Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (28/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

2ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 28 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΛΜΑΖ-ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

  • [02] ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ: " Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ"

  • [03] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • [05] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

  • [06] ''ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ- Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ''


  • [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [07] ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 10 SUPER COMPRA ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ AMERICAN-HELLENIC INSTITUTE

  • [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΡ.ΜΑΛΟΝΙ ΠΡΟΣ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΙΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Υ.

  • [09] ΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [10] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [11] ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ "ΑΝΤΙΠΟΔΩΝ"

  • [12] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

  • [13] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ "TAMPA"-ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [14] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

  • [15] 188.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ "ΦΡΟΝΤΙΔΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΛΜΑΖ-ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Με πλήρη συμφωνία σε θέματα αρχών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση των Μεσούτ Γιλμάζ και Τανσού Τσιλλέρ.

    "Απομένει ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού. Με αμοιβαία καλή θέληση και υποχωρήσεις και προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ξανά το κλίμα εμπιστοσύνης αρχίσαμε τις εργασίες για τον σχηματισμό του συνασπισμού. Τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε ένα καλύτερο σχηματισμό. Εύχομαι να είναι για το καλό της χώρας" δήλωσε η κ Τσιλλέρ μετά τη λήξης της συνάντησης.

    Από την πλευρά του ο κ Γιλμάζ δήλωσε ότι κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία στα θέματα που εξέτασαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους και ευχαρίστησε τα στελέχη των δύο κομμάτων που προετοίμασαν την υποδομή για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Τόσο ο κ Γιλμάζ όσο και η κ Τσιλλέρ απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    [02] ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ: " Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ"

    Η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν πρέπει να συζητηθεί μέσα στα πλαίσια της ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε η πρωθυπουργός της Τουρκίας κ Τανσού Τσιλλέρ κατά τη διάρκεια "κλειστής ενημέρωσης" του τουρκικού τύπου που έκανε χτες το βράδυ στη Ρώμη.

    "Για το θέμα αυτό έγιναν μακροσκελείς συζητήσεις. Δήλωσα ξεκάθαρα ότι η Τουρκία με κανέναν τρόπο δεν θα αποδεχτεί κάποιο τετελεσμένο γεγονός και ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της στα πλαίσια αυτά. Τόνισα πως η ΕΕ θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει ουδέτερη και ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η μία πλευρά να χρησιμοποιεί την ταυτότητα της ΕΕ επειδή είναι μέλος της" υπογράμμισε η κ Τσιλλέρ και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει η αναγκαιότητα η ΕΕ να μην βρίσκεται μέσα σε κάτι τέτοιο. Η κ Τσιλλέρ εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις επαφές που είχε στην Ιταλία προσθέτοντας ότι "Η Ιταλία υιοθετεί και υποστηρίζει όλες της απόψεις της Τουρκίας"

    [03] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    ''Για την κυπριακή κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα σύνδεσης της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας'', δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η βρετανική θέση για το διαχωρισμό της Κυπριακής ένταξης από την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είναι και η πραγματική θέση. ''Για μας το θέμα έληξε στις 6 Μαρτίου 1995, όταν λήφθηκε η απόφαση'', είπε, και πρόσθεσε ότι υπάρχει η επιβεβαίωση της απόφασης αυτής στο Συμβούλιο Σύνδεσης στις 12 Ιουνίου.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, επιβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, ήγειρε και το Κυπριακό και το θέμα της πορείας της Κύπρου στη συνάντηση που είχε στη Γερμανία με τον Καγκελάριο, Χελμουτ Κολ.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Η Καθολική Εκκλησία από το σχίσμα και μετά παραμένει σε μία αυστηρά συγκεντρωτική διάρθρωση στον διοικητική τομέα ενώ ταυτόχρονα η Ορθόδοξη Εκκλησία ενωμένη στο πνευματικό και τον κανονικό τομέα εκπληρώνει την αποστολή της διαμέσου των δεκαπέντε αυτοκέφαλων και αυτόνομων εκκλησιών οι οποίες έχουν τις δικές τους πολιτιστικές και πολιτικοθρησκευτικές εμπειρίες δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας "Les Dernieres Nouvelles de Alsace".

