Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (29/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 29 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ΄ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

  • [02] Μ.ΕΒΕΡΤ: "Αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός είναι αποτέλεσμα, λύση και δραστηριότητα"

  • [03] Ο κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ

  • [04] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

  • [05] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Η εξέγερση και η απόδραση απο τις φυλακές ήταν οργανωμένη επιχείρηση"

  • [06] ΣΤΟ "ΥΓΕΙΑ" ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [07] ΑΝΟΔΟΣ 48,4% ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΟ 1995

  • [08] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [10] ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΒΕΤΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

  • [11] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [12] Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [14] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [15] ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ΄ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

    Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς για τους επόμενους μήνες ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην πρώτη εφόλης της ύλης συνέντευξή του στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα εσωτερικά ζητήματα, στα εξωτερικά θέματα, τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές χώρες και τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταφύγει στο Diehm]r Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων επανέλαβε ο πρωθυπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Υπογράμμισε δε ότι όταν έλθει η ώρα η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σημειώνοντας χαρακτηριστικά εάν η γειτονική χώρα , ή οποιαδήποτε άλλη χώρα επιθυμεί να πάει την Ελλάδα στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για να κριθεί εκεί εάν έχει δίκιο ή όχι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει αυτή τη θέση.

    "Η Ελλάδα έχει πει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί στην εφαρμογή της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση όσο διαρκεί η Τουρκική επιθετικότητα, όσο η Τουρκία προβάλλει απαιτήσεις" τόνισε ο κ. Σημίτης προσθέτοντας: "εκείνο το οποίο διαπίστωσα είναι ότι οι εταίροι είχαν και έχουν απόσταση από εμάς. Οτι δεν είχαν μια ικανοποιητική επαφή και ενημέρωση και δεν είχαν τη σχέση μεσα από την οποία θα ανέπτυσσαν τις δικές τους απόψεις και θα άκουγαν τις δικές μας απόψεις".

    Σε ότι αφορά το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός δήλωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί το όνομα "Μακεδονία" για το γειτονικό κράτος, ωστόσο αν υπάρχουν εξελίξεις, συνέχισε, θα ζητήσει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν λεπτομερέστερα τη θέση της Ελλάδος.

    Σε ότι αφορά το θέμα για το αν ο πρωθυπουργός θα είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ο κ. Σημίτης επεχείρησε να κλείσει το θέμα της επιστροφής του Ανδρέα Παπανδρέου δηλώνοντας τα εξής "Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε πριν από λίγο καιρό την ιστορική απόφαση και παραιτηθηκε από πρωθυπουργός. Εξέφρασε με αυτόν τον τρόπο τη θέλησή του να μην είναι πρωθυπουργός της χώρας και να αναλάβει κάποιος άλλος μέσα από διαδικασίες εκλογής από την κοινοβουλευτική ομάδα πρωθυπουργός".

    Ο κ. Σημίτης τόνισε με έμφαση ότι "το θέμα αυτό έχει κλείσει" σημειώνοντας ότι "υπήρχε φόρμουλα και πάνω σε αυτή τη φόρμουλα υπήρχε συμφωνία ότι όποιος εκλεγεί πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και με τον υποψήφιο αυτό θα διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη τετραετία".

    Αναφερόμενος δε στις δικές του αρμοδιότητες ο Κώστας Σημίτης κατέστησε σαφές ότι θα είναι πρωθυπουργός έως το τέλος της τετραετίας και υποψήφιος για την επόμενη τετραετία η οποία, όπως είπε, θα είναι η τετραετία του ΠΑΣΟΚ. "Αισθάνομαι ισχυρός" δήλωσε ο κ. Σημίτης ο οποίος μίλησε για το χρέος που έχει απέναντι στο ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει την ενότητα του κινήματος.

    "Ως πρωθυπουργός θα ασχολούμαι με τα προβλήματα του τόπου. Αυτή είναι η αποστολή μου. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με εσωκομματικές διεργασίες και προπαντός όχι βέβαια με εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν θα επιτρέψω επίσης από τη δική μου την πλευρά η πορεία προς το συνέδριο να είναι μια πορεία προεκλογικής εκστρατείας για την κατάληψη κομματικών θέσεων" είπε χαρακτηριστικά.

