" και το PDP. Οι επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995, με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας στην Νέα Υόρκη, επιτεύχθηκε η επίλυση της διαφιλονικίας με την Ελλάδα. Ακολούθησε η ένταξη της χώρας στον ΟΑΣΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την ειρήνη", και στο οικονομικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης PHARE. Παρά τις συνθήκες του εμπάργκο και των κυρώσεων, διατηρήθηκε η σταθερότητα του εθνικού νομίσματος, ενώ παράλληλα ψηφίστηκαν οι νόμοι για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα δικαστήρια. Ως "αποτυχίες" της κυβέρνησης καταλογίζονται η συνεχής πτώση του εθνικού προϊόντος, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, η αύξηση της ανεργίας. Η προεκλογική φιλία μεταξύ των Φιλελεύθερων και Σοσιαλδημοκρατών δεν επιβιώνει πολύ. Δεκατέσσερις μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, επέρχεται ρήξη στις σχέσεις των δύο αυτών κομμάτων του συνασπισμού "Ένωση για την Μακεδονία".

    Στις 23 Φεβρουαρίου του 1996 με 83 ψήφους υπέρ η βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη διάλυση του εκλογικού συνασπισμού της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, του Φιλελεύθερου και του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ψηφίζει το νέο κυβερνητικό σχήμα.. Οι φιλελεύθεροι απομακρύνονται οριστικά από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος Στόγιαν Άντοφ οδηγείται σε παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής αφού το κόμμα του περνά στην αντιπολίτευση. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό την καθοδήγηση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αποτελούν υπουργοί της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του συνασπισμού PDP-NDP. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η νέα κυβέρνηση υπόσχεται την συνέχιση της πολιτικής της ισότιμης συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες, την εντατικοποίηση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς. Στον οικονομικό τομέα, συνέχιση της ιδιωτικοποίησης και εξυγίανση της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ στον πολιτικό τομέα, ψήφιση νέου ποινικού κώδικα, νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις και νέου εκλογικού νόμου.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Monday, 26 February 1996 - 10:59:17