    "Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλης , λόγω ιστορικής τιμής, δεν μπορεί από μόνο του να εκπροσωπήσει όλη την πολλαπλότητα αυτής της εμπειρίας. Η πρόοδος προς την ενότητα προσταγμένη από το Θεό συμπεριλαμβανομένης και προς τη κατεύθυνση της καθολικής εκκλησίας δεν είναι καρποφόρος παρά μόνο εφόσον απαντά στην οικουμενική θέληση της Εκκλησίας στο σύνολο της", υπογράμμισε ο Πατριάρχης Μόσχας

    [05] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 3 μήνες από την αναστολή των κυρώσεων, το παραγωγικό σύστημα της Νέας Γιουγκοσλαβίας αδυνατεί να παρουσιάσει δείγματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, αφού η υπολειτουργία των περισσοτέρων παραγωγικών μονάδων της χώρας κατά την διάρκεια των 3,5 χρόνων επιβολής του εμπάργκο και η αδυναμία ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού στο διάστημα αυτό αδρανοποίησαν εντελώς τον παραγωγικό μηχανισμό της χώρας.

    Το πρωταρχικό πρόβλημα για την οικονομία της Νέας Γιουγκοσλαβίας τη στιγμή αυτή αποτελεί η αναβάθμιση και η αύξηση της παραγωγής καθ΄ότι πριν την έναρξη του πολέμου στην περιοχή, κυρίως στο χώρο της Σερβίας λειτουργούσαν πολλά από τα πιό ισχυρά βιομηχανικά συγκροτήματα της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, τα οποία μαζί με την γεωργία και τον ορυκτό πλούτο αποτελούσαν τους κύριους οικονομικούς πόρους της χώρας.

    Για την επαναφορά των παραγωγικών μονάδων στο επίπεδο πριν την επιβολή των κυρώσεων απαιτείται να διατεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια τα οποία η οικονομία της χώρας αδυνατεί να προσκομίσει. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες για την προσέγγιση ξένων επενδυτών αποδείχθηκαν ατελέσφορες καθώς κανείς από τους ξένους επενδυτές δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει σε ένα προβληματικό παραγωγικό σύστημα το οποίο ταυτοχρόνως τελεί και υπό αυστηρή κρατική εποπτεία.

    Σχετικά με το θέμα αυτό η κυβέρνηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ευρύτερες μορφές αποκρατικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων από τις οποίες θα μπορούσε ίσως να εξασφαλίσει κάποια επενδυτικά κεφάλαια καθώς και την υποστήριξη των διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

    Την όλη κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι παραπάνω οργανισμοί έχουν θέσει ως όρο για την επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας σ'αυτούς την άμεση διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

    [06] ''ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ- Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ''

    Το πρώτο συνέδριο Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Διασποράς θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και είναι αφιερωμένο στο έργο της μεγάλης ερευνήτριας των Σαρακατσαναίων, Αγγελικής Χατζημιχάλη.

    Κύριο θέμα του συνεδρίου είναι ''Σαρακατσαναίοι- η προσφορά τους στη συνέχεια του Ελληνισμού'' και τελεί υπό την αιγίδα του upouqce_ou Πολιτισμού.

    Στόχος του είναι η προβολή των Σαρακατσάνων και των λαογραφικών τους στοιχειών, ως μέρος του Ελληνικού πολιτισμού, καθώς και η προβολή της προσφοράς και της συμβολής τους στη γενικότερη συνέχεια του Ελληνισμού και της παρουσίας τους στη διασπορά.