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποτέλεσε εξάλλου θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν αποφάσεις ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίες σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα . Για τη μείωση των ελλειμάτων ο κ. Σημίτης είπε ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και η οποία ha αποδώσει στο τέλος αυτού του έτους κατευθύνεται στη μείωση των ελλειμάτων και στην παταξη της φοροδιαφυγής. "Εχω δώσει εντολή στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να προχωρήσει αμέσως στις διαβουλεύσεις και μετά στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος άρσης αδικιών και ανισοτήτων του ισχύοντος συστήματος συντάξεων ιδίως ως προς τους χαμηλοσυνταξιούχους" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [02] Μ.ΕΒΕΡΤ: "Αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός είναι αποτέλεσμα, λύση και δραστηριότητα"

    Κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κάνοντας λόγο για μη υλοποίηση των εξαγγελιών του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Εβερτ σημείωσε ότι "αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός είναι αποτέλεσμα, λύση και δραστηριότητα" προσθέτοντας ότι "ο κόσμος έχει κουραστεί από διαπιστώσεις οι οποίες συνοδεύονται από υποσχέσεις και κριτική στο παρελθόν, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση".

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Δεσμεύτηκε τέλος ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την πολιτική των προτάσεων και της κριτικής παρά την απόρριψή τους, όπως είπε, από μέρους της κυβέρνησης.

    [03] Ο κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ

    Μια συστηματική και συνειδητή προσπάθεια να συγκαλύψει την ταξική, αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε με την σημερινή συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρύψει την ουσία και το αντιλαϊκό περιεχόμενο αυτής της πολιτικής αναγάγοντας το όλο πρόβλημα "ήθους" και "ύφους" σε πρόβλημα τρόπου άσκησης της εξουσίας.

    Ενδεικτικό του αντιλαϊκού χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθεί και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ, είναι ότι όσον αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού προβάλλει έναν ψεύτικο και απατηλό διάλογο, διάφορες χρονοβόρες διαδικασίες με στόχο να κερδίσει χρόνο, να ανακόψει τους αγώνες, να εξασφαλίσει τελικά την συναίνεση τους στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί. Αντίθετα όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας η κυβέρνηση ακολουθεί ταχύτατες διαδικασίες για να της εξασφαλίσει και νέα προνόμια.

    [04] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    Σύσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή του αρχηγού της αστυνομίας, άλλων ανωτάτων αξιωματικών και διευθυντών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η κατάσταση στις φυλακές Patq~m και τα μέτρα φρούρησης γενικότερα των φυλακών. Στο μεταξύ στην Πάτρα μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Παυλέας προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές Αγίου Στεφάνου μετά την εξέγερση.

    Στο μεταξύ ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου μετά από εξέγερση χθες το απόγευμα περισσοτέρων από 100 κρατουμένων. Εξάλλου άλλος ένας κρατούμενος των φυλακών, ο Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης 37 ετών διακομίστηκε στο περιφερειακό πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου τραυματισμένος από μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματός του. Όπως έγινε γνωστό μέσα στις φυλακές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει συμπλοκές μεταξύ ομάδων κρατουμένων που διαφωνούν για την εξέλιξη της εξέγερσης.

    Ο νομάρχης Αχαΐας επισκέφθηκε σήμερα και πάλι τις φυλακές και συζήτησε με ορισμένους κρατούμενους, χωρίς ωστόσο να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κρίσης. Στις φυλακές έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές που είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστες ενώ έξω από το κτίριο των φυλακών εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    [05] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Η εξέγερση και η απόδραση απο τις φυλακές ήταν οργανωμένη επιχείρηση"

    Για οργανωμένη επιχείρηση έκανε σήμερα λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην αναταραχή και την εξέγερση στη φυλακή Αγίου Στεφάνου Πατρών. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο βίαιης καταστολής της εξέγερσης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε αδιανόητη την ομηρία του διευθυντή των φυλακών και εκτίμησε ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί και λογικά τα περισσότερα αιτήματα των κρατουμένων τα οποία πρόσθεσε ότι ήταν γνωστά. Τόνισε εξάλλου ότι είναι στη διάθεση όλων, δεν κρίνεται όμως σκόπιμο να μεταβεί τώρα στις φυλακές Πατρών.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ακόμη ότι έχει εκπονήσει και υποβάλλει στον πρωθυπουργό ένα "πρόγραμμα δράσης" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φυλακές της χώρας, ενώ χαρακτήρισε άθλιες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

    [06] ΣΤΟ "ΥΓΕΙΑ" ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Για προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις εισήλθε σήμερα στο νοσοκομείο "Υγεία" ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όπως είπαν οι γιατροί ο κ. Καραμανλής αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

    [07] ΑΝΟΔΟΣ 48,4% ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΟ 1995

    Θεαματική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ρουμανίας κατά το 1995 καταδεικνύουν στοιχεία του ρουμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Στατιστικών Στοιχείων. Σύμφωνα με αυτά, το σύνολο των elpoqij~m ανταλλαγών των δύο χωρών σημείωσε άνοδο της τάξης του 48,4% σε σχέση με το 1994, εκ των οποίων οι εξαγωγές της Ρουμανίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40,3% και οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά 61,1%. Συνολικά η χώρα μας κατέλαβε την 13η θέση στο σύνολο του εξωτερικού εμπορίου της Ρουμανίας, με συναλλαγές ύψους 342,4 εκατομμυρίων δολλαρίων.