    [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [07] ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 10 SUPER COMPRA ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ AMERICAN-HELLENIC INSTITUTE

    Καμπάνια διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με στόχο την αποτροπή της υπό εξέτασης πώλησης δέκα ακόμη ελικοπτέρων "Super Compra" στην Τουρκία, διοργανώνει το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (American-Hellenic Institute). Σε επιστολή-πρότυπο που έχει αποστείλει στον Αμερικανό Πρόεδρο και στον υπουργό Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ.Ευγένιος Ρωσίδης, καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις της πώλησης των δέκα ελικοπτέρων, επισημαίνοντας ότι η πώληση αυτή είναι αντίθετη στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ επισημαίνει ότι τα πρώτα δέκα ελικόπτερα του ίδιου τύπου που έχουν ήδη πωληθεί στην Τουρκία έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον της κουρδικής μειονότητας και για μια σειρά άλλων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνεται, δε, ότι τη χρήση των εν λόγω ελικοπτέρων για τους παραπάνω σκοπούς έχει διαβεβαιώσει και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η πώληση και άλλων ελικοπτέρων στην Τουρκία, επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Ρωσίδης, αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας, της Αρμενίας και των Κούρδων, αθέτηση του καθεστώτος της στρατιωτικής βοήθειας 7 προς 10 προς Ελλάδα και Τουρκία και πλήγμα για την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

    Το Ινστιτούτο καλεί επίσης την κυβέρνηση Κλίντον να υποστηρίξει τον Κώδικα για τις μεταφορές οπλικών συστημάτων (H.R 772 και S 326), ο οποίος θέτει προϋποθέσεις για τους παραλήπτες αμερικανικών όπλων, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έλλειψη επιθετικότητας και η ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος, τομείς στους οποίους, όπως τονίζει ο κ.Ρωσίδης, η Τουρκία υστερεί.

    [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΡ.ΜΑΛΟΝΙ ΠΡΟΣ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΙΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Υ.

    Στις 12.500 ανέρχονται οι επιστολές διαμαρτυρίας της ομογένειας των ΗΠΑ, για την αρχική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στην Ιμια, που παρέδωσε στη βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος της Νέας Υόρκης, Κάρολιν Μαλόνι, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    Της αντιπροσωπείας προΐστατο ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ.Γιάννης Σερέτης, και στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, η πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις της ανόδου του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην Τουρκία. Ο κ.Μαλόνι τάχθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων σχετικά με την Ιμια, αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τον τουρκικό επεκτατισμό και δήλωσε ότι θα συντάξει επιστολή, την οποία θα στείλει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με την οποία θα υπερασπίζει τις ελληνικές θέσεις.

    Επίσης η Αμερικανίδα βουλευτής συμβούλευσε την αντιπροσωπεία της Ομπσονδίας να δραστηριοποιηθεί με επιστολές και συναντήσεις με τους αντιπροσώπους της σε κάθε πολιτεία, όπου βρίσκονται Έλληνες, ενώ προθυμοποιήθηκε να οργανώσει συνάντηση μεταξύ μελών της Ομοσπονδίας και αντιπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε χρονικό διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων.

    [09] ΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ.Βαρθολομαίο, αναχώρησε σήμερα δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, της οποίας προΐσταται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Η συνάντηση με τον Παναγιώτατο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής και στη συνέχεια τα μέλη της αντιπροσωπείας θα παραστούν στην ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

    Επόμενος σταθμός του κλιμακίου του Εθνικού Συμβουλίου θα είναι η Αθήνα, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ρωμαίο, και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Πανούση, ενώ ο κ.Σπυρόπουλος θα μιλήσει σε ειδική ημερίδα με ακροατήριο μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πειραιά.

    Την ερχόμενη Δευτέρα η αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ.Σπυρόπουλος θα δώσει ομιλία με θέμα την Ελληνοαμερικανική Οικονομική Διασύνδεση Ελλάδας και Ανατολικής Ευρώπης. Τελευταίος σταθμός της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα θα είναι η Πάτρα, όπου τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα μετέχουν σε ανάλογες εκδηλώσεις των τοπικών αρχών και των οικονομικών Επιμελητηρίων.

    [10] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Με αλλεπάλληλες διαλέξεις για τα ελληνικά εθνικά θέματα σε αμερικανικά πανεπιστήμια και ελληνικά πολιτιστικά κέντρα και επαφές με την ηγεσία της ομογένειας συνεχίζεται η επίσκεψη της διακομματικής επιτροπής της ελληνικής Βουλής στις ΗΠΑ. Αύριο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, θα μιλήσει για τον "Νέο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και το ΝΑΤΟ" στο Πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν στην Ουάσιγκτον, ενώ την Παρασκευή μαζί με τον βουλευτή της Ν.Δ., Θεόδωρο Κασίμη, θα συμμετέχουν ως κύριοι ομιλητές σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνοαμερικανικών Κοινοτήτων της Νέας Αγγλίας και του Hellenic Resources Institute" (HRI) με θέμα "Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο" στο Μπρούκλιν.

    [11] ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ "ΑΝΤΙΠΟΔΩΝ"

    Με ομιλία του υπουργού Εργασίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας, Νικ Μπόλκα, για την προσφορά του ελληνικού στοιχείου στη ζωή της Αυστραλίας, άρχισαν χθες το βράδυ οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ "Αντίποδες", που διοργανώνει όπως κάθε χρόνο η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης-Βικτώρια.

    Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης χαρακτηρίζεται από ποικιλία εκδηλώσεων και περιλαμβάνει διαλέξεις, συναυλίες, χορούς, συμπόσιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής από ομογενείς καλλιτέχνες, καθώς και θεατρικές παραστάσεις από θεατρικά σχήματα νεαρών ομογενών. Παρόντες στην επίσημη τελετή έναρξης του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε εν πλω στον ποταμό Γιάρρα-Γιάρρα παραβρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία της οργανωμένης ομογένειας της πολιτείας της Βικτώρια, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    [12] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Την ερχόμενη Κυριακή αρχίζουν οι εκδηλώσεις του 14ου ελληνικού φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Απριλίου περιλαμβάνονται αναδρομή στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι από την Ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια Άννα Παιδούση, διαλέξεις, χοροί και ημερίδα για τη θέση της Ελληνίδας στο γυναικείο κίνημα και στην Αυστραλία.

    [13] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ "TAMPA"-ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Με την παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεωργίου Παπανδρέου, πραγματοποιείται το Σάββατο 2 Μαρτίου στην Tampa της Φλόριδας εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και παιδεία, την οποία διοργανώνει το "Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και Παιδεία". Το πρωί του Σαββάτου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία θα αφορά στα ελληνικά γράμματα, καθώς και στη δημιουργία Εδρών Ελληνικής Γλώσσας σε Πανεπιστήμια της Αμερικής.

    Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα παραστούν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Βενιζέλος, ως εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης και ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Κώστας Πυλαρινός, καθώς και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριδας και άλλοι εκπρόσωποι της αμερικανικής ζωής.

    [14] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Μεγαλειώδης προβλέπεται ο εορτασμός της εθνικής μας παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου σε ολόκληρη τη Φλόριδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής παρελάσεως και το εορταστικό πρόγραμμα στις 20 Μαρτίου θα αφιχθεί στο Μαϊάμι τμήμα της Προεδρικής Φρουράς. Στις 21 Μαρτίου παρουσία των ομογενών και των πολιτικών αρχών θα γίνει ύψωση της ελληνικής σημαίας σε κυβερνητικό κτίριο.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που Εύζωνοι θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στο Μαϊάμι. Στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Tampa η μεγάλη χοροεσπερίδα για την εθνική επέτειο, ενώ το Σάββατο 23 Μαρτίου θα γίνει η ύψωση της σημαίας στο δημαρχείο του Clear Water. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 24 Μαρτίου στο ελληνικό χωριό Tarpon Springs με δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου και τη μεγάλη παρέλαση. Στις εκδηλώσεις έχουν προκληθεί και θα παραβρεθούν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

    [15] 188.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ "ΦΡΟΝΤΙΔΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Με το ποσό των 188.000 δολλαρίων Αυστραλίας επιχορήγησε ο υπουργός Εργασίας Σ.Κριν τον ελληνοαυστραλιανό σύλλογο ηλικιωμένων "Η Φροντίδα". Το παραπάνω ποσό πρόκειται να διατεθεί για την επέκταση του προγράμματος του συλλόγου στον τομέα της περίθαλψης των ηλικιωμένων στο σπίτι. Σημειώνεται ότι η "Φροντίδα" έχει περιληφθεί από το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους πέντε καλύτερους μεταναστευτικούς οργανισμούς για τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους μετανάστες.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 28 February 1996 - 13:49:53