    Συγκεκριμένα, στον τομέα των εξαγωγών προς τη γειτονική χώρα η Ελλάδα κατέλαβε την 7η θέση με συναλλαγές ύψους 198,2 εκατομμυρίων δολλαρίων, ενώ σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση ρουμανικών προϊόντων η ελληνική αγορά κατετάγη στην 16η θέση, με συναλλαγές ύψους 144,2 δολλαρίων.

    [08] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

    "Σκοπός μας είναι να αποδείξουμε στην Ελλάδα ότι η Τουρκία μας υποστηρίζει" δήλωσαν τα μέλη συμβουλευτικού συμβουλίου της "τουρκικής", όπως αυτοαποκαλούνται, κοινότητας της Δυτικής Θράκης στην κρατική τουρκική τηλεόραση λίγο πριν επισκεφθούν τον Τούρκο πρόεδρο της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον πρόεδρο της βουλής Μουσταφά Καλεμλί.

    Ο "ψευδομουφτής" Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγά, ο μουσουλμάνος πρώην βουλευτής Αχμέτ Φαϊκογλου και η σύζυγος του εκλιπόντος Σαδίκ Αχμέτ, Ισίκ, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ισχυρίστηκαν ότι η παρουσία τους στην Ελλάδα οφείλεται στο ότι το θέλησε η Τουρκία υπογράφοντας τη συνθήκη της Λωζάνης. "Σαν μια μειονότητα 150 χιλιάδων ζητάμε τώρα από την Τουρκία να μας υπερασπιστεί μπροστά στην Ευρώπη, τον ΟΗΕ και την Ελλάδα" είπε ο Μεχμέτ Εμίν Αγά. Από την πλευρά του ο Αχμέτ Φαϊκογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης. "Γι αυτό το λόγο είναι μεγάλος ο ρόλος της Τουρκίας στη συνέχιση της εθνικής και θρησκευτικής μας παρουσίας στη Δυτική Θράκη. Εάν δεν ήθελε η Τουρκία εμείς δεν θα μέναμε εδώ. Η παρουσία μας στην Αγκυρα είναι ένα μήνυμα προς την Ελλάδα: αν θέλουν να είναι ήσυχοι πρέπει να μας δώσουν τα δικαιώματα μας" δήλωσε προκλητικά ο κ Φαϊκογλου.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είπε ότι ο τουρκικός λαός δίνει μεγάλη σημασία στους ήδη υπάρχοντες δεσμούς με την "τουρκική" μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, προσθέτοντας: "ευχόμαστε ότι μπορεί να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας".

    Δήλωσε επίσης ότι στην Τουρκία παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στη Δυτική Θράκη. Πάντα η Τουρκία έχει μία ευαισθησία για την κατάσταση της "τουρκικής" μειονοτητας και σημείωσε ότι τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις Διεθνεις Συνθήκες. Για τη μουσουλμανική μειονότητα, τόνισε ότι "θα πρέπει να είναι ενωμένη και να υπερπηδά τα προβλήματα που συναντά προκειμένου να διεξάγει επιτυχώς τον αγώνα της μέχρι τέλους".

    Ο πρώην βουλευτής Ροδόπης ,Ισμαήλ Ροδοπλού, υποστήριξε ότι η μειονότητα εξαναγκάζεται να μεταναστεύσει και πρόσθεσε ότι: "όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι κανένας δεν μπορεί να αλλάξει την εθνική μας ταυτότητα".

    Την αποστολή που επισκέπτεται την Τουρκία αποτελούν οι xeutolouvt^der Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Αγά, Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ, οι πρώην βουλευτές Αχμέτ Φαίκογλου και Ισμαήλ Ροδοπλού καθώς και η χήρα του Σαδίκ, Ισικ Αχμέτ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Η Ελληνική διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ,είχε συναντήσεις με ανωτάτους αξιωματοχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Γερουσιαστές και βουλευτές καθώς και με παράγοντες της ομογένειας.

    Στόχος των επαφών της αντιπροσωπείας που αποτελείται από τους Στ. Παπαθεμελή (ΠΑΣΟΚ), Θ. Κασσίμη (ΝΔ) Νικ. Βενιζέλο (ΠΟΛΑΝ) ,Ορ. Κολοζώφ (ΚΚΕ) και Κ.Ρήγα (Συν.) η προβολή των Ελληνικών θέσεων μετά την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.

    Οι βουλευτές χαρακτήρισαν "εξαιρετικά γόνιμες" τις συναντήσεις με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Αμερικανικού λαού και τα κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ, γιατί τους παρέχεται η ευκαιρία να αναπτύξουν τις ελληνικές θέσεις και να ακούσουν τις απόψεις των Αμερικανών επισήμων για τα προβλήματα της περιοχής μας.

    [10] ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΒΕΤΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

    Tη συγκατάθεση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να καταργηθεί το δικαίωμα άσκησης βέτο, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία παρουσίασε τις θέσεις της Κομισιόν για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996.

    Ο κ.Σαντερ απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σχετικα με την ελληνοτουρκική κρίση και την υποστήριξη από τους εταιρους, χαρακτήρισε ως "αυτονόητο ότι όλα τα κράτη-μελη πρέπει να επωφελούνται της κοινοτικής αλληλεγγύης".

    Οσον αφορά την αναγνώριση των ελληνικών συνόρων ως εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας και την ενσωμάτωση στη νέα αναθεωρημένη συνθήκη του Μάαστριχτ μιας ρήτρας αμέσου συνδρομής όταν απειλούνται τα σύνορα κράτους μέλους, ο κ.Σαντερ υπογράμμισε ότι "θα πρέπει να γίνει σεβαστό το υφιστάμενο διεθνές δίκαιο για το θέμα αυτό και πρέπει να αποτελεί το βασικό στοιχείο για την πολιτική μας που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον". Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί και να συζητηθεί στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και κει να το συζητήσουμε, είπε.

    [11] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Το θέμα της κατασκευής πετρελαιαγωγών και αγωγών φυσικού αεριού στα Βαλκάνια εξετάστηκε στην τέταρτη σύνοδο της βουλγαρορωσικής επιτροπής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στη Μόσχα.

    ''Τα σχέδια αυτά είναι πανευρωπαϊκής σημασίας'', τόνισε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ντόντσο Κονακτσίεφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας κατά την επίσκεψή της στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Οπως γράφει η εφημερίδα ''Παρί'' της Σόφιας, πριν την αναχώρηση του για τη Μόσχα, ο κ.Κονακτσίεφ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο επετευχθη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία για περιορισμό της βουλγαρικής συμμετοχής σε 8% στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

    Κατά τον κ. Κονακτσίεφ η συμμετοχή θα παραμείνει 50: 25: 25 αντίστοιχα για τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, οργανωτικά ή άλλου χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα.

    ''Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως, κατέληξε ο κ.Κονακτσίεφ, κανείς δεν αμφισβητεί την επιτυχία του έργου''.

    [12] Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Αλβανία καθώς τα ηγετικά στελέχη των πολιτικών κομμάτων εκτιμούν ότι θα συμβάλλει στην βελτίωση και ανάπτυξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

    Οι αντιπρόεδροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Σερβέτ Πελλουμπι και Ιλιρ Μετα σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" χαιρετισαν την επικείμενη επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου και εξέφρασαν την πεποίθηση "θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο φίλων λαών".

    Ο Ιλιρ Μετα υπογραμμισε ότι η επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών σε νέο επίπεδο.

    Από την πλευρά του ο Σερβέτ Πελλουμπι τόνισε ότι η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου πρέπει να χαιρετιστεί από όλα τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας. "Κάθε επίσκεψη κορυφής και ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τις γείτονες χώρες, την Ελλαδα και την Ιταλία με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις και επιθυμούμε να γίνουν καλύτερες στο μέλλον πρέπει να χαιρετίζεται αναμφίβολα από όλους", τονισε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής την πρόεδρο της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του κόμματος κ.Μ.Κουτσίκου επισκέπτεται από χθες την Αλβανία.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Πολιτισμού κ.Λιάτσο και Παιδείας κ.Τελίτι, με εκπροσώπους του κομματος Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Σοσιαλιστικού Κομματος, του Κομματος Δημοκρατικής Συμμαχίας καθώς και με εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, στις συνομιλίες τονίστηκε η σημασία της ανάπτυξης των ελληνοαλβανικών σχεσεων και εξετάστηκαν οι προοπτικές προωθησής τους.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε χθες και με ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κομματος καθώς και τον πρόεδρο της βουλής Πιέταρ Αρμπνόρι.

    [14] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Τετραήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο τέλος Μαρτίου, προαναγγέλει ο τουρκικός τύπος.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη προσκαλέσει τον Ντεμιρέλ, γραφει η εφημερίδα "Μιλλιετ", όμως δεν εχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία επίσκεψής του, καθώς θα εξαρτηθεί από τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία.

    Ο Ντεμιρέλ επρόκειτο να επισκεφθεί πέρυσι τον Οκτωβριο τις ΗΠΑ όμως είχε αναβληθεί λόγω των εργασιών σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμου.

    [15] ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σήμερα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για την κατάρτιση του προγράμματος δράσης της κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων Μητέρας Πατρίδας και Ορθού Δρόμου στην Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε χτες η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλλέρ σήμερα κάθε ένα από τα δύο κόμματα θα ορίσει από τέσσερις αρμοδίους που θα ασχοληθούν με την κατάρτιση πενταετούς κυβερνητικού προγράμματος βάσει χρονοδιαγράμματος. Στο μεταξύ αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Γιλμάζ-Τσιλλέρ επτά βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας που προερχόταν από το ακροδεξιό κόμμα της Μεγάλης Ενότητας που είχε κατέβει στις εκλογές σε συνασπισμό με το κόμμα του κ Γιλμάζ

    Σημειώνεται ότι τόσο ο ηγέτης του κόμματος Μητέρας Πατρίδας κ Γιλμάζ όσο και η αρχηγός του κόμματος του Ορθού Δρόμου κ Τσιλλέρ μετά την συνάντηση που είχαν χτες ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ότι κατέληξαν σε συμφωνία αποδεχόμενοι κατ' αρχήν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που θα παραμείνει πέντε χρόνια στην εξουσία με εναλλασσόμενη πρωθυπουργία. Οι λεπτομέρειες για τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν κατά την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών προκειμένου να υπογραφεί το πρωτόκολλο συνασπισμού και να σχηματιστεί κυβέρνηση.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ μετά την συνάντηση του με την Τσιλλέρ συναντήθηκε χτες με τον αρχηγό του Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ τον οποίο ενημέρωσε ότι η υπηρεσιακή πρωθυπουργός δέχτηκε τους όρους του για να υποστηρίξει την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ο Ετζεβίτ θα παίξει ρόλο κλειδί γιατί το σύνολο των εδρών των δύο κεντροδεξιών κομμάτων δεν καταλαμβάνει το ήμισυ των εδρών της βουλής δηλαδή δεν είναι 276 και επομένως αν δεν υπάρχει η υποστήριξη του κεντροαριστερού ηγέτη η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης. Οι όροι του Ετζεβίτ ήταν να μη λάβει μέρος στην κυβέρνηση ο ακροδεξιός Τουρκές, να γίνουν νέες ρυθμίσεις για την τελωνειακή ένωση και να επανεξεταστεί το θέμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

    [16] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Η τουρκική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Φιρουζ Τσιλινγκιρογλου, παραδέχθηκε για πρώτη φορά επίσημα τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για κακομεταχείρηση και βασανισμούς κρατουμένων.

    Ο Τουρκος υπουργός στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τα κρούσματα κατάχρησης εξουσίας μελών των δυναμεων ασφαλείας μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι βασανίστηκαν έφηβοι κρατούμενοι, παραδέχθηκε ότι διαπραττονται βασανισμοί κρατουμένων έσπευσε όμως να τα χαρακτηρίσει ως "μεμονωμένα" και τα απέδωσε "σε μερικούς άσπλαγχνους" όπως είπε, αστυνομικους. "Στην Τουρκία δυστυχώς ορισμένοι αλαζόνες ζηλωτες που δεν έχουν σχεση με την ανθρωπότητα κάνουν βασανιστήρια κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους", είπε χαρακτηριστικά ο Τσιλινγκίρογλου.

    Τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και οι τουρκικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι τα βασανιστήρια στην Τουρκία αποτελούν μέσο συστηματικής ανάκρισης και τιμωρίας.

    Πέρυσι το Τουρκικό Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (TIHV) σε σχετική έκθεση του ανέφερε ότι το 78% των βασανισμών συμβαίνουν στα γραφεία της ασφάλειας στα οποία οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με ξυλοδαρμούς, δέσιμο των ματιών, προσβολές, ηλεκτροσόκ, απομόνωση, έλλειψη τροφής, σεξουαλική κακοποίηση και απειλές θανάτου τόσο των ιδίων όσο και στενών συγγενών τους.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 29 February 1996 - 15:05